Karri Kettunen saa sähköpostiviestin mustatukkaiselta salaperäiseltä naiselta. Siitä alkaa vimmattu viestinvaihto, joka saa Karrin paljastamaan kaikki korttinsa.

Ensimmäinen syysaamu pienessä norjalaisessa kalastajakylässä valkeni kirkkaana ja kuulaana. Valo tulvahti pieneen makuualkoviin ja herätti miehen sikeästä unesta. Karri räpytteli silmiään tokkuraisena – hän oli unohtanut vetää verhon ikkunaan.

Mies makasi hetken paikoillaan. Pitkästä, pitkästä aikaa hyvin ja sikeästi nukuttu yö takana. Vasta nyt hän ymmärsi, millaisessa paineessa hän oli elänyt viimeiset viikot opetellessaan töitä Astridin alaisuudessa. Mieltä oli painanut koko ajan miellyttikö hän tarpeeksi esimiestään.

Hän oli ehtinyt olla Astridin juoksupoikana vasta muutaman viikon, ja uupumuksen merkit olivat jo tunnistettavissa.

Oliko hän tarpeeksi joustava, osasiko hän prikulleen tarvittavat käytöstavat. Tyydyttikö hän Astridin rakastajan ominaisuudessa siten, ettei nainen kyllästyisi häneen ja heittäisi häntä sivuun. Hänellä oli ollut jatkuva pelko siitä, että saavutetut edut – upea asunto vauraalla alueella, muhkea palkka, luvatut ulkomaanmatkat sekä kallis auto – luiskahtaisivat hänen ulottuviltaan mikäli hän ei olisi mielin kielin Astridille.

Karri nousi istumaan silmiään siristellen. Miten hurjat luulot hänellä olikaan omasta jaksamisestaan. Hän oli ehtinyt olla Astridin juoksupoikana vasta muutaman viikon, ja ensimmäiset uupumuksen merkit olivat jo tunnistettavissa. Nyt oli korkea aika levätä ja kerätä voimia. Vasta toipumisen jälkeen hän saattoi aloittaa uuden vaiheen – toistaiseksi kylläkin tuntemattoman, mutta hän luotti edelleen onneensa ja kohtaloonsa. Asiat lutviutuisivat, kunhan hän pääsisi taas jaloilleen.

Karri valmisti itselleen pienen aamiaisen ja istahti tupakeittiön jakkaralle. Eiliset syyllisyydentäyteiset tuntemukset olivat poispyyhittyjä muistoja. Niin käy, kun ihminen väsyy liikaa –sitä alkaa pehmetä ja luulotella, että kaikki mennyt on omaa syytä. Karri seurasi kahviaan hörpiskellen kuinka tuvan ikkunan toisella puolen kalastajat lajittelivat aamuista saalistaan laiturilla odottaviin kuljetuslaatikoihin. Turskaa, seitiä, rapuja – jopa valaan lihaakin oli kuulemma silloin tällöin tarjolla. Tuolla paateissaan ja purtiloissaan miehet tekivät sen mikä miehelle kuului – he poimivat merestä ruuan ja möivät sen tukkuun ja saarten kauppiaille. Heidän ei tarvinnut noudattaa jonkin narsistisen naisen sanelemia ohjeita. He olivat oman elämänsä herroja.

Hän ei antaisi enää yhdenkään naisen määräillä elämäänsä.

Karri voiteli paahtoleivän ja purra rouskautti palan kullankeltaista leipää. Mitä yhteistä oli Piiassa, Liinassa, Astridissa ja Annicassa? Ainakin se, että jokainen heistä halusi kontrolloida hänen tekemisiään ja menemisiään. Mikä parisuhde se sellainen muka oikein oli? Tämän irtioton jälkeen hänestä ei olisi enää yhdenkään naisen käskyläiseksi tai talutusnuorassa kipittäjäksi. Hän ei antaisi enää yhdenkään naisen määräillä elämäänsä.

 

Aamiaisen jälkeen Karri otti pitkän suihkun, palasi pyyhe lanteillaan auringon lämmittämään tupaan ja avasi tietokoneensa. Koska puhelin oli pidettävä suljettuna, netti oli nyt ainoa väylä ulkomaailmaan. Hän aikoi olla vastaamatta mahdollisiin meileihin – ainoastaan yksi ihminen tekisi poikkeuksen. Kilpisjärvellä tavattu mustatukka. Naisella oli nyt hänen sähköpostiosoitteensa.

Nainen oli kuin olikin kirjoittanut hänelle viestin.

Uusi, satunnainen tuttavuus häilähteli Karrin mielessä tämän tästä. Jotakin uudenlaista lumoa siinä naisessa oli. Ehkä se johtui naisen eksoottisen tuntuisesta eräoppaan työstä. Ehkä myös naisen olemuksesta. Voimakas, lihaksikas, ankariinkin ponnistuksiin totutettu vartalo, viirusilmät ja korpinmustat, pitkät hiukset. Ja varmasti kiehtovuus johtui myös naisen tyynestä ja keskittyneestä käytöksestä. Nainen, joka osasi kuunnella. Nainen, joka ei keimaillut. Nainen, joka teki viisaita ja tutkiskelevia kysymyksiä.

Karri lueskeli verkkaisesti päivän uutiset. Miten kaukaisilta ja turhilta ne tuntuivatkaan, kun niitä luki Lofoottien kainalossa, pikkuruisen merenlahden poukamassa. Uutiset selattuaan Karri avasi sähköpostin. Hän hätkähti. Kuuma sirahdus kävi läpi ruumiin. Nainen oli kuin olikin kirjoittanut hänelle viestin.

”Hei Karri. Toivottavasti matka Norjan puolelle sujui hyvin. Itse jouduin lähtemään varhain aamulla töihin, tällä kertaa poikkeuksellisesti Helsinkiin. Vaikka olen yleensä parhaaseen ruska-aikaan tunturissa vaeltamassa, joudun välillä käymään etelässä vetämässä erilaisia kursseja ja seminaareja. Se on oikeastaan ihan mukavaa vaihtelua –kunhan ei tarvitse matkustaa liian tiuhaan. Helsinki on kuin levoton muurahaispesä Lappiin verrattuna. Siellä on kiva käydä, mutta vielä paremmalta tuntuu palata takaisin pohjoisen rauhaan.

Meillä jäi silloin illalla hieman jutustelu puolitiehen. Jos haluat kertoa lisää, kirjoita minulle. Kuuntelen sinua mielelläni näinkin.

Ystävyydellä, Maria”

Karri hymyili itsekseen. Maria. Nyt hän tiesi naisen nimen. Sähköpostiosoitteessa ei näkynyt sukunimeä, mutta senkin hän vielä jossain vaiheessa onkisi kyllä tietoonsa. Mitä hän olikaan eilen väsyneenä ennen nukkumaanmenoa marttyyrinomaisesti sureksinut? Ettei hänellä ollut yhtäkään ystävää, jolle puhua, johon pitää yhteyttä. Turhaa kitinää sekin. Maria oli ilmestynyt hänen elämäänsä kuin tuo eilisiltainen, kirkas tähdenlento. Totta kai hän vastaisi naiselle. Ilmiselvästi universumi tahtoi nyt viestittää, että tässä oli ihminen, jolla tulisi olemaan vielä suuri merkitys Karri Kettusen elämässä.

 

Karri kiskoi t-paidan ja farkut ylleen ja istahti kuumeisin ajatuksin koneen ääreen. Sormet tanssivat näppäimillä –niin kiire hänellä oli saada yhteys tuohon salaperäiseen Mariaan.

”Hei Maria! Tulin hyvin iloiseksi luettuani viestisi. Vietän täällä vuonon rannalla nyt ansaittua lomaa. Myönnän: odottelin sinua aamiaiselle ja vielä parkkipaikallakin vilkuilin josko olisit jossakin lähistöllä ja saisin hyvästellä sinut. Se ilta oli minulle hyvä tärkeä, tärkeämpi kuin arvaat. En ole vielä koskaan ennen paljastanut siinä määrin ajatuksiani tutulle saati tuntemattomalle ihmiselle. Tuntematonhan sinä minulle olet — mutta samalla jotenkin hyvin tuttu. Onko se sitä paljon puhuttua sielujen sympatiaa? En tiedä.

Keskustelumme jäi tosiaankin kesken. Olin juuri kertomaisillani yksityiskohtaisemmin suhteistani naisiin, kun ravintola meni kiinni. Miksikö olisin sellaisesta avautunut juuri sinulle? Olen sitä itsekin miettinyt tämän tästä. En osaa selittää muutoin kuin että sinun persoonasi on sellainen, että sinulle on helppo puhua luottamuksellisesti. Tämä kuulostaa nyt kovin juhlavalta, mutta näin sen tunnen. Mitä haluaisit minun kertovan sinulle? Sano, niin minä kirjoitan.

Meren rannalta, Karri”

Mariassa oli uudenlaista haastetta. Ja nyt edettiin tällaisin konstein.

Karri mietti hetken ja painoi sitä ”Lähetä”-nappulaa. Sinne meni. Ei hän tiennytkään olevansa kirjoittajamiehiä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän viritteli suhdetta eloon kirjoittamalla. Luontainen supliikki auttoi varmasti tässäkin hommassa. ”Sielujen sympatia” – mistä sekin pälkähti hänen päähänsä? Mariassa oli uudenlaista haastetta. Ja nyt edettiin tällaisin konstein.

Karri oli niin kiihdyksissään, ettei hän malttanut irrottautua koneelta eikä olla vilkuilematta sähköpostiaan mennen tullen. Lopulta hän tajusi, että elääkseen oli ihmisen joskus myös syötävä. Mies nakkasi maihinnousutakin ylleen ja suuntasi kylän ainoaan kauppaan.

Kalanhaju tuoksui voimakkaana laitureiden suunnalta. Päivän menu on selvä, Karri tuumasi astuessaan sisään pieneen puotiin, jonka jäärouheisessa kalatiskissä lepäsi upeita mereneläviä odottamassa ottajaansa. Turskafileiden seuraksi hän osti pussillisen perunoita, sipuleita sekä kermaa. Vielä pari sitruunaa ja lounastarpeet olivat valmiina, Karri totesi tyytyväisenä ja tajusi, ettei ollut tarttunut keittiötöihin viimeksi kuin kesällä Piian luona kokatessaan päivällistä heille kolmelle. Siitäkään ei todellisuudessa ollut aikaa kuin muutama kuukausi, mutta nyt se elämänvaihe tuntui olevan jossakin ikuisuuden päässä, menneisyydessä. Niin paljon tällä välin oli tapahtunut.

Pikkuisen häntä hermostutti ruveta kaivelemaan menneitä.

Ulkona puhalsi navakasti. Kirkas sää oli kääntymässä pilviseksi. Mereltä kohoili violetinkarvaita pilvirintamia, jotka enteilivät puuskatuulta ja sateita. Ilta kulunee nyt tuvassa takan ääressä viskiä siemaillen, Karri aprikoi ja hylkäsi suunnitelman pienestä kiertoajelusta vuonon rannoilla ja tunturin kupeessa. Retkeillä hän ehtisi myöhemminkin.

Tuvalle tultuaan hän kiiruhti avaamaan tietokoneen. Olen kuin murrosikäinen poika, joka odottaa postilaatikolla rakkauskirjettä kaukaiselta ihastukselta, Karri hymähti ja sävähti. Uusi viesti Marialta. Karri laski ostokset tiskipöydälle ja istahti jännittyneenä koneen ääreen.

”Hei taas, olipa kivaa saada sinulta nopea vastaus! Minäkin jäin kaipaamaan meidän keskusteluamme. Mutta jatketaan sitä näin meilitse — onhan tämäkin antoisa tapa jakaa ajatuksia. Olen yhä Helsingissä. Seminaari, jonka vedin täällä, poiki uusintapyynnön ja minun olisi ollut turhaa matkustaa takaisin pohjoiseen. Odottelen Helsingissä siis pari päivää ja valmistelen esitelmää loppuviikon kokoontumisiin. Minulla on hyvää aikaa myös kirjoitella mikäli niin haluat.

Kysyit viestisi lopussa, mitä haluaisin sinulta kuulla? Vastaus on: kaiken. Ehdit juuri ennen ravintolan sulkemista mainita yhden nimen. Piiako se oli? Niin muistelen. Kerro hänestä. Kerro mitä hän merkitsi sinulle ja miksi teidän suhteenne katkesi. Aloitetaanko siitä?

Vietä hyviä päiviä siellä kauniissa maisemissa, Maria”

Karri ei malttanut aloittaa ruuanlaittoa. Hän viskoi ostokset huolimattomasti viileään ja sytytti tupakan, vaikka mökeissä oli tupakointi kielletty. Pikkuisen häntä hermostutti ruveta kaivelemaan menneitä. Niiden muistelemisesta sikisi useimmiten huonoja ajatuksia ja pahoja unia. Mutta ehkä Maria näki pidemmälle – ehkä hän todellakin halusi löytää Karrin oikean persoonan, ja parhaiten se onnistuisi tutustumalla miehen historiaan ja ihmissuhteisiin. Ja sanottiinhan, että ihmisen oli hyvä käydä lävitse omaa elämäänsä, jo pelkästään itsetuntemuksenkin vuoksi.

Karri tumppasi savukkeen ja raotti ikkunaa tuulettaakseen tuvan. Navakoitunut tuulenpuhuri pyrki ahnaasti sisään. Aloitetaan siis Piiasta ja Tomista, hän sanoi itsekseen ja alkoi kirjoittaa.

”Hyvä on, Maria. Tämä on oikeastaan aika jännittäväkin kokeilu –kertoa menneistä kirjoittaen. Aloitan tarinani Piiasta.

Olin pestautunut erään pikkukaupungin pieneen autokorjaamoon apumieheksi. Homma oli typeräntuntuista seisoskelua ja harjan heiluttamista, koska minulla ei todellisuudessa ollut minkäänlaista koulutusta työhön. Jostakin syystä Jouko Leutonen silti palkkasi minut. Ehkä oma osuutensa oli puheillani, joilla olen usein saanut taivuteltua ihmisiä puolelleni.

Juuri tuolla autokorjaamon pihassa tapasin sitten sattumalta Piia-nimisen vaalean, siron naisen, jolla oli kolmevuotias Tomi-poika. Lyöttäydyin heidän seuraansa, sillä minulla oli rahallisia vaikeuksia vuokra-asunnon kanssa. Piia otti minut kotiinsa ja aloimme elää pienperheen tavallista elämää. Tiesin jo Piian luo muuttaessani, etten haluaisi loppuikääni sellaista kahdeksasta neljään -arkea. Olen aina tuntenut kuuluvani osaksi jotakin suurempaa ja menestyvämpää. Ei ollut Piian syy, että suhteemme lopahti. Minun oli tartuttava tilaisuuteen, kun se tuli eteeni Piian esimiehen muodossa.

En koskaan rakastanut Piiaa. En ollut edes ihastunut häneen. Piia on kiltti ja suloinen nainen, jolla ei ole suuria tavoitteita elämässä. Enempää en osaa analysoida suhdettamme.

Kysy lisää, jos haluat, Karri”

Annan mennä nyt siis kaiken ilman korulauseita, sillä uskon, että Maria arvostaa sitä.

Kerron Marialle kaiken kaunistelematta, Karri päätti lähettäessään viestin. Olen varma, että juuri tämä tapa tepsii sellaisiin ihmisiin, jotka vaativat sataprosenttista rehellisyyttä. Karri nojautui tyytyväisenä taaksepäin tuolissaan. Kirjoittaen monet hankalat asiat saattoi näköjään ilmaista sujuvasti. Puhuen niitä vain selittelisi ja änkyttelisi. Annan mennä nyt siis kaiken ilman korulauseita, sillä uskon, että Maria arvostaa sitä.

 

Ilta hämärsi, sade piiskasi ikkunoita. Aallokko kuohui vaahtopäisenä jyrähdellen sataman aallonmurtajaa vasten. Karri kaatoi itselleen viskin ja antoi koneen olla auki. Vanha puinen seinäkello alkoi lyödä iltakymmentä, kun meilin merkkiääni kilahti. Karri harppoi koneelle ja avasi viestin.

”Kiitos että kerroit suoraan suhteestasi Piiaan. On hyvä, ettet peittele rumimpiakaan ajatuksia ja tunteitasi. Se on luottamuksen avain. Pyydän sinua vastaamaan seuraavaan kysymykseen: jos kerran et rakastanut Piiaa, myönnätkö minulle ja samalla itsellesi, että Piia oli sinulle pelkkä hyödyntavoittelun väline? Käytit siis hänen tunteitaan välikappaleena sille mitä tavoittelit? Ymmärsin, että tavoitteesi oli päästä Piian esimiehen suosioon. Kerro hänestä ja vastaa samalla noihin edellä esittämiini kysymyksiin.

Teen yötä myöten esitelmää ja seminaarimateriaalia, joten olen hereillä pitkään. Odotan viestiäsi, Maria”

Karri hykerteli mielessään. Mitäs minä tuumasinkaan –tähän naiseen upposi parhaiten raaka rehellisyys. Maria tuntui olevan oikein kiitollinen huomatessaan ne peittelemättömät päätelmät, jotka hän esitti hänen ja Piian suhteesta. Totta kai hän vastaisi noihin kysymyksiin. Se olisi helppoa. Ja totta kai hän avaisi myös hänen ja Liinan tarinan. Maria saisi huomata, että Karri Kettusessa oli miestä ja suoraa selkärankaa puhumaan totuudet julki.

”Hei Maria, arvelinkin, että olet nainen, joka arvostaa suoruutta. Vastaan ensin kysymyksiisi. Kyllä –näin voi sanoa, Piia oli minulle pelkkä väline, jonka avulla pääsin hänen esimiehensä Liina Meren suosioon. Ja kyllä –en piitannut Piian tunteista siinä tilanteessa. Oli tärkeämpää päästä elämässä eteenpäin.

Olihan tämä aika erikoinen leikki – kertoa ventovieraalle naiselle asioista, joista moni vetäisi herneen nenäänsä.

Pyysit sitten kertomaan Liina Merestä. Hän hurmasi minut yhden illan kuluessa, turha sitä on kieltää. Piia tuntui kovin tavalliselta ja arkiselta hänen rinnallaan. Olihan Liinalla asema Meri OY:n toimitusjohtajana ja voi sanoa, että nainen käytti kaikki keinonsa saadakseen minut töihin firmaansa. Näihin keinoihin sisältyi seksiä, salailua ja valkoisia valheita ylenmäärin. Jouduin tietysti peittelemään jälkiämme Piian vuoksi, joka teki töitä Liinan alaisuudessa hänkin. Tilanteeni ei ollut helppo. Liina oli aikamoinen käskyttäjä enkä tiedä ollenkaan miten hänen kanssaan olisin pärjännyt ellei Astrid Sjöberg olisi ilmestynyt kuvioihin. Sen naisen rinnalla Liinakin jäi toiseksi.

Joko alat väsyä tarinoihini? Sano toki, jos haluat että lopetan tähän.

Illan pimetessä, Karri”

Karri huomasi viskin loppuneen. Myrsky ujelsi nurkissa ja hän lisäsi takkaan kuivia halkoja. Olihan tämä aika erikoinen leikki – kertoa ventovieraalle naiselle asioista, joista moni vetäisi herneen nenäänsä. Mutta Mariassa tuntui olevan avarakatseisuutta. Hän ei tuominnut eikä arvostellut, kysyi korkeintaan muutaman tarkentavan kysymyksen. Ja ennen kaikkea: nainen osasi kuuntelemisen taidon.

 

Kello näytti jo puolta yötä, mutta Maria oli edelleen hereillä; meiliin ilmestyi jälleen uusi viesti.

”Vieläkö valvot siellä meren rannalla? Luin vastauksesi ja kertomuksesi Liinasta. Häneenkin liittyen minulla olisi kysymyksiä. Ensiksi: oletko sitä mieltä, että Liina on syyllinen siihen, että petit Piian luottamuksen? Vai katsotko asiaa siten, että sinulla itselläsi olisi ollut mahdollisuus ottaa vastuu tilanteesta ja olla tarttumatta Liina Meren tarjoamaan työpaikkaan, johon liittyi ilmeisesti myös vaatimus seksistä ja suhteesta, Piiasta huolimatta?

Totta kai olen kiinnostunut sinusta, Maria, tunturien korpinsiipitukka.

Siinä kysymykseni. Sitten tullaan Astridiin. Kerro suhteestasi häneen. Mikä hänessä sinua kiehtoi niin paljon, että päätit jättää upouuden työpaikkasi Meri OY:ssa ja tempauduit hänen mukaansa? Toivon, että kirjoitat edelleen yhtä suorasti ja kaunistelematta kuin tähänkin asti. Arvostan rehellisyyttä ja jotta voisimme olla ystävät, avoimuus on kaiken perusta ja edellytys. Kuulostanko vanhanaikaiselta? Ehkä olen sellainen. Mutta jos olet kiinnostunut minusta, tämä olkoon ehto kaikelle.

Nuku hyvin, jatketaan huomenna, uninen Maria”

Karri nosti koneen syliinsä ja asettui makuulle. Viski raukaisi. ”Uninen Maria”. Se kuulosti suloiselta. Ja nyt nainen jo kirjoitti heidän ystävyydestään. ”Jos olet kiinnostunut minusta”. Totta kai olen kiinnostunut sinusta, Maria, tunturien korpinsiipitukka. Vastaan vielä tähän meiliin, vaikka nukkuisitkin jo siellä. Ja vaikka viski hieman höyrystää ajatuksiani.

”Maria, pyysit minua olemaan rehellinen. Totta kai olen, kerron suoraan kaiken. Itse asiassa olen ollut AINA rehellinen naisia kohtaan –ongelmana on ollut se, että naiset haluavat nähdä tarkoitusperäni ja tavoitteeni paljon jalompina kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Silloin voidaankin kysyä kuka huiputtaa ja ketä, eikö vain? En minä luvannut sanallakaan Piialle pysyvyyttä ja uskollisuutta –eikä hän sellaisia koskaan ottanut puheeksi. Jos hän olisi kysynyt suoraan, olisin kyllä sanonut, etten voi taata hänelle yhteistä tulevaisuutta minun rinnallani. Mutta kysymystä ei kuulunut. Piian olisi kannattanut olla tarkempi ja pitää oikeuksistaan kiinni. Ei ole minun syyni, että hän oli lapsellisen rakastunut ja oletti minun ilman muuta haluavan leikkiä elämäni loppuun asti ”äitiä, isää ja lasta”.

Liina Meri on nainen, jonka suosiosta monet kilpailevat. Päätin ottaa siis haasteen vastaan.

Sitten ne Liinaa koskevat kysymyksesi. Kumpi oli syyllinen –Liina vai minä? Se on vaikea asetelma. Kuvittelepa tilannetta, jossa saavut juhliin, joita emännöi upea, valovoimainen nainen. Oma kumppanisi näyttää hänen rinnallaan arkisesti pukeutuneelta, aralta hiirulaiselta, joka pelkää esimiestään ja haluaa vain nopeasti pois juhlista. Kun Liina syöksähti tervehtimään meitä, vuodatti hän kaiken huomionsa minulle. Minulla oli täysi työ vastata hänen kohteliaisuuksiinsa ja nokkeliin kysymyksiinsä. Siinä tilanteessa ei ollut mitään mahdollisuutta ruveta huutelemaan pöydän toiseen päähän että mitäsinullekuuluurakkaani, viihdytkösiellärakkaani. Liina oli asettanut meidät istumaan siten, että saattoi omia minut koko illaksi itselleen. Ja ollakseni rehellinen – ei asia minua haitannut. Liina Meri on nainen, jonka suosiosta monet kilpailevat. Päätin ottaa siis haasteen vastaan. Päätös oli minun. Mutta puolustuksekseni totean: moniko mies oli valinnut toisin?

Sitten toinen kysymyksesi. Totta kai olisin voinut kieltäytyä Liinan tarjoamasta työpaikasta. Oli jo alusta asti selvää, että Liina oli ihastunut minuun. Ja oli myös selvää, että se tarkoitti tiettyjä palveluksia, joita hän kiitokseksi minulta odotti. Tiesin kyllä mihin ryhdyin kun otin autonkuljettajan paikan vastaan. En sitä kiellä. Mutta huomaa — tässäkään ei ollut kysymys rakkaudesta. Tässä oli kysymys vallasta ja menestyksestä. Ja tuota tietä kuljinkin sitten eteenpäin yhä voimakkaammalla vauhdilla. Eli pääsemme nyt vihdoinkin tapaukseen Astrid Sjöberg. Kysyit mikä hänessä kiehtoi.

Olin kuin hyödyke, jota Astrid käytti ja nakersi miten halusi.

Vastaus on sama kuin Liinankin kohdalla. Valta ja vaikutusvoima. Astridissa noita ominaisuuksia oli vain moninkertaisesti Liinaan verrattuna. Astrid on lokomotiivi, joka jyrää kaikki vastukset alleen. Sen vuoksi häneen on turvallista ripustautua. Kun Astrid sanoo, että jokin asia hoituu, saat olla varma, että asia todellakin hoituu. Hänen suojeluksessaan on turvaisaa olla. Mutta Astridissa on toinen puoli, jota aloin kammoksua. Hän päättää kaikesta. Hän ei salli kenellekään yksityisyyttä. Hän on kyltymätön, nautinnonhaluinen nainen, jolle miehet ovat pelkkiä leikkikaluja. Mutta minussa on sen verran hulluutta, etten pelännyt hypätä karuselliin kun se käynnistyi. Vauhti vain alkoi olla jo alkumetreistä lähtien turhan kova. En enää tuntenut itseäni. Olin kuin hyödyke, jota Astrid käytti ja nakersi miten halusi.

Maria, kello näyttää kahta aamuyöllä. Lupaathan kirjoittaa minulle huomenna? Haluan kertoa sinulle vielä Annicasta. Sen jälkeen tiedät minusta kaiken.

Hyvää yötä, Karri.”

 

Kello näytti yhtätoista aamupäivällä, kun Karri havahtui omaan kuorsaukseensa. Hän massutteli huuliaan ja irvisti. Kokonainen viskipullo oli tyhjentynyt eilisillan meilailujen siivittämänä. Päässä jyskytti. Ei, ei – tämä aamu oli eiliseen verrattuna huono aamu. Karri vääntäytyi istumaan ja haroi paksua tukkaansa. Yhtäkkiä hän muisti. Juuri ennen nukahtamista hän oli painanut ”lähetä”-nappulaa. Sähköpostiviesti oli ollut pitkä. Mutta oliko siinä ollut päätä tai häntää –se oli tarkistettava välittömästi. Hän voihkaisi noustessaan jaloilleen. Miten hän nyt näin herpaantui ja alkoi ryypiskellä? Eikö tänä päivänä ollut tarkoitus lähteä autoilemaan ja kartoittamaan maastoa ja maisemia? Moneen tuntiin hän ei uskaltaisi rattiin, se oli päivänselvää.

Kädet vapisten hän avasi koneen ja kurkisti sähköposteihin.

Karri hoiperteli keittiöön ja kittasi vettä kaksi lasillista peräjälkeen. Kaipa tämäkin oli kestettävä. Ruumis oli tottumaton väkeville, kun oli juonut viime ajat hillitysti pelkkää samppanjaa ja kalliita vuosikertaviinejä. 

Kädet vapisten hän avasi koneen ja kurkisti sähköposteihin. Maria oli vastannut hänelle jo kaksi tuntia sitten. Siellä ei podettu krapulaa vaan tehtiin töitä täyttä häkää.

”Huomenta Karri! Täällä Helsingissä on ihana, aurinkoinen syysaamu. Toivottavasti sielläkin paistaa vielä aurinko. Katsoin säätiedotusta ja Lofooteille luvattiin lähipäiviksi kovia tuulia ja sateita.

Oli kiinnostavaa lukea Liinasta ja Astridista. Myös tulkintasi Piian ja sinun suhteestasi oli valaiseva. Kuulostaa siltä, että Astrid oli sinulle kaikkien ongelmien ratkaisija, jonka syliin oli turvallista heittäytyä. Hän oli kuin ankara äiti, jota vastaan ei uskaltanut kiukutella. Vai olenko väärässä?

Ja sitten taas ne pakolliset kysymykset — ennen kuin pyydän sinua kirjoittamaan Annicasta, joka lienee viimeinen nainen, josta sinulla on jotakin kerrottavaa?

Mikä sai sinut valehtelemaan Astridille? Ja millaista tulevaisuutta rakentelit mielessäsi kun irtisanouduit Meri Oy:sta ja lähdit niiltä sijoiltasi Helsinkiin Astridin kutsumana?

Mukavaa päivää toivottaen, Maria”

Karri piteli kaksin päätään. Oli lähdettävä kyselemään jostakin särkylääkettä. Muutoin hän ei jaksaisi vastailla noin monimutkaisiksi äityviin kysymyksiin. Ja tässä kunnossako pitäisi muka vielä jaksaa kertoa Annicasta, siitä nirppanokasta, jonka syytä koko sotku oli.

 

Ulkona riehui myrsky. Se riuhtaisi lippahatun Karrin päästä ja lennätti sen tiehensä. Karri käveli etunojassa tuulta päin ja pyyhki vetisiä silmiään. Kaupalle päästyään hänen oli otettava tukea seinästä. Näytän varmasti humalaiselta suomalaiselta, joka on eksynyt syrjään lomakylästä, Karri manaili ja koetti ryhdistäytyä. Särkylääkkeitä ei täällä myyty, mutta kauppias oli ystävällinen. Hän arvasi heti mistä kenkä puristi ja katosi kaupan takahuoneeseen. Takaisin tullessaan hänellä oli kädessään tablettiliuska, toisessa vesilasi. Karri kiitteli kiittelemästä päästyään. Hyvä oli potea Norjanmaalla krapulaa, kun ihmiset olivat näin ystävällisiä, hän tuumi hoippuessaan tuulen pieksämänä mökin suojaan.

Kahvin ja sillileivän jälkeen olo alkoi tuntua ihmismäisemmältä ja hän alkoi naputella hitain liikkein viestiä Marialle.

Mariasta ei ollut kuulunut pihaustakaan aamullisen viestin jälkeen.

”Hei Maria, olen hieman huonovointinen. Satuin kiskaisemaan eilisiltana kokonaisen viskipullon kitusiini. Rangaistus on nyt kärsittävä. Mutta se ei toki estä vastaamasta.

Mikäkö minut pisti valehtelemaan Astridille? Varmaankin pelko siitä, että olin tullut haukanneeksi liian ison palan hypätessäni Astridin kelkkaan. Ja totta on, että häntä vastaan oli turha kiukutella. Kysyit myös mitä haaveilin kun lähdin Astridin mukaan Helsinkiin. No sitä mitä Liinankin suhteen –menestystä ja vaikutusvaltaa, josta saisin osani. Astridhan oli varsinainen voimanpesä, josta suorastaan vuosi tuota huumaavaa menestyksen eliksiiriä niille, jotka häntä tottelivat. Ei siinä Liinan raivoamiset painaneet kun ymmärsin mitä Helsingissä olisi minulle tarjolla.

Annica oli sitten se kynnyspuu, johon löin kunnolla varpaani. Nuori nainen, joka käytti kaikki keinonsa saadakseen miehen pauloihinsa. Ja minä retkahdin. Tarvittiin vain alkoholia, kuutamo ja olemattomaan harsoon pukeutunut nuori nainen. Siinä se. Kaikki olisi mennyt sutjakasti ellei Annica olisi mennyt paljastamaan asiaa äidilleen. Mutta ei. Se lärppäsuu viserteli puhelimeen kaiken. Silloin minua vietiin ja lujaa.

Tässä siis kaikki viime kuukausilta. Kuten huomaat ei minulla ole ollut helppoa. Yksi valinta on johtanut toiseen. Ensin kaikki on näyttänyt aina hyvältä, kunnes jokin on lentänyt kapulaksi rattaisiin. Olen huonon onnen poika. Mutta aina on mahdollisuus etsiä uusi tie. Uusi keino. Tämä on minun mottoni.

Nyt olen kertonut sinulle kaiken. Mitä tästä eteenpäin? Karri”

Haluaisin istua iltaa kanssasi rauhassa jossakin tunnelmallisessa ravintolassa.

Koko päivä kului huonoa oloa parannellessa. Paikallisen pubin pizza lievitti vihdoin oloa ja Karri asteli jo illalla reippaammin takaisin mökille. Mariasta ei ollut kuulunut pihaustakaan aamullisen viestin jälkeen. Ehkä nainen oli pitämässä seminaariaan tai matkusti jo pohjoista kohti, kukapa sen tiesi.

Karri oli jo vaipumaisillaan uneen, kun koneen suunnasta kuului kilahdus. Hän pomppasi ylös ja kiiruhti lukemaan viestin.

”Hei Karri, toivottavasti pääsi on jo paremmassa kunnossa? Kiitos viesteistä, kiitos rehellisistä sanoista. On hyvä, että kerroit kaiken suoraan. Nyt tiedän mitä ajatella sinusta ja menneisyydestäsi. Elämä on joskus monimutkaista, niin kuin me ihmisetkin olemme.

Karri, saanko ehdottaa tapaamista? Tulen takaisin Helsinkiin kahden viikon kuluttua. Haluaisin istua iltaa kanssasi rauhassa jossakin tunnelmallisessa ravintolassa. Haluaisin vuorostani puhua sinulle. Suoraan niin kuin sinäkin minulle. Olen sen sinulle velkaa näiden viestien jälkeen. Laitan lähempänä sinulle kelloajan ja paikan tiedoksi. Jos siis haluat tavata minut. Et voi jäädä sinne merenrannalle ikuisiksi ajoiksi, ethän?

Ystäväsi, Maria”

Karrin kasvot levisivät hymyyn. Hemmetti soikoon, oliko tämä totta vai satua? Totta kai hän lähtisi Helsinkiin. Ei Astrid joka paikkaan ennättäisi. Tuskinpa se nainen edes enää halusi edes muistaa häntä. Mutta hän muisti Marian. Hän halusi tavata tuon lumoavan naisen, joka oli täynnä arvoituksia.

Jatkuu seuraavassa numerossa.

Matilda törmää yllättäen ex-mieheensä ja vanhaan ystäväänsä Kerttuun. Ei kai tällä kaksikolla ole jotain peliä?

On erilaisia tapoja herätä vapaapäivänään. Melko lähelle kärkeä voisi nostaa esimerkiksi heräämisen Välimeren auringon hellään lämpöön viiden tähden hotellin sviitissä latinorakastajan kainalossa. Myös herääminen vastakeitetyn kahvin ja croissantien tuoksuun on vähintään mukiinmenevä tapa kohdata alkava päivä.

Sen sijaan havahtuminen ovikellon toistuvaan kilkkeeseen olohuoneen sohvalta tyhjien oluttölkkien vierestä ei ole suositeltavaa. Varsinkaan, jos pelkässä T-paidassa ja tukka silmillään ovelle päästyään havaitsee ovikellon soittajaksi viiksekkään naapurin äijän.

”Huomenta, en kai minä herättänyt pikkurouvaa?”

”Torsti? Mitä ihmettä?”

”Anteeksi. Mutta ajattelin, että tämä on tärkeää. Näin ikkunasta, että Kaarina käveli vähän aikaa sitten kohti metsänreunaa.”

”Äiti? Ei kun se nukkuu mun huoneessa...”

”Kyllä hän näytti olevan ihan hereillä, joten tuumin että pitäisi varmaan kysyä, onko kaikki hyvin. Kun ei yleensä lähdetä kävelylle pelkissä sukkahousuissa ja laamapaidassa...”

”Laamapaidassa?”

”Juu, tai en minä noita naisten alusvaatteita niin hyvin tunne. Mutta ei se ihan ulkoiluvarustukselta vaikuttanut. Ja kun pikkurouva oli eilen niin huolestunut äidistään...”

Olin vieläkin aivan unenpöpperössä, mutta hiljalleen tajusin, että alakerran mursu oli silkkaa hyvyyttään tullut herättämään minut.

”Kiitos kauheasti. Taisin nukkua vähän pommiin. Tai mulla on vapaapäivä, eikä kello ollut soittamassa... Apua, mitä kello nyt onkaan?”

”Se on puoli yhdeksän.”

”Okko! Sun pitää lähteä kouluun! Pamautin ulko-oven kiinni ja säntäsin Okon huoneeseen.”

Pitää olla mieleltään vakavasti järkkynyt, jos vierittää syyn muutamasta kaljasta seitsemän vuotta sitten kuolleen isänsä niskoille.

Poika näytti nukkuvan yhtä sikeästi kuin minäkin. Ei ihme, ettei kumpikaan meistä ollut havahtunut äidin lähtiessä. Tällaisten unikekojen luota hampaisiin asti aseistautunut viikinkilaumakin pystyisi häipymään huomaamattomasti.

Okko haukotteli ja avasi silmänsä.

”Mitä sä rageet?”

”Sun pitäisi olla puolen tunnin päästä koulussa!”

”Ool rait, rauhotu.”

Okko laahusti keittiöön hieroen rähmät silmistään. Olohuoneen ohi kulkiessaan se nyökkäsi tyhjiin oluttölkkeihin pöydällä ja virnisti.

”Sulla on ollut täällä pienet illanistujaiset.”

”Ei ne ole mun, vaan isoisän...”

Tajusin saman tien, miten sekavalta se kuulosti. Pitää olla mieleltään vakavasti järkkynyt, jos vierittää syyn muutamasta kaljasta seitsemän vuotta sitten kuolleen isänsä niskoille.

”Tarkoitan, että muistelin isoisää ja join pari tölkkiä sen lempimerkkiä.”

”Pari tölkkiä, niinkö?” Okko näytti epäilevältä.

”Tossa on enemmän kuin pari, etkä sä sitä paitsi edes tykkää kaljasta.”

”Mä olen muuttunut.”

”Älä viitsi, kyllä sä voit kertoa, jos sulla on joku miesystävä.”

”Sillä on taas muistihäiriö ja se on lähtenyt luontoretkelle.”

Työnsin Okon eteen kulhollisen muroja ja käskin sen pistellä ne vauhdilla kitaansa. Yritinpä selittää asiaa miten päin tahansa, selitys ei kuulostaisi kovin vedenpitävältä. Se, että äiti pitää kisastudiota kummitusten kanssa ei ole yhtään parempi kuin se, että äidillä on alkoholiongelma ja salainen yövieras. Sitä paitsi nyt oli muutenkin kiire, sillä mutsi oli taas vapaalla jalalla, eikä ennuste ainakaan naapurin kuvauksen perusteella luvannut hyvää.

Yritin varmuuden vuoksi soittaa äidin numeroon, mutta kun puhelimen soittoääni kuului makuuhuoneesta, totesin yrityksen turhaksi. Kännykkä lojui sängylläni äidin päällysvaatteiden ja käsilaukun kanssa.

”Okko, mun täytyy nyt lähteä etsimään isoäitiä”, sanoin vetäessäni farkkuja jalkaan.

”Sillä on taas muistihäiriö ja se on lähtenyt luontoretkelle.”

”Siistii.”

”Ei mun mielestä.”

”Chillaa, mutsi. Kyllä isoäiti löytyy.”

Toivoin Okon olevan oikeassa. Äiti ei tuntenut meidän kulmakuntaamme kovinkaan hyvin, ja heti ostarin takaa alkoi laaja metsävyöhyke, jossa ei pururadan lisäksi ollut juurikaan kiintopisteitä. Jos äiti oli päättänyt sekopäissään lähteä metsään, tarvittaisiin kohta paikalle poliisi, palokunta, jäljityskoirat ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Näin jo mielessäni iltapäivälehtien otsikot: Eläkeläisnainen katosi metsään – tytär jätti äitinsä heitteille!

Juoksin portaat alas ja säntäsin pihalle. Parkkipaikan kulmalla vastaan laahusti naapuritalon ryppyinen ukkeli rollaattoriinsa nojaten.

”Anteeksi, oletteko nähnyt naista alusvaatteissa?”

”En enää pitkään aikaan muualla kuin internetissä.”

”Ei... kun tarkoitin, että nyt tässä ulkona, vanhempaa naista. Tai nuorempaa, teidän näkökulmastanne...”

”Ei ole näkynyt, mutta mielelläni kyllä katselisin nuorempaa.”

Jätin vanhan irvileuan hekottelemaan omille jutuilleen ja hölkkäsin metsän reunaan. Pururadan täyteen töhrityn opastekyltin luona oli ryhmä yläkoulun tyttöjä venyttelemässä opettajansa johdolla.

”Sori, onko tästä mahdollisesti mennyt ohi eläkeläisnainen?”

”Joku mummo köpötteli tonne purkkarille vähän aikaa sitten”, yksi tytöistä vastasi.

”Oliko se pukeutunut sukkahousuihin ja aluspaitaan?”

Tytöt katsoivat minua kummastuneina.

”Mä luulin, että ne on juoksutrikoot, mutta saattoi ne olla sukkiksetkin.”

”Jos ne oli legginssit”, toinen ehdotti.

”Tai hiihtarit”, arveli kolmas.

”Kiitos”, henkäisin ja rynnistin pururadalle.

”Mutta ei missä tahansa aamutohveleissa. Nämä on aidot Mahabis-slipperit.”

Kuten olin Eliakselle kertonut, en ollut suuri juoksun ystävä, mutta nyt ei auttanut jäädä vatvomaan lajivalintaa. Äiti piti löytää, mieluiten ennen kuin se eksyisi metsän uumeniin.

Kumpareista maastoa kipittäessäni mietin äidin henkistä tilaa ja muistin Antonin törkeän tempun. Se luihu taatusti tiesi, ettei äidin prosessori toiminut täysillä biteillä. Rahan lainaaminen muistisairaalta oli yhtä eettistä kuin Chupa Chupsin vieminen lapsen kädestä.

Ja sitä paitsi, mihin Anton rahaa tarvitsi, hyvin toimeentuleva bisneshai?

Juostessa palaset alkoivat loksahtaa paikoilleen mielessäni. Alkoi haiskahtaa siltä, että kaikki liittyi kaikkeen. Antonin äkillinen tarve lainata rahaa, Okon puheet irtaimiston myymisestä, Antonin häippääminen Okon luota kesken sovitun viikonlopun...

Olin niin ajatuksissani, että juoksin ensin äidin ohi. Vasta parinkymmenen metrin päästä tajusin ohittaneeni mättäikössä kyykkivän hahmon.

”Äiti! Mitä sä oikein hommaat?”

”Ai, huomenta. Tulin poimimaan puolukoita aamupuuroon.”

”Puolukoita?”

”Niin, mustikoita ei enää oikein löydy, mutta puolukat alkaa olla kypsiä. Ne on varsinaista superfoodia.”

”Mutta miten sä sillä lailla häivyit?”

”En raaskinut herättää sinua, kun sanoit että sulla on vapaapäivä.”

Äiti esitteli hyväntuulisena puolillaan olevaa pakasterasiaa. Se oli nopea poimija, oli aina ollut, ja viihtyi metsässä.

”Mutta tajuatko sä, miten huolissani mä olin susta! Ei tolla lailla voi vaan lähteä menemään, ja vielä alusvaatteissa...”

”Kuulepas nyt tyttö”, äiti kimmastui ja nousi seisomaan.

”Nämä on kuule Niken urheilutrikoot, ihan viimeisintä huutoa Intersportista.”

Katsoin marjamättäiden keskellä seisovaa äitiäni tarkemmin. Liikuntatunnilla olleiden tyttöjen veikkaus oli osunut oikeaan. Torsti oli luullut harmaita trikoita sukkahousuiksi. Ja laamapaidaksi määritelty yläosa oli Nanson yksivärinen paita, sekin aivan säädyllinen ulkoiluvaate. Aika tyylikäs itse asiassa.

”Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että sä hortoilit eilen kaupungilla aamutohveleissa”, puuskahdin vieläkin huolesta kiukkuisena.

”Mutta ei missä tahansa aamutohveleissa. Nämä on aidot Mahabis-slipperit”, äiti esitteli ylpeänä.

”Maksoi kuule melkein sata euroa verkkokaupassa, kyllä näillä kelpaa kävellä.”

”Kieltämättä minä jotenkin unohdin, että te olette eronneet. Ja olen unohtanut monta muutakin pikkuasiaa.”

Äiti katsoi minua ylpeänä hymyillen. En tiennyt, mitä ajatella. Kun 65-vuotias äitini lähtee ulos trikoissa ja Mahabis-tohveleissa, luulen että hän on menettänyt muistinsa, todellisuudentajunsa ja tolkkunsa. Sen sijaan kuka tahansa minua nuorempi hipsteri voisi kävellä samanlaisissa vaatteissa vaikka Lontoon tai Berliinin keskustassa, eikä kukaan kohottaisi kulmakarvaakaan. Ehkä äiti oli sittenkin skarpimpi kuin luulin.

Autoin äitiä poimimaan rasian täyteen ja palasimme sitten kotiin keittämään aamukahvit. Äiti halusi ehdottomasti maitoon keitettyä kaurapuuroa ja laittoi kattilan liedelle.

”Mä olen kuitenkin sitä mieltä, että sun pitäisi mennä johonkin tutkimuksiin. Se rahan lainaaminen Antonille oli täysin harkitsematon teko.”

”Myönnetään”, äiti sanoi.

”Kieltämättä minä jotenkin unohdin, että te olette eronneet. Ja olen unohtanut monta muutakin pikkuasiaa.”

”Ai se on sun mielestä pikkuasia?”

”Heh. Miehiä tulee ja miehiä menee”, äiti hymyili.

”Taidankin mennä kysymään alakerran Torstilta, lähtisikö se minun kanssani teatteriin viikonloppuna.”

Mietin, pitäisikö minun kertoa isävainaan viimeisimmästä vierailusta, siitä että olimme katsoneet yhdessä yleisurheilua ja juoneet olutta. Päätin kuitenkin jättää kertomatta, koska en ollut varma, miten se vaikuttaisi äidin henkiseen tasapainoon.

Äiti tuntui koko aamiaisen ajan niin normaalilta, että lupasin päästää hänet kotiin omin neuvoin. Varasimme kuitenkin yhdessä terveyskeskuksesta ajan neurologisiin tutkimuksiin, joissa saataisiin hieman tarkempi kuva siitä, miten pahasti äidin nuppi oli epävireessä.

Kun äiti oli lähtenyt, siivosin ja tuuletin koko kämpän. Juotuani vielä pari mukillista kahvia päätin itsekin suunnata keskustaan. Oli sentään vapaapäivä ja perjantai. Sen sijaan että märehtisin kotona Antonia, äitiä ja isävainaan ilmestymisiä, kävisin shoppailemassa itselleni ja Okolle vähän syysvaatteita. Ja sitä paitsi voisin samalla tuoda pojalle lupaamani Arnoldsin donitsit.

Kertun näkemisen aiheuttama ilahtuminen vaihtui raivoon, jonka Antoniin törmääminen sai aikaan.

Tullessani ulos Vero Modasta kuulin tutun äänen. Saksalaisittain s-kirjainta suhauttava nainen nauroi ja selitti jotain kovaan ääneen. Se oli Kerttu. Kävelin sen selän taakse ja koputin sitä olkapäähän.

”Yllätys!”

”Mitä ihmettä”, nainen tiuskaisi ja kääntyi.

”Matilda!”

”Moi”, sanoin ja olin jo halaamassa Kerttua, kun jokin sen ilmeessä sai minut epäröimään.

Silloin tajusin, että Kertun vieressä seisoi Anton.

”Ai moi Matilda. Me törmättiin ihan sattumalta just Kertun kanssa.”

”Ajattele, eikö ole uskomaton sattuma!” Kerttu hihkui ja nauroi taas kovaan ääneen.

”Kieltämättä... ”

Kertun näkemisen aiheuttama ilahtuminen vaihtui raivoon, jonka Antoniin törmääminen sai aikaan.

”Mutta vielä uskomattomampaa on se, että sä olet ryövännyt mun äidiltäni pari tuhatta euroa!”

Anton kavahti taaksepäin ja nosti kätensä kuin antautuva sotilas.

”Matilda, mä en ymmärrä mitä sä tarkoitat...”

”Sä ymmärrät ihan helvetin hyvin, että mutsi oli eilen sekaisin kuin Hanoi Rocksin hotellihuone 1980-luvulla”, sanoin ja tähtäsin Antonia etusormella kuin se olisi revolveri.

”Ja sä käytit sitä hyväksesi, sait sen lainaamaan sulle ison summan rahaa.”

Olin niin kiukkuinen, että olisin voinut lyödä Antonin pään läpi vaatekaupan näyteikkunasta.

Kerttu näytti hämmästyneeltä purkauksestani. Jälleennäkemisemme oli kieltämättä saanut hieman sapekkaan sävyn, mutta ajattelin etteivät minun ja Antonin välit kuuluneet hänelle tippaakaan, joten annoin palaa nyt kun olin saanut miehen seinää vasten.

”Ja entä se irtaimiston myyminen? Okko kertoi, että sä olet myynyt kasapäin sun omaisuutta, muun muassa meidän yhteisen lapsen trampoliinin sun muuta. Kerro totuus, oletko sä saanut potkut? Vai oletko sä vain veloissa?”

Olin niin kiukkuinen, että olisin voinut lyödä Antonin pään läpi vaatekaupan näyteikkunasta. Kerttu kuitenkin puuttui tilanteeseen.

”Matilda kulta, Anton kertoi just, että te olette hiljattain eronneet. Mä tiedän kokemuksesta, että sellainen tilanne saa tunteet pintaan, mutta sun kannattaa nyt ottaa vähän etäisyyttä asiaan.”

”Etäisyyttä? Mä en mitään muuta haluakaan kuin mahdollisimman suuren etäisyyden tohon lieroon.”

Näin silmäkulmastani, miten Anton livahti tiehensä. Kerttu hymyili minulle kuin uhmaikäiselle lapselle.

”Kuule, mun on pitänyt ottaa yhteyttä, mutta on ollut hiukan kiirettä”, se sanoi hurmaavalla suomalais-saksalais-sveitsiläisellä korostuksellaan.

”Mennään vaikka kahville jonain päivänä, tai siiderille, ihan miten vaan.”

”Joo. Kahvi on hyvä”, sain sanottua.

Toisaalta olin tyytyväinen, että olin sanonut Antonille suorat sanat, mutta samaan aikaan hävetti lapsellinen käytökseni Kertun nähden.

Vaihdettuamme numeroita Kerttu liihotti tiehensä kansainvälisen tyylikkäänä Minna Parikan kengissä ja Loewe-laukku olalla.

Minä kävelin Arnoldsiin ostamaan valkosuklaadonitsit itselleni ja Okolle.

”Olenko mä joku seuralaispalvelun geishatyttö?”

Illalla Ilona soitti ja muistutti edellisenä päivänä tekemästään ehdotuksesta.

