Työttömäksi jäänyt Jonna kuluttaa päivänsä sohvan uumenissa. Työssä käyvä mies viettää mukavaa elämää, mutta Jonna saa tyytyä tarjousmakkaraan. Sitten lehdestä löytyy houkutteleva työpaikkailmoitus. Lue kirjailija Juha-Pekka Koskisen kirjoittaman jatkokertomuksen ensimmäinen osa.

Jonna katsoi peiliin. Vessan loisteputken valo oli armoton. Tumma juurikasvu näkyi selvästi, se oli samaa sävyä kuin silmänaluset. Talvitakin huppu oli katkonut hiuksia, nysät sojottivat pään ympärillä valkoisena sädekehänä. Ihokin oli muuttunut huonoksi. Stressi sai finnit puhkeamaan kukkaan.

– Mitä sä teet siellä, onko sulla maha kovalla? Tuonko sakset?

Erkin ääni oli turhan terävä. Mihin oli kadonnut se lempeys ja leikkisyys, jota Jonna rakasti? Kahdeksassa vuodessa avioliitosta oli sulanut pois kaikki vauvarasva. Oli vain kovia luita ja kireitä jänteitä.

– Ei ole, en tarvi, kiitos kysymästä! Jonna huusi.

Hän huuhteli kasvonsa. Vesi oli kylmää. Jostakin syystä se toi mieleen sairaalan ja liehuvatakkisen, ylipirteän lääkärin.

– Lapsettomuuden hoidossa pitää olla kärsivällinen. Vuosi on lyhyt aika, nutturapäinen blondi oli ­sanonut.

Miksi helvetissä puhuttiin hoidosta, eihän lapsettomuus mikään sairaus ollut. Eikö viisaat voineet keksiä koko touhulle parempaa sanaa? Hän ei ollut sairas eikä Erkkikään. Lasta ei vain tullut, piste. Liika yrittäminen teki yksinkertaisesta asiasta painajaisen.

Jonna aukaisi oven. Erkki suki hiuksiaan eteisen peilin ääressä.

– Voitais jakaa vuorot. Kun mä nyt kuitenkin olen meistä kahdesta se, joka käy vielä töissä, mun on pakko aamulla päästä vessaan ensin, Erkki sanoi.

– Vaikka mä olen työtön, mun suoli toimii yhä aamuisin, sori vaan.

Erkki puisteli päätään ja säntäsi vessaan. Jonna ei olisi voinut vuotta aikaisemmin kuvitella, että jonakin päivänä hän kadehtisi kiireisiä ihmisiä. Tuntui, että kaikki hyvä oli mennyt ohi huomaamatta, ettei siitä ollut osannut nauttia silloin, kun oli ollut tapahtumien keskellä.

– Mulla voi mennä myöhään, Erkki henkäisi sännätessään vessasta kiskomaan takkia niskaansa.

– Joopa joo. No, en mä täältä mihinkään karkaa. Mä voin vaikka katsella, kuinka perunat itää kattilassa, Jonna sanoi.

Ovi kolahti. Askeleet jytisivät portaikossa. Erkissä oli virtaa, hän käytti portaita, toisin kuin Jonna.

Kun Jonna oli saanut YT-neuvottelujen jälkeen lapun kouraansa, hän oli ollut ihan tyyni. Kolmen kuukauden palkallinen loma oli tullut tarpeeseen. Ei heräyskelloa, ei pakollisia rutiineja. Jossakin välissä mieleen oli hiipinyt, että lapsen hankkiminen voisi olla järkevää. Nyt tai ei koskaan, eihän kukaan nuoremmaksi muuttunut. Erkkikin oli ollut samaa mieltä, ihme kyllä.

Ja mitkä geenit heillä olikaan! Erkki oli ollut kauppakorkean priimus, ja nyt mies temmelsi mainosfirma Loistavan markkinointipäällikkönä. Jonna taas oli miss Kesäheinä 2001, mutta hänkin oli sentään suorittanut yliopistossa farmasian opiskeluja kaksi vuotta, kemiaa vuoden, biologiaa vuoden ja sitten, no sitten ei vaan enää jaksanut. Sijaisuudet teleoperaattorin tiedottajana kasvoivat päätyöksi, ja kun Erkki lupasi raahata häntä perässään niin vasta- kuin myötämäessä, tulevaisuus näytti turvatulta. Täydellisestä idyllistä oli puuttunut vain lapsi ja koira. Koiran olisi saanut rahalla ja lapsen ilmaiseksi, joten tie taivaaseen oli auki.

Mutta kun ei, niin ei. Aina kun kuukautiset alkoivat, peilistä tuijotti yhä räjähtäneempi naama. Erkkikin alkoi vihjailla, että syy oli Jonnassa, hän ei muka jaksanut pitää itsestään huolta. Ei kai, sillä hän piti huolta Erkistä, herra työssäkävijästä. Tai oli pitänyt, nyt ote alkoi kieltämättä lipsua. Kun ulkoili vain Valintatalossa ja Lidlissä, ei tarvinnut olla hehkeimmillään.

Kahvinkeitin kurahteli laiskasti. Jonna laahusti pöydän ääreen ja katseli ikkunasta ulos. Erkki oli ostanut asunnon Annankadulta ylimmästä kerroksesta, näköalassa ei ollut moittimista. Asuntolaina oli puolitettu, kuinkas muuten. Naisen vapauteen kuuluu myös vastuu, se oli Erkin mielilauseita.

Kattojen ylitse näki Rautatieasemalle saakka. Ihmisillä oli aina kiire jonnekin. Kuinka ihmeessä kukaan ei ollut koskaan oikeassa paikassa? Maailma oli täynnä virheitä.

Pöydällä lojui mainostoimisto Loistavan logolla varustettu vihko ja kynä. Jonna alkoi piirrellä kukkasia, mutta kukat muuttuivat vaivihkaa luvuiksi. Erkin idea oli avioliiton alusta asti ollut pitää aviopuolisojen raha-asiat erillään. Se oli todella hyvä periaate niin kauan, kun molemmilla oli vakituinen työ. Nyt Jonnan tilille tihkui vain päivärahaa, sillä ei juurikaan sisäfileetä osteltu. Kaupassa oli tosi mukava käydä, kun piti arpoa, mihin itsellä oli varaa ja mihin armaalla miehellä. Koriin piti valita Erkin aamupalaleipiin kunnon päälliset ja kotirouvalle viimeisen myyntipäivän halpaa makkaraa.

Jonna haki jääkaapista leikkelepaketin ja maitoa. Ylikypsää Erkki-savukinkkua. Maitopurkkiin ei Erkki sentään ollut tuhrinut mustalla tussilla omistuskirjoitusta. Jonna otti kinkkua kuusi siivua ja tunki ne suuhunsa. Tulonsiirtoa, hän ajatteli ja otti vielä kolme siivua.

Ovi kolahti. Niska tuntui jäykältä, hän oli varmaankin nukahtanut. Talven hämärä valo oli salakavalasti vallannut olohuoneen. Televisiossa pyöri jokin ohjelma, josta Jonna ei tajunnut mitään.

– Oletko sä ollut tänään missään? Sähän olet yhä yövaatteissa, Erkki sanoi.

– Just vaihdoin, Jonna valehteli ja kampeutui istumaan.

Sohvan käsinojalla oli tumma kuolalaikku. Hesari oli pudonnut lattialle. Pää oli raskas, uni olisi tullut sekunnissa, jos hän olisi saanut sukeltaa takaisin sohvan lämpimään syliin. Erkki kolisteli eteisessä ja pyyhälsi olohuoneeseen.

– Täällä on ummehtunut haju. Onko ruokaa?

– Ei.

– No, me syötiin kavereiden kanssa Kosmoksessa.

– Hyvä. Mä arvasin sen. Ruokaa on turha tehdä pilaantumaan.

Erkin vasen suupieli nousi hiukan. Se oli herran ivallinen ilme, Jonna tunsi sen varsin hyvin. Hän hamusi sanomalehden lattialta ja taitteli sen syliinsä.

– Tiedätkö mitä, Jonna? Musta tuntuu, että sä olet päästänyt itsesi kesannolle. Ei millään pahalla, mutta sä olet lihonut, sä nukut enemmän kuin koskaan, ja jos ollaan ihan rehellisiä, tää kämppä ei ole koskaan ollut näin pölyinen.

– Joo, mustakin on ihana nähdä sua. Mä oon väsynyt. Lääkäri käski levätä ja kerätä voimia. Sehän sanoi, että mä olen turhan laiha.

Sanoissa ei ollut pontta. Paras puolustus olisi tietysti ollut hyökkäys. Hän olisi voinut syyttää Erkkiä siitä, että tämä oli koko ajan töissä, asiakaspalavereissa ja saunailloissa. Mutta hän ei jaksanut tehdä sitä. Hän halusi olla rauhassa.

Jonna tunsi Erkin katseen päälaessaan. Mies hengitti hiukan raskaasti, punaviini sai Erkin nielun turpoamaan ja nenän menemään tukkoon.

– Ehkä sun sittenkin kannattaisi etsiä tosissaan töitä. Ehkä kotona oleminen ei vaan sovi sulle.

– Ehkä sun kannattaisi antaa mun olla rauhassa, Jonna kivahti päätään kääntämättä.

Kiukku sai kyyneleet kohoamaan silmiin. Totta helvetissä hän itsekin tiesi vajonneensa jonkinlaiseen kotikoomaan, ei siihen tarvittu normielämän kirjeenvaihtajan havaintoja. Onnellinen mammavuosi oli vaihtunut asuntolainan lyhennysvapaisiin kuukausiin ja jääkaapin isojakoon, arjen kuravedessä polkemiseen.

– Mä vaan ajattelin auttaa, Erkki huokaisi.

– Kiitos paljon, nyt mä olenkin ihan selvillä vesillä.

– Mitäs jos sä soittaisit Reetalle? Sopisitte vaikka jonkun mukavan äiti ja tytär -jutun?

– Kuule, mä en kaipaa mäkätystä stereona, se toimii ihan hyvin näin mononakin.

Jonna rutisti sanomalehteä sylissään ja tuijotti televisiota. Hän toivoi, ettei Erkki istuisi sohvalle ja alkaisi puhua siitä, kuinka tärkeää oli puhua. Tai siitä, kuinka puhuminen puhumisen tärkeydestä oli tärkeää. Ei, ei nyt, ei todellakaan. Onneksi Erkin työhuoneen ovi kolahti kiinni ja Vivaldi alkoi pauhata. Jonna huokaisi ja sulki silmänsä.

Väsytti. Ja ajatus siitä, että häntä väsytti, alkoi ottaa aivoon. Koko typerä koomavuosi oli tullut yllättäen ja tilaamatta. Lapsen hankkiminen oli tuntunut ihan mukavalta ajatukselta, mutta ehkä se oli ollut joku alitajunnan kiero varasuunnitelma, jolla keho lunasti vapaalipun limboon. Tai ehkä irtisanominen oli kuitenkin ollut niin järkyttävä tapahtuma, että työttömyys piti naamioida suunnitelmalliseksi vapaaksi. Jonnasta alkoi tuntua, ettei hän voinut luottaa enää edes itseensä. Peilistäkin näkyivät vieraat kasvot, ei tosiaankaan se Kesäheinä, johon hän oli tottunut.

Jonna yritti tukkia korvansa Erkin työhuoneesta soljuvilta Vivaldin säveliltä. Sekin oli jonkun positiivisuuskonsultin Erkkiin tartuttama tapa. Piti kuunnella klassista, ei Iron Maidenia tai edes Sonata Arcticaa. Ehkä sama konsultti olisi aivopessyt hänetkin, jos hän olisi vielä ollut töissä.

Pöydällä oli puolikas suklaalevy. Jonna otti kaksi palaa, vaikka leuassa tuntui kuuma piste. Siihen oli kehittymässä mukava finni, kiitos vain. Ehkä hän voisi hakea töitä johonkin pizzeriaan. Miss pizzanaama olisi varmasti teinien keskuudessa vetonaula.

Mustekynä putosi Hesarin välistä. Jonna muisti, että hän oli ennen nukahtamista tutkinut työpaikkailmoituksia. Ei siellä tietenkään ollut mitään, mihin olisi voinut hakea. Peliyhtiö kaipasi vankkaa koodaustaustaa omaavaa 18-vuotiasta, jolla piti olla kymmenen vuoden työkokemus ja korkeakoulututkinto. SOL haki siivoojaa, Securitas vartijaa, Terveystalo fysioterapeuttia. Kukaan ei hakenut sohvaperunaa, ei edes Ikea.

Jonna selaili lehteä. Yhden ilmoituksen hän oli sentään ympyröinyt. Suomeen rantautunut kosmetiikkayritys Lux Luna testasi uusia, mullistavia voiteita. He kaipasivat tuotteilleen koekäyttäjiä. Korvauksesta ilmoituksessa ei puhuttu mitään. Ehkä firma tarjosi leffalippuja tai puuteria, niillä ei lainoja voisi lyhentää.

Jostakin aivojen sopukoista nousi mukavia mielikuvia. Meikkaajaa sivelemässä hänen poskiaan, piirtämässä rajauskynällä huulien kaaria, suihkuttamassa lakkaa hiuksiin. Lämmin tunne nousi mahasta rintaan saakka. Kun sai istua aloillaan ja joku muu meikkasi, tunsi olevansa täydellisesti ympäristön huomion keskipiste.

Lux Lunan toimipiste näytti olevan Mannerheimintiellä. Jonna repi ilmoituksen irti. Ehkä hän voisi käydä toimistolla kysymässä lisätietoja. Eihän siitä mitään haittaakaan voinut olla. Kun päätös oli tehty, mieli keveni. Muutama laiska uintipotku vastavirtaan arjen mutavyöryssä oli parempi kuin ei mitään.

Jonna heräsi sohvalta keskellä yötä kauheaan pissahätään. Televisiossa kohellettiin yhä. Ruudun kalpeassa valossa kaikki näytti epätodelliselta. Hän nousi ylös ja sammutti television. Erkin huoneesta kuului kuorsaus. Suuri lapsiprojekti oli ilmeisesti nyt tauolla ja hyvä niin.

Kun hän pesi hampaita, vessan peilistä tuijotti taas se sama väsähtänyt välikelin blondi. Naama oli entistäkin karumman näköinen, varsinkin kun päivällä syötyjen suklaiden loihtimat uudet finnit erottuivat jo kirkuvanpunaisina pisteinä leuan sivussa. Lux Lunan toimistolla käyntiä oli pakko lykätä. He voisivat säikähtää urakan suuruutta, ja sitä nöyryytystä Jonna ei kaivannut.

Kahvin tuoksu luikerteli Jonnan nenään makuuhuoneen ovenraosta. Hän haparoi kännykän käteensä. Kello oli vasta 6:58. Tavallisesti hän nousi seitsemältä keittämään kahvin Erkille, mutta nyt tämä oli ehtinyt ensin. Ehkä kyseessä oli mielenosoitus. Jonna haukotteli ja veti sinisen kylpytakin ylleen. Lattia ei tuntunut kylmältä edes paljaisiin jalkoihin, kiitos alakerran tropiikin lämpötiloista pitävän mummelin.

– Olisin mä keittänyt kahvin, Jonna sanoi laahustaessaan keittiöön.

Erkki vilkaisi Jonnaa lehden reunan yli. Partaveden tuoksu oli kuin kahvipöytään tunkeutunut kopea vieras, joka nyrpisteli nenäänsä Jonnan rähjäisyydelle.

– Mä ajattelin, että sä olet väsynyt kaikesta siitä, mitä sä nyt sitten päivisin teetkin, ja annoin sun nukkua.

– Talvi ei ole koskaan ollut mun parasta aikaa, sä tiedät sen varsin hyvin. Ei edes silloin, kun mä olin töissä. Jos mun ei ole pakko herätä, mä elän auringon mukaan.

– Ja aurinko on ollut pitkään pilvessä, kuinkakohan on rakkaan vaimoni laita, Erkki sanoi lehden suojista.

Jonna otti kupin kaapista ja istahti Erkkiä vastapäätä. Ei olisi koskaan pitänyt paljastaa malliaikoina vedettyjä nappeja, Erkki oli jaksanut muistella niitä tasaisin väliajoin.

– Ihan olen ollut maassa, kirjaimellisesti. Niitä pillereitä vedeltiin silloin tyttöjen kesken ainoastaan ja vain siksi, ettei tulisi nälkä. Vähemmän niistä oli harmia kuin teidän viski-illoista, joissa aina joku haluaa painia.

Erkki käänsi sivua. Jonna vilkaisi keittiön seinäkelloa. Seitsemän minuutin kuluttua Erkin pitäisi lähteä. Mahaa vihlaisi, kun Jonna tajusi, että hän toivoi ajan kuluvan nopeasti.

– Miten se sun asuntolaina? Onko sulla vielä lyhennykset rästissä? ääni lehden takaa kysyi.

– Mä maksan nyt vaan korkoja.

– Aha.

Kello raksutti kolmen sekunnin pätkissä. Me-ne jo, me-ne jo, me-ne jo. Ikkunan takana kaupunki heräili, vastapäisen ullakkohuoneen verhojen takana loisti lämmin, keltainen valo. Siellä varmasti joku luki kirjaa välittämättä siitä, että maailma rullasi vauhdilla ohi.

– Mä haen tänään töitä. Käyn yhdessä paikassa kysymässä, Jonna sanoi.

Erkki sulki lehden ja taittoi sen kahtia. Tabloidin kanssa ei tarvinnut tapella, elämä muuttui jatkuvasti vaivattomammaksi.

– Töitä? Mutta sehän on hyvä idea!

Erkin sanoissa oli sitä vanhaa pehmeyttä, joka houkutteli hymyn Jonnan kasvoille. Näinkö helppoa se oli? Muutama sana ja tulitikkutyttö pääsi kadulta ruokasalin lämpöön.

– Joo, töitä. Mä ajattelin, että jos se lapsi on tullakseen, niin tulkoon. Mä jään sitten äitiysvapaalle, ei me voida työnantajien etuja murehtia. Ei se vekara ainakaan väkisin näytä syntyvän.

Erkki kumartui pöydän yli ja suuteli Jonnaa. Kuukausia kestänyt apatia ja nyreys katosivat hetkessä. Miksi helvetissä hän oli väkisin tehnyt elämästään vaikeaa? Erkille työnteko oli luterilainen velvollisuus, ihmisyyden pohja. Jonna oli hetkessä ponkaissut kotieläimen kastista takaisin ihmiseksi.

– Hyvä päätös! Nyt sä saat ryhtiä tähän hommaan ja pian sä olet taas täydessä iskussa, Erkki riemuitsi.

Jonnan korvia alkoi kuumottaa. Erkin suupielen ivallinen juonne oli kadonnut ja tilalla oli veikeä hymykuoppa.

– Mun pitää nyt mennä. Onnea työnhakuun, Unikko, Erkki sanoi ja livahti eteiseen.

Unikko, milloinkahan hän oli viimeksi kuullut Erkin kutsuvan häntä Unikoksi. Varmaan ennen YT-neuvotteluja ja siitä oli aikaa yli vuosi.

– Nähdään! Jonna henkäisi, kun Erkki lähetti ovenraosta lentosuukon ja kiisi rappukäytävään.

Rintaa puristanut vanne oli poissa. Jonna naurahti itsekseen ja hörppäsi kahvia. Se oli Erkin suosimaa vahvaa tervaa, mutta tällä kertaa se ei ärsyttänyt häntä. Tänään oli oltava pirteä. Tehokas. Kaunis. Syntynyt voittamaan.

Ikkunan takana päivä vaaleni hiukan. Harmaasta tuli vaaleanharmaata. Joku laski vettä alakerrassa, putket kohisivat. Kello tikitti. Jonna vilkaisi olohuoneeseen. Sohva näytti lämpimältä ja pehmeältä. Ei helvetti, oli pakko kiskoa takapuoli irti tuolista ja suunnata pesuhuoneeseen. Tukka piti pestä, finnit peittää ja silmäpussit häivyttää. Jonna muisti, kuinka valokuvaajat olivat aikoinaan vitsailleet, että rumastakin sai meikkaamalla ihan ihmisen näköisen, muttei koskaan kaunista.

Hissi kitisi ja naksui matkalla alas. Jonna vilkaisi hissin peiliin. Naama oli siedettävä ja hiukset ihan hyvät. Täytyi muistaa olla vetämättä huppua päähän, vaikka ulkona olisi kuinka kylmä.

Alhaalla joku seisoi odottamassa hissiä. Jonna oli nähnyt löysiin housuihin ja muhkeaan toppatakkiin pukeutuneen pojan ennenkin. Poika oli heidän alakerrassa asuvan mummelin sukulainen, ehkä lapsenlapsi. Iso köriläs, hiukan yksinkertainen, mutta kiltti.

– Terve, poika hihkaisi.

– Terve, Jonna sanoi.

– Onko tuo hissi turvallinen? Ei turvallinen niin kuin hevonen vaan ehjä, ei putoa, rikkoonnu, jää jumiin?

Jonna oli jo sanomaisillaan jotakin ilkeää mutta pojan otsalla oleva ryppy sai hänet nielemään ivalliset sanat.

– Joo, on se. Vähän se kitisee ja paukkuu, mutta toimii hyvin.

– Äiti sanoi, että minä saan käyttää vain turvallisia hissejä.

– Se on hyvä neuvo.

Poika jäi tuijottamaan hissin verkko-ovea, kun Jonna kiiruhti ulos. Poika oli kai joskus sanonut nimensäkin, se taisi olla Lasse.

Ulkona oli tietysti kova tuuli. Mereltä laukkasi katujen kuiluun kylmä viima, joka sai Jonnan haukkomaan henkeään. Teki heti mieli vetää huppu päähän ja uppoutua toppatakin sisään. Tai paremminkin painua takaisin ylös ja kaivautua sohvatyynyjen sekaan. Onneksi Lux Lunan toimisto oli ihan Foorumia vastapäätä, Yliopiston apteekin yläpuolella seitsemännessä kerroksessa.

Jonna kiersi kulman ympäri ja kääntyi kohti Mannerheimintietä. Tuuli vain yltyi, otsaa alkoi vihloa. Hän kiskaisi vanhasta muistista hupun päähänsä ja veti hartiat korviin. Vasta näyteikkunan heijastus sai hänet havahtumaan. Ei helvetti, nyt tukka oli jo länässä. Lisäksi tuuli oli saanut hänen naamansa punaiseksi aivan kuin joku olisi hieronut hänen kasvojaan perunanpesuhanskalla.

Forumin kulmalla seisoskeli nuorisoa tupakalla. Jonnasta näytti, että tytöt mulkoilivat häntä säälivästi. Katsokoot! Tusina vuosia lisää, niin kyllä bambisilmistäkin alkaisi kiilto himmetä ja tuulessa liehuvasta tukasta olisi vain puolet jäljellä. Onneksi liikennevalot olivat vihreät. Jonna säntäsi tien yli, oli kompastua ratikkakiskoon mutta pysyi sentään pystyssä.

Yliopiston apteekin edessä Jonna kaivoi sanomalehdestä repimänsä ilmoituksen toppatakin taskusta. Numero täsmäsi, sisäänkäynti oli apteekin vieressä. Jonnan äiti Reetta oli joskus ollut farmaseuttina samaisessa apteekissa, mutta onneksi hän oli siirtynyt sairaala-apteekin puolelle. Kaikista maailman ihmisistä hän olisi viimeisenä halunnut nähdä äidin töllistelevän itseään näyteikkunan läpi.

Alaovi ei ollut lukossa. Jonna livahti sisään, ja kadun hermostuttava meteli vaimeni. Porraskäytävän lämpö tuntui niin ruhtinaalliselta, että hän huokaisi helpotuksesta. Hiusten sekaan eksynyt lumi suli ja valui kylminä noroina otsalle. Hän pyyhki pisarat takin hihalla. Meikkivoiteesta jäi kankaaseen suttuinen tahra.

Seinään oli ruuvattu korkea toteemi firmojen nimikylttejä. Lux Lunan kyltti kiilteli vielä uutuuttaan. Jonna laahusti hissille ja painoi nappia. Ylhäältä kuului raahaamisen ääniä ja epämääräistä kolinaa. Hissi ei lähtenyt liikkeelle. Ilmeisesti joku valopää oli leiriytynyt oven väliin. Ehkä oli vain parasta kivuta portaita pitkin. Ainakin poskille nousisi terve puna, jos ei muuta.

Ensimmäisen porrasvälin ajan Jonna mietti, kuinka paljon koekäyttäjille ylipäätään voitiin maksaa. Firma oli yksityinen, joten käytännössä kaikki oli mahdollista. Ehkä palkkio olisi jopa tonneja. Se olisi tervetullut lisä tyhjään kassaan.

Kolmanteen kerrokseen ehdittyään epäilys alkoi hiipiä hänen mieleensä. Teinit tekivät varmasti hommia pelkällä näytepurkkipalkalla. Ja tietysti mikä tahansa töhnä näytti paremmalta nuorilla kasvoilla kuin kolmikymppisen uurteita itävällä iholla.

Neljännessä kerroksessa Jonna pysähtyi. Kylkeen pisti, se johtui varmasti Erkin keittämästä kodin putkimiehestä. Hän paineli hissin nappia, mutta valo paloi sitkeästi seiskassa.

– Saatanan urpo! Johanna sähisi ja laahusti portaisiin.

Viidennessä kerroksessa koko projekti alkoi tuntua suurelta erehdykseltä. Hän oli kaapinut itsensä lusikalla kokoon sohvan uumenista, joten se varmasti näkyi hänen kasvoillaan. Olisi tarvittu ainakin viiden viikon kuntokuuri, ennen kuin oli mitään järkeä ryömiä ihmisten ilmoille.

Kaksi viimeistä porrasväliä Jonna herkutteli ajatuksella, että hän kuristaisi hissin oven auki kiilanneen tyypin. Hitaasti, hyvin hitaasti. Juuri kun hän kääntyi viimeiseen nousuun, hissin ovi kolahti ja kori alkoi laskeutua hyristen alaspäin.

– Joo, ei mitään kiirettä, Jonna puhisi.

Porrastasanteella hän nojasi hetken polviinsa ja hengitti syvään. Ei kai vai toppatakin uumenista kummunnut hien haju? Päässä vippasi hiukan, kun hän oikaisi selkänsä. Juuri samalla hetkellä Lux Lunan ovesta astui ulos nainen, jolla oli suuret, ruskeat silmät, musta kiharapilvi ja kuulas, täysin virheetön iho. Nainen lipui korkokengät kopisten Jonnan ohi silmiään räpäyttämättä aivan kuin tämä olisi ollut jalkalista tai seinään nojaava moppi.

Virhe. Koko typerä idea oli suuri virhe. Leikkuulaudastakin sai edustavamman ennen ja jälkeen -kuvaparin kuin hänestä. Jos Erkki ei olisi ollut pitkään niin tympeä ja pihi, tältäkin nöyryytykseltä olisi säästytty.

Muutaman minuutin ajan Jonna seisoi oven takana kahden vaiheilla. Jos hän ei edes yrittäisi, mitä hän sanoisi Erkille? Ja kuinka todennäköistä oli, että tätä helpompaa hommaa tulisi tarjolle? Malliksi hän tuskin enää kelpasi, mutta koe-eläimeksi juuri ja juuri. Olkoon. Jonna otti rukkaset pois kädestään ja painoi ovisummeria. Ovipuhelin rasahti, mutta kukaan ei kysynyt mitään. Sähkölukko surahti. Jonna veti oven auki ja astui sisään.

Kotimatkalla Jonnan päässä kihisi kaikki, mitä hän oli nähnyt ja kuullut. Kauniit, valkeat huoneet, uudet tuolit ja sohvat, siistit pöydät. Valkotakkisia miehiä ja naisia, jotka hymyilivät ystävällisesti. Hänet oli ottanut vastaan Krista Laajasalo, Lux Lunan kehityspäällikkö. He olivat istuneet Kristan huoneessa. Tämä oli räpsinyt valokuvia hänen punaisista, tuulen ja suklaan runtelemista kasvoistaan. Jonna oli täyttänyt muutaman kaavakkeen. Krista oli huomannut, että he olivat melkein samanikäisiä. Sitä ei kyllä olisi uskonut, sillä Kristan kasvot olivat sileät ja tukka näytti luonnostaan ihmeellisen tuuhealta. Lopuksi Krista oli kätellyt Jonnan ja luvannut, että he soittaisivat hänelle.

Älkää soittako meille, me soitamme teille. Niin sen täytyi olla. Ehkä koko Lux Lunan henkilökunta oli kokoontunut kahvipöydän ääreen katsomaan hänen kuviaan. Mahtoi heitä naurattaa, kun he selailivat pöhöttyneen kotiblondin kasvokuvia. Ei, ihmeisiin hekään eivät pystyneet. Ehkä joku kiinnitti nastalla pahimman otoksen kahvihuoneen korkkitaulun vitsiosastolle.

Kotona Jonna linnoittautui sohvalle. Hän hamusi tyynyt päänsä alle ja veti nukkaisen viltin ylleen. Vaikka korvissa kihisi, hän nukahti heti ja näki unta turpeahuulisesta tivolimerenneidosta, jota pallonheittäjät pudottivat vesialtaaseen. Vaikka merenneidon meikit valuivat ryppyisille kasvoille ja hiukset roikkuivat pitkin päätä, tämä kapusi väkinäisesti hymyillen yhä uudelleen kääntölavalle.

Onneksi puutunut käsivarsi herätti hänet ennen kuin Erkki pääsi yllättämään hänet sohvan uumenista. Juuri, kun Jonna sai spagetit kiehumaan ja teeveden lämpenemään, ulko-ovi kolisi ja raskaan työn raataja purjehti eteiseen.

– Hei! Miten meni?

Erkki oli hiukan hengästynyt, kai se oli juossut portaat ylös.

– Meni miten meni. Hieno mesta, upeat tilat, mukava henkilökunta. Sanoivat soittavansa mulle.

Jonna katsoi kattilasta sojottavia spagetteja. Nekin olivat olevinaan kovia, mutta heti kun tunnelma lämpeni, ne läsähtivät kasaan. Ihan niin kuin eräs Jonna Ylinen.

– Milloin ne lupasi soittaa? Erkki kysyi ja ilmestyi keittiöön tulppaanikimppu kädessään.

– Ei siitä ollut puhetta. Mutta jos saan veikata, niin varmaan ne soittaa ei koskaan, Jonna kivahti.

Erkki asetti tulppaanikimpun varovasti pöydälle. Se ei ollut paketissa, lähikaupan sangosta haetut reilunkaupan kukat eivät koskaan olleet.

– Eihän sitä voi tietää. Mikä se työpaikka oli?

– Ei mikään. Ei puhuta nyt siitä. Kuinka sun päivä meni? Helvetin hyvin tietysti.

Jonna napsautti liesituulettimen päälle. Sen hurina peitti Erkin vastauksen alleen. Miksi senkin piti heti iskeä kimppuun kuin haukka? Mikään asia ei ollut vuoden aikana kiinnostanut niin paljon, kuin tämä. Raskaustestien tuloksetkin se oli unohtanut kysyä monta kertaa, oli mennyt muka päivissä jo sekaisin.

– Nää on kohta valmiita. Jääkapissa on vanhaa jauhelihakastiketta, lämmitetään sitä.

Kun Jonna kattoi lautaset pöytään, Erkki asetti tulppaanit maljakkoon. Miehen kasvoilla oli varautunut ilme, siitä saattoi vielä ponnistaa sekä riemuun että nyrpeyteen.

– Joka tapauksessa musta on hyvä, että kävit. Nykyään työpaikat ovat kiven alla. Eihän ketään tulla kotoa hakemaan, Erkki lohdutti.

– Älä jaksa noita latteuksia. Kyllä poliisi ja ensihoitajat hakevat ihmisiä kotoa joka päivä niin että pillit vinkuu.

– Mutta ei töihin.

