Iloinen! Niin iloinen! Kuva Shutterstock.
Iloinen! Niin iloinen! Kuva Shutterstock.

Sä oot kotona! Sä oot kotona! Sä oot kotona! Tämä lienee koirasi reaktio, kun se kohtaa sinut ovella. Siihen on syynsä.

Ooo, se on niin tulessa. Niin tulessa. Nimittäin koirasi, kun saavut kotiin. Ja ei, ei oikeissa liekeissä, vaan vain hirmuisen iloinen siitä, että saa jälleen kerran nähdä sinut.

Vaikka olisit ollut poissa vain pari tuntia. 

Mutta mistä koiran riemu oikein johtuu?

Koirien käyttäytymisestä kirjoittanut tutkija Gregory Berns selittää asiaa Io9-com-sivuston haastattelussa. Syitä on monia, ja ne liittyvät siihen, että koira polveutuu sudesta ja siihen, että se nyt vain on utelias elukka. 

Suureen intoon vaikuttaa, että vaikka ihminen pystyy ajattelemaan abstrakteja kokonaisuuksia, koira vetää mustavalkoista linjaa. Kun se siis näkee omistajansa, se on joko iloinen tai surullinen. Ei mitään siltä väliltä. Kun omistaja on viipynyt poissa ehkä pitkäänkin, koira on ehtinyt tylsistyä yksinäisyyteensä.

Berns kertoo, että koira haluaa myös heti selvittää, millä teillä hänen ihmisensä on luurannut. Sudethan tervehtivät nuolemalla toisiaan naamasta, vähän kuin ihmiset kättelevät. Nuolemalla (susille) myös selviää, onko joku saapunut kotiin illallisen kanssa.

Siksi myös koira haistelee kiivasti ja nuoleskelee naamaa – se selvittää, onko omistaja kenties ollut reissuillaan tekemisissä muiden koirien kanssa. Tai onko hän tuonut koiralle jotakin syötävää mukanaan. 

Mutta miksi juuri sinä olet riemun kohteena? Jos naapurin Pekka tulee käymään, koira on selkeästi vähemmän innoissaan. Bernsin mukaan koirat tunnistavat omistajansa hajun. Se laukaisee niissä villin iloisen reaktion. 

Ja joskus aivan liian villin. Heikosti kävi vuonna 2014 Casey-koiralle, kun tämä näki emäntänsä ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Koira pyörtyi hetkeksi.

Tältä Casey-paran vuoristoratamainen jälleennäkeminen näytti: 

Lähde: HelloGiggles

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.