Tästäkin selvitään. Kuva: Shutterstock
Tästäkin selvitään. Kuva: Shutterstock

Taas on se pulssia nostattavin vuodenaika. Näin selviät siitä viileän rauhallisesti.

Lahjahepuli. Ruokavarustelu. Sukulointimaraton. Aagh! Tai ehkei sittenkään. Pidä nämä mielessä, niin sinun ei tarvitse olla hermoraunio joulunpyhinä.

1. Tee ”ei lahjoja” -diili mahdollisimman monen kanssa. Markkinoi ehdotuksesi oikein: ”Me nyt ollaan niin läheisiä, ettei tässä enää mitään paketteja tarvita todisteluksi.” Luvatkaa toisillenne lahjaksi aikaa. Siis heti sitten joulun jälkeen.

2. Shoppaile kotisohvalta! Jos lahjaton joulu ei ole vaihtoehto, nettiostokset pelastavat. Virtuaalisissa kaupoissa ei tunneta kyynärpäillä runnojia, jonoja eikä maaniseksi yltyvää hypistelyä, tyyliin ”juu ei, haen kyllä sittenkin neloskerroksesta sen pörröversion...” Bonus: kotona saat itse valita taustamusiikin.

3. Varaudu tuliaisiin. Osta nyt kotiin läjä ylimääräisiä konvehtirasioita tai muita makeita viemisiä välttyäksesi ”argh, pitikö sillekin jotain olla” -tyyppisiltä tilanteilta.

4. Taikasana: muovikuusi. Kuorruta koko hoito koristeilla jenkkityyliin. Ei kukaan huomaa eroa, kunhan kimallusta on tarpeeksi.

5. Vältä sukuriidat. Jos sukulointi hermostuttaa, varaudu miettimällä jo etukäteen kiperistä tilanteista pelastavia puheenaiheita. Joulupöydän tiukimmat väittelyt tulisi käydä kinkun kilohinnasta tai korkeintaan rosollin koostumuksesta. Politiikka ja muut tunteita lataavat aiheet voivat odottaa vaikka uutta vuotta.

6. Pidä yhtä omiesi kanssa. Jos olet joulufani, nauti muiden glögireseptien googlettajien seurasta kulkuset korvissa soiden. Jos taas podet jouluallergiaa, hakeudu ymmärtäväiseen seuraan irvistelemään hysterialle. Varminta on, että nämä kaksi klaania välttelevät tarpeetonta lähikontaktia, ainakin pyhiin saakka.

7. Nauti. On se ainoa aika vuodesta, jolloin rahan törsääminen, ylensyönti ja patologinen laiskottelu kuuluvat lähes pakollisina ohjelmaan. Ilo irti!