"Kukkuu! Minä täällä." Kuvan käärme ei liity wc-vierailuihin. Kuva: Shutterstock
"Kukkuu! Minä täällä." Kuvan käärme ei liity wc-vierailuihin. Kuva: Shutterstock

Käärmeitä on todistettavasti luikerrellut vessanpöntöstä toiseen Helsingissä.

Käärme pääsi hiljattain karkuteille Tampereella, eikä sitä löydetty kerrostalosta edes poliisin lämpökameraoperaatiolla. Jaiks.

Välittömästi tulevat mieleen kauhutarinat viemäriverkostossa asunnosta toiseen luikertelevista ja vessanpöntöstä kurkistelevista käärmeistä. Mutta eihän sellaista voi oikeasti tapahtua, eihän?

– Kyllä voi, eläinpelastusvastaava Vesa Nurminen Helsingin pelastuslaitokselta kertoo.

Nurmisen tiedossa on kaksi varmaa tapausta, joissa käärme on päässyt asuntoon nimenomaan wc-pöntön kautta.

– Toisessa tapauksessa käärme löytyi asunnosta, mutta vessanpöntön vieressä oli kosteaa, vaikka vessassa ei ollut kukaan käynyt. Oli kylmä kevättalvi, joten käärme ei varmasti ole ulkokauttakaan liikkunut. Wc-pönttö on siis ainoa mahdollinen selitys sille, miten kaksi kerrosta ylempänä asunut käärme on asuntoon päässyt, Nurminen kertoo.

– Toisessa tapauksessa käärme tuli pöntöstä ja meni sinne takaisin kiinniottajia karkuun. Käärme ei kuitenkaan lähtenyt alas vesilukon ohi, vaan kietoutui istuimen posliinikouruun sinne, mistä huuhteluvesi tulee. Vain hännänpää paljasti käärmeen. Ne mahtuvat yllättävän pieniin paikkoihin.

Kaiken kaikkiaan käärmeiden viemärireissut ovat silti hyvin harvinaisia, eikä viemäri myöskään ole karkuun päässeen käärmeen ykköskohde. Ravintoa, kuten hiiriä ja muita jyrsjijöitä, löytyy helpommin talojen muista rakenteista, muistuttaa Nurminen.

Mutta mitä tehdä, jos vessareissulla pöntöstä kurkkaa käärme?

– Jos omasta asunnostaan löytää käärmeen, siitä tulee ilmoittaa viranomaisille hätänumeroon. Niin kauan kun ei varmuudella tiedetä, onko käärme vaarallinen ihmiselle vai ei, sitä täytyy käsitellä vaarallisena.

Nimestään huolimatta kuristajakäärmeet ovat harvoin vaarallisia, mutta toisin on myrkkykäärmeiden kanssa.

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.