Kaukana ovat ajat, jolloin kansalaisjärjestöjen rahankerääjät seisoivat kadulla kippo kourassa.

Gorogochon slummi Nairobissa hälisee helteessä. Peltihökkeleiden välissä kävelevät ohjaaja-näyttelijä Kari Heiskanen ja Etyjin erityisedustaja Eva Biaudet. Kamerat seuraavat, kun he jututtavat ympärillä pyöriviä lapsia.

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan Suomi on tuonut Heiskasen ja Biaudet’n Keniaan, sillä he ovat tämänvuotisen Plan Ilta Lapselle -ohjelman keulahahmot. 11. kertaa nähtävä tv-gaala houkuttelee suomalaisia kummeiksi kehitysmaiden lapsille. Jotta yleisö innostuisi, ohjelmassa nähdään julkkiksia Jari Sillanpäästä Anna Abreuhun – ja tietysti koskettavaa kuvamateriaalia kehitysmaasta.

Puolitoista kuukautta myöhemmin Biaudet ja Heiskanen seisovat Helsingin jäähallissa Plan Illan kuvauksissa ja kertovat 1600-päiselle yleisölle matkasta.

Plan käyttää runsaat 6 prosenttia tuotoistaan varainhankintaan, ja tv-gaalan tuottaminen on järjestön suurin vuosittainen satsaus. Kannattaako se? Kyllä, vastaa Plan Suomen viestintäpäällikkö Marja-Leena Suvanto.

– Parhaimmillaan Plan Ilta on tuonut yli 4000 kummia, ja suhde kestää yleensä vuosia. Suuri yleisö ei jaksa ottaa asiaa omakseen pelkän tiedotuksen kautta, vaan nykyään tarvitaan viihdettä. Täytyy antaa hyvänolon tunne siitä, mitä kehitysmaiden hyväksi tehdään. Yhden ihmisen tavoittaminen Planin TV-ohjelman kautta maksaa noin 70 senttiä, joka on mainonnassa varsin edullinen tapa kertoa ihmisille toiminnasta.

Kari Heiskanen suostui empimättä Planin matkakutsuun.

– Onhan tämä kliseinen kaava, että julkkis viedään kehitysmaahan taivastelemaan, mutta myös kiistatta toimiva.

Amerikan malliin

Järjestöviestinnän tutkija Karoliina Malmelin Helsingin yliopistosta, ihastuttaako vai vihastuttaako Plan Illan kaltainen markkinointigaala suomalaisia?

”Tuskin se ketään vihastuttaa! Joillekin ajatus on vieras, sillä Suomessa elää yhä käsitys, ettei hyvistä teoista saa kerskua. Viestintäkulttuuri on kuitenkin muuttumassa, ja Amerikasta lähteneet gaalat ovat tulleet jäädäkseen.”

Miten avustusjärjestöjen markkinointi on muuttunut?

”Järjestöjen ja yritysten yhteistyöstä on tullut iso trendi. Se tukee yritysten vastuullista imagoa, ja järjestöt saavat vakavaraisia tukijoita. Myös tukijoiden pitkäaikainen sitouttaminen on päivän sana. Etenkin nuoret kaipaavat verkostoja, tuotteita ja tapahtumia, jotka vahvistavat kokemusta yhteisöön kuulumisesta. Plan Ilta on tästä esimerkki. Muita taitavia viestijöitä ovat WWF, World Vision, Kirkon Ulkomaanapu ja HelsinkiMissio.”

Onko oikein käyttää lahjoittajien rahaa kalliiseen markkinointiin?

”Jos esimerkiksi tv-spektaakkelilla saadaan paljon pitkäaikaisia lahjoittajia, se kannattaa. Jos haluaa saada ihmiset liikkeelle, täytyy mennä torille huutamaan – ja media on nykyajan tori. Rahankäytön täytyy kuitenkin olla läpinäkyvää. Suosittelen, että järjestöt julkaisevat viestintäbudjettinsa avoimesti.”

Elisa Viihde Aitiossa alkava Kolmistaan-sarja on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille. Sarjasta on tänään nähtävissä kolme ensimmäistä jaksoa, lisää ropisee ruutuun 21.12.

IS TV-LEHTI: Kimppakämpässä Helsingin Alppilassa asuvat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen) taistelevat kolmenkympin kriisiä vastaan bailaamalla ahkerasti illasta toiseen.

Mainosmaailmassa menestyvä Markus, töitä välttelevä Seve ja tämän tyttöystävä, varakkaan perheen Vilma, viihtyvät keskenään niinkin hyvin, että erään viinan- ja huumeidentäyteisen illan jälkeen he kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn.

Kohta raskaustesti näyttää positiivista. Isästä ei ole varmuutta.

Elisa Viihteen alkuperäissarjan ohjaaja Samuli Valkama muistetaan muun muassa täyspitkästä elokuvastaan Saattokeikka (2017). Kolmistaan pohjautuu brittiläiseen Threesome-sarjaan (2011–2012).

– Alkuperäissarjasta otimme hyvät tilanteet, joihin lisäsimme paljon omaa. Brittisarja oli enemmänkin sitcomia, jonka olemme häivyttäneet pois ja tehneet kreisin draamakomedian, ohjaaja kertoo.

Kymmenosaisessa komediassa kolmikon kielenkäyttö on rääväsuista, eikä mikään ole kielletty puheenaihe. Päänäyttelijöiden mukaan kuvauksissakin oli ”hyvällä tavalla levoton tunnelma”.

”Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa.”

– Meillä oli ronskia vitsailua kameroiden ulkopuolellakin. En tiedä, provosoiko sarja siihen, Pamela muistelee nauraen kuvauksia.

– Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa, Eero huomauttaa.

Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

Sarjassa Pamela ja Eero esittävät pariskuntaa. Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

– Olihan tämä lähtökohtana eri tavalla kiusallista, kun pitää kolmistaan esimerkiksi pussailla. Meillä oli kuitenkin koko ajan hyvä tunnelma ja hauskaa, eikä yhtään kiusallista, Pamela sanoo.

– Piirit ovat niin pienet, että kaikki ovat keskenään hyviä tuttuja. Omat puolisoni, jotka ovat olleet näyttelijöitä, ovat näytelleet toisten miesten kanssa. Ei siitä tule mitään, jos tulee skismaa, Eero tietää.

Vilma on elämässään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmen lapsen äiti Pamela.

– Pystyn kuitenkin samastumaan spontaaniuteen ja tietynlaiseen innostuneisuuteen. Varsinkin nuorempana halusin kokeilla kaikennäköistä, mutta näin edesvastuuton en ole ollut. 

”Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan”

Vaikka sarjassa asiat tapahtuvat liioitellusti, tapahtumat itsessään ovat sellaisia, jotka voivat tapahtua tosielämän kolmekymppiselle.

– Halusimme, että henkilöt ovat uskottavia, koska asiat ovat heille tosia. Tässä ei ole pelkästään hassunhauskaa huumoria, vaan sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita. Tämä on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille, Lauri huomauttaa.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Jaana Saarinen ja Pirkko Hämäläinen.

– Toivoisin, että saisimme tehdä toisenkin tuotantokauden. Se voisi käsitellä sitä, miten kolmikolla sujuu lapsen kanssa. Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan, Samuli nauraa.

Kolmistaan, Elisa Viihde Aitio to 14.12. alkaen

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.