Suomen yhdeksännessä Big Brotherissa talossa nähdään 12 julkkista. Jos me saisimme päättää, tällainen "dream team" nähtäisiin kosteissa poreammebileissä ja räkäitkuisena isoveljelle vuodattamassa.

1. Esko Valtaoja

Suomen paras tieteen popularisoija, parta-Esko, astuu 2009 kilpailleen Mensa-aktiivin, Esan A:n saappaisiin. Esko pyörittelee silmiä, kun kukaan ei tiedä mitään, mutta on silti samalla super symppis.

 

2. Jari Sarasvuo

On ensimmäisenä hereillä, vetää aamujumpan koko porukalle ja tsemppaa päivien tehtävissä ADHD:n partaalla. Toisella viikolla Jari saa tosin hermoromahduksen laiskottelevista kilpailijoistaan ja lähtee kotiin Virpin luo.

  

3. Jenni Haukio

Presidentin vaimo kuuntelee kaikkia, joilla on huolia, ja lukee vielä iltasadun päälle. Päivän tylsät hetket käytetään Jennin runolausuntatuokioissa.

4. Kimi Räikkönen

Ei puhu eikä pussaa – paitsi BB-talossa. Hiljaisesta suomalaisesta tulee villi kreisibilettäjä ja supliikki seuramies neljän seinän sisällä. Jos Kimi on paikalla, bileet eivät lopu ihan heti!

5. Tarja Halonen

Dyykkaa roskiksesta kaiken uusikäyttöön joutavan. Voittaa luultavasti koko kilpailun. Kuka muka uskaltaa äänestää presidenttiä pois pelistä? Ja vielä naista. Syrjintää!

 

6. Cheek

Ei varmasti tule tykkäämään siitä, kuka kilpailija seuraavaksi astuu taloon. Big Brotherin kulisseissa kohisee: Cheekin äidillä on itkuista asiaa.

7. Paavo Arhinmäki

Artsi. Mahtavatko Cheek ja Arhinmäki saada välinsä kuntoon viikkojen aikana? Parasta olisi. Ehkä Paavo myöntää tappionsa ja kääntyy cheekläiseksi.

 

8. Anna Eriksson

Pitäähän talossa nyt yksi vaikea ihminen olla? Tai muutama... Jos joku ei toimi, Anna puhuu suunsa puhtaaksi, eikä mielistele ketään – paitsi ehkä Halosta. Halonen on Annan mielestä ihan cool.

9. Paula Koivuniemi

Talon kuumin kissa! Paula Koivuniemi nauttii saamastaan suosiosta. Lääpällään on niin Cheek kuin Kimikin, siis ne nuoremmat miehet. Kaikki haluavat Paulan. Heiluuko peitto?

10. Tuomas Enbuske

Saa isoveljelen lellikkinä erikoisluvan twitteröidä talon tapahtumat ulkomaailmaan. Enbuske tietää kaikesta kaiken, ehkä vielä enemmän kuin Valtaoja. Voittaa tietovisat, sanoo suorat sanat tyhmeliineille.

11. Rosa Meriläinen

Laittaa luun kurkkuun aika monelle: ainakin Enbuskelle. Ainoa, joka näyttää tissit.

 

12. Panu Rajala

Kirjoittaa Big Brotherin jälkeen paljastuskirjan, jossa kertoo kaiken – ja vielä vähän enemmän.

Bonusvieraina kauden aikana nähdään Johanna ja Julia Tukiainen. Ja siskosduon uusin kylkiäinen, Jarna. Tarvitseeko tätä edes selittää?

Tähän mennessä Subilta on vinkattu, että kilpailijoiden joukossa nähdään legendaarinen muusikko, suosikkikirjailija, kohumissi ja baareissa viihtyvä näyttelijä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla