Mikä suomalainen karkki villitsee ulkomailla? Vihje: se ei ole salmiakkia eikä sinistä suklaata.

Yhdysvaltalainen maineikas ruokalehti Bon Appétit on listannut uusimmassa numerossaan eri maiden tyypillisimpiä karkkeja. Lehden mukaan paikallisten karkkien mässyttäminen on paras tapa tutustua uuden maan ruokakulttuuriin. Syy: karkit ovat joka maassa suositumpia kuin neljän tähden huippuravintolat.
 
Hyvä idea. Enää kiinnostaa se, minkä karkin lehti nostaa esille Suomesta. Salmiakin? Ehei. Fazerin sinisen? Eipä ei. No ehkä edes kettukarkit? Ei.

Bon Appetit'n mukaan suomalaisinta Suomea on…. Marianne-karkki.

Siis anteeksi mitä? Millä perusteella kova, puna-valkoinen piparminttu-suklaa-kombo iskee suomalaisuuden ytimeen? Ei ainakaan myyntilukujen. Asian vahvistaa soitto SOK:on viestintäpäällikkö Outi Hohdille.

– Mariannet eivät kyllä yllä kärkikahinoihin. Ne ovat myyntitilastoissamme noin sijalla 75, Hohti kertoo.

Hohti tietää myös, mitkä ovat oikeasti Suomen suosituimmat makeiset. Suklaiden myyntitilastojen kärkeen kohoavat Fazerin Sininen, Tupla, Kismet ja Sukulaku. Karkkihyllyjen suosikit taas ovat erilaiset sekoitukset kuten Aakkoset, Remix, Tutti Frutti + Choco ja Merkkarit.

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.