Mikä suomalainen karkki villitsee ulkomailla? Vihje: se ei ole salmiakkia eikä sinistä suklaata.

Yhdysvaltalainen maineikas ruokalehti Bon Appétit on listannut uusimmassa numerossaan eri maiden tyypillisimpiä karkkeja. Lehden mukaan paikallisten karkkien mässyttäminen on paras tapa tutustua uuden maan ruokakulttuuriin. Syy: karkit ovat joka maassa suositumpia kuin neljän tähden huippuravintolat.
 
Hyvä idea. Enää kiinnostaa se, minkä karkin lehti nostaa esille Suomesta. Salmiakin? Ehei. Fazerin sinisen? Eipä ei. No ehkä edes kettukarkit? Ei.

Bon Appetit'n mukaan suomalaisinta Suomea on…. Marianne-karkki.

Siis anteeksi mitä? Millä perusteella kova, puna-valkoinen piparminttu-suklaa-kombo iskee suomalaisuuden ytimeen? Ei ainakaan myyntilukujen. Asian vahvistaa soitto SOK:on viestintäpäällikkö Outi Hohdille.

– Mariannet eivät kyllä yllä kärkikahinoihin. Ne ovat myyntitilastoissamme noin sijalla 75, Hohti kertoo.

Hohti tietää myös, mitkä ovat oikeasti Suomen suosituimmat makeiset. Suklaiden myyntitilastojen kärkeen kohoavat Fazerin Sininen, Tupla, Kismet ja Sukulaku. Karkkihyllyjen suosikit taas ovat erilaiset sekoitukset kuten Aakkoset, Remix, Tutti Frutti + Choco ja Merkkarit.