Kim Kardashian ja tyttärensä Pohjoinen. Vai oliko se Luode? Kuva: Gonzalo Fuentes / Reuters
Kim Kardashian ja tyttärensä Pohjoinen. Vai oliko se Luode? Kuva: Gonzalo Fuentes / Reuters

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta entä jos ne ovat kaikki ihan outoja?

Suunnitteleekohan Kim Kardashian lapsista koostuvaa livekompassia vai mitä hittoa hän ja rapmoguli Kanye West ajattelivat nimetessään esikoistyttärensä Northiksi eli Pohjoiseksi. Yhdistettynä sukunimeensä North West tarkoittaa luodetta. Kotosalla tytärtä kutsutaan Noriksi.

Muusikkoperhe Jacksoneilla taas tunnetusti ollaan vähän erikoisia, eikä sisarussarjan Jermaine Jackson poikkea porukasta. Muusikolla on yhdeksän lasta, joista osa on nimetty perinteisesti kuten Dawn, Autumn, Donte, Jermaine Junior tai hitusen erikoisemmin kuten Jaafar. Mutta sitten. Yksi pojista on saanut nimen Jermajesty – joka ääneen lausuttuna kuulostaa vähän samalta kuin Her Majesty, suomeksi hänen korkeutensa. Parhaan toisen nimen palkinto menee Jeremy Maldonado Jacksonille.

Brittikokki Jamie Oliver tunnetaan kekseliäisyydestään keittiössä, ja ilmeisesti sama luovuus roiskuu myös lasten nimeämisen aikaan. Jamiella on vaimonsa Julesin kanssa neljä lasta: Buddy Bear Maurice, Petal Blossom Rainbow, Daisy Boo Pamela ja Poppy Honey Rosie. No, eipä ihan heti tule täyskaimoja koulussa vastaan.Jules & Jamie Oliver, kuva Nelonen

Fall Out Boy -muusikko Pete Wentz ja laulaja Ashlee Simpson olivat kai kiihkeitä Viidakkokirja-elokuvan faneja keksiessään nimeä vuonna 2008 syntyneelle pojalleen. Mutta tuskin he fanittivat newyorkilaista gettoa…? Joka tapauksessa vekara sai nimen Bronx Mowgli Wentz.

Pete ja Ashley erosivat vuonna 2011, ja Petellä on myös toinen poika seuraavasta liitostaan. Elokuussa 2014 syntynyt vauva sai nimen Saint Laszlo.

Tiesittekö, että näyttelijä Nicolas Cagea harkittiin muinoin Teräsmiehen rooliin 1990-luvun elokuvassa, joka Tim Burtonin piti ohjata. No, leffaa ei koskaan tehty, mutta Nicolasilla jäi selvästi jotain aiheesta korvan taakse. Vuonna 2005 hän antoi vastasyntyneelle pojalleen nimen Kal-El, joka on Teräsmiehen syntymänimi. Yhdysvalloissa nimi on noussut jopa 1000 suosituimman lapsen nimen listalle.

Ehkä taikuri Penn Jilette halusi varmistaa, etteivät hänen tyttärensä tossut sekoitu muiden kanssa päiväkodissa tai sitten hän veti lapsen nimen hatustaan. Moxie Crimefighterin nimi kääntyy vapaasti Uskalias Rikoksenvastustaja.

Kun nimestä kysyttiin Penniltä itseltään, ylpeä isä perusteli valintansa näin: ”Erikoiset nimet ovat huono juttu vain Tauno-nimisten luusereiden mielestä. Ja ketä heidän mielipiteensä kiinnostaa, hehän ovat tavallisia Taunoja.”

Kovan onnen kundi -sarjan Jason Lee ja näyttelijä, ohjaaja Beth Riesgraf saivat yhteisen pojan vuonna 2003. Vesselistä tuli Pilot Inspektor, koska Jason ihastui Grandaddy-yhtyeen kappaleeseen, jossa lauletaan “He’s simple, he’s dumb, he’s the pilot”. Sillai kai!

Lue myös:

Kim Kardashian opastaa uudella kännykkäpelillään: Näin tullaan Hollywood-julkkikseksi

Kim Kardashian: Raskauskilot ovat opetus Jumalalta

Tämäkö on kurvien salaisuus? Kim Kardashian hurahti laihdutuskikkaan

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e