Jouluun hurahtanut Outi Loimaranta pääsi fiilistelemään ensi joulun ilmettä K.A. Weisteen koriste­tehtaalle. Kuva: Lauri Mannermaa
Jouluun hurahtanut Outi Loimaranta pääsi fiilistelemään ensi joulun ilmettä K.A. Weisteen koriste­tehtaalle. Kuva: Lauri Mannermaa

Tunnetko jo jouluttajat? Heille juhannus on 186 yön rajapyykki jouluun.

Kun me muut virittelemme juhannuskokkoja, Teija Avila aloittelee joulunviettoa. Teija on joulu­hullu, ja muiden jouluttajien tapaan hän odottaa joulua silloin, kun muu Suomi ottaa ilon irti kesästä.

Teijan jääkaapissa on ollut eilisestä asti hyytymässä kaksikerroksinen, kanelilla maustettu pähkinä-suklaajuustokakku. Kinuskikissa-ruokablogin jouluohjeista poimittu ja vähän tuunattu herkku on nyt juhannuksen alla testissä joulupöytää varten. Kakku lähtee irtopohjavuoasta nätisti irti ja saa päälleen wienernougatrouhetta. Ja ehkä vielä hopeakuulia lisäkoristeeksi? Kohta pitäisi maistua joululta.

Teija Avilalle joulu on harrastus. Se vie aikaa ja rahaa niin kuin
harrastukset vievät. Kuva: Vesa Ranta

Oululaisen Teijan joulunodotus käynnistyi tänä vuonna jo toukokuussa. Silloin Teija ja hänen miehensä Risto tekivät kaupat talosta, jonka jokaisen ikkunan yläpuolella on pistorasia. Moinen yksityiskohta saattaisi monelta jäädä huomaamatta, mutta Teijan aivoissa syttyivät heti tuhannet jouluvalot. Ensi joulun sisustukseen kuuluu monta uutta ikkuna­tähteä.

Heinäkuun lopulla Teija ja Risto muuttavat. Sitä ennen Teija aikoo ommella kankaisia joulusydämiä, paketoida niitä lahjaksi ja nautiskella hitusen joulutunnelmasta. Milloin tahansa voi iskeä hetki, jolloin huvittaa käpertyä vällyjen väliin, ottaa kaneli­kaakao ja katsoa joululeffa.

– Ei joulu ole mikään kolme päivää, se on mielentila, Teija selittää.

Annetaan muiden kitkeä perennapenkkejään ja täyttää kuivakoita mansikkakakkujaan. Teijan pöytä on katettu jouluherkuilla, ja nyt on aika maistaa niitä. Ehkä samalla selviää, mikä näitä joulu­ihmisiä oikein riivaa.

Joululeivonnaisia keskellä kesää

Teijan mielestä jouluherkkuja voi leipoa juuri silloin, kun tekee mieli.

Voiko oikeasti? Kesäihmistä puistattaa, kun hän muistelee, miten tympeältä rosolli tuoksuu jo tapaninpäivänä.

Testataan. Juustokakun maussa on jouluisaa pehmeyttä, mutta se on vähän ylimakea. Lime voisi terävöittää sitä sopivasti. 

– Tätä pitää muuttaa, jos aikoo jouluksi tehdä samaa, Teija arvioi.

Sen sijaan itse tehdyt daimit ovat täydellisiä: ne sulavat suussa ja raksuvat samaan aikaan. Jos nyt olisi oikea joulu, juustokakkuun tulisi koristeeksi wienernougatrouheen tilalle ehkä punainen marsipaanikukka. Päällisiä vaihtamalla vuodenaika vaihtuu näppärästi, vaikka alla olisi taatelikakku.

Ja aika hyviä nämä joulukirjan ohjeella tehdyt tähtipikkuleivätkin ovat.

Jouluinen juustokakkumuuttaa tavallisen kesätiistain juhlaksi. Kuva: Vesa Ranta

Jouluttaako puolisosi?

Teija ja muut jouluttajat jakavat into­himonsa Joulun Taikaa -keskustelufoorumilla. Heidän tunnelmiaan ei yksi juhannus latista.

Parhaita joulu­mielen tuojia ovat aattoaamun liikenneradio, iltapäivälehtien joulunumerot, Vuoristolääkärin joulujakso. Ja tietenkin joululiinan silittäminen.

Jouluttajat vaihtavat näkemyksiä jättilyhdyistä, metvurstihyytelöstä ja siitä, miten tehdä kestävä lumitähti paperista. Sokerina pohjalla on keskustelu "Jouluttaako puolisosi?"

Teijan puoliso ei jouluta, mutta ei Ristoa häiritse, jos kotona sattuu olemaan kesällä tähtipikkuleipiä ja liha­pasteijoita. Heillä joulu ei ole koskaan kokonaan ohi. Jos katsoo tarkkaan ympärilleen, näkee pieniä joulun henkäyk­siä. Ompelurasian kannessa istuu joulupukki reessään. Dvd-hyllyssä on rivistö joululeffoja. Teijan suosikkeja ovat komediat kuten Mitä tapahtui joulu­pukille ja Grinch. Romantiikkakin käy: Holiday on ihan paras.

Entäs se yksi, jossa Susan Sarandon ei tykännyt joulusta, koska hänellä liittyi siihen joku trauma...?

– Se on tämä, Noel. Hirveen synkkä. Onneksi katsoin pääsiäisenä, niin eivät menneet joulufiilikset, Teija tuhahtaa.

Kuva: Lauri Mannermaa

Teija lisää Joulureki-blogiinsa joulu-aiheisia postauksia kesälläkin, mutta syksyn kuluessa joulun kutsu voimistuu.

Kuusi tuodaan sisään jo itsenäisyyspäivänä – tai kuuset, niitä tulee tänä vuonna kaksi, koska Teija haluaa sekä vihreän että valkoisen. Materiaalin on pakko olla muovia, koska luonnonkuusi ja talouden kolme kissaa eivät ole hyvä yhdistelmä.

Koristeista hän valitsee osan, ei kaikkia, jottei koti näyttäisi kaupalta. Joulukoristeita kun tuppaa kertymään koko ajan lisää. Tänäkin kesänä on tarkoitus käydä Rovaniemellä Joulupukin Paja­kylässä katsomassa, olisiko siellä jotain uutta.

– Paljon saa olla, mutta kaiken pitää mätsätä yhteen. Eikä mitään randomilla heiteltyjä valoletkuja!

Joululahjasesonki parhaimmillaan

Jouluttajien foorumi on kesäkuussa ajan hermolla: Sarppa muistuttaa, että juuri nyt on aika hakea tuoreita koivunlehtiä. Kun niitä kuivaa ja ompelee pussin sisään, saa joulusaunassa ihanan tuoksun löylyveteen.

Toki nyt on myös jouluttajan lahja­ostossesonki. Joulustressi on nimittäin niitä varten, jotka tekevät lahjaostokset viime tingassa, ja sitä virhettä Teija ei tee. Hän kerää pitkin vuotta vihjeitä siitä, mistä kukin voisi tykätä, kirjaa ne ja ostelee sopivia lahjoja tilanteen tullen.

– Keskityn joulun alla mieluummin fiilistelyyn.

Fiilistely ohittaa joulusiivouksenkin. Martat opettavat, että komero kannattaa siivota jouluksi vain, jos aikoo viettää joulunsa komerossa. Teija on samaa mieltä. Kaapinovet kiinni ja joulun viettoon!

Mutta mikä joulussa on niin mahtavaa, että sitä tekee mieli ajatella vuoden ympäri?

– Jouluni ovat vain aina olleet ihania. En ole ikinä kokenut sitä klassista joulupettymystä. Olen pienestä asti tiennyt, mikä on jutun juoni: äiti ostaa lahjat, ne ovat apukeittiön hyllyllä ja niitä ei saa katsoa, Teija kertoo.

Lahjojen antaminen ja saaminen on edelleen yksi joulun kohokohdista, mutta tärkeintä on rauha. Jouluna pitää olla kotona, rentoutua ja nauttia joulumusiikista. Silloin tällöin Teija saattaa soittaa joululauluja muulloinkin. Kulkusissa on Teijan makuun oikea kuvasto ja tunnelma: valkohiutaleita, rekiajelua, vanhan ajan joulumaisema... Mutta kun musiikin jättää sesonkiin, sen erityisyys ei kulu.

Peipponen vetäisee pihalla tutun säkeensä, nurmikko pitäisi kohta leikata, ja Teija on juuri vetänyt käyntiin yhden kolmesta joulusoitto­rasiastaan. Sen sisällä joulupukki seisoo tiheässä lumisateessa.

Kuva: Lauri Mannermaa

Joulua 1,5 vuotta putkeen

Helsinkiläisellä Outi Loimarannalla joulu on kestänyt parhaimmillaan puolitoista vuotta putkeen.

Hän ideoi, ompeli ja askarteli päivästä toiseen ja lopputuloksena oli Oi ihana joulukuu -kirja. Uurastus näyttäytyy kirjassa utuisen täydellisinä joulu-kuvina ja tunnelmointina: Vanha talo henkii rauhaa, siellä on hyvä olla. Kissa käpertyy leivinuunin pankolla olevaan puiseen kalansuolausastiaan...

Tosielämässä joulu näyttää tietysti vähän rosoisemmalta.

– Me olemme aina viettäneet joulua koko suvun kesken. Ei se ole sellaista,
että pellavaan puetut lapset kirmaisivat kartanomiljöössä, vaan murrosikäiset haistattelevat, jotkut ovat juuri riidelleet ja vaihtavat jäätäviä katseita...

Outista parasta koko joulussa on valmistautuminen siihen. Juuri nyt hänellä on meneillään vaihe yksi: odotuksen odotus. Kakkosvaihe alkaa syksyllä, niinä hetkinä, kun hän lisää ensimmäisiä kertoja kanelia aamukahvin sekaan.

Jo nyt sohvan selkänojalla komeilee punainen joulutilkkutäkki. Outi on saanut sen juuri valmiiksi.

– Ennakkosuunnittelu on tässäkin asiassa viisautta. Jos haluan, että voin joulun alla tunnelmoida ja kääriytyä joulunpunaiseen tilkkupeittoon, se oli ommeltava nyt – ei sitä enää silloin voi alkaa tehdä.

Outin aarteita ovat kummisedän lahjoittamat joulu­kalenterit 70-luvulta. Kuva: Lauri Mannermaa

Outi nimittää joulutunnelmointiaan joulusteluksi, s:llä. Hän on taipuvainen kaamosmasennukseen ja tarvitsee lämmintä, kynttilän valaisemaa tunnelmaa pimeän ajan keskelle.

– Joulu on oikeastaan mielentila, Outi sanoo.

Hetkinen, tämähän kuulostaa tutulta. Teija sanoi saman lauseen. Tässäkö piilee jouluihmisten salaisuus? He onnistuvat jotenkin eristämään joulusta pois perheriidat, oksennustaudin ja paineet.

Jäljelle jää mielentila, joulun idea, johon voi kääriytyä kuin lämpimänpunaiseen vilttiin.

– Ihmisen sisällä on jouluna jotain auki. Aattoiltana, kun lahjat on jaettu, minua saattaa itkettää. En oikein tiedä mikä. Ehkä mukana on myös haikeutta, ajatus siitä, miten hyväosaisia me oikein olemmekaan yltäkylläisten joulujemme kanssa.

Outi Loima­rantakaan ei väsää kaikkea itse. Joulu­maatuskat ovat lahja ystävältä. Kuva: Lauri Mannermaa

Huikea H-hetki?

Enää alle kaksisataa päivää, ja on jouluaatto. Oi, kertokaa, millainen  joulukuun 24. on jouluttajien kotona!

Teijalla Oulussa on pöydässä lanttulaatikkoa, vaikkei hän edes tykkää siitä, koska pitäähän sitä olla. Takassa on tuli. Väki käy saunassa, syö rauhassa ja jakaa lahjat – toivottavasti joukossa olisi edes yksi kirja.

Siis ihan niin kuin meillä muillakin.

Outin joulupöydässä on hillosipuleita ja kuusessa roikkuu yksi tietty, yksisilmäinen koristehiiri, jota ilman ei tule joulu. Outin mies haluaa syödä riisipuuronsa mehukeiton kanssa, mikä on Outin mielestä yhtä väärin kuin Outin miehen mielestä hillosipulit.

Loimarannan lapset eivät välttämättä innostu pelaamaan aattoiltana lautapelejä, vaikka se olisi Outin mielestä söpöä, joten ehkä sitten Pleikkaa, meluisassa vihreäkuulahumalassa.

Ei se ole niin tarkkaa. Sanoma on se tärkein. Eli?

– Että joskus, edes jouluna, on hyvä tehdä asioita vain toisten ihmisten vuoksi – jotta jollekin muulle tulisi hyvä mieli. Kaikesta ei tarvitse hyötyä taloudellisesti. Sen idean kun saisin jotenkin siirretyksi lapsille, Outi sanoo.

Jos täytyy jonkinlainen hullu olla, niin jouluhulluus taitaa olla hyvä vaihto­ehto. Jos sen mukana tulee kaupan päälle rento siivousasennekin. Loimarantojen vinkki on sovellettua marttaa: huuhteluainetta kuppiin sohvan alle, ja kotiin tulee puhdas tuoksu!

Juttu on julkastu Me Naiset 25/2012 -lehdessä.

Lue myös:

Jouluhullu Niina Backman: "Sain Loren vihaamaan joululauluja"

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.