"Kukkuu! Minä täällä." Kuvan käärme ei liity wc-vierailuihin. Kuva: Shutterstock
"Kukkuu! Minä täällä." Kuvan käärme ei liity wc-vierailuihin. Kuva: Shutterstock

Käärmeitä on todistettavasti luikerrellut vessanpöntöstä toiseen Helsingissä.

Käärme pääsi hiljattain karkuteille Tampereella, eikä sitä löydetty kerrostalosta edes poliisin lämpökameraoperaatiolla. Jaiks.

Välittömästi tulevat mieleen kauhutarinat viemäriverkostossa asunnosta toiseen luikertelevista ja vessanpöntöstä kurkistelevista käärmeistä. Mutta eihän sellaista voi oikeasti tapahtua, eihän?

– Kyllä voi, eläinpelastusvastaava Vesa Nurminen Helsingin pelastuslaitokselta kertoo.

Nurmisen tiedossa on kaksi varmaa tapausta, joissa käärme on päässyt asuntoon nimenomaan wc-pöntön kautta.

– Toisessa tapauksessa käärme löytyi asunnosta, mutta vessanpöntön vieressä oli kosteaa, vaikka vessassa ei ollut kukaan käynyt. Oli kylmä kevättalvi, joten käärme ei varmasti ole ulkokauttakaan liikkunut. Wc-pönttö on siis ainoa mahdollinen selitys sille, miten kaksi kerrosta ylempänä asunut käärme on asuntoon päässyt, Nurminen kertoo.

– Toisessa tapauksessa käärme tuli pöntöstä ja meni sinne takaisin kiinniottajia karkuun. Käärme ei kuitenkaan lähtenyt alas vesilukon ohi, vaan kietoutui istuimen posliinikouruun sinne, mistä huuhteluvesi tulee. Vain hännänpää paljasti käärmeen. Ne mahtuvat yllättävän pieniin paikkoihin.

Kaiken kaikkiaan käärmeiden viemärireissut ovat silti hyvin harvinaisia, eikä viemäri myöskään ole karkuun päässeen käärmeen ykköskohde. Ravintoa, kuten hiiriä ja muita jyrsjijöitä, löytyy helpommin talojen muista rakenteista, muistuttaa Nurminen.

Mutta mitä tehdä, jos vessareissulla pöntöstä kurkkaa käärme?

– Jos omasta asunnostaan löytää käärmeen, siitä tulee ilmoittaa viranomaisille hätänumeroon. Niin kauan kun ei varmuudella tiedetä, onko käärme vaarallinen ihmiselle vai ei, sitä täytyy käsitellä vaarallisena.

Nimestään huolimatta kuristajakäärmeet ovat harvoin vaarallisia, mutta toisin on myrkkykäärmeiden kanssa.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

 

JOUSIMIES

Hoida tekemättä jääneitä asioita pois päiväjärjestyksestä. Varaa aikaa perheelle ja ystäville. Koti vaatii tänään suuren osan energiastasi.

 

KAURIS

Mieti tekojesi seurauksia ennen kuin toimit. Tunnekuohu saattaa sokaista sinut täysin, ellet ole tarkkana. Ilmassa on romantiikkaa.

 

VESIMIES

Saatat hermostua tänään helposti, jos keskustelukumppanisi eivät ole kanssasi samoilla linjoilla. Älä lipsu takaisin taaksesi jättämäsi pahan tavan pariin.

 

KALAT        

Pidä erityisesti raha-asiasi piilossa uteliaitten katseilta. Kohdallesi osuu tarjous, joka on harkinnan arvoinen. Se voi olla kaipaamasi uusi alku.

 

OINAS

Opit tänään paljon uutta tapaamiltasi ihmisiltä. Valitse tarkkaan, kenelle avaudut tunteistasi. Harkitse omassa tahdissasi, mihin suuntaat seuraavaksi.

 

HÄRKÄ

Ihmissuhteissa on luvassa pientä säröilyä. Älä anna konfliktin pilata päivääsi. Ota tapahtumiin etäisyyttä ja lähde välillä muiden asioiden pariin.

 

KAKSONEN

Pidä elämäsi yksinkertaisena. Hoida luvatut asiat pois alta jättämättä kenellekään varaa kritisoida sinua. Odottamaton kohtaaminen antaa sinulle ajateltavaa.

 

RAPU

Älä arvioi voimavarojasi yläkanttiin. Panosta hyvinvointiisi ja välty loppuun palamiselta. Pienillä muutoksilla arkesi helpottuu.

 

LEIJONA

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Lähde uusiin maisemiin tuulettamaan ajatuksiasi. Päivä tuo tiellesi tutustumisen arvoisen ihmisen.

 

NEITSYT

Pysy rauhallisena tilanteessa kuin tilanteessa. Ota viehätysvoimasi käyttöön hankalan paikan sattuessa kohdalle. Ovet alkavat äkkiä avautua.

 

VAAKA

Älä elä yli varojesi. Voit tehdä loistavan vaikutuksen ihmisiin sotkematta omaisuuttasi asiaan. Luota persoonallisuutesi vetävyyteen.

 

SKORPIONI

Ole hienotunteinen ja hoida tulenarkaa asiaa muiden katseilta piilossa. Älä tuputa mielipiteitäsi kenellekään. Jätä jokaiselle tilaa.

 

Lue myös horoskooppisi tälle viikolle!

