Kim Kardashian ja tyttärensä Pohjoinen. Vai oliko se Luode? Kuva: Gonzalo Fuentes / Reuters
Kim Kardashian ja tyttärensä Pohjoinen. Vai oliko se Luode? Kuva: Gonzalo Fuentes / Reuters

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta entä jos ne ovat kaikki ihan outoja?

Suunnitteleekohan Kim Kardashian lapsista koostuvaa livekompassia vai mitä hittoa hän ja rapmoguli Kanye West ajattelivat nimetessään esikoistyttärensä Northiksi eli Pohjoiseksi. Yhdistettynä sukunimeensä North West tarkoittaa luodetta. Kotosalla tytärtä kutsutaan Noriksi.

Muusikkoperhe Jacksoneilla taas tunnetusti ollaan vähän erikoisia, eikä sisarussarjan Jermaine Jackson poikkea porukasta. Muusikolla on yhdeksän lasta, joista osa on nimetty perinteisesti kuten Dawn, Autumn, Donte, Jermaine Junior tai hitusen erikoisemmin kuten Jaafar. Mutta sitten. Yksi pojista on saanut nimen Jermajesty – joka ääneen lausuttuna kuulostaa vähän samalta kuin Her Majesty, suomeksi hänen korkeutensa. Parhaan toisen nimen palkinto menee Jeremy Maldonado Jacksonille.

Brittikokki Jamie Oliver tunnetaan kekseliäisyydestään keittiössä, ja ilmeisesti sama luovuus roiskuu myös lasten nimeämisen aikaan. Jamiella on vaimonsa Julesin kanssa neljä lasta: Buddy Bear Maurice, Petal Blossom Rainbow, Daisy Boo Pamela ja Poppy Honey Rosie. No, eipä ihan heti tule täyskaimoja koulussa vastaan.Jules & Jamie Oliver, kuva Nelonen

Fall Out Boy -muusikko Pete Wentz ja laulaja Ashlee Simpson olivat kai kiihkeitä Viidakkokirja-elokuvan faneja keksiessään nimeä vuonna 2008 syntyneelle pojalleen. Mutta tuskin he fanittivat newyorkilaista gettoa…? Joka tapauksessa vekara sai nimen Bronx Mowgli Wentz.

Pete ja Ashley erosivat vuonna 2011, ja Petellä on myös toinen poika seuraavasta liitostaan. Elokuussa 2014 syntynyt vauva sai nimen Saint Laszlo.

Tiesittekö, että näyttelijä Nicolas Cagea harkittiin muinoin Teräsmiehen rooliin 1990-luvun elokuvassa, joka Tim Burtonin piti ohjata. No, leffaa ei koskaan tehty, mutta Nicolasilla jäi selvästi jotain aiheesta korvan taakse. Vuonna 2005 hän antoi vastasyntyneelle pojalleen nimen Kal-El, joka on Teräsmiehen syntymänimi. Yhdysvalloissa nimi on noussut jopa 1000 suosituimman lapsen nimen listalle.

Ehkä taikuri Penn Jilette halusi varmistaa, etteivät hänen tyttärensä tossut sekoitu muiden kanssa päiväkodissa tai sitten hän veti lapsen nimen hatustaan. Moxie Crimefighterin nimi kääntyy vapaasti Uskalias Rikoksenvastustaja.

Kun nimestä kysyttiin Penniltä itseltään, ylpeä isä perusteli valintansa näin: ”Erikoiset nimet ovat huono juttu vain Tauno-nimisten luusereiden mielestä. Ja ketä heidän mielipiteensä kiinnostaa, hehän ovat tavallisia Taunoja.”

Kovan onnen kundi -sarjan Jason Lee ja näyttelijä, ohjaaja Beth Riesgraf saivat yhteisen pojan vuonna 2003. Vesselistä tuli Pilot Inspektor, koska Jason ihastui Grandaddy-yhtyeen kappaleeseen, jossa lauletaan “He’s simple, he’s dumb, he’s the pilot”. Sillai kai!

Lue myös:

Kim Kardashian opastaa uudella kännykkäpelillään: Näin tullaan Hollywood-julkkikseksi

Kim Kardashian: Raskauskilot ovat opetus Jumalalta

Tämäkö on kurvien salaisuus? Kim Kardashian hurahti laihdutuskikkaan

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.