Hannamari Rissasen harrastuksessa viehättää järjenvastaisuus. Kuva: Panu Pälviä
Hannamari Rissasen harrastuksessa viehättää järjenvastaisuus. Kuva: Panu Pälviä

Me Naisten mainoskampanja haastaa miettimään, miten naisista puhutaan. Millaisin sanoin kampanjassamme esiintyvät naiset puhuvat itsestään?

Hannamari Rissanen: Itsenäinen

”Laskuvarjohyppykoulutukseni alussa, ensimmäisillä hyppykerroilla, mietin aina, miksi ihmeessä olen taas täällä? Hypyn jälkeinen huima fiilis veti kuitenkin uudelleen taivaalle. Pelko helpotti, kun sain ensimmäistä kertaa avata varjoni itse. Sellainen minä olen: itsenäinen, haluan pitää asiat hyppysissäni. Minun on hirveän vaikea pyytää apua, teen asiat mieluummin oman mieleni mukaan. Vaikka vaikeamman kautta.

Aloitin hyppäämisen vuonna 2000. Laskuvarjohyppääminen oli alun perin mieheni haave, ja minä sain häneltä lahjaksi kurssin. Kolme lastani olivat silloin alle kouluikäisiä, ja kun sain ensimmäisen Miten sä voit olla noin edesvastuuton -kommentin, mietin, että aiheesta taitaa olla turha keskustella vieraiden kanssa. Lentokoneesta hyppääminen on täysin järjenvastaista, ja se kai siinä kiehtookin – itsensä voittaminen ja kyky toimia poikkeuksellisissa tilanteissa. Lapseni ovat nyt täysi-ikäisiä, ja olen yhä hengissä!

Yksi naishyppääjä totesi, ettei ole koskaan miettinyt tässä harrastuksessa sitä, onko joku nainen tai mies. Niin se kyllä onkin. Suomessa laskuvarjohyppääjistä on 24 prosenttia naisia, mutta me olemme ensisijaisesti hyppääjiä, toissijaisesti hyppääjiä, sitten vasta tulee ammatin ja sukupuolen tyyppisiä juttuja. Minä olen ammatiltani kirjanpitäjä.

Nuorempana mietin, olenko liian vahva naiseksi. Ehkä naisen vahvuus ei ole enää mikään juttu, ja ainahan me suomalaiset ollaan oltu vahvoja. Ilman sinnikkäitä isoäitejämme tämä maa olisi aika toisenlainen.”

Milla Vaahtera: Rohkea ja nolo

Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen

”Olen provosoiva tyyppi, rohkea ja itsevarma. Ja nolo, ja haavoittuva. Jotain jännää tapahtui, kun aloin uskaltaa olla myös nolo. Aiemmin itsevarmuus oli kuori, jolla peitin haavoittuvaisuutta. Nyt en enää peittele.

En suorita mitään vaan teen innostavia asioita. Nyt tekeillä on kehonkuvaa ja seksuaalisuutta käsitteleviä vaahtomuoviveistoksia. Riisuin vanhan rahin verhoiluista, ja päälle tulee valtava, sininen vaahtomuoviperse.

Pienenä minäkin nielin käsityksen siitä, että tytön pitää olla kiltti, saa olla surullinen mutta ei vihainen. Poika saa olla vihainen muttei surullinen. Molemmat kärsivät muoteista. Poikien herkkyyttä pelätään, eivätkä naiset osaa ilmaista vihaa. Ennen minäkin itkin suuttuneena, mutta nykyään viha on lempparitunteitani. Hirveän vapauttava.

Opetan luovaa ajattelua ja huomaan, että 90-luvulla syntyneissä opiskelijoissa asenteet istuvat tiukassa. Tyttöjä pitää opettaa pois oikein tekemisen pakosta. Pojissa sitä on vähemmän – ehkä heitä tuetaan villeydessä ja visioinnissa.”

Emmi Järn: Jaksan ja pystyn

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

”Eipä tule kauheasti kerrottua ihmisille, mitä harrastan – siinä törmää aina ennakkoluuloihin. Että kaikkihan te olette rekkalesboja, ja että eikö se ole liian väkivaltaista. Ei amerikkalainen jalkapallo ole millään tavalla väkivaltaista, se on taktista ja haastavaa.
Olen ollut pienestä asti sellainen, etten ole tykännyt kaikkein tyttömäisimmistä jutuista. Leikin barbeilla ja autoilla, pukeuduin mekkoon, mutta kiipeilin myös puissa. Ehkä olen nykyäänkin vähän väliinputoaja: yritän olla naisellinen, mutta teen asioita, jotka itseäni kiinnostavat.
Halusin 4-vuotiaasta asti poliisiksi, ja 8-vuotiaana päätin, että menen armeijaan. Poliisia minusta ei tullut vaan hieroja ja pian myös fysioterapeutti, mutta armeijan kävin. Viihdyin, vaikka siellä joutui jatkuvasti kohtaamaan sen, että en varmaankaan jaksa tai pysty, koska olen tyttö. Hierojan työssä tulee samaa vastaan: miesasiakkaat varmistavat, että käytänhän sitten tarpeeksi voimaa. Olen 180 senttiä ja 76 kiloa: kyllä mä jaksan ja pystyn!”

Elssa Antikainen: Ehjä ja auki

Kuva: Maiju Pohjanheimo
Kuva: Maiju Pohjanheimo

”Minulla on aina ollut hyvä itseluottamus, jotenkin ehjä minäkuva. Kai se tulee siitä, että minua on tuettu niin hyvin. Äiti on yksinhuoltaja, ja hän adoptoi minut Etiopiasta, kun olin yksivuotias. Ympärilläni on aina ollut paljon ihmisiä, lämpimiä välejä ja hyviä ihmissuhteita. En muista, että minua olisi koskaan kiusattu erilaisen ulkonäön takia. Ehkä sekin johtuu itsevarmuudestani.

Olen tanssinopettaja ja koreografi, ja päälajini on suomalainen kansantanssi. Aloitin harrastuksen pienenä, ja kansantanssin maailma oli minulle hyvä kasvuympäristö. Omassa tanssiryhmässä tulee vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Siellä katsotaan silmiin, ollaan toisia lähellä, otetaan kädestä kiinni. Olen ylpeä siitä, että sain harrastuksesta ammatin. Ekstrahienoa on vielä se, että minun näköisiäni on tässä lajissa vähemmän.

Mainoksessa minä näytän aluksi siltä, kuin olisin epävarma kehostani, mutta en sitten olekaan. Tulee minullekin joskus epävarmuuden tunteita, mutta en anna niiden vaivata kauan. Ajattelen, että olen aika vahva ja auki. Vahvuus on sitäkin, että uskaltaa lähestyä uusia asioita ja ihmisiä.”

Henna Valkeamäki:  Ihan millainen haluan

Kuva: Rami Marjamäki
Kuva: Rami Marjamäki

”Minulle on opetettu kotona, että nainen voi olla ihan mitä haluaa ja millainen vain, herkkä tai vahva. Äitini on 70-vuotias supernainen, joka tekee moottorisahalla puuhommia. Minusta tuli ensin lähihoitaja, sitten näyttelijä ja burleskitaiteilija. Burleskissa saa leikitellä työkseen sukupuolirooleilla.

Lähipiirissäni on mahtavia ihmisiä. Miehiä, jotka arvostavat naisia ja naisia, jotka arvostavat miehiä. Kodin ulkopuolella olen törmännyt tietysti myös ennakkoluuloihin. Esimerkki: rakastan katsella jääkiekkoa ja tunnen lajin hyvin. Miehet eivät silti usko, että voisin ymmärtää siitä mitään, vaikka minulla voisi olla valmennuspuolestakin sanottavaa. He puhuvat helposti ylitseni. Ei se ole loukkaavaa, se on vain hassua.

Minulla on itselläni tyttö ja poika. Yritän kasvattaa molempia ajattelemaan, että heistä voi tulla ihan mitä vaan ja he saavat olla millaisia haluavat. Tyttö voi tykätä jääkiekosta, poika saa olla herkkä.”
 

Kesällä useat julkkikset ovat innostuneet urakalla näyttämään rakkauttaan sosiaalisessa mediassa ja julkisilla paikoilla. Äänestä, kuka on mielestäsi kesän 2018 ihanin pari!

