Me Naiset
|
ME NAISET
Jörn Donner tarttui ajankohtaiseen aiheeseen Helsingin Sanomien mielipidesivuilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Jörn Donner tarttui ajankohtaiseen aiheeseen Helsingin Sanomien mielipidesivuilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

Elokuvaohjaaja Jörn Donnerin mukaan Aku Louhimies ei ole ainoa ohjaaja, joka käyttää valtaansa näyttelijöiden nöyryyttämiseen.

Elokuvaohjaaja, kirjailija ja poliitikko Jörn Donner ottaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla kantaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen kyseenalaisiin ohjausmetodeihin.

Hänen mukaansa Louhimies ei ole ensimmäinen eikä viimeinen ohjaaja, joka nöyryyttää näyttelijöitä, koska uskoo virheellisesti lopputuloksen siitä paranevan. 

”Se tosiasia, että sadismi kohdistuu lähinnä naisiin, antaa epämiellyttävän seksuaalisen häirinnän sivumaun”, Donner kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Louhimiehen alistavista työtavoista kertoi Ylellä tämän viikon alussa kahdeksan naispuolista näyttelijää, jotka kieltäytyvät työskentelemästä enää Louhimiehen kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Louhimies pyysi Ylen A-studiossa anteeksi, ei tosin tekojaan vaan sitä, että näyttelijät eivät ole pystyneet puhumaan hänelle kokemuksistaan. Pamela Tola kiistää sen, etteivät näyttelijät olisi puhuneet jo aiemmin. Matleena Kuusniemi puolestaan sanoi A-studiossa pyytäneensä anteeksipyyntöä Louhimieheltä vuosia sitten, tuloksetta. 

Jörn Donner selittää mielipidekirjoituksessaan, että elokuvaohjaajien vallankäytön takana on ohjaajan ylivalta, se, että ohjaaja saa määrätä elokuvan lopullisen muodon. Hän lopettaa kirjoituksensa siihen, minkä kaikki tiedämmekin:

”Mitä me tästä opimme? Jos nainen sanoo ei, se on ei.”

Vierailija

Onpa vanha donner kirjoittanut viisaasti.
Noinhan se on, että ei louhimies ole ainoa ja vähintään koko ajanlaskun ajan siitä lähtien kun silloinen veronkerääjä kirkko päätti alistaa naisen alemmaksi kuin miehen, on nuoria naisua aina yritetty kahlita, nöyryyttää ja arvostella.

Hassua, että naisten ulkonäkö,vaatetus, harrastukset ym yksityisasiat ovat pilkan ja kommentoinnin kohteena paljon useammin kuin miesten, vaikka naiset eivät pakkosyötä omia juttujaan muille. Ketään ei kiusata, jos joku ei halua harrastaa tanssia tai taidoa jne ja kaikilla on oikeus sanoa että ei pidä vaikkapa tanssimisesta.

Vaarallista tasa-arvolle ja demokratialle on, jos näin ei voi sanoa vaikkapa suomen eopävirallisesta kansallisurheilusta luokassa ja jos samaa aikaa kun koulutuksesra on leikattu 600 miljoonaa, veikkaus rahoittaa pääasiassa miesten pelaamista mutta tätäkim suuremmat summat verorahaa laitetaan piilossa päätöksenteosta kunnallisten kiiinteistökauppojen ja rakennusfirmojen ym firmojen, jopa kuntien ja valtion firmojen myynnin ja toiminnan kautta. Esim kunnan lämpö, vesi ym yritystoiminta eivät ole mukana kunnan näkyvässä budjetissa, vasn ne toimivat erillisinä ja isoistakin veloista huolimatta saattavat "sponsoroida" pelaamista. Käytännössä velat lankeavat veronmaksajille.

Lisäksi miehille rakennetaan hallit ja kaukalot verorahalla ja niille naisille jotka haluavat harrastaa näitä lajeja, joissa iso koko keskimäärin auttaa.
Urheilun johto on hyvin monilla paikoilla politiikassa ja bisneksessä ja näin ollen poliitikot ovst heidän talutusnuorassaan ja huono-osaiset rahoittavat entistä enemmän tätä joukkuepelibisnestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla