Jenni Levävaara antaa laihduttajalle simppelit vinkit. Kuva: Jussi Helttunen
Jenni Levävaara antaa laihduttajalle simppelit vinkit. Kuva: Jussi Helttunen

Personal trainer ja fitness-urheilija Jenni Levävaara opastaa, miten ne maagiset viisi kiloa lähtevät.

Usealla meillä se on haaveissa, saada pois ne viimeiset viisi ylimääräistä kiloa. Personal trainer, fitness-urheilija ja Rakas, sinusta on tullut pullukka! -ohjelmasta tuttu Jenni Levävaara antaa vinkkinsä:

Ruoka ja juoma

Vesi. Jo pelkkä veden juominen auttaa painonpudotuksessa. Juo kolme litraa vettä tasaisesti päivän mittaan. Puoli litraa sitruunalla höystettyä vettä heti aamulla käynnistää aineenvaihdunnan. Pidä vesipulloa mukana koko ajan.

Kylläisyys. Syö neljä viisi kertaa päivässä pieniä aterioita. Oma kämmenkoko on hyvä mittari siihen, miten lautanen kannattaa täyttää: kämmenellinen proteiinia, nyrkillinen hiilareita ja peukalollinen rasvoja. Kasviksia saa olla paljon. Suhteuta annoskoot urheilusaldoon, eli pienennä annoksia, jos kulutat vähemmän. Opettele myös lukemaan tuoteselosteita: mitä lyhempi tuoteseloste, sitä käsittelemättömämpi ja puhtaampi ruoka. Jätä pois sokeripitoiset tuotteet, myös piilosokeri, jota on esimerkiksi muroissa, mehuissa ja jogurteissa.

Mieli ja motivaatio

Asennoidu oikein. Tee pysyvä elämänmuutos sen sijaan, että kituutat kuusi viikkoa laihiksella. Anna elämänmuutokselle riittävästi aikaa. Laihduttajalta voi mennä noin kolme viikkoa totutella uusiin elintapoihin, mutta seitsemännen viikon kohdalla uusista tavoista muodostuu rutiineja. Motivaatiota voi hakea laihdutusohjelmista, kivoista urheiluvaatteista tai vaikka pitämällä blogia.

Kuuntele kehoasi. Hyvinvoiva ihminen on energinen, jaksavainen eikä kärsi haluttomuudesta. Älä tuijota vaa’an lukemaa kärsimättömästi, vaan katso peiliin ja kuulostele kehoasi. Tee liikunnasta tapa kirjaamalla liikuntakerrat viikoittain kalenteriisi. Kokeile kuukausittain eri lajeja ja aseta itsellesi liikunnallisia tavoitteita, esimerkiksi juoksutapahtumaan osallistumisen.

Lue myös:

Helppo keino pudottaa painoa – näin pidät annokset pieninä

Kyllä, se on totta! Vedenjuonti laihduttaa

Aloitko laihduttaa? Nukkuminen auttaa