1. Jukka Hildén & Chachi Gonzales

Duudsoneista tuttu Jukka Hildén, 37, viettää paljon aikaa Los Angelesissa asuvan YouTube-tähti Chachi Gonzalesin, 22,  kanssa. Vaikka pari ei virallisesti ole vahvistanut seurustelevansa, he julkaisevat paljon sydämen sulattavia söpistelykuvia ja kertovat olevansa onnellisia toistensa kanssa. 

Moni luuli, että pari oli mennyt kihloihin, kun Chachi julkaisi videon nimellä My Engagement Ring. Todellisuudessa kyse oli sormuksesta, jonka nainen oli ostanut hemmotellakseen itseään.  

2. Samuli Edelmann ja Paula Vesala 

Koko Suomea puhutti heinäkuun alussa näyttelijä-laulaja Samuli Edelmannin ja muusikko Paula Vesalan suhde. Pari ei ole kommentoinut romanssiaan julkisuudessa, mutta Seiska-lehden kuvat ja silminnäkijähavainnot kertovat heidän pussailleen yhdessä kadulla. Pariskunta esitti Johanna Kurkelan Rakkauslaulun duettona Vain Elämää -ohjelmassa vuonna 2014. Näin neljä vuotta myöhemmin esitys kuulostaa rakkaudentunnustukselta. 

3. Rita Niemi ja Aki Manninen 

Tempation Islandista ja Gladiaattoreista tutut Rita Niemi ja Aki Manninen näyttävät hekin edelleen onnellisilta. Pori Jazzien kultaisessa auringonlaskussa poseeraavat kyyhkyläiset kertovat julkisesti rakastavansa toisiaan. 

 

I LOVE YOU!!❤️ @akiturbomanninen #iloveyou #porijazz2018

A post shared by Rita Niemi 🇫🇮 (@ritaniemi) on   

 

On aikoja, jonka ei toivoisi loppuvan ☀️🏹 Rakastan @ritaniemi ❤️

A post shared by Aki Manninen 🇫🇮 (@akiturbomanninen) on

4. Tuomas Enbuske ja Sarian ”Salli” Antila

On siellä Porissa muitakin! Tuomas Enbuske ja Salli Antila julkaisivat yhteiskuvan SuomiAreenalta. 

 

Pyhiinvaellusmatkalla Dingon synnyinseudulla. #SuomiAreena

A post shared by TuomasEnbuske (@tuomasenbuske) on

Hiljattain Tuomas osti rakkaalleen lahjaksi aforismivessapaperia. Pari oli keskenään eri mieltä teon romanttisuudesta. 

5. Prinssi William & herttuatar Catherine

Tämä kuninkaallispariskunta nähtiin vastikään Wimbledonin tennisturnauksessa. Cambridgen herttuatar Catherine pukeutui kirkkaan keltaiseen mekkoon, joka sai osakseen paljon huomiota, mutta vähintään yhtä paljon kommentoitiin hänen ja Williamin hilpeää ja rakkaudentäyteistä käytöstä. Pariskunnalla on kotonaan muutaman kuukauden ikäinen vauva, joten päivä tenniskatsomossa voidaan laskea aikuisten treffiajaksi.

Catherinen ja Williamin häistä on jo seitsemän vuotta, mutta pari ei vaikuta kärsivän seitsemän vuoden kriisistä. Kuva: Getty Images / Clive Brunskill
Catherinen ja Williamin häistä on jo seitsemän vuotta, mutta pari ei vaikuta kärsivän seitsemän vuoden kriisistä. Kuva: Getty Images / Clive Brunskill

6. Prinssi Harry & herttuatar Meghan

Ja nyt kun ollaan päästy kuninkaallisiin, niin Meghan ja Harry ovat olleet paljon valokeilassa tänä kesänä! Ja he näyttävät aina yhtä rakastuneilta! Oheisessa kuvassa he vierailevat Nelson Mandela -näyttelyssä. 