”Matilda-kulta, sä lupasit mennä illalliselle mun kaverini Teron kanssa.”

”Lupasinko? En omasta mielestäni. Sä muistaakseni mainostit jotain ex-huippu-urheilijaa, jolle sä olet luvannut seuraa ravintolaillaksi.”

”Pliis. Mä pyydän. Se on mulle tosi tärkeä juttu, ihan bisneksen takia.”

”Olenko mä joku seuralaispalvelun geishatyttö?”

”Mutta ajattele niitä libanonilaisen ravintolan mezejä...”

”Mä en just nyt pysty ajattelemaan mezejä. Kaikki pyörii päässä ja on ihan sekavaa. Tajuatko sä, että mä alan kohta luulla, että Kepalla on jotain säätöä Antonin kanssa”, puuskahdin.

”Ei kai Anton voisi tehdä tuollaista?” Ilona epäili.

”Ai mutta Kerttu voisi?”

”No, sä muistat varmaan tapaus Pete Q:n.”

Ilona tarkoitti lyhytaikaista nuoruudenheilaansa Petri Kuustosta, jonka Kerttu oli vampannut jossain kesätyöpaikan bileissä sillä aikaa kun Ilona oli ollut siivoamassa juhlapaikan keittiötä. Koko juttu oli sinänsä merkityksetön, suhde Peteen ei ollut treffeillä käymistä vakavampaa, mutta totta kai Ilona muisti tuollaisen.

”Sitä paitsi Kepan kynnet on syyhynneet varattuihin miehiin muulloinkin. Lukion vanhojentanssien jatkoilla sen pokaamiskohteena oli poikien liikunnanmaikka, vaikka kaikki tiesivät miehen olevan naimisissa ja neljän lapsen isä”, Ilona muistutti.

”Noi on jo vanhoja juttuja...”

”Joo, mutta luuletko sä että Kerttu on Sveitsin vuosien aikana jotenkin kasvanut ihmisenä tai muuttunut paremmaksi?”

Tajusin, että itse asiassa Antonilla oli myös samanlainen kello kuin kuvan miehellä.

Ilonan kommentit vain pahensivat epäilyjäni. Lopetettuani puhelun selasin esiin Kertun Facebookin. Olisiko vielä jotain, mitä en ollut huomannut?

Kuten olin jo aikaisemmin havainnut, Kepa ei ollut kovin aktiivinen somessa. Lähinnä se päivitti kuvia itsestään ja koiristaan, yleensä ihanissa Sveitsin vuoristomaisemissa.

Ensimmäinen, mihin kiinnitin huomiota, oli Kertun parisuhdestatus. Facen mukaan se ei ollut enää naimisissa, vaan sinkku. Mielenkiintoista.

Toinen asia jonka huomasin, oli se, ettei yhdessäkään kuvassa näkynyt ketään muuta. Ei perhekuvia, ei potretteja sukujuhlista tai työpaikan illanvietosta. Vain Kerttu.

Selasin kuvia.

Kerttu katukahvilassa Luzernin vanhassakaupungissa. Kerttu veneajelulla järvellä, jonka taustalla näkyi vuoria. Kerttu puistonpenkillä jäätelöä syöden.

Katsoin tarkemmin. Kuva oli tiukkaan rajattu, mutta taustalta häämöttävästä Hotelli Kämpin julkisivusta pystyi päättelemään, että kuva oli otettu Esplanadilla. Pari alppikuvaa, sitten taas selfie, jossa Kertun taustalta näkyi Aurajoen ranta. Kepa tuntui viime vuosien kuviensa perusteella viihtyneen Suomessa paremmin kuin oli antanut ymmärtää.

Selasin eteenpäin. Kerttu portugalinvesikoiriensa kanssa. Kerttu juoksuvarusteissa alppimaisemissa. Ja sitten, Kerttu puistossa piknikillä, mutta tällä kertaa mieheen nojaten. Ensimmäinen kuva, jossa näkyi viite jostain toisesta ihmisestä. Kuvassa miehestä ei tosin näkynyt muuta kuin käsivarsi, siniruudullinen paidanhiha.

Jatkoin selaamista. Kerttu istuu, Kerttu seisoo, Kerttu hymyilee kameralle. Ja sitten, uimapukuinen Kerttu rannalla miehen käsivarren kanssa. Käsi oli aivan tavallinen, ei kauhean lihaksikas, muttei laihakaan, ranteessa hopeinen urheilukello. Olin jo siirtymässä seuraavaan kuvaan, kun huomasin Kertun takana auton keulan profiilin. Se oli tummanharmaa Audi Q5. En ollut mikään autoasiantuntija, mutta tunnistin mallin, koska Antonilla oli samanlainen, tai oli ainakin ollut viimeisten neljän vuoden ajan. Samanvärinenkin vielä.

Tajusin, että itse asiassa Antonilla oli myös samanlainen kello kuin kuvan miehellä. Suunto Traverse, johon sai nahkaisen rannekkeen ja harjateräskehyksen, jos oli valmis maksamaan melkein kuusisataa euroa. Anton oli ollut.

Palasin nopeasti piknik-kuvaan. Kun katsoin tarkemmin, tajusin että siniruudullinen hiha oli täsmälleen samanlainen kuin Ralph Laurenin paidassa, jonka olin itse ostanut Antonille. Kun katsoin taustaa, tunsin myös paikan. Ei tarvinnut olla arkkitehtuurin asiantuntija tunnistaakseen Suomenlinnan muurit. Mitä helvettiä Kerttu teki eväsretkellä Kustaanmiekassa mieheni paidanhihan kanssa? Tai uimarannalla mieheni rannekellon kanssa?

Äkkiä tajusin, että Anton oli tehnyt viimeisten vuosien aikoina paljon työmatkoja ulkomaille, myös Sveitsiin. Muistin sen maininneen suunnitelmista avata haarakonttori Luzerniin.

Laskin puhelimen kädestäni.

Päässä pyöri sekavia ajatuksia, joista päällimmäiseksi linkoutui kuva Kertusta suutelemassa kiihkeästi Antonia. Antonin käsi hyväilemässä Kertun rintaa. Kertun käsi avaamassa Antonin housunnappeja. Kerttu silmät suljettuina, nautinnosta voihkien, Anton hänen päällään, rytmikkäästi liikehtien, Kertun lakatut sormenkynnet Antonin paljaalla selällä...

Vai olinko sittenkin vainoharhainen? Entä jos kyse oli vain viattomista sattumista? Kenties he olivat tänään todellakin vain sattumalta törmänneet kaupungilla? Ehkä jollain muulla miehellä oli samanlainen rannekello, samanlainen paita ja samanlainen auto? Miehethän eivät ole kovin omaperäisiä olentoja, se voisi hyvin olla pelkkää sattumaa.

Tiesin kuitenkin mieleni vastarinnan turhaksi.

Antonilla ja Kertulla oli suhde, oli ollut jo ties kuinka kauan.

Jatkuu ensi viikolla.

 

Mikko Kalajoki

on vuonna 1972 syntynyt kirjailija, joka on julkaissut romaaneja, pakinoita ja kolumneja sekä piirtänyt sarjakuvia. Hän on työskennellyt myös copy­writerina. Kalajoki asuu omakotitalossa Raisiossa vaimon, teini-ikäisten poikien ja koiran kanssa.

Yksinhuoltajaäiti Matilda lähtee treffeille salilla tapaamansa komean Eliaksen kanssa. Yhteinen hetki kuitenkin keskeytyy odottamattomasti.

Ilona Kaunisto oli kenties yksi maailman rasittavimpia ystäviä, mutta ainakin häneen saattoi luottaa – niin hyvässä kuin pahassa. Kun Ilona seuraavana päivänä tuotantopalaverin jälkeen soitti kiittääkseen avusta tulehtuneiden kulmakarvojen tohtoroinnissa, aavistin että hänellä olisi mielessään jotain muutakin.

”Matilda kulta rakas ihanuus”, Ilona aloitti.

”Mä en olisi ikinä selvinnyt siitä palaverista ilman sun apuasi.”

”No mitäs tuosta, kyllähän kaveria pitää auttaa.”

”Se paltsu meni sitä paitsi aivan mahtavasti. Nelosen ensi kauden uuden realityn tuottaja kehui mun huiviratkaisua.”

”Heh, ihan tosi?”

”Joo, sen mielestä mä vaikutin kansainväliseltä tyypiltä. Ja mikä parasta, nyt varmistui että pääsen tekemään niiden castingia.”

”Onneksi olkoon.”

”Anna mun kaikki kestää. Taas sokkotreffit jonkun oman elämänsä antisankarin kanssa.”

”Niinpä mä haluaisin kiitokseksi tarjota sulle dinnerin siinä uudessa libanonilaisessa.”

”Vau, ei sun tarvi...”

”Ei mitään muttia. Mä tarjoan. Tai itse asiassa mä olen saanut sinne kahden hengen illallislahjakortin... tai jotain sinne päin.”

”Miten niin jotain sinne päin?”

Aloin haistaa palaneen käryä.

”Se on eräänlainen elämyspaketti... tavallaan”, Ilona pyöritteli.

”Älä kiemurtele, vaan kerro!”

”No mä lupasin järjestää illallisseuraa yhdelle vanhalle tutulle, se on tosi mukava ja hyvin toimeentuleva tyyppi...”

”Anna mun kaikki kestää. Taas sokkotreffit jonkun oman elämänsä antisankarin kanssa.”

”Ei kun tämä on aivan toista maata. Entinen huippu-urheilija, nykyisin liike-elämän palveluksessa. Komea, eronnut, fiksu... Mä menisin itse, mutta enhän mä näiden otsa-arpien kanssa voi mihinkään lähteä. Mun naama näyttää vieläkin Tshernobylin laskeuma-alueelta.”

”Kaksi lahjetta, tummat hiukset, parta, alle nelkyt vee.”

Laskin mielessäni kymmeneen. Ilona oli parantumaton. En saisi antaa periksi. Toisaalta illallinen ruokablogien ylistämässä libanonilaisravintolassa houkutteli.

”Äh, sä olet ihan mahdoton. Mutta tänään ei sovi. Mä olen nimittäin menossa kahville yhden henkilön kanssa.”

”Henkilön? Tarkoittaako se miestä?”

”No, voidaan kai niinkin sanoa. Kaksi lahjetta, tummat hiukset, parta, alle nelkyt vee.”

”Älä viitti? Kerro lisää!”

”No se on vaan yks sellanen kunto-ohjaaja mun salilta.”

”Sun salilta? Mitä ihmettä, seuraavaksi sä kerrot että sä olet alkanut harrastaa triathlonia.”

”Ei kun mä olen vaan käynyt pari kertaa vähän treenailemassa sen opastuksella. Vaikuttaa ihan mukavalta tyypiltä.”

”Varo, mukavat on kaikkein pahimpia.”

”Ihan kuin sä olisit koskaan kokeillut. Mut hei, soitellaan myöhemmin, mun pitää nyt mennä.” 

”Mä käyn kahvilla siinä mielessä kuin autot käy bensalla.”

Etukäteen olin miettinyt, pitäisikö minun pukeutua kuin treffeille, vai kuuluisiko kuntosalilla alkaneeseen tuttavuuteen jotenkin rennompi asu. Hylkäsin hupparin ja tennarit liian teinimäisinä, nahkahousut olivat liian rock ja kukallinen mekko taas liian kesäinen. Lopulta vedin ylle mustavalkoisen tunikan ja farkut. Olin menossa vain kahville, eikä koko jutusta välttämättä tulisi mitään. Ei kannattaisi kasata suuria odotuksia virittäytymällä valheelliseen juhlatunnelmaan.

Lupasin tulla ajoissa kotiin ja Okko vannoi lukevansa seuraavan päivän kokeisiin. Halusin uskoa poikaa, vaikka epäilin suuresti jälkikasvuni opiskelumotivaation aitoutta.

”Mä tuon kaupungilta Arnoldsin donitsit, jos pänttäät koko illan. Valkosuklaa originalit strösseleillä.”

”Sovittu. Sä voit luottaa muhun, mutsi.”

Niin varmaan, ajattelin itsekseni pysäkille kävellessäni. Sori vaan poikani, mutta luottamukseni miehiin on horjunut niin pahasti, että sinä joudut kärsimään siitä koko tulevan teini-ikäsi.

Bussissa muistin taas isän sanat. "Ennen oli Kari Tapio, nyt on Juha Tapio. Ennen miehen sanaan saattoi luottaa, nykyään ei." Olikohan isä tarkoittanut miehillä kaikkia miehiä, myös Okkoa, omaa tyttärenpoikaansa? Tai Eliasta, joka vaikutti mukavalta ja vilpittömältä?

Mukava ja vilpitön kunto-ohjaaja istui Fazerin kahvilan ikkunapöydässä ja naputteli läppäriään.

”Moi, täällä sitä vaan ahkeroidaan!”

”Matilda, mukava nähdä sua”, Elias hymyili ja sulki koneensa.

”Mä päivitin odotellessa meidän salin syksyn ohjelmaa nettiin. Mä tarjoan, mitä sä ottaisit?”

”Kahvia. Tietenkin. Mä käyn kahvilla.”

”Niin, ihmiset käy kahvilassa yleensä kahvilla...”

”Joo, mutta mä käyn kahvilla siinä mielessä kuin autot käy bensalla.”

Elias nauroi ja käveli tiskille.

”Ehkä noi kohtaamiset sun isävainaan kanssa on jonkinlaista unta, sä vaan luulet olevasi hereillä.”

Ensimmäisen kupillisen ajan mietin, pitäisikö Elias minua umpihulluna, jos kertoisin nähneeni kuolleen isäni. Eliaksesta kuitenkin huokui jokin määrittelemätön avoimuus, se katsoi silmiin ja kuunteli niin aidon tuntuisesti, että toisen kupillisen puolivälissä kerroin muina muijina koko jutun, isän ilmestymisen ja omituiset kommentit. Eliaksen lusikkaa pitelevä käsi pysähtyi hetkeksi, mutta jatkoi sitten hunajan sekoittamista teehen.

”Ei toi kuulosta omituiselta.”

”Ei vai?”

”Mäkin olen nähnyt mun vanhan valmentajan usein unessa. Sillä on samantyyppisiä kommentteja kuin sun isälläsi.”

”Onko se kuollut?”

”Valkku? Ei tietääkseni, mutta on se varmaan kohta satavuotias. Ja se jaksaa aina jankuttaa mulle kevätkauden mäkiharjoittelusta, aivan niin kuin aktiiviaikoina nuorten alueleirityksessä.”

”Unessa?”

”Niin. Ehkä noi kohtaamiset sun isävainaan kanssa on jonkinlaista unta, sä vaan luulet olevasi hereillä.”

”En mä oikein tiedä... Ne tuntuu vaan jotenkin niin todellisilta, viimeksi se joi kahvia mun mukista ja pystyin jopa tuntemaan sen tuoksun. Siis kahvin, en isän.”

”Unen ja todellisuuden rajaa on toisinaan vaikea hahmottaa”, Elias ehdotti.

Vilkaisin Eliaksen miettiväistä ilmettä. Se oli siitä harvinainen mies, että sillä ei ollut jatkuvaa pätemisentarvetta tai halua olla koko ajan oikeassa. Eliaksen kanssa puhuessa tuli oikeasti sellainen olo, että se kuunteli. Ja kaiken lisäksi oli pakko myöntää, että se oli silmälaseineen ja leukapartoineen hyvännäköinen ilmestys siinä kahvilan ikkunapöydässä.

– Tähän asti mä olen luullut olevani melko rationaalinen henkilö, mutta en mä oikein tiedä enää, huokaisin.

– Ehkä tosi läheisten ihmisten välillä voi olla niin vahva side, että se kestää jopa kuoleman yli, Elias pohdiskeli.

”Etkö sä huomannut, että se on aivan sekaisin, lähtenyt kaupungille aamutohveleissa...”

Äkkiä näin ikkunan ulkopuolella jotain, mikä vangitsi huomioni. Äitini tallusteli vilkkaassa ihmisvilinässä kohti kävelykatua aamutohveleissa ja paksu setelitukko kädessä. Tajusin, että nyt asiat eivät olleet ihan mallillaan.

”Anteeksi, mun on ihan pakko mennä”, ähkäisin Eliakselle kesken sen lauseen ja ryntäsin kahvilan ovelle.

Ulos päästyäni näin, kuinka äidin hahmo sujahti kadunkulmasta väkijoukkoon. Lähdin pujottelemaan perässä niin nopeasti kuin pystyin. Kävelykadulla oli menossa jonkin sortin käsityöläismarkkinat, minkä johdosta neljä viidestä jalankulkijasta oli äidin näköisiä kuusikymppisiä tätejä villakangastakeissaan. Aina kun luulin saavuttavani äidin, se olikin joku muu.

Ryntäilin edes takaisin, kunnes tajusin, että minun pitäisi tähystää ihmisten jalkoja. Äiti oli todennäköisesti ainoa, joka oli lähtenyt keskustaan aamutohveleissa.

Säntäilin korttelin päästä päähän tönien huovuttajia ja kapustanveistäjiä, mutta turhaan. Yritin soittaa äidin numeroon, ei vastausta. Äiti oli hävinnyt, ja mikä pahinta, pelkäsin että hän oli vaikeuksissa. Todennäköisesti tällaisessa ruuhkassa oli liikkeellä muitakin kuin vilpittömiä käsityön ystäviä ja savipyttyjen myyjiä. Joku pitkäkyntinen oli varmasti ehtinyt ryövätä äidin auliisti esittelemät rahat. Palasin omia jälkiäni takaisin päin, mutta en nähnyt vilaustakaan äidistä.

Sen sijaan käsinvärjättyjä tyynyliinoja kaupittelevan savolaisen maatuskamummelin ja vintage-säilykepurkeista valmistettujen korvakorujen välissä seisoi Anton. Se poltteli tupakkaa ja näytti minut nähdessään siltä kuin haluaisi livahtaa nurkan taakse piiloon.

”Anton, oletko sä nähnyt äitiä?”

Anton katsoi minua vihreillä kojootinsilmillään. Sitten se virnisti.

”Itse asiassa joo. Se meni tästä ohi vähän aikaa sitten.”

”Ihan tosi? Mihin suuntaan?”

”Tuonne pankkiin päin se näytti mun mielestä menevän.”

”Mikset sä tehnyt mitään? Etkö sä huomannut, että se on aivan sekaisin, lähtenyt kaupungille aamutohveleissa...”

”No en kai mä nyt ole mikään naisten pukeutumispoliisi. Sehän voisi olla vaikka kuinka huippumuodikas valinta jalkineiksi.”

”Sä olet mun mielestä hauska just tollaisena.”

Kirosin Antonin hornan kellariin ja ryntäsin eteenpäin. Pankin ovet olivat kuitenkin kiinni, lasissa olevan tarran mukaan konttori oli suljettu vartti sitten.

Mietin, mitä tällaisessa tapauksessa kannattaisi tehdä. Pitäisikö huutaa äidin nimeä? Pitäisikö soittaa poliisille? Vai olisiko se liioittelua, kuulostaisinko vain vainoharhaiselta?

Yritin vielä kerran äidin puhelimeen. Ei vastausta.

Palasin kahvilaan ja löysin Eliaksen samasta ikkunapöydästä läppäriinsä syventyneenä.

”Ai, sä päätit kuitenkin tulla takaisin?” se sanoi hymyillen.

”Sori, mä vaikutan varmaan aivan kajahtaneelta. Selitän ensin jostain kummittelevista vainajista ja ryntään sen jälkeen päätä pahkaa ulos ovesta... En mä oikeasti ole ihan tällainen.”

”Sä olet mun mielestä hauska just tollaisena.”

”Öh, kiitti...”

”Mutta mun täytyy valitettavasti lähteä ihan just töihin tuuraamaan mun kollegaa, joka on yllättäen sairastunut”, Elias sanoi ja sulki tietokoneensa.

”Niinpä meidän täytyy jatkaa juttua joku toinen kerta.”

”Joo, jatketaan vaan.”

”Ja muista, ylihuomenna kuudelta treenit.”

”Muistan tietenkin.”

”Pysy siellä, mä tulen viivana!”

Elias nousi ja hipaisi poskeani kevyesti kädellään. Se oli pieni ele, suorastaan mitätön, ei mikään halaus tai suudelma, mutta se tuntui hyvältä. Ei tungettelevalta, ei vaativalta, vaan vilpittömältä ja empaattiselta.

Kun Elias oli mennyt, päätin kiertää korttelin vielä kerran ympäri, varmuuden vuoksi. Ehkä äiti harhaili muistikatkoisena jossain hämärässä porttisyvennyksessä ryöstettynä ja pahoinpideltynä...

Puhelin soi. Se oli äiti.

”Päätin piipahtaa kylässä, mutta et sinä ollutkaan kotona.”

”Mutsi? Missä sä olet?”

”Istun täällä Torstin luona. Oikein mukava mies, tarjosi minulle karjalanpiirakoita.”

Torsti? Mitä hemmettiä? Mietin kuumeisesti, oliko äidillä joku sen niminen tuttava. En ainakaan muistanut. Oliko joku kaapannut äidin?

”Voitko sä kertoa hiukan tarkemmin, kun mä alan olla huolissani sun liikkeistäsi.”

”No tämä ystävällinen alakerran mies teidän rapusta. Se pyysi minut sisään, kun teillä ei ollut ketään kotona.”

Silloin tajusin. Naapurin viiksivallu oli nimeltään Torsti.

”Pysy siellä, mä tulen viivana!”

”Mihinkäs minä nyt täältä lähtisin, Torstilla on hauskat jutut ja itse tehtyä munavoitakin vielä.”

”Et kai sä lainannut sille mitään?”

Torsti avasi oven leveä mursunhymy kasvoillaan.

”Ensin poika, sitten äiti”, se virnuili.

”Teidän sukunne tosiaan viihtyy porraskäytävässä.”

”Olen todella pahoillani, äidillä on ollut hiukan muistiongelmia.”

”Ihan totta? Ei uskoisi, Kaarina vaikuttaa terävältä tytöltä. Auttoi minua ratkaisemaan Suomen Kuvalehden piilosanankin.”

Tytöltä? No, ehkä seitsemänkymppisen eläkeukon mielestä kuusvitonen mummeli näyttää tytöltä.

Torsti pyysi minut peremmälle. Äiti istui pienen keittiönpöydän ääressä ja mutusteli riisipiirakkaa iloisen näköisenä. Takin se oli riisunut, mutta tohvelit vilkkuivat pöytäliinan alta.

”Äiti, nyt mennään meille. Mulla on vähän puhuttavaa”, sanoin yrittäen kuulostaa ystävälliseltä, vaikka olin aivan raivona sen sekoilusta.

”Mikäs kiire sinulla nyt on?”

Äiti yritti estellä, mutta tartuin sitä määrätietoisesti hihasta ja talutin sen eteiseen.

”Kiitos karjalanpiirakoista, Torsti. Ehkä me tavataan vielä”, äiti sanoi mursulle.

”Kiitos itsellesi seurasta. Voit tulla käymään milloin tahansa”, Torsti sanoi ja halasi äitiä viikset väpättäen.

”Se soitti minulle ja pyysi kaksi tuhatta lainaksi.”

Kotona en enää pystynyt hillitsemään itseäni.

”Äiti, mä olen ollut aivan sairaan huolissani.”

”Ai miksi?”

”Mä näin sut kaupungilla sekoilemassa.”

”Miten niin sekoilemassa?”

”Ei kukaan täysjärkinen lähde liikenteeseen aamutohveleissa ja setelivaska kourassa. Sut olisi voitu ryöstää tai vaikka mitä... Sitä paitsi, mihin sä niitä rahoja oikein kuskasit?”

Äiti katsoi minua ja hymyili vilpittömän näköisenä.

”Kai minä voin sen sinulle kertoa, vaikka sun miehesi pyysikin etten kertoisi. Se soitti minulle ja pyysi kaksi tuhatta lainaksi.”

”Anton?”

”Niin, Anton tietenkin. Höperönäkö sinä minua pidät.”

”Äiti, etkö sä muista että me ollaan erottu. Et kai sä lainannut sille mitään?”

”Poikaparka oli niin pahoillaan, kun palkka oli myöhässä ja se halusi järjestää sinulle syntymäpäiväyllätyksen. Ja kyllähän minulta nyt aina pari tuhatta markkaa löytyy.”

”Apua, mutsi, ei ne ole markkoja! Suomi on siirtynyt euroihin jo viisitoista vuotta sitten. Sitä paitsi mun synttäreihin on vielä monta kuukautta, eikä se liero varmaankaan suunnittele meikäläiselle mitään jymy-yllätystä.”

Äiti näytti loukkaantuneelta. Sitten se kohautti olkapäitään ja niiskutti kuin pikkutyttö.

”Oli miten oli, hyvää minä vain tarkoitin. Kyllä sukulaisia pitää auttaa.”

Voi nunnan hiippa. Antonilla olisi todellakin selittämistä.

”Äiti, nyt on parasta että sä jäät tänne yöksi.”

”Miksi ihmeessä?”

”Sun muisti pätkii tällä hetkellä pahemmin kuin DNA:n prepaid-liittymä. Mä en halua ottaa sitä riskiä, että sä eksyt matkalla kotiin tai jäät auton alle tai jotain.”

”Kyllä sinä nyt vähän liioittelet”, äiti tuhahti.

”Minä olen selvinnyt seitsemänkymmentäluvun muodista, yhdeksänkymmentäluvun lamasta ja sinun murrosiästäsi, niin kai minä selviän täältä kotiin!”

”Palataan asiaan huomenna aamusta. Mulla on vapaapäivä, voidaan mennä vaikka yhtä matkaa ja miettiä, mikä nyt olisi parasta sun kannaltasi.”

Enpä olisi kaksikymmentä- tai kolmekymmentävuotiaana uskonut, millaista elämäni olisi, kun olin 38.

Työnsin äidin omaan sänkyyni ja lykkäsin sille kasan aikakauslehtiä, saisi luvan pysytellä turvallisesti neljän seinän sisällä ainakin huomiseen asti. Itse voisin nukkua sohvalla.

Vasta silloin tajusin ihmetellä, miksei Okosta kuulunut mitään. Auta armias, jos poika oli livistänyt taas omille teilleen. Kuristaisin kakaran omakätisesti.

Raotin Okon huoneen ovea. Vastaan lehahti tiivis teinihien ja grillimaustettujen sipsien löyhkä, johon sekoittui lievä henkäys lattialle valunutta energiajuomaa, kastuneiden tennareiden ominaistuoksua sekä kuivuneen lennokkiliiman esanssia. Poika uinui sängyllä kuulokkeet päässään ja poski liimaantuneena kuudennen luokan maantiedon kirjaan. Sademetsät ja savannit se oli näköjään ehtinyt lukea, mutta kuolalammikosta päätellen Nukkumatti oli tullut jossain arojen ja aavikoiden välimaastossa.

Nyhdin oppikirjan varovasti irti nukkuvan koululaisen alta ja peittelin pojan. Hän näytti suorastaan hellyttävältä siinä nukkuessaan. Tulipa kokeen arvosanaksi mikä hyvänsä, ainakin Okko oli yrittänyt lukea.

Hain makuuhuoneen kaapista vieraspeiton. Äitikin näytti uinahtaneen.

Katsoin sen nukkuvia kasvoja ja tajusin, miten saman näköisiä ne olivat Okon kanssa, varsinkin nukkuessaan.

Enpä olisi kaksikymmentä- tai kolmekymmentävuotiaana uskonut, millaista elämäni olisi, kun olin 38. Katsoin samaan aikaan eteen ja taakse, yritin pitää huolta omasta äidistäni, joka oli minut kasvattanut, ja kasvattaa omaa poikaani kohti aikuisuutta. Kumpikin sukupolvi näytti säntäilevän yhtä holtittomasti, aivan kuin korostaen sitä, että minä olin vastuussa niistä molemmista, sekä itseäni vanhemmista että nuoremmista. Tämä oli varmaan sitä puun ja kuoren välissä olemista, vaikken ollut ikinä sanonnan alkuperää ymmärtänytkään.

”Iskä, mä en ole varma, oletko oikeasti siinä vai kuvittelenko mä vain. Mutta tämä kalja on hyvää.”

Harjasin hampaat ja kävelin olohuoneeseen, enkä tiedä, olinko edes kovin yllättynyt siitä, että siellä istui isä. Tällä kertaa hänellä oli pakki olutta mukanaan.

”Nyt laitetaan tyttö kisastudio pystyyn.”

”Mitä ihmettä..?”

”Lontoossa on MM-kisat, etkö sä yhtään seuraa aikaas.”

Isä naksautti telkkarin päälle kaukosäätimellä ja avasi kaksi tölkkiä. Toisen isä ojensi minulle.

”Skool. Muista aina, että kilpaileminen kasvattaa. Ei aina saa päästää itseään helpolla, joskus pitää ottaa turpaansa ja kerätä vähän pölyä niin että seuraavalla kerralla pysyy peitsi tanassa.”

Maistoin varovasti kylmää olutta. Ainakin se oli todellista, eikä mielikuvitukseni tuotetta.

”Iskä, mä en ole varma, oletko oikeasti siinä vai kuvittelenko mä vain. Mutta tämä kalja on hyvää.”

”Hys, älä siinä höpötä. Nyt ne esittelee kilpailijat.”

Isä ei ollut eläessään mitään viinamäen miehiä, eikä hän ollut sitä kuoltuaankaan. Hän siemaili olutta hiljaa, murahti välillä tv-selostajalle tai kommentoi urheilijan suoritusta. Juotuani oman tölkkini loppuun silmäluomia alkoi painaa. Jopa Ilonan epämukavaksi moittima sohva tuntui ihanan pehmeältä. Onneksi seuraava päivä olisi vapaa.

”Paljon pistetään vetoa, että tuo tsekkiläinen pesee koko porukan”, isä selosti asiantuntevasti naisten keihäänheittoa.

”Kiinattarella on kyllä voimaa takana, mutta pönkkä ei pidä ollenkaan.”

Jaksoin katsoa miesten 400 metrin aitojen välierät ja naisten keihään kolme ensimmäistä kierrosta, mutta kun estejuoksijat hölköttelivät kentälle, silmäni painuivat kokonaan kiinni.

Näin unta, jossa juoksin kilpaa Eliaksen kanssa. Anton yritti ohittaa meitä, mutta pystyin kiristämään vauhtia, enkä päästänyt sitä ohi. Katsomossa äiti ja Torsti heiluttivat Ilonan huivia ja hurrasivat. Kesken unen muistin, että olin unohtanut ostaa Okolle lupaamani donitsit.

Jatkuu ensi viikolla