Osa 2/10

Hanna heräsi kirkkaan talviauringon paisteeseen. Hän venytteli sotkuisissa lakanoissa ja mietti, miksi ihmeessä hänellä oli niin hyvä olo. Ei yhtään krapula. Tuntui kuin hän olisi edellisenä päivänä vetänyt ennemminkin hyvän kuntosalitreenin kuin kaksin käsin kuohuviiniä.

Samassa hän muisti.

Hannan silmät revähtivät auki, ja hän tuijotti kattoon pitkän tovin. Punastus levisi hänen kasvoilleen ja koko alastomalle vartalolleen. Hän vilkaisi viereensä, vaikka tiesi katsomattakin, ettei mies ollut enää siinä. Hän arveli, että hänen ruumiinsa tietäisi aina, oliko mies vieressä vai ei.

Yö oli ollut uskomaton. Nopeita välähdyksiä kulki Hannan mielessä, ja ne saivat hänet punastumaan vielä syvemmin. Hänen vaaleat kätensä miehen tummalla vartalolla, miehen kädet hänen rinnoillaan ja vatsallaan, miehen suu kaikkialla. Hänen äänensä, joka valitti nautinnosta. Hän – siis hän – voihkimassa miehen korvaan kidutuksen keskellä, hänen äänensä murisemassa: ”Pane mua!” Hänen kehräävä naurunsa, miehen tyytyväiset murahdukset ja yllättyneet voihkaisut. Täydellistä.

Hän yritti etsiä sisältään katumusta, häpeää tai vaivaantuneisuutta, mutta ei löytänyt mitään niistä. Vain iloa ja kissamaista itsetyytyväisyyttä, joka sai hänet hymyilemään laiskasti ja venyttelemään jäseniään.

Mutta missä mies oli? Hanna havahtui vihdoin huomaamaan, että asunto oli hiirenhiljainen. Ei suihkun kohinaa, ei kahvikuppien kilinää keittiöstä, ei askeleita olohuoneesta. Hän nousi hitaasti vuoteeltaan, otti lattialta aamutakkinsa ja sujautti sen päälleen. Hän kurkisti olohuoneeseen ja näki vain vuokraemäntänsä Kaarinan kissan, joka makoili sohvalla ja tuijotti häntä syyttävästi jäätyään ilman aamuruokaa. Eteisen lattialta puuttuivat miehen kengät ja musta takki, joka oli jäänyt matolle lojumaan, kun Hanna oli repinyt sen miehen päältä. Hänen oma takkinsa ja kaulaliinansa oli nostettu naulakkoon.

Hanna räpytteli kyyneleitä silmistään. Mies oli häipynyt herättämättä häntä. Viime yön jälkeen tämä oli muina miehinä noussut vuoteesta, pukeutunut ja sulkenut oven perässään herättämättä häntä ja antamatta edes jäähyväissuudelmaa.

Hanna kiskoi aamutakkinsa vyön tiukemmin ympärilleen ja asteli keittiöön.

Hän huomasi kaikki kolme asiaa suurin piirtein samaan aikaan. Kahvinkeittimessä oli valmiit kahvit ja pöydällä pari valmista voileipää.

Pöydällä oli kirje. Pitkä kirje.

Pöydällä oli myös kaatunut kukkamaljakko, jonka vesi oli imeytynyt kirjeen alalaitaan. Kirjeen loppu oli pelkkää sinistä tahraa.

”Ihan ensimmäiseksi tapat sen kissan”, Paula sanoi. ”Loppuu se pöydillä hyppiminen ja kukkamaljakoiden kaatelu.”

Elli pyöritti päätään ja heristi sormeaan kiivaasti. ”Ei kun ihan ensimmäiseksi kerrot mulle vielä kerran, että sä tosiaan iskit miehen kadulta, veit sen kotiin ja nait siltä aivot pellolle. Siis sinä. Nainen, jolta mun tekee aina välillä mieli kokeilla pulssia, että se on varmasti elossa.”

Paula tönäisi Elliä varoittavasti kylkeen, mutta tämä ei välittänyt.

”Ja jos sä siis tosiaan iskit miehen kadulta, veit sen kotiisi ja nait sen aivot pellolle, niin kerro mulle myös, mitä sä olit nauttinut ennen sitä ja mistä siihen aineeseen saa reseptin. Tai itse asiassa patentin.”

Hanna hymyili väsyneesti.

”Ai mitä mä olin nauttinut? Sen miehen mukaan annoksen pelästymisestä ja selviytymisestä syntynyttä adrenaliinia. Niin että ehkä mun pitäis patentoida se tummalla farmariautolla liikkunut pervertikko. Kokeilkaa, tekee hyvää seksielämälle.”

Elli vakavoitui. ”Teitsä rikosilmoituksen?”

