Jutta Gustafsberg on nähnyt jo monenlaista laihduttajaa. Kuva: IS / Leena Koskela
Jutta Gustafsberg on nähnyt jo monenlaista laihduttajaa. Kuva: IS / Leena Koskela

Personal trainer Jutta Gustafsberg kertoo, miten valmistaudut ja onnistut.

Personal trainer Jutta Gustafsberg painottaa vinkeissään myös laihduttamista pään sisällä.

Valmistaudu oikein

Katso itseäsi. Ota kuvat alusvaatteissa ennen dieetille lähtöä, koska lihasmassan kasvaessa vaaka ei aina kerro koko totuutta. Kuvat motivoivat projektissa eteenpäin.

Hanki apua. Monelle helpoin tapa laihduttaa on noudattaa ammattilaisen laatimia tarkkoja ohjeita. Näin ei tarvitse itse pohtia, syökö väärin, liikaa tai liian vähän. Esimerkiksi liian vähän syöminen hidastaa aineenvaihduntaa ja on siten hidaste myös laihtumiselle. Oikean ruokavalion lisäksi henkilökohtainen valmentaja auttaa tsemppaamaan matkan varrella.

Aikaa ja armoa

Malta, ja malta. Ensimmäiset pudotetut kilot ovat nestettä, joten varaa riittävästi aikaa varsinaiseen projektiisi. Rasva alkaa palaa hiljalleen, ja hyvä painonpudotusvauhti on 0,5–1 kg viikossa. Varaudu myös viikkoihin, jolloin paino ei putoa ollenkaan. Varaa aikaa myös terveellisen kotiruuan valmistamiseen ja opi punnitsemaan ruokamäärät. Tottumattoman alkukankeus ruokien punnitsemisessa hellittää usein kolmen viikon jälkeen.

Treenaa oikein. Viisi tehokasta treeniä viikossa on hyvä, kolme on runsaasti pudottavalle minimi. Treenaa aina täysillä, älä puoliteholla. Toisaalta, vaikka innostuneisuus liikkumiseen on hyvä, ei liikunnalle saa antaa yliotetta. Treenaaminen ei saa heikentää ihmissuhteita: jos ei osaa puhua muusta kuin treenaamisesta, on aika harjoittaa itsetukiskelua. Huolehdi henkisestä hyvinvoinnista pitämällä viikossa pari lepopäivää. Näin kehityskin on varmempaa.

Lue myös:

Löysäiletkö tietämättäsi treeneissä? 6 paljastavaa merkkiä

Treenaa kuin timmi Britney Spears: kopioi popparin treeniviikko

Kumppanin kanssa ei kannata laihduttaa – jos haluaa onnistua

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!