Kuvat: Sanoma-arkisto
Kuvat: Sanoma-arkisto

Julkkikset kiittelevät sosiaalisessa mediassa niin omia isiään kuin puolisoitaankin.

Isänpäivä näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Moni julkkiskin on innostunut jakamaan kuvia isänpäivän vietostaan tai muistelemaan omia vanhempiaan.

Muusikot Jannika ja Toni Wirtanen saivat esikoisensa elokuussa 2015.

– Hän kokkaa, hoivaa, leikkii ja rakastaa – joka päivä. Meidän tuki ja turva. Meidän superisi, Jannika hehkuttaa Tonia Instagram- kuvassaan.

 

Hän kokkaa, hoivaa, leikkii ja rakastaa - joka päivä. Meidän tuki ja turva. Meidän superisi. 💗💪 #isänpäivä

Kuva, jonka Jannika B 💎 (@jannikabofficial) julkaisi

Laulaja Benjamin Peltonen naureskelee lapsuuskuvan yhteydessä itsensä ja isänsä värierolle.

– Voisi kuvitella, että minut on adoptoitu Siperiasta.

Ex-kiekkoilija Teemu Selänteellä on aihetta tuplailoon, sillä hänen Eetu-poikansa on jo 19-vuotias. Moni on kommentoinut kuvan yhteydessä, että Eetu ja nuori Teemu ovat kuin kaksi marjaa.

 

Hard to believe this but Happy 😊 19th birthday my son 🎉🎂Lav u!

Kuva, jonka Teemu Selanne (@sel8nneteemu) julkaisi

Maria Veitola viettää ensimmäistä isänpäiväänsä ilman isää. Hänen isänsä kuoli maaliskuussa. Maria kertoi suhteestaan vanhempiinsa ja isänsä sairaudesta haastattelussamme puolitoista vuotta sitten.

Muusikko Jukka Poika julkaisi kuvan isänpäiväkävelyn harmaudesta.

 

Isänpäiväkävely! Onnea iseille! 🍾🚶🏻🎁⛄️

Kuva, jonka Jukka Poika (@jukkapoikaofficial) julkaisi

Laulaja Juha Tapio toivotteli hyvää isänpäivää kaikille.

 

Hyvää Isäinpäivää Suomen isät ja perheet! Tänään olen kiitollinen isästäni ja pojistani!

Kuva, jonka Juha Tapio (@juhatapioofficial) julkaisi

Bloggaaja ja ruokakirjailija Hanna Gullichsen ja aviomies Joonas Laurila saivat elokuussa kaksospojat. Hanna toivotti tuoreelle isälle ihanaa päivää. Hänellä on myös poika aiemmasta liitostaan.

Viulisti Linda Lampenius jakoi vanhan kuvan viime viikolla kuolleesta Börje-isästään. Linda kirjoitti viikko sitten Instagramissa 94-vuotiaan isänsä poismenosta koskettavasti.

– Isä oli maailman lämpimin ja kiltein. Pala sydämestäni kuoli isän mukana.

 

❤❤❤❤❤ #love #farsdag #fathersday #idol #actor #hero #börjelampenius @svenskateatern #theatre

Kuva, jonka Linda Lampenius (@lindalampenius) julkaisi

Toimittaja Noora Shingler julkaisi kuvan insinööri-isästään, jolta tyttären mukaan hoituu kaikki.

 

Iskä ❤️ #kahdenpokantaktiikalla #insinööri #kaikkihoituu #luottojäbä

Kuva, jonka Noora (@noorashingler) julkaisi

Juontaja Sami Kuronen pohti suhdettaan omaan isäänsä sekä omaa tapaansa olla isä uusperheessä.

– Olen usein miettinyt mikä minä olen? Yhdelle olen isä, yhdelle kumppani ja kahdelle lapselle toivon mukaan se turvallisuudentunnetta tuova aikuinen/vanhempi. Tai vaikka Batman, hän kirjoitti.

 

Hyvää isänpäivää! Minulle isä on ollut aina auktoriteetti, esikuva, tietotoimisto ja turva johon olen voinut luottaa. Kun minusta tuli isä reilut seitsemän vuotta sitten, yksi isoista toiveistani oli että pystyisin tarjoamaan tyttärelleni samanlaisen isäsuhteen. Haluan olla sekä fyysinen että henkinen syli johon voi käpertyä niin murheissa kuin ilon hetkinä, myös silloin kun mitään erityistä syytä ei ole. Vanhemmuuteni on saanut viime vuosina uudenlaisia piirteitä ja vastuita. Uusperheen arjessa roolit hakevat usein muotoaan ja jokainen on varmasti hetkittäin vähän hukassa siitä, mikä minun paikkani tässä bändissä on. Olen usein miettinyt mikä minä olen? Yhdelle olen isä, yhdelle kumppani ja kahdelle lapselle toivon mukaan se turvallisuudentunnetta tuova aikuinen/vanhempi. Tai vaikka Batman😄 Tänään oli ensimmäinen isänpäivä kun syliini tuli kaksi pienempää ja yksi vähän isompi tyttö. Tunsin aidosti että olen oikealla tiellä ❤️ #isänpäivä #batman @mirkkatorikka

Kuva, jonka Sami Kuronen (@samikuronen) julkaisi

Karita Tykkä julkaisi yhteiskuvan rakkaan isänsä kanssa.

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.