Tuvan nurkasta kuuluu rapinaa ja läähätystä keskellä yötä, ja Kristiina pelästyy pahanpäiväisesti. Huoliakin riittää joka lähtöön, eivätkä niistä ole vähäisimpiä paisuva laskupinkka, äikäinen Inga ja nuiva Mikko.

Ulkona hohti aavemainen kuutamo. Juuri sellainen, joka syysyönä herättää yksinolijassa kammottavia kuvitelmia ja mielikuvia.

Painauduin hengitystäni pidätellen tuvan oveen. Se, joka portailla oli raapaisten tunnustellut ovea, odotti nyt aloillaan ja hiljaa kuten minäkin. Ehkä hiippailija aavisti minun kuulostelevan korva kiinni ovessa. ­Yhtäkkiä kuulin toisenlaisen äänen. Karvani kohosivat pystyyn, ihoni nousi kananlihalle. Ääni kuulosti läähätykseltä.

Ja samassa se juolahti mieleeni. Kaivo.

Entä jos pihakaivossa haisikin ihmisen ruumis? Entä jos minä olisin seuraava, joka sinne upotettaisiin? Entä jos se tirkistelijä, jonka olin yllättänyt illalla vilaukselta rannassa, oli kaiken takana?

Läähätys toistui. Ei enää epäilystä. Aloin täristä holtittomasti. Puristin uunin päältä sieppaamaani nokista leipälapiota kaksin käsin, vaikka tajusin, etten tosipaikan tullen osaisi sillä mitenkään puolustaa itseäni.

Uusi raapaisu. Läähätystä.

Ja samassa ymmärsin. Pudotin aseeni lattialle, avasin lonksahtavan lukon ja raotin ovea. Suuri takkuturkkinen koira läähätti edessäni ylimmällä portaalla häntäänsä huiskuttaen. Yhtäkkiä se vilkaisi taakseen. Yksi lampaista oli herännyt ääniin. Se kurkisteli tallin oviaukosta hämmästyneen oloisena. Koira syöksähti raivoisasti haukkuen kohti tallia ja ajoi lampaan sisälle suojaan.

Helpotuksen tunne oli lamaava. Vasta nyt muistin. Roosa oli sivumennen maininnut keväisessä puhelussaan hylätystä paimenkoirasta. Roosan tuttava halusi tuoda sen torpalle lammasvahdiksi. Vahti muutamalle lampaalle? olin hymähtänyt, ja unohtanut saman tien koko asian. Tuossa rakki nyt laukkasi tuvan ja tallin väliä, ties missä sitä ennen viipoteltuaan. Kun koira syöksähti sisälle, se alkoi vimmatusti etsiä ruokakuppiaan ja lipoi tyhjää kissan astiaa kuin nälkäkuoleman partaalla. Annoin sille vettä ja puolet tuomastani makkarasta. Istahdin pöydän ääreen ja seurasin, kuinka makkara katosi elikon vatsaan muutamalla hotkaisulla. Sitten koira kävi lipaisemassa kättäni aivan kuin kiitokseksi ja heittäytyi ovensuumatolle nukkumaan. Nyrpistin nenääni. Eläin haisi märälle öiselle metsälle.

Huokaisin neuvottomana. Tässä minä istuin, hämärässä tuvassa, Roosan nimeämässä ”Vihreässä paratiisissa.” Suomeksi sanottuna satavuotiaassa harmaassa hylkytorpassa, jonka pihamaata valaisi kalpea kuunvalo. Jonka tallissa nukkui kolme arkaa lammasta. Ja jonka vinoon kallistuneessa pihavajassa urvotti viisi tyhmää kanaa.

Tässä istuisin vielä kaksi päivää, ja niiden aikana minun olisi tehtävä kipeä ratkaisu. Tilattava paikalle eläinlääkäri, joka lopettaisi koko eläinkatraan, mukaan luettuna pikkuinen punaturkkinen kissa ja tuo monesta eri rodusta kasattu kuorsaava koira. Mitä Roosa ja Jaimie mahtavat tuumata kuullessaan, kuinka onnettomasti heidän luomukokeilunsa oli käynyt – minun päätökselläni?

Toinen vaihtoehto olisi sekin vaikea. Minun pitäisi saada Ingalta jatkoaikaa. Boutique Inga & Kristiina tarvitsisi tilalleni väliaikaisen työntekijän. Sillä tavoin voisin jäädä vielä muutamaksi päiväksi Metsäniemeen. Heikko toiveeni oli, että joku naapureista suostuisi ilmaiseksi ottamaan vaivoikseen edes muutaman elikon. Niin omatuntoni säilyisi keveämpänä.

Kello näytti aamuneljää, kun vihdoin kömmin takaisin vuoteeseeni. Ja kun myöhään aamulla heräsin, olivat lampaat jo järsineet uuden valoisan aukon pihaheinikkoon. Niiden raivaama tunneli johti kohti pientä kuusikkoa.

Kohti Peltolan kartanoa.

Päästin koiran ulos ja annoin kissalle tilkan maitoa. Itselleni keitin aamiaiseksi murukahvin. Rikoin kaksi kananmunaa ruosteiselle pannulle ja paistoin ne kypsiksi. Munat tuntuivat uudella tavalla arvokkailta – olinhan ne eilen torpalle tultuani omin käsin poiminut vajan oljista. Ripottelin munakkaan mausteeksi ruohosipulia, jota olin löytänyt kaivopolun varresta. Villiintyneen viinimarjapensaan punaiset, mehukkaat marjat korvasivat nyt aamuhedelmäni. Ne maistuivat kirpeän raikkailta – ja aivan erityisiltä. Olinhan riipinyt nekin omin sormin ­kuppiini.

Seuratessani ikkunasta lampaiden verkkaista ateriointia minulle vihdoin kirkastui, että liikkeeseen oli saatava sijainen. Vaikka Inga sitten kuinka suuttuisi tai panisi vastaan. Maanantaina joutuisin matkustamaan naapurikaupunkiin Roosan ja Jaimien jättämä laskunippu käsilaukussani. Velat oli maksettava. Ja aivan ensimmäiseksi maksamatta jätetyt torpan vuokrat. Muutoin en voisi koskaan kohdata pystypäin vuokranantajaa, joka omisti Peltolan kartanon.

Maanantaina olisi maksettava myös eläinten ruuista aiheutuneet laskut. Ja hankittava jyviä kanoille ja lampaille lisärehua – mitä se sitten olisikin. Lisäksi olisi muistettava kissan ja koiran tarpeet. Ja kai minun itsenikin olisi jotakin syötävä. Tosin jääkaappini sisältö tulisi olemaan hyvin vaatimaton.

Kahvi maistui yhtäkkiä karvaalta. Tätä menoa rahani riittäisivät pariksi viikoksi. Miksi yritin töykkiä kauemmaksi tulevaisuuteen sitä, mikä oli välttämätöntä?

Kissa hypähti syliini ja kehräsi. Se oli latkinut maitonsa loppuun.

Vastaus hyrisi sylissäni. Avuton, minusta riippuvainen eläin. Minun oli tunnustettava asia suoraan itselleni. Sanottava se ääneen.

– En voi antaa tappokäskyä.

Siinä se tuli. Minusta ei olisi siihen. Tämä pieni katti, tuo homssuinen koira, nuo hupsut lampaat ja pihamaalla tepastelevat kanaset – ne olivat eläviä olentoja, joilla oli oma merkityksensä, ymmärsin sitä tai en.

Otin puhelimen käteeni. Riitan numero löytyi, ja hengähdin syvään toivoen, että hän innostuisi ehdotuksestani.

– Kristiina täällä hei. Kuulehan. Vieläkö sinun tyttäresi etsii kesätöitä?

– Vielä. Toivotonta koko touhu.

– Minulla on ehdotus. Käske tytön mennä tänään Ingan juttusille. Laitan Ingalle viestin, että hän harkitsisi ­vakavasti kesäekstraajan palkkaamista.

– Laitat viestin? Missäs sinä itse sitten olet?

– Metsäniemen torpalla.

– Entäs Roosa ja se jamaikalainen kaveri?

– Lensivät Goalle. Eivät ne haaveilijat kestäneet täällä sitä ekoelämäänsä kuin puolisen vuotta. Sain kaiken niskoilleni. Yritän jotenkin saada tolkun tähän sekasotkuun. Siksi tarvitsen sijaisen.

