Me Naiset
|
Päivi Ala-Risku
"Kukkuu! Minä täällä." Kuvan käärme ei liity wc-vierailuihin. Kuva: Shutterstock
"Kukkuu! Minä täällä." Kuvan käärme ei liity wc-vierailuihin. Kuva: Shutterstock

Käärmeitä on todistettavasti luikerrellut vessanpöntöstä toiseen Helsingissä.

Käärme pääsi hiljattain karkuteille Tampereella, eikä sitä löydetty kerrostalosta edes poliisin lämpökameraoperaatiolla. Jaiks.

Välittömästi tulevat mieleen kauhutarinat viemäriverkostossa asunnosta toiseen luikertelevista ja vessanpöntöstä kurkistelevista käärmeistä. Mutta eihän sellaista voi oikeasti tapahtua, eihän?

– Kyllä voi, eläinpelastusvastaava Vesa Nurminen Helsingin pelastuslaitokselta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nurmisen tiedossa on kaksi varmaa tapausta, joissa käärme on päässyt asuntoon nimenomaan wc-pöntön kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Toisessa tapauksessa käärme löytyi asunnosta, mutta vessanpöntön vieressä oli kosteaa, vaikka vessassa ei ollut kukaan käynyt. Oli kylmä kevättalvi, joten käärme ei varmasti ole ulkokauttakaan liikkunut. Wc-pönttö on siis ainoa mahdollinen selitys sille, miten kaksi kerrosta ylempänä asunut käärme on asuntoon päässyt, Nurminen kertoo.

– Toisessa tapauksessa käärme tuli pöntöstä ja meni sinne takaisin kiinniottajia karkuun. Käärme ei kuitenkaan lähtenyt alas vesilukon ohi, vaan kietoutui istuimen posliinikouruun sinne, mistä huuhteluvesi tulee. Vain hännänpää paljasti käärmeen. Ne mahtuvat yllättävän pieniin paikkoihin.

Kaiken kaikkiaan käärmeiden viemärireissut ovat silti hyvin harvinaisia, eikä viemäri myöskään ole karkuun päässeen käärmeen ykköskohde. Ravintoa, kuten hiiriä ja muita jyrsjijöitä, löytyy helpommin talojen muista rakenteista, muistuttaa Nurminen.

Mutta mitä tehdä, jos vessareissulla pöntöstä kurkkaa käärme?

– Jos omasta asunnostaan löytää käärmeen, siitä tulee ilmoittaa viranomaisille hätänumeroon. Niin kauan kun ei varmuudella tiedetä, onko käärme vaarallinen ihmiselle vai ei, sitä täytyy käsitellä vaarallisena.

Nimestään huolimatta kuristajakäärmeet ovat harvoin vaarallisia, mutta toisin on myrkkykäärmeiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla