– Harvoin pulssi nousee ennen äänestystä, mutta nyt nousi, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki iloitsi Facebookissa äänestyksen jälkeen.

Eduskunnassa äänestettiin tänään tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta. Äänestyksestä ennakoitiin etukäteen äärimmäisen tiukkaa.

Eduskunta päätti lopulta äänin 105–92 hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Tyhjää ei äänestänyt yksikään kansanedustaja, mutta kaksi oli poissa äänestyksestä.

Etukäteen kansanedustajat Silvia Modig (vas) ja Oras Tynkkynen (vih.) kertoivat Me Naisille juhlivansa, mikäli eduskunta hyväksyy lakialoitteen. Modig kertoi jännittäneensä äänestystä koko päivän ja epäili purskahtavansa itkuun, jos  tasa-arvoinen avioliittolaki vihdoin toteutuu.

– Harvoin pulssi nousee ennen äänestystä, mutta nyt nousi, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki iloitsi Facebookissa äänestyksen jälkeen.

Äänestyksen jälkeen näkyvästi tasa-arvoista avioliittolakia kannattanutta Jani Toivolaa kävi halaamassa muun muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, pääministeri Alexander Stubb ja kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok).

Äänestystulos tarkoittaa käytännössä sitä, että lakialoite siirtyy suureen valiokuntaan ja siitä äänestetään ainakin kahdesti ennen sen hyväksymistä. Todennäköiseti samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton aikaisintaan 1.3.2017.

Taustalla on kansalaisaloite, jonka on allekirjoittanut yli 160 000 ihmistä. Suomi on ainut Pohjoismaa, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole mahdollinen.

Lue myös:

Näin Oras Tynkkynen juhlii, jos tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään

Jaana Pelkonen pettyi: Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole omantunnon asia

Iina Kuustonen: "Sääli, että Suomi laahaa adoptio-oikeudessa niin jäljessä"