Viinisuositus: 17-prosenttinen Malaga-viini. Kuva: Sanoma-arkisto
Viinisuositus: 17-prosenttinen Malaga-viini. Kuva: Sanoma-arkisto

Mistä tietää, ettei ole käynyt ehtoollisella viime vuosina? Siitä, että yllättyy, kun vieruskaveri pyytää gluteenitonta ehtoollisleipää.

– No tässä on asia, josta ei olla kirkossa erimielisiä! Ei ole tullut palautetta, sanoo helsinkiläisen Haagan seurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä.

Asia on gluteeniton ehtoollisleipä. Ketään ei loukkaa, että se ei välttämättä olekaan vehnää, vaikka Raamatussa puhutaan vehnäleivästä. Evankelis-luterilaisessa kirkossa on ollut jo viisi vuotta voimassa ohjeistus siitä, että ehtoollisella pitää olla gluteeniton vaihtoehto, joka säilytetään erillään tavallisista öyläteistä ja tarjoillaan eri kädellä.

Marja Heltelän seurakunnassa Haagassa ei muuta olekaan tarjolla kuin gluteenitonta ehtoollisleipää.

– Se on hiukan kalliimpaa, mutta olen ajatellut, että ehtoollinen on niin kirkon ydintä, että siinä ei säästetä.

Alkoholiton viini on vielä vanhempi juttu. Siitäkin on Heltelän mukaan keskusteltu, pitäisikö vaihtaa kokonaan alkoholittomaan viiniin, jottei holittoman vaihtoehdon pyytäminen leimaisi ketään.

– Mutta ei se enää mene niin, että alkoholittoman viinin pyytäminen toisi mieleen vain alkoholismin. Ketään ei nykyään hämmästytä alkoholiton valinta. Joka sunnuntai pyydetään alkoholitonta viiniä, kuten pyydettäisiin myös gluteenitonta ehtoollisleipää.

Heltelä muistelee ollessaan aikoinaan töissä Lohjalla, jossa alttari oli jaettu kahtia: toisella puolella oli alkoholitonta viiniä, toisella puolella alkoholillista. Se näytti hiukan hassulta:

–  Holilliselle puolelle muodostui jonoa, toisella puolella oli hiljaista.

Lapsille on muuten varattu rypälemehua: alkoholiton viini on Heltelän mukaan vähän liian pahaa heille tarjottavaksi.

Entä ne isommat asiat?

Jos viini ja leipä eivät kuohuta ketään, ei se mitään: kirkossa riittää myös kuumempia keskustelunaiheita, ja Heltelä seuraa niitäkin läheltä. Yksi on homoparien vihkiminen. Heltelä toteaa, että käynnissä on ihmiskuvan muutos, joissa tuppaa aina kestämään sata vuotta. Muutaman vuosikymmenen päästä kukaan ei enää muista koko kohua.

– Minun lapseni ovat kolmekymppisiä; heille ja heidän ikätovereilleen tämä ei ole mikään kysymys – he ovat syntyneet uuden ihmiskuvan kanssa, Heltelä sanoo.

Toinen tämän kevään kuohuttava juttu on monien seurakuntien tekemä päätös lukea ääneen Maahanmuuttoviraston antamia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Niitä kuullaan Heltelän seurakunnassakin Helsingin Haagassa sunnuntaina 2.4.

– Se on kärsimyksen sunnuntai. Kyse on ihmisten hädästä.

PanisAngelicus

Jeesuksen Kristuksen ruumis – gluteenittomana, kiitos 

Ehkä ortodoksisessa kirkossa sitten keliaakikot, raskaana olevat, alkoholistit ja muut, jotka eivät voi alkoholia tai gluteenia nauttia, jäävät kokonaan ilman Herran pyhää ehtoollista eli yhtä sakramenttia?! Onko sekään oikein kirkon jäseniä kohtaan? Kyse ei todellakaan ole ainesosista, vaan pyhien yhteydestä yhteisellä ehtoollisella, joka käsittää sekä ehtoollisella olevan seurakunnan ja taivaallisen puolen. Yhteyden seurakuntalaisten välillä ja yhteyden Kristukseen. Ja siksi nautitaan...
Lue kommentti
Isään, Poikaan ja Pyhään Henke...

Jeesuksen Kristuksen ruumis – gluteenittomana, kiitos 

Evankelis-luterilainen yhteisö on menettänyt kaiken uskottavuutensa. Ortodoksisessa kirkossa käytetään aina oikeaa, vehnäistä leipää ja alkoholillista viiniä, johon on sekoitettu vettä. Samoin avioliitto on yhä pelkästään miehen ja naisen välinen pyhä sakramentti. Näissä Jumalan mielen mukainen toimintatapa on se, mikä pyhästä Raamatusta on kenen tahansa luettavissa. Vain luterilaiset julkeavat vääristellä Raamatun selvää sanaa pyrkien mielistelemään sellaisia ihmisiä, jotka eivät edes kirkossa...
Lue kommentti
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.