Olin tyytyväinen siihen, että Riitta lupasi auttaa minua. Tarjoutuipa tulemaan kaveriksikin maalaiselämää viettämään, johon kuitenkin vastasin kohteliaan kieltävästi. Tätä viidakkoa ja sotkua en kaipaisi ketään päivittelemään. Hävetti jo muutenkin nuorten puolesta.

Oli lauantai, ja muistin, että myymäläauto kiersi torpan ohi puolilta päivin. Sieppasin pari kauppakassia mukaani ja harpoin kiireesti kohti tienvartta. Keltaiselta naapuritalolta oltiin myös tulossa ostoksille. Kun saavuin bussipysäkille, hidastin epäröiden askeleitani. Tunnistin pysäkillä seisovan pariskunnan. Sama, joka matkusti linja-autossa kanssani Metsäniemeen. En kuitenkaan voinut perääntyä. Kaapit huusivat tyhjyyttään. Tarvitsin myös tulitikkuja ja pesuaineita. Naisen silmissä kävi epämiellyttävä välähdys, kun hän tunnisti minut.

– Metsäniemen torpaltako tulette?

Nyökkäsin vaisusti.

– Hyvä, että joku sentään vielä kantaa vastuuta.

Teeskentelin kuuroa ja odotin epätoivoisesti, että keltaisen talon emäntä tulisi jo turvakseni. Nainen otti askelen lähemmäs.

– Ne edelliset asukkaat olivat rikollista sakkia. Yrittivät kaupitella meillekin kananmunia ja yrttejä. Tyttö oli leiponut kakkuja, joihin oli ripotellut nokkosta. Käskin kenenkään olla ostamatta mitään niiltä haihattelijoilta. Eihän niillä ollut edes hygieniapasseja. Siivotonta porukkaa.

Mies koetti hillitä vaimonsa juoruilua, mutta se oli turhaa.

– Olin jo soittamassa poliisille. Jättivät eläimetkin heitteille.

Kun keltaisen talon naapuri vihdoin tuli paikalle, käännyin selin pahanilkiseen panettelijaan.

– Meidän isäntä ehdotti, että hän voisi kuljettaa teille vedet siihen asti, kun saatte kaivon kuntoon.

Emännän katseessa oli myötätuntoa. Liikuttuneena änkytin epäselvän kiitokseni. Ystävällinen tarjous nosti vedet silmiini. Että tällaisiakin ihmisiä oli vielä olemassa. Ihmisiä, jotka eivät olleet ennakkoluuloisia, vaan ottivat tulijan vastaan avoimin mielin.

Raahasin raskaat ruokakassit pihaan. Ilo läikähti sydänalassani huomatessani portaiden edessä komeilevan valtavan tynnyrin. Täällä oli jo käyty. Nostin kantta. Tynnyri oli täynnä puhdasta, jääkylmää vettä. Sillä pärjäisin hyvin pitkälle ensi viikkoon. Viikko kuluisi nyt asioita järjestellessä – niin olin myös Ingalle viestittänyt. Puhelimessani odotti jo varmasti äkäinen vastaus, jota en viitsinyt avata. Halusin käyttää vähän aikani muutoin kuin pahaa mieltä pitäessä.

Ehkäpä käyn pienellä tutustumisretkellä tuolla metsän suunnalla, suunnittelin jääkaappia täyttäessäni. Metsän takana oli Peltolan tila, jota en ollut koskaan nähnyt. Koira lähti seuraamaan minua häntä heiluen, kun suuntasin metsää kohti. Kuusikko oli sankka, täynnä sammalta ja mustikanvarpua. Hätkähdin, kun eteeni avautui keskellä metsää pienen pieni niitty. Katselin ihmeissäni ympärilleni. Miksi raivata pikkuruinen niitty tällaiseen synkkään, valottomaan metsäkolkkaan? Eläimen ruokkimista varten alue oli liian köyhä – vaivaista villiheinää hippu siellä toinen täällä. Käveltyäni aukion halki minulle valkeni sen tarkoitus. Suuren yksinäisen tammen juuressa seisoi koristeellinen, rautainen risti. Se oli ruostunut, ja vaivoin kykenin erottamaan pienellä taotut sanat:

”Wilhelm Anders Peltola. Syntyi 1898, kuoli 1918.

Lepää rauhassa, levoton sydän.”

Väristys juoksi niskasta nilkkoihin. Outoa haudata ihminen keskelle metsää. Aivan kuin hänet olisi haluttu piilottaa muilta.

Hautaa ei ollut erityisesti hoidettu, ainoastaan heinää oli niitetty hieman ristin ympäriltä. Haudan takana kiemursi polku kohti Peltolan pihapiiriä. Kävelen vain niin lähelle, että voin nopeasti vilkaista, millaiselle talolle Metsäniemen torppa kuuluu, se ei ole mitään urkkimista, rauhoittelin itseäni.

Etenin hitaasti polkua pitkin. Edessä kuulsi valoa, jonkin työkoneen moottorin pärinä kantautui etäältä korviini. Koira seurasi minua laiskasti, se pysähtyi nuuskimaan jokaista kantoa ja mätästä. Äkkiä polku katkesi hienosti hoidettuun nurmikenttään. Piilouduin pienen pajupensaan suojaan. Peltolan suuri kartanorakennus oli valkeaa, hohtavaa kiveä. Sisäänkäynti oli pylväiden koristama, ja yläkerran kattoterassi koristeellisine rautakaiteineen antoi sekin komealle talolle arvokkuuden tuntua. Etäämpänä siinsi valtava viljapelto, josta sato oli jo leikattu. Jossakin sarkojen päässä liikkui jokin maatalouskone tai traktori. Säikähdin, kun Roosan koira tassutteli kuono maassa keskelle kartanon pihanurmikkoa.

– Pois sieltä ja heti, sähähdin sille raivostuneena.

Helpotukseni oli suuri, kun eläin palasi kiltisti luokseni. Minun pitäisi soittaa heti Roosalle ja kysyä, mikä koiran nimi oli. Muuten en tulisi toimeen sen kanssa. Olin juuri kääntymäisilläni takaisin polulle, kun pihaan sukelsi sinihohtoinen auto. Jähmetyin sijoilleni ja tartuin varoen koiraa kiinni kaulapannasta. Autosta nousi ulos pitkä ja harteikas mies. Tummat, lyhyeksi leikatut hiukset. Mies avasi auton takaoven ja veti sieltä paketin kainaloonsa. Oven paukahdus – ja muutamalla harppauksella mies oli jo raskaan jalopuisen oven edessä. Yhtäkkiä mies pysähtyi. Hän kääntyi hitaasti ja katsoi metsän suuntaan. Sitten suoraan minua kohti. Kyyristyin pensaan takana kauhuissani. Sydän hakkasi kurkkua vasten. Aivan kuin mies olisi aavistanut läsnäoloni. Joillakin ihmisillähän oli tallella tuollainen vaisto, he aivan kuin tunsivat salaiset katseet itsessään. Odotin, kunnes ovi sulkeutui. Sitten juoksimme lujaa molemmat, minä ja takkuturkkinen koira.

Palattuani ripottelin kanoille muutaman kourallisen jyviä. Lampaille minulla ei ollut antaa mitään, ja toivoin, että ne saisivat kaiken tarvitsemansa torppaa ympäröivistä heinistä. Liiterin oven takaa paljastui ruostunut viikate. Sitä olisi opittava nyt käyttämään, jotta pääsisin saunalle polttamatta itseäni nokkosiin. Muutaman minuutin viikatoituani tajusin, kuinka huono kunto minulla oli. Kevyt huhkiminen kaksi kertaa viikossa töölöläisessä kuntosalissa oli naurettavan helppoa tähän verrattuna. Entä sitten saunapuiden teko? Miten siitä selviäisin? Liiterissä oli puuta hädin tuskin yhdeksi saunomiskerraksi. Yritin ajatella positiivisesti. Ei saa masentua, ei saa heittää kirvestä kaivoon.

Vilkaisin vanhan pihlajan varjostamaa kaivoa.

Tuo pirullisesti löyhkäävä onkalo. Olin yrittänyt olla ajattelematta sitä. Vaikka kaivo puhdistettaisiinkin, tuskin saattaisin juoda sen vettä. Pyyhkäisin hikeä otsaltani ja jatkoin viikatoimista. Tuhoon tuomittu retki. Tuhoon tuomittu yritys saada ”Vihreästä paratiisista” asuttava paikka.

Istahdin laholle saunanportaalle ja pysähdyin miettimään. Mitä minä todella halusin? Minä itse. Olin 46-vuotias helsinkiläinen liikeyrittäjä. Takana avioero ja pian kai myös suhde Mikkoon. Mieheen, joka tuntui perimmältään innostuvan vain it-alan kuivakkaista kiemuroista. Halusinko minä kävellä vielä seuraavat kaksikymmentä vuotta kaksioni ja Boutique Inga & Kristiinan väliä? Tavata samoja naisystäviäni? Käydä samoissa kahviloissa ja ravintoloissa, puhua läpi samat aiheet, jotka vuosi vuodelta tuntuivat yhä turhemmilta?

Väsyneenä laahustin liiteriin ja asetin viikatteen takaisin seinälle. Oliko tämä keski-ikäisen naisen joutsenlaulun alkusoittoa? Minusta ei tainnut olla mihinkään. Ja viihdyinkö ylipäätään enää missään?

Puhelimen näyttö välkytti valoa tuvan pöydällä. Inga. Epäröin hetken. Sitten vedin syvään henkeä ja sanoin nimeni.

– Olethan sinä vielä elävien kirjoissa! Ajattelin, että joku kyläpervo on jo sinut siellä raiskannut ja murhannut.

Ingan vitsailu ei naurattanut.

– Eipä ole sellaisia tullut vastaan.

Samassa muistin kohtauksen rannassa. Muistin metsän varjoihin luikahtaneen tumman hahmon, joka oli vakoillut uintiretkeäni.

– Ethän ollut tosissasi, kun kirjoitit, että jäisit sinne korpeen vielä viikoksi?

Purin leukani yhteen. Nyt oli oltava vakuuttava. Tällä kertaa en saisi antaa Ingalle yliotetta.

– Olin aivan tosissani. Ei tällaisen kaaoksen selvittämiseen riitä yksi viikonloppu. Minun on mentävä maanantaina asioimaan naapurikaupunkiin. Maksan laskuja ja jossain vaiheessa on sovittava torpan ja eläinten kohtalosta.

Ingan ääni kiristyi.

– Jossain vaiheessa? Minun mielestäni tuollaiset asiat on tehtävä heti.

– Virastot ovat auki vain arkisin.

– Hoidat maanantaina asiasi. Sanot irti torpan vuokrasopimuksen, maksat laskun ja perit saatavasi viimeistä penniä myöten Roosalta ja Jaimielta takaisin, kunhan ne ryökäleet joskus palaavat Suomeen. Lopuksi tilaat jonkun maajussin pamauttamaan ne elikot hengiltä.

Sydäntäni kouraisi. Miten helppoa olikaan istuskella Helsingin ydinkeskustassa viinibaarin jakkaralla ja ladella chardonneyta siemaillen toimintaohjeet parinsadan kilometrin päähän.

– Ja jossain vaiheessa voisit ilmestyä tekemään myös leipätyötäsi putiikkiimme. Se Riitan tyttö, jonka lähetit luokseni, on aivan kädetön ja avuton tapaus. Ei erota silkkiä satiinista. Eikä minkäänlaista näkemystä siitä kuinka hyvin toimeentuleva keski-ikäinen helsinkiläisnainen haluaisi pukeutua.

Siinä kuultiin sitten sekin. Aputyttö oli kelvoton, ja varmaankin siksi, ettei idea ollut Ingan oma.

– Miksi et sano mitään?

Tuijotin kaukana metsänreunassa ruokalevolla makailevia kylläisiä lampaita.

– Ei ole mitään sanottavaa. Palaan Helsinkiin viikon kuluttua. Toivottavasti asiat on silloin jo selvitetty.

Inga vaihtoi rekisteriä.

– Kristiina-kulta. Ymmärrän niin hyvin, että haluaisit siloitella tietä ainoalle tyttärellesi, joka elää nyt villiä nuoruuttaan. Joskus vain on jätettävä asiat rempalleen. Nuoren on itse saatava oppia kantapään kautta elämän realiteetit.

– Ei tässä siitä ole kyse. Ennemminkin siitä, mitä minä itse haluan.

Lauseet luiskahtivat suustani ennen kuin tajusin siivilöidä ajatuksiani.

– Mitäkö sinä itse haluat? Oletko sinä siis jonkinlaisella itsesi etsimisretkellä?

Ingan kysymys oli pahaenteisen ivallinen.

– Kuulehan Kristiina. Jos olet kadottanut itsesi, minä kyllä autan sinut nopeasti löytämään entisen ­minäsi.

Ja perhana vieköön, minä en halua takaisin entistä minääni enkä entistä elämääni, teki mieleni karjaista Ingan punaisen hiuspilven peittämään korvaan. Minä haluan tutustua uuteen itseeni, mikäli se vain on mitenkään vielä mahdollista.

Katkaisin puhelun ja suljin puhelimesta virran. Mitä enemmän Inga minua painosti, sitä vakuuttuneemmaksi tulin siitä, etten haluaisi ­poistua Metsäniemestä ennen kuin minusta itsestäni todella siltä ­tuntuisi.

Aamuisin tuoksui jo syksyltä. Yöt olivat kylmiä, ja minun oli herättyäni lämmitettävä tuvan uuni. Tilhet pyrähtivät hävittäjälaivueen lailla talon päädyssä marjovaan pihlajaan ja nokkivat sen hetkessä tertuista tyhjäksi. Tuore heinä loppuisi pian torpan ympäriltä, niin uutterasti lampaat olivat sitä ahmineet.

Olin pistäytynyt ystävällisen naapurin juttusilla keltaisella talolla. Häneltä sain ohjeet, mitä tuoda ensi viikolla kaupungista eläimiä varten. Varoen emäntä uteli, olinko jäämässä Metsäniemeen pitemmäksikin aikaa. Vastasin suoraan, etten osannut tehdä päätöstä. Emäntä tarjoutui kyselemään sijoituspaikkaa kanoille ja lampaille. Kissan ja koiran he saattaisivat ottaa itselleen, mikäli isäntä vain asiaan suostuisi.

Pois lähtiessäni ihmettelin itseäni. Minun olisi pitänyt olla iloinen ja helpottunut – asiat järjestyisivät. Viikon kuluttua palaisin Helsinkiin, ja Metsäniemi olisi taakse jäänyttä elämää. Kävelin ajatuksissani Ulriikan lähteelle. Nojasin mustaa lohkaretta vasten. Anna sinä kivi minulle viisautta, huomasin kuiskaavani itsekseni. Kumarruin katsomaan lähteestä kasvojani. Meikitön, hiukan päivettynyt naama. Edellisiltainen saunominen oli tuntunut suorastaan juhlalliselta. Lämmin löyly, lämmin vesi, vilvoittelu hiljaisessa illassa. Jossakin metsänreunassa Peltolan suunnalla oli piipittänyt pikkulintu yksitoikkoista lauluaan. Olin miettinyt yksinäistä hautaa keskellä metsää – millainen tarina tuohon nuorena kuolleeseen mieheen mahtoi liittyä?

Veden pinnalle leijaili kellastunut haavanlehti. Silmä poimi täällä pienetkin tapahtumat tarkemmin kuin kaupungin humussa ja hälyssä. Korva herkistyi uusille äänille, kun niitä oli harvassa. Haistoin uusia, ennen kokemattomia tuoksuja kävellessäni metsissä ja niityillä. Aloin oppia eläimistäkin jotakin – erotin jo lampaat toisistaan, samoin kanat – ensi päivinä ne kaikki olivat näyttäneet samanlaisilta järjettömiltä otuksilta. Kaikki ne ovat omanlaisia persooniaan, oli keltaisen talon emäntä minua valistanut. Kun eläimiä oppii tuntemaan, tuntuu, kuin ne alkaisivat tuntea myös hoitajansa, hän väitti vakavalla naamalla.

Tällaisia asioita Helsingissä ei koskaan tullut mietityksi. Ihmisen ja luonnon suhde kaventui puistokävelyihin puutarha-arkkitehdin muokkaamassa ympäristössä. Korkeasaaren häkkieläimiä saattoi toljottaa kokonaisen päivän yhdessä kädessä jäätelötötterö, toisessa jatkuvasti piippaava kännykkä. Uintiretki kului muiden auringonpalvojien seassa, moottoriveneiden ja ihmismetelin melskeessä. Vasta nyt, tämän ikäisenä, havahduin miettimään aidon ja keinotekoisen eroja. Urbaaneista elämyksistä puuttuivat aitous ja perushiljaisuus – luonnon omat tuoksut ja äänet.

Hörppäsin kämmenkupistani lähteen vettä. Samassa tunsin puhelimen värisevän taskuni pohjalla.

– Et ole näköjään vieläkään palannut Helsinkiin? Postit tursusivat luukusta, kun poikkesin aamulla ovellasi.

Mikon äänessä oli yhä samaa närkästystä kuin muutama päivä sitten erotessamme.

– Olen maalla vielä viikon.

Pitkä hiljaisuus. Painoin käteni lähteen hyiseen veteen.

– Voin tulla ensi viikonloppuna käymään. Saat kyydin takaisin Helsinkiin samalla.

Epämiellyttävä levottomuus sekoitti mielen. Miksi Mikko ja Inga tunkivat nokkansa asioihini? Miksi minut piti saada väen vängällä täältä pois?

Äänessäni oli haluttomuutta enkä yrittänytkään peitellä sitä.

– En tiedä viihdytkö sinä täällä…

Mikko tuhahti ärsyyntyneenä.

– Kiitos vaan lämpimästä tervetulotoivotuksesta. Voin vapauttaa sinut pohdinnoista: en varmasti viihdy siellä peräjunttilassa tuntiakaan. Mutta jonkunhan sinulle pitää näyttää maalaiselämän lait ja säännöt.

”Maalaiselämän lait ja säännöt?” En tiennyt itkeäkö vaiko nauraa. Mikkoko minulle ne opettaisi? It-insinööri, joka vihasi mökkeilyä, kalastusta, metsästystä, marjastusta ja Lapissa samoilua.

– Sitä paitsi parin viikon kuluttua on meidän firman syysbileet. Se on avec-tilaisuus. Arvelin, että haluaisit pukeutua sinne putiikkisi uutuuksiin. Niinhän olet aina tehnyt.

Mikon toimiston juhlat olivat aina suureelliset. Aina niissä oli oltava jokin kummallinen, rahalla ja suhteilla rakennettu performanssi, jota sitten muisteltiin koko seuraava vuosi. Minua touhu oli aluksi huvittanut, nyt pakollinen kaava korkeintaan aiheutti kyllästymisen tunteita. Kymmeniä humaltuneita tietotekniikkanörttejä jankuttamassa myynnin kehityksestä ja ”kiehtovista” innovaatioista, joilla talous saataisiin nousuun. Loppuillasta koko Suomen talous oli aina korjattu, vain tekijät ja toimijat olivat edelleen hakusessa – Mikon toimisto kun oli aivoriihi, ei ”suorittava porras.” Minut Mikko halusi käsikynkkäänsä koristeeksi. Varsinkin, kun tälläydyin aina uusimpiin luomuksiin, joita Inga minulle puoliväkisin tyrkytti. Hänen taka-ajatuksenaan ei suinkaan ollut minun iltani onnistuminen, vaan putiikkimme syysmalliston ilmainen mainostus.

Mikon työkavereilla on rahakkaita aveceja mukanaan. Kerrot niille uutuuksista ja houkuttelet ne liikkeeseemme.

Koko juttu tuntui nyt niin halvalta. Olin Mikolle ja Ingalle pelkkä välikappale. Toiselle koristenukke, toiselle ilmainen, kävelevä vaatemainos.

– En pakota sinua tulemaan Metsäniemeen. Mutta jos tulet, lupaa auttaa minua äläkä jatka irvimistä.

– En lupaa mitään. Ja mielipiteeni sanon kuten ennenkin.

Siihen puhelu loppui. Pudotin kännykän takaisin taskuuni ja manasin, kuinka pirullinen keksintö se loppujen lopuksi olikaan. Se oli kuin näkymätön koukku, jonka soittaja saattoi lennättää pahaa-aavistamattoman vastaajan lihaan kiinni. Mitä enemmän Mikkoa ajattelin, sitä vastahakoisemmin kuvittelin meille enää yhteistä tulevaisuutta.

Keltaisen talon emäntä huiskutti kättään, kun ohitin pihan.

– Uusi vesikuorma on jo torpan pihassa. Ette saa juoda vanhaa vettä. Soitan Peltolaan ja käsken Juhoa katsomaan kaivon. Asuitte torpassa sitten päivän tai vuoden, niin kaivo on joka tapauksessa puhdistettava.

Kiitin naapuriani, ja saman tien mieltäni alkoi häiritä uusi jännitystila. En halunnut tavata vuokranantajaa ennen kuin erääntyneet torpanvuokrat olisivat maksussa. Kunpa mies ei tulisi ennen sitä. Lähtisin heti huomisaamuna naapurikaupunkiin hoitamaan asian.

Palasin hajamielisenä torpalle. Pihalla pysähdyin muistelemaan Peltolan pihaan autoillutta miestä. Oliko näkemäni mies tuo naapurin mainitsema Juho? Entä kuka oli vanhan tammen juureen haudattu Wilhelm Peltola? Ketä muita mahtoi kartanossa asua?

Kaukana maantiellä pärisi mopo. Kuulin, kuinka se kääntyi ja lähti jyrräämään kärritietä kohti torppaa. Varjostin kämmenellä silmiäni nähdäkseni, kuka ihme oli eksynyt yksinäiselle mökkitielle. Lippalakkipäinen nuorimies sammutti moponsa portilla ja tervehti minua ujosti.

– Ootteko te Kristiina Lindsten?

– Kyllä olen.

– Ja tämä on Metsäniemen torppa?

– Kyllä. Juuri se.

– Tässä olisi postikortti. Oli tullut kylän konttoriin ja sanoivat, että tänne pitäisi tuoda.

Riensin pojan luo ja kiitin postista.

– Eipä mitään. Oon semmonen kesälähetti, enkä tunne näitä seutuja kuin suurin piirtein.

– Hyvin osasit, kiittelin punastelevaa nuortamiestä ja pyysin häntä ottamaan taskustani löytyneen setelin vaivanpalkaksi.

Poika pudisti päätään ja sanoi ­saavansa mukavan kesätienestin postista.

– Ota vain, mene vaikka elokuviin tai jotain. Olen niin iloinen kun sain tänne jumalan selän taakse postia oikein perille kannettuna.

Poika kumarsi hämmentyneenä ja käynnisti mopon. Sitten nuorimies päristeli lippalakki keikkuen korkean heinikon uumeniin. Kuuntelin paikoillani, kunnes kaikkialla oli hiljaista. Oloni tuntui äkkiä hyvin yksinäiseltä.

Puristin sormissani postikorttia, joka oli leimattu Goalla.

Valkoista hiekkaa, vihreänä välkehtivää merta. Takana Roosan punaisella mustekynällä kirjoittama terveinen.

”Moi äiti!

Täällä on ihanaa, zen päässä, varpaat meressä. Soitan sulle pian. Jaimiella oli täitä, ja rasta piti leikata kokonaan pois. Nyt se näyttää karibialaiselta vankikarkurilta! Minä taas annan tukkani kasvaa, pitkästä aikaa. Rahaa on vielä vähän jäljellä, ilmoitan mihin voit laittaa lisää.

Pus,

oma Roosasi”

Pudottauduin istumaan aitan portaalle. Roosa, Roosa, milloin opit ajattelemaan järjelläsi? Millaisen rahakirstun päällä luulet äitisi nukkuvan?

Jäin tuijottamaan kellastuvalehtistä vanhaa koivua, jonka oksa kynsäisi tuulessa aitan räystästä. Tulisiko Roosasta koskaan yhteiskuntakelpoista eläjää, joka jaksaa sinnitellä vastusten läpi? Tähän mennessä tyttö oli suhtautunut kaikkiin vastoinkäymisiin samalla kaavalla: pakenemalla tilanteesta. Ja minä olin ollut se, joka sammutteli tulipaloja hänen jäljiltään. Tapaus Metsäniemi saisi jäädä viimeiseksi koetinkiveksi tällä tiellä. Enää en ryhtyisi silottelemaan nuorten tekosia. Torpan piirongin päällä odottava laskukeko nielisi tilini tyhjiin. Minun oli oltava nyt tiukka ja uskottava, että sääli ja paapominen tekivät vain hallaa Roosalle. Huomenna ostaisin vanhanajan siniruutuvihkon, ja alkaisin täyttää sitä rivi riviltä. Pikkuhiljaa, vuosien kuluessa Roosa ja Jaimie saisivat korvata tavalla tai toisella kustannukset, jotka he jättivät minun kontolleni. Pikkuhiljaa parikymppisten liihottajien tulisi oppia kestämään elämässä vastaantulevia, epämiellyttäviä asioita. Ja minun itseni pitäisi kovettaa mieleni. Jos nyt lipsuisin ja antaisin periksi, saisin syyttää lopputuloksesta pelkästään itseäni.

Uusi osa ilmestyy aina lauantaisin.

Lue myös:

Edellinen osa

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.