Lääkärin sanat sisuunnuttivat Julie Creffieldin kannustamaan muutkin ylipainoiset lenkkipolulle.

Kun britti Julie Creffield, 32, kertoi lääkärilleen, että haluaisi juosta maratonin, tohtori oli heti toppuuttelemassa. Lääkärin mukaan Julie oli liian lihava juoksemaan.

Siinä mielessä lääkäri oli oikeassa, että huomattavan ylipainoisten kannattaa aloittaa juokseminen varovasti, etteivät nivelet rasitu liikaa.

Hän ei kuitenkaan tiennyt, että Julie oli harrastanut juoksemista – ensin lyhyitä matkoja ja lopulta maratonejakin – jo kymmenen vuoden ajan siitä huolimatta, ettei ole ruumiinrakenteeltaan ehkä se tyypillisin maratoonari. Syy lääkärikäyntiin oli, että Julie oli venäyttänyt selkänsä nostaessaan tytärtään, ja maraton oli edessä kolmen viikon päästä.

– Huolimatta siitä, että vaatekokoni on 18 (Suomessa noin 44), olen juoksija, Julie Creffield kirjoittaa The Huffington Postissa.

– Juoksen, koska rakastan juoksemisen tunnetta. Rakastan juoksijoiden yhteisöä, josta olen saanut monia ystäviä, mutta myönnän, että juoksen myös pitääkseni painoni hallinnassa ja siksi, että se auttaa minua elämään terveellisempää ja onnellisempaa elämää.

Julie sisuuntui tohtorin asenteesta, ja nyt nainen inspiroi muitakin ylipainoisia vetämään lenkkarit jalkaan ja kirmaamaan pururadalle.

– Olen kyllästynyt lääkäreihin, jotka kehottavat ylipainoisia kokeilemaan uimista tai kävelyä painonpudotukseen, kun ihmiset kykenisivät niin paljon enempään. Minä juoksin sen maratonin vain kolme viikkoa myöhemmin, mutta saamani kohtelu jäi vaivaamaan.

Vuonna 2013 Julie valmensi ensimmäisen kerran ylipainoisia juoksemaan maratonhaasteessaan, ja kavereille ja sukulaisille alun perin tarkoitetun blogin ympärille on kasvanut kokonainen yhteisö, jota Julie pyörittää The Fat Girls Guide to Running -sivustollaan. Konseptiin kuuluu niin juoksukirjoja, turvallisuusvinkkejä kuin pluskokoisia juoksuvaatteitakin.

– Tarvitsemme hyviä ratkaisuja, jotta naiset tuntisivat olevansa oikeutettuja olemaan aktiivisempia ja liikunta nähtäisiin nautinnollisena ja hauskana rutiininomaisen ja pakollisen pahan sijaan, Julie sanoo tiedotteessaan.

Lue myös:

XL-kokoisesta tankotanssijasta tuli esikuva ja malli 

Huippusuunnittelijat kieltäytyivät tekemästä Oscar-asua XL-kokoiselle

Miksi peppu näkyy läpi juoksutrikoista?

Haaveissa puolimaraton – näillä juoksuvinkeillä se onnistuu

Pitääkö pysähtyä, jos pistää? Juoksuohjaaja vastaa kymmeneen kysymykseen

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.