Jaana lähtee työkavereidensa kanssa kaupungille ja törmää tietenkin valtakunnan komeimpaan miliisiin Juriin. Ilmassa on kutkuttelevaa värinää, mutta samaa on aistittavissa myös kahteen muuhunkin suuntaan. Vaan kenen kanssa Jaana lopulta päätyy vaahtokylpyyn?

Lauantaiaamu valkeni lämpimänä. Heräsin verhon raosta lankeavan auringon kutitteluun. Olin nukkunut levottomasti ja pudottanut täkin lattialle jossakin vaiheessa yötä. Tänään ohjelmassa olisi kaupungilla pyörimistä ja lähinnä­ tuliaisten hankkimista. Illalla­ Inturistin opas Oleg veisi meidät katsomaan Léharin Iloista leskeä ja sen jälkeen syömään. Ja huomenna suuntaisimme kohti kotia­ heti samppanjabrunssin jälkeen.

Vilkaisin rannekelloani, ja tietysti se sai minut ajattelemaan Simoa. Vatsanpohjassani heräsi perhosparvi. Vakuutin itselleni, että se johtui vain eilisestä jännitysnäytelmästä aseineen ja ratsioineen kaikkineen. Ei mistään muusta. Perhoset katosivat, kun muistin olevani vihainen Simolle, joka oli vain esittänyt olevansa lomalla rikospoliisin hommistaan.

Aamiaispöydässä polttavin teema oli tietysti ratsia ja sen tulos, joka oli kuulemma ollut puhdas nolla lukuun ottamatta Suhosen pelikamuja, jotka tunnistettiin paikallisen alamaailman isoiksi kihoiksi.­ He pyörittivät laajaa mustan pörssin bisnestä, jossa vaihdettiin länsitavaraa ja -valuuttaa paikallisaarteisiin: taiteeseen, kaviaariin ja koruihin.

Utelin Suhoselta, miten ja miksi hän oli tuollaiseen seuraan eksynyt, mutta äijäparalla ei ollut mitään mullistavaa selitystä. Oli vain etsinyt peliseuraa, saanut sitä ja yrittänyt kartuttaa matkakassaansa räsypokalla.­

Tyrskähdin.

– Sulla oli enää Disney-bokserit ylläsi, joten häviöllähän sä olit.

– Mä olisin voittanut, jos te ette olisi rynnineet keskeyttämään, Suhonen uhosi rinta röyheänä.

Suhosen vieressä istuva Niklas kuunteli sanailuamme. Hän näytti selvinneen viimeöisestä ikäkriisistään mitättömin kolhuin. Vain turvonneet silmänaluset paljastivat, että eilistä ei ollut vietetty kylpylän rentoutumishoidoissa.

Simo aterioi vaitonaisena eikä kommentoinut eilisiä tapahtumia sanallakaan. Olisin voinut lyödä vetoa­ siitä, että Simolla oli poliisinnäppinsä mukana tässä koko sotkussa. Ehkä olin turhan epäluuloinen, mutta mielestäni sattumia alkoi olla aivan liikaa. Rajan yli muilutetut kasetit. Salalokero, joka luultavasti ei ollut ensimmäistä kertaa käytössä. Simon tunkeminen yllättäen reissuun mukaan. Hänen yhteistyönsä paikallispoliisin kanssa. Hänen venäjän kielen taitonsa. Ja kelloni! Nyt jälkikäteen ajateltuna sen katoaminen taisi olla­ vain osa kavalaa juonta, jonka varjolla Simo sai tekosyyn penkoa bussimme. Ja entäpä sitten minä? Joku tuntematon suuruus oli maksanut matkani ja aina tähän hetkeen asti olin uumoillut lompakon raottajaksi Niklasta, mutta nyt…

Narskautin haarukan piikeillä lautaseni pohjaa. Se juuri tässä oli viheliäisintä. Valheet. Olin aina ajatellut, että voisin luottaa Simolle vaikka henkeni. Että­ hän kertoisi totuuden, puhuisi suunsa puhtaaksi, olisi se kuinka vaikeaa tahansa. Hän oli paras ystäväni.­ Luottokaverini.

Tai oli ollut.

– Kahvi on taas loppunut, valitti Netta ja kolautti tyhjän posliinikannun pöydälle. Se oli tyypillinen tapahtuma­ aamiaisella, jossa meitä ruokailijoita oli ahdettu vieri viereen, mutta kuhunkin pöytään jaettiin vain vaivaiset yhdet kannulliset teetä ja kahvia. Jos hyvin kävi, juotavaa riitti kaikille. Yleensä ei, eikä lisää saanut, vaikka olisi tarjonnut siitä ekstraa tarjoilijalle. Ainoa vaihtoehto oli olla nopea ja saapua aamiaiselle ensimmäisten joukossa. Siltikin santsikuppi jäi useimmiten vain haaveeksi.

Hypähdin seisomaan ja pudotin lautasliinani pöydälle.

– Mä haluan ostoksille. Kuka lähtee mukaan?

Käsiä nousi useita, Simon käsi muiden joukossa. En katsonut ketään­ suoraan silmiin ja yhtä silmäparia välttelin erityisesti. Ehkä suuttumukseni oli suhteetonta, sillä minkä Simo sille voi, jos hänet oli komennettu tähän tehtävään ja vaadittu vaitioloa. Järkeni ymmärsi sen, mutta jostakin syystä sydämeni ei tahtonut tehdä niin. Olin loukkaantunut, verisemmin kuin olisin ikinä uskonut voivani näin pienestä pahastua. Jotenkin se, että Simo saattoi valehdella minulle silmäänsä räpäyttämättä, oli ylitsepääsemätön asia. Vedin henkeä ja päätin unohtaa koko jupakan. Keskittyä tähän hetkeen, matkaan ja vapaaseen.

Bussissa oli tulla riita siitä, minne ajaisimme ensimmäiseksi. Niklas halusi ehdottomasti käväistä Dom Knigi -kirjakaupassa, Netta haaveili vielä yhdestä kahvikupillisesta, Pirjo vaati päästä valuuttakauppa Berjozkaan ja Suhonen napisi­ banjasta. Myyntitykkimme halusi saunomaan yleiseen saunaan veljeskansan joukkoon, testaamaan venäläisten löylykuntoa. Aikoi ostaa tavaratalosta oikean huovutetun saunahatun, Berjozkasta pullon skottilaista viskiä ja sitten ei muuta kuin menoksi. Suomi–Neuvostoliitto-kisa alkakoon. 

Yritin kääntää Suhosen päätä muistuttamalla eilisistä mafiosoista, mutta epäonnistuin surkeasti. Niinpä suuntasimme ensin Berjozkaan, hankimme pinon venäläisiä iskelmä-LP:itä sekä ulkomaista viinaa ja sen jälkeen kurvasimme kohti keskustaa.

Leningradin suurimpiin tavarataloihin kuuluva Gostinyi Dvor oli kaukana siitä, mitä Stockmannilla asioinut normaalisti kuvitteli tavarataloksi. Rakennus oli valtava ja monikerroksinen, mutta tavaramäärä sen hyllyillä ja tiskeillä surkean mitätön. Vaikka ostettavaa oli niukasti, henkilökuntaa seisoskeli ympäriinsä sitäkin enemmän. Olisi luullut, että sillä yhtälöllä ostaminen olisi käynyt ripeästi. Tööt. Väärä vastaus. Ei käynyt. Jos aikoi asioida täällä, oli parasta ottaa rauhallisesti ja varautua jonottamiseen. 

Ihmispaljouteen kyllästyneet Pirjo ja Netta häipyivät ulos tupakalle. Malla houkutteli minut toiseen kerrokseen. Miehet Simo, Niklas ja Suhonen maleksivat perässämme. Haukottelin, en katsonut eteeni ja seuraava, mitä huomasin, oli musta nahkatakki ja sen alla leveä,­ miehekäs rinta. Vetäydyin nolona taaksepäin ja pyysin anteeksi­ törmäilyäni. 

– Saat anteeksi.

Juri. Venäläinen siviilipoliisi eilis­illalta. Poskeni lehahtivat eloon, ja salatakseni sen kiiruhdin esittelemään seuralaiseni. Juri oli tietysti tavannut eilen jo Simon ja Suhosen. Virkaveljet vaihtoivat lyhyen­ kädenpuristuksen, mutta Suhonen sai tyytyä pelkkään nyökkäykseen. Niklas alkoi heti esitellä kielitaitoaan, ja Malla liukeni vähin äänin lähimmän myyntitiskin ääreen. Seurasin Mallaa, sillä en halunnut­ jäädä miesporukan ainoaksi naiseksi, ja vasta tiskin luona hoksasin, mille osastolle olimme saapuneet.

Harmaata, valkoista ja mustaa pitsiä. Kovin siveää, mutta pitsiä yhtä kaikki. Naisten alusvaatteet levisivät silmieni eteen niin tiskin lasilevyn alla kuin seinien lasilaatikoissa. Pikkuhousuja, rintaliivejä, alushameita, yöpukuja. Kaikissa kokoluokissa. Kiiltävää, himmeää, pehmeää. Ei ehkä kovin muodikkaita eikä kaikkein rohkeimpia, mutta silti varsin hempeitä. 

– Pidän kyllä puna-mustasta, mutta valkoinen on lempivärini.

Lävähdin tulipunaiseksi, enkä kehdannut kohottaa katsettani Juriin,­ joka oli ilmestynyt rinnalleni. Olin ollut oikeassa. Juri oli kuin olikin Rubens-miehiä, oli totisesti. Hämmingistäni huolimatta olin imarreltu. Ei sitä joka päivä kiinnitä sellaisen miehen huomiota, joka ulkonäkönsä puolesta kirisi Ken kisassa varmasti mitaleille asti.

Jurin etusormi naputti mietteliäänä vasten lasia. Nutturapäinen myyjätär liihotti eteemme ja väläytti monen watin hymyn, lähinnä Jurille.­ Ai jaa, myös Niklakselle ja Simolle, jotka molemmat kumartuivat tutkimaan tiskin pitsikuohuntaa asiantuntevat vaot kulmakarvojensa välissä. Äkkiä tunsin olevani kuin särki kuivalla maalla. Totaalisen väärässä paikassa ja eritoten täysin väärässä seurassa.

Juri aloitti keskustelun myyjättären kanssa. Minä vetäydyin pikkuhiljaa kohti tiskin päätyä, pakenin Mallan viereen ja esitin olevani kiinnostunut, kun hän venkoili vaaleanpunaisen ja vaaleansinisen aluspaidan välillä. Tehtyään päätöksensä Malla sai myyjältä lapun, jonka kera hän siirtyi kassajonoon. 

Jäin nojailemaan tiskiin ja yritin olla huomaamatta niitä lukuisia silmäyksiä, joita sain Juria palvelevalta myyjättäreltä. Nainen oli voimakkaasti maalattu, mutta se ei vähentänyt hänestä tihkuvaa vetovoimaa. Taisi neiti vain ihmetellä, miksi minunkaltaiseni suomalainen tallukka jaksoi kiinnostaa noin salskeaa neuvostoliittolaista urhoa.

Lopulta Jurikin käveli kassa­jonoon, ja Niklas teki hänelle pian seuraa. Siinä vaiheessa, kun Simo meni jonoon hännänhuipuksi, kohotin­ kulmiani. Jurilla oli eittämättä tyttöystävä, ellei peräti vaimo, kenelle ostaa hepeneitä, ja Niklas halusi kai yllättää Netan, mutta Simo. Kenelle hän muka osteli alusvaatteita? Viimeksi kun tarkistin, Simo oli sinkku. Tavoiteltu ja suosittu, mutta sinkku.

Malla palasi kassalta kuittinsa kanssa ja sai sitä vastaan ostoksensa, pinkin, hihattoman aluspaidan.

– Voitko sä kuvitella, niillä on pelkät helmitaulut! Malla tirskui työntyessään viereeni.

– Ei kassakoneita lainkaan. Tosi alkeellista touhua. Ai niin! Tää on just hyvä mun valkoisen paitapuseron kanssa, hän jatkoi ja sulloi pakettia olkalaukkuunsa.

– Sain sen paidan faijalta, kun se kävi sille liian ahtaaksi. Jätän osan napeista auki ja pidän tätä aluspaitaa toppina. Seksikästä, eikö?

Jep. Jos piti pikkuvauvanpunaisesta. Säästyin kommentoimasta asiaa ääneen, kun Juri ilmaantui eteeni ja ojensi minulle litteää pakettia.­ Pasmani menivät sekaisin, en saanut pihahdustakaan ulos, mutta onnistuin sentään ojentamaan käteni ja ottamaan yllätyslahjani­ vastaan.

– En usko, että se voittaa niitä, mitä sinulla oli eilen ylläsi, mutta ainakin sinulle jää muisto minusta ja Leningradista.

Hiljaa lausutut sanat kutittivat korvaani. Sopersin kiitoksen, ensin suomeksi, kunnes muistin vaihtaa saksaan. Sujautin lahjan laukkuuni, mutta vaikka yritin tehdä sen huomaamattomasti, aavistin Simon ilmeestä, että hän oli ehtinyt nähdä koko episodin. Hän oli myös nähnyt ja kuullut Jurin valinnan äsken tiskillä. Minä taas en tiennyt, mitä paketti sisälsi. Tietysti arvasin, että siellä oli alusvaate, mutta mikä ja millainen, siitä minulla ei ollut hajuakaan.­ Tai okei. Ainakaan siellä ei olisi mustaa eikä punaista. Luultavimmin jotain vaaleaa. Neitseellisen valkoista.

