Huoltoaseman läheltä löytyy onneksi pieni lomakylä, jonne Samir ja Taimi voivat majoittua. Samirkin on alkanut puhua hieman enemmän. 

Samir taitteli lehden huolellisesti kokoon ja keskitti kaiken huomionsa Taimiin. Hänen suupielensä nyki.

– Keitä ovat nämä ne, joita minun sinun mielestäsi olisi syytä pelätä?

Taimi vilkaisi ympärilleen. Kukaan ei vaikuttanut kuuntelevan heitä. Terttu ja tämän seuralainen olivat syventyneet omaan keskusteluunsa, myyjä tyhjensi leivonnaisia vitriinistä.

– Ne, jotka täällä asuvat, Taimi kuiskasi eteenpäin nojautuen, – ne juntit.

– En minä pelkää, Samir hörähti.

– Tällaisissa paikoissa ei voi olla kyllin varovainen, Taimi valisti miestä, – minä tiedän, osallistuin juuri riskienhallintakoulutukseen.

– Epäilemättä, Samir tuumi, – mitä minun olisi sinun mielestäsi viisainta tehdä, että selviäisin huomiseen?

– Sen kun naurat, Taimi sanoi kitkerästi, – mutta jos minä olisin sinä, en jäisi tänne hetkeksikään.

Taimin mieleen pulpahti eräs vuosien takainen tapahtuma, jonka hän oli luullut unohtaneensa. Hän pyöräytti päätään kuin ravistaakseen muiston syrjään, kumosi kahvinsa loppuun ja tunsi olonsa poikkeuksellisen tarmokkaaksi.

– Sinun on parasta tulla mukaan. En halua olla vastuussa siitä, mitä tapahtuu, jos jäät tänne yksiksesi.

– Mikäpä siinä, mies hymyili lauhkeasti, – minulla ei ollutkaan vielä suunnitelmia.

Kassakone ruksutti päivän myyntiä ja sylki kuittia. Myyjätyttö keinui heidän pöytäänsä valkoinen muovikassi kädessään.

– Haluatko nämä? hän sirkutti Samirille ja ojensi pussin miehelle.

Samir tarttui pussiin ja kurkisti sen sisään. Se oli puolillaan myymättä jääneitä, kelmuun kiedottuja sämpylöitä.

– Kiitos, Samir huikkasi tytölle, joka laukkasi jo kohti takahuonetta.

– Älä suotta kiittele, roskiin ne muuten menisivät, tyttö liversi.

Terttu ja hänen seuralaisensa ponnistelivat ylös penkeiltään ja alkoivat vetää takkeja päälleen. He eivät pitäneet turhaa kiirettä. Terttu lähti kesken pukemisen vessaan ja hänen ystävänsä asetteli huiviaan kuin tiedossa olisivat suuremmatkin juhlallisuudet.

Taimi katsoi ihmetellen myyjän perään. Yrittikö tämä iskeä Samirin sämpylöillä? Riittikö vatsan kautta sydämeen johtavan reitin avaamiseen päivän vanha pasteija? Vai oliko tytön tarkoitus vain olla ystävällinen, niin kuin maaseudulla ilmeisesti oli tapana? Vaikuttiko Samir tytön silmissä hädänalaiselta? Ajatteliko tämä tekevänsä hyvän työn?

Taimillakin olisi ollut käyttöä eväille, mutta myyjä ei ollut maininnut sanallakaan, että leivät olisivat heille molemmille.

Ennen ruokakassin näkemistä Taimi ei ollut muistanut edes ajatella syömistä, mutta nyt hän huomasi olevansa nälkäinen. Mikään kauppa tuskin oli enää tähän aikaan auki. Olisikohan matkan varrella huoltoasema, jossa he voisivat poiketa?

– Mennään sitten, Terttu huikkasi.

Taimi veti takkinsa vetoketjun kiinni, puristi käsilaukun tiiviisti kainaloonsa ja lähti Tertun perässä ulos. Hänellä oli laukussaan hiukan pähkinöitä, ne riittäisivät mainiosti aamuun. Ihminen selvisi tarvittaessa pitkiäkin aikoja ilman ravintoa, ja paastosta oli todistetusti enemmän hyötyä kuin haittaa, ainakin mitä kehon hyvinvointiin tuli. Taimin olisi ehkä kuitenkin syytä mainita Samirille, että hän oli nälkäisenä aivan sietämätön, suuttui pienistäkin vastoinkäymisistä, hätäili ja purnasi joka asiasta.

Jos Taimi olisi kotona, hän tuskin enää söisi ennen nukkumaanmenoa. Hän ei tulisi edes ajatelleeksi koko asiaa tietokoneella istuessaan, mutta vieraassa paikassa hänen mieleensä hiipi aina ensimmäiseksi ruoka ja sen saatavuus. Ehkä Samir antaisi hänelle sämpylän. Hän ei kehtaisi pyytää Terttua kiertämään huoltamon kautta. Tämä teki muutenkin heille palveluksen.

Samir kajautti kassaneidille iloiset hyvästit ja seurasi Taimia parkkipaikalle. Läheisen marketin valomainos hehkui pimeässä, kylmäasemalle pysäköidystä autosta kaikui tasainen jumputus ja kauempana tien toisella puolella erottui heijastinliiviin pukeutunut koiranulkoiluttaja.

Terttu harppoi asemarakennuksen seinustalle pysäköityä pakettiautoa kohti. Auto näytti jopa himmeän pihavalon loisteessa epäilyttävän ruosteiselta. Sen kyljessä oli lommoja ja toinen takavaloista oli säpäleinä. Taimi toivoi, ettei Terttu ollut itse kolhinut autoaan.

Äkkiä hän tajusi, että nainen saattoi olla millainen mielipuoli tahansa. Ehkä tällä oli tapana istua asemalla vaanimassa viattomia turisteja ja myydä nämä rajan taakse pakkotyöhön. Taimi vilkaisi vaivihkaa auton ovea kiskovaa tomeran näköistä naista, joka jaaritteli jotakin vastasyntyneistä kananpojista.

Ei, se oli liian mielikuvituksellista jopa hänen omasta mielestään.

Sitä ei kuitenkaan voinut kieltää, että hän oli kahden ventovieraan ihmisen armoilla keskellä erämaata. Taimi kaivoi puhelimen taskustaan, selasi asetukset esiin ja laittoi paikannuksen päälle, vaikka oli tähän asti pitänyt ominaisuutta lähinnä markkinoijille räätälöitynä urkintakanavana.

Tallenna puhelimeni sijainti säännöllisesti ennen akun loppumista.

Hänen vatsassaan tuntui epämiellyttävä kouraisu. Kuinkahan monta päivää kuluisi ennen kuin joku alkaisi todella kaivata häntä? Työkaverit ehkä ensimmäisinä, sillä Taimi ei ollut koskaan poissa ilmoittamatta. Mitähän iloa siitäkin koituisi, että poliisi pystyisi jäljittämään hänen puhelimensa muutama päivä sen jälkeen, kun hänen ruumiinsa olisi heitetty jonnekin sohjoiseen ojaan? Paikannusominaisuudesta olisi hänelle itselleen hyötyä oikeastaan vain siinä tapauksessa, että he eksyisivät päiväkausiksi tai hänet kidnapattaisiin.

Taimi tunsi sydämensä tykyttävän ja kämmenien hikoavan sormikkaissa. Hänen ei olisi sittenkään pitänyt juoda kahvia.

Jos hän tästä selviäisi, Taimi toisteli mielessään keskimmäiselle penkille kammetessaan, jos hän tästä selviäisi, hän ei enää koskaan, missään tilanteessa, poistuisi linja-autosta kesken matkan.

Kotiin päästyään hän opettelisi pissaamaan pulloon.

Oli niin pimeää, ettei Taimi muistanut sellaista olevankaan. Tuntui kuin he olisivat ajaneet tunnelissa. Musta metsä juoksi yhtenäisenä seinämänä heidän molemmilla puolillaan, vain lumipeite valaisi piennarta. Vastaantulijoita ei ollut, katulamppuja ei ollut. Tie oli kuoppainen ja sohjoinen. Pikkukivet rapisivat auton kylkiä vasten ja renkaat sutivat mäissä. Silloin tällöin puiden lomitse erottui etäinen valopiste, pihatien päässä sijaitseva talo.

Terttu ajoi ylinopeutta. Taimi istui vaihdekepin vieressä, ja vaikka auton mittaristo oli pimeänä, hän pystyi silti sanomaan, että naisen kaasujalka oli turhan raskas, etenkin kun otti huomioon pikkutien kunnon. Erityisesti mutkat kauhistuttivat Taimia. Pikatie oli vaikuttanut liukkaalta, mutta tämä tie todella oli liukas.

Maallikko saattaisi luulla, että jos tie oli liukas, se ei samanaikaisesti voisi olla myös kurainen ja loskainen, mutta se oli harhaluulo.

Tiellä, jota he ajoivat, oli kaikki epämiellyttävät ominaisuudet. Nekin, jotka yleensä sulkivat toisensa pois. Taimi puristi laukkuaan lujasti ja yritti keskittyä ajovalojen paljastamaan katuun. Kojelautaan oli kiinnitetty nyökyttelevä koiralelu, jonka pää vatkasi ylös alas töyssyjen tahdissa. Joku oli joskus sanonut, että se toi onnea. Toivottavasti lelun voimia ei ollut koeteltu liikaa.

– Olisiko sinne Särkipoukamaan pitänyt soittaa? Samir kysäisi Tertulta.

Sama kysymys oli käynyt Taiminkin mielessä, mutta hän ei ollut tohtinut häiritä Terttua tämän ajaessa. Oli parempi, että nainen keskittyi ohjaamiseen.

– Enpä usko, Terttu vilkaisi sivulle ja hänen hammasrivinsä välähti pimeässä autossa, – tuskin siellä ruuhkaa on.

Renkaat lipsuivat Tertun kaasuttaessa mäkeen.

– Pitää ottaa kunnolla vauhtia, ettei jäädä jumiin, nainen huomautti iloisesti.

Taimi ei ollut varma kumpaa pelkäsi enemmän: sitä, että auto juuttuisi autiolle metsätielle ja heidän pitäisi nousta työntämään, vai sitä, että he suistuisivat tieltä.

Oliko parempi törmätä puuhun ja puristua kuoliaaksi, litistyä renkaiden alle vai tulla susien syömäksi? Jos he ajaisivat kolarin ja Taimi olisi ainoa eloonjäänyt, hän ei ikinä enää osaisi täältä pois. Hän harhailisi itsensä näännyksiin, kaivaisi poteron ja joisi omaa virtsaansa henkensä pitimiksi…

Hetkinen… lunta! Täällähän oli lunta. Ei hänellä olisi hätäpäivää. Hän söisi lunta, jossa oli runsaasti ravitsevia pieneliöitä, kaivaisi toukkia puun kuoren alta, pilkkisi ahvenia ja paistaisi pettua nuotiolla. Kun hänet keväällä löydettäisiin jostakin hylätystä kesämökistä, hän olisi timmimpi kuin koskaan, sorja kuin pajunvitsa, vahva kuin honka, sitkeä kuin tammi...

Vasta kun mäki oli ohitettu, Taimi huomasi, että oli unohtanut hengittää.

– Onko täällä susia? hän ei malttanut olla kysymättä.

– Toki, Terttu naurahti, – muutama kuukausi sitten tappoivat yhden koiran.

– Oikeasti? Taimi kauhistui.

– Verijäljet vain jäi pihalle. Mutta älä huoli, Terttu taputti hänen polveaan äidillisesti, – niitä on vähemmän kuin syksyllä, ja Särkipoukamassa on taatusti ainakin yksi metsästysporukka teitä suojelemassa.

– Hyvä tietää, Taimi vastasi.

Hän ei osannut sanoa vitsailiko Terttu vai ei.

Metsästäjät olivat ihmisryhmä, johon Taimi olisi viimeisenä luottanut. Metsästäjillä oli kiväärit ja kovaääniset koirat, eikä Taimia rauhoittanut lainkaan tieto, että täällä pimeässä liikkui paitsi villieläimiä myös aseistettuja miehiä, jotka saattoivat paukauttaa kohti, kun puskassa hiukan rapisisi. Kun virkavaltaa ei ollut kymmenien kilometrien säteellä, ei todennäköisesti ollut sairaalaakaan, eli jos hän saisi ampumahaavan harhalaukauksesta, hän vuotaisi kuiviin ennen kuin apu ehtisi paikalle.

Sikäli, kun hän edes ehtisi vuotaa kuiviin. Veren haju epäilemättä houkuttelisi paikalle laumoittain villieläimiä, jotka alkaisivat riipiä häntä sopiviksi suupaloiksi ennen kuin hän ehtisi edes menettää tajuntaansa.

Auton lämmityslaite oli rikki. Puhallin työnsi sisään pelkkää kuumaa ilmaa, ja matkustamo alkoi olla sellainen sauna, että Taimin oli pakko avata takkinsa. Samaan aikaan Terttu ajoi mutkaan niin vauhdikkaasti, että kaarteen yllättämä Taimi heilahti Samiria vasten. Taimi suoristautui nopeasti ja pyyteli nolostuneena anteeksi, mutta pani vahingossa merkille, että mies tuoksui hyvältä.

Oli oikeastaan sääli, että mies oli niin hyvännäköinen. Hehän olivat kuin romanttisen elokuvan sankarit, kaksin eristyksissä maailmasta – ainakin jos Terttua ei laskettu. Jos he ajaisivat kolarin ja hän ja Samir olisivat ainoat eloonjääneet, heidän olisi pakko etsiä lohtua toisistaan.

He vaeltaisivat kaksin täällä maailman laidalla, yhteiskunnan vihonviimeisessä kolkassa, josta kaikki muu paitsi erämaa oli onnistuttu keskittämään kasvukeskuksiin, ja vaikka mies olikin epäilyttävän hyvännäköinen, Taimi ehkä suostuisi panemaan tätä. Kyllä. Mutta vain siinä tilanteessa, että Samir olisi maailman ainoa elossa oleva mies, he olisivat paleltumaisillaan kuoliaiksi ja hänen pitäisi saada viimeinen kunnon orgasmi ennen kuin henki ja ruumis erkaantuisivat iäksi.

Taimin edellisen suhteen päättymisestä oli kulunut miltei vuosi. Seurustelurintamalla oli ollut sen jälkeen niin hiljaista, että se olisi saanut hautausmaankin vaikuttamaan vilkkaalta paikalta. Työkavereiden vihjailuista huolimatta Taimi ei kuitenkaan ollut liittynyt Tinderiin tai muihin pinnallisina pitämiinsä seuranhakupalveluihin.

Eikä Samir olisi missään tapauksessa ollut hänen Tinder-matchinsa. Riippumatta siitä, millaisen kuvan mies olisi itsestään jakanut, Taimi ei olisi siitä pitänyt. Tuon näköiset nyt vain tulivat eri todellisuudesta. Sellaisesta, jossa kumppaneita arvioitiin ulkoisin kriteerein, ei pitkäaikaisen arvon mukaisesti.

Samir ei tosin ollut käyttäytynyt niin kuin komeat miehet, ei ainakaan tähän mennessä. Mies ei ollut ladellut kohteliaisuuksia, vihellellyt, nuollut häntä silmillään, kantanut kasseja tai availlut ovia. Oli tämä sentään tarjonnut sen karmean makuisen kahvin asemalla, mutta ei sitäkään ihan viettely-yrityksenä voinut pitää.

Ehkä Samir oli huomannut, ettei Taimiin kannattanut edes yrittää tehdä vaikutusta. Taimi tunnusteli lyhyiksi leikattuja, lakkaamattomia kynsiään peukalolla ja epäili olevansa yhtä kaukana Samirin naismausta kuin kirjastonhoitaja Paris Hiltonista. Vaikka yleensä, sen Taimi oli pannut merkille, komeat halusivat tehdä vaikutuksen kaikkiin. Heille kelpasivat sekä vanhat että nuoret, lihavat että laihat, tyhmät että älyköt. Kaiketi hänessä oli siis miehen mielestä jotakin vikaa.

Olisi tämä silti voinut yrittää. Vaikka vain siksi, että se olisi todistanut Taimin teorian oikeaksi.

– Tämä on viimeinen nousu, Terttu huomautti reippaasti painaessaan kaasua.

Mäki näytti jyrkältä. Taimi nojasi vaivihkaa eteenpäin ja tarttui kiinni istuimen alareunasta. Terttu manasi edellisenä yönä satanutta lunta, joka oli sulanut loskaksi tien pintaan. Auraajaa oli kuulemma turha odotella tälle nurkalle ennen huomista.

Auton takapyörät sutivat. Terttu hellitti kaasujalkaa saadakseen renkaiden alle lisää pitoa, mutta vauhti hiljeni liikaa, auto sammui ja nytkähti taaksepäin.

Terttu ärähti turhautuneena. Oli entistä pimeämpää, kun edes ajovalot eivät valaisseet tietä.

Taimi oli tyrmistynyt, mutta yritti olla näyttämättä sitä.

– Mitä me nyt tehdään?

Hänen äänensä kuulosti liian kovalta, teennäiseltä jopa hänen omissa korvissaan.

– Peruutetaan takaisin alas ja otetaan kovempi vauhti, Terttu ilmoitti kuin itsestään selvän asian.

Terttu käynnisti auton uudelleen ja antoi sen valua rinnettä alas. Taimi puristi penkin reunaa niin, että sormia särki. Hänen vatsaansa jäyti epämiellyttävä tunne, eikä hän käsittänyt, miten Terttu pystyi peruuttamaan, kun takana ei näkynyt muuta kuin tasaisen mustaa pimeyttä. Kohta he syöksyivät takaperin pengertä alas, ja hänen kauheimmat kuvitelmansa kävisivät toteen.

Ihmeen sukkelasti pakettiauto kuitenkin palasi nyppylän juurelle.

Terttu mainitsi peruuttavansa vielä muutaman ylimääräisen metrin kiihdytystä varten, kun auton perästä kuului kahahdus. Taimi hyppäsi ilmaan. Hetken hän ajatteli, että he olivat ajaneet jonkun päälle, törmänneet hirveen tai puuhun tai vähintään siirtolohkareeseen, mutta kiroilutulvan laannuttua Terttu vakuutti, että hanki se vain oli, joka oli tullut vastaan.

Terttu vaihtoi ykköselle ja yritti hivuttaa autoa rauhallisesti eteenpäin, mutta se ei liikahtanutkaan. Kun hän painoi lisää kaasua, renkaat pyörivät tyhjää. Terttu huokaisi, vaihtoi takaisin pakille, peruutti hiukan lisää – niin että auton perästä kuului jälleen epäilyttävää rapinaa – ja yritti uudelleen eteenpäin. Auto nytkähti muutaman sentin menosuuntaan ja vajosi samaan monttuun, jossa oli hetki sitten sutinut. Terttu kokeili temppua toistamiseen, mutta tulos oli sama kuin edellisellä kerralla. He olivat jumissa.

– Teidän on pakko mennä työntämään, Terttu pahoitteli.

Toimitusta ääneti seurannut Samir avasi kuuliaisesti auton oven ja astui ulos tielle. Taimi oli yllättynyt siitä, ettei mies vaatinut päästä rattiin. Taimin kokemuksen mukaan useimmat miehet olisivat epäilleet juuttumisen johtuvan ajotaidon puutteesta ja montussa sutiva auto olisi ollut heille oivallinen tilaisuus esitellä omaa paremmuuttaan. Taimi seurasi Samiria. Hän ei ollut koskaan, ikimaailmassa, joutunut työntämään autoa.

– Otan sitä ensin vähän taakse ja kaasutan sitten eteenpäin. Sieltä perältä on hankala työntää, kun siellä on se kinos, mutta ottakaa vaikka ovista.

Taimilla ei ollut aavistustakaan, mitä häneltä odotettiin. Samir jätti pelkääjänpuoleisen oven auki.

Ehkä mies tekisi suurimman työn ja riittäisi, että Taimi esittäisi ponnistelevansa.

– Ota sinä tämä puoli, niin minä otan toisen, Samir ohjeisti häntä.

– Miten? Taimi ihmetteli.

Hän kiersi Samirin perässä kuljettajan puolelle. Häntä hytisytti. Auton paahtavan lämmityksen jälkeen nollakelikin tuntui kylmältä. Samir avasi auton oven ja tarttui kiinni pielestä.

– Siitä, mistä parhaiten saat. Ei tämä mitään ruudin keksimistä ole.

Taimi meni takaisin omalle puolelleen ja tarttui pelkääjänpuoleiseen oviaukkoon samalla tavalla kuin oli nähnyt Samirin tekevän.

– No niin. Ja nyt kolmosella työnnätte, Terttu ohjeisti.

Yksi, kaksi, kolme. Auton takapyörät sutivat. Etupyörästä sinkoili kuraa ja kiviä Taimin vaatteille. Hänen sormikkaansa luistivat ja kenkänsä lipsuivat sohjossa. Hän puri hampaansa yhteen ja työnsi minkä jaksoi. Auto oli pakko saada irti, hän ei jäisi tänne susien syötäväksi.

– Hyvä hyvä, vielä vähän, Terttu kannusti.

Taimista näytti siltä, että tyhjää pyörivät renkaat kaivoivat kuopan entistä syvemmäksi.

– Otetaan uudestaan. Tällä kertaa työnnätte heti täysillä.

Taimi puuskutti, riisui käsineensä ja ravisteli kuraa vaatteistaan. Helppohan kuskinpenkiltä oli käskyjä jakaa.

Terttu peruutti muutaman sentin.

– Yksi, kaksi, nyt, hän kiljaisi ja painoi kaasua.

Taimi kaivoi kenkänsä maahan niin lujasti kuin pystyi, jännitti jalkansa, selkänsä ja käsivartensa, puski autoa eteenpäin koko kehonsa voimalla.

Jos se ei nyt irtoaisi, niin se jäisi tähän. Seuraavaksi soitettaisiin palokunta ja Taimi alkaisi rakentaa risumajaa leiriytymistä varten.

Auto liikkui. Ensin hitaasti, sitten tyhjää pyörähtäen, mutta pian pitoa saavuttaen. Taimi punnersi minkä jaksoi, auto rullasi kuopan harjalle ja nytkähti voimakkaasti eteenpäin Tertun painaessa kaasua.

Taimi menetti tasapainonsa ja rojahti maahan.

– Mahtava suoritus, Terttu huudahti.

Hän ehti ottaa käsillä vastaan, mutta housut kastuivat. Takki oli kurassa, ja jo ennestään märät kengät olivat entistä märemmät. Taimi pyyhki soraiset kätensä hankeen ja päätti olla valittamatta. Auto oli sentään saatu liikkeelle, se oli pääasia. Pimeydestä oli se etu, ettei kukaan nähnyt hänen ryytynyttä olemustaan.

Taimi ja Samir kiipesivät uudelleen kyytiin. Rinne, jota he olivat valuneet alas, kohosi entistäkin jyrkempänä edessä.

– Kokeillaan toista reunaa, Terttu huomautti iloisesti vauhtia ottaessaan.

Ilmeisesti sellaisillakaan yksityiskohdilla kuin kaistoilla ei ollut täällä pöpelikössä merkitystä, Taimi mietti kitkeränä puristaessaan silmänsä kiinni. Jos joskus, niin juuri nyt heitä vastaan ajaisi taatusti traktori, jeeppi, moottorikelkka, panssarivaunu tai jokin muu sen sortin ajoneuvo, joita täällä käytettiin ja jotka liikkuivat hitaasti ja jähmeästi kuin paikalliset asukkaat.

Tiellä tai ei, he pääsivät mäen ylös.

Kun auto tuntui olevan tasaisella maalla ja Taimi uskalsi viimein raottaa luomiaan, hän näki puiden takaa pilkottavia valoja. Jos hän olisi tiennyt kuinka lähellä majapaikkaa he olivat olleet, hän olisi jättänyt Tertun työntämään yksin peltilehmäänsä.

Terttu kääntyi aluksi kapealle, paksun jään peittämälle pihatielle, sitten autiolle parkkipaikalle suuren taloon eteen. Taimi huokaisi helpotuksesta lämpimästi valaistun ihmisasumuksen nähdessään, mutta liian aikaisin.

Terttu tyrkkäsi toppakenkänsä uudelleen kaasulle ja lähti kiihdyttämään kohti valaistun hirsitalon ovea. Taimi epäili viimeisen hetkensä koittaneen, tarttui kiinni ensimmäisestä käden ulottuvilla olevasta asiasta ja puristi niin lujaa kuin pystyi. Terttu oli tullut hulluksi. Matkan vastoinkäymiset olivat olleet naiselle liikaa ja hän halusi päättää päivänsä uskollisesti palvelleessa pakussaan.

Taimi ei ehtinyt edes sulkea silmiään.

Terttu teki käsijarrukäännöksen ja auton perä liukui tyylikkäästi talon portaiden eteen.

Jossakin haukkui koira.

– Tässäpä tämä, Terttu naureskeli.

– Kiitos vain kovasti.

Taimin jalat tärisivät. Auton sisävalon syttyessä hän huomasi, että se, mihin hän oli hetki sitten kauhuissaan takertunut, oli Samirin reisi. Taimi irrotti nolona otteensa ja oli kiitollinen siitä, ettei mies ollut ulvonut tuskasta, vaikka syytä olisi ollut. Hän kompuroi tutisevin jaloin ulos autosta Samirin perässä.

– Ajan tästä ohi aamulla, jos haluatte kyydin keskustaan.

– Bussi lähtee jo kuudelta, Taimi kiirehti vakuuttamaan, – meidän on päästävä liikkeelle kukonlaulun aikaan.

– Onnea matkaan sitten! Oli hauska tavata, Terttu huikkasi.

Terttu vilkutti vielä ikkunasta Taimin paiskatessa auton oven kiinni ja kääntyi pakoputki kolisten pois pihalta.

– Melkoista kyytiä, Samir naurahti silmäpuolen auton perään katsellen.

– Ei varmaan ole kertynyt turhia bonuksia, Taimi huomautti pisteliäästi.

– Ajatteletko sinä koskaan mitään muuta kuin vakuutuksia? Samir tiedusteli.

– Harvoin, Taimi totesi sarkastisesti.

Hän oikoi takkinsa helmaa ja pudisteli farkkujaan pihavalon loisteessa. Onneksi vaatteet olivat tummat, muuten hän olisi ollut todella rähjäisen näköinen. Samirinkin takissa erottui muutama kuraraita.

Talon seinää vasten nojaili sekalainen rypäs suksia, sauvoja, pulkkia ja liukureita. Kuistin kaiteeseen kieputetut värivalot tuikkivat lempeästi, vaikka joulusta oli kulunut jo lähes kaksi kuukautta ja ikkunan alle istutetut kanervan kukat olivat aikaa sitten varisseet maahan. Mikään muu kuin pihatien päässä ollut mainoskyltti ei viitannut siihen, että kyseessä oli jokin muu kuin suurperheen omakotitalo.

Taimi ja Samir nousivat rappuset ylös talon ovelle. Ovikelloa ei ollut. Kun Taimi kokeili ripaa ja kiskaisi lyhyen koputuksen jälkeen oven auki, heidän jalkojensa lomitse sujahti harmaa kissa.

Viileän ulkoeteisen räsymatto oli rutussa. Seinän vieressä kiemurteli rivi lasten kumisaappaita ja ilmassa tuntui tuoreen leivän tuoksu. Ketään ei näkynyt. Jos väliovessa ei olisi ollut puista Särkipoukaman majat -kylttiä, Taimi olisi epäillyt olevansa väärässä paikassa. Tuntui kuin hän olisi kävellyt kutsumatta vieraaseen kotiin.

Taimi raotti ovea.

– Iltaa, hän huhuili varovasti ja kurkisti taloon.

Ketään ei näkynyt.

– Iltaa, hän kokeili toistamiseen, nyt hieman kovempaa.

Sisemmältä talosta syöksyi alakouluikäinen poika, joka teki pitkän villasukkaliu’un maalatulla puulattialla, pysähtyi heidän eteensä, tuijotti hetken ja lähti sitten juoksemaan takaisin tulosuuntaan.

– Äiti, poika kuului huutavan, – täällä on jotain asiakkaita!

Kauempaa talosta kuului naisen ääni, mutta tämän puheesta ei saanut selvää. Poika ryntäsi kohta takaisin, ilmoitti äitinsä tulevan pian ja säntäsi jälleen tiehensä.

Taimi ja Samir seisoivat kuuliaisina odottamassa. Talo oli vanha ja lasiveranta tuntui kylmältä, mutta he eivät kehdanneet kävellä kutsumatta sisälle. Taimi vilkaisi Samiria, ja mies hymyili hänelle olkiaan kohauttaen. Hetkeksi Taimille tuli sellainen olo, että he olivat tiimi, jonka molemmat osapuolet hyötyivät yhteistyöstä.

Samir kohotti kättään ja pyyhkäisi Taimin poskea. Taimi hyppäsi taaksepäin kuin olisi törmännyt sähköpaimeneen. Miehen sormet olivat lämpimät.

– Sinulla on kuraa naamassa, Samir virnisti, – tuossa, tuossa ja tuossa.

Taimi hankasi miehen osoittamia kohtia ja yritti peilata lopputulosta pimeästä ikkunasta, mutta luovutti, kun tunsi hiekanmurujen rapisevan hiusrajassa asti. Lasiruuduissa rehottavat pakkaskukat peittivät näkyvyyden molempiin suuntiin. Eikö maaseudulla ollutkin tapana olla vähän likaisen näköinen? Siitähän tuli työteliäs vaikutelma.

Pyylevä nainen touhotti posket punaisina eteiseen. Hän pyyhki käsiään esiliinaan ja pyyteli vuolaasti anteeksi poikansa käytöstä.

– Tulkaa nyt sisään sieltä kylmästä eteisestä! Minä olen Leena, nainen kertoi ja lisäsi, etteivät he olleet odottaneet ketään tänään, eivät muita kuin metsästysseurueita ennen talvilomia.

Myös Taimi ja Samir esittelivät itsensä.

Leena haroi lyhyttä tukkaansa ja pahoitteli kaiken olevan vähän rempallaan ja epävirallista näin sesongin ulkopuolella. Toki heille mökki järjestyisi. Sääli vain, etteivät he olleet tienneet saapumisesta etukäteen, niin että Leena olisi voinut käydä lämmittämässä tilat valmiiksi. Talviaikaan mökeissä pidettiin yllä pelkkää peruslämpöä, joten vilu saattaisi yöllä yllättää, elleivät he nyt painelisi kiireesti tekemään tulta.

Vaikka eihän teitä nuoria, Leena lisäsi naureskellen, taida paleltaa laisinkaan. Hän oli käynyt viime viikolla kaupungissa ostoksilla ja kertoi nähneensä niin monta nuorta naista nilkat paljaina, että hänen oli pitänyt kaivaa kalenteri esille ja tarkistaa, oliko hän itse erehtynyt vuodenajasta vai oliko kesä todella tullut tänä vuonna talven keskelle.

Taimin oli pakko huomauttaa, ettei hän ihan niin nuori sentään ollut ja näyttää omia villasukkiaan, jotka ylsivät reilusti yli nilkan. Taimi arveli olevansa lähes saman ikäinen kuin Leena. Sitä vain ei tullut ajatelleeksi, koska heidän elämäntilanteensa olivat niin erilaiset.

Taimi ei tiennyt, olisiko hänen pitänyt olla imarreltu vai pahastunut siitä, että häntä verrattiin epäkäytännöllisesti pukeutuviin kaupunkilaisteineihin, mutta hän päätti olla puntaroimatta asiaa enempää. Olihan Leenankin tunika hänen silmissään keski-ikäisten kauhtana, joten ei ollut ihme, jos hänen poninhäntänsä ja pillifarkkunsa hämäsivät naista.

Taimi täytti lomakkeen ja maksoi majapaikan pankkikortilla, pyysi vielä erikseen kuitin, että saisi sen korvausvaatimukseensa liitteeksi. Matkavakuutuksesta ei tosin tässä tapauksessa olisi hyötyä, mutta Taimi aikoi valittaa asemalle jättämisestä bussiyhtiölle. Anomus menisi varmasti läpi, jos hän vain pystyisi näyttämään toteen, että virhe oli kuljettajan, joka oli lähtenyt liikkeelle etuajassa.

Jatkis päivittyy joka lauantai.

Lue lisää: 

Edellinen osa

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Nelli Hietala on hämeenlinnalainen kirjailija. Hän on julkaissut mm. teokset Lintujen käytännöllisyydestä ja Käsipohjaa. Viimeisin romaani, nuorille suunnattu

Miia Martikaisen kärsimysviikko, on ilmestynyt tänä keväänä.

 

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.