Reissu Neuvostoliittoon on lopuillaan ja eräs parisuhde aluillaan. Kotimatka ei kuitenkaan suju aivan mutkitta, sillä yksi konjakin­huuruinen matkalainen katoaa ja Niklas päättää tehdä oman siirtonsa Jaanan suhteen. Entä mitä löytyy salalokerosta?

Simo jäi huoneeseeni yöksi, mutta sen sijaan, että olisimme hyökänneet toistemme kimppuun, riipineet vaatteet yltämme ja ryhtyneet nakupainiin, tyydyimme nukkumiseen. Tosin en ollut milloinkaan ennen nukkunut ­Simon kanssa sillä tavoin kuin nyt. Samassa sängyssä sylikkäin. ­Jäsenet toistemme jäseniin sotkeutuneina, hiukset samalle tyynylle levinneinä, paljas, suojaton iho toista vasten.

Jossakin vaiheessa aamuyötä ­havahduin tasaiseen naputukseen. Kohotin päätäni ja näin hämärässä myös Simon heränneen.

– Se on Niklas, kuiskasin ja painoin poskeni takaisin pielusta vasten.
– Kyllä se kohta luovuttaa ja ryömii takaisin huoneeseensa.

Simo urahti jotain unenpöpperöistä, painautui vasten selkääni ja kietoi käsivartensa tiukemmin ­ympärilleni. Suljin silmäni ja tunsin itseni kehrääväksi kissaksi, jolla oli masu täynnä kermaa ja viiksikarvat vielä nuolematta.

Olin nyt entistäkin iloisempi, ettemme olleet ottaneet sitä ensimmäistä askelta. Olimme molemmat olleet samaa mieltä siitä, että haluaisimme ­tutustua toistemme vartaloihin ­lähemmin vasta kotona, ei täällä oudolta tuoksahtavissa lakanoissa, patjalla, jonka päällä olivat ottaneet mittaa toisistaan lukemattomat eri puolilta maailmaa matkustaneet pariskunnat. Kuten minä ja Niklas.

Ajatus sai minut säpsähtämään sisäisesti ja hetken tunsin mielipahaa Niklaksen vuoksi. Tiesin, miksi hän oli seisonut oveni takana koputtamassa ja toivomassa, että pääsisi sisään. Ne ajat olivat nyt lopullisesti ohitse. Niklakselle olisi kerrottava päätöksestäni ensi tilassa, mutta asian kiireellisyydestä huolimatta aioin säästää sen keskustelun Suomeen.

Tietysti Niklas osasi jo uumoilla ­jotakin, sillä olihan hän nähnyt ­minut ja Simon bussissa. Katsellut vierestä, miten kuljimme hotelliin käsi kädessä ja kuullut Suhosen ­kateudelta haiskahtavat pikku piikit kuhertelevista kyyhkyläisistä.

Myöhemmin, ajattelin, hoidan sen myöhemmin. Simon tasainen hengitys kumpuili paljasta selkääni vasten. Ei vierähtänyt montakaan minuuttia, kun se oli houkutellut minut mukaansa auvoiseen unimaailmaan.

Sunnuntaiaamuna valmistauduimme kotimatkaan. Yritin keräillä kamojani matkalaukkuun, mutta ei siitä oikein tullut mitään, kun oman salikassinsa jo pakannut ­Simo vetelehti jaloissani ja varasti suukon aina, kun erehdyin liian ­lähelle. Tein niin usein, ja useimmiten aivan tahallisesti. 

– Sä olet aivan liian romanttinen poliisiksi. Ja mieheksi, nauroin, kun olin jälleen kerran jäänyt kahden vahvan käsivarren väliin puristuksiin.

– Varo vain, mä aion hukuttaa sut kukkiin ja vuoteeseen tarjoiltuihin sunnuntaiaamiaisiin.

– Taivaallista, totesin ja luovuin viimeisestäkin järjen rippeestä. ­

Pudotin meikkipussin vuoteelle ja kietaisin käteni Simon kaulaan. Jonkin aikaa oli täydellisen äänetöntä, vain huulemme ja kielemme puhuivat keskenään. Se oli taivaallista. En ollut milloinkaan suudellut näin paljon, enkä ainakaan nauttinut näin suuresti pelkästään suutelemisesta. Jos sama meininki jatkuisi, oppisin saavuttamaan ­orgasmin ilman alapään sekaantumista koko aktiin.

Tirskahdin, ja Simo vetäytyi uteliaana taaksepäin.

– Mitä?

– No… änkytin nolostellen ja yritin äkkiä keksiä jonkin fiksun ­puheenaiheen.
– Sitä vain, että me ei voida käyttäytyä näin koko kotimatkaa.

Simon peukalo hiveli alahuultani.

