Näitkö jo Norjan Sverre-prinssin, 11, erikoiset käsiliikkeet kuninkaallisessa juhlassa?

Taas ovat nuorisolaisten jutut sekoittaneet internetin.

Tällä viikolla otsikoihin on noussut Norjan prinssi Sverre Magnuksen, 11, vanhemman kansan silmään perin erikoisen käsiliikkeet keskellä kuninkaallista juhlaa.

Kaikki alkoi siitä, kun The Independet julkaisi Facebookissaan videon kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan 80-vuotisjuhlallisuuksista. Videolla kuninkaallinen perhe tervehti norjalaisia parvekkeelta tuttuun tapaan vilkutellen.

Huomio kuitenkin kiinnittyy parvekkeen oikealle laidalle, jossa 11-vuotias Sverre Magnus päättää raikastaa pönöttävää tunnelmaa niin sanotulla dab-liikkeellä eli däbbäämällä eli suomalaisittain däppäämällä.

Tähän mennessä Sverre Magnuksen liikehdintää on katsottu yli 14 miljoonaa kertaa.

Monia pikkuprinssin käsiliike on lähinnä huvittanut. Saman reaktion se sai aikaan myös prinssin serkussa Leah Isadora Begnissa, 12, joka nauruaan pidätellen näyttää seremonian keskellä sormillaan voitonmerkkiä.

Osa on kuitenkin perin hämmentyneitä siitä, mikä ihmeen liike se sellainen dab edes on. Siksi selvitimme, mistä hommassa on kyse.

Elikkäs, mikä ihmeen dab?

Däppäys on tuulettamisen muoto. Sitä käytetään erityisesti voitokkaissa tilanteissa, merkkinä onnistumisesta.

Miten se tehdään?

Liikkeen toteuttaminen yksinkertaisimmillaan on helppoa: yksi käsi nostetaan kohti taivasta samalla, kun pää kumarretaan kohti vastakkaista kainaloa. Tässä 91-vuotias näyttelijä Betty White näyttää mallia:

Jotkut däppäävät myös osana pidempää tuuletuskoreografiaa. Tämän hetken kuuluisin däppääjä lienee Manchester Unitedin jalkapalloilija Paul Pogba, joka usein varioi liikettä omiin tarpeisiinsa.

Kuka on liikkeen esikuva?

Monet julkisuudenhenkilöt ja erityisesti jalkapalloilijat däppäävät minkä ehtivät. Myös Hillari Clinton däbbäsi Ellen Degeneres Show’ssa tammikuussa. Nykyään liike on erityisesti nuorten suosiossa. 

Däppäämisen juuret sijoittuvat kuitenkin hiphop-kulttuurin lähihistoriaan. Netti-ilmiöitä selittävän Know You Meme -sivuston tietojen mukaan däppäminen lähti liikkeelle vuonna 2015 Yhdysvaltojen Atlantasta. Tuolloin monet alueen räppärit alkoivat däpätä musavideoillaan. Siitä liike levisi amerikkalaisen jalkapallon tuuletuksiin ja lopulta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.

Ensimmäisen däppääjän titteli on kuitenkin kiistanalainen. Sen haltijaksi on esitetty useampaa atlantalaista räppäriä.

Mitä däppääminen tarkoittaa?

Ei ole täysin selvää, mistä dab-liike on saanut nimensä. Jotkut ovat sanoneet nimen siunautuneen yksinkertaisesti sattuman kautta.

Vuonna 2015 räppäri Bow Wow väitti däppäämisen sanana ja ihan liikkeenäkin liittyvän kannabiksen poltteluun. Amerikkalaisessa slangissa däbbääminen (eng. dabbing) nimittäin tarkoittaa myös öljypohjaisen kannabistiivisteen polttelua.

Hänen mukaansa dab-liikke on inspiroitunut vahvan kannabiksen polttelusta, koska voimakas tiiviste saa yskimään, jolloin moni piilottaa päänsä kyynärtaipeeseensa.

 

He's like google my facts.... 😶

Henkilön IFWT (@inflexwetrust) jakama julkaisu

Monet muut räppärit ovat kuitenkin kiistäneet dab-liikkeen liittyvän kannabikseen.

Kannattaako jokaisen meistä alkaa däbätä?

Ei ehkä ihan tuosta noin vain. Kannattaa ainakin muistaa, että liike herättää tunteita. Jalkapallopiireissä se tunnetaan täysin normaalina tuuletuksen muotona, mutta osa kansasta pitää sitä jostain syystä rasittavansa.

– Dab on uusi muotivillitys jossa haistetaan kainaloa. Dab on maailman turhin juttu. En näe mitään tarvetta haistella koko ajan kainaloita, Urbaanissa sanakirjassa esimerkiksi kerrotaan.

Me Naisten haastattelemien kymmenvuotiaiden mielipiteet däbbäämisestä hajaantuvat. Yhden mielestä ”jotkut däppää, koska ne luulee, että se on jotenkin coolia.”

Toinen puolustaa tuuletusta: ”Aina, kun tekee jotain coolia, pitää däbätä.”

Jokainen voi myös miettiä tahollaan, kuinka fiksulta tuuletus näyttää:

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.