Kaikki on päällisin puolin hyvin Jennin elämässä, mutta silti jotain tuntuu uupuvan. Tyhjää oloa paikkaa mukavasti viininlipitys.

Mulla on maailman paras mies.

Katselin Lukaa, kun se kääntyi baaritiskiltä. Se oli niin söpö ja rakas. Se oli laittanut kotona iltaa varten työtukan vahalla, mutta hiukset olivat jo pörrössä. Se tuli skumppalasien kanssa pöytäämme, kannoillaan tarjoilija, jonka sääret ylsivät hiusrajaan.

Klubin hostessit olivat eri ihmislajia kuin tavalliset irmelit, ja niin oli suurin osa asiakkaistakin. Ankkahuulet, megaräpsyttimet ja silarit olivat näköjään pakollisia varusteita. Venäläiset naiset erotti joukosta kaukaa, he olivat oikeasti upeita, suomalaiset olivat kuin Lidlin versio Barbiesta heidän rinnallaan. Venäläisillä oli paremmat vaatteet, ei mitään polyamiditrikoota.

Klubille pääsivät vain jäsenet (maksavat miehet) ja todella kauniit ihmiset (siis naiset). Lukan pomolla oli haluttu (ja kallis) vippikortti, hän oli järjestänyt seurueemme sisään Lukan kolmikymppisten kunniaksi.

Luka asetteli skumppalasit eteemme, ja rotutamma nosti pullon coolerista. Hän höpötti juomasta jotain ranskaksi, teki mieli sanoa, että turpa kiinni ja kaada. Viinihifistely oli lisääntynyt ystäväpiirissämme samaan tahtiin yhteisten asuntolainojen kanssa, enkä voinut sietää sitä. Suomalaiselle ei sovi vinkkuhienostelu, sillä katse paljastaa viinanhimon.

”Muistatsä meidän oman skumpan?” Kiira kuiskasi, ja hihitimme yhdessä. Meiltä oli loppunut kuohari kesken, ja nokkelina tyttöinä olimme valmistaneet itse lisää lykkäämällä valkoviiniä Soda Streamin käsiteltäväksi. Kello neljä aamulla se oli ihan yhtä hyvää kuin Elysé.

Raudikko kaatoi meille ja pyöräytti tyhjän pullon jääpalojen joukkoon, klinks klanks.

Sirje näytti kiusaantuneelta, eikä hänen norjalaisen hiihtäjän imagonsa oikein sopinutkaan ympäristöön. Kiira sen sijaan oli innosta pinkeänä.

”Uskomaton paikka”, hän touhotti. ”Voiko nää eukot olla tottakaan? Osa näyttää sellasilta suomenruotsalaisilta, jotka on saaneet pienenä kaviaaria aamupalaksi, mutta sitten on noi realitytyrkkyjen näköiset. Jos tänne huolitaan vain vipit ja kauniit ihmiset, mitä noi oranssinaamaset duckfacet täällä tekee?”

Kohotin teatraalisesti rillejäni ja sanoin: ”Miksi antropologit tutkivat jotain masai-heimoa? Täällä olisi paljon enemmän heimorituaaleja ja -koristeita!”

Sirje hymyili kireästi ja vilkaisi Lukaa, joka selitti: ”Mä ajattelin, että ainahan sitä voi kokeilla jotain uutta.”

”Joo tietysti, mä en yleensä eksyisi tällaseen paikkaan”, Sirje sanoi ja heilautti oljenvaalean poninhäntänsä olan yli. He olivat olleet Lukan kanssa ystäviä ala-asteelta saakka, ja Sirje olikin oikeastaan ainoa Lukan kautta tullut kaveri meidän porukassamme, jollei työkavereita laskettu. Minä olin sosiaalisempi, ja Luka vähän erakko, siksi täydensimme toisiamme täydellisesti.

Oli aika kohottaa malja synttärisankarille. ”Ihan oukei samppakaljaksi”, Lukan huonekaveri Tomppa tokaisi, ja Kiira kiljahti: ”Kauhee toi sana!”

Niillä oli aina pientä vispilänkauppaa, mutta valitettavasti Tomppa oli naimisissa Brysselissä työskentelevän supermallilakinaisen kanssa. Minun mielestäni Kiira olisi tietysti ollut viisaampi valinta, Kiiralla sentään oli huumorintajua, täydellisen ulkonäön ja nousujohteisen uran lisäksi. Kiira oli sellainen tyttö, joka teki töitä tuhat lasissa ja bailasi vähintään yhtä tomerasti.

