Enää ei ehkä ole lottovoitto syntyä Suomeen. Emme taida enää olla Pohjolan Japanikaan, mutta yksi asia meillä on kunnossa: aamiainen.

New York Timesin jutussa käydään katselemassa lasten aamiaisia eri puolilla maapalloa.

Suomalainen pöyristyy jutun äärellä: ranskalaistenava syö suklaamuroja, valkoista hillopatonkia, appelsiinimehua ja kiivin. Isän mielestä aamiainen on "terveellinen", koska se ei ole kaakaota ja lettuja, mikä on kuulemma suosituin ranskalaislasten aamupala.

Hollannissa kullanmurut ripottelevat valkoisen paahtoleivän päälle nonparelleja – siis värjättyjä sokerirakeita – tai suklaalastuja. Brasilialainen kaksivuotias Hakim vetäisee aamulla maitokahvin, koska monet vanhemmat uskovat, että se auttaa lapsia keskittymään.

Jos maailmalla järjestettäisiin jonkinlainen aamiaisten Pisa-listaus, Suomi olisi sen kärjessä. Meidät on niin perinpohjin valistettu terveellisen aamiaisen – täysjyväviljaa, maitotuotteita, hedelmiä, kasviksia, hyviä rasvoja – puolelle, että globaalisti leviävä sokerihapatus ei iske tänne ainakaan tämän sukupolven aikana. Eihän?

Lue myös:

Sokerista tuli rasvaa pahempi terveysuhka

Onko "terveellinen" smoothiesi sokeripommi

Laihdutusmyytti kumoon: aamiaista ei ole pakko syödä