Kun Kristiina saapuu Vihreään paratiisiin, vastassa ovat janoiset lampaat ja haiseva kaivo. Kaikki on jäänyt rempalleen, ja kaiken kukkuraksi Kristiina alkaa pelätä, että joku vaanii häntä.

Bussimatka hämäläiseen Metsäniemen kylään kesti kolmatta tuntia. Noiden tuntien aikana ehdin seuloa lävitse elämäni tärkeimmät tapahtumat – naimisiinmenon, Roosan syntymän, muotiliikkeen perustamisvaiheet yhdessä Ingan kanssa, avioeron, Roosan ja Jaimien ekoelämähaaveilut ”Vihreässä paratiisissa”. Ja vihoviimeiseksi: suhteeni Mikkoon.

Kaivoin käsilaukustani taskupeilin ja vilkaisin totisia kasvojani. Sama tummatukkainen Kristiina. Se sama, jonka pitäisi olla juuri tällä hetkellä Helsingissä avaamassa Boutique Inga & Kristiinan ovea ensimmäisille asiakkaille. Pudotin peilin laukkuun ja jäin tuijottamaan bussinkuljettajan kyyryjä hartioita. Mitä Inga mahtaa tuumata löytäessään toimiston pöydällä odottavan kirjelapun? Näin mielessäni, kuinka nyrkki pamahtaisi pöytää vasten ja Ingan oranssipunainen kiharapehko leiskahtaisi, kun hän tajuaisi minun todellakin ottaneen omin luvin vapaata töistä. Sitten kalahtelisivat metallipäällysteiset stilettikorot pitkin putiikin lattioita. Miten kammosinkaan sitä tutuksi käynyttä, vihavimmaista marssiääntä.

Painoin otsani bussin viileää ikkunaa vasten. Elokuiset, tyynet maisemat vilisivät ohitse. Kellanruskeaa, okraa, hehkuvina loistavia pihlajia punaisine marjaterttuineen. Milloin viimeksi olin lähtenyt Helsingin ydinkeskustan ulkopuolelle, nähnyt peltoja, syyskylmiä järvenselkiä ja metsiä? Siitä oli kauan. Kun Roosa ja Jaimie viime tammikuun pakkasilla muuttivat Metsäniemen torppaansa, näytti tämä samainen maaseutumaisema pelkästään valkeisiin käärinliinoihin puetulta uhkalta. Ja sitä kai se olikin – ainakin äidille, joka seuraa vierestä, kuinka kaksikymppinen kukkaistyttö yhdessä jamaikalaisen poikaystävänsä kanssa yrittää asuttaa vuosia autiona ollutta jääkylmää torppaa, jonne kukaan ei ollut edes aurannut tietä.

Nyt maisema näytti toiselta. Ystävällisemmältä. Mutta mitä minä osaisin tehdä Metsäniemessä? Äkkihälytys oli viskannut ajatukseni hajalle. Roosan ja Jaimien hylkäämät eläimet eivät saa kuolla – se oli ainoa asia, josta olin varma. Joskushan sai lukea lehdistä uutisia eläinsuojelurikoksista. Heitteille jätetyt kotieläimet, välinpitämättömät omistajat. Pahinta mitä osasin kuvitella, oli se, jos Roosa tai minut yhdistettäisiin sellaiseen kauheuteen. Tuskin Ingakaan siitä olisi ollut riemuissaan. Liikkeen maine mustaantuisi. Mutta kuinka saada Inga ymmärtämään epätoivoinen tilanteeni? Se nainen ei kuunnellut koskaan muuta kuin omaa totuuttaan.

Vilkaisin viereisessä penkissä istuvaa vanhempaa pariskuntaa. He olivat selvästikin palaamassa matkan varrella sijaitsevasta hämäläisestä pikkukaupungista kotiinsa maalle. Jalkatila ja hattuhylly olivat kukkuroillaan ruokaostoksia ja vaatepussukoita. Äkkiä jännityin ja jäin kuulolle, kun nainen tuntui mainitsevan sanan Metsäniemi.

– Taksi oli tullut eilen pihaan. Siihen ne molemmat olivat rinkkoineen ja reppuineen ahtautuneet.

Mies varmisti, oliko hän todellakin kuullut oikein – ajelivatko ne rahattomat hipit taksilla?

– Musta taksimersu oli ne vienyt. Ja ihan Helsinkiin asti.

Mies jäi toviksi sanattomaksi. Nainen sen sijaan jatkoi posket juoruamisen nautinnosta puneht­u­neina.

– Ajattele nyt. Sinne jättivät lampaansa ja kanansa. Kissan ja koiran. Vastuuttomia kakaroita.

– Lettipäinen mies ja mulipäinen tyttö. Jo minä pahaa aavistelinkin, kun pakkasilla siihen murjuun änkesivät, mies puuskahti ja pyöräytti kiihtyneenä kädessään roikkuvaa lippalakkia.

Nainen suipisti suutaan tietäväisen oloisena.

– Poikakin semmoinen mustaihoinen maahanmuuttaja. Ei osannut sanoa suomeksi muuta kuin päivää ja kiitos. Englantia tuntuivat tolkkaavan keskenään. Olisikin mielenkiintoista tavata sen tytön vanhemmat. Kai ne sentään ovat suomalaisia.

– Komea ja ystävällinen poikahan se sinällään oli. Ja tyttökin niin nätti. Vaikka pelkkä sänki oli vain päässä. Roosako se sanoi nimekseen? mies muisteli haparoivasti.

– Nätti, kalju ja tyhmä, nainen napautti mulkaisten minua kohti.

Sykerryin pieneksi ikkunaa vasten. Ehkä tämä lähtöni Metsäniemeen oli todellinen virhetikki, niin kuin Mikko puhelimessa aamulla minulle ärähti. Mieli painui entistäkin ankeammaksi muistaessani Mikon. Hänen mielestään Goalle karanneet nuoret olisivat ansainneet kunnon rangaistuksen hölmöilyistään.

Et lähde minnekään. Annat piruvie niiden elukoiden vaan mädäntyä sinne vajaan. Kun rikospoliisi on Roosaa ja Jaimieta aikanaan lentokentällä vastassa, oppivat ne hörhöt viimeistään silloin, miten käy, kun laistaa vastuusta.

Helppo kai tuollaisia oli pudotella, kun ei ollut kyse omasta lapsesta. Yhtään kertaa Mikko ei kysynyt, miltä minusta äitinä tuntui joutua yhtäkkiä kaiken sotkun keskelle. Hänen mielestään minun olisi vain pitänyt muina miehinä pukea pikkumusta ylleni ja lähteä illaksi teatteriin. Ja sen jälkeen vielä kynttiläillallisille.

Metsäniemen kylän pysäkki lähestyi. Mies ja nainen alkoivat keräillä kiireen vimmalla lukemattomia kasseja ja pusseja. Nostin käsilaukun syliini, pieni matkalaukkuni kolahteli bussin tavarakontissa. Minulla ei ollut minkäänlaista muistikuvaa, mitä olin mahtanut eilen illalla siihen järkytyksissäni pakata. Olohuoneessa jurottava Mikko oli mykkyydellään sekoittanut lopunkin harkintakyvyn. Oikeastaan olin ollut helpottunut, kun mies loukkaantuneena lähti viimein kotiinsa. Minä olisin tarvinnut turvallisen olkapään, en kiukuttelevaa pikkupoikaa.

Viivyttelin bussipysäkillä ja teeskentelin näppäileväni kännykkääni. Halusin vieressäni istuneen nokkavan pariskunnan häipyvän mahdollisimman kauas omille teilleen. Pitäisi olla äärimmäinen hätä, jotta ottaisin noin pahansuopiin naapureihin yhteyttä.

Kun tienoo oli hiljainen ja auton äänet katosivat seuraavaan tienmutkaan, nostin laukkuni maasta ja lähdin tarpomaan pellon halki koukertavaa savista kärrytietä. Etäällä tien päässä pilkotti torpan harmaa päätyseinä, jonka suojassa kasvoi ikivanha, tuuheaoksainen pihlaja. Jo kauas kantautui sydäntäsärkevä määkynä. Lammasparat. Ne ikävöivät siellä hoitajaansa. Kun pääsin vanhan aitan nurkalle, kuulin vienon naukaisun. Punaharmaa kissa katsoa tapitti minua ujosti aitanportaalta. Siinä samassa se lähti seuraamaan minua tuvalle. Silläkin oli kai nälkä. Onneksi olin ymmärtänyt ottaa mukaani pienen kylmälaukun ja nakannut siihen pätkän makkaraa ja purkin kermaista maitoa.

Heinä oli pihalla pitkää, ja rauhassa kasvaneet korkeat ohdakkeet raapivat käsivarsiani. Tömistelin maata jokaisella askeleella ja toivoin hartaasti, että käärmeet pakenisivat äänen kuullessaan. Kun pääsin torpan portaille, laskin laukkuni maahan. Kissa kiehnäsi nilkkaani vasten. Sen koko vartalo hyrisi kehräyksen voimasta.

– Mikä sinun nimesi on?

Silitin pehmeää turkkia. Pieni vaaleanpunainen kieli lipaisi sormeani.

– Tulehan sisään. Saat maitoa ja vähän makkaraakin.

Arvasin oikein – ulko-ovi oli jäänyt nuorison jäljiltä lukitsematta. Astuin sisään tuvan hämärään kissa kannoillani.

Ensimmäinen näky oli korkea tiskivuori, joka jatkui työtasolta pirtinpöydälle. Avasin jääkaapin – se oli yhtä maitopurkkia ja kahta kananmunaa lukuun ottamatta tyhjä. Huokaisin masentuneena. Miten lapsiparat olivat mahtaneet pysyä hengissä?

Kurkistin varoen kamarin puolelle. Päästä vedettävä lakkapuinen sänky oli mullin mallin ja petaamatta, pieni piironginpäällys sekaisin paperipinoista. Selasin päällimmäiset lappuset läpi: maksamattomia laskuja, kuten pelkäsinkin. Sähkö, torpan vuokrat, lampaan rehut, vehnänjyväsäkit, rautakauppatavarat – moninkertaisia maksumuistutuksia ja perintäuhkia. Vanhimmat niistä olivat jo viime talvelta.

Hartiani painuivat lysyyn. Laskuista kertyi muhkea summa, johon joutuisin käyttämään palkkani ainakin kahdelta kuukaudelta.

Tuijotin lasittunein silmin pellavasalusiinin hämärtämää huonetta. Mikko ja Inga olivat oikeassa. Tämä oli katastrofi ja tuhoni. Niin taloudellisesti kuin henkisesti.

Kissan pehmeä tönäisy havahdutti minut toimintaan. Nostin laihan eläinparan syliini. Ääneni oli murtua itsesäälistä.

– Mitäs me yksinäiset reppanat. Otetaan vähän syömistä ja juomista ja yritetään selvitä huomiseen.

Istahdin pirtinpöydän ääreen ja seurasin, kuinka kissa nuoli huolellisesti maitokuppinsa tyhjäksi. Sitten se pesi tassunsa, venytteli raukein liikkein ja loikkasi pehmustetun rahin päälle. Kissa katseli minua kotvasen silmät sirrillään, kunnes nukahti. Rauhallinen kehräys kumpusi sen pienestä ruumiista.

Ulkoa kantautui valittava, vaimea huuto. Minulle tuli kiire. Miten saatoinkaan unohtaa kanat ja lampaat. Ryntäsin pihamaalle ja katselin hetken neuvottomana ympärilleni. Sitten harpoin pientä tallia kohti. Lampaiden täytyi kuulla liikettä pihalta, niiden huudot voimistuivat ja kävivät kärsimättömiksi. Tullaan tullaan, sopotin hermostuneena. Hyvä jumala, mihin olinkaan itseni sotkenut. Mistä saisin eläimille vettä, jos kerran kaivokin oli nuorten mukaan pilalla?

Avasin laudalla teljetyn, vinoon nyykähtäneen oven. Kolme huolestuneen oloista lammasta seisoi rivissä pienessä karsinassa. Niiden edessä oleva vesiastia oli tyhjä.

– Teidän on heti päästävä ulos täältä pimeästä tunkasta.

Nostin portin hakasen ylös ja avasin ulko-oven sepposen selälleen. Lampaat tuijottivat minua kuin avaruusoliota.

– Tulkaa tänne höpsöt! Täällä on vihreää, tuoretta ruohoa.

Kun otin askelen lampaita kohti, ne syöksähtivät peloissaan tallin kauimmaiseen nurkkaan. Lopulta luovutin, jätin mäkättäjät omaan rauhaansa ja menin itse ulos. Pihamaalle päästyäni vilkaisin varoen taakseni. Kolme lampaanpäätä kurkisteli epäuskoisin ilmein ulos tallin ovesta. Sieltä ne kai tulisivat, omine aikoineen.

Pieni kanavaja oli oudon hiljainen. Kammoksuen avasin haan ja kurkistin pimeyteen. Kasvojeni tasalla, vanhan puulaatikon päällä kyyhötti ruskea kana. Minut nähdessään se päästi kovaäänisen kotkotuksen ja hyppäsi pelästyneenä lattialle. Puulaatikon päällä lojui tummakuorinen muna. Nappasin sen kouraani ja astuin peremmälle. Erotin hämärässä viisi kanaa, osa niistä oli nokkimassa puoliksi revennyttä jyväsäkkiä. Nostin säkin pois lattialta ja avasin oven.

– Menkää nokkimaan ulos matoja. Hushus, ulos siitä!

Vain yksi kieltäytyi lähtemästä vapauteen. Se oli lumivalkea pieni kana, joka oli käpertynyt pesimään Jaimien leveälieriseen huopahattuun. Tartuin hatusta kiinni ja vieräytin mielenosoituksellisesti kaakattavan kanan hellävaroen lattialle. Sen alta pyörähti lattiaoljille valkeakuorinen muna.

Jätin vajan oven perässäni auki. Syksyinen aurinko oli kirkas, ilma oli jo hiukan kolea, taivas violetti ja korkealla niin kuin se aina tähän vuodenaikaan tapasi olla. Yhtäkkiä muistin isoäidin vanhan hokeman: Elokuu on saranakuukausi. Hänelle vuodenajat olivat huoneita – tietyt kuukaudet taas kuin ovia vuodenajasta toiseen. Elokuu sijaitsi juuri kesän ja syksyn saranakohdassa.

Seisoin keskellä ruokkoamatonta pihamaata, vasemmassa kädessäni ruskeakuorinen kananmuna, oikeassa valkea. Jäin katselemaan nurmikolla tepastelevia, maata nokkivia kanoja. Saranakuukausi tämä elokuu oli minunkin elämässäni. Äkkinäisten päätösten, järkytysten ja riskinottojen kuukausi.

Annoin katseen kiertää maisemassa. Heinä ja ohdakkeet ylsivät monissa paikoin kainaloihin asti. ”Vihreä paratiisi” – siksihän nuoret olivat torpan ristineet. Roosa ja Jaimie olivat noudattaneet luonnonmukaisuutta kaikissa tekemisissään. Liiallisuuksiinkin asti. Ruohonleikkurista ei olisi mitään apua tässä viidakossa. Jostakin pitäisi saada viikate. Ja minun pitäisi oppia käyttämään sitä. Muutoin luonto vyöryisi torpan ylitse. Vilkaisin takanani ruohoa rouskuttavia, tyyniä lampaita. Karkailivatkohan ne herkästi naapurin puolelle? Paikka oli mielestäni turvallinen, suojassa liikenteeltä. Peltolan kartano, johon torppa yhä kuului, sijaitsi näkymättömissä pienen metsikön takana. Lähimmät naapurit taas etäällä tien toisella puolen. Päätin ottaa riskin — antaisin eläimien olla vapaina. Ehkä niille kelpaisi kesän mittainen pihaheinä, ja maisema valostuisi siten edes hiukan. Ja ehkä ne älyäisivät siirtyä omin päin yöksi tallin suojaan, kunhan jättäisin niille oven auki.

Kuivuus karhasi kurkkua. Muistin janoiset lampaat ja kanavajan likaisen vesiastian. Raivasin tieni nokkosia väistellen pihlajan alla sijaitsevalle kaivolle. Nostin harmaata, puista kantta. Ripa irtosi, ja laho kansi halkesi kahtia. Kurkistin alas pimeyteen ja hyppäsin saman tien kauemmaksi. Haju oli hirveä. Jaimie oli ollut oikeassa. Kaivossa oli jotakin ylimääräistä, ehkä eläimen mätä raato. Eikä ihme kun suojakansi oli tuossa kunnossa. Viskasin puisen kansirivan heinikkoon. Täällä olisi tarvittu kätevää miestä. Vesi oli juomakelvotonta, minä eläimineni janoissani. Roosa oli kertonut puhelimessa, että jossakin lähimailla oli lähde, mutta missä?

Vein kananmunat tuvan pöydälle ja päästin kissan ulos. Katselin lamaantuneena likaisten astioiden vuorta. Vesi oli ensimmäinen edellytys millekään työlle. Nyt oli etsittävä naapuri, joka neuvoisi minut lähteelle.

Kaksi tyhjää muovisankoa kädessäni lähdin kävelemään tien toisella puolella häämöttävää keltaista taloa kohti.

Naapurin pihaa jos mitä olisi voinut nimittää Vihreäksi paratiisiksi. Nurmi oli tasaisen kauniiksi leikattua, kukkapenkit värikkäine syysperennoineen säntillisissä riveissä. Eläimiä ei naapureilla enää ollut, mutta kauniisti hoidettu, suuri kasvimaa ja omenatarha kielivät siitä, ettei pariskunta ollut jättäytynyt maatöistään eläkkeelle. Tunsin itseni typeräksi seisoessani keskellä pihaa tukka sekaisin, vaatteet heinäpölyssä, tyhjät sankot kourissani. Säikähdin kun ulko-ovi avautui ja pyylevähkö nainen ilmestyi portaille. Säikähdys muuttui saman tien helpotukseksi – talossa ei onnekseni asunutkaan se linja-autossa istunut pistäväkielinen emäntä.

– Vettäkö vailla?

Nyökkäsin avuttomana.

– Tästä vielä muutama sata metriä tuonne koivikkoon. Siellä on Ulriikan lähde. Sen näkee jo etäältä. Lähteen vieressä kun on iso kivi. Ulriikan kivi.

Jatkoin nyökkäilemistä ja vilkaisin takanani pellon päässä kohoavaa komeaa koivikkoa.

– Metsäniemen torppaanko te vettä kannatte?

Jouduin rykimään janoista kurkkuani ennen kuin sain vastatuksi:

– Kaivovesi on pilalla. Pitää saada talousvettä. Ja eläimille juomavettä.

Nainen katsahti kädessäni roikkuvia sankoja.

– Monta kertaa saatte tätä väliä kulkea, jos kahdella sankolla aiotte asian hoitaa.

Samassa nainen lähti kävelemään rivakasti pihan poikki kohti tyhjän näköistä navettarakennusta.

– Haen teille vanhat maitokärrit ja muutaman lisäsankon.

Seurasin hölmistyneenä naisen kulkua. Vanhat kumipyöräiset kärrit ilmestyivät sankoineen eteeni.

– Ulriikan lähteen vesi on hyvää. Koettakaa saada kaivonne kuntoon, ennen kuin talvi yllättää.

Kiitin emäntää nöyrästi ja lähdin paarustamaan kärreineni kohti koivikkoa. Kunpa Inga näkisi minut nyt, juolahti mieleeni ja minua alkoi hymyilyttää. Boutique Ingan ja Kristiinan toinen helsinkiläisomistaja työntämässä kolisevia maitokärrejä möykkelikköisellä peltotiellä. Vain ruudullinen huivi puuttui päästä. Väsymys teki tehtävänsä – mitä enemmän kuvittelin Ingan järkyttyneitä ilmeitä, sitä hervottomammin minua nauratti. Ingan kiiltävillä stilettikoroilla ei täällä pitkälle ­pötkittäisi.

Ulriikan kivi oli korkea musta lohkare. Painoin kämmeneni sitä vasten. Kivi tuntui hyytävän kylmältä – se johtui varmasti syvästä lähteestä, joka sijaitsi lohkareen juuressa. Kiven kylkeen oli hakattu vierekkäin kaksi kirjainta: UW.

Joku oli jättänyt kauhan lähteen reunalle. Maistoin vettä. Se oli uskomattoman kirkasta ja puhtaan makuista. Join ahnaasti kaksi kokonaista kauhallista. Pieni lintu lehahti Ulriikan kivelle ja käänteli päätään uteliaana. Sen mustat nuppisilmät seurasivat tarkkaavaisina, kun täytin kaikki viisi sankoa jääkylmällä vedellä. Nostin sankot kärreihin ja lähdin matkaamaan torpalle. Keltaisen talon kohdalle päästyäni huomasin emännän odottelevan portinpielessä.

– Pitäkää kärrit vain omananne siihen saakka, kun kaivo on kunnossa.

Huokaisin kiitollisena, enkä tiennyt, miten vastata kohteliaisuuteen.

– Ja pyytäkää Peltolan tilan isäntää katsomaan, mikä on veden pilannut. Hänen maillaanhan se torppakin on.

Torpalle palatessani mietin, kuinka uskaltaisin ottaa yhteyttä torpan omistajaan, joka ei ilmeisesti ollut saanut hänelle kuuluvia vuokrakuluja. Olisi noloa mennä kinuamaan toista kaivon puhdistukseen, kun kaikki mökin vuokrat olivat nuorten jäljiltä yhä maksamatta. Vasta kun saisin ne hoidetuksi, uskaltaisin tavata miehen, jonka mailla torppa ­sijaitsi.

Kun lähestyin torpan pihaa, loikahtelivat lampaat minua vastaan. Nyt niitä ei arastuttanut – janoisina ne vainusivat jo kaukaa kärreissä loiskahtelevan veden. Nostin kaksi sankoa nurmelle ja annoin niiden juoda. Kanat olivat siirtyneet vajan hämärään hautomaan. Vaihdoin niille puhtaan juomaveden ja päätin lämmittää itselleni ison kattilallisen tuvassa. Asunto olisi pestävä, tiskit tiskattava, laskut maksettava. Sen jälkeen minulla olisi kaksi kokonaista vuorokautta aikaa tehdä päätös, mikä olisi mökin ja eläinten kohtalo.

Pysähdyin tuvan hämärään. Eläinten kohtalo? Kuka ottaisi edes ilmaiseksi hippinuorten hankkimaa eläinlaumaa niskoilleen? Totuus olisi, että minun pitäisi kutsua paikalle eläinlääkäri ja pyydettävä häntä lopettamaan elikot.

Vilkaisin ikkunaruudun takana heinää rouskuttavia valkeaturkkeja. Ne näyttivät kilteiltä ja hyödyllisiltä. Pihamaan yksi nurkka oli järsitty kulkukelpoiseksi. Tätä vauhtia minulla olisi sunnuntaina jo pieni, avoin kenttä jota katsella ikkunasta.

Pikkuruinen, sähköllä toimiva keittolevy oli minun talvellinen tuomiseni nuorille. Roosa ei ollut siihen aluksi ihastunut, mutta pakkasten kiristyessä -25 asteeseen ja polttopuiden loputtua pienoishella kelpasi elämisen helpotukseksi. Nyt se lämmitti ison määrän vettä, ja sitä totisesti tarvittaisiin. Hankasin ja hinkkasin viikkoja vanhat ruuanjätteet lautasista. Pesin lattiat ja kaapit. Käytin repaleisen räsymaton ulkona ja tuuletin savusta mustuneet verhot ja vuodevaatteet. Millaisessa liassa ja siivottomuudessa nuoret olivatkaan eläneet. Mutta kaipa sittenkin omalla laillaan onnellisina – kunnes väsymys ja toivottomuus voittivat.

Urakan jälkeen vilkaisin peiliin. Näytin muinaisen savupirtin akalta. Vettä oli liian vähän perusteelliseen peseytymiseen saati saunomiseen.

Muistin linja-auton ikkunasta näkemäni aaltojen välkkeen. Vesistö ei voinut sijaita kaukana. Ennen illan pimenemistä ehtisin ehkä sinne uimaan, jos vain löytäisin polun rantaan. Kaapaisin käteeni Roosan vanhan pyyhkeen ja kiiruhdin tietä kohti. En ollut rohkea, pelkäsin pimeyttä, olin aina pelännyt. Elokuun illat olivat pimeitä, ja halusin ehtiä takaisin torpalle valoisan aikaan.

Polku rantaa kohti löytyi helposti, bussipysäkin kohdalta, kuten arvasinkin. Pyyhe toisessa kädessä, toisessa sampoopullo hypähtelin pitkin kivikkoista polkua eteenpäin. Metsä oli hiljenemässä iltaa kohti. Välke voimistui, puiden takaa aukesi valoisa vedenselkä. Olin saapunut pienen järvenlahden poukamaan. Edessäni hiekkaisalla aukiolla pilkotti punaiseksi maalattu puinen vene. Se makasi kumollaan hiekassa, airot oli nostettu pystyyn viereistä koivua vasten. Kumarruin veneen suojaan ja riisuuduin. Vesi tuntui kylmältä, mutta olin niin likainen, etten välittänyt viileydestä. Halusin vain vaahdottaa hiukseni ja hangata ihoni noesta valkeaksi. Kahlasin rintaani myöten veteen ja totuin nopeasti viileyteen. Hiekkapohja tuntui sileältä jalkojeni alla. Katselin laskevaa aurinkoa, joka värjäsi veden oranssinhohtoiseksi peiliksi. Yhtäkkiä tunsin outoa, yksinäistä onnellisuutta. Tämä minulta puuttui kokonaan kaupunkielämästäni. Hiljaisuus. Luonto. Taivaan siilaamat valot ja varjot.

Uin kaislikon reunaa seuraillen ja sukeltelin hiukseni sampoosta puhtaiksi. Sitten käännyin rantaa kohti. Samassa sydämeni oli pysähtyä. Siellä missä vene makasi kumollaan, seisoi musta, pitkä hahmo. Yhtäkkiä hahmo kääntyi ja katosi metsän pimentoihin. Emmin kauan, ennen kuin uskaltauduin kohottautumaan vedestä ylös. Jos hiippailija kyttäsi pensaikossa, näkisi hän minut ilkialastomana. Juoksin kyyrysilläni veneelle ja huokaisin helpotuksesta huomatessani, ettei vaatteisiini oltu koskettu. Kiskoin hädissäni hameen ja t-paidan kuivaamattomalle iholleni. Vasta sitten aloin katsella metsänreunaa kohti. Kaikkialla oli tyyntä ja hiiskumattoman hiljaista. Pelko värähdytti ruumistani. Minun olisi voitettava kammoni ja palattava pitkin polkua takaisin torpalle. Vaikka joku saattoikin parasta aikaa odottaa minua hämärtyvässä illassa, puun taakse piiloutuneena. Puristin pyyhettä kourassani ja otin jähmeän askelen kohti polkua. Samassa huomasin jäljet hiekassa. Miehen kengänjäljet, kokoa 45 tai 46, arvioin heti ammattilaisen silmin.

Vedin keuhkoni täyteen ilmaa ja päätin juosta. Kivet eivät hidasta vauhtia, kun pelko kiihdyttää askeleita. Maantielle päästyäni olin läkähtyä. Pysähdyin huohottamaan taakseni vilkuillen. Kuka tahansa mies oli ollutkin, hänestä ei näkynyt enää varjoakaan.

Kun harmaa torppa osui silmiini, oli kuin olisin nähnyt turvallisen majakanvalon pimeydessä. Sinne ei hiippailija toivottavasti uskaltautuisi.

Kissa odotti minua tuvan portailla. Sen edessä oli puoliksi syöty, lihava hiiri. Katti naukaisi tuttavallisesti, kun tulin sen luokse. Suljin kanavajan oven, jottei kettu menisi tekemään sinne yöllä pahojaan. Lampaat makailivat kylläisinä tallin oven edustalla. Yön kylmetessä ne ehkä ymmärtäisivät mennä tallin suojaan nukkumaan.

Tuvassa avasin ensimmäistä kertaa torpalle tuloni jälkeen puhelimeni. Olin vältellyt ajattelemasta Ingaa, mutta nyt sitä ei voinut väistää.

”En olisi uskonut tätä sinusta. Jätät minut yksin keskelle pahinta syysalennusruuhkaa. Ellei sinua maanantaina kuulu paikalle, menen lakimiehen juttusille ja teetän paperit valmiiksi. Osakkaaksi saan varmasti hyvän tyypin, onhan tämä menestyvä liike.”

Napsautin puhelimesta virrat pois. Olisiko Inga noin ilkeä? Viskaisi minut pois ja hankkisi uuden yhtiökumppanin tilalleni?

Kissa lipoi maitopisaraisia viiksiään ja alkoi pestä tassujaan tyytyväisenä. Olin ollut täällä vasta yhden päivän, mutta lähdöstäni Helsingistä tuntui kuluneen jo ikuisuus. Vielä kaksi vuorokautta. Sunnuntai-iltana Helsingin bussi kulkisi torpan ohitse – ja minä sen mukana. Kissa tassutteli jalkojeni juureen ja katsoa napitti minua orvokinsinisillä silmillään. Sitten se ponnahti syliini, käpertyi kerälle ja vaipui uneen. Istuin kauan hyrisevä kissa polvillani. Sen uneliaisuus ujuttautui minuunkin.

Sijasin vuoteeseen puhtaan lakanan ja vilkaisin vielä kerran salusiinin yli pihamaalle. Lampaat nukkuivat yhä tallin edustalla. Kuu kohosi kuusikon sahanterän takaa kuin suuri, valkoinen kukka. Ilta oli viilenemässä.

Jäseniäni pakotti. Torpan pesu ja vesien raijaaminen kilometrin päästä uuvuttivat kevyeen puuhasteluun tottuneen kaupunkilaisen. Vaivuin syvään uneen. Jossakin vaiheessa yötä tunsin, kuinka kissa hyppäsi sänkyyni ja asettui makuulle jalkopäähän. Sen pieni ruumis hohkasi lämpöä peiton lävitse.

Kuu oli ehtinyt kulkea pitkin taivaankantta jo pitkän reitin havahtuessani hereille. Valkoinen valokiila laskeutui ikkunan kautta kamarin lattialle ylettyen tupaan johtavalle ovelle asti. Kissa oli vaihtanut paikkaa. Se nukkui nyt kamarin räsymatolla pitkin pituuttaan. Ehkä sillä oli kuuma.

Olin jo vaipumaisillani takaisin uneen, kun kuulin heikon äänen. Jokin rapsahdus se oli. Vanhan hirsitalon omia ääniä, rahoittelin itseäni ja käänsin kylkeä. Hetken kuluttua ääni uusiutui. Raotin silmiäni. Ehkä ulkona oli alkanut tuulla. Ehkä tuvan ikkunan juuressa kasvava sireenipensaan raapi lasiruutua. Suljin silmäni. Tärkeintä olisi, etten antaisi mielikuvitukselle liikaa valtaa. Etten alkaisi öisin säpsähdellä ja pelätä. Univelkaisena en jaksaisi mitään – en kaupunkilais- enkä maalaiselämää.

Raapaiseva rapsahdus toistui.

Nousin hitaasti istumaan. Muistin illallisen kohtauksen rannassa. Entä jos Metsäniemen kylässä liikkui jokin hiippailija? Jokin naisenkipeä peräkamarin poika tai vinksahtanut kylähullu, joka oli huomannut yksinäisen naisen torpan pihalla? Minä olisin helppo uhri. Pienikokoinen nelikymppinen kaupunkilaisnainen, jonka kädessä ei pysynyt puukko eikä pyssy.

Puristin peitonkulmaa, ja yhtäkkiä kaipasin kipeästi Mikkoa. Miestä, jonka muistamista olin vältellyt kaikin tavoin. Jos Mikko olisi suostunut lähtemään avukseni Metsäniemeen, ei minun tarvitsi istua kello kolme aamuyöllä kuuntelemassa outoja rapsahteluja. Jos Mikko olisi vieressäni, nukkuisin hänen kainalossaan sikeää unta ja heräisin huomiseen virkeänä ja toimeliaana.

Uusi raapaisu kantautui voimakkaana kamarin puolelle. Siinä oli vaativuutta ja kärsimättömyyttä.

Helvetin Mikko, parkaisin mielessäni. Täällä minä pelkäsin lonksuvalla lukolla suljetun mökinoven takana. Pelkäsin roistoja ja raiskaajia — ja vain sen tähden, ettei se itsekäs tietokoneinsinööri ymmärtänyt antaa periksi ja lähteä mukaani.

Kohottauduin seisomaan ja katselin ympärilleni. Jotakin kättä pidempää olisi löydettävä ja nopeasti. Lähin poliisilaitos sijaitsi yli viidenkymmenen kilometrin päässä pikkukaupungissa. Jos joku aikoi ottaa minut hengiltä, olisin omien voimieni varassa.

Hiivin tuvan puolelle ja kyyristyin matalaksi, jottei kukaan erottaisi minua ikkunasta. Vanhan leivinuunin pankolla törrötti savusta mustunut leipälapion varsi. Vedin lapion äänettömästi alas ja koetin löytää lujan ja pitävän otteen sen puisesta varresta. Hitain askelin etenin kohti ovea.

Hiljaisuus. Pidättelin hengitystäni ja painoin korvani ovea vasten. Minua tärisytti. Ehkä joku painoi juuri tällä hetkellä ohimonsa oven vastakkaiseen puoleen kuullakseen, olinko hereillä.

Uusi osa ilmestyy aina lauantaisin.

Lue lisää:

Edellinen osa

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.