Sussexin herttuatar Meghan ja prinssi Harry käyttäytyvät kuin vastanaineet. Ai niin, sitähän he ovatkin! Kuva: Reuters / Arthur Edwards
Sussexin herttuatar Meghan ja prinssi Harry käyttäytyvät kuin vastanaineet. Ai niin, sitähän he ovatkin! Kuva: Reuters / Arthur Edwards

7. Sukeltaja Mikko Paasi & Krista Paasi

Kun sukeltaja Mikko Paasi palasi Thaimaasta luolapelastushommista, hän sai lentokentällä lämpimän suudelman vaimoltaan Kristalta. Paluusta uutisoi mm. Iltalehti. Hurjan seikkailun jälkeen tuntui varmasti hyvältä olla taas kotona rakkaan luona. 

8. Elina Gustafsson ja Emmi Asikainen

Myös nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja hänen naisystävänsä Emmi Asikainen käyttäytyivät avoimen rakastuneesti, kun Elina palasi kultamitalin kanssa Sofian EM-kisoista kesäkuussa. 

Pariskunta kertoi pari viikkoa sitten Me Naisten yhteishaastattelussa, miten rakkaus alkoi ja mikä toisessa viehättää.

– Olen loppujen lopuksi tosi herkkä. Emmi on tuonut sitä esille. Meillä oli ihmeellinen luottamus toisiimme alusta alkaen, Elina paljasti.

Emmi Asikainen onnitteli Elina Gustafssonia EM-kultamitalista lentokentällä. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Emmi Asikainen onnitteli Elina Gustafssonia EM-kultamitalista lentokentällä. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Äänestä ihanin pari tai ehdota omaa suosikkiasi alla!

Nyt on sinun vuorosi ilmaista mielipiteesi!

Ketkä ovat kesän 2018 ihanin julkkispariskunta?

Suomessa ei olla totuttu näkemään turvamiesjoukkioita tärkeiden ihmisten ympärillä, eikä poikkeusta tapahtunut edes maanantain huippukokouksen jälkeen. Kokosimme 7 esimerkkiä siitä, kuinka ihastuttavan tavallisia suomalaiset ykkösmiehet ja -naiset voivatkaan olla.

1. Suoraan huippukokouksesta terdelle siirtyvä Sauli Niinistö

Helsingin Sanomat ja Seiska julkaisivat tänään uutisen, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö siirtyi huippukokouksesta rehdisti suoraan terassille. Jutuissa on myös kuvat presidentin terassimeiningistä: toinen niistä on levinnyt jo parin päivän ajan keskustelupalsta Jodelissa.

Presidentti istui Holidayn terassilla oluensa kanssa kuin kuka tahansa tallaaja kabinettiinsa kuuluvien henkilöiden kanssa. Muualla presidentti tuskin voisi liikkua ilman turvamiesten parvia ympärillä, mutta onneksi Suomessa sellaisia ei kaivata!

Mainittakoon myös, että presidentti on useamminkin nähty täysin arkipäiväisen tekemisen parissa ilman turvallisuustoimia.

Esimerkiksi Ilta-Sanomat julkaisi vuonna 2016 jutun, kuinka Niinistö oli kävelyttämässä yksin presidenttiparin Lennu-koiraa ja pääsi mukaan paikalle törmänneiden opiskelijoiden selfie-kuviin.

2. Ei yhden, vaan monen terassin mies Ben Zyskowicz

Kyllä muutkin poliitikot ovat terasseilla viihtyneet! Kansanedustaja Ben Zyskowicz on monelle tuttu siitä, että hän on ollut erityisesti helsinkiläiskahvila Café Strindbergin vakioasiakas vuodesta toiseen, kuten esimerkiksi Mtv on kertonut.

Zyskowicz kuitenkin kertoi viime vuonna Demokraatti-julkaisun videolla, että on väärä mielikuva luulla häntä vain yhden terassin mieheksi. Kuten monen suomalaisen tapoihin kuuluu, kyllä Zyskowiczkin harrastaa terdekiertelyä!

– Strindberg on kuitenkin vanhin kantapaikka, Zyskowicz toteaa videolla.

3. Vakkariurheilijat Lipponen ja Koivisto

Terassien lisäksi tuttuja kasvoja on ollut mahdollista nähdä myös uimahalleissa ja muissa urheilupuuhissa. Omaliikunta-sivu kirjoitti viime vuonna Töölön Urheilutalon viisikymppisistä kertovassa artikkelissaan, että entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen on kuulunut uimahallin vakituisiin kävijöihin.

Artikkelin mukaan myös presidentti Mauno Koivisto viihtyi talon saunassa lentopallovuorojensa jälkeen.

”Manu oli Töölön tähti, mutta niin vaatimaton kuin olla voi.”

– Manu oli Töölön tähti, mutta niin vaatimaton kuin olla voi. Turvasääntöjen mukaan presidentillä piti olla yksityinen pukuhuone, mutta eihän hän sinne mennyt. Hän oli meidän muiden mukana ja viihdytti jutuillaan pelikavereita pukuhuoneessa, Ilta-Sanomien urheilutoimituksen entinen esimies Esa Sulkava sanoo artikkelissa.

4. Bonuksia jahtaava Tarja Halonen

Kyllä ne bonaripisteet kiinnostavat presidenttejäkin! Sen todistaa entinen presidentti Tarja Halonen, joka hankki jääkaapin saadakseen ylimääräisiä bonuseuroja.

Ilta-Sanomat kertoi vuonna 2003, että Halosen omistaman ja eteenpäin vuokraaman asunnon jääkaappi oli hajonnut. Kun pitkäaikainen vuokralainen lähti hakemaan uutta, lähetti Halonen miehensä Pentti Arajärven kaupoille mukaan näyttämään S-etukorttia, jotta presidenttipari saisi haalittua hyviä bonuspisteitä ostosta.

5. Kaikkialle pyöräilevät kansanedustajat

Tuiki tavallinen polkupyörä on ihastuttavan monen kansanedustajan peruskulkuväline. Hiiteen yksityisautot!

Esimerkiksi Ilta-Sanomat on suitsuttanut vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon olevan intohimoinen pyöräilijä. Aalto esiintyikin viime vuoden puheenjohtajakampanjansa aikana usein polkypyöränsä kanssa.

Myös esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen tunnetaan himopyöräilijänä. Jopa niin intohimoisena sellaisena, että hän voitti vuonna 2010 Vuoden pyöräilijä -tittelin. Yle kertoo, että Tynkkynen myös säilyttää taittevaa pyöräänsä eduskunnassa työpöytänsä alla.

6. Yksityiskoneella itse lentelevä Juha Sipilä

Yksityiskoneella lentely ei lähtökohtaisesti ole tavallisten tallaajien heiniä, mutta on silti aika hienoa, että pääministeri Juha Sipilä voi yhä lennellä yksityiskoneella ihan itsekseen! 

Muun muassa Ilta-Sanomat kertoo viimevuotisesta tapauksesta, jolloin Sipilä lensi yksityiskonetta päästäkseen tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä.

Sipilä oli suunnittelemassa jättävänsä erokirjeen presidentille, kunnes viime tipassa päätti toisin matkalla pois Turusta. Naantalin kohdalla tehtiin U-käännös, ja siitä Sipilä nappasi alleen yksityiskoneen päästäkseen nopeasti takaisin.

– Lentokoneet kulkevat aika nopeasti Helsingin ja Turun väliä. Ei löytynyt muuta vaihtoehtoa tähän tilanteeseen kuin lentää itse, Sipilä kertoi lehdelle.

7. Triathloneja rakastava Alexander Stubb

Sen lisäksi, että entinen pääministeri Alexander Stubb tunnetaan lukuisista selfieistään, poliitikko rakastaa myös triathlon-kisoja. Stubb on nähty useaan otteeseen muiden taviksien joukossa hikoilemassa.

Stubb on saanut poliitikonurallaan paljon kritiikkiä, ja toisinaan kommentit ovat myös kohdistuneet tämän liikunnallisuuteen.

”Olen aina ollut faija muiden joukossa.”

– Ihminen ei ole koskaan niin huono tai hyvä, kuin mitä julkisuus antaa ymmärtää. Jokainen meistä on demokratiassa aika normaali. Vanhempainilloissa, koulun juhlissa ja urheilutapahtumissa olen aina ollut faija muiden joukossa. Se on Suomessa hienoa, Stubb sanoi alkuvuodesta Aamulehden haastattelussa.