– Töihin tai lomalle, ihan sama. Moni on tyytyväinen, että edes joku hakee, hakekoon sitten teho-osastolle tai vankilaan.

Erkki lappoi lötköjä spagetteja lautaselleen ja kauhoi kokkareista kastiketta päälle.

– Huomenna on päivä uus, Erkki sanoi ja hymyili vaisusti.

– Joo, samaa paskaa, uusi päivä.

Keskustelu tyrehtyi siihen. Jonna pyöritteli haarukkaa vetisessä spagetissa. Kiukku alkoi hiipua. Mitä hän oli kuvitellut? Että Lux Lunan koko henkilökunta saapuisi aulaan ja kumartaisi häntä, vuoden 2001 miss Kesäheinää? Osa valkotakkisista oli ollut hänen kruunaamisvuonnaan vielä lastentarhassa. Jos hän olisi jaksanut pitää itsestään huolta koko limbovuoden aikana, tilanne olisi ollut varmasti toinen. Mutta ihminen alkoi nopeasti muistuttaa kavereitaan, ja hänen paras kaverinsa oli ollut muhkurainen sohva.

– Kiitos kukista, Jonna mumisi, kun Erkki nousi pöydästä.

– Ole hyvä vaan.

Erkki huuhteli astiat ja jätti ne tiskialtaaseen. Jonna tuijotti ikkunasta ulos. Kattojen yli saattoi nähdä Lux Lunan toimiston ikkunoiden yläruudut. Siellä paloi valot, ahkerat ihmiset viihtyivät työnsä ääressä. Ehkä Laajasalo perkasi päivän saldoa, tunki silppuriin turhia hakemuksia ja valokuvia.

Jonna lappoi loput spagetit suuhunsa ja joi lasin tyhjäksi. Olohuoneessa televisio pauhasi, Erkki katsoi jotakin keskusteluohjelmaa, jossa oli vieraana naapurikanavan keskusteluohjelman juontaja. Niin se maailma pyöri, oli parempi tuntea oikeat ihmiset kuin olla hyvä jossakin. Ja hän ei tuntenut ketään eikä ollut hyvä missään, kiitos vain yläkerran partainen ukko.

Astioissa ei ollut paljoa tiskaamista. Erkki oli ostanut uuden tiskikoneen, mutta se sai odottaa lautasmäärän kasvamista. Jollakin perverssillä tavalla Jonna tunsi olevansa edes jotenkin hyödyllinen, kun hän pesi astiat käsin. Ehkä hän voisi hakea tiskariksi johonkin ravintolaan.

– Tule istumaan nyt, kyllä se keittiö on hyvä, Erkki huusi olohuoneesta.

Jonna rutisti tiskirätin kuivaksi ja asetteli sen hanan päälle. Hän olisi halunnut uppoutua sohvaan yksin, ilman television mölinää ja toiveikasta mielialaa ylläpitävää miestä.

– Sun puhelin soi!

Jostakin kuului ummehtunutta pirinää. Jonna säntäsi olohuoneeseen, jossa Erkki kaivoi hänen luuriaan sohvatyynyjen välistä.

– Tuntematon numero, Erkki sanoi ja ojensi puhelimen Jonnalle.

Sydämen jyskytys alkoi kumista Jonnan korvissa. Ehkä sittenkin! Tai tietysti se oli joku typerä lehtimyyjä, joka kauppasi Kotirouvan parhaat niksit –lehteä uskomattoman edulliseen hintaan.

– Jonna Ylinen.

– Täällä on Lux Lunan kehityspäällikkö Krista Laajasalo, iltaa. Anteeksi, että soitan näin myöhään.

– Iltaa. Ei se haittaa, ei yhtään.

– Sinähän kävit tänään meillä koekuvauksissa ja täyttämässä hakukaavakkeet, eikö niin?

– Kyllä, pitää paikkansa.

– Me teimme päätöksen tässä juuri…

Sieltä se tulisi, ikävä kyllä ei tällä kertaa ja hyvää jatkoa hautaa kohti, vanha luuska! Posket sävähtivät tulikuumiksi ja hampaat narskahtivat, kun Jonna puri leukansa yhteen.

– …jos sopii?

– Anteeksi, linja taisi pätkäistä. Siis mikä sopii?

– Tulla huomenna allekirjoittamaan papereita. Meistä olisi ihanaa saada sinut tiimiimme.

– Sopii, tietysti sopii, Jonna henkäisi.

– Hienoa! Nähdään huomenna. On todella mukavaa saada sinut joukkoomme!

Jonna tuijotti puhelinta suu ammollaan. Jumala taisi sittenkin olla olemassa.

Seuraava osa ilmestyy lauantaina 13.6.

Lue lisää:

Edellinen jatkokertomus Appelsiinipuun alla

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.