Hanna kohautti olkapäitään. ”Mistä? Liikennerikkomuksesta ja huutelusta vai? Mä soitin poliisille ja sanoin, että tällainen tyyppi on liikkeellä. Että jos jotain vakavampaa tapahtuu, niin tietävät sitten. Tai jos niiltä liikenee parina yönä partio niille kulmille. Kiittivät ja se siitä.”

Paula nousi täyttämään kuppinsa toimiston espressokeittimestä. Paikka oli vieläkin sekaisin edellisiltaisten bileiden jäljiltä. Ellin ja Paulan siivoustoimet olivat keskeytyneet, kun Hanna oli iltapäivällä astellut toimistoon uskomattomine tarinoineen.

”Oliko se oikeasti niin hyvä?” Elli halusi tietää ainakin kolmannen kerran. Hänen tuntui olevan vaikea hyväksyä, että joku oli viettänyt villimmän yön kuin hän. ”Oikeasti?”

Hanna antoi muistikuvien taas kulkea mielensä läpi ja hymyili unelmoiden. ”Se hankasi parransänkeään mun niskaan ilman että mun piti pyytää sitä.”

”Voi paska”, sanoi Elli. ”Meidän on pakko löytää se.”

”Lue vielä kerran se kirje”, Paula pyysi istuttuaan takaisin Amatsonien palaveripöydän ääreen. Hän otti tarjottimelta palasen kuivunutta suklaakakkua ja nakersi sitä mietteliäänä.

Hanna otti tahriituneen paperin pöydältä. Se oli sivu hänen väliaikaisen vuokraemäntänsä muistiinpanovihosta, jonka mies oli löytänyt keittiön hyllyltä.

Paperi oli vaaleanpunaista, hennosti viivoitettua, ja sivun poikki kulki piirretyt kissantassun jäljet. Paperi oli myös pehmeää, joten vettä imenyt sivun alalaita muistutti enemmän selluloosamassaa kuin paperia.

Teksti oli täysin kadonnut, sen paikalla oli vain sininen sotku, jossa erottui pari tummempaa läikkää.

”Huomenta Hanna”, hän aloitti. Hän osasi kirjeen jo melkein ulkoa.

”Oletko sä ihan varma, että se ei sanonut sukunimeään?” ”Te kuitenkin esittelitte itsenne jossain vaiheessa”, Elli keskeytti. ”Oletko sä ihan varma, että se ei sanonut samalla sukunimeään?”

”Ihan varma”, Hanna sanoi. Hän muisti tilanteen hyvin. He olivat juuri rakastelleet ensimmäisen kerran ja makasivat kasvokkain vuoteella.

”Mun nimi on muuten Markus”, mies oli sanonut hymyillen. Hanna oli kertonut etunimensä ja harkinnut miehen sukunimen tai ammatin kysymistä, mutta ennen kuin hän ennätti avata suunsa, kaikki oli alkanut alusta eikä hän vähään aikaan ollut pystynyt ajattelemaan mitään muuta.

”Huomenta Hanna”, hän aloitti kirjeen lukemisen uudelleen. ”Kiitos ihanimmasta yöstä ikinä. Toivottavasti et halua kuristaa minua, vaikka olen häipynyt. Totuus on, että minulla meni pupu pöksyyn. Aloin pelätä, että heräät aamulla ja kadut kaikkea. Yöllä ei tullut juurikaan puhuttua :), joten en tiedä tilanteestasi mitään. Tiedän vain, että olosuhteet eivät olleet ihan tavalliset. Olit juuri kokenut pahan järkytyksen ja sen perään yhtä suuren helpotuksen. Sellaisesta tulee helposti iso adrenaliinihyöky, vähän kuin olisi käynyt harrastamassa jotain extremelajia. Olisin maailman onnellisin mies, jos se mitä tapahtui ei johtunut erikoisista olosuhteista, vaan siitä että halusit minua yhtä paljon kuin minä sinua. Haluan kuitenkin jättää sinulle mahdollisuuden herätä aamulla ja olla helpottunut, että olen häipynyt.”

”Runoutta”, Paula huokaisi.

”Jatka”, Elli komensi.

”Ei tässä ole enää kauheasti mitään, mistä saa selvää”, Hanna totesi vaisusti.

”On siinä se paras kohta”, Elli patisti.

Hanna huokaisi ja luki kirjeen viimeiset rivit, jotka erottuivat jotenkuten.

”Pliis, soita minulle heti kun heräät, jos yhtään tuntuu siltä, että haluat vielä tavata. Voitaisiin tehdä tänään jotain kivaa. Mennä vaikka elokuviin tai ostaa talo maalta ja tehdä kymmenen lasta :) Mä tajusin yöllä ihan uskomattoman jutun...”

Hanna siristi taas silmiään ja nosti kirjeen kasvojensa eteen. Se ei auttanut.

”Loppu on ihan sotkua.”

Elli pyöritti päätään epäuskoisena. ”Mitä ihmettä sä olet tehnyt tolle miehelle?”

Paula ojensi kättään. ”Näytä sitä vielä kerran. Mä en kerta kaikkiaan usko, että siitä ei saa selvää. Mä tuun hulluksi, jos en saa koskaan tietää, mitä se tajusi yöllä.”

