Perinteisillä joulumarkkinoilla on tunnelmaa. Kuva: HS/Mikko Stig
Perinteisillä joulumarkkinoilla on tunnelmaa. Kuva: HS/Mikko Stig

Joulunalusaika on myös markkina- ja myyjäissesonkia. Lahjoja voi hankkia esimerkiksi näistä tulevien viikkojen tapahtumista.

Korjaamon Designmarkkinat 8.–9.11. Muotia, muotoilua ja käsitöitä. Myynnissä esimerkiksi asusteita ja sisustustuotteita kymmeniltä näytteilleasettajilta. Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51 a–b, Helsinki.

Design District Market 22.11. Helsingin Designkorttelin merkit ja myyjät kokoontuvat Vanhalle Ylioppilastalolle myymään vaatteita, asusteita, designesineitä, taidetta ynnä muuta. Mannerheimintie 3, Helsinki.

Tallipihan joulukylä 22.11–23.12.  Joulukylän myyntikojuista, vanhasta tallista ja putiikeista löytyy käsityötuotteita ja herkkuja. Tallipiha, Kuninkaankatu 4, Tampere.

TOKYOn joulumyyjäiset 28.–30.11. Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun ylioppilaat myyvät teoksiaan Helsingin Arabianrannassa. Hyvä mahdollisuus bongata persoonallisia joululahjoja. Mediakeskus Lume, Hämeentie 135C, Helsinki.

Joulupiha Toivolan Vanhalla Pihalla 28.11–23.12. Joulun tuntua 1800-luvun lopun pihamiljöössä. Myynnissä käsityötuotteita ja jouluherkkuja. Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylä.

Joulumarkkinat Jyväskylässä 29.–30.11.  Perinteisen joulumarkkinat Jyväskylän paviljongissa. Lutakonaukio 12, Jyväskylä.

Joulumyyjäiset Turun messu- ja kongressikeskuksessa 30.11. Mainostavat tapahtumaansa Suomen suurimmiksi joulumyyjäisiksi. Messukentänkatu 9–13, Turku.

Ornamon Design Joulumyyjäiset 5.–7.12. Perinteinen myyjäistapahtuma laajenee tänä vuonna kolmipäiväiseksi, ja tapahtumassa on lähes 200 myyjää, joilta voi ostaa muotia, asusteita ja koruja, kodin sisustusta ja lifestyle-tuotteita. Kaapelitehtaan Merikaapelihalli, Tallberginkatu 1 C, Helsinki.

Blogger's Market 6.12. Ornamon joulumyyjäisten yhteydessä järjestettävässä tapahtumassa pääsee tekemään löytöjä bloggareiden vaatekaapeista ja kodeista. Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki.

Tuomaan markkinat 8.–21.12. Helsingin Senaatintorilla päästään lähimmäksi eurooppalaisten joulutorien tunnelmaa. Joulumarkkinoiden keskipisteenä on vanhan ajan karuselli, ja kahviloista voi ostaa hehkuviiniä.

Kaapelin joulu 12.–21.12. Uusi joulutapahtuma tarjoaa ohjelmaa ja ostettavaa koko perheelle. Ohjelmassa on myyjäisten lisäksi jumppaa, työpajoja ja perinteinen kinkkubingo! Tallberginkatu 1, Helsinki.

Designtori joulu 13.–14.12. Suomalaiset suunnittelijat ja muotoilualanyritykset myyvät tuotteitaan. Aktiviteettia myös lapsille. Tullikamarin pakkahuone ja Klubi, Tullikamarin aukio 2, Tampere.

Lohjan menneen ajan joulumarkkinat 13.–14.12. Joulutunnelmointia vanhan ajan malliin. Lohjan kirkonmäellä ja ympäristössä, Kirkkokatu, Lohja.

