Lääkärin sanat sisuunnuttivat Julie Creffieldin kannustamaan muutkin ylipainoiset lenkkipolulle.

Kun britti Julie Creffield, 32, kertoi lääkärilleen, että haluaisi juosta maratonin, tohtori oli heti toppuuttelemassa. Lääkärin mukaan Julie oli liian lihava juoksemaan.

Siinä mielessä lääkäri oli oikeassa, että huomattavan ylipainoisten kannattaa aloittaa juokseminen varovasti, etteivät nivelet rasitu liikaa.

Hän ei kuitenkaan tiennyt, että Julie oli harrastanut juoksemista – ensin lyhyitä matkoja ja lopulta maratonejakin – jo kymmenen vuoden ajan siitä huolimatta, ettei ole ruumiinrakenteeltaan ehkä se tyypillisin maratoonari. Syy lääkärikäyntiin oli, että Julie oli venäyttänyt selkänsä nostaessaan tytärtään, ja maraton oli edessä kolmen viikon päästä.

– Huolimatta siitä, että vaatekokoni on 18 (Suomessa noin 44), olen juoksija, Julie Creffield kirjoittaa The Huffington Postissa.

– Juoksen, koska rakastan juoksemisen tunnetta. Rakastan juoksijoiden yhteisöä, josta olen saanut monia ystäviä, mutta myönnän, että juoksen myös pitääkseni painoni hallinnassa ja siksi, että se auttaa minua elämään terveellisempää ja onnellisempaa elämää.

Julie sisuuntui tohtorin asenteesta, ja nyt nainen inspiroi muitakin ylipainoisia vetämään lenkkarit jalkaan ja kirmaamaan pururadalle.

– Olen kyllästynyt lääkäreihin, jotka kehottavat ylipainoisia kokeilemaan uimista tai kävelyä painonpudotukseen, kun ihmiset kykenisivät niin paljon enempään. Minä juoksin sen maratonin vain kolme viikkoa myöhemmin, mutta saamani kohtelu jäi vaivaamaan.

Vuonna 2013 Julie valmensi ensimmäisen kerran ylipainoisia juoksemaan maratonhaasteessaan, ja kavereille ja sukulaisille alun perin tarkoitetun blogin ympärille on kasvanut kokonainen yhteisö, jota Julie pyörittää The Fat Girls Guide to Running -sivustollaan. Konseptiin kuuluu niin juoksukirjoja, turvallisuusvinkkejä kuin pluskokoisia juoksuvaatteitakin.

– Tarvitsemme hyviä ratkaisuja, jotta naiset tuntisivat olevansa oikeutettuja olemaan aktiivisempia ja liikunta nähtäisiin nautinnollisena ja hauskana rutiininomaisen ja pakollisen pahan sijaan, Julie sanoo tiedotteessaan.

Lue myös:

XL-kokoisesta tankotanssijasta tuli esikuva ja malli 

Huippusuunnittelijat kieltäytyivät tekemästä Oscar-asua XL-kokoiselle

Miksi peppu näkyy läpi juoksutrikoista?

Haaveissa puolimaraton – näillä juoksuvinkeillä se onnistuu

Pitääkö pysähtyä, jos pistää? Juoksuohjaaja vastaa kymmeneen kysymykseen