Saaga näkee Malcesinen linnalla vieraillessaan morsiamen seurueineen, mikä tuo kipeitä ja haikeita muistoja mieleen. Samalla reissulla Miro paljastaa oman surullisen salaisuutensa.

Malcesinen rantakahviloissa istuskeli turisteja myöhäisellä aamiaisella. Veneet keikkuivat kylki kyljessä laiturissa. Aurinko oli pilvessä, ja järven vesi näytti petrolinvihreältä. Sillä vaikutti olevan tapana vaihtaa väriä päivittäin, niin kuin se olisi heijastellut taivaan mielentilaa.

Saaga ja Miro nousivat laivasta ja kävelivät kapeaa kujaa pitkin syvemmälle kylään seuraten Malcesinen linnalle johtavia viitoja. Miro näytti olevan taas oma huoleton itsensä. Saaga oli nukkunut koko yön syvää unta ja tunsi itsensä pitkästä aikaa levänneeksi. He olivat heränneet myöhään auringon jo kiivettyä vuorten yläpuolelle, syöneet aamiaista hotellin sammaloituneella terassilla ja hypänneet viime tingassa laivaan. Matkan aikana taivaalle oli alkanut kasaantua pilviä, jotka nyt alkoivat sataa tihuuttaa vanhan kylän ja sen kapeiden kujien päälle.

Saagan matkalaukku heittelehti itsepäisesti mukulakivillä, ja hän jäi jälkeen Mirosta. Sen huomattuaan Miro pysähtyi ja palasi Saagan luokse.

– Anna kun mä autan.

– Ei sun tarvitse.

– Kyllä tarvitsee, Miro sanoi ja tarttui laukkuun.

Miron käsissä laukku näytti säyseältä ja kevyeltä. He jatkoivat kävelyä mitään puhumatta. Saaga tunsi kyyneleiden kohoavan silmiinsä laukkuaan kantavaa Miroa katsoessaan. Hän ei oikein itsekään tiennyt, miksi. Saaga käski itsensä ajatella jalkapalloa, niin kuin hänen oli ollut tapana tehdä Juhanin kanssa kyynelten pyrkiessä riidan keskellä silmiin. Itkeminen nolotti häntä. Se sai kasvot vääntymään ja esti puhumisen. Miro vilkaisi häntä ja pysähtyi.

– Mikä sulle nyt tuli?

– Ei mikään. Ei yhtään mikään, Saaga sanoi.

Miro kaivoi taskustaan nenäliinan ja ojensi sen mitään sanomatta Saagalle.

Saaga niisti nenänsä, ja he jatkoivat vaitonaisia kävelyä. Kadun kivet olivat askelten sileiksi ja kiiltäviksi kuluttamat. Erään talon seinästä erottui maalattu, haalistunut Neitsyt Marian kuva. Joku oli jättänyt sen eteen kuihtuneen kukkakimpun.

Turistit vetivät sadetakkeja päälleen ja availivat sateenvarjoja. Miro veti nahkatakkinsa hartioidensa peitoksi, ja Saaga kaivoi repusta pilkullisen sadetakkinsa. Viimein he saapuivat linnan sisäänkäynnille. Lippukassan takana istui ruskeaan kävelypukuun pukeutunut nainen kutimet kädessään. Kassa vilkaisi heitä paksujen silmälasiensa takaa ja laski työnsä ärtyneenä käsistään. Nainen näytti iättömältä niin kuin museovahdit Neuvostoliitossa; siltä kuin olisi syntynytkin koppinsa taa. Kassa ojensi heille liput mitään sanomatta. Kun Miro laski tämän eteen ylimääräisen setelin, kassa suostui kulmiaan kurtistellen ottamaan Saagan matkalaukun vahdittavakseen siksi aikaa kun he kiertelisivät linnassa.

Portin edessä seisoskeli ihmisiä juhlavaatteissa kuin jotain odottaen. Saaga ja Miro puikkelehtivat ihmisjoukon lävitse ja nousivat portaita pitkin linna pihalle. Miro tähyili ylöspäin ja kaivoi kameran repustaan.

– Mä käyn tuolla tornissa ottamassa pari kuvaa, hän sanoi ja hävisi rappusiin.

Saaga jäi kalanpyrstön muotoisen muurinharjan luo katselemaan alas portille. Väkijoukko oli alkanut kävellä hitaana kulkueena ylempänä rinteessä olevaa rakennusta kohden. Naiset kompuroivat korkeissa koroissaan liukkaalla kivetyksellä. Miehet pitelivät mustia sateenvarjoja näiden päiden päällä ja tarjosivat käsivarttaan tueksi.

Kaksi vaaleanpunaisiin mekkoihin puettua pikkutyttöä juoksi muiden edellä. Kumpikin tytöistä puristi pientä ruusukimppua kädessään. Saagan oli katsottava muualle. Hän näki silti silmissään yhä haalistuneemmaksi käyvän tyttärensä, jota hän oli turhaan odottanut syntyväksi.

Väkijoukko oli pian hävinnyt sisälle rakennukseen. Sade oli yltymään päin. Saaga veti sadetakin vetoketjun leukaansa asti kiinni. Kun hän vilkaisi vielä kerran alas portille, sen keskellä seisoi lyhyeen, virkattuun mekkoon ja puolisäären ulottuviin, valkoisiin saappaisiin pukeutunut morsian. Mustat hiukset oli koottu korkeaksi ampiaisnutturaksi. Morsian seisoi sateessa ja katseli ympärilleen eksyneen näköisenä. Muut olivat jo kadonneet sisälle juhlataloon, vain Saaga näki morsiamen, mutta tämä ei nähnyt häntä. Morsian roikotti kädessään kolmesta tummanpunaisesta ruususta solmittua kimppua. Hän näytti siinä yksin portti kehyksenään seisoessaan hetken siltä, kuin olisi empinyt. Hän katsahti taivaalle kuin vastausta odottaen ja yritti suojautua sateelta portin metallisen kaaren alla.

Saaga muisti, miten oli itse seissyt kirkon eteisessä ja kuullut urkurin polkaisevan jo Toivo Kuulan Häävalssin käyntiin. Ovenraosta hän oli nähnyt Juhanin selän tämän seistessä odottamassa alttarilla. Ohikiitävän hetken Saaga oli halunnut paeta. Hän oli äkkiä tajunnut, että voisi vielä juosta ulos ja antaa kirkon painavien ovien painua kiinni perässään. Hän oli kuvitellut, miten riisuisi korkokenkänsä ja juoksisi valkoisessa leningissään merenrantaan, repisi hunnun hiuksistaan ja antaisi tuuleen riepotella sitä pitkin meren tummansinistä, lumetonta jäätä. Sitten Saaga oli vetänyt syvään henkeä ja astunut kirkon ovista sisään kuin näyttämölle ja hymyillyt käytävällä odottavalle hääkuvaajalle.

Isä oli seissyt pylvään takana odottamassa ja ojentanut käsivartensa. Salamavalo oli kummitellut verkkokalvoilla vielä Saagan seistessään alttarilla. Saaga oli seissyt siinä ja katsonut ikkunankarmin varjon lattialle heittämää ristiä. Hän oli hätkähtänyt siihen, että häneltä odotettiin vastausta. Pappi oli katsellut häntä arvioivasti ja nostanut etusormellaan nenälle valahtaneita silmälasejaan.

– Tahdon, Saaga oli sanonut.

Hän oli lausunut sen kovalla ja selkeällä äänellä, ihan kuin ulkoa opetellut vuorosanat. Ja sellaiselta koko vihkiminen oli tuntunutkin, näytelmältä, joka esitettiin heidän takanaan kirkon etummaisissa riveissä istuville sukulaisille. Äiti ja täti olivat pyyhkineet silmäkulmiaan nenäliinalla, Juhanin isä oli virnuillut voitonriemuisesti ja ottanut heistä kuvan kännykällään. Myöhemmin samana iltana Saaga oli ollut polvillaan vessanpöntön edessä ja oksentanut paksua, kermaisaa hääkakkua. Aamulla hän oli herännyt hotellin sviitin divaanilta morsiuspuku päällään ja päänahka hiuslaitteensa tungetuista pinneistä kutisten. Juhani oli istunut parvekkeella ja juonut kuohuviiniä suoraan pullon suusta. Jollakin tapaa Saagasta oli jo sinä ensimmäisenä aamuna tuntunut, että hän oli epäonnistunut vaimon esityksessään.

Juhlasalin ovista astui esiin kaksi naista, jotka kiirehtivät sateenvarjojensa kanssa morsiamen luo. He asettuivat morsiamen kummallekin puolelle kuin kaksi vartijaa ja pitelivät sateenvarjoja korkealla tämän pään yläpuolella. Morsian näytti helpottuneelta, ihan kuin morsiusneidot olisivat ratkaisseet ongelman hänen puolestaan. Kolmikko kiiruhti ylös portaita salin oville.

Kun Saaga kohotti katseensa, hän näki Miron ylempänä linnan tasanteella. Vasta nyt Saaga huomasi, että Mirokin oli seurannut morsianta kamerallaan. Miro laski kameran kasvoiltaan ja hymyili Saagalle.

Saaga muisti, miten oli herännyt Miron käsi ympärillään. Heidän vartalonsa olivat kietoutuneet puoliunisina toisiinsa. Saaga oli puristanut lakanaa nyrkkiinsä tietäen, että jos hän antaisi periksi, he vajoaisivat yhä syvemmälle pinnan alle. Hän oli tuntenut Miron leuan sängen vatsallaan ja sen, miten tämän huulet laskeutuivat yhä alemmas. Saaga oli sulkenut silmänsä ja päästänyt irti. Jälkikäteen he olivat maanneet sängyllä ja tuijottaneet kattoa. Avonaisesta ikkunasta oli kantautunut aaltojen vaimeaa loisketta. Tältä tuntui olla vapaa, Saaga oli ajatellut. Tämän lähemmäs toista ei koskaan pääsisi. Tältä tuntui yksinäisyys.

Saaga laski katseensa ja pujahti sisään lähimmästä ovesta. Se johti yhteen linnan alimman kerroksen holvikattoisista huoneista. Sisällä oli kosteaa. Ihmiset availivat sadetakkejaan ja pudistelivat vettä hiuksistaan. Huoneessa oli näyttely, joka esitteli Goethen 1700-luvun lopussa Garda-järvellä tekemää matkaa. Goethe oli päätynyt Malcesineen purjeveneineen sattumalta, tuulen työntämänä, näyttelytekstissä selitettiin. Alueella valtaa pitäneet venetsialaiset olivat pidättäneet linnaa luonnostelleen kirjailijan ja epäilleet tätä vakoojaksi.

Lopulta Goethe oli kuitenkin viihtynyt kylässä niin hyvin, että oli viipynyt siellä piirtämässä ja kirjoittamassa jonkin aikaa. Ehkä kaikki elämässä tapahtui samalla tavalla sattumalta, Saaga mietti. Tuulet työnsivät ihmistä milloin mihinkin rantaan, eikä tällä ollut muuta mahdollisuutta kuin nähdä se jonkinlaisena johdatuksena.

Saaga kumartui tutkimaan seuraavia näyttelytekstejä mitään näkemättä. Hän seisoi yhä ajatuksissaan alttarilla Juhanin kanssa. Sen oli pitänyt olla alku, mutta nyt lopputekstit olivat jo vilistäneet elokuvateatterin kankaan yli, ja hän tunsi istuvansa yksin tyhjässä katsomossa. Miro odotti häntä ulkona linnan muurien luona. He olivat tarinassa, jonka loppu oli toistaiseksi avoin.

Matkalle lähtiessään Saaga oli ollut Miron silmissä elämäänsä kyllästynyt, keskiluokkainen aviovaimo. Miro oli saanut hänet näkemään itsensä uudella tavalla, mutta nyt Saaga ei enää tiennyt, kuka oikein oli. Mitä hänelle oli tapahtumassa?

Miro seisoi linnan pihalla Saagan astuessa ulos. Järveltä puhalsi kylmä tuuli.

– Eiköhän tämä riitä, Miro sanoi pidellen kameraa sateelta suojassa takkinsa alla.

Veronaan matkaava bussi oli puolityhjä. Kuljettajan tuulilasiin sitoma rukousnauha hakkasi etulasia vasten jokaisessa mutkassa. Saaga nojasi päätään ikkunakarmiin ja katseli ohitse kiitäviä taloja ja vuorenrinteitä. Hän ei ollut koskaan aiemmin pettänyt Juhania. Oli hänellä kyllä ollut ihastuksia, mutta hän ei ollut tehnyt niiden eteen mitään. Saaga oli uskonut, että ihastukset olivat vain parisuhdekriisin oireita. Ne olivat suon henkiä, jotka houkuttelivat pois pitkospuilta, mutta haihtuivat ilmaan, jos niitä alkoi seurata. Ne olivat alitajunnan yritys löytää helppo ulospääsy tilanteesta, jossa sellaista ei ollut.

Edellisenä keväänä hän oli ollut valtavan ihastunut itseään nuorempaan taidemaalariin. Miehen nimi ollut Mikael. He olivat tavanneet, kun Mikael oli ollut osallistumassa erääseen galleriassa järjestettyyn yhteisnäyttelyyn. Mikaelin työt olivat tummasävyisiä kuin unet, joista jäi outo olo koko päiväksi.

Mikael oli tullut usein galleriaan, maleksinut taulujen edessä kädet selän takana kuin jotain odottaen. He olivat istuneet takahuoneen pyöreän pöydän ääressä ja juoneet kahvia. Mikaelin kanssa oli ollut alusta asti luonteva keskustella. He olivat nauraneet yhdessä niin paljon, että se oli tuntunut vatsanpohjassa asti, ja Saagan olo oli ollut aina jollakin tapaa puhdistunut heidän tapaamistensa jälkeen. Vähitellen Saagasta oli alkanut vaikuttaa siltä, että Mikael keksi yhä uusia tekosyitä voidakseen tulla galleriaan. Saaga oli ymmärtänyt tämän puheista rivien välitse, että mies oli eroamassa tyttöystävästään. Halu oli sinkoillut heidän välillään kuin tuulen mukana pyörivä piikikäs oksapallo, eikä Saaga ollut tiennyt, oliko se syntynyt vain toiveista, jotka he heijastivat toisiinsa.

Näyttelyn avajaisten jälkeen he olivat päätyneet jatkoille pieneen kulmabaariin. Mikael oli loppuillasta istunut hänen vieressään. Heidän polvensa olivat osuneet vahingossa pöydän alla toisiinsa, mutta Saaga oli vetäytynyt kauemmas. Pian sen jälkeen hän oli noussut ja lähtenyt. Taksin ikkunasta nukkuvaa Helsinkiä katsoessaan häntä oli kaduttanut niin, että hän oli melkein soittanut Mikaelille.

Aamulla Saaga oli istunut Juhania vastapäätä aamiaispöydässä ja kiitellyt itseään mielessään siitä, että ei ollut antanut öisille kuvitelmilleen valtaa. Hän tunsi pelastuneensa joltakin itseään uhkaavalta onnettomuudelta.

Nyt hän oli kuitenkin ensimmäistä kertaa ylittänyt tuon mielikuvien ja todellisuuden välillä olevan kohtalokkaan rajan. Sen jälkeen ei ollut enää paluuta entiseen, hän tiesi sen itsekin.

Bussin lähestyessä Veronaa pilvet kaikkosivat vähitellen taivaalta. Aurinko paistoi perillä kirkkaalta taivaalta. Sen valo oli kaikenpaljastavaa ja sai hien nousemaan iholle. He ottivat bussiasemalta taksin suoraan Julian talolle, joka oli yksi kaupungin päänähtävyyksistä. 1200-luvulla rakennetun talon seinää pitkin kiemursi ikivanha murattiköynnös. Kukaan ei tiennyt varmasti, miten talo loppujen lopuksi liittyi Shakespearen kirjoittamaan traagiseen Julian ja Romeon rakkaustarinaan, mutta siitä oli tullut rakastavaisten vaelluskohde. Sen jälkeen kun paikka oli esiintynyt Kirjeitä Julialle -elokuvassa, siitä oli tullut vielä entistäkin suositumpi.

Talon sisäänkäynnin edessä tungeksi aurinkolippaan ja sortseihin sonnustautuneita turisteja, joita sateenvarjoa merkkinä pitelevät oppaat yrittävät kaitsea. Talolle kuljettiin lyhyen porttikäytävän kautta. Sen päässä aukesi sisäpiha, jonka keskellä kiemursi pitkä jono.

– Mitä nuo ihmiset oikein jonottavat? Miro kysyi kaivellessaan kameraa repustaan.

– Julian patsaalle varmaankin.

– Miksi ihmeessä?

– Väitetään, että Julian patsaan koskettaminen tuo onnea rakkaudessa.

– Ai. Mä kun olen luullut, että patsaan koskettelu on jotenkin epäilyttävää puuhaa. Työhaastatteluissakin kuulemma kysytään, että tunnetko koskaan kiusausta koskea patsasta, Miro hymähti.

– Mutta hei, tuo on sentään Julian patsas, se on aivan eri asia, Saaga sanoi naurahtaen.

– Niinpä niin, Miro huokasi ja nosti kameran silmilleen.

Käsi toisensa jälkeen kurottautuivat sivelemään Julian patsasta ja pariskunnat ottivat selfie-keppiensä kanssa kuvia itsestään patsaan edessä. Saaga seisoi sivummalla katsomassa. Patsaan pinta oli kosketuksista vihreäksi patinoitunut. Patsaan Julia näytti nuorelta ja mietteliäältä. Ja kuitenkin hän oli vain tarinan henkilö, jota ei ollut ollut koskaan ollut olemassakaan. Kun turistiryhmä tungeksi talon portaisiin, patsaan eteen aukeni hetkeksi tyhjää tilaa.

– No, kosketa nyt säkin sitä patsasta, Miro sanoi kameransa takaa. Saaga ojensi epävarmasti kätensä ja painoi sen patsaan pintaan. Se tuntui hätkähdyttävän kylmältä. Miro painoi laukaisijaa ja virnisti.

Naiset halusivat kuvauttaa itsensä Julian talon parvekkeella, ja miehet kiirehtivät kameroineen portaita pitkin takaisin pihalle. Miro siirtyi kuvaamaan talon sisäänkäyntitunneliin erivärisillä kynillä kirjoitettuja rakastavaisten viestejä. Vanhimmat oli kirjoitettu suoraan seinään, uudemmat paperilapuille, jotka väpättivät tuulessa.

Te amo. Johan ja Magdalena forvever. Santos & Maria. Please, forgive me Julia.

Joukossa oli myös pitkiä, ruudulliselle paperille kirjoitettuja kirjeitä. Kenen niiden kirjoittaja toivoi viestinsä lukevan, sitä ei voinut päätellä lappusista.

Saaga nousi portaat ylös talon toiseen kerrokseen. Yläkerran huoneet olivat lähes tyhjiä. Katon koristeelliset maalaukset erottuivat puisten palkkien välistä. Yksi huoneista oli kalustettu Julian makuuhuoneeksi. Sitä hallitsi kapea sänky ja pesupöytä, jolle oli aseteltu kukkia. Lasivitriinissä oli esillä päättömän mallinuken päälle puettu veronalaisneidon asu. Sitä vastapäätä samanlaisessa lasikuutiossa oli veronalaismiehen koristeellinen puku. Tuntui oudolta seistä siinä päättömiä mallinukkeja vastapäätä. Saagaa puistatti, vaikka talossa oli tukahduttavan kuuma. Kun hän palasi pihalle, Miro seisoskeli seinää vasten häntä odottamassa.

– Tämä talo ei ole Juliaa ja Romeota nähnytkään. Tämä on pelkkä turistirysä, Miro tuhahti.

Saaga naurahti.

– Mitä sitten? Ihmiset rakastavat tällaisia paikkoja. Tästä turismista on aina ollut kyse.

– Tämä talo kertoo vain siitä, miten epätoivoisesti ihmiset haluavat uskoa rakkauteen.

– Mikä sua siinä ärsyttää?

– Rakkaus on nykyajan uskonto. Se on todellisuuspakoa. Se ei pelasta ihmistä sen kohtalolta, Miro sanoi.

Hän tunki kameran reppuunsa, nyki nyörit kiinni ja nosti repun olalleen.

Väkijoukko siirtyi samassa kohisten väistämään jotakin. Saaga huomasi, että porttikäytävästä astui esiin hääpari. Eikö niistä päässyt missään eroon, hän mietti siirtyessään väkijoukon työntämänä sivummalle. Morsiamella oli tällä kertaa päällään pitkä, valkoinen leninki ja hiuksissaan hulmuava huntu. Morsiuspari hävisi hurraa-huutojen saattelemana talon portaisiin. Pian morsian ja sulhanen ilmestyivät Julian parvekkeelle. Ihmiset puhkesivat taputtamaan, niin kuin kyseessä olisi ollut varta vasten heitä varten suunniteltu esitys. Morsiuspari vilkutti yleisölleen ja kääntyi sitten poseeraamaan talon ikkunasta kurkottelevalle hääkuvaajalle.

Äkkiä Saagasta tuntui, että he olivat Miron kanssa rakkauden talossa kuin varkain. Heidän välillään kuhisi ääneen sanomattomia asioita. Saagasta tuntui, että aika oli käymässä vähiin. Hänen olisi selvitettävä välinsä Miron kanssa ennen kuin heidän matkansa olisi ohi. Miroa näytti seuraavan varjo. Tämä ei ollut vieläkään puhunut hänelle menneisyyteensä liittyvästä salaisuudesta.

– Miro. Sä et koskaan kertonut mulle, mitä sille Marialle oikein tapahtui, Saaga kysyi yrittäen tavoitella kevyttä äänensävyä.

Miro tuijotti hänen ohitseen Julian parveketta ja oli pitkään hiljaa.

– No, jos sä välttämättä haluat tietää, niin Maria hukkui. Poliisit pystyivät jäljittämään sen siihen asti, kun se oli lähtenyt yksin jostakin kapakasta. Se oli koko talven kadoksissa. Se löytyi vasta seuraavana keväänä merestä Laajasalon edestä. Joku kalastaja löysi sen.

Saaga tuijotti nauravia ja kameralle poseeraavia ihmisiä tietämättä mitä sanoa.

– Mä yritin pelastaa sitä. Mä todella yritin, Miro sanoi.

– Mä olen pahoillani, Saaga sanoi ja tarttui Miron käteen. Miro huokasi ja veti kätensä ärtyneesti pois.

– Ei sun tarvitse olla pahoillasi. Tämä reissu on pian ohi. Sä palaat omaan elämääsi, mä omaani. Sä jatkat turvallista arkeasi miehesi ­kanssa.

– Niinkö sä ajattelet?

– Se, mitä täällä on tapahtunut, on pelkkää kuvitelmaa. Niin kuin tämä hemmetin Julian talokin.

Samassa vaalea nainen kiljahti ja vilkutti miehelleen ylhäältä parvekkeelta. Mies painoi tottelevaisesti kameran laukaisijaa ja nosti peukalonsa ilmaan.

Miro käänsi Saagalle selkänsä ja käveli ulos pihalta. Porttikäytävään kiinnitetyt rakkauskirjeet lepattivat hiljaa tuulessa.

Uusi osa ilmestyy aina lauantaisin.

Lue lisää:

Jatkiksen edelliset osat

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.