Hanna ojensi paperin ja meni kuppinsa kanssa noutamaan päivän kuudetta kahviannostaan. Paula tiirasi kirjettä vuorotellen läheltä ja kaukaa ja kosketteli sitä sormenpäillään.

”Mikä ihmeen kynäkin sillä on ollut, ettei tähän ole jäänyt edes mitään painaumaa terästä?”

”Joku niitä pehmeitä tusseja, joita se Kaarina käyttää kissapiirroksissa”, Hanna vastasi. Espressokone surrasi pienen kahvitilkan kupin pohjalle, ja Hanna siemaisi sen saman tien.

”Älä nyt ole noin maasi myyneen näköinen!” Elli komensi. ”Kyllä se mies löydetään, kun pannaan hösseliksi.”

”Miten?” Paula kysyi.

”No se oli kävellen liikkeellä keskellä yötä. Se siis asuu jossain siellä lähistöllä.”

”Se oli sentyyppinen ihminen, joka kävelee huvikseen baarista vaikka toiselle puolelle kaupunkia”, Hanna hymähti.

”Millainen se oli muuten? Millaisissa baareissa se käy? Järjestetään vartio joka paikkaan.”

”En mä tiedä, käykö se edes paljon baareissa. Sehän saattoi olla vaikka tulossa kavereiden luota pokeriturnauksesta. Tai ihan mistä vaan. Ja sitä paitsi se odotti, että mä soitan sille heti herättyäni. Tähän mennessä se jo ajattelee, että mua ei kiinnosta.”

Hanna levitteli tuskastuneena käsiään. Äkkiä hän nappasi pöydältä lautasen, joka oli vielä puolillaan ruokaa, ja viskasi sen täysin voimin seinälle. Sitten hän istui pöydän ääreen ja painoi kasvot käsiinsä.

Paula ja Elli katsoivat seinältä valuvaa ruokaa ja astiansirpaleita lattialla ja sitten ystäväänsä. Hanna-parka oli löytänyt unelmiensa miehen. Ja kadottanut tämän saman tien.

Illalla saunan jälkeen tyttö istui äidin ja mummon kanssa ruokapöydässä ja söi saunankiukaalla kypsynyttä grillimakkaraa. Radio soi hiljakseen. Tyttöä väsytti, mutta hän tiesi, ettei saisi unta, ennen kuin oli puhunut aikuisten kanssa.

”Mä tapasin tänään sellaisen pojan”, hän aloitti varovasti.

”Minkä pojan?” kysyi mummo. Äiti oli laittanut sille papiljotit ja sinisen sifonkihuivin niiden päälle. Mummon silmät olivat suuret ja vetiset paksujen lukulasien takana.

”Sellaisen pojan”, tyttö sanoi. ”Se asuu kai siinä sinisessä talossa jokiniityn takana.”

Mummon mielenkiinto heräsi. ”Virtasen Aimo sanoi, että sinne on muuttanut joku ihmeellinen porukka. Pari ruosteista autorotiskoa oli heti ilmestynyt pihaan ja iso sekarotuinen rakki räksyttämään. Taitaa olla parempi, ettet ole niiden kanssa missään tekemisissä.”

”Sillä pojalla oli sellaisia haavoja”, tyttö sanoi äitiään katsellen.

Äiti leikkasi makkaraansa pelkällä haarukalla ja selaili toisella kädellään naistenlehteä. ”Millaisia haavoja, kulta?”

”Niin kuin se olisi saanut selkäänsä.”

Äiti nosti katseensa lehdestä.

”Pahasti. Remmillä tai jollain. Sillä oli verta selässä.”

Mummin silmät muuttuivat kahdeksi harmaaksi kiveksi linssien takana, ja suusta tuli tiukka viiva. ”Ehkä se on tuhma poika.”

”Ei se vaikuttanut tuhmalta”, tyttö uskalsi sanoa.

”Miltä se sitten vaikutti?” äiti kysyi.

Tyttö mietti.

”Ihan tavalliselta pojalta. Sellaiselta vähän tyhmältä.”

Mummo nousi pöydästä niin, että tuolin jalat kirskahtivat linoleumilattiaa vasten. Hän otti lautasensa ja kolautti sen tiskialtaaseen. ”Meillä ei ole tapana puuttua naapureiden asioihin”, hän sanoi mennessään. Pian olohuoneen puolelta kuului puoli yhdeksän uutisten tunnus.

Äiti katsoi tyttöä ja kohautti olkapäitään. Hän siirsi katseensa takaisin lehteen.

Tyttö söi makkaransa äänettömänä, nousi pöydästä ja huuhtoi lautasen. Hän meni huoneeseensa ja asettui sänkyyn peiton alle. Hän otti kirjan, mutta ei lukenut sitä, vaan makasi silmät auki kattoon tuijottaen.

Hanna kaivoi viimeiset pyykit koneesta ja kantoi ne olohuoneeseen, jonne oli virittänyt kuivaustelineen. Oma pesukone oli luksusta, vaikka levitetty pyykkiteline tuntuikin täyttävän puolet Torkkelinmäen pikku yksiöstä. Hanna oli parin ensimmäisen päivän aikana pistänyt koneen pyörimään jo ainakin neljä kertaa. Ihanaa, että kaikki lakanat ja verhot olivat kerrankin yhtä aikaa puhtaana.

Saatuaan pyykit kuivumaan Hanna tarkisti meikkinsä kylpyhuoneen peilin edessä, veti sitten talvikengät jalkaansa, untuvatakin päälleen ja pipon päähänsä. Sitten hän juoksi portaat neljännestä kerroksesta kadulle ja lähti ripeästi kävelemään parin kilometrin matkaa työpaikalleen.

Yksityinen fysikaalinen hoitolaitos Cortex toimi samassa talossa suuren lääkäriaseman kanssa. Hanna poikkesi kahvion kautta hakemassa evääksi täytetyn ruissämpylän ja banaanin ja nappasi samalla kahvin pahvimukissa. Kahvi ja sämpylä olisivat olleet halvempia henkilökunnan ruokalassa, mutta hänellä ei ollut aikaa käväistä siellä. Hän ei ollut myöhässä, mutta arveli silti, että päivän ensimmäinen asiakas oli jo tullut.

Hanna hörppi kahvinsa kiireesti hississä matkalla Cortexin kerrokseen, ja aulaan astuessaan hän tosiaan näki, että Jenna oli jo paikalla vanhempiensa kanssa. Tyttö istui hoikkana ja kalpeana aulan sohvalla äiti toisella ja isä toisella puolellaan. Kyynärsauvat nojasivat seinään äidin vieressä. Hannan nähdessään Jennan äiti hypähti pystyyn ja ojensi sauvat tyttärelleen. Vanhemmat tulivat peräkanaa kättelemään. Hanna tervehti heitä kohteliaasti, mutta keskitti sitten huomionsa Jennaan.

”Hei muru, miten menee?” hän tiedusteli iloisesti.

Jenna palkitsi hänet lyhyellä hymyllä. ”Ihan hyvin. Vielä. Mutta kohtahan sä alat taas rääkätä mua.”

Hanna puristi tyttöä olkapäästä. ”Rääkkääminen on ilomme. Ja sä kestät sen kuin nainen. Tehdäänkö uudet kävelyenkat tänään?”

”Ei, kyllä mä ajattelin tänään jo kokeilla kolmoissalkovia”, Jenna murjaisi totisella naamalla.

Jenna Miettinen oli maan parhaita taitoluistelijoita – tai oli ollut vielä kolme kuukautta sitten. Hän oli vasta 14-vuotias, mutta kilpaili jo aikuisten kisoissa ja oli ollut vahva mitaliehdokas SM-kisoissa, kunnes eräänä ihan tavallisena tiistai-iltana hän oli harjoitusten jälkeen juossut tien yli jäähallin edessä ja jäänyt rattijuopon alle. Periaatteessa oli ihme, että Jenna oli elossa, mutta Hanna ymmärsi hyvin, ettei tämä aina muistanut olla onnekkuudestaan kiitollinen. Auto oli murskannut tytön molemmat jalat, ja toipuminen oli ollut hidasta ja tuskallista.

Vammoihin nähden Jennan kuntoutus oli sujunut yllättävän hyvin. Sitä oli kuitenkin turha selittää kunnianhimoiselle tytölle, saati sitten hänen vanhemmilleen.

”Osaatko jo sanoa, miltä näyttää?” Jennan äiti kysyi taas kerran, kun Hanna ja Jenna olivat lopettaneet sessionsa ja tyttö oli vaihtamassa vaatteita hikisten kävelyharjoitusten jälkeen.

Hanna hymyili. ”Näyttää oikein hyvältä”, hän vastasi niin kuin aina. ”Jenna edistyy suunniteltua vauhtia, hän on sisukas ja hänellä on hyvä fyysinen pohjakunto.”

Lausunto oli positiivinen, mutta ei sitä, mitä Jennan äiti halusi kuulla.

”Niin, mutta koska hän voi palata jäälle?” Sari Miettinen kysyi suoraan.

Hanna huokaisi. Hän kävi tämän keskustelun Jennan äidin kanssa melkein jokaisen kuntoutuskerran jälkeen. Hän oli käyttänyt kaikki mahdolliset lauserakenteet kertoakseen, miten vakavat vammat Jenna oli saanut, miten onnekas tämä oli, ettei kumpaakaan hänen jaloistaan ollut tarvinnut amputoida ja miten hienoa oli, että tyttö kävelisi jonain päivänä normaalisti.

Olisi ollut Jennan toipumisen kannalta tärkeää, että hän ja hänen vanhempansa olisivat osanneet iloita jokaisesta pienestä askeleesta. Ehkä, jos tyttö olisi ottanut ne askeleet luistimet jalassa, Hanna ajatteli turhautuneena.