Korjaamon Joulumarkkinat 13.–14.12. ja 20.–21.12. Joulumarkkinat järjestetään tänä vuonna kahtena viikonloppuna. Myynnissä käsityönä valmistettuja koruja, asusteita ja sisustustuotteita sekä esimerkiksi luomukosmetiikkaa. Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51 a–b, Helsinki.

Unohtuiko suosikkisi listalta? Kerro se kommenteissa, niin lisäämme tapahtuman juttuun!


Lue myös:

Näin ehkäiset kipakan jouluriidan kuninkaalliseen tyyliin – tee kuten Kate ja William

Matkaopas: Tuomaan markkinat uudistuu

Jouluttajat odottavat joulua jo juhannuksena

Jos Gran Canaria on jo nähty, mutta kohtuullinen lentomatka houkuttaa, lähde La Gomeralle.

Gran Canaria on Kanariansaarten klassikko, josta löytyy aurinkoa, viinitarhoja, mukavaa ajanvietettä sekä hyvät ostosmahdollisuudet.

Joko olet kokenut nämä helmet?

  1. Puerto de Mogan, Kanarian Venetsia, on sympaattinen päiväkohde. Nappaa herkkujäätelö Gelatomaniasta ja istahda ihastelemaan alueen veneitä. Avenida Varadero 20, Puerto de Mogan.
  2. Vuokraa auto ja tee retki Gran Canarian ihaniin vuoristokyliin. Suuntaa Teroriin ja kuvaa uskomattomat, kanarianmännystä tehdyt parvekkeet!

Puerto de Mogan on ihastuttava pikkukylä. Kuva: Shutterstock
Puerto de Mogan on ihastuttava pikkukylä. Kuva: Shutterstock

Jos kaipaat jotain uutta, valitse kohteeksi La Gomera. Sen vihreiden kukkuloiden kauniissa kylissä paikalliset toivottavat vierailijat tervetulleiksi. Erinomaiset patikointimahdollisuudet ja koskematon luonto houkuttelevat luonnonystäviä tälle pienelle Kanariansaarelle.

  1. Casa rural, La Gomeran oma majoitusmuoto eli mökki- tai maatilamajoitus luonnon helmassa, tarjoaa persoonallisia yöpymisvaihtoehtoja. Nuku ihanassa Hotel Rural Ibo Alfarossa, jonka terassilta on upeat näkymät Atlantille. Kahden hengen huone alkaen 70 € / yö.
  2. San Sebastíanissa, saaren pienessä, mutta maalauksellisessa pääkaupungissa, on viihtyisiä ravintoloita ja putiikkeja. Testaa kehuttu La Salamandra -ravintola. Calle Real 16, 38800 San Sebastían.
  3. Valle Gran Rey on täynnä loistavia vaellusmahdollisuuksia. Pulahda vaelluksen jälkeen mereen joltain kylää ympäröivältä rannalta. Valle Gran Reyn upeaa aluetta voi ihastella myös Mirador Ermita del Santon näköalapaikalta.

Turhasta tavarasta luopuminen on vapauttavaa, mutta kulutuskäyttäytymistä pitäisi järkeistää jollakin ihan muulla tavalla.

Yhden roska on toisen aarre! Tällainen kaunis ajatus on monella kierrättäjällä mielessä. Valitettavasti se ei enää pidä paikkaansa.

Tavarat ovat yhä kertakäyttöisempiä, lähes roskaa jo syntymähetkellään. Sukkahousut kestävät yhden illan, koska sellainen on markkinoiden logiikka, ja Kiinasta saa tilattua melkein mitä vain eurolla tai parilla, kunhan ummistaa silmänsä hetkeksi laadulta, tekijänoikeuksilta, työoloilta, haitallisilta kemikaaleilta ja ympäristöltä.

Toki on myös aarteita, joista saa käytettynäkin hyvän hinnan – hittimerkkien lastenvaatteita, aikaa ja muotivirtauksia kestäviä huonekaluja, design-astioita, merkkikenkiä – mutta eivät ne ole roskaa myyjällekään. 

Konmari ei riitä

Japanilaisen järjestelyguru Marie Kondon Konmari-siivouskirjasta tuli jättihitti muutama vuosi sitten. Kirjassa kehotettiin heittämään pois kaikki, mikä ei tuota iloa – ja ihmisethän heittivät.

Siivosin itsekin konmaripäissäni silloisen huushollini. Tuloksena oli kassikaupalla roskaa, mutta myös paljon hyvää tavaraa, jonka suunnittelin myyväni pois halvalla opiskelijajärjestön kirpputorilla. 

Kauppa vain ei käynyt. Potentiaaliset ostajat olivat parikymppisiä, hyvin pienituloisia ja vasta muutama vuosi sitten omilleen muuttaneita, mutta heilläkin oli kaikilla niin paljon tavaraa, etteivät he halunneet mitään lisää edes ilmaiseksi. Sain myytyä ja annettua pois muutaman tavaran, ja loput kiikutin yliopistolla sijainneeseen kierrätyshuoneeseen, josta sai ottaa ilmaiseksi tavaraa. 

Poistuin keirrätyshuoneesta helpottuneena, mutta samalla itseäni inhoten. Olin päässyt eroon tavarasta, mutta tavara oli edelleen olemassa, ja luultavasti vain pieni osa siitä ilahdutti enää koskaan ketään.


Tavaroita lopuksi elämää

Konmari-ajattelu hillitsi ostohalujani jonkin aikaa, mutta nyt useampaa vuotta myöhemmin minulla on taas paljon enemmän tavaraa kuin oikeasti tarvitsen. Ja taas vain murto-osa tavaroista, jotka ovat minulle roskaa, on jollekulle aarteita.  

Tosiasioiden sisäistäminen vie valitettavan paljon aikaa, mutta alan pikkuhiljaa tajuta: jokaiseen tavaraan pitäisi sitoutua loppuiäksi. Tavaroiden heittäminen pois ei ratkaise niiden ylituotantoa ja laatuongelmia. Pitää ostaa vain parasta, tarpeellisinta ja ihaninta, ja sitäkin harvoin.

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Haastattelin hiljattain Kati Välimäkeä, joka kirjaa ylös ja kuvaa jokaisen tavaran, joka tulee hänen kotinsa kynnyksen yli. Hän on todennut, että paras tapa hillitä turhan tavaran kertymistä on se, ettei päästä kotiinsa turhaa tavaraa. Kati on oikeilla jäljillä.

Ostohalujen hillintään tarjotaan usein lääkkeeksi sitä, että ostoksia tehdessä pitäisi pohtia, tarvitseeko ostamiaan tavaroita todella. Se voi auttaa jonkin verran, mutta tarpeita on ihan liian helppo keksiä. Parempi kysymyslitania ennen kaupan kassan tai Facebook-kirppiksen kommenttikentän lähestymistä  olisi seuraava:

Haluanko sitoutua tähän tavaraan loppuiäkseni tai kunnes tavara on kulunut puhki?

Rakastanko ja tarvitsenko tätä niin paljon, että haluan muuttaa tämän myös seuraavaan ja sitä seuraavaan ja sitä seuraavaankin asuntooni?

Lupaanko olla antamatta tavaraa ilmaiseksi kiertoon ja myydä sen vain, jos joku todella haluaa sen ja maksaa siitä hyvän hinnan?

Tällaisen seulan läpäisisi aika harva tavara. 

Harmi vain, että hienolla kysymyspatteristolla ei saa kotia minimalisoitua yhtä kätevästi kuin vaikka Konmari-metodilla, eli heittämällä puolet omaisuudestaan kaatopaikalle. 

Tavarasta luopuminen on parhaimmillaan kivaa ja vapauttavaa. Se, että joutuu säilömään asunnossaan kaikkia niitä tavaroita, jotka on joskus heikomman harkinnan hetkenä ostanut, ei ole kivaa, mutta se on opettavaista. 

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.