Hymyilin. Juri ehdotti lasillista ja suostuin heti. Niklaksen ilme oli ikimuistoinen, kun hän ymmärsi, että minulle flirtattiin aivan hänen nenänsä alla. Voitonriemuni kuihtui kuitenkin kokoon, kun kävi selväksi, että Jurin kutsu koski koko seuruettamme. Loppujen lopuksi lähdimme kaikki, myös Netta ja Pirjo poimittiin tavaratalon nurkalta mukaan.

Ravintolaan oli jono, kuinkas muuten. Puhuimme sekaisin saksaa, venäjää ja suomea, jotta kaikki pysyivät juonessa mukana. Jossakin vaiheessa portsari kuuli puheemme­ ja hoksasi meidät turisteiksi. Siihen loppui jonottaminen. Meidät viitottiin ohi jonon sisään hämärään ravintolasaliin, jonka tilasta­ lähes puolet vei massiivinen baaritiski. Salissa oli pieniä pöytiä tuoleineen, mutta vain baaritiskillä istui asiakkaita. Mietin ohimennen, miksi puolityhjästä salista huolimatta tänne oli pakko jonottaa. Ehkä­ se oli jokin kansallinen pakkomielle. Kaikki oli arvostetumpaa, jos sitä ei saanut heti.

Jäimme seisomaan, sillä tiskillä ei ollut meille vapaita paikkoja riittävästi. Jos halusimme istumaan sinne, joutuisimme erillemme ja huutelemaan juttumme toisten asiakkaiden päiden ylitse. Viittasin kysyvästi tyhjään saliin, mutta Niklas puisti päätään. Ei kuulemma onnistuisi. Juri ja Simo juttelivat tovin­ päät yhdessä, sitten Simo kaivoi lompakkonsa esiin. Se sai aikaan­ monta kiinnostunutta silmäystä, eikä aikaakaan, kun tiskin päädystä oli raivattu meille tarpeeksi monta jakkaraa vapaiksi. Paikkojen haltijat siirtyivät nurisematta yksittäisille vapaille baarijakkaroille sinne tänne pitkin tiskiä. Tähän yllättävään suopeuteen tarvittiin vain muutama rupla ja palan painikkeeksi paketit Jenkkiä lapsille kotiin vietäviksi.

Tilasimme oluet ja saimme eteemme puolen litran ruskeat pullot. Maku oli makea ja maltainen. Voltteja oli ehkä hiukan liikaa, sillä jo yhden pullon juotuani tunsin tuttua kihelmöintiä kasvoillani ja arvasin­ muistuttavani liian pitkään solariumissa viihtynyttä juppia.

Mumisin anteeksipyynnön ja nousin. Kipaisin naistenhuoneeseen ja vilvoittelin hetkisen kylmällä vedellä. Virkistäydyttyäni astuin valaisemattomaan käytävään palatakseni saliin.

– Jaana.

Olin kirkaista. Niklas seisoi hämärässä­ käytävässä käsissään jotakin ruskeaa ja litteää.

– Tässä. Se on sulle. Pyysin myyjää arvioimaan koon.

Olin äimistynyt. Niklaskin oli ostanut­ minulle alusvaatteita. Kääre­paperi oli helppo tunnistaa samaksi kuin Jurin antamassa paketissa.­ Olin vastahakoinen, mutta otin lahjan siitä huolimatta vastaan. Tiesin, että jos olisin kieltäytynyt, Niklas olisi halunnut tulla kuulemaan selitystä huoneeseeni. Ja se olisi tietysti tapahtunut taas keskellä yötä, kun Netta – toivon mukaan – vetelisi sikeitä täysin tietämättömänä miehensä lemmenpeleistä. Tyrkkäsin käärön laukkuuni, kiitin ja astuin eteenpäin jatkaakseni matkaa, mutta Niklaksen käsi esti.

– Onhan meillä kaikki ok? Siis meidän välillä. Kaikki okei?

Tunsin hänen kämmenensä lämmön paitani lävitse. Ehkä se johtui vain liian nopeasti juodusta oluesta, mutta äkkiä olin surullinen. Hipaisin Niklaksen kättä ja nyökkäsin.

– Tietysti, vastasin, sillä tämä ei ollut oikea paikka eikä aika sanoa mitään muuta.

Niklas kumartui ja suuteli minua.­ Annoin sen tapahtua, ehkä nautinkin siitä, sillä Niklas oli taitava suutelija. Kun suudelma uhkasi venyä liiallisuuksiin, vetäydyin irti ja työnsin Niklasta lempeästi rinnasta etäämmälle. Näköpiirini laitamilla liikahti, ja käänsin vaistomaisesti päätäni.

Käytävän päässä, varjojen saartamana seisoi Simo. Heti, kun hän tajusi meidän nähneen hänet, hän pyörähti ympäri ja lähti. Sanaakaan sanomatta. Vain. Lähti.

– Paskat.

Tuijotin Niklasta suurin, hätääntynein silmin. Olin täysin samaa mieltä hänen kanssaan.

Kun aloimme tehdä lähtöä, Juri veti minut syrjään ja pyysi minua­ oikeille treffeille. Sanoi haluavansa­ viedä minut syömään venäläistä ruokaa. Katsoin hänen miehekkäitä kasvojaan, purin alahuultani ja kieltäydyin. Toisissa olosuhteissa olisin vastannut kyllä. Jos en olisi sekaantunut Niklakseen ja jos olisin ollut edes millin verran varma siitä, mitä oikein halusin tulevaisuudeltani.­ Ja jos Simo… 

Vilkaisin salavihkaa Simon jännittyneitä hartioita ja poispäin käännettyä kasvoja. Käytävä­katastrofin jälkeen emme olleet vaihtaneet sanaakaan. Pakotin hymyn­ huulilleni, puistin päätäni ja tyydyin kättelemään Juria. Hänen puristuksensa oli luja ja lämmin, hymynsä pahoitteleva. Mieleni oli haikea jo siinä vaiheessa, kun kätemme­ irtosivat toisistaan. 

– Ootko sä ihan hullu?

Mallan silmät seisoivat päässä. Hän nappasi minua käsikynkästä, kun hyvästien jälkeen suuntasimme takaisin bussimme luo.

– Tuollainen namu ja sä sanot ei!

Niinpä. Olin hiljaa, sillä kieltäytymiseni oli yllättänyt itsenikin.

– Kummasta se johtuu? Malla kysäisi äkkiä ja puristi kyynärpäätäni. – Niklaksesta?

Nykäisin itseni irti. – Älä viitsi.

Oloni oli huomattavan epä­mukava. Malla kallisti päätään.

– Siis Simosta. Mä arvasin! Te olette molemmat käyttäytyneet tosi­ oudosti jo Viipurista asti.

Pärskähdin ja jarrutin seisahduksiin. – Siis mitä sä hourailet?

Ilman tamponia sieraimissaan Malla onnistui näyttämään miltei ylimieliseltä.

– Älä yritä. Te käytte kuumina toisiinne. Näkeehän sen jo sokeakin. Tapitatte toisianne lemmen­kipeinä aina, kun kuvittelette, ettei kukaan muka huomaa. Ja jos sä edes hymyilet Niklakselle, Simo alkaa­ välittömästi näyttää potentiaaliselta sarjamurhaajalta.

Raotin suutani kipakkaa vastalausetta varten, mutta sain kuuluville pelkkää pihinää. Ällistynyttä, epäuskoista ja… toiveikasta pihinää. Seistä kenotin aloilleni juurtuneena ja tuijotin Simon etääntyvää selkää. Ja peppua, myönnettäköön. Se olikin katselemisen arvoinen takamus.­ Kiinteä ja herkullisen pyöreä. Samassa koin jotain ilmestyksen tapaista. Ajatusmaailmaani avartavaa, uutta ja ennen kokematonta. Malla oli sanonut, että Simo katseli minua salaa. Minua! Happi purkautui keuhkoistani yhtenä kiivaana henkäisynä.

Malla kiskaisi minut uudestaan liikkeelle.

– Joo, se on ihana, mutta ei ihan vielä sun ikiomasi. Äiti aina sanoi, ettei saa lipaista ennen kuin tipahtaa, ja sehän sopii tähän kuin nyrkki silmään. Sun on ensin hoidettava teidän välit kuntoon ja vasta sitten voit ryhtyä kutemaan sen kanssa.

Hotellihuoneessa olin jo erinomaisella tuulella, vaikka paluumatka olikin sujunut hiljaisuuden vallitessa mitä tuli minuun ja Simoon.­ Kykin polvillani kokolattiamaton verhoamalla lattialla ja silitin illan asuani. Olin levittänyt suorat mustat housut kylpypyyhkeen päälle, jotta ne pysyisivät puhtaina. Housujen kanssa pukisin tiukan mustan farkkutopin, leveän, isosolkisen vyön ja valkoisen