”On ihan liian aikaista sanoa”, hän tyytyi vastaamaan.

Hanna saattoi perheen aulaan saakka ja oli juuri lähdössä työhuoneeseensa, kun vastaanotossa työskentelevä Minna laski puhelimen luurin kädestään ja viittoili häntä lähemmäs.

”Onko sulla puhelin kiinni?” kysyi Minna, kun hän ehti vastaanottotiskille.

”Totta kai on, mulla oli asiakas.”

”Sun äiti on yrittänyt soittaa”, Minna ilmoitti ja ojensi hänelle lapun.

Hanna vilkaisi paperia. Siinä oli puhelinnumero.

”Kai mä nyt sen numeron tiedän.”

Minna hymyili anteeksipyytävästi. ”Se sanoi soittaneensa ainakin viisi kertaa eilen ja tänään. Käski antaa numeron varmuuden vuoksi, jos sä olet vaikka vahingossa poistanut sen puhelimestasi.”

”No mä voin vakuuttaa, että se ei olisi ollut vahinko”, Hanna hymähti.

Hän lähti paperi kädessään kävelemään poispäin, mutta Minna huusi hänen peräänsä.

”Se on täällä. Sun mutsi. Se pyysi sanomaan terveisiä, että odottaa sua alakerran kahviossa.”

”Ja olettaa, että mulla on aikaa mennä sen kanssa turisemaan kesken työpäivän?”

Minna vilkaisi papereitaan. ”Niin no, sulla on tässä peruutus. Sun seuraava asiakas on vasta 45 minuutin päästä”, hän ilmoitti iloisesti hymyillen.

Hanna pyöritti päätään lannistuneesti, kääntyi ympäri ja lähti kävelemään kohti hissiä.

Äiti oli tietysti ehtinyt ostaa kahvion suurimman viinerin. Ja syytti siitä tietysti häntä. ”Viivyit niin kauan. Ei ollut muuta tekemistä kuin tuijottaa tiskille, ja viineri tuijotti takaisin.”

”Ai hillosilmillään vai?”

Äiti nauroi ja nuoli autuaana rasvaisia sormiaan. ”No, huomenna takaisin dieetille.”

”Liikkuisit vähän enemmän, niin ei tarvitsisi olla niin tarkkana sen syömisen kanssa”, Hanna kuuli ehdottavansa. Miksi ihmeessä hän ei osannut pitää suutaan kiinni? Heidän tapaamisissaan olisi voinut laittaa nauhoituksen pyörimään, niin samojen asioiden ympärillä keskustelut nykyisin pyörivät.

Äiti pyyhki kämmenellään viinerinmurusia rintamuksestaan eikä ilmeelläänkään osoittanut kuulleensa Hannan neuvoa. Hän oli tapansa mukaan pukeutunut pitkään, löysään batiikkikankaiseen mekkoon. Asu oli tällä kertaa oranssinkirjava ja kengät punaiset. Äidin sukat olivat violetti-keltaraitaiset, ja tilkuista koottu kangaskassi sisälsi varmuuden vuoksi kaikki loput maailman värit. Komeuden kruunasi turkoosi liina, jonka äiti oli kietonut rastahiuksiensa ympärille. Saara Selinin päämäärä oli herättää mahdollisimman paljon huomiota, ja hän onnistui siinä täydellisesti.

Tässä asussa hänet pistettiin merkille suunnilleen yhtä varmasti kuin kolmannen tuholuokan tornado.

”Miten Hannes voi?” Hanna kysyi, kun he olivat hetken siemailleet kahvejaan äänettä.

Äiti tarttui rauhantarjoukseen mielellään. ”En minä sitä paljon näe. Kavereidensa kanssa se kulkee ja niitä bänditouhujaan harrastaa. Käy kotona syömässä ja tiuskimassa. Sellaisia ne ovat siinä iässä.”

”Siinä iässä”, toisti Hanna. ”Hannes on kahdentoista.”

”Murrosikä alkaa nykyisin niin aikaisin.”

Hanna ei voinut kuin nauraa. Kyllä hän tarkemmin ajateltuna taisi itsekin jo 12-vuotiaana viihtyä paremmin kavereiden kotona kuin omassa kodissaan. Äiti oli silloin vielä näyttänyt kesyltä nykyiseen versioon verrattuna, mutta sen verran erikoista meno oli ollut, että Hanna oli nauttinut suunnattomasti päästessään välillä umpinormaaleiden ydinperheiden luo syömään makaronilaatikkoa vahakankaalla päällystetyn keittiönpöydän ääreen tasan kello puoli kuudelta.

Äiti keskeytti Hannan muistelot.

”Mites sinä? Onko sulla ketään kiikarissa?”

Hannan olisi pitänyt osata odottaa kysymystä, se oli heidän vakituisia keskustelunaiheitaan – tai pikemminkin aiheita, jotka aina otettiin esiin mutta joista ei koskaan keskusteltu. Mutta tällä kertaa äiti pääsi yllättämään hänet, ja huomasi sen tietysti saman tien. Hänen äitinsä oli usein maailman menosta pihalla kuin talitintti, mutta kun kyseessä oli oma perhe, tämän haukankatse näki kaiken.

”Mitä! Sulla on joku! Kerro heti!”

Äiti oli siitä helppo tulkittava, että huutomerkit kuuli hänen puheessaan selvästi.

”Ei ole ketään”, sanoi Hanna nopeasti.

”Valehtelet.”

”Ei ole ketään.”

”Hanna...”

”Äiti...”

”Mä haluan lapsenlapsia.”

”Siihen mitään parisuhdetta tarvitse. Säkin olet tehnyt kaksi lasta yksin.”

”Niin mutta sä et tee. Se ei ole sun juttu.”

”No mulla on yks kiva nainen.”

”Älä yritä.”

Hannaa alkoi jo naurattaa. Vielä pari vuotta sitten äiti oli ollut varma, että hän oli lesbo. Äiti oli toistellut, että on asian suhteen ihan ok, ja yrittänyt jopa parittaa häntä jonkun melkein viisikymppisen naisista tykkäävän taiteilijaystävättärensä kanssa. Oli vaadittu aikamoinen puhuttelu, ennen kuin äiti oli alkanut uskoa, että hän oli ”miehiin päin kallellaan”, niin kuin tämä asian ilmaisi.

”Älä yritä”, äiti toisti. ”Sulla on joku mies. Kuka se on?”

”No on joku, mutta mä en tiedä kuka se on”, Hanna puuskahti.

”Miten niin et tiedä?” äiti tivasi.

Ja niin, pikkuhiljaa, äiti pusersi koko tarinan hänestä ulos. Kun kaikki oli kerrottu, pöydässä oli kerrankin pitkään hiljaista.

”Oletko sä edes yrittänyt löytää sitä?” äiti kysyi lopulta.

”Tai siis miten sä olet yrittänyt?” hän muutti kysymystään nopeasti nähdessään Hanna ilmeen.

”Etkö sä huomannut sitä etusivun ilmoitusta Hesarissa?” Hanna kysyi kuivasti.

”Mulla on yksi tuttu meedio. Jos sä kävisit sen luona, se voisi yrittää tavoittaa sen Markuksen energiat sun kautta.”

Hanna ei sanonut mitään. Äidille oli turha kertoa tunneista, jotka Hanna oli istunut netin ääressä googlaamalla nimeä Markus, tai Ellin masinoimasta Suuresta Facebook Kampanjasta Markuksen Löytämiseksi. Äidin keinot olivat toisenlaiset.

”Uskot vaan, että löydät sen”, äiti vahvisti hänen ajatuksensa. ”Uskot, ajattelet positiivisesti ja teet universumille tilauksen. Kirjoitat paperille sata kertaa ’Tapaan vielä Markuksen’ ja uskot siihen. Ennen pitkää enkelit tulee apuun ja se mies tupsahtaa uudelleen eteesi.”

”Viimeistään vanhainkodissa”, nyökytteli Hanna.

He olivat taas pitkään vaiti. Äiti kurotti pöydän yli silittämään hänen poskeaan, ja se tuntui yllättävän hyvältä. ”Hanna kuule, jos tätä ei ole tarkoitettu, sä löydät jonkun muun”, äiti yritti laimeasti lohduttaa.

Hanna oli jo siemaissut viimeisen tilkan kahviaan ja valmistautui lähtemään yläkertaan. Hän istui takaisin alas ja katseli hetken pöydän valkoista pintaa, jossa erottui kahvimukin jättämä ruskea rinkula.

”Sä olet aina sanonut, että mussa on jotain vikaa, kun mä en löydä ketään”, hän sanoi lopulta katsettaan kohottamatta. Hän tiesi, että äiti aikoi kieltää asian ja kohotti kättään saadakseen jatkaa puhettaan.

”Itse asiassa mä olen aika pitkään ollut samaa mieltä. Muistatko niitä mun surkeita seurusteluntapaisia nuorempana? Mä harrastin niitä oikeastaan vain sen takia, että poikaystävä kuului asiaan, ja heti kun olin tarpeeksi vanha tajutakseni, että suhteeseen tarvitaan oikeasti sellaisiakin asioita kuin rakkaus, kunnioitus ja välittäminen, mä lakkasin teeskentelemästä. Ja sen jälkeen mä olen vain odottanut. Että joku tuntuisi joltain. Ja ajatellut, että mä olen kylmä ja jotenkin viallinen.”

Hanna katsoi vihdoin ylös. Äidin silmät kiilsivät oudosti.

”Ehkä universumi haluaa leikitellä mun kanssa näyttämällä, että se mitä mä haluan on olemassa, ja viemällä sen sitten pois. En tiedä. Mutta aika epätodennäköiseltä tuntuu, että niitä miehiä nyt yhtäkkiä alkaisi marssia mun eteen parijonossa ja käsi ojossa.”

Hän hymyili äidilleen surullisesti ja lähti kävelemään kohti hissiä.

”Sä saat mitä haluat, kun uskot siihen”, äiti huusi hänen peräänsä. ”Ihan mitä sä haluat.”

Hanna ei voinut mitään sille, että äidin sanat lohduttivat.

Ihan pikkuisen, mutta kuitenkin.

Elli kolautti neljä tuoppia pöytään ja väläytti vielä baarimikolle häikäisevän hymyn, ennen kuin istui Hannan ja Paulan väliin.

”Mitä sä sen kanssa flirttaat?” tokaisi Paula ja tarttui yhteen tuopeista. Hän nosti sen vieressään istuvan Timon eteen ja puristi salaa pöydän alla miehen polvea.

Tai siis luuli puristavansa salaa. Hanna huomasi eleen ja hymähti itsekseen. Paula osasi ottaa pienet onnen hetkensä sieltä, mistä pystyi.

Kun hän nosti katseensa tuopistaan, hän kohtasi Timon katseen. Mies hymyili hieman lammasmaiseen tapaansa ja kohotti oman lasinsa tervehdykseen.

Hanna vastasi vaisusti. Hän ei erityisemmin pitänyt Timosta, ja tämä tiesi sen. Tai ei hänellä sinänsä ollut mitään Timoa vastaan, hän ei vain voinut kunnioittaa miestä, joka roikotti hänen rakasta ystäväänsä kolmantena pyöränä surkeassa avioliitossaan.

”Elli, miksi sä flirttaat Kimin kanssa?” Paula kysyi uudelleen vaativalla äänellä.

”Miksen flirttaisi?” Elli ihmetteli.

”Ethän sä koskaan mene sänkyyn saman miehen kanssa kahta kertaa.”

Elli siemaisi tuopistaan ja katsoi Paulaa hymyillen ilkikurisesti. ”En menekään.”

”Eli kolmannen kerran: miksi sä flirttaat Kimin kanssa?”

”Mietipä sitä.”

Paula tuijotti ystäväänsä silmät viiruina. ”Mitä? Väitätkö sä, että sä et ole koskaan ollut Kimin kanssa?”

Elli nauroi. ”Älä nyt kailota sitä noin isoon ääneen. Mulla on maine varjeltavana.”

Hannakin tuijotti Elliä hämmästyneenä. Tämä ei koskaan valehdellut miehistään, joten lausunto Kimistä piti varmasti paikkansa. Hämmentävää se kuitenkin oli. He olivat istuneet Amatsonien Punavuoressa sijaitsevan toimiston lähibaarissa Shakespearessa satoja pitkiä ja lyhyitä iltoja. Kimi oli tullut kuvioihin pari vuotta sitten ja ollut Elliin korviaan myöten ihastunut ensimmäisestä illasta saakka. Hanna olisi voinut vaikka vannoa, että Elli oli testannut komean nuorukaisen taidot jo kauan sitten. Jos ei mistään muusta syystä niin siksi, että tämä olisi ollut helposti saatavilla minä iltana tahansa.

Hanna huokaisi. ”Miksi sä kiusaat poikaparkaa?”

Elli hymyili itsevarmasti, mutta Hanna näki, ettei hymy ollut ihan aito. Heti kun Elli huomasi jääneensä kiinni, vampinhymy vaihtui noloon nauruun. ”Hemmetin salapoliisit”, hän tiuskaisi puolileikillään ja otti pari pitkää kulausta tuopistaan.

Kaikkien huomio heidän pöydässään – ja epäilemättä myös parissa lähipöydässä – oli kiinnittynyt Elliin. Tämä nautti tilanteesta täysin siemauksin ja pyöritteli pitkään rakennekyntistä etusormeaan ympäri tuopin reunaa ennen kuin vastasi.

”Mä yritin kerran, mutta sain pakit.”

Paljastus palkittiin asiaankuuluvan ällistyneillä ilmeillä.

”Mutta sehän on ihan hulluna sinuun”, Paula ihmetteli.

”Siksi juuri”, veikkasi Hanna vahingoniloisena. ”Sä oot kailottanut sun yhden yön periaatetta täällä niin usein ja niin isoon ääneen, että taatusti ainakin viiden korttelin säteellä kaikki tietää, että sä menet miesten kanssa sänkyyn vain kerran.”

”Ja kerta ei riitä Kimille”, Paulakin sai vihdoin langan päästä kiinni.

”Hassu poika”, myönsi Elli. ”Mutta kyllä mä sen vielä kesytän. Se on jotain, mitä, kakskytvuotias. Miten se kuvittelee, että se voi alkaa asettaa mulle jotain sääntöjä?”

”Se oli silloin kakskytviis, kun se aloitti täällä”, Paula korjasi. ”Etkö sä muka muista? Se oli yhtenä iltana tiskin tällä puolella juhlimassa synttäreitään, ja me juotettiin sille ainakin kymmenen salmaria.”

”Ihan aikuinen mies”, vahvisti Timokin.

Elli mutisi jotain epämääräistä ja tutki kynsiään. Hannaa nauratti. Elliä ei kovin usein nähnyt sanattomana.

”Ja nyt teillä on tahtojen taisto meneillään. Suostuuko Kimi yhden yön namupojaksi vai hyppääkö Elli saman miehen sänkyyn useammin kuin kerran? Mä soitan Veikkaukseen ja tarjoan tätä pitkävetokohteeksi!”

”Tässä mitään taistoa ole”, Elli tiuskaisi. ”Mä voin koska tahansa luvata sille vaikka tuhat ja yksi yötä ja sitten heivata sen yhden yön jälkeen niin kuin muutkin.”

Hanna ja Paula vilkaisivat toisiaan pelästyneinä. Ei olisi pitänyt provosoida Elliä.

”Mutta Kimihän on superkiva”, Hanna huudahti.

”Et taatusti tee sille sitä, tai me ei voida enää koskaan istua täällä hyvällä omallatunnolla”, säesti Paula.

Elli ei vastannut vaan vetäytyi murjottamaan tuoppinsa taakse. Paula vangitsi uudelleen Hannan katseen. He eivät olleet puhuneet Ellin käytöksestä grillijonokeskustelun jälkeen, mutta molemmat ajattelivat samaa asiaa. Paula oli ollut oikeassa. Ellin hauskana vitsinä alkaneesta periaatteesta oli tullut pakkomielle.

Hanna aikoi juuri antaa Ellin kuulla kunniansa, kun tämä vaihtoi nopeasti puheenaihetta.

”Markuspäivitys”, Elli julisti. ”Markuspäivitys. Nyt heti!”

Hanna huokaisi ja pyöritti päätään. ”Ei mitään uutta.”

Paula yhtyi päänpyöritykseen, samoin Elli. He jatkoivat sitä hetken kuin suunniteltua koreografiaa.

”Mä en tajua”, puuskahti Elli. ”Miten voi olla, että kukaan ei tunne sitä miestä. Kukaan ei tunne edes ketään, joka tuntisi sen. Ja ne sanoo, että maailma on pieni.”

”Suomesta puhumattakaan”, säesti Timo.

”Ehkä sitä ei ole olemassakaan”, Paula sanoi äkkiä haaveksiva ilme kasvoillaan.

Hanna vilkaisi ystäväänsä yllättyneenä. ”Mikä on sun teoria? Oliko se aave, henkiolento vai mun sairaan pääni luoma harha?”

”Sun liian kauan puutteessa kärvistelleen alapääsi luoma harha”, Elli pisti väliin.

”Mä oon miettinyt, että ehkä se oli sun suojelusenkeli”, Paula sanoi umpivakavissaan. ”Markushan on enkelin nimikin. Se aineellistui, jotta pystyi pelastamaan sut farmariautomieheltä, ja sitten se rakastui sinuun. Mutta pystyi jäämään vain yhdeksi yöksi.”

”Mitä mun äiti on tehnyt sulle ja missä on oikea Paula?” Hanna ihmetteli. ”Sitä paitsi Markus oli apostoli eikä enkeli.”

”Suojelusenkeli”, Elli toisti hitaasti. ”Paula, toihan on ihan nerokasta.”

Hanna tuijotti vuorostaan Elliä. Olivatko hänen molemmat ystävänsä tulleet hulluiksi?

”Ne puhelinoperaattorin bileet helmikuussa! Suojelusenkeli on niihin ihan täydellinen teema. Jokainen vieras saa henkilökohtaisen suojelusenkelin, miehet naisen ja naiset miehen. Ne on tietty kaikki vetävän näköisiä ja niillä on pienet siivet selässä. Ja sitten ne pitää asiakkaista huolen koko illan aina kotiin saakka.”

”Tossa on jotain”, Timo sanoi otsaansa rypistäen. ”Ihan pähkähullua, mutta jotain tossa on.”

”Tämä on se ilta, kun tapaat suojelusenkelisi”, Paula maisteli. ”Ei hullumpaa.”

Hanna makusteli ideaa muiden mukana, kun äkkiä baarin ovi aukesi ja sisään astui pitkä mies mustassa villakangastakissa. Miehellä oli tummat hiukset ja pieni parransänki. Hannan maha teki kuperkeikan ja tuntui sitten putoavan lattialle. Hän nousi seisomaan, ja hänen kasvoilleen levisi typertynyt, onnellinen hymy. Hän tajusi etäisesti, että muut tuijottivat häntä, mutta ei välittänyt.

Kohtalo oli iskenyt. Hallelujaa!

Osa 1/10

Osa 2/10

Osa 3/10

Osa 4/10

Osa 5/10

Osa 6/10

Osa 7/10

Osa 8/10

Osa 9/10

Osa 10/10

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.