Riipuksen ”kivi” on äidinmaitoa ja koruhartsia. Kuva: Mirka Loukimo / Jasmin Design
Riipuksen ”kivi” on äidinmaitoa ja koruhartsia. Kuva: Mirka Loukimo / Jasmin Design

Koruhartsiin sekoitettuna äidinmaito muuttuu riipuksen raaka-aineeksi. 

Ihan mistä tahansa aiheesta ja materiaalista voi nähtävästi tehdä korun. Niin kuin nyt äidinmaidosta. 

Äidinmaitokoru syntyy niin, että imettävä äiti lähettää muutaman ruokalusikallisen maitoaan koruvalmistajalle ja valmistaja sekoittaa maidon koruhartsiin. Maidon ja koruhartsin seoksesta voi muotoilla vaikka millaisia korukiviä. Kivet eivät ole täysin tasaisia eivätkä tasavärisiä, koska maidon väri ja rasvaisuus vaihtelevat.

Ulkomailla äidinmaitokoruja on valmistettu jo useamman vuoden ajan, ja kahden viime vuoden ajan niitä on tehnyt myös suomalaisen Jasmin Designin korutaiteilija Mirka Loukimo. Yritys markkinoi koruja ihanina muistoina imetysajasta.

Äidinmaitokoru oli palkinto itselle

Imetysajalta tosin jää usein muitakin kuin ihania muistoja. Sen tietää myös Jenni Viljalinna, joka on teettänyt maidostaan yksinkertaisen, pisaranmallisen riipuksen.

– Kun tein päätöksen hankkia äidinmaitokoru, olin imettänyt lastani 14 kuukautta, nyt jo enemmän. Imetystaipaleeseemme on kuulunut monia vaiheita, eivätkä ne kaikki ole olleet kovinkaan mukavia, Jenni kertoo.

Hankaluuksista huolimatta imetys on ollut Jennille hyvin tärkeää. 

– Palkitsin itseni äidinmaitokorulla imetyksen kestosta, joka ylitti alkuperäisen tavoitteeni, hän toteaa. 

Mistä seuraavaksi tehdään koru?

Kuten imetykseen liittyvät asiat yleensä, myös äidinmaitokorut herättävät tunteita. Joidenkin mielestä maidon säilömisen koruun on vastenmielistä, osalle koru on kaunis muisto äidin ja vauvan yhteydestä. Ja kun internetissä ollaan, joku on tietysti keksinyt alkaa ehdottelemaan, että koruja voisi tehdä kuukautisverestäkin, tai ainakin Coca-colasta. 

Verikoruja ei vielä ole kaupallistettu, mutta kohtua ja munasarjoja esittävä menkkakoru on jo olemassa. Sitä valmistaa suomalainen korumuotoilija Varpu Satola. Menkkakorun nettisivuilla todetaan, että korun tarkoitus on häivyttää tabua kuukautisten ympäriltä.

Äidinmaitokorun hankkinut Jenni Viljalinna kertoo, että hänelle koru on tapa normalisoida imetystä.

– Ajattelen, että äidinmaitokoru osaltaan puhuu imetyksen puolesta.

Korun arvoisia asioita

Jenni teetti äidinmaidostaan korun: ”Palkitsin itseni imetyksestä”

Lapsellista intoilua luonnollisesta toiminnasta,, joka keskimäärin on luojan suoma ominaisuus kaikille nisäkkäille. Tosin tuleepa tästä lapsellisuudesta mieleen, kuinka tuotantolehmille tätä onnea ei suoda, vaan vasikat erotetaan väkisin emoistaan heti syntymän jälkeen, jotta ihmiset saavat juoda vasikoille tarkoitetun maidon. Mitä eivät edes tarvitse, mutta kiitos maitofirmojen vuosikymmenien ahkeran ja kalliin mainotamisen moni täysi-ikäinen kuvittelee edelleen lehmänmaidon olevan jollain...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Kumoat esteet tieltäsi sisukkuudella. Ota kaikki irti ladatuista akuistasi. Pääset monta harppausta lähemmäksi tavoitteitasi tänään.

 

KALAT

Ota kaikki irti viehätysvoimastasi. Sinulle ei tuota vaikeuksia suostutella ihmisiä puolellesi. Menneiden muistelemisesta on hyötyä.

 

OINAS

Itsekurista on hyötyä. Muistuta itseäsi tavoitteistasi ja pyri niitä kohti koko voimallasi. On aika vähentää puhetta ja lisätä toimintaa.

 

HÄRKÄ

Älä anna takaiskujen lannistaa. Puske itsesi läpi esteistä tarmolla ja intohimolla. Olet pysäyttämätön, jos määränpääsi on sinulle selvä.

 

KAKSONEN

Älä lipsu liiallisuuksiin. Hillitse impulssejasi niin ihmissuhteissa kuin työasioissakin. Valitse tarkkaan, mihin käytät tänään rahasi.

 

RAPU

Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Pidä sinua tukevat ja luotettavat ihmiset lähelläsi. Tarvitset onnistuaksesi tukiverkkoa ja itseluottamusta.

 

LEIJONA

Yritä olla joustava ja sopeutua nopeasti uusiin tilanteisiin. Joku saattaa sanella sinulle tänään kovia ehtoja. Etsi ratkaisua, joka palvelee kaikkia osapuolia.

 

NEITSYT

Tee jotain repäisevää. Lähde liikkeelle ja ota selvää sinua kiinnostavasta asiasta. Älä tee isoja ratkaisuja tunnekuohun vallassa.

 

VAAKA

Panosta kauniiseen ja toimivaan kotiin. Muutokset heijastuvat nopeasti myös ihmissuhteisiisi. Mieti, mitä itse haluat tulevalta.

 

SKORPIONI

Haluat elämääsi muutoksia. Anna mielikuvituksesi johdattaa sinua eteenpäin. Pidä rahanmenosi minimissä, niin vältyt stressiltä.

 

JOUSIMIES

Sinun ei tarvitse seurata massaa, jos vaistosi vetää sinua toisaalle. Älä anna kenenkään syyllistää sinua turhaan. Pidä puoliasi joka tilanteessa.

 

KAURIS

Erimielisyyksiä syntyy tänään helposti. Älä anna tunteidesi ottaa sinusta valtaa. On aika lisätä jäitä hattuun ja jättää suuret päätökset myöhemmäksi.

 

 

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri: