"Yksinäisyys on lisääntymään päin. Joulu ei ole enää auvoinen perhejuhla kaikille", pyhät yksin viettävä Mika sanoo.
"Yksinäisyys on lisääntymään päin. Joulu ei ole enää auvoinen perhejuhla kaikille", pyhät yksin viettävä Mika sanoo.

Yksin vietetyn joulun ei tarvitse olla surujuhla.

Stressaavatko joulun pakolliset sukulaisvierailut? Haaveiletko viettäväsi pyhät yksin peiton alla? Toisessa kädessä kirja, toisessa punaviinilasi tai suklaarasia?

Torniolaisella Mika Turusella on sinulle asiaa.

– Ota vähän rennommin. Anna joululle aikaa, äläkä vain juokse paikasta toiseen. Joulun henki vaatii rauhoittumista, Mika sanoo.

Hän viettää joulun pyhät yksin, ja se tuntuu ihanan vapauttavalta.

– Minulla on vapaus olla metsästämättä jouluidylliä, jota ei koskaan löydy. Hetket ovat aina epätäydellisiä. Sen hyväksyminen on todella huojentavaa.

"Monet ovat vain väsyneitä, kun palaavat joululomalta kotiin."

Mikasta nykyjoulussa mättää eniten kiire ja kaupallisuus. Ihmisillä ei ole aikaa rentoutua jatkuvan lahja- ja ruokastressin ja sukulaisissa ravaamisen keskellä. Lämpö on hautautunut kilpavarustelun alle.

– Joulu on lomaa arjesta, mutta monet ovat vain väsyneitä, kun palaavat joululomalta kotiin, Mika sanoo.

– Minä menen hetken mukana, ja niin pitäisi muidenkin tehdä. Joulu on kuitenkin aika lyhyt, pidennetty viikonloppu ja siinä se.

Mika koettaa elää pyhinä kuin joulua ei olisikaan. Kaverit saattavat kyläillä, mutta Mika on mielellään yksin.

– Mikä on sen parempaa joulurauhaa? Rauha tuntuu monelta unohtuneen, kun pitää tehdä se pakollinen kohteliaisuuskäynti jokaisen sukulaisen luona.

Mikan mielestä läheisiä voisi muistaa muinakin aikoina kuin jouluna.

– On paljon sukulaisia, joille lähetetään vain se joulukortti kerran vuodessa. Se on vähän surullista.

Yksinäisten joulusuru

Mika tunnistaa myös ahdistuksen, jota yksinäiset jouluna kokevat. Hän on avioerolapsi ja muistaa hyvin lapsuuden aatot, joina käytiin viemässä konvehtirasia isän ovelle. Ikkunassa roikkui yksinäinen joulukoriste.

– Hän jäi yksin, kun lähdimme syömään äidin luo. Jäi vähän sellainen kurja maku. Joulu ei ole kaikille niin suurta juhlaa.

Mika sanoo ymmärtävänsä yksinäisten ihmisten joulutuskaa hyvin myös siksi, että on itsekin perheetön mies. Pyhät voivat korostaa paitsi yksinäisten myös yksinhuoltajien tai avioeroa läpikäyvien hankalaa tilannetta.

– Yksinäisten ihmisten luona käyminen olisi paras joululahja, Mika sanoo.

Hän säälii nykyvanhempia, jotka joutuvat ostamaan lahjaksi kallista teknologiaa, ja laittaa omat rahansa mieluummin hyväntekeväisyyteen.

– Ihmiset ovat kadottaneet sen, mitä joulu on. Se on vilpitön hyvän tahdon juhla.

Ne samat perinteet

Ensin yksinolo oli Mikalle pakollinen paha, mutta nyt hän on oppinut nauttimaan siitä. Mika viihtyy itsekseen muulloinkin kuin jouluna, eivätkä pyhät juuri eroa arjesta.

– Saatan käydä lähikuppilassa oluella. Ja Ihmeellinen on elämä ja Samu Sirkan joulutervehdys on pakko katsoa joka joulu, Mika tunnustaa.

"Äiti suuttuu aina, kun en laita joulukoristeita."

Aattona hän käy syömässä äidin ja siskojensa kanssa, mutta muiden stressaamista tuntuu pahalta katsoa vierestä.

– En näe joulua enää koko perhettä yhdistävänä juhlana vaan ahdistusta ja stressiä luovana pakollisena suorituksena.

Mika on huomannut, että joitakin hänen joulun välttelynsä tuntuu loukkaavan.

– Yritän viettää joulua mahdollisimman vähän. Äiti suuttuu aina, kun en laita joulukoristeita, Mika sanoo.

Hän ymmärtää silti äitiäkin: joulu on tälle niin tärkeä juhla, ja tietty tapa viettää sitä on selkärangassa.

Aika on ehkä kullannut lapsuuden joulujen muistot, mutta Mika uskoo silti, että silloin jouluista ei tehty niin valtavaa numeroa. Nyt joululaulut soivat automarketeissa jo lokakuun alussa.

– Ajattelen vain, että älkää polttako tätä juhlaa loppuun ennen kuin se on alkanutkaan. En ole ainoa, jolla on mennyt maku.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Yksin vai yksinäinen?

Joulu yksin voi olla myös parasta: ”On huojentavaa olla metsästämättä jouluidylliä”

Jutun aihe on hyvä ja tärkeä, mutta esimerkiksi valittu Mika ei suinkaan vietä joulua yksin. Hänhän menee syömään äitinsä ja siskonsa luo ja kaverit saattavat pistäytyä hänen luonaan! Mika on valinnut olla valmistelematta joulua (mennä valmiiseen, muiden laittamaan pöytään, siis pääsee itse vähällä)ja hän vastustaa jouluhössötystä, mutta ei hän mikään esimerkki ole yksin, oikeasti yksin vietettävästä joulusta tai sitten yksinäisyydestä ja yksinäisyydessä (pakosta) vietetystä joulusta - ja siinä...
Lue kommentti
sora

Joulu yksin voi olla myös parasta: ”On huojentavaa olla metsästämättä jouluidylliä”

Niin no jos normaalisti arkeen kuuluu ihmisiä,sosiaalista elämää,menOja = elämää,niin Joulun voi viettää rauhoittuen yksin. Mutta on eri asia jos on AINA yksin, silloin juhlapyhät ovat yhtä kidutusta:( Ei ole vanhempia joiden luona ruokailla...tai he ovat toisella paikkakunnalla laitoksessa ,jonne hankala pienituloisten pyhinä vierailla.
Lue kommentti

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos