Samir istuutuu Taimin viereen, vaikka bussissa olisi tilaa yllin kyllin. Tauolla Taimi pistäytyy huoltoasemalla mies kannoillaan, ja yllättäen bussi kaahaa tiehensä ilman heitä. Missä he nyt viettäisivät yönsä?

Takapenkiltä kuului rapinaa. Joku sytytti lukulampun. Keltainen valo heijastui tummasta ikkunalasista. Se häiritsi varmasti kuljettajan näkyvyyttä. Taimi erotti pimeässä loistavat mittarit bussikuskin pään ylitse. Tämä olisi voinut hiljentää vauhtia, kun kerran näki, että tie oli kuin luistinrata.

Käytävän toisella puolella istuva mummo ei ollut kiinnittänyt turvavyötä, vaikka se oli lain mukaan nykyisin pakollinen. Kaiketi hän oli sen ikäinen, ettei enää välittänyt oman henkensä puolesta. Jos he syöksyisivät ojaan, kahdeksankymmentä kiloa painava eläkeläinen sinkoutuisi Taimin päälle. Kolaritilanteessa irrallaan olevan esineen massa moninkertaistui. Todennäköisesti Taimi kuolisi. Se oli jokseenkin varmaa, kun otti huomioon, että muori neuloi sukkaa. Taimi litistyisi pyykinpesujauheelta tuoksuvan kehon alle, saisi neulepuikon silmäänsä ja keuhkoonsa, kallonmurtuman ja lukuisia avohaavoja lasinsirpaleista.

Bussi hiljensi vauhtia. Taimi kuuli vilkun nakutuksen sen kaartaessa pysäkille. Ympärillä näkyi mustaa metsää, kelmeiden katulamppujen alla erottui likainen hanki. Viereisellä kaistalla pyyhälsi ohi valoja. Mitkä tahansa niistä saattoivat kuulua autolle, joka lähtisi hallitsemattomaan luisuun vastaantulijoita kohti. Kuskin takana selviytymismahdollisuudet olivat parhaat. Jos syttyisi tulipalo, Taimi pääsisi ensimmäisenä ulos.

Linja-auto pysähtyi ja valot syttyivät. Taimi silmäili katonrajaa paikallistaakseen jälleen kerran vasaran, jolla ikkunan saisi hätätilassa rikki. Pelkkä pienen punaisen kapineen näkeminen tutussa pidikkeessä sai hänet tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.

Ovi pihisi auki ja kyytiin nousi mies. Tämä oli ulkomaalaisen näköinen. Iho ja piirteet olivat selvästi tummemmat kuin suomalaisilla yleensä. Mies pyyhkäisi pipon päästään sisään astuessaan. Taimi arveli, että mies oli kotoisin Lähi-idästä. Ehkä Turkista, Iranista tai Irakista. Pysäkillä ei ollut muita kyytiin tulijoita.

Mies nousi portaat verkkaisesti ja maksoi matkansa käteisellä. Joku yski taempana bussissa, eikä Taimi ei kuullut mihin mies oli matkalla, mutta tämä kiitti kuljettajaa suomeksi. Taimi ei ehtinyt katsoa miestä kovin tarkasti, sillä tämä istui ensimmäiselle vapaalle paikalle, hänen viereensä.

Taimin ei tarvinnut siirtää laukkuaan tai jalkojaan. Hän ei koskaan vienyt useampaa istuinta kuin yhden, mutta miehen laskeuduttua viereiselle penkille hän tunsi tilansa käyvän ahtaammaksi. Miehen takinlieve painui hänen reittään vasten ja tämän käsivarsi hipaisi hänen omaansa. Taimi vetäytyi ikkunaa kohti ja harmitteli, ettei ollut istuutunut käytävän puolelle. Nyt hän ei pääsisikään ulos ensimmäisenä. Toivottavasti mies ei ollut sitä tyyppiä, joka istui etupenkkiin jaaritellakseen kuljettajan kanssa. Sellainen häiriötekijä lisäsi matkan vaarallisuutta entisestään.

Miehen tumma päällystakki tuoksui ulkoilmalta. Tämä riisui nahkahansikkaat, pyöräytti kaulaliinan kaulastaan ja laski asusteet syliinsä, mutta ei avannut takkiaan. Mies vilkaisi ikkunasta ulos bussin kiihdyttäessä vauhtia ja Taimi tunsi tämän silmien viivähtävän itsessään.

Kohta se yrittäisi jotakin, Taimi ajatteli levottomana ja tuijotti tiukasti ulos, vaikkei pimeän lasin lävitse mitään nähnytkään. Hetkenä minä hyvänsä mies alkaisi laverrella tyhjänpäiväisyyksiä, sepittää kohteliaisuuksia hänen ulkonäöstään, kysellä liian suorasukaisia kysymyksiä – kuten onko sinulla poikaystävää – eikä hän pääsisi karkuun mihinkään. Hänen olisi pakko vastata, ettei vaikuttaisi epäkohteliaalta, ja se innostaisi miehen yhä uusiin kysymyksiin.

Taimilla oli tukala olo. Mitä muuta syytä miehellä olisi ollut istua hänen viereensä? Tämä olisi voinut yhtä hyvin istua toiselle puolelle käytävää kutojamummon viereen.

Minuutit kuluivat, mutta mies ei tehnyt elettäkään keskustelun avaamiseksi. Se oli Taimin mielestä outoa. Bussin perällä olisi taatusti ollut vaikka kuinka monta vapaata penkkiä, mutta tyyppi oli päättänyt istua hänen viereensä leikkimään mykkäkoulua.

Taimi vilkaisi nopeasti miehen profiilia. Tämän tuuhea tukka oli leikattu lyhyeksi, nenä oli aavistuksen kyömy, silmäripset pitkät ja leukaperät selväpiirteiset. Mies oli komea. Komea, mutta typerä, koska ei ollut välittänyt kiinnittää turvavyötään. Taimi katsahti miehen sylissä lepääviä käsiä. Erikoista, ettei tämä ollut vielä avannut keskustelua.

Ehkä Taimi ei ollutkaan miehen mielestä tarpeeksi viehättävä. Ehkä tämä oli bussiin noustessaan pitänyt häntä hauskan näköisenä ja päättänyt istua hänen viereensä, mutta olikin tullut toisiin aatoksiin nähtyään hänet lähempää. Kai tämä olisi muuten jo sanonut jotakin.

Sen täytyi johtua valvomisesta. Taimi ei herännyt enää huonosti nukutun yön jälkeen yhtä hehkeänä kuin parikymppisenä, eikä Helmin kanssa edellisenä iltana tyhjennetty viinipullo auttanut asiaa yhtään. Toivottavasti hän ei haissut vanhalle viinalle. Tai jollekin pahemmalle, kuten vauvan oksennukselle.

Taimi oli kuurannut paitansa selkämyksen huolellisesti sen jälkeen, kun Helmin puolivuotias Otto-poika oli pulauttanut hänen olkapäätään vasten, mutta happamasta maidosta oli saattanut sittenkin jäädä muutama pisara. Ei ihme, ettei mies yrittänyt mitään, Taimi tuumi silmiään hieroen. Hän ei totisesti ollut viehättävimmillään.

Helmi oli tarjoutunut sijaamaan hänelle vuoteen sohvalle toiseksikin yöksi, mutta Taimi oli päättänyt kuitenkin palata kotiin. Yksi yö Oton kanssa samassa taloudessa oli ollut riittävästi. Taimi ei ollut sikeäuninen, ja Otto oli edellisenä yönä parahtanut huutoon ainakin viidesti. Taimilla olisi seuraavana aamuna töitäkin.

Bussi oli ajat sitten palannut takaisin pikatielle, mutta Taimin vieressä istuva mies ei tehnyt elettäkään turvavyön sulkemiseksi. Taimi kurkisteli miehen ylitse nähdäkseen, joko käytävän toisella puolella istuva mummo oli kiinnittänyt vyönsä. Ei ollut.

Mikä näitä ihmisiä vaivasi? Turvavyöstä muistuttava ohjetaulu oli aivan heidän naamojensa edessä. Nuo kaksi ansaitsisivat paiskautua tuulilasiin yhdessä.

Taimi hilasi itseään lisää ikkunaa kohti, jotta penkkien välissä töröttävä turvavyönlukko tulisi paremmin näkyviin. Ehkä mies oli liian hienotunteinen työntääkseen kätensä hänen takamuksensa tuntumaan hämärässä bussissa. Ehkä tämä ajatteli, että hän saattaisi tulkita sen lähentelyksi.

Miehen ei olisi tarvinnut olla niin varovainen. Liika hienotunteisuus saattoi olla kohtalokasta.

Kun Taimin tahdikas ele osoittautui hyödyttömäksi, hänen oli pakko avata keskustelu:

– Anteeksi, Taimi sanoi päättäväisesti.

Hän puhui suomea, koska oli kuullut miehen käyttävän sitä kuljettajan kanssa.

– Voisitko kiinnittää turvavyösi?

Mies vilkaisi penkin reunan ylitse roikkuvaa vyötä kuin vasta havahtuisi sen olemassaoloon.

– Voin toki.

Mies kiskoi vyön lantionsa ylitse ja napsautti metallikielen lukkoon.

– En pitänyt sitä niin tärkeänä, hän huomautti kuin puolustuksekseen.

– Useimmat eivät pidä, Taimi ei malttanut olla sanomatta.

Hän puhui hiukan tavallista kovemmalla äänellä, koska toivoi, että käytävän toisella puolella keskustelua kuunteleva muori ottaisi opikseen.

Sikäli, kun tämän kuulokoje ei ollut pelkkä koriste.

– Mutta tiedäthän, ei tarvita edes kolaria, pelkkä äkkijarrutus tai kuoppa tiessä ja lennät tuulilasiin. Hirvi päättää oikaista kadun ylitse, kuski painaa jarrun pohjaan, ja se on menoa.

– Totta, nyt kun sanot, mies tuumi vakavana.

Taimille tuli sellainen olo, että miestä nauratti, mutta oli vaikea sanoa mistä se johtui. Hän ei oikeastaan edes nähnyt miehen kasvoja, koska tämä istui liian lähellä ja katsoi enimmäkseen eteenpäin.

– Selkärankasi katkeaa, halvaannut kaulasta alaspäin, virut sairaalassa kuukausitolkulla, Taimi ei malttanut olla jatkamatta, – olet loppuikäsi työkyvytön ja joudut ottamaan velkaa hoitomaksuihin.

– Taidat tietää mistä puhut.

– Myyn sinulle mielelläni laajennetun turvan.

– Myyt vakuutuksia?

– Henkivakuutuksia, tapaturmavakuutuksia, kotivakuutuksia, sairauskuluvakuutuksia… Räätälöin juuri sinulle sopivan.

– Ei kiitos.

– Itselläni on kolme.

– Kolme mitä?

– Henkivakuutusta.

– Aiotko kuolla kolmesti? mies naurahti.

Taimi ei välittänyt ivasta. Hän oli oppinut, että jotkut reagoivat kuolemaan sillä tavalla. Alkoivat hihitellä.

– Mikä yhtiö sinulla on?

– Ei mikään.

– Ei mikään! Eikö sinulla ole lainkaan vakuutusta?

– Ei.

– Ei palovakuutusta, autovakuutusta tai mitään?

– Työn puolesta kaiketi joku.

– Entä jos sairastut? Vilustut, saat keuhkokuumeen ja sairaalabakteerin, tai nukahdat suihkuun, silitysrauta unohtuu seinään, kaadut pyörällä ja lyöt pääsi, menetät jalkasi tai sinua puukotetaan nakkikioskilla?

Taimi päästi mielikuvituksensa valloilleen. Hän ei tavallisesti ollut puhelias, ei varsinkaan tuntemattomien seurassa, mutta tämä oli aihe, josta hän innostui joka kerta.

– Entä jos puu kaatuu talosi päälle, putoat veneestä, pesukoneen letku vuotaa, roska-auto peruuttaa päällesi, suistut ojaan, tukehdut häkään, liukastut saippuaan, putoat portaissa, kärpänen lentää silmääsi…

– Kärpänen lentää silmääni? mies keskeytti.

– On tapauksia, joissa silmään lentänyt hyönteinen on aiheuttanut pyörän tieltä suistumisen, kaatumisen ja elinikäisen vamman. Joskus ei tarvita kuin yksi isku, olet varmasti kuullut tapauksista.

– Ei kiitos.

– Et sinä ole kuolematon.

– Se on kyllä tullut selväksi…

Taimin puhuessa mies oli enimmäkseen tuijottanut tuulilasin lävitse ulos. Kun hän nyt kääntyi katsomaan keskustelukumppaniaan ensimmäistä kertaa kunnolla, Taimi huomasi arvionsa olleen täsmällinen. Mies oli komea. Tämän piirteet eivät olleet vain eksoottisen tummat, vaan myös symmetriset.

Oli suorastaan sääli, ettei Taimi pitänyt komeista miehistä.

– Näytänkö minä sinusta ihmiseltä, joka tarvitsee vakuutuksen? mies kysyi.

– Ei sitä ulkonäön perusteella arvioida.

Mies kyllä puhui erittäin hyvää suomea.

– Eikä siihen kansalaisuudenkaan pitäisi vaikuttaa.

– Ei sillä ole väliä. En ole kiinnostunut.

– Mikä sinun nimesi on? Taimi uteli toiseen suuntaan kääntyneeltä mieheltä.

Ihminen, jota puhuteltiin etunimeltä, kuunteli yleensä tarkemmin, mitä hänelle sanottiin.

– Samir.

Mies vilkaisi Taimia ja ojensi kätensä liioitellun muodollisesti.

– Minä olen Taimi.

Taimi tarttui Samirin käteen. Miehen ote oli lämmin ja luja. Hän vatkasi Taimin kättä ylös ja alas niin monta kertaa, että kohteliaisuus muuttui vitsiksi ja Taimin oli pakko vetää kätensä pois.

He tulivat moottoritielle. Ajovalojen keilassa näkyi perävaunu, jonka kuorman ylle pingotettu pressu väpätti ilmavirran voimasta. Kun bussi kiihdytti vauhtia ja siirtyi ohituskaistalle, Taimi joutui pinnistelemään, ettei heilahtaisi vieressä istuvaa miestä vasten. Oli kiusallista olla niin lähellä vierasta ihmistä.

Taimi puristi hampaansa yhteen, sormensa käsinojaan ja tuijotti tiukasti eteenpäin. Asfaltti kiilsi kosteana. He saattaisivat joutua vesiliirtoon. Notkelmissa ja siltojen alla olisi mustaa jäätä ja kaistojen välinen, vähemmän ajettu alue oli epäilemättä myös liukas. Olisi silkka ihme, jos kuljettaja ei menettäisi ajoneuvon hallintaa ohituksessa. He paiskautuisivat tietä reunustavaan matalaan kaiteeseen ja kierisivät pengertä alas. Taimi murtaisi lantionsa huonon turvavyön takia, ja sekin olisi onni. Hänen sisäelimensähän voisivat repeytyä, maksa, perna, aortta tai…

– Pelkäätkö sinä bussissa? Samir kysyi hänen jähmeää olemustaan vilkaistuaan.

Linja-auto sujahti takaisin omalle kaistalleen, ja Taimi saattoi taas hengittää normaalisti.

– En oikeastaan, hän henkäisi, – minulla vain on tapana ajatella pahinta. Se ikään kuin kuuluu työnkuvaan.

– Ihanko totta? Olin varma, että pyörryt päälleni.

Sehän tästä olisi puuttunut, Taimi kauhistui.

– Mitä sinä teet työksesi? Taimi kysäisi saadakseen keskustelun nytkähtämään toiseen aiheeseen.

– Olen kuljetusalalla, Samir hymyili niin, että valkoinen hammasrivi paljastui.

Taimin oli vaikea kuvitella miestä rekkakuskien taukopaikalla lihapiirakka kourassa, mutta kaiketi se oli hänen omaa ennakkoluuloisuuttaan. Hän ei ehtinyt kysyä lisää miehen ammatista, sillä kuljettaja ilmoitti mikrofoniin, että seuraavalla asemalla pidettäisiin kymmenen minuutin tauko.

Taimi pujotti takin päälleen, kaapaisi laukun mukaansa ja valmistautui juoksemaan asemalle vessaan. Hän ei ollut käyttänyt linja-auton vessaa sen jälkeen, kun oli teini-ikäisenä jäänyt sellaiseen jumiin.

Viini ja huonosti nukuttu yö olivat saanet Taimin elimistön sekaisin, eikä hänellä ollut aikomustakaan helpottaa oloaan tuossa huterassa, klaustrofobiaa aiheuttavassa kopissa, jossa pöntön huuhtelu ja vesihana eivät kuitenkaan toimisi.

Aseman vessassa haisi kloori. Tuoksu oli turvallinen ja miellyttävä, puhdas. Taimille tuli vieraassa kylpyhuoneessa usein sellainen olo, että hänen toimiaan tarkkailtiin. Hänen mieleensä nousivat iltapäivälehtien tirkistelyjutut ja hän silmäili pöntöllä istuessaan jokaista kaakelia, niiden välisiä saumoja ja seiniin porattuja reikiä, joiden kohdalla oli kaiketi joskus roikkunut hyllyjä tai telineitä.

Yhdessä baarissa Taimi oli nähnyt vessan seinään koverretun, sormenpään kokoisen aukon, kurkistusreiän viereiseen koppiin, mutta sitä lukuun ottamatta hän ei ollut koskaan huomannut mitään poikkeavaa. Silti hänen oli joka kerta käytävä vessojen seiniin poratut reiät lävitse.

Taimi desinfioi kätensä pesun jälkeen käsidesillä, jota hän kantoi laukussaan. Koska jonoa ei ollut ja hän arvioi aikaa olevan reilusti, hän kiskaisi vaalean poninhäntänsä auki, pörrötti hiuksiaan molemmin käsin ja sitoi tukan uudelleen kiinni.

Peilistä heijastuivat meikittömät sunnuntaikasvot, joissa oli kaikki paikoillaan, mutta ei mitään kovin erinomaista. Hänen hiuksensa olivat pikemminkin hiekkatien- kuin hunajanvaaleat, silmät pienet, nenä nykerö ja suu suuri. Taimi näytti melkein samalta kuin kymmenen vuotta sitten.

Helmin silmänaluset olivat olleet tavallista tummemmat, ja ystävä oli vaikuttanut vanhentuneen nopeasti kuluneen puolen vuoden aikana, mutta Taimi epäili, että sama muutos näkyisi nopeasti hänessäkin, jos hän joutuisi selviämään viikkokausia katkonaisilla unilla. Levänneenä hän näytti vielä nuorelta, mutta ylimääräisistä rasituksista palautuminen oli jo selvästi hidastunut.

He olivat tunteneet Helmin kanssa toisensa opiskeluajoista. Taimi muisti pitäneensä Helmistä ensi tapaamisella, koska tällä oli ollut nenällään sellaiset silmälasit, jotka hän itsekin olisi valinnut, jos hänen olisi tarvinnut laseja käyttää.

Ennen Oton syntymää Helmi oli muuttanut toiseen kaupunkiin työn perässä, eivätkä he tavanneet enää yhtä usein kuin aikaisemmin, vaikka soittelivat edelleen säännöllisesti. Taimi oli valikoiva. Hän ei tutustunut ihmisiin helposti, mutta piti tiukasti kiinni niistä, jotka oli lähipiiriinsä haalinut. Oton syntymän jälkeen hänen ja Helmin viikonlopputapaamiset olivat käyneet yhä harvinaisemmiksi, eikä Taimi sen vuoksi ollut tänäänkään malttanut lähteä sillä bussilla, jolla oli alun perin aikonut, vaan oli venyttänyt lähtöä illan viimeiseen vuoroon.

Putkistossa kohisi. Joku kuului vetävän vessan seinän takana. Kaiketi pitkä tauko oli houkutellut muitakin matkustajia asemalle. Taimin vieressä istunut Samir oli tuskin ehtinyt siirtää jalkansa käytävän puolelle, kun Taimi oli kammennut hänen ylitseen ja rynnännyt ensimmäisenä ulos bussista. Taimi oli ottanut käsilaukun mukaansa, koska ei luottanut tuntemattomaan mieheen. Eikä hän varsinkaan luottanut mieheen, jolla ei ollut vakuutusta.

Taimi arveli, että ulkomaalaistaustaisten vahinkoriski saattoi olla muuta väestöä suurempi, mutta hänen nähdäkseen sen ei pitänyt olla este vakuutuksen saamiselle. Olivathan naisten ja miestenkin vakuutukset nykyisin saman hintaisia, vaikka miesten vahinkoriski oli edelleen selvästi suurempi kuin naisten. Samirin nenä oli näyttänyt olevan hiukan vino. Miestä oli ehkä lyöty joskus, mutta se oli saattanut tapahtua muuallakin kuin Suomessa ja tapauksesta voisi olla vuosia. Niin tai näin, pahoinpitelyä ei voisi pitää uhrin omana syynä, vaikka se aiheuttaisikin lääkärikäyntejä, joista pitäisi tiedottaa yhtiölle. Taimi tarkistaisi ehdot heti huomenna.

Taimi tönäisi vessan oven auki ripaa koskettamatta ja astui aseman odotustilaan vain nähdäkseen ikkunalasin lävitse, miten hänen bussinsa takavalot häipyivät mutkan taakse.

Hänen bussinsa!

Ilman häntä!

Miten kuski saattoi olla niin sokea, ettei huomannut hänen puuttumistaan? Hänhän oli istunut aivan tämän takana. Miksei Samir ollut sanonut mitään? Luulisi, että vierustoveri olisi huomannut Taimin puuttuvan.

He eivät tosin olleet puhuneet mitään siitä, mihin olivat matkalla. Ehkä mies oli kuvitellut, että hän oli jäämässä pois täällä, hänhän oli ottanut tavaransakin.

Missä täällä? Taimin vatsaa kouristi.

Hän ei edes tiennyt, mikä tämän paikan nimi oli.

Kahvilan tiskin takana ei näkynyt ketään. Taimi soitti kassakoneen viereen jätettyä messinkistä kelloa ja kurkotteli raaputusarpojen ylitse saadakseen myyjään vauhtia. Tämä imi kaiketi posket lommolla röökiä jossakin rakennuksen takana, sen sijaan, että palvelisi maksavia asiakkaita. Taimi kilisti kelloa uudelleen, tällä kertaa niin kiivaasti, että nurkkapöydässä istuvat rouvat kääntyivät katsomaan.

Mitä hän nyt tekisi? Bussi oli ollut illan viimeinen, siitä Taimi oli varma. Pystyisiköhän kuskille soittamaan? Kääntyisikö tämä takaisin?

Ennen taajamaan saapumista Taimi muisteli nähneensä kyltin, jonka mukaan kotiin oli matkaa vielä 153 kilometriä. Se oli ehdottomasti liikaa taksilla kuljettavaksi. Taimin mieleen ei tullut ketään, keneltä hän olisi voinut pyytää kyytiä. Monet hänen tuttavistaan eivät edes omistaneet autoa, eikä hän työkavereita viitsinyt tällaisella asialla vaivata. Taimi vilkaisi lasioveen liimattuja aukioloaikoja. Asema menisi kiinni vajaan tunnin päästä, ja hän joutuisi kadulle.

Purkkaa jäystävä myyjätyttö lampsi esiin takahuoneesta.

– Jäin bussista! Taimi kirahti ja yritti rauhoittua, – voitko soittaa kuskille?

Myyjä vilkaisi kalliinnäköistä rannekelloaan.

– Ei se enää käänny, niillä on aikataulu.

– Kyllä minä tiedän, että niillä on aikataulu! Jos se olisi noudattanut sitä, niin olisin nyt kyydissä. Milloin seuraava bussi kulkee?

– Se lukee tuossa seinällä, myyjä huomautti ja viittasi ilmoitustaulua kohti, – mitä sinulle saisi olla?

Tyttö katsoi Taimin ohitse tämän taakse ja levitti suunsa sellaiseen hymyyn, että rooli hammastahnamainoksessa olisi auennut varmasti.

– Kaksi kahvia, sanoi tutun kuuloinen miehen ääni.

Taimi vilkaisi taakseen. Ääni kuului hänen vierustoverilleen.

– Mitä sinä täällä teet?

Taimi mulkoili tyyneltä vaikuttavaa miestä.

– Ajattelin tarjota kahvit.

Taimi ei tiennyt olisiko hänen pitänyt olla peloissaan vai imarreltu. Oliko tämä joku epätoivoinen iskuyritys? Oliko Samir alkanut seurata häntä, koska he olivat vaihtaneet muutaman sanan? Kai tuon näköinen saisi seuraa vähemmälläkin vaivalla. Taimia kymmenen vuotta nuorempi kassaneitikin näytti siltä, että olisi ollut valmis heittäytymään tiskin ylitse miehen kimppuun.

– Otatko maitoa?

– Maitoa?

– Kahviin.

– Eihän tässä nyt voi juoda kahvia!

– Miten niin ei voi?

– Me ollaan pulassa.

– Kuule, minä olen ollut pulassa. Tämä ei ole pula.

– Kolme euroa.

Myyjä puuttui keskusteluun äänensävyllä, josta väistämättä syntyi vaikutelma, että hänkin olisi ollut mielellään pulassa Samirin kanssa. Olihan mies pitkä, tumma ja epäilyttävän herkästi hymyilevä.

Aseman loisteputken valossa varmistui se, mikä oli hämärässä bussissa ollut pelkkä hatara vaikutelma. Onneksi Taimi ei pitänyt komeista miehistä, ei ollut koskaan pitänyt. Hän oli täysin immuuni suklaasilmäisille elokuvatähdille ja muille julkkiksille, joiden katselu sai useimmat hänen naispuoliset ystävänsä huokailemaan haikeasti.

Taimi oli huomannut varhain, että komeat miehet aiheuttivat ongelmia. He pelasivat ihmissuhdepelejä, levittivät sukupuolitauteja, harrastivat arvaamattomia urheilulajeja ja matkustivat vaarallisissa paikoissa. Komeat miehet petkuttivat ja valehtelivat, leikittelivät elämällä, ottivat suurempia riskejä, koska olivat riippuvaisia ihailusta ja kuvittelivat, että kaunis ulkomuoto suojeli heitä, mutta he olivat väärässä.

Ulkonäkö ei suojellut ketään. Kauniit kuolivat yhtä varmasti kuin rumat. Jopa varmemmin, koska luulivat itsestään liikoja.

Samirin kaivaessa kolikoita taskustaan Taimi harppoi ilmoitustaulun luokse ja alkoi tavata lasilevyn alle pujotettua aikataulua. Kuten hän oli muistellut, seuraava bussi kulkisi vasta kuudelta aamulla. Hän ehtisi sillä töihin, mutta mitä ihmettä hän tekisi täällä korvessa koko yön? Olisipa hän sittenkin jäänyt Helmin sohvalle!

Samir istahti pöydän ääreen ja silmäili maakuntalehteä. Miehen edessä höyrysi kaksi mukia. Jos tilanne olisi ollut mikä tahansa muu, Taimi ei olisi jatkanut juttua riskinä pitämänsä miehen kanssa, mutta täällä ei Samirin lisäksi ollut muita kuin ynseä myyjä ja kaksi toisiinsa keskittynyttä eläkeläisrouvaa, joista kumpikaan ei soittokellon hiljennyttyä ollut edes vilkaissut Taimin suuntaan. Lisäksi hänen ja tuon miehen ongelma oli yhteinen. Ehkäpä Samir tuntisi jonkun, joka voisi hakea heidät pois täältä.

– Minä en oikeastaan juo kahvia, Taimi huomautti istuutuessaan miestä vastapäätä.

– Jätä se siihen, voin juoda molemmat, Samir hymyili.

– …mutta ehkä näin poikkeustapauksessa, Taimi myöntyi, kiersi kätensä kupin ympärille ja hengitti syvään kitkerää tuoksua.

Hän piti kahvista, mutta sen juomiseen sisältyi runsaasti riskejä. Se aiheutti hänelle sydämentykytystä, käsien hikoamista ja tärinää. Ilmeisimpien oireiden lisäksi se kuormitti maksaa ja lisämunuaisia, alensi vastustuskykyä ja sen viljelyssä käytettiin suhteettoman paljon kemikaaleja, joiden vaikutukset olivat arvaamattomat. Tällaisten pikkukylien asemilla ei taatusti myyty reilun kaupan tummapaahtoista luomua, jota Taimi oli juhlahetkinä tottunut siemailemaan.

Kahvi oli kuumaa ja kitkerää, kerta kaikkiaan kamalaa. Litku oli epäilemättä seisonut kannussa useamman tunnin. Taimia alkoi naurattaa heti ensimmäisen hörpyn jälkeen. Täällä hän istui, vieraan kylän linja-autoasemalla tuntemattoman ulkomaalaisen miehen kanssa, joi kahvia kello kuuden jälkeen illalla, eikä edes yrittänyt etsiä ratkaisua ongelmaansa.

Tämä oli ehkä villeintä, mitä hän oli koskaan tehnyt.

– Mitä ajattelit tehdä? Taimi kysyi Samirilta.

– Odottaa seuraavaa bussia.

– Se kulkee vasta aamulla, ja tämä paikka menee kohta kiinni.

Taimi ryysti lisää kahvia. Hänen teki mieli hihittää, mutta hän hillitsi itsensä. Hän oli epäilemättä hiukan hysteerinen.

– Ehkä täällä on hotelli tai joku. Kai sinun matkavakuutuksesi sellaisen korvaa?

Hotelli! Niin tietysti. Taimi nousi tuoli kolahtaen ja lähestyi uudelleen töykeää myyjää.