Pojat alkoivat jutella jostain matsista. Vannoutuneena penkkiurheilun vastustajana en edes tiennyt, oliko kyse futiksesta vai koriksesta, mutta Sirje oli tietysti heti messissä. Meillä oli onneksi Kiiran kanssa omat juttumme. Kiira nojautui puoleeni ja kysyi:

”Meinaat sä vetää lärvit vai sikalärvit?”

Suoristin selkäni. ”Otan vain pari, en halua että koko viikonloppu menee taas darrassa.”

Se sai Kiiran nauramaan makeasti.

”Ei kun nyt mä olen oikeesti päättänyt näin”, sanoin hitusen ärtyneenä.

”Kuuluisat viimeiset sanat”, Kiira sanoi ja kohotti lasiaan. ”Sen kunniaksi.”

Pikakelaus viisi tuntia eteenpäin: ketkutettiin Kiiran kanssa peppua tanssialattialla, jätkät istuivat pöydässä syevntyneenä johonkin intellektuaaliseen. Tässä vaiheessa iltaa olin valmis laskemaan Sirjen jätkiin. Jos ei suostunut tanssimaan Y.M.C.A:n tahtiin, oli ilman muuta todellisuudessa mies.

”Pakko saada juotavaa”, Kiira hönki korvaani.

Mentiin tiskille ja tilattiin viisaina tyttöinä limut. Luka ilmestyi viereen ja kietoi kätensä vyötärölleni. Nojasin pääni hänen olkaansa vasten. Mun oma.

”Kuule Jenni, mitä jos lähdettäis himaan?”

Väänsin suun mutruun. ”Nyt jo?!”

”Sä rupeet oleen vähän huppelissakin”, Luka sanoi. Huppelissa! Kuin jonkun mummia olisi kuunnellut. Alkoi naurattaa, mutta skumppakekkulin läpikin tajusin, että jos nyt nauraisin, kusisin pöksyyn.

Kiira suoritti luonteenomaisen pikaselviämisen. ”Anna Jennin olla vielä vähän. Oo kiltti! Mä huolehdin siitä.”

Luka katsoi meitä molempia tarkkaan ja luovutti. ”Katsot sitten, että Jenni tulee taksilla kotiin.”

”Totta kai, kapteeni!”

Muiden mentyä lähdin pissalle. Taisin tosiaan olla vähän mäkkyrässä, sillä pylly ei meinannut osua pöntölle. Varpaita kivisti. Jos olisin tiennyt, että tulossa oli sikalärvi-ilta, olisin laittanut ballerinat. Ehkä.

Kun palasin, Kiira oli levoton. ”Vaihdetaan paikkaa, tää on joku geriatrikkojen mesta!”

Kadulla tajusimme, ettei idea ollut mitenkään loistokas. Pakkasta oli kymmenen astetta, ja ohuiden sukkahousujen läpi sen todella tunsi, varsinkin kun hameen alla oli stringit. Olisi pitänyt panna päälle mummoalkkarit ja villahousut.

Kipsutimme liukaalla kadulla korkosaappaissamme, Kiira kiroili kuin seilori. Piti päästä heti lämpimään, joten ei kun lähimmän yökerhon ovesta sisään ja portaat ylös. Luovutimme takit narikkaan, ja Kiira kommentoi kovalla äänellä: ”Mitä ihmeen toukkia tää mesta on täynnä?”

Yleisö oli tosiaan nuoren puoleista, vaikkakin kaiketi täysi-ikäistä, kun saivat oleilla anniskeluravintolassa. Musiikki oli mukiinmenevää, ja päädyimme tanssilattialle. Siellä oli tupaten täyttä, diskopallon täplät huljuivat ihmismeren yli, oli trooppisen kuuma, ja hiusrajassa pukkasi hiki pintaan. Se oli ihanaa! Känni poisti pelot siitä, että näyttäisin ihan spedeltä vääntäessäni drumstepin tahtiin tai että selluliitit hölskyisivät kuin aladobi, kun twerkkasin. Ei kun pakarat pomppimaan!

Olen kahdeksanvuotias, saan sairastaa äidin ja isän vuoteessa. Vatsassa velloo, yrjö tekee tuloaan. Pian äiti tulee Jacky-makupalan kanssa, enkä pysty koskemaan lohkeavaan suklaaherkkuun. Voi itku!

”Ootsä Jenni hereillä?”

Raotin toista silmää. Oviaukossa hohti kirkas valo ja sen keskellä varjo, joka irrottautui hehkusta ja tuli eteenpäin. Luka. Vaikeroin. Kai hän nyt näki, että olin kuolemassa! Olisin halunnut ohjeistaa Lukaa, että hän toisi arkulleni gladioluksia, mutta suustani kuului vain: ”Tngnnngh.”

Luka istuutui vuoteen reunalla vesilasi käsissään. ”Olit aika tuubassa eilen. Tai siis tänä aamuna.”

Herrajumala. Miten olin päässyt kotiin? Viimeinen muistikuvani oli, että join ufoshotteja teinipoikien kanssa, tai mikä opiskelijoita ne nyt olivatkaan.

”Mmggnnh”, totesin ja kurotin vesilasin käteeni. Vesi maistui taivaalliselle, mutta heti kun ensimmäinen kulaus jysähti vatsalaukkuun, tajusin, millaisen megalomaanisen virheen olin tehnyt. Syöksyin Lukan ohi kylppäriin ja annoin tulla. Yrjön jälkeen jysähti morkkis. Huuhtelin kasvot ja suun kylmällä vedellä – vahingosta viisastuneena en niellyt vettä.

Luka oli kylppärin ovella. ”Oliks sulla kivat synttärit?” kysyin ja taputtelin kasvot kuiviksi paksuun froteepyyhkeeseen.

”Kuule”, Luka sanoi. ”Pitäsköhän sun vähän hillitä juomistasi?”

Mitä helvettiä? Pidin naamani piilossa pyyhkeessä. Oloni oli muutenkin surkea, ja sitten jouduin vielä kuuntelemaan äidillistä moraalisaarnaa – paitsi että jos äitini jostain valitti niin ei ainakaan dokaamisesta. Luka oli muutoin täydellinen, mutta hän ei oikein osannut pitää hauskaa. Jopa 85-vuotias Iida-tätini oli vauhdikkaampi, mitä juhlimiseen tuli.

”Sä taas voisit edes joskus relata”, sanoin ja ripustin pyyhkeen koukkuun. En katsonut Lukaan. ”Päästäisit välillä irti kontrollifriikkiydestäs. Vetäisit nupin turvoksiin ja heiluttaisit persettä, sammuisit joskus naama edellä kebabiin. Eilenkin lähdit tosi aikaisin. Vaikka oli sun kolmekymppiset!”

Luka katsoi minua pitkään. ”Me poistuttiin Sirjen ja Tompan kanssa yhden jälkeen.”

”Tota mä just tarkoitan”, sanoin. ”Ihan liian aikaisin.” Menin takaisin makkariin ja kaivauduin peiton alle, sillä minulla oli vilu. Hyvä kun hampaat eivät kalisseet. Kylmä hiki pukkasi ihoon. Olin varmasti oikeasti kipeä, ehkä keuhkokuumeessa, tai tarkemmin ajatellen minulla oli melko varmasti tuberkuloosi, enhän ollut päivittänyt rokotuksiani sitten yläkoulun. Kyllä Luka sitten katuisi, kun kuolisin tubiin. Tai ebolaan. Hän sekosi aina ihan täysin, kun olin sairaana. Kiikutti apteekista rekkalastillisen huumeita ja kyseli vartin välein, joko olo oli parempi.

Tunsin, että Luka tapitti minua kuin perunankuoria kerjäävä koira, mutta pidin silmät kiinni. Kuulin, miten hän kääntyi ja meni olkkariin. Lukan hyviin puoliin kuului, että hän vältteli riitelyä kaikin keinoin. Mieluummin hän laittoi luurit korville ja nappasi pädin eteensä.

Huokasin. Nousisin ihan juuri. Näyttäisin, ettei juhliminen tuntunut missään. Kehoni lämpeni ihanasti peiton alla. Haukottelin. Joisin kylpytynnyrillisen espressoa, kyllä se siitä.

Kun heräsin, huoneessa hämärsi. Jouduin paniikkiin. Olin nukkunut koko lauantain! Tai ainakin kolmeen, korjasin hapuiltuani kännykän käteen. Nousin ja kipitin keittiöön. Koti oli tyhjä ja hiljainen. Ruokapöydällä oli lappu: ”Menin pelaamaan sulkapalloa.” Niinpä niin, kunnon ihmiset tekivät lauantaisin kaikenlaista järjellistä, kävivät megamarketeissa ja jumpissa tai pesivät katot.

Meidän kotimme oli tosin aina tahrattoman puhdas, kiitos Lukan. Hän sai kuulemma mielenrauhaa siisteydestä ja ”koordinoinnista”. Siksi hän oli koko ajan asettelemassa naistenlehtiäni siisteihin pinoihin ja kosmetiikkapurnukoitani pituusjärjestykseen. Lukan mama oli sanonut, että pienenä poika ei pystynyt aloittamaan läksyjään, jollei ensin teroittanut lyijäreitään ja asettanut niitä pöytälevylle pituusjärjestykseen. Kieltämättä joskus kävi mielessä, että käynti kallonporaajalla voisi tehdä häiskälle hyvää.

Keitin essoa, istuin kahvin ja porevesiputelin kanssa pöytään ja avasin sanomalehden. Siellä oli juttua spiidiä vetävistä perheenäideistä. Eivät kuulemma muuten jaksaneet nykyaikaisen vanhemmuuden paineita. Teki mieli huutaa, että katsokaa nyt, ei mulla ole ongelmaa, en sentään napsi huumeita! Mutta kotona ei ollut ketään kuulemassa.

Sunnuntaina masensi mystisesti. Nojasin otsan auton ikkunaan ja katselin ulos, vaikka olisi ehkä pitänyt panna silmät kiinni. Vantaan perähikiät syyssateessa eivät varsinaisesti piristäneet.

Jos olisin saanut päättää, vanhempani olisivat asuneet keskustassa arvoasunnossa, jossa olisi ollut korkeat huoneet ja lukuisia kaakeliuuneja, rahaahan heillä olisi ollut. He olivat kuitenkin sen sortin suomalaisia, joiden mielestä ihmisellä piti olla oma talo ja se piti rakentaa itse. Kymmenisen vuotta takaperin he olivat pykänneet oman kivitalon peltojen keskelle Vantaan perukoille, siellä kun oli ”maaseutua”, siis kyntövakoja ja metsä, jossa risteili valaistuja kävelyreittejä. Metsän nimikään ei ollut metsä vaan ulkoilualue. Aurinkoisina viikonloppuina ulkoilualue oli tupaten täynnä upouusissa Halti-asuissaan pyyhältäviä keski-ikäisiä kansalaisia.

Äiti oli keittiössä patojen ja pannujen keskellä, iso lasi punaviiniä kädessään.

”Saanks mäkin ruuanlaittoviiniä?” kysyin ennen kuin olin saanut takkia päältäni.

Äiti tuli halaamaan unelmavävyä ja kaatoi minulle punkkua reippaalla kädellä. Tässä huushollissa ei pihistelty hyvissä viineissä. Eikä konjakeissa. Isä tuli paiskaamaan kättä Lukan kanssa.

”Tulepas katsomaan maalämpöpumppua”, isä sanoi muitta mutkitta.

”Anna nyt poikaparan riisua takkinsa ensin”, äiti ehätti väliin. ”Ei se sun systeemis sieltä mihinkään karkaa.”

Onneksi en ollut mies. En voinut kuvitella mitään tylsempää kuin kuunnella luentoa kivitalon energiatehokkaasta lämmityksestä ja vuosikustannuksista. Pojat hävisivät ihmettelemään lämmitysjärjestelmää, kurotin kättäni kurkistaakseni kasariin, mutta äiti läpsäytti kättäni.

”Eipä kurkita.”

”Mites isin polvi?”

”Kyllähän sä isäsi tiedät, ei se voi olla paikoillaan. Metsään pitää päästä, ja sitten polvi taas vihoittelee. Nyt lekuri keksi, ettei leikattaisikaan, on jokin uusi hoito, kukonheltasta otetaan tavaraa ja ruiskutetaan polveen.”

”Kuulostaa luontaislääkinnältä.”

”Kyllä se on ihan kunnallisessakin sairaanhoidossa käytössä”, äiti sanoi ja lähti viemään salaattivatia ruokailuhuoneeseen. Hän oli taas kattanut viimeisen päälle, oli kukkia designmaljakoissa, mankeloidut pellavaiset lautasliinat ja mummon perintölautaset, joita ei saanut pestä koneessa. En ikinä yltäisi samaan tasoon, vaikka saisinkin joskus aikaiseksi kutsua ihmisiä sunnuntaiaterialle.

Isä vaati, että Lukakin maistoi punaviiniä. ”Mä tilasin suoraan Italiasta”, hän selitti.

”Isäs on hurahtanut nettishoppailuun!” äiti sanoi ja kehotti ottamaan ruokaa. ”Harva se päivä lähetit rimputtavat ovikelloa.”

”Äiti yrittää aina varmistaa, että menee avaamaan mahdollisimman vähissä vaatteissa, kun ne on komeita nuoria jannuja”, isä sanoi.

”Niillä on yliluonnollinen taito tulla just, kun mä olen aamutakissa!” äiti puolusteli.

Vanhempien kiusoittelusta tuli seesteinen olo. Viini kuumotti poskia, katsoin hymyillen Lukaan. Tuollaisia meistäkin tulisi, vanha pariskunta, oltaisiin vielä kuusikymppisinäkin ihan rakastuneita. Sade vihmoi ikkunalaseihin, äiti oli sytyttänyt pöytään kynttilät. Aamupäivän alakulo oli hävinnyt, oli niin mukavaa olla siinä läheisten kanssa, ja ruoka oli tosi hyvää. Isä kaatoi minulle lisää viiniä. Perhe oli hyvän elämän tukipilari!

”Eiks ole vähän kastanjainen jälkimaku?”

”Ilman muuta”, sanoin ja kulautin lisää. Viini sopi äidin paahtopaistin kanssa mainiosti yhteen, vaikkei paahtopaisti kai kovin italialaista ollutkaan.

Puhuttiin töistä. Luka innostui selostamaan jotain juttuaan, josta en tajunnut juuri mitään, mutta isä oli tosi kiinnostunut. Nostin lasin huulilleni ja katselin isää hellästi. Isä oli tehnyt pääosan urastaan kansantaloustieteen tutkijana, en ollut koskaan täysin ymmärtänyt, mitä hän oli puuhaillut, mutta hän piti suunnattoman kiinnostavina sellaisia ilmiöitä kuin valtion velka.

”Mites Jennillä menee konttorilla?” isä kysyi.

”Mä olen ajatellut irtisanoutua”, töksäytin.

He kaikki tuijottivat minua kuin kaistapäätä. Luin Lukan katsetta kuin avointa kirjaa. Olisi pitänyt jutella ensin kaksin kesken, mutta punkku oli irrottanut kielenkantani.

”Mitä sä höpiset?” Luka kysyi.

Siirtelin porkkananpalaa lautasellani. ”Yyteiden jälkeen siellä on ollut niin kireä ilmapiiri, en oikein innostu enää hommistani niin kuin ennen. Meillä jäljelle jääneillä on nyt vähintään tuplasti töitä.”

Omaiseni hyökkäsivät joukolla kimppuuni.

Isä: ”Suomeen on tullut viimeisen vuoden aikana kakskyttuhatta työtöntä lisää, nyt ei ole oikea aika nirsoilla, pitää olla onnellinen, jos töitä on.”

Luka: ”Eiks sun nyt kannattaisi ensin etsiä uusi duuni ja vasta sitten lähteä?”

Äiti: ”Ettekö te halua perheenlisäystä? Sun pitää varmistaa, että saat äitiyslomalla ansiosidonnaisen päivärahan.”

Tarrasin pöydänreunaan ja kiljuin: ”Äiti!”

”Nyt sä Marjatta kajoat nuorison yksityisasioihin”, isä torui. Sitten hän siirsi katseensa minuun. ”Pakko sanoa, Jenni, että emme me täysin ole kasvatuksessa onnistuneet, jos et ymmärrä elämän realiteetteja tuon vertaa. Mitä sä sitten ajattelit tehdä, jos irtisanoudut?”

”Teen mun blogia. Ja otan keikkahommia.”

”Blogihan on sun harrastuksesi. Ja nykyajan työelämä vaatii verkostoitumista. Jos putoat verkoista, et saa uutta työpaikkaa.”

”Ja Lukako sut sitten elättäisi?” äiti älähti sellaisella äänellä kuin olisin juuri kertonut, että haluaisin tartuttaa Lukaan jalkasilsan.

”Kyllähän mä---” Luka aloitti, mutta keskeytin: ”On mulla säästöjä!”

Mikä ihme koko porukkaa vaivasi, olivat kuin sitruunan nielleitä. Lorotin rutkasti punkkua lasiini ja otin aimo kulauksen. Ulkona hämärsi, samperin sääkin näytti parastaan, ja koko Suomi. Ottaisin säästöt ja lähtisin yksinäni Mauritiukselle. Luka saisi pieksää kieltä isän ja äidin kanssa Vantaalla, kun he kerran olivat parhaita kavereita.

Äiti ryhtyi keräämään astioita pöydästä. ”Nyt ei pilata kivaa ateriaa tällä, mulla on vielä erityinen jälkkäri teitä varten.”

Hän oli vääntänyt semifreddon mökkimustikoista, se maistui ihanalta. Ajattelin, etten ansainnut sellaista perhettä. Enkä sellaista miestä. Lukalla oli pilkullinen viikonloppupaita, ylin nappi rennosti auki, tukka pörrössä. Hän katsoi hellästi minuun. Yhtäkkiä olin pillahtaa itkuun. Olin epäonnistunut. Kaikilla muilla oli homma hanskassa. Äidin ja isän kotikin oli tosi ihana. Äiti oli työskennellyt koko uransa ajan tavaratalon kodinosastojen sisäänostajana ja esimiehenä, sisustus oli täydellinen, harmoniset värit ja kaikki tyylikästä, mutta kodikasta. Luka olisi ansainnut samanlaisen naisen kuin äitini (nuoremman tosin). Uranaisen, joka oli myös kodin hengetär ja superkokki.

Ruuan jälkeen menin ulkoportaille istumaan. Taas se sama vanha tunne, että kaikki oli ihan hyvin, mutta silti tuntui tyhjältä. Pihalampuissa oli valo, nurmikko kiilsi mustana. Edessä olisi kuukausikaupalla sitä samaa, märkää ja pimeää, heräämistä töihin, nuokkumista metrossa, loputtomia tositemappeja ja sarakkeita tietokoneen näytöllä.

Isä tuli viereen ja nosti käsivarren harteilleni. Painoin pään isän olalle. Isän tyttö.

”Luka on aiemmin sanonut, että elättää kyllä mut, jos töissä on liian raskasta”, sanoin.

”Kyllähän me se tiedetään”, isä sanoi. ”Välillä vain tulee miettineeksi, ollaanko me kasvatettu susta prinsessa. Jos me ollaan tasoitettu sun tietäsi liikaa.”

Aloin vollottaa. ”Mä haluan, että te olette musta ylpeitä!”

”Totta kai me ollaan.” Isän kainalossa oli lämmin. ”Kuule”, hän sanoi. ”Mennään joku päivä kivaan paikkaan lounaalle ja puhutaan kaikki, eikös joo?”

Nyökkäsin. Äiti huuteli sisältä kahville ja nousimme portailta. Kahvi ja konjakki oli katettu olohuoneen sohvapöydälle. Espresso tulikin tarpeeseen, sillä olin juonut liikaa punaviiniä ja minua unetti. Otin silti vähän konjakkia, sen pistävä maku oli niin hauska. Vanhukset juttelivat Lukan kanssa jostakin uutisaiheesta, menin konjakkilasini kanssa takan eteen istumaan ja vajosin omaan koomaani. Lähestyvä maanantaiaamu painoi, muut olisivat takuulla taas ennen minua paikalla, nukuttaisi, numerot vilisivät silmissä.

”Lähdetäänkö kotiin?”

Nousin, äiti vannotti tulemaan pian uudestaan. Pihassa katsoin olkani yli, suuria ikkunoita, joista hehkui lämmin valo. Sinne he jäivät keskenään, heistä näki, että he olivat parhaat kaverit, vuosikymmenien suhde oli hionut kulmia, kuten sanotaan. Minä olin ulkona kylmässä, autokin oli jäätävä. Lukan suusta tuprusi pilviä, kun hän kumartui painelemaan lämmittimen nappeja.

”Hitsi tätä säätä, taas se pukkaa ikkunat sumuun”, hän mumisi, ja minä sanoin: ”Mä luin, että säkki kissanhiekkaa istuimen alle auttaisi niin, etteivät ikkunat huuruuntuisi.”

Luka peruutti pihatielle. ”Pitäs päästä jonnekin lämpimään.”

”Jos otettais äkkilähtö”, sanoin ja haukottelin.

Radio soitteli unettavaa musaa, auto lämpeni niin, että avasin toppatakin vetoketjun. Loputtomat kehätiet, oranssit katulamput ja märkä asvaltti, autot joiden sisässä ihmiset istuivat kuoressaan. Sunnuntai-illan kuristava fiilis, jonka muisti murroiästä, matikanläksyt olivat kuin ihmeen kaupalla lykkääntyneet taas sunnuntai-iltaan, epätoivo iski, oli taas pakko pyytää isältä apua, ja äiti sanoi: ”Isäs ei sitten voi tulla kanssasi kokeeseen, nuori neiti.” Kahden suoran leikkauspisteen määrittäminen, vieläkin pukkasi kylmä hiki iholle.

”Jos sulla on oikeasti paha olla siellä töissä, niin jäät pois vaan”, Luka sanoi yhtäkkiä.

”Entä vuokra?”

Luka vilkaisi minuun nauraen. ”Entä sun säästöt?”

”Mä sanoin vaan, jottei vanhukset tykkää kyttyrää.”

”Kyllä mä maksan kulungit, voit miettiä mitä seuraavaksi.”

”Sä oot paras”, sanoin sekopäisenä kiitollisuudesta. Oloni keventyi kuin kerrostalo olisi siirretty päältä pois. Päätin samantien, että alkaisin elää terveellisemmin. Vähentäisin viinin lipittämistä. Ja iltoja ulkona. Harrastaisin enemmän liikuntaa – jos en olisi töissä, voisin mennä salille päiväsaikaan, kun siellä ei ollut tungosta. Ja tekisin pitkiä kävelyitä. Laittaisin terveellistä kotiruokaa. Menisin heti ensimmäisenä vapaana päivänä ostamaan superruokia ja luontaistuotteita. Voisin lähteä joogaretriittiin. Tai paastota!

Luka vilkuili minua. ”Älä sitten suunnittele paastoamista.”

Mulkaisin häntä. Luka nauroi. ”Olit niin hemmetin kiukkuinen viimeksi. Paastoaminen ei sovi sulle.”

Harkitsin mököttämistä, mutta aloinkin nauraa. Nauroimme molemmat. Tuntui, että kaikki järjestyisi.

Kotona menin jääkaapille. Edellisillan pullossa oli lasillinen jäljellä. Kaadoin sen itselleni, kun Luka tuli keittiöön. ”Oisitsä halunnut?”

Luka pudisti päätään. ”Varothan sä, ettet ota liikaa.”

Harmitti. ”Miten niin? En mä vanhemmilla paljoa juonut.”

Luka otti lasin vettä ja meni olohuoneeseen. Huokasin ja nostin lasin huulilleni. Jääkaappikylmä valkoviini oli ihanaa, satuin vain pitämään sen mausta. Menin Lukan perässä sohvalle, nostin jalat hänen hierottavikseen. Telkasta tuli jokin reality, jossa sinkut tutustuivat toisiinsa sokkoina. Yksi pari oli juuri ravintolassa side silmillä. Mahtoi olla vaikeaa syödä silmät sidottuina! Ei ihme, että keskustelukin oli hyvää päivää kirvesvartta. Nainen kihersi koko ajan ja roplasi rättiä naamallaan.

Voi luoja, onneksi ei tarvinnut enää ikinä olla sinkku! En olisi kuitenkaan löytänyt ketään, ja sitten minun olisi ollut pakko mennä tuollaiseen ohjelmaan. Ritvaliisat ja pasipetterit pitkin Suomen olisivat istuneet nahkasohvillaan ja kommentoineet, että ei ihme kun ei tuollainen ole löytänyt miestä ittelleen, kyllä on omahyväinen, ja ton luomen se ois voinu leikkauttaa pois ja osaakohan tollanen takakiree lissu edes nussia kunnolla.

Luka osasi hieroa jalkojani juuri oikein. Siemaisin viiniäni. Minulla oli maailman paras mies, hän olisi kaikessa tukena. Voisin opiskella uuden ammatin, olin vasta 26-vuotias. Tosin en tiennyt minkä, hoivaviettiä minulla ei ollut ollenkaan, tapoin kaktuksetkin. Minulle ei voisi uskoa vastuuta tutisevista vanhuksista.

”Jaahas, jaahas”, isä sanoi, kun asetuimme pöytään. ”Tällainen paikka. Miksihän niillä on lakanat valaisimien päällä? Onkohan tuo paloturvallista?”

Katselin kattolamppuja. Ne oli kietaistu valkoiseen pussiin kuin muumitalon kristallikruunu talvella. ”Tätä kehuttiin jossain naistenlehdessä”, sanoin ja otin vastaan ruokalistan. Isä kaivoi lukulasit pikkutakin taskusta ja sanoi: ”Sellasta olen tässä miettinyt, että pitäisikö lopettaa lihansyönti.”

Tuijotin häntä. ”Mitä ihmettä? Sähän rakastat kunnon pihviä.”

”Juu, mutta kun on kolesterolit koholla ja ilmastonmuutos päällä, täytyyhän sitä ajatella, millaisen maailman jättää lapsenlapsilleen.”

Liikutuin. Tuli ikävä mummia, joka ei halunnut mennä hammaslääkäriin, jotta saisi jätettyä lastenlapsille perintöä. Onneksi hänen päänsä saatiin kääntymään sukuparlamentin painostuksella.

Tilasimme molemmat siikaa ja valkoviiniä. Isä sanoi: ”Sulla on hyvä mies, Jenni. Sitä myöten ovat asiat kunnossa. Kun vielä löytäisit työn, josta tykkäät. Me vähän äidin kanssa ihmeteltiin, kun sä rupesit kirjanpitäjäksi. Olen ollut pienestä saakka tikku pepussa, et koskaan ollut paikoillasi.”

”No ei musta liikkaopeksikaan olisi!” sanoin.

”Juu, mutta jotain missä saisi olla ihmisten kanssa tekemisissä, kun sä olet niin reipas ja sosiaalinen kuitenkin.”

Isän sanat lämmittivät. Maistoimme viiniä ja punaa pukkasi poskille. Isä kaiveli taskujaan. ”Mä olen pannut paperille jotakin ajatuksia.”

Voi isiä, hän oli tehnyt listan mahdollisista ammateista. Isännöitsijätoimisto: vaihtelevampaa kuin tilitoimistossa. Tapahtumamatkailu: saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Tilintarkastaja: haasteellisempaa. Kiinteistövälittäjä: voi päästä hyviin ansioihin.

”Sulla on kuitenkin kaupallinen koulutus”, isä muistutti. ”Se on nykymaailmassa arvokas, kun niin moni nuori haluaa olla yrittäjä ilman mitään koulutusta, tai luovalla alalla ilman rahkeita.”

Sitten isä meni vaikeaksi, alkoi köhiä ja selvitellä kurkkuaan, pyyhkiä lasejaan ja järjestellä ruokailuvälineitään. Arvasin mistä tuuli puhalsi. ”Äitisi pyysi muistuttamaan...” (köh köh) ”...ettei lastenhankintaa kannata liikaa lykätä, kun on jo heille isäkin katsottuna.” Isi-poloinen oli punainen kuin kipollinen borssia. ”Itse toki olen sen verran vanhankansan ihminen, ja äiti ehkä myös, että häät saisivat tulla ennen lapsia. Perinteenähän on, että morsiamen perhe ne maksaa, ja kyllä me siihen ollaan varauduttukin, äitisi isä jätti niitä osakkeita, ja meilläkin on varoja. Kun ainoa tytär menee avioon, emme halua venyttää senttejä.”

Tilanne tuntui merkilliseltä – minähän oli vielä nuori, naimisiinko, nyt? Äiti oli ollut 20-vuotias, kun olin syntynyt, kesken hänen opintojaan. Muistin kuvan, jossa äiti heijasi kamalia 80-luvun vauvanvaunuja kauppiksen kahviossa, kirja nenän alla.

Tiesin, etten ollut puoleksikaan niin tarmokas ja kypsä kuin äiti. Isi halusi, että minusta tulisi teiniäiti! Totta kai minä halusin lapsia – sitten joskus. Tunsin pelottelupuheet: munasolut vähenivät kuukausi kuukaudelta, mitä vanhempi oli, sitä vaikeampi oli tottua yöheräilyyn, iäkkäät äidit uskoivat että suklaavanukas oli myrkkyä ja vaipoissa oli kemikaaleja, nuorilta kaikki sujui luonnostaan. Mutta minä olin minä.

”En tietenkään halua sekaantua nuorten elämään”, isä sanoi ja pisteli alkupalaa poskeensa. ”Näin ulkopuolelta katsottuna tilanne vain näyttää oikein hyvältä aloilleen asettumisen kannalta.”

Ulkopuolelta ei nähnytkään minun pääni sisään. Siellä oli kaikki sekaisin kuin himohamstraajan olkkarissa.

”Lupaathan sä miettiä asiaa?” isä sanoi. Katsoin hänen kiltteihin silmiinsä ja lupasin.

Jatkis päivittyy joka lauantai.

Lue lisää:

Aiemmat jatkikset

Laura Honkasalo on helsinkiläinen kirjailija, jonka uusin romaani Perillä kello kuusi ilmestyi 2015. Hän harrastaa ompelemista, vintagevaatteita ja itäblokin designia.

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.