Tiina Alahuhta-Kasko on pitkän linjan marimekkolainen. Kuva: HS-arkisto / Heidi Piiroinen
Tiina Alahuhta-Kasko on pitkän linjan marimekkolainen. Kuva: HS-arkisto / Heidi Piiroinen

Myös Heikit, Matit ja Pekat ovat johtajina useammin kuin naiset.

The New York Times laski maaliskuun alussa, että yhdysvaltalaisten suuryritysten johtajana on enemmän John-nimisiä miehiä kuin naisia. Lue Me Naisten juttu aiheesta täältä.

Nyt Naisasialiitto Unioni on selvittänyt tilanteen Suomessa. Tällä hetkellä suomalaisten pörssiyritysten johtajista vain yksi, Suominen-yrityksen Nina Kopola, on nainen, ja luku nousee kahteen, kun Tiina Alahuhta-Kasko, 33, aloittaa Marimekon toimitusjohtajana 9.4. Järjestö jakoi pylväsdiagrammin aiheesta Facebook-sivuillaan.

The New York Times kertoi viime viikolla, että Yhdysvalloissa on isojen yritysten johdossa enemmän John-nimisiä miehiä...

Posted by Naisasialiitto Unioni on Tuesday, 24 March 2015

Suomessa on 118 pörssiyritystä, joiden johtajista naisia on 1,7 prosenttia, kun Tiina Alahuhta-Kasko lasketaan mukaan tilastoon. Juha on nimistä yleisin – heitä on johtajina 6,8 prosenttia, ja hyvin pärjäävät myös tutut suomalaisnimet Heikki, Matti ja Pekka.

Lue myös:

Lasikatto amerikkalaisittain – johtajina enemmän Johneja kuin naisia

Nainen, etkö saanutkaan ylennystä? Vika ei välttämättä ole kyvyissäsi

Tällainen on Lilli Paasikiven upea koti

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30