Jenni Levävaara antaa laihduttajalle simppelit vinkit. Kuva: Jussi Helttunen
Jenni Levävaara antaa laihduttajalle simppelit vinkit. Kuva: Jussi Helttunen

Personal trainer ja fitness-urheilija Jenni Levävaara opastaa, miten ne maagiset viisi kiloa lähtevät.

Usealla meillä se on haaveissa, saada pois ne viimeiset viisi ylimääräistä kiloa. Personal trainer, fitness-urheilija ja Rakas, sinusta on tullut pullukka! -ohjelmasta tuttu Jenni Levävaara antaa vinkkinsä:

Ruoka ja juoma

Vesi. Jo pelkkä veden juominen auttaa painonpudotuksessa. Juo kolme litraa vettä tasaisesti päivän mittaan. Puoli litraa sitruunalla höystettyä vettä heti aamulla käynnistää aineenvaihdunnan. Pidä vesipulloa mukana koko ajan.

Kylläisyys. Syö neljä viisi kertaa päivässä pieniä aterioita. Oma kämmenkoko on hyvä mittari siihen, miten lautanen kannattaa täyttää: kämmenellinen proteiinia, nyrkillinen hiilareita ja peukalollinen rasvoja. Kasviksia saa olla paljon. Suhteuta annoskoot urheilusaldoon, eli pienennä annoksia, jos kulutat vähemmän. Opettele myös lukemaan tuoteselosteita: mitä lyhempi tuoteseloste, sitä käsittelemättömämpi ja puhtaampi ruoka. Jätä pois sokeripitoiset tuotteet, myös piilosokeri, jota on esimerkiksi muroissa, mehuissa ja jogurteissa.

Mieli ja motivaatio

Asennoidu oikein. Tee pysyvä elämänmuutos sen sijaan, että kituutat kuusi viikkoa laihiksella. Anna elämänmuutokselle riittävästi aikaa. Laihduttajalta voi mennä noin kolme viikkoa totutella uusiin elintapoihin, mutta seitsemännen viikon kohdalla uusista tavoista muodostuu rutiineja. Motivaatiota voi hakea laihdutusohjelmista, kivoista urheiluvaatteista tai vaikka pitämällä blogia.

Kuuntele kehoasi. Hyvinvoiva ihminen on energinen, jaksavainen eikä kärsi haluttomuudesta. Älä tuijota vaa’an lukemaa kärsimättömästi, vaan katso peiliin ja kuulostele kehoasi. Tee liikunnasta tapa kirjaamalla liikuntakerrat viikoittain kalenteriisi. Kokeile kuukausittain eri lajeja ja aseta itsellesi liikunnallisia tavoitteita, esimerkiksi juoksutapahtumaan osallistumisen.

Lue myös:

Helppo keino pudottaa painoa – näin pidät annokset pieninä

Kyllä, se on totta! Vedenjuonti laihduttaa

Aloitko laihduttaa? Nukkuminen auttaa

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.