– Anteeksi, missä täällä on lähin hotelli?

Tyttö nosti päätään rätillä hinkkaamastaan tiskistä.

– Terttu! hän kailotti, – missä täällä on lähin hotelli?

Nurkkapöydässä istuvat tädit keskeyttivät tarinointinsa ja silmäilivät vuoroin myyjää vuoroin Taimia.

– On sinne viitisenkymmentä kilometriä, pyöreämpi naisista arveli.

– Entä se hostelli siinä huoltoaseman vieressä? toinen ehdotti avuliaasti.

– Ei se ole ollut toiminnassa viiteentoista vuoteen, Terttu tiesi kertoa.

Taimi ei mitenkään voisi suhauttaa taksilla viidenkymmenenkilometrin päähän hotelliin ja palata sieltä aamulla asemalle. Se tulisi yhtä kalliiksi kuin taksi kotiin, ellei jopa kalliimmaksi.

– Entä se leirintäalue? myyjä kysäisi.

– Se ei ole talvella auki, Terttu totesi, – mutta onhan tuossa se mökkikylä!

– Särkipoukama! Niinhän onkin.

– Miten pitkä matka sinne on? Taimi tiedusteli.

– Kymmenisen kilometriä, Terttu arvioi.

– Kymmenen kilometriä! Taimi kauhistui.

– Ehkä lähempänä kahtatoista, toinen naisista tarkensi.

– Se ei kuule ole matka eikä mikään, Terttu naureskeli.

– Kulkeeko sinne bussi? Taimi kysyi loskassa kastuneita nilkkureitaan vilkaisten.

Nahkakenkien kärkiin oli jo noussut valkoiset kosteusraidat.

Myyjätyttö repesi nauramaan:

– Täällä ei kulje tähän aikaan sunnuntaina edes poliisiauto.

Terttu kurkisti Taimiin seuralaisensa takaa.

– Minä olen menossa Särkipoukaman suuntaan, hän paljasti, – voin viedä teidät.

Meidät? Taimi vilkaisi Samiria, joka luki edelleen lehteä, eikä vaikuttanut kuulevan sanaakaan heidän käymästään keskustelusta.

– En minä hänestä tiedä, Taimi kohautti hartioitaan ja teki nopean päätöksen, – mutta minä voisin kyllä tulla.

Hänelle tuli heti parempi olo, kun tiedossa oli edes jonkinlainen ratkaisu.

– Sano vain heti, kun lähdetään.

Terttu nyökytteli hyväksyvästi ja siirsi huomion takaisin ystäväänsä. Heidän keskustelunsa oli edennyt koirien jätöksistä ja teiden suolaamisesta siihen, kannattiko katon korjaamiseen palkata firma vai järjestää talkoot.

Taimi istui takaisin paikalleen.

– Mitä aiot tehdä? hän uteli Samirilta.

– Juoda kahvini loppuun.

Taimikin siemaisi omasta kupistaan.

– Et sinä tänne voi jäädä, hän huomautti.

– Ei minulla mitään hätää ole, Samir vastasi.

– Tämä paikka menee pian kiinni, ulkona on kylmää ja pimeää, eikä virkavaltaa lähimaillakaan. Sinulle voi tapahtua ihan mitä tahansa.

Samir kohotti silmänsä lehdestä.

– Miten niin mitä tahansa?

– Jos menet vaikka baariin.

Kai täälläkin joku kaljakuppila oli vielä avoinna.

Baari oli itse asiassa ainoa ratkaisu, jonka Taimi mökkikylän lisäksi keksi, mutta ei juottolassakaan voinut aamun saakka istua.

– Niin, mitä sitten?

– Ne hakkaavat sinut ihan varmasti. Jos eivät vielä baarissa, niin viimeistään grillillä. Sitten makaat taju kankaalla kinoksessa ja palellut kuoliaaksi, kun täällä ei edes liiku ketään, joka saattaisi sinut löytää.

Kuvauksen osuvuus puistatti Taimia itseäänkin.

Jatkis päivittyy joka lauantai.

Lue lisää: 

Edelliset jatkikset

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Nelli Hietala on hämeenlinnalainen kirjailija. Hän on julkaissut mm. teokset Lintujen käytännöllisyydestä ja Käsipohjaa. Viimeisin romaani Miia Martikaisen kärsimysviikko ilmestyi keväällä.

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.