Hovikohut eivät ota laantuakseen, vaikka hääkellot soivat jo. Hämminkiä herättävät prinsessa Madeleinen ero ja vihkikaava.

Kuninkaallisessa perheessä on ollut viime aikoina vauhtia enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin taival kihlaparina on juuri alkanut, kun eteen tulee Danielin munuaissiirto.
Nuorenparin on pakko hiljentää tahtia toipilasajaksi samalla kun arvailut hääjärjestelyistä alkavat. Sulhanen näyttäytyy leikkauksen jälkeen ensimmäistä kertaa koko kansalle Victorian 32-vuotispäivänä heinäkuussa 2009.
Hieman sitä ennen on saatu tieto, että prinssi Carl Philip on eronnut pitkäaikaisesta tyttöystävästään Emma Pernaldista. Elokuussa hovilla taas on kerrottavanaan seuraava jymyuutinen: prinsessa Madeleine ja Jonas Bergström ovat menneet kihloihin. Perheeseen on tulossa toisetkin häät!
Kuningasperhe on kuitenkin autuaan tietämätön muutaman kuukauden takaisesta välirikosta. Madeleine on jättänyt huhtikuussa Jonaksen, kun suhde on hiipunut hitaasti mutta varmasti. Kesäkuussa he tekevät vielä viimeisen pelastusyrityksen ja lähtevät Italiaan Caprin saarelle. Siellä Jonas yllättää Madeleinen kosinnalla, ja kotiin palataan sormukset sormessa.Kahdeksan vuotta seurustellut pari asuu Tukholman Östermalmilla, ja onni näyttää kukoistavan.
Siskosten välejä peräkkäiset kihlaukset eivät ainakaan huononna. Nyt he voivat jakaa ajatuksiaan hääjärjestelyistä!

Hovi on kertonut, että Victoria ja Daniel muuttavat häiden jälkeen asumaan Hagan linnaan. Moni oli veikannut heidän päätyvään samaan järjestelyyn kuin Silvia ja Kaarle Kustaa aikoinaan: asumaan suureen huoneistoon Tukholman kuninkaanlinnaan. Pari päättää kuitenkin toisin.
He valitsevat kuninkaan lapsuudenkodin, joka remontoidaan 40 miljoonalla kruunulla sopivaksi kuninkaallisen lapsiperheen kodiksi. Vuonna 1805 valmistunut linna sijaitsee suur-Tukholman alueella Solnassa. Siellä ovat asuneet monet kuninkaalliset, ja siellä syntyivät aikoinaan Victorian isä, kuningas Kaarle XVI Kustaa sekä tämän sisaret Margaretha, Birgitta, Désirée ja Christina, joita kutsuttiin Hagan prinsessoiksi.
Viime vuosikymmenet linnan käyttöä on hallinnoinut Ruotsin hallitus ja siinä ovat majoittuneet korkea-arvoiset ulkomaiset vieraat. Keväällä 2009 valtio siirsi linnan jälleen kuninkaallisen perheen hallintaan.
Perusteellisessa remontissa Victoria ja Daniel saavat muun muassa uuden keittiön ja kylpyhuoneen. Tiloja tarvitaan myös henkilökunnalle, edustamiseen ja toimistolle. Turvallisuuskin saatetaan ajan tasalle, ja linnasta tulee yksi Ruotsin tarkimmin vartioiduista rakennuksista. Alueelle tulee kymmeniä valvontakameroita, ja linnan ympärille on pystytetty korkea rauta-aita.
Hagan päärakennuksessa on 25 huonetta, tilaa on kaikkiaan 1 555 neliötä. Sisustuksen päävastuu on sisustusarkkitehti Helena Belfragella, jonka apureina ovat prinsessa Madeleine ja tämän ystävätär Louise Gottlieb. Sisustus ja design ovat jo pitkään kiinnostaneet Madeleinea, ja hän tietää täsmälleen, millaiset ratkaisut ovat isonsiskon makuun. Louise taas työskentelee yrityksessä, joka on erikoistunut arvoasuntojen sisustamiseen.
Kihlapari itse on tiiviisti mukana muutostöissä. Victoria on ottanut mittoja linnan ikkunoista verhoja varten, ja pari kiertelee vapaa-aikanaan sisustusliikkeissä. Kun edessä on muutto kaksiosta hulppeaan linnaan, tarvitaan monenlaista. Jotain he ottavat mukaansa myös Drottningholmin linnasta. Yhdestä huonekalusta Victoria on jo kertonut julkisestikin: hän vie uuteen kotiinsa valkoisen Carl Malmstenin suunnitteleman kirjoituspöydän, jonka sai 30-vuotislahjaksi.

JULKISESSA KESKUSTELUSSA häiden lähestyminen näkyy kiihkomielisten rojalistien rankkoinakin hyökkäyksinä. He vastustavat sitä, että kenestä tahansa voi tulla kruununperijän puoliso. Rojalistit haluavat varjella kuninkaallista perhettä kansanomaistumiselta. Jotkut puhuvat, että Westling-dynastia on nousemassa valtaan ja maa on rappion tiellä. Osa vaatii, että tämä olisi estettävä perustuslailla.
Rojalistit hyökkäävät vapaamielisempiä kuningashuoneen puolustajia vastaan kiihkeästi, ja tasavallan kannattajatkin työntävät lusikkansa soppaan. Facebookiin perustetaan useita ryhmiä, joissa vaaditaan, että kansalaisten ei tarvitsisi osallistua kruununprinsessan häiden kustannuksiin.
Kuningashuone ei ota kantaa kiivaaseen keskusteluun, mutta muutama vuosi aiemmin Victoria on todennut haastattelussa pitävänsä yhtenä monarkian vahvuutena sen epäpoliittisuutta.
”Kuningashuone edustaa koko Ruotsia, olipa vallassa mikä puolue tahansa. Monarkia on yksi tapa ylläpitää jatkuvuutta nopeiden muutosten keskellä. Ruotsin kuningashuone on osa Ruotsi-nimistä tavaramerkkiä yhdessä muun muassa Ruotsin lipun kanssa”, tuleva kuningatar muotoili.
Danielin tausta on nostattanut maassa jopa luokkahalveksintaa. Sitä ei lievennä edes tosiasia, että ensimmäistä kertaa keskiajan jälkeen Ruotsi saa nyt hallitsijaparin, jossa kumpikin puhuu äidinkielenään ruotsia.
Pienestä Ockelbosta kotoisin olevaa sulhasta on moitittu milloin juntiksi, milloin kielitaidottomaksi tai liian tavalliseksi. Kolmisen vuotta ennen Victoriaan tutustumista Daniel seurusteli muutaman kuukauden Maria Ekmanin kanssa, joka on sittemmin tullut tunnetuksi valokuvamallina. Nyt Maria nousee Aftonbladetissa puolustamaan ex-poikaystäväänsä.
”Daniel on mukava, kohtelias ja hyvin kasvatettu. Hän on täydellinen mies, joka välittää aidosti. Unelmien poikaystävä kenelle tahansa”, Maria sanoo.
Danielia pahat puheet eivät lannista. On kuin hän haluaisi näyttää kaikille onnistuvansa sekä liiketoimissaan että suhteessaan. Hän on toiminut määrätietoisesti ja vastuullisesti. Danielilla on Tukholmassa jo viisi kuntosalia, mutta hän on luvannut jättäytyä häiden jälkeen sekä kuntosali- että hotelli¬bisneksen johtotehtävistä. Omistuksia hänelle vielä jää. Yrittäjätaustansa vuoksi Daniel on monissa tiedotusvälineissä nimetty Ruotsin elinkeinoelämän uudeksi suurlähettilääksi. Hänestä povataan myös terveiden elämäntapojen sanansaattajaa.
Heti kihlajaisten jälkeen Danielia aletaan valmentaa perusteellisesti, onhan Ruotsin monarkian tulevaisuus jatkossa pitkälti tämän nuorenparin varassa. Valmennusohjelma syventää Danielin tietoja monarkian seremonioista ja kulttuuri¬perinnöstä. Puolitoistavuotinen koulutus sisältää myös valtiotieteiden, historian ja kulttuurielämän opintoja sekä opintomatkoja.
Daniel on saanut kuningas¬parin täyden tuen, ja entiset epä­luottamuslauseet on pyyhitty pois. Victoria on tärkeä tuki sulhasensa sisäänajossa hoviin. Kruununprinsessa on sanonut, että rooli, johon Daniel on asettumassa, ei ole yksinkertainen – eikä liioin perhe, johon hän on liittymässä.
Daniel kertoo olevansa hyvin tietoinen niistä paineista ja odotuksista, joita häneen kohdistuu.
”Tiedän myös, että luottamusta ei anneta vaan se ansaitaan. Teen kaikkeni, jotta ansaitsen ruotsalaisten luottamuksen”, hän sanoo.
Victorian valtionpäämiestaitoja ei kyseenalaisteta. Päinvastoin: häntä pidetään erinomaisena tulevana hallitsijana. Victoria on osoittanut ottavansa tehtävän vakavasti. Kesällä 2009 hän on myös saanut korkeakouluopintonsa päätökseen ja valmistunut filosofian kandidaatiksi Uppsalan yliopistosta pääaineenaan rauhan- ja konfliktintutkimus.
Victorian välittömyys ja vilpittömyys herättävät ihastusta, ja kun niihin lisätään hänen hyvä tilannekomiikan tajunsa ja huumorinsa, kaikki ovat myytyjä. Hänen kihlauksensa on monen mielestä merkki monarkian liikahduksesta inhimillisempään ja tavallisempaan suuntaan – ja sitä kautta se vahvistaisi eikä heikentäisi monarkiaa. Jo pelkästään kruununperimysjärjestyksen muuttaminen aikoinaan naista suosivaksi on eduksi Ruotsille, joka pyrkii esiintymään tasa-arvon edelläkävijämaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

VARSINAINEN HÄÄHURMA on puhjennut, mutta ajoittain siihenkin tulee säröjä. Yksi koetaan alkukeväästä, kun norjalaislehti Se & Hør julkaisee nuoren norjalaisnaisen Tora Uppstrøm Bergin haastattelun. Hän kertoo viettäneensä pääsiäisenä 2009 yön Madeleinen kihlatun Jonas Bergströmin kanssa Åren hiihtokeskuksessa.
Paljastusta seuraa muutaman päivän kiihkeä mediapyöritys, jota Madeleine ja Jonas parhaansa mukaan karttelevat. Heidän huhutaan käyvän terapiassa, eikä juristina työskentelevä Jonas ilmesty kohun aikana työpaikalleenkaan. Julkisuudessa ruoditaan parin suhteen ylä- ja alamäkiä armotta, ja Jonakselle lankeaa roiston osa.
Kun Madeleine lähtee huhtikuun 24. päivänä ennalta sovitulle työmatkalle New Yorkiin, hovin nettisivulle ilmestyy tieto hänen kihlauksensa purkautumisesta. Kohun keskellä Madeleine istuu jo lentokoneessa. New Yorkissa hän työskentelee tiiviisti Childhood-säätiön tehtävissä ja karttaa julkisuutta.
Toukokuun alussa Madeleinen ilmoitetaan olevan niin uupunut suhdekohusta, että hän vetäytyy New Yorkissa vietettävän Ruotsi-viikon sovituista edustustehtävistä. Hänen sijaisekseen lentää isosisko Victoria kesken kiihkeiden häävalmistelujensa.
Yksi ja jos toinenkin kyselee, miten Madeleinen rakkauskriisi heijastuu Victorian häihin. Ruotsalaiset pohtivat, viekö Madde huomion siskonsa suuressa juhlassa, jos hän astuu julkisuuteen ensimmäistä kertaa vasta häiden alla tai häissä. Onko Madeleine lopulta juhlien seuratuin nainen?
Toukokuussa näyttää siltä, että Jonas Bergströmin syrjähyppy nostaa kummasti Danielin osakkeita. Salonkikelpoiseksi sukeutunut hillitty sulhasmies näyttäytyy uudessa valossa, ja tavallisuus ja turvallisuus nousevat uuteen arvoon. ”Hän näyttää kuninkaalliselta James Bondilta”, ruotsalaislehti Svenska Damtidning hehkuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

POLTTARIT KUULUVAT ASIAAN kuninkaallistenkin häiden alla. Toukokuun alkupuolella siepataan ensin sulhanen. Ajoitus on mietitty tarkkaan. Daniel on yksin kotona, kun Victoria on matkustanut Yhdysvaltoihin. Päivän seremoniamestarina on Danielin hyvä ystävä, ravintola- ja hotelliyrittäjä Alessandro Catenacci. Mukana on myös prinssi Carl Philip ja Danielin liikekumppaneita kuntosalilta.
Samppanja-aamiaisen jälkeen Daniel kyyditään studioon, jossa häntä odottaa laulutuokio Carola Häggkvistin kanssa. Expressen-lehden mukaan he laulavat yhdessä Främling-hitin taustakuoronaan polttariporukka. Seurue siirtyy veneillä merenrantaravintolaan. Ohjelmassa otetaan huomioon Danielin elämäntavat, kuten vähäinen alkoholin käyttö. Seuruetta saattaa turvallisuuspoliisi Säpo.
Victoria saa omat polttarinsa muutamia päiviä myöhemmin. Hän istuu Drottningholmin linnassa nauttimassa veljensä 31-vuotisjuhlapäivällistä, kun oveen koputetaan ja joukko hänen lähiystäviään ryntää paikalle naamioituneina. Mukana ovat muun muassa Caroline Nilsson, Caroline Dinkelspiel ja Leonie Persson – sekä tietysti Yhdysvalloista isonsiskon tärkeään päivään saapunut Madeleine. Polttarit vietetään merellisissä tunnelmissa Tukholman saaristossa sankarinsa näköisesti.
Voi vain kuvitella, millä mielellä Madeleine viettää sisarensa juhlaa, kun hänen omat hääunelmansa ovat juuri hajonneet.
Madeleinen kerrotaan tulevan ensimmäistä kertaa julkisuuteen toukokuun 30. päivänä, kun Victorian ja Danielin kuulutukset luetaan. Tieto kuitenkin muuttuu päivämäärän lähestyessä, ja pian ilmoitetaan, että Madeleine nähdään vasta häissä.
Polttaripölyt ovat tuskin laskeutuneet, kun kansa saa seuraavan kohunsa. Victoria on toivonut, että vihkikaavassa poiketaan normaalista niin, että kuningas saattaa hänet alttarille. Siitäkös pillastutaan piispaa myöten. Osa ruotsalaisista ihmettelee, mitä kuninkaallisten häiden saattoseremonia merkitsee maassa, jossa nainen ja mies astelevat yleensä tasa-arvoisina rinta rinnan alttarille. Kunnon jupakka roihahtaa hetkessä.
Piste asialle laitetaan, kun kuningas saa jauhamisesta tarpeekseen. Hovin lehdistöpäällikkö sanoo, että kyse ei ole mistä tahansa vihkimisestä vaan myös symbolisesta eleestä, jossa Ruotsin kuningas johdattaa tulevan kruununperijän alttarille. Asia on sillä selvä, eikä Victorian tarvitse luopua toivomastaan kaavasta.
HÄÄVALMISTELUJEN KESKELLÄ julkisuudessa analysoidaan ahkerasti tulevan prinssin ja hallitsijan ominaisuuksia. Mutta mikä kaikki tätä paria lopulta yhdistää?
Molemmat ovat aamuvirkkuja ulkoilmaihmisiä, joita kiinnostaa liikunta. Aktiivinen elämäntapa näkyy heidän olemuksessaan. Victorian kerrotaan innostuneen häiden alla kuntokuurista, jossa on normaalien kävelyn, juoksun ja voimaharjoittelun lisäksi erikoissatsi joogaa. Siitä on tullut hänen suosikkilajinsa, johon hän perehtyy oman opettajansa johdolla.
Kun hän lisäksi on tarkka ruokavaliostaan ja ottaa matkoillekin omat myslinsä mukaan, ei ole ihme, että keväisillä Tanskan kuningatar Margareetan syntymäpäivillä Kööpenhaminassa hänen entistäkin säteilevämpi olemuksensa herättää huomiota. Musta-valko-raidallinen iltapuku paljastaa tehotreenin muokkaamat käsivarret ja hartiat.
Myös Daniel treenaa säännöllisesti. Hän pitää yhä nuoruutensa suosikeista jalkapallosta ja jääkiekosta, mutta myös golf on vienyt hänet mennessään. Daniel on lajissa varsinainen haka: hänen tasoituksensa on viisi. Pari on viime kesinä golfanut yhdessäkin, ja Victoria on liittynyt öölantilaiseen Ekerumin golfklubiin. Talvisin he laskettelevat ja hiihtävät yhdessä.
He molemmat rakastavat rauhaa ja maalaiselämää piilopaikoissaan Ockelbossa ja Westlingin suvun kesäpaikassa Acktjärassa samoin kuin kuninkaallisessa Sollidenin kesälinnassa, josta on tullut myös Danielille tärkeä paikka. Kotimaassa reissaamisen vastapainoksi he nauttivat vuosittain myös yhteisistä ulkomaanmatkoista.
Danielin sairaus on asettanut pariskunnan arvot kohdalleen, ja Victoria on esimerkiksi joutunut luopumaan lemmikeistään sulhasensa munuaissiirron jälkeen. Koska Danielin elimistö on altis tulehduksille, varotoimet ovat tarpeen. Tuleva prinssi joutuu syömään lääkkeitä loppuikänsä, eikä toinen munuaissiirto ole poissuljettu. Mies itse vakuuttelee huolestuneille ruotsalaisille ennen häitä, että hän on paremmassa kunnossa kuin koskaan. Leikkauksen jälkeen hän ei ole kärsinyt esimerkiksi flunssista niin usein kuin aiemmin.
Todellisen ystävyyden arvo on viime vuosina valjennut sekä Victorialle että Danielille. Ystäväpiiriä on jouduttu tarkistamaan pariinkin otteeseen, kun lähipiiristä on tuntunut vuotavan tietoja julkisuuteen. Ehdoton luottamus on noussut arvoon arvaamattomaan, ja kihlapari tunnetaan ystävilleen uskollisena. Kumpikin on päässyt ystäviensä lasten kummeiksi, ovathan he kertoneet olevansa lapsirakkaita. Victorialla kummilapsia on peräti 14.
Ei epäilystäkään, etteivätkö heitä yhdistä huumori ja optimismi. Victoria ei myöskään epäröi kertoa mokailuistaan, mikä on inhimillistänyt häntä kansan silmissä.
Eräässä haastattelussa hän totesi olevansa armoton kompastelija. Eikä hän unohda koskaan ensimmäistä valtiovierailuaan, jossa hän 14-vuotiaana istui päivällisillä kuninkaallisessa seurassa. Hän oli selviytynyt mielestään hienosti, vaikka hermostunut olikin. Sitten pöytään tuotiin jälkiruoka, sorbetista muotoiltu marenkisiipinen joutsen vadelmasoseessa.
”En tajunnut, että marenki oli kivikova. Painoin siipeä lujasti lusikallani – ja marenki lensi suoraan Norjan kuninkaan Haraldin paidalle. Onneksi uhrina oli juuri hän, maailman hienoin ihminen. Hän hymyili ja poimi siiven huomaamattomasti rinnuksiltaan. Kun aloin tavoitella lautaseltani toista siipeä, Harald nosti lautasliinansa kasvojensa suojaksi”, Victoria on kertonut.

KULUVA VUOSI ON osoittanut, että mielikuvitus on rajaton, kun häähurmio saa vallan. Kihlaparin kuvalla koristellut krääsämarkkinat kukkivat, ja hääarvailut elävät villeinä. Ne koskevat yhtä lailla hääpukua kuin kimppua, sormusta, kampausta tai kakkua. Minkälaisia ne ovat? Mistä ne hankitaan?
Suunnitteleeko hääpuvun ruotsalainen Pär Engsheden, jonka käsialaa muutamat Victorian kauneimmat puvut kihlapäivän mekkoa myöten ovat olleet? Etukäteen julkisuudessa on kerrottu, että hääpuvussa on pitkät hihat ja huntu on kaksi metriä pitkä. Salaisuus säilyy viimeiseen asti – myös se, onko puku klassinen vai rohkea.
Entä onko hääkimpussa kieloja, jotka ovat Danielin kotiseudun kansalliskukkia? Onko kimppu valkoinen kuten kuninkaallisilla morsiamilla usein – vai näkyykö siinä Victorian värikäs persoona?
Jo ennen suurinta hurmosta saadaan sytytetyksi rojalistinen runosotakin. Liljevalchsin taidehallin johtaja Mårten Castenfors tilaa häiden kunniaksi tunnetuilta ruotsalaisrunoilijoilta rakkausrunoja, jotka olisivat myöhemmin kansan kuultavissa rantakadulla näyttelijöiden lukemina. Runoista koottaisiin myös kaksi kirjaa, erikoispainos lahjaksi hääparille ja kansanpainos myyntiin.
Projekti kaatuu kuitenkin alkuunsa, kun valtaosa runoilijoista kieltäytyy kunniasta. Osa ilmoittaa vastustavansa monarkiaa, toisista idea on banaali. Pari runoilijaa näyttää vihreää valoa mutta ilmoittaa, että mitään Victorian ja Danielin ylistysoodia ei heru.
Muut soraäänet liittyvät muun muassa hääbudjettiin, joka on yli kaksi miljoonaa euroa. Puolet pulitetaan veronmaksajien rahoista, mikä on ylittänyt monen ärsytyskynnyksen. Facebookin Kieltäydy maksamasta Victorian häitä -ryhmässä on kymmeniätuhansia jäseniä.
Hovikaan ei selviä valmisteluista puhtain paperein. Kun on tarkoitus lähettää hääkutsu Danielin kuntosalilla työskentelevälle Håkan Kjellgrenille, kutsu meneekin aivan toiselle samannimiselle miehelle. Julkisen sotkun jälkeen väärä Håkan palauttaa kutsun.
Tiedot hääohjelmasta ovat toistaiseksi huhujen varassa. Laulaja Carola Häggkvistin sanotaan esittävän juhlissa kaksi kappaletta, ja Abban Benny Anderssoni huhutaan säveltävän aattoillan konserttiin uuden kappaleen. Margareta Hallinin kerrotaan sanoittaneen Victoria-valssin, jonka esittää sopraano Kjerstin Dellert. Hän lauloi aikoinaan Silvian ja Kaarle Kustaan häissä valssin O, min Carl Gustaf.
Se kuitenkin tiedetään, että Victoria ei ole tulevana kesänä itse paikalla 33-vuotissyntymäpäivillään Öölannissa. Tuore aviovaimo on tuolloin häämatkalla.

KESÄN ALUSSA vanhoillisimmat ruotsalaiset saavat taas kauhisteltavaa: Carl Philip näyttäytyy autokilpailussa julkisesti Sofia Hellqvistin kanssa. Kaksikko on alkanut tapailla viime kesänä, mutta kaikki eivät pidä Hellqvistiä sopivana tyttöystävänä prinssille.
Pahennusta on herättänyt se, että Hellqvist on poseerannut miestenlehdessä yläosattomissa ja työskennellyt bikinimallina ja tosi-tv-tähtenä. Pari ei tosin ole kertonut virallisesti seurustelevansa. Toukokuun autokilpailussakaan he eivät edusta virallisesti yhdessä.
Samoihin aikoihin Victoria ja Daniel myöntävät haastattelun Svenska Dagbladetin toimittajalle Karin Thunbergille. Siinä he kertovat harvinaisen avoimesti tunnoistaan häiden alla.
Kun Danielilta kysytään, mitä rakkaus on, vastaus kuuluu:
”Se on sitä, että joku toinen on tärkeämpi kuin minä itse.”
Victoria on samaa mieltä ja täydentää määritelmää:
”Rakkaus on sitä, että haluat viettää joka ikisen minuutin toisen kanssa, kokea kaiken yhdessä. Häiden jälkeen se on aivan uudella tavalla mahdollista Danielille ja minulle. Meillä on sitten ilo edustaa Ruotsia yhdessä!”
Kumpikin myöntää, että häät hermostuttavat. Mutta hermoilulle ei haluta antaa valtaa.
”Kunhan ei unohda hengittää, niin kaikki menee hyvin. Emme saisi pyörtyä alttarilla. Minua rauhoittaa se, että olen mukana suunnittelemassa päivän ohjelmaa ja tiedän, mitä tuleman pitää”, Victoria sanoo.
Daniel myöntää, että kun H-hetki lähestyy, hänellä on varmasti perhosia vatsassa. Hänellä ei ole kihlauksen merkkinä sormusta, ja toimittaja kysyykin, saako hän sormuksen häissä. Daniel nyökkää myöntävästi, ja tuleva vaimo huikkaa:
”Kyllä, jos hän on kiltti.” Sitten Victoria antaa kihlatulleen pusun poskelle.
Saman tien käydään läpi sekin, miten Danielin vanhemmat reagoivat, kun poika soitti heille ja kertoi seurustelevansa Ruotsin kruununprinsessan kanssa.
”En muista aivan ensimmäistä soittoa ja reaktiota. Mutta varmasti he hämmästyivät – vaikka he olivat ennen kaikkea iloisia siitä, että olen löytänyt itselleni niin rakkaan ihmisen.”
”Minä muistan, kun tapasin ensimmäisen kerran sinun vanhempasi. Luulen, että se hermostutti minua enemmän kuin heitä. Mietin, mitä he tykkäisivät ja ajattelisivat. Ajattelin myös, että nyt heidät raukat vedetään mukaan tähän kaikkeen”, Victoria sanoo.
Danielille ei ole kynnyskysymys, että hänestä tulee päätoiminen vaimonsa tukija. Hän sanoo kasvaneensa tasa-arvoisessa kodissa.
”Minulle ei ole ongelma kävellä askel tai kaksi tai vaikka kymmenen askelta Victorian perässä ja säilyttää silti itsetuntoni”, hän sanoo haastattelussa.
Omaa tämänhetkistä vointiaan hän kuvaa loistavaksi. Hän kertoo, että hänen munuaissairautensa ei ole perinnöllinen, vaan se on saattanut aiheutua hänen äitinsä raskausajan vilustumisesta.

KUULUTUSPÄIVÄ on sunnuntai toukokuun 30. päivä. Jumalanpalveluksessa kuninkaanlinnan kirkossa nähdään vapautuneen oloinen kihlapari. Eturivissä vasemmalla istuvat Victoria ja Daniel sekä kuningaspari ja Carl Philip. Eturivissä oikealla istuvat Danielin vanhemmat Eva ja Olle sekä sisar Anna. Kohokohta koittaa, kun luetaan Victoria Ingrid Alice Désiréen ja herra Olof Daniel Westlingin kuulutukset.
Kirkonmenojen jälkeen linnassa järjestetään vastaanotto, johon osallistuu myös muun muassa pääministeri Fredrik Reinfeldt vaimonsa Filippan kanssa.
Reinfeldt luovuttaa tilaisuudessa kihlaparille yhdessä puhemies Per Westerbergin kanssa hallituksen ja eduskunnan lahjan, lasia noin 31 000 euron arvosta. Se on Reinfeldtin mukaan Ruotsin kansan lahja Victorialle ja Danielille. Lasit on suunnitellut professori Erika Lagerbielke ja ne on valmistettu Orreforsin tehtaassa.
”Uniikki astiasto uniikeille persoonille”, Lagerbielke totesi Ruotsin television mukaan. Hän kertoi saaneensa inspiraation suunnitteluun, kun kuuli kruununprinsessan kihlautuneen talvisessa Drottningholmissa. Lasien pohjat muistuttavatkin huurretta.
Victoria ottaa yhden lasin pakkauksesta ja tutkii sitä ”Oi, miten kauniita”, hän huokaa spontaanisti.
Victoria ja Daniel ovat jo hyvissä ajoin toivoneet, että elinkeinoelämä välttäisi tavaroiden lähettämistä. Sen sijaan toivotaan lahjoituksia hääsäätiölle, joka toimii lasten ja nuorten hyväksi. Toiveesta huolimatta muun muassa moni kunta antaa häälahjan. Esimerkiksi Öster-
åkersin kunta on päättänyt perustaa rahaston, joka tukee lukivaikeuksista kärsiviä lapsia. Sillä kunnioitetaan kruununprinsessaa, joka on puhunut avoimesti lukihäiriöstään.
Kuulutuspäiviä on kaikkiaan kolme, ja perhe käy yhdessä joka tilaisuudessa. Vain yksi puuttuu joukosta: Madeleine. Osa ruotsalaisista pitää hänen poissaoloaan skandaalina, osa tyytyy pohtimaan hänen todellista vointiaan. Onko bileprinsessana tunnetun Madden vointi huonompi kuin on annettu ymmärtää? Pitääkö paikkansa, että hän aikoo muuttaa pois Ruotsista ja Jonas pakenee töihin Aasiaan, kuten lehdet väittävät?
Jos hovi toivoi Madeleinen julkisuuspaaston ja Yhdysvaltoihin pakenemisen hillitsevän mielenkiintoa, siinä mentiin pahasti pieleen. Suuri uutinen ruotsalaisille on myös se ensimmäisenä kuulutuspäivänä saatu hovin tiedonanto, että Danielia tituleerataan häiden jälkeen seuraavasti: hänen kuninkaallinen korkeutensa prinssi Daniel. Hänestä tulee myös Länsi-Götanmaan herttua, sillä Victoria on Länsi-Götanmaan herttuatar.

HÄÄJUHLAPUTKI ALKAA Ruot-
sin kansallispäivänä 6. kesäkuuta. Silloin Tukholmassa pyörähtää käyntiin Love Stockholm 2010 -rakkausfestivaali, joka päättyy häihin. Tapahtuman ajan puistoissa soi musiikki ja pyörii monenlainen ohjelma. Puutarhurit ovat panneet parastaan hääkesän kukkaistutuksia suunnitellessaan. Häähumun vastapainoksi myös monarkian vastustajilla on omat bileensä Galeasen-
teatterissa teemalla Real Love.
Varsinaiset hääjuhlallisuudet ovat kolmepäiväiset ja alkavat kesäkuun 17. päivänä, kun kuningaspari isännöi linnassa päivällisiä. Seuraavana päivänä hallitus järjestää vastaanoton kaupungintalolla.
Huippuhetki 19. kesäkuuta televisioidaan juuri restauroidusta Tukholman Suurkirkosta, ja katsojia arvioidaan olevan 750 miljoonaa eri puolilla maailmaa. H-hetki on kello 15.30, ja parin vihkii arkkipiispa Anders Wejryd. Vain viidesosa kirkossa olevista vieraista näkee alttarille esteettömästi, joten kirkkoon asennetaan suuria kuvaruutuja.
Vihkimisen jälkeen aviopari, ajaa hevosvaunuissa Tukholman keskustassa komeassa saattueessa pari tuntia. Sen jälkeen heidät soudetaan kuninkaanlinnaan Vasaorden-purrella nauttimaan hääateriaa 600 vieraan kera. Aterian suunnittelu ja valmistus on uskottu ravintola Operakällarenin kokin Stefano Catenaccin vastuulle. Mies on Danielin hyvän ystävän Alessandron veli. Kakuista huolehtii kondiittori Maria Grave.
Vieraiden joukossa nähdään suuri joukko Euroopan kuninkaallisia. Suomesta ainoat kutsutut ovat presidentti Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi.
Paikalla on myös ystävien sisäpiiri, johon kuuluvat itseoikeutetusti muun muassa Victorian bestis Caroline Nilsson, entinen Kreuger. He ovat tunteneet toisensa pienestä pitäen, sillä jo heidän äitinsä ovat olleet ystävykset. Toinen kruununprinsessan tärkeä Caroline on Dinkelspiel, entinen Svedin. Hän lähti aikoinaan Victorian mukaan Yhdysvaltoihin, jonne tämä matkusti opiskelemaan ja hoitamaan syömishäiriötään. Kutsuttuihin kuuluu myös Victorian lapsuudenystävä Andrea Engsäll. Hänen isänsä oli aikoinaan kuningas Kaarle Kustaan koulutoveri, ja Victoria on Andrean Diana-tyttären kummi. Leonie Persson on kruununprinsessan koulutovereita lukioajoilta Enskilda gymnasietista, ja myös hänen miehensä, H&M:n toimitusjohtaja Karl-Johan Persson kävi samaa koulua. Sittemmin Daniel ja Karl-Johan ovat ystävystyneet, ja he pelaavat yhdessä golfia.
Danielin ystävistä mukana ovat muun muassa Alessandro Cate-
nacci sekä ockelbolaisista Oscar Hallberg. Oscar on Danielin paras ystävä kotiseudulta ja opettaa nykyisin Gävlen urheilukoulussa.
Ockelbokaan ei jää juhlista osattomaksi. Danielin kotikunnassa on hääpäivänä ohjelmaa aamusta iltaan. Päivä alkaa kuohuviinipiknikillä puistossa ja päättyy suuriin tanssiaisiin.

VAIKKA PARATIISISSA ON varjoja, kaikki alkaa olla valmista satuhäitä varten. Ei epäilystäkään, kuka on päivän todellinen kuningatar.
Yli tuhat vierasta, 1 500 toimittajaa, tuhat poliisia sekä sadat miljoonat television katsojat eri puolilla maailmaa todistavat, kuinka rakkaustarina saa sinettinsä.

Lähteet: Johan T Lindwall: Victoria – Prinsessan privat (Forum 2010), Aftonbladet Royal 1/2010, Alice Bah ja Elisabeth Tarras-Wahlberg: Kruununprinsessa Victoria (Helmi Kustannus 2004), Jenny Alexandersson: Victoria & Daniel, rakkaustarina (Ajatus Kirjat 2009), Victoria & Daniel. Kunglig bröllops-special 2010 (LRF Media 2010). Lisäksi haastatteluja ja lehtijuttuja Aftonbladetista,
Expressenistä ja Svenska Dagbladetista.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla