Beyoncé ja Jay-Z jossain muualla kuin Suomessa. Kuva: Reuters
Beyoncé ja Jay-Z jossain muualla kuin Suomessa. Kuva: Reuters

Listasimme jekutuspäivän kunniaksi parhaimmat medioissa kiertäneet pilat.

Musiikin superpari Cheekin baarissa

Viihdesivusto Staran mukaan Beyoncé ja Jay-Z pyörähtivät eilen helsinkiläisen Skohan-yökerhon avajaisissa, jota pyörittää muun muassa räppäri Cheek.

Pari vietti baarissa puolitoista tuntia: Jay-Z hörppi Napue-giniä, Beyoncé pysyi alkoholittomissa juomissa. Sivuston mukaan pari myös vierailee tänään Muumimaailmassa, ennen kuin palaavat laivalla Tukholmaan.

– Beyoncé on jo ennakkoon lupautunut laulamaan laivan karaokessa Paula Koivuniemen Aikuisen naisen ja Jay-Z on lupautunut esittämään Raptorin Oi beiben, sivustolla kirjoitetaan.

Ilves ja Tappara yhdistyvät

Aamulehden "jymypaukku" iskee Tampereen jääkiekkofaneja suoraan palleaan. Uutispommin mukaan kaupungissa saa pian fanittaa ja kannustaa vain yhtä jääkiekkojoukkuetta, koska Ilves ja Tappara yhdistyvät ensi kaudella.

Kummallakin joukkueella on vannoutunut fanijoukko, mutta Aamulehden mukaan seurojen välillä ei ole ristiriitoja.

Norpalle kyytiä

Oululaisen maakuntalehden Kalevan mukaan uhanalaisia saimaannorppia siirretään Savonlinnasta Oulujärveen. Lehti on haastatellut norppatutkija Juhana Miikkulaista. Hänen mukaansa Oulu on ilmastonmuutoksen takia turvallisempi paikka norpalle, koska Saimaalla talvet ovat turhan vähälumisia.

– Vapaaehtoiset ovat kolanneet Saimaan vähiä lumia norppien pesäkeoiksi, mutta tulokset eivät ole riittävän hyviä. Nyt on pakko tehdä rohkeita ratkaisuja, Miikkulainen kertoo.

"Kääk, mihin ne ovat minua viemässä?!" Kuva: Shutterstock
"Kääk, mihin ne ovat minua viemässä?!" Kuva: Shutterstock

WWF puolestaan paljastaa siirtäneensä kymmenen vuotta sitten saimaannorppia Thaimaan Pattayalle. Salainen operaatio suoritettiin, jotta uhanalaisen eläimen kanta vahvistuisi.

– Evoluutio on melkoisen veikeää. Norpat sopeutuivat odotettua nopeammin ja paremmin Thaimaan lämpimiin olosuhteisiin. Suomessa ne pesivät lumikinoksiin, mutta Pattayalla norpat oppivat muutamassa vuodessa kaivamaan pesäkolonsa hiekkaan, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen ihmettelee.

Poliisit vahvistavat joukkojaan

Viranomaisten Facebookit ovat täyttyneet tänään erikoisista uutisista!

Lapin poliisilaitos kertoo, että aikoo kouluttaa poroja etsimään kadonneita henkilöitä.

– Ruotsista saatujen kokemusten perusteella poron eduiksi poliisikoiraan verrattuna on arvioitu mm. poron ylivoimainen liikkumiskyky tunturimaastossa sekä sen erinomainen säänkestävyys, Lapin poliisi kertoo Facebookissa.

Helsingin poliisilaitos puolestaan kertoo ottaneensa käyttöön poliisisikoja.

– Sioilla on ylivertainen hajuaisti verrattuna muihin eläimiin. Ne löytävät käytännössä mitä vaan. Rahaa, huumeita ja tuntuvat löytävän erittäin hyvin myös kadonneita ihmisiä. Tosin toistaiseksi meillä on ollut maastossa aika paljon ongelmia, kun ne ovat löytäneet lähinnä tryffeleitä. Toki näistä löydöistä on ollut iloa poliisin kahvihuoneissa, toteaa komisario Pertti Takavillamo Helsingin poliisilaitoksen Facebookissa.

Suomen Poliisi kertoo, että poliisi saa käyttöönsä vihapuheen haistavia erikoispoliisikoiria. Eläimet tunnistavat vihapuheen usealla kielellä. Mutta:

– Savonkielisen vihapuheen tunnistaminen osoittautui koirille mahdottomaksi tehtäväksi, koska savonkielisessä puheessa vastuu siirtyy aina kuulijalle.

Roope-setä ei ole enää setä

Aku Ankan toimitus on päättänyt oikeiasta sarjakuvan selkeimmän asiavirheen. Lehti korjaa Roope-sedän ja Aku-sedän nimet osoittamaan oikeisiin sukulaissuhteisiin. Roope on oikeasti Akun eno. Aku on puolestaan Tupun, Hupun ja Lupun eno.

Siispä he ovat nyt Aku Ankka -lataamon uudelleenkirjoitetussa sarjakuvassa Aku-eno ja Roope-eno. Pääset sarjakuvaan tästä.

Nero ponnistaa matalalta

Oletko lyhyt tyyppi? Onneksi olkoon, olet Tieteen Kuvalehden mukaan keskimääräistä älykkäämpi!

Lehti uutisoi uudesta ”tutkimuksesta”, jonka mukaan erityisesti geeni aPrLL-1-4 ohjaa ihmisten älykkyyttä. Erään pilailupäivän mukaan nimetty geeni toimii lyhyillä paremmin kuin pitkillä.

Niin, kumpihan tässä on älykkäämpi? Kuva: Shutterstock
Niin, kumpihan tässä on älykkäämpi? Kuva: Shutterstock

Paras – muuri – ikinä

Maaseudun Tulevaisuus kertoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt rakennuttaa USA:n ja Meksikon välisen muurin suomalaisesta puusta.

– Suomaisesta puusta saadaan maailman paras muuri, It’s the greatest wall ever, Donald Trump kertoo lehdelle.

Kerro kommenteissa, mikä on sinun mielestäsi kaikkien aikojen nerokkain aprillipila!

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***

 

Hugh Jackmanin musikaali The Greatest Showman nostalgisoi viihteen muotoa, jota ei ole ikävä.

P. T. Barnum (1810–1891) rikastui freak show -esityksillä, joissa yleisö sai pällistellä sellaisia ”kummajaisia” kuin parrakas nainen, maailman lihavin mies tai siamilaiset kaksoset. Nykynäkökulmasta viihde ei ollut eettistä: liikakarvoituksesta kärsiviä naisia, sairaalloisen ylipainoisia miehiä tai yhteen kasvaneita kaksosia ei enää pidetä friikkeinä, vaan ihmisiä siinä missä muitakin.

Tämä on Michael Graceyn uutuusmusikaalin The Greatest Showman ongelma. Se kertoo Barnumin (Hugh Jackman) menestystarinan kyseenalaistamatta yhteiskunnan hyljeksimien ihmisten hyväksikäyttöä. Elokuvassa esiintyjät laulavat ja esittävät huikeita tanssikoreografioita. Todellisuudessa ”luonnonoikkuja” oli tapana esitellä häkeissä.

Elokuvan pelastaisi esiintyjien oma näkökulma. Sen sijaan tapahtumat kerrotaan Barnumin kannalta. Asenne on nostalginen: oi niitä aikoja, kun kansa vielä pääsi nauttimaan näin ihmeellisestä viihteestä! ”Friikit” saavat sentään yhden oman laulunumeron, jossa juhlitaan jokaisen oikeutta olla sellainen kuin on. Tai niin kuin Barnum toteaa kenraali Tom Thumbiksi (suom. Pekka Peukaloiseksi) nimeämälleen lyhytkasvuiselle miehelle: ”Jos sinulle joka tapauksessa nauretaan, on parempi ottaa siitä maksu”. Maksusta tosin valui suurin osa Barnumin omaan taskuun.

Moraaliset pohdinnat sikseen. Musikaalinakaan elokuva ei ole katsomisen arvoinen. Voimaballadit ovat laskelmoituja ja tanssikoreografiat jäykkiä. Barnumin vaimoa näyttelevä Michelle Williams on muovinen kuin Barbie ja Barnumin liikekumppania tulkitseva Zac Efron vahamainen kuin Ken. Elokuvasta on turha hakea mitään tunteita. Ilo, riemu ja taika loistavat poissaolollaan. Niin kuin freak show’sta aikanaan.

The Greatest Showman **