Jörn Donner tarttui ajankohtaiseen aiheeseen Helsingin Sanomien mielipidesivuilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Jörn Donner tarttui ajankohtaiseen aiheeseen Helsingin Sanomien mielipidesivuilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

Elokuvaohjaaja Jörn Donnerin mukaan Aku Louhimies ei ole ainoa ohjaaja, joka käyttää valtaansa näyttelijöiden nöyryyttämiseen.

Elokuvaohjaaja, kirjailija ja poliitikko Jörn Donner ottaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla kantaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen kyseenalaisiin ohjausmetodeihin.

Hänen mukaansa Louhimies ei ole ensimmäinen eikä viimeinen ohjaaja, joka nöyryyttää näyttelijöitä, koska uskoo virheellisesti lopputuloksen siitä paranevan. 

”Se tosiasia, että sadismi kohdistuu lähinnä naisiin, antaa epämiellyttävän seksuaalisen häirinnän sivumaun”, Donner kirjoittaa.

Louhimiehen alistavista työtavoista kertoi Ylellä tämän viikon alussa kahdeksan naispuolista näyttelijää, jotka kieltäytyvät työskentelemästä enää Louhimiehen kanssa. 

Louhimies pyysi Ylen A-studiossa anteeksi, ei tosin tekojaan vaan sitä, että näyttelijät eivät ole pystyneet puhumaan hänelle kokemuksistaan. Pamela Tola kiistää sen, etteivät näyttelijät olisi puhuneet jo aiemmin. Matleena Kuusniemi puolestaan sanoi A-studiossa pyytäneensä anteeksipyyntöä Louhimieheltä vuosia sitten, tuloksetta. 

Jörn Donner selittää mielipidekirjoituksessaan, että elokuvaohjaajien vallankäytön takana on ohjaajan ylivalta, se, että ohjaaja saa määrätä elokuvan lopullisen muodon. Hän lopettaa kirjoituksensa siihen, minkä kaikki tiedämmekin:

”Mitä me tästä opimme? Jos nainen sanoo ei, se on ei.”

Vierailija

Jörn Donner HS:n mielipidesivuilla: ”Jos nainen sanoo ei, se on ei”

Onpa vanha donner kirjoittanut viisaasti. Noinhan se on, että ei louhimies ole ainoa ja vähintään koko ajanlaskun ajan siitä lähtien kun silloinen veronkerääjä kirkko päätti alistaa naisen alemmaksi kuin miehen, on nuoria naisua aina yritetty kahlita, nöyryyttää ja arvostella. Hassua, että naisten ulkonäkö,vaatetus, harrastukset ym yksityisasiat ovat pilkan ja kommentoinnin kohteena paljon useammin kuin miesten, vaikka naiset eivät pakkosyötä omia juttujaan muille. Ketään ei kiusata, jos joku...
Lue kommentti