Parhaimmillaan ryhmä saattaa ihmisiä yhteen, mutta joskus etsintäkuulutukset liikkuvat laillisuuden rajamailla.

CIA Naisten Olohuone on naisille suunnattu Facebook-ryhmä, joka sai taannoin julkisuutta laulaja Tomi Metsäkedon ahdistelujupakan myötä. Tuolloin ryhmässä käytiin vilkasta keskustelua aiheesta ja lopulta siihen puuttui jopa poliisi.

Alun perin Naisten Olohuoneen tarkoitus oli toimia ryhmänä, jossa voi jakaa kadonneiden ihmisten etsintäkuulutuksia. Nykyään etsintäkuulutukset leviävät jo aikamoiselle porukalle. Naisten Olohuone on perustettu kesäkuussa 2017, ja nyt jäseniä on jo 54 000.

Suuri ryhmä vaatii myös paljon valvontaa. Ylläpitäjiä on kuusi, joista yksi on lahtelainen Linda Takalo. Hän kertoo, että ryhmä on perustettu kadonneiden ystävien ja sukulaisten etsintää varten.

”Ylläpitäjät ovat saaneet paljon palautetta iloisista jälleennäkemisistä.”

– Facebookissa vilisee erilaisia katoamisilmoituksia, joten ryhmä perustettiin niiden jakamista varten. Ryhmässä tykätään myös pohtia yhdessä rikosmysteerejä ja salaliittoteorioita, Takalo sanoo.

Parhaimmillaan ryhmä saattaa ihmisiä yhteen, kun henkilö löytää etsimänsä.

– Ylläpitäjät ovat saaneet paljon palautetta iloisista jälleennäkemisistä.

”Onko kukaan nähnyt mun miestä?”

Naisten ”salapoliisiryhmällä” on myös varjopuolensa, kun osa keskusteluista muuttuu arveluttavaksi.

Takalo kertoo, että joskus yksittäiset jäsenet ovat jakaneet ryhmässä yksityisyyttä loukkaavaa tietoa ja jopa kiusanneet – joku on metsästänyt kadonnutta kumppaniaan ja toinen selvittänyt pettämisdraamaansa. 

– Jotkut etsivät omia poikaystäviäkin, mutta olemme ylläpidon kanssa korostaneet omaa vastuuta tämän kaltaisissa aloituksissa. Keskustelut eskaloituvat helposti suurissa ryhmissä, Takalo sanoo.

”Nykyään keskustelua seurailee useampi poliisi.”

Ryhmässä on käytössä jäähysysteemi häiriökäyttäytymistä varten. Ylläpito puuttuu aktiivisesti kiusaamiseen, ja tekee nykyään myös poliisin kanssa yhteistyötä.

– Ylläpito koki poliisin läsnäolon tarpeelliseksi jo silloin, kun ryhmässä oli alle 10 000 naista. Nykyään keskustelua seurailee useampi poliisi.

– Kysymme poliiseilta yksityisviestein apua esimerkiksi kiusaamistapauksiin. Jäseniä olemme muistuttaneet alusta saakka lakiasioista kiinnitetyssä postauksessa, Takalo kertoo.

Ylläpito poistaa aktiivisesti kiellettyjä keskusteluja. Paitsi silloin, kun niitä joudutaan käyttämään todistusaineistona rikosilmoituksissa.

– Pyrimme olemaan positiivinen ryhmä, jossa sana on vapaa, mutta toivotaan ryhmäläisten kirjoittelevan lain sallimissa rajoissa, Takalo sanoo.

Facebook-ryhmä ei ole tyttöjen saunailta

Mieleenpainuvin tapaus ryhmän historiassa on laulaja Tomi Metsäkedosta taannoin noussut kohu. Ryhmä sai tapauksen vuoksi paljon julkisuutta.

– Eräs nainen teki Tähdet, tähdet -ohjelman aikana yksittäisen postauksen, jossa kysyttiin kokemuksia Metsäkedosta. Keskustelu levisi ihan käsiin, kun naiset ryhtyivät avoimesti jakamaan kokemuksiaan, Takalo kertoo.

Lue myös: Naiset syyttävät Tomi Metsäketoa Seiskassa asiattomasta käytöksestä, laulaja pyytää anteeksi Facebookissa – mutta mitä?

Metsäketoa käsittelevät kommenttiketjut paisuivat tuhansien viestien keskusteluiksi, joihin myös poliisi puuttui.

Metsäkedon kohun jälkilöylyissä julkaistiin poliisin julkinen varoitus ja kannanotto, jota ryhmän ylläpito oli toivonut jo pitkään.

– Päätimme, että Metsäketoa ei enää oteta puheeksi ryhmässä, sillä aihe oli loppuun taputeltu ja asianomaisten kesken hoidettavissa. Rauhoitimme tilannetta sulkemalla kommentoinnin, Takalo sanoo.

Metsäkedon kohun jälkilöylyissä ryhmässä julkaistiin poliisin julkinen varoitus ja kannanotto, jota ryhmän ylläpito oli toivonut jo pitkään.

– Jos jaat poikaystäväsi kuvan ja nimen kysellen yksityiskohtia hänen seksielämästään tai menneisyydestään, arvaa moniko mies haluaa tämän jälkeen seurustella jatkossa kanssasi. Et ole tyttöjen saunaillassa, nettipoliisi Henna Kelloniemi kirjoittaa CIA Naisten Olohuoneen päivityksessään.