Ota Kolille kansallispuku mukaan kansallisromanttista valokuvaa varten!

Tekisi mieli istahtaa korkeimmalle kallion­nyppylälle, avata aistit, suunnata katse kansallismaisemaan. Käkkärämäntyjä. Jyrkkä pudotus. Alhaalla häämöttää Pielinen. Tunnen jo luomisvoimani ytimessä, miten uusi, entistä ­läpikuultavampi sinfonia tekee tuloaan... Ei kun hitsi, en olekaan Jean Sibelius eikä nyt ole vuosi 1909.

Saa ­Ukko-Kolin laella silti herkistyä. Siihen on ­nimittäin syynsä, että turistit ovat Sibben lailla ravanneet katselemassa näköalaa jo sata vuotta. Kolin kansallispuisto on oiva paikka kauneutta, rauhaa ja lisähappea kaipaaville. Tänne haluttaisiin reippaasti lisääkin matkailijoita, joten liepeille on tulossa ensin pari ­pikkuhotellia ja myöhemmin 2 000 petipaikan Koli Cultura. Puuhamiehet vannovat, että luontomatkailun ehdoilla mennään jatkossakin.

Olisiko silti jo rauhoittumis­loman ­aika? Mitä nyt voi tehdä Vuoden 2013 Retkikohteessa?

a) Nautiskella. Jos sinfoniaa pukkaa, se luultavasti tapahtuu paikallisen Sokos Hotelin kylpylässä, jossa katsellaan maisemasaunan lauteilta kaukaisuuteen, ehkä skumppalasi kädessä. Kylpylä on iltaisin K-18.

b) Reippailla. On lumikenkäreittiä, on moottorikelkkailua, on husky-yrittäjää.

c) Lasketella. Ukko-Kolin rinteet ovat suht vaativia, kansallispuiston ulkopuolella Loma-Kolilla myös lapsille sopivia.

Miten sinne pääsee?
Koli sijaitsee Lieksassa, Pohjois-Karjalassa. Autoton pääsee julkisilla Joensuuhun (70 kilometrin päässä), siitä kikkailtava ­perille vaikkapa kimppa­taksilla.

Mia Suszko nousi semifinaalin onnistujaksi, mutta kuka kruunataan uudeksi The Voice of Finlandiksi?

IS TV-LEHTI: Tänään selviää, kuka on The Voice of Finland 2018. Onko hän Fiona Krüger, 16, Jerkka Virtanen, 36, Mia Suszko, 25, vai Wanqiu Long, 31? Kaikilla neljällä on vahvuutensa.

Nuori Fiona esitti viime viikon semifinaalissa koskettavan kappaleen Oothan tässä vielä huomenna. Anna Puun tiimin herkkä-ääninen laulaja sai tähtivalmentajansa kyynelehtimään, mutta joko äänentoistossa oli vikaa, tai kappale ei ollut oikea Fionalle. Ääni ei soinut niin voimakkaana kuin huippukohdat vaatisivat. Toivottavasti finaalissa onnistutaan paremmin.

Redraman tiimin Jerkka esitti Sannin biisin 2080-luvulla. Tämäkään ei ollut täysosuma, mutta tarpeeksi hyvä loppukilpailuun. Finaalissa toivon mukaan seinät tärähtelevät kappaleessa, jossa miehen komea ja vivahteikas lauluääni pääsee oikeuksiinsa.

Toni Wirtasen tiimin Wanqiu on kysymysmerkki finaalia ajatellen. Semifinaalissa tuli jälleen tunne, että Toni on valinnut suosikilleen liian vaikeaa tulkittavaa. Wanqiulla on erikoinen ääni, mutta hän ei valloittanut yleisöä tarpeeksi suurella volyymilla esityksessään, joka oli Sinéad O’Connorin Nothing Compares 2 U.

Olli Lindholmin tiimin Mia nousi – ehkä monen yllätykseksi – ehjällä tulkinnallaan semifinaalin onnistujaksi. Hänen California Dreamin’ -versionsa soi upeasti ja koko esitys oli hallittu. Tässä ei yritetty liikaa, mikä lupaa finaaliin paljon.

The Voice of Finland, Nelonen pe klo 20.00

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski löysi puolisonsa yhteisten ystävien kautta. – Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii.

Olympiamitalisti Krista Pärmäkoski, 27, on valinnut kahden kodin taktiikan puolisonsa, valmentaja Tommi Pärmäkosken, 34, kanssa. Omakotitalo pohjalaismaisemissa Kuortaneella on avioparin ykköskoti, ja asunto Lahdessa toimii kaupunkikämppänä. Novascotiannoutaja Carla kulkee sujuvasti mukana molemmissa.

Krista matkustaa 250 päivää vuodessa, mutta Tommin työt keskittyvät nykyään enimmäkseen Suomeen hänen jätettyään pestinsä F1-kuljettaja Sebastian Vettelin kuntovalmentajana.

– Minulla ei ollut osuutta siihen päätökseen, Krista heittää.

Pariskunta tapasi aikoinaan yhteisten tuttujen kautta.

– Kaverimme taisivat tunnistaa, että olisimme sopiva mätsi. Asiat etenivät nopeasti tutustumisemme jälkeen.

Nyt Tommi vastaa Kristan voimavalmennuksesta ja yrittää välillä ehtiä mukaan harjoitusmatkoille. Silti pitkiin erojaksoihin on ollut pakko tottua.

– Nooh, siinä pysyy suhde tuoreena, Krista vitsailee ensin, mutta vakavoituu sitten.

– Kyllä ikävä ja yksinäisyys ovat iso haaste. Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii. Puolisoni ei ole koskaan painostanut, että tule jo kotiin sieltä.

Mitä Krista kertoo perhesuunnitelmistaan? Miksi hän oli vähällä lopettaa uransa? Lue Kristan koko haastattelu uusimmasta Me Naisista 16/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.