– Mä harkitsen asiaa, hän virkkoi.

Imaisin sormen suuhuni. Se maistui suolaiselta. Äkkiä minua punastutti.

– Okei, mä ymmärrän, miksi sä haluat ottaa rauhallisesti, mutta tuota ei kyllä ainakaan mun piireissäni lasketa rauhallisesti ottamiseksi.

Simon ääni oli muuttunut huomattavan käheäksi.

Hellitin otteeni ja nyökkäsin ­katuvana.

– Joo, anteeksi. Mutta yritetään tosiaan olla niin kuin aina ennenkin. Frendejä ja kämppiksiä. Ihan vain Niklaksen tähden. Mä haluan selvittää koko jutun hänen kanssaan kahden kesken heti, kun ­ollaan taas kotiuduttu, en koko bussin kuunnellessa, enkä varsinkaan Netan läsnäollessa.

– Sovittu, Simo otti tottelevaisena askeleen taaksepäin.

Huoahdin, mutta en estellyt vaan käännyin takaisin matkalaukkuni puoleen. Oli ihanaa päästä ­kotiin, vaikka siellä odottikin ­yhteenotto Niklaksen kanssa. Pohdin hajamielisesti, olisiko minulla enää työpaikkaa sen kohtaamisen jälkeen. Mutta jostakin syystä ajatus ei nostattanut stressikäyrääni.

Käytävässä törmäsimme Pirjoon ja Mallaan. Pirjo nojasi seinään ja pyyhki hikeä otsaltaan. Malla istui matkalaukkunsa päällä ja hyräili jotain monotonista, tuttua sävelmää. Jos sä konduktöörin mieheksesi sait? Jessus. Pimu taisi olla edelleen kaikkea muuta kuin selvin päin.

– Se on yhä huppelissa, Pirjo ­ähkäisi vahvistaen epäilykseni.

– Mä olen pakannut meidän ­molempien laukut, herättänyt sen ja pakottanut sen suihkuun. Hyvä, etten joutunut pukemaankin sitä itse. Katsokaa nyt! Se jaksaa tuskin istua suorassa.

– Onneksi bussissa voi maatakin, jos mieli tekee, lohdutin, mutta Pirjoa ei sillä lepytelty.

– Mitä sä oikein juotit sille eilen? Pirtua vai? Noin pieneltä naiselta menee kaksi päivää, ennen kuin se on polttanut kaiken paloviinan ­sisuksistaan.

– Konjakkia, vastasin, mietin hetken ja lisäsin sitten:
– Tai ainakin mä luulen, että se oli konjakkia. Mä yritin kyllä varoittaa, ettei katukaupan pulloista ikinä tiedä, mutta Malla oli päättänyt saada halua­mansa, eikä sitä olisi estänyt itse Pyhä Mariakaan.

– Yritit ja yritit, Pirjo tuhahti ja tarttui matkalaukkuunsa.
– Se on sun lähin työparisi, joten sä saat huolehtia sen himaan asti. Mulle riitti äitihanhena kaakattaminen.

– Kiitti.

– Ole kuule hyvä vaan.

Talutimme Simon kanssa Mallan hissille ja laskeuduimme ala-aulaan. Netta seisoi vastaanotossa ja selvitteli joukkuettamme ulos hotellista. Niklas näkyi odottelevan bussimme luona valmiina lastaamaan matkatavaramme sen uumeniin, ja Suhonen nojaili hänen vieressään sätkä alahuulesta roik­kuen. Käänsin selkäni isoille ikkunoille ja rypistin kulmiani.

– Mihin Malla hävisi?

Simo katsasti tilanteen.

– Tuolla. Hissien luona.

Ja siellähän Malla oli, hissien ­välisessä käytävässä horjahdellen puolelta toiselle kuin huonosti maahan isketty linnunpelätin. Näytti ihan siltä kuin hän olisi yrittänyt päästä takaisin hissiin. Malla paineli kaikkia mahdollisia nappeja, ja kun hissi kilahti, hän suuntasi epävarmoin jaloin ääntä kohden. Hissien lomassa oleva käytävä oli vain niin leveä, ettei Malla-parka ikinä ehtinyt ajoissa alas tulleen hissin luo, ennen kuin joku taas kutsui sen ylös ja ovet suhahtivat kiinni aivan Mallan nenän edestä.

– Malla hei, sanoin ja kävelin ­hänen luokseen. – Me ollaan ihan kohta lähdössä. Jäikö sulta jotain huoneeseen vai miksi sä haluat ­takaisin ylös?

– Eeih, kun mä vaan halusin päästä pitkäkseni.

– Okei, tulehan sitten. Mennään bussiin, niin saat laittaa pitkäksesi takapenkille.

Mallalta jäisi hotelli Europeiskajan sunnuntaibrunssi nyt väliin, mutta ehkä se ei olisi mikään suuri onnettomuus, sillä hienosta nimestään huolimatta tarjolla olisi ihan sitä samaa, mitä täällä Pribaltiskajassakin. Meille oli vain muodostunut perinne, että matkan viimeinen aamiainen nautittaisiin Europeiskajan viehättävän 1800-lukulaisessa vaikkakin nukkavierussa miljöössä.

Ohjasin Mallan ulos, ja Simo kantoi meidän kaikkien pakaasit bussin luo. Toivotin hyvät huomenet Niklakselle ja Suhoselle ja ­autoin Mallan saman tein sisälle autoon. Kun olin saanut hänet asettumaan mukavasti pitkälle ­takapenkille, käännyin etsiäkseni oman paikkani, mutta tieni olikin suljettu ja löysin itseni ihailemasta Niklaksen kultaista kravattineulaa. Miehekäs leuka kravatin yläpuolella oli kireä kuin viulun yliviritetty jousi.

– Sä et tullut avaamaan yöllä.

Vastasin Niklaksen katseeseen tyynenä.

– En.

– Miksi et? Olitko sä yksin?

– Se ei kuulu sulle.

Ähkäisin. Niklas oli napannut ranteestani kiinni, eikä se ollut lempeä ote. Katsoin hädissäni ulos ikkunasta. En halunnut Simon ­näkevän tätä, sillä hän vaihtaisi ­heti ritari ja linnanneito -moodiin, eikä siitä hyvä seuraisi. Tappelua tässä enää kaivattaisiinkaan.

– Mä kysyin, että olitko sä yksin?

– En! sähähdin ja riuhdoin kättäni irti.

Niklas tuijotti minua sen näköisenä, että maa aloitti sortumisensa hänen allaan. Hieroin rannettani ja yritin saada sydämeni sykkeen alas pelkällä ajatuksen voimalla.

– Niklas, älä tee tätä nyt. Puhutaan huomenna heti töiden jälkeen, kun ympärillä ei ole uteliaita korvia.

– Luuletko sä todellakin, että sulla on työ, mihin palata? Kaiken tämän paskan jälkeen?

Sillä lailla. Olin aavistanut aivan oikein, kun epäilin työpaikkani roikkuvan heikoissa kantimissa. ­Ilmeisesti olin myös oppinut tuntemaan Niklaksen paremmin kuin hyvin. Kohautin olkiani välinpitämätöntä teeskennellen, enkä päästänyt pahaa mieltäni kasvoille asti.

– Okei, ihan miten sä vain ­haluat.

Niklas kierähti kannoillaan ja lähti. Mennä tömisti kuin loukattu pikkupoika hartiat vihaisessa kenossa. Käteni vapisivat. Simosta huolimatta en ollut emotionaalisesti täysin vapaa Niklaksesta. En ihan vielä.

– Pönttöpää.

Hätkähdin. Malla tarkkaili ­minua räpsyripsiensä lomasta ja hymyili valjusti.

– Niklas meinaan. Totaalinen pönttö.

Imeväisten ja humalaisten suusta ne totuudet kuuli. Jep. Sitä Niklas oli. Toisissa olosuhteissa oikea herkkupiiras, mutta juuri nyt totaalinen pönttöpää.

Viipurissa pysähdyimme tekemään viimeiset tuliaisostokset. Menin ulos auton takaovesta, sillä en halunnut ohittaa murjottavaa Niklasta. Pelkäsin, että hän käyttäisi jokaisen eteen avautuvan tilaisuuden loukatakseen minua ja unohtaisi pitää varansa Netan edessä. Sitä sotkua en halunnut siivottavakseni. Toivoin, että Netta ei saisi koskaan tietää meistä. En ­itseni vuoksi vaan Netan. Halusin, että hänen liittonsa kestäisi ja hän säästyisi sydänsuruilta, joiden ­aiheuttajaa ei todellisuudessa ollut enää olemassa.

Kävelimme kohden paikallista leipäpuotia, ja selostin Simolle ­aikaisempaa yhteenottoa Niklaksen kanssa. En kertonut Niklaksen tarttuneen minuun kiinni vaan ­puhuin pelkästään hänen uhkauksestaan, ettei minulla ehkä olisi enää työtä mihin palata.

Simo kietaisi käsivartensa har­tioilleni ja pysäytti meidät kadunkulmaan muun ryhmän jatkaessa eteenpäin.

– Olisiko se sitten niin kauheaa? hän kysyi.

– Ei muuten, mutta entä vuokra ja kaikki muu? Jollakin kai nekin olisi maksettava.

– Olenhan mä olemassa. Me asumme yhdessä ja jos sä haluaisit vaikka ryhtyä hevosalalle, mulla ei olisi mitään sitä vastaan. Mä voisin elättää meidät sen aikaa, kun sä opiskelet tai haet uusia töitä.

En ollut uskoa korviani. Ilo sai jonkin keveän ja kutittelevan lentämään edes takaisin pitkin rintaani.

– Mä en… Mä en tiedä, mitä ­sanoa.

Änkytykseni sai Simon hymähtämään. Hän vetäisi minut syliinsä ja tunsin suukon ohimoani vasten.

– Puhutaan tästä kotona lisää, mutta on hyvä, että sä tiedät heti kättelyssä, etten mä aio antaa sen öykkärin kiristää sua millään keinolla. Jos tilanne menee pahaksi, niin sitten sä nostat kytkintä ja sillä selvä. Sulla on kaksi tervettä kättä ja hyvin toimiva pää. Niillä pärjää jo pitkälle. Ja sitä paitsi, sä et ole ­yksin. Muista se.

Minä en ollut yksin. Sain olla heikko, jos halusin. Sain olla tyhmä, jos halusin. En ollut yksin. Saisin anteeksi ja saisin rakkautta. En voisi pyytää enkä edes kaivata tämän enempää. Nojasin otsaani vasten Simon rintaa ja pidättelin itseäni, jotta en olisi laittanut jenkaksi kesken kaiken.

– Miksi nuo kaikki ihmiset juoksee? Palaako jossain?

Simon ällistely sai minutkin ­havahtumaan ympärillämme ­menossa olevaan joukkoryntäykseen. Ohitsemme ravasi helmat viuhuen ryhmä mummoja ja heidän vanavedessään kiri pari nuorempaakin rouvashenkilöä värikkäät päähuivit hulmuten. Hännänhuippuna paineli kaksi miestä, jotka hölkkäsivät lantiot etunojassa kuin parhaat maratoonarit. Kaikilla oli sama suunta kuin meillä. Jatkoimme matkaa ja kun käännyimme kadunkulmasta, selvisi spontaanin juoksukisan syy.

– Leipäkauppa, selitin Simolle.

– Ne näki meidän bussin ja arvasi, että me ollaan menossa limppu­ostoksille. Viimeksi, kun kävin täällä, ei tarjontaa ollut juuri nimeksikään ja jos me kaikki tehdään ­ostoksia tuossa samassa putiikissa, ei noille viipurilaisille jää luultavasti yhtään mitään, vaan he joutuvat odottamaan huomiseen asti saadakseen tuoretta leipää.

Pysähdyimme uudestaan. Seurasimme ohi rynniviä viipurilaisia, ja olin maistavinani sapen kitkeryyden kielelläni. Viime kerralla olin juossut heitä vikkelämmin. Juossut ja nauranut yhdessä Niklaksen kanssa ja ollut jopa voitonriemuinen, kun olin bussille palatessa kantanut täpötäyttä limppukassia. Miten lapsellisen typerä sitä joskus voi ollakin.
Tunsin Simon katseen kasvoillani ja arvasin mitä hän ajatteli.

– Annetaanko olla? kysyin.

– Mennään sinne Berjozkaan ja käytetään markkoja tuliaisten ­ostoon.

– Meillä on ruplia vielä vaikka millä mitalla. Mitäs niille tehdään? Annetaan Pirjolle jemmattaviksi vai?

– Eipäs. Annetaan sille, joka tarvitsee niitä enemmän kuin me, vastasin.

Berjozkasta Simo osti meri­pihkariipuksen äidilleen ja piipun isälleen. Itse tuhlasin kristalli­astioihin, joita äitini keräili. Kiikutimme ostoksemme bussiin ja sen jälkeen lähdimme rautatieasemalle. Jaoin ruplani käymälämummon ja pääsiäistipuja aikaisemmin kaupanneen papparaisen kesken.

Kun vanhalla paikallaan portailla istuskeleva pappa tunnisti minut ja näki Simon, hän puhkesi hampaattomaan hymyyn, taputti ­minua olkapäälle ja kätteli Simoa. Simon vastattua tervehdykseen ­sujuvasti venäjäksi olimme pääsemättömissä. Emme onnistuneet jatkamaan matkaa ennen kuin olimme suostuneet nauttimaan kupposet läheisestä kioskista. Tee tarjoiltiin harmaanvalkoisista, ­haperoista pahvimukeista, se oli mustaa kuin myrkky ja nautittiin seisten hapankaalilta lemahtavan väentungoksen keskellä.

Silti en ollut koskaan aikaisemmin maistanut niin hyvää tsaikkaa.

Rajan lähestyessä näimme pitkän autoletkan, joka kiemurteli edessämme kohden Suomea. Tällä kertaa tuohon rajapuomien väliseen parin kilometrin matkaan ­menisi luultavasti useampi tunti. Porukka kulutti aikaa kuka milläkin tavalla. Netta täytti ristikkoa, Suhonen mutusti kaviaaria ja  ­kulautti olutta päälle. Niklas kuunteli radiota ja katseli minua aina silloin, kun luuli, etten huomaisi hänen vaanimistaan. Pirjo oli mennyt takapenkille Mallan seuraksi ja nähtävästi autuaasti unohtanut ­aamuisen saarnansa minulle, sillä näin hänen tyhjentävän samppanjapulloa yhdessä Mallan kanssa.

Minä ja Simo torkuimme ja ­napostelimme välillä venäläistä suklaata. Se oli tummaa ja hapanta ja olisi vaatinut lasillisen punkkua seurakseen, mutta vältti, kun ei ­ollut parempaakaan saatavilla.

– Mun pitää päästä huussiin, Mallan valittava ääni kantautui ­takapenkiltä.

– Joo, mun kanssa, julisti Pirjo.

Kun takapenkin kukkaset ryhtyivät puuhastelemaan lähtöä, Simo nyhjäisi minua kyljestä.

– Mene niiden seuraksi. Jos ne päästää tuonne kahden kesken, voi olla, ettei ne löydä enää takaisin.

Olin samaa mieltä ja kömmin naisten perään raittiiseen ilmaan. Tien vieressä, ehkä kivenheiton päässä, näkyi puuhökkeli. Se oli wc, jota käyttivät lähinnä naiset. Miehet tyytyivät kääntymään myötätuuleen. Sukupuolijaosta huolimatta pieniin tiloihin oli jono, jonka hännänhuipuiksi me kolme asetuimme. Onneksi bussimme mateli aivan yhtä hitaasti eteenpäin kuin vessajonokin.

Kun viimein palasin asioiltani, näin Pirjon sytyttelevän tupakkaa vessan kulmalla ja seisahduin ­hänen viereensä.

– Missä Malla on? kysyin.

– Se oli mun edessä jonossa, ­joten luultavasti se on jo bussissa.

Pidin Pirjolle seuraa tupakan verran ja sitten palasimme autolle. Sisällä meitä odotti ikävä yllätys. Malla ei ollut palannut bussiin. Hyppäsin takaisin ulos, ja Simo ­tuli perässä. Päätimme kulkea bussi­letkan vastakkaisiin suuntiin ja ­kysellä Mallaa eri autoista. Todennäköisesti hän oli erehtynyt bussista ja jos toistenkin seurueet olivat yhtä pöllyssä kuin meidän, ei ollut ihme, jos hänet oli otettu vastaan kuin vanha tuttu.
Puolituntia myöhemmin aloin hätääntyä tosissani. Mallaa ei löytynyt mistään. Tutkin jopa wc-­rakennuksen uudestaan ja kävelin rinkiä sitä ympäröivällä niityllä. Ei mitään. Palasin pala kurkussa ­autoomme ja kohtasin sen ovella Simon ja Netan.

– Ei mitään? varmistin, vaikka arvasin jo kumpaisenkin ilmeestä vastauksen.

– Ei mitään, Simo totesi. – Ja me ollaan ihan kohta tullissa. Siinä sitä onkin sitten selittämistä, kun yksi matkustaja puuttuu.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu, Netta sanoi ja työnsi kätensä farkkujensa taka­taskuihin. – Mä en osaa yhtään ­sanoa, päästäänkö me edes Suomen puolelle. Voi olla, että joudutaan kuulusteluihin koko sakki.

– Mutta sehän on vaan hyvä, huudahdin.

– Eihän me voida millään jättää Mallaa yksin Neuvostoliittoon. Sehän menee ihan paniikkiin, eikä sillä ole passiakaan, kun sen kassi on täällä.

– Ei ne anna meidän jäädä tänne, Niklas puuttui keskusteluun Netan selän takaa. – Ne laskee meidät läpi ja tekevät sitten etsintäkuulutuksen Mallasta. Rajan jälkeen me ei voida enää puuttua ­koko asiaan ja se on Herran huomassa, miten ja milloin Malla pääsee takaisin kotiin. Mutta kyllä ­venäläiset sen löytävät ja heivaavat himaan ennemmin tai myöhemmin. Ei se mihinkään Siperiaan joudu, kuten Jaana näyttää pelkäävän.

Inhosin Niklaksen välinpitämätöntä, kaiken tietävää ääntä ja sitä alentuvaa tapaa, millä hän suhtautui tähän sotkuun.

– Pakkohan meidän on jotain tehdä!

En ihan huutanut, mutta hilkulla se oli.

Simo sipaisi poskeani rauhoitellen.

– Me voidaan tehdä vielä yksi kierros. Sen verran me ehditään ­ennen tullia. Ja Suomen tullissa mä lupaan ottaa Mallan heti puheeksi rajavartijoiden kanssa. Ei me jätetä sitä yksin, jos mä voin mitenkään vaikuttaa asiaan.

Suomen puolella Simo hoiti meille luvan jäädä hetkeksi odottamaan siinä toivossa, että Malla löytyisi jostakin takanamme tulevasta ­autosta. Tullimuodollisuuksien jälkeen Niklas parkkeerasi bussin ­sivuun ja jäimme odottamaan.

Väki alkoi olla levotonta. Ihmiset olivat väsyneitä ja kaipasivat kotiin. Sieltä täältä kuului napinaa. Mielipiteitä juopoista pimuista, jotka eivät kyenneet huolehtimaan itsestään. Purin kieltäni, jotta en olisi rynninyt pystyyn ja ruvennut rähisemään jokaisen suupaltin kanssa. Syyllisyys sen teki. Kelasin koko ajan mielessäni eilistä ryypiske­lyämme ja kaduin, etten ollut estänyt Mallaa ostamasta pulloa katukauppiaalta.

Kun olimme odottaneet puolitoista tuntia, Niklas nappasi mikin käteensä ja ilmoitti tylysti viimeisen etapin kotimatkastamme alkavan NYT. Nousin jo puolittain seisomaan, kun Simo painoi minut takaisin istumaan.

– Anna olla. Mä soitan heti ­ensimmäisestä pysähdyspaikasta rajalle ja tarkistan tilanteen. Otin äsken tullin esimieheltä puhelin­numeron ylös. Jos Malla löytyy, ­napataan taksi ja tullaan hakemaan se yhdessä pois.
Olin vastaamaisillani, kun Pirjon voitonriemuinen kiekaisu sai meidät kaikki painamaan nenämme vasten bussin ikkunoita.

– Katsokaa! Sieltä sitä daamia tuodaan oikein kahden salskean uroon voimin.

Ja sieltä Mallaa tosiaan kuljetettiin. Hän tepasteli leveäharteisten tullimiesten välissä, hymyili ja huiskutti meille heti, kun tajusi olevansa katseiden ristitulessa. Niklas avasi bussin etuoven ja vaihtoi muutaman lyhyen lauseen tullimiesten kanssa.

Netta auttoi Mallan ylös. Vaikutti siltä, ettei Mallan askel ollut vieläkään siinä kunnossa, että hän olisi kyennyt suoriutumaan noususta omin avuin.
Simon ja minun kohdalla Malla pysähtyi ja nosti käden lippaan. Hänen takaraivollaan keikkui neuvostosotilaan suikka kuin vahingossa matkaan tarttuneena matkamuistona.

– Hei kaverit! Mä kuulin, että te olitte olleet musta huolissanne, Mallan silmät tuikkivat kuin kaksi Pohjantähteä.

– Ei huolta. Mä ­menin ensin väärään bussiin ja sitten, kun mä hoksasin sen, en enää löytänyt teitä mistään. Lopulta mun oli pakko mennä kävellen tulliin asti ja tietty mun kantapäät on nyt kuin tulessa. Ihan varmana mulla on rakkulat huomenna ­molemmissa jaloissa. Ja arvatkaa vaan, oliko se pelottavaa tallailla sitä tietä myöten, kun vastassa oli solttuja rynkyt kourissaan? Mut hei, kaikki hyvin. Ja tsiikatkaas tätä!

Malla keskeytti puheripulinsa ja työnsi kätensä avarasta kaula-­aukostaan sisään. Kun kädet tulivat uudestaan näkyviin, ne olivat täynnä ruplan seteleitä.

– Ne ei edes tutkineet mua. ­Aatelkaa nyt! Tönivät vaan eteenpäin ja molottivat sitä venäjäänsä. Ja mä niin toivoin, että ne olis ­halunneet syynätä mun rintaliivit.

– Mä voin syynätä ne nyt jos ­sopii.

Malla huojahti Suhoseen päin ja heilutti etusormeaan moittivasti.

– Tsot, tsot, poika. Mä haluan, että se tehdään ihan vaan viran puolesta, ei muuten.

Voi että. Tukahdutin nauruni. Todennäköisesti neuvostosoltut olivat olleet pelkästään helpottuneita, kun saivat muilutettua Mallan rajan ylitse koti-Suomen puolelle. Tolkuttomia puhuva ja puolelta toiselle horjahteleva turisti ei varmasti ollut mikään suosikki­asiakas.

Bussi nytkähti liikkeelle ja Malla siirtyi takapenkille selostamaan kokemuksiaan Pirjolle.

– Luojan kiitos, se on nyt ohi, huokaisin. – Salalokeroineen kaikkineen.

– Mitä sanoit?

Simo tiukkasi uudestaan, vaativammin:

– Mikä salalokero?

Mutristin suutani. Ei kai se ­mitään haitannut, vaikka kertoisinkin nyt kaiken? Olimme Suomessa, eikä enää ollut pelkoa kenenkään joutumisesta neuvostoliittolaiseen putkaan. Niinpä paljastin kaiken. Kertasin salaperäiset vhs-kasetit, bussin matkatavaratilassa olevan salaluukun ja Niklaksen osuuden asiaan. Simo kuunteli tarinaani vaiti eikä keskeyttänyt sitä kertaakaan.

– Mitä luulet, että niissä kaseteissa oli? utelin.

– Ammattimiehenä sä varmaan osaat veikata jotain.

– Mun ei tarvitse veikata, hän vastasi vailla huumorinhäivääkään.

– Tee mulle palvelus ja pidä tämä kaikki omana tietonasi. Kun me pysähdytään seuraavan kerran, mä käyn soittamassa ja jos joku utelee asiasta, sano, että soitan ­kotiin isälleni, joka on voinut viime päivät vähän huonosti.

– Ok, sanoin kepeyttä tavoitellen. Siinä samassa muistin, että ­Simo oli tullut matkalle ­mukaan virkansa puolesta vaikka olikin ­ensin väittänyt muuta. Lauantain tapahtumat olivat saaneet minut unohtamaan koko ratsiajupakan. Ehkä olin tehnyt sen jopa tietoisesti. Olin halunnut vain nauttia ­vapaasta ja Simosta, jättää huomiotta sen tosiseikan, että Simo ei ollut lomalla vaan komennuksella, josta minä en tiennyt mitään.

– Hei! kuului ykskaks takapenkiltä.

– Pysähdytäänhän me vielä jossakin, missä on R-kiska? Jäi ne marmeladit ostamatta Viipurista.

Malla se siellä muisti, että matkalta kuului tuoda tuliaisia. Kun poisti paljastavat hintalaput, saattoi pokkana väittää, että kihlatun himoitsemat Fazerin vihreät kuulatkin oli ruplilla ostettu. Ja oikeastaan, oivalsin samassa, ei siinä narrattu paljonkaan, sillä kuulien marmeladiresepti taisi olla ihan oikeastikin venäläistä perua.

Vihdoinkin kaarsimme Tuusulan Paperin & Liittimen pihaan. Oli jo hämärää ja ihmisiä vain vähän liikkeellä. Kun bussin etuvalot pyyhkäisivät firman etuseinää, erotin talon päätyyn parkkeeratut poliisiautot. Suoristauduin valppaana, ja vaikka Simo ei ollut kertonut ­mitään pikasoittonsa tuloksesta, aavistin, että nyt esitettäisiin jännitysnäytelmämme loppunäytös. ­Simo oli jo menossa etuovea kohden ja näin hänen asettuvan kuskin istuimen viereen. Siinä kohdassa seistessään hän katkaisi tehokkaasti Niklaksen pääsyn ulos.
Mutta ei se ollutkaan Niklas, ­joka hermostui virkavallan läsnäolosta vaan Suhonen. Ex-jääkiekkoilijamme pomppasi ylös kuin tetanuspiikin saaneena ja porhalsi takaovelle. Mutta ovi ei tietenkään auennut, kun Niklas piti sen lukittuna ohjaamosta käsin. Viimein Simo puhui mikkiin ja pyysi meitä kaikkia muita säilyttämään malttimme ja poistumaan bussista etuoven kautta. Teimme sen ja lopulta sisään jäivät vain Simo, Niklas ja Suhonen.

Seisoimme parkkipaikalla vaitonaisten poliisien valvonnassa ja seurasimme valaistussa bussissa käytävää riitaa. Kiista se oli, sillä Suhonen yritti moneen otteeseen rynnätä Niklaksen kurkkuun, mutta Simo piti miehet erillään. Kun tilanne pikkuhiljaa rauhoittui, Niklas avasi oven ja kaksi virkapukuista sinivuokkoa nousi sisään. He raudoittivat Suhosen ja hetken näytti siltä, että Niklakselle kävisi samoin, mutta Simo puuttui tilanteeseen, ja Niklas säästyi ranne­kaluilta.

Suhonen rahdattiin poliisiauton takapenkille, ja sitten Niklas avasi matkatavarasäilön ja joka ainoa sen sisällä oleva laukku pengottiin vuoria myöten. Mitään merkittävää ei löytynyt, ja sitten vihdoin ja viimein oli vuorossa se minulle painajaisia aiheuttanut kattolokero.

Ihmeellistä kyllä, lokero ei ollutkaan enää tyhjä. Sen uumenista nostettiin kasa litteitä pieniä paketteja, joiden sisältä paljastui mitä hienoin kokoelma ortodoksisia matkaikoneita. Vanhin niistä oli kuulemma 1600-luvulta ja tuorein 1800-luvulta.

Tuijotin saalista suu auki. Kun suostuin uskomaan silmiäni, siirsin tuijotukseni Suhoseen ja yritin ­ymmärtää, että tuo keski-ikäinen, vatsakas ja turpeanenäinen viikonloppuisä ja keskitehokas myyntitykkimme oli vastuussa tästä neuvostoliittolaisesta salakuljetus­bisneksestä, jota Simo oli kutsuttu selvittämään Suomesta käsin.

– Entä Niklas? intin, kun istuimme kotona kahvimukien höyrytessä lohduttavasti keittiön pöydällä.

– Entä hän? Mä luulin, että hän olisi ollut koko jutun aivot.

– Ei, Niklas auttoi vain pulaan joutunutta kaveriaan, ainakin ­omien sanojensa mukaan, Simo vastasi ja sekoitteli kahviaan mietteliäänä.

– Ja koska Netta vahvisti miehensä sanat, mä olen valmis ­uskomaan ne todeksi. Heistä kumpikaan ei tiennyt ikoneista mitään saatikka Suhosen venäläiskontakteista. Luulivat hölmöt, että Suhosen setelit tulivat kasettien välittämisestä eteenpäin, siinä kaikki. Niklaskin joutunee oikeuteen, sillä bussihan on hänen omistuksessaan ja hän tiesi sitä käytettävän salakuljetukseen. Luultavasti hän selviää kuitenkin pelkillä päivä­sakoilla. Suhosen laita onkin sitten vähän huonommin.

Pyöritin päätäni edelleen epä­uskoisen hämmennyksen vallassa. Suhosen oli täytynyt osata sitten ainakin saksaa, jollei jopa venäjää, jotta hän oli saanut suhteet venäläiseen mafiaan luoduiksi. Ja se peli-ilta. Kaikki silkkaa hämäystä, Aku Ankka -boksereineen kaikkineen. Olin vähän loukkaantunut, sillä olin niellyt koko esityksen ­mukisematta. Vaikka niinhän ­Simokin oli, koulutuksestaan huolimatta. Hän oli epäillyt vain Niklasta ja järjestänyt siksi ratsian, mutta vasta tänään hänelle oli selvinnyt, miten hilkulla Suhosen paljastuminen oli ollut.

– Kaikkea sitä rahapula voikin saada aikaan. Entäs ne kasetit? ­Mitä niin ihmeellistä niissä oli, että ne kävivät maksuksi arvokkaista antiikkiesineistä?

– Etkö arvaa? Simo vinkkasi ­minulle silmää ja lipoi alahuultaan don juanmaisen lipevästi.

– Ei kai? mutisin vaivautuneena. – Siis pornoa? Miten kornia.

– Jenkkiläistä pornoa, kunnon hardcorea, Simo vahvisti virnistäen poikamaisesti. – Neuvostoliitossa kun on pula vähän kaikesta, myös ns. korkeammasta kulttuurista.

– Mutta myydä nyt oman kansansa historiaa jonkin rasvaisen Syvä kurkku -rainan tähden. Surullista.

– Skandaalimaista, Simo myönteli, sysäsi mukinsa kauemmaksi ja nousi seisomaan venytellen pitkää varttansa kuin notkea kissa.

– Oikea kunnon Watergate.

– Mitä? kysyin hänen viittaustaan tajuamatta, mutta kysymykseni unohtui, kun Simo nojautui ylleni.

– Nyt me olemme kotona, hän totesi ja kohotti minut pystyyn kyynärpäistäni lempeästi vetämällä.

– Niin.

Ääneni oli pelkkä kuiskaus. Ujo ja hengästynyt.

– Ja täällä on kaksi vuodetta, jos ihan oikein muistan.
Kiusoittelua. Pidin siitä.

– Kaksi. Aivan oikein.

Yritin pysytellä viileänä kuin kaiken kokenut kokotti, mutta se taisi jäädä pelkäksi hämäykseksi. Simo hymyili hitaasti, sillä lailla vähän petomaisesti. Pidin siitäkin, ehkä vieläkin enemmän kuin äskeisestä kiusoittelusta.  

– Sanohan, kumman me valitsemme.

– Nyt hetikö?

– Nyt heti.

En valinnut. Me käytimme niitä kumpaakin, ja aamulla testasimme myös sohvan.

Ensi viikolls alkaa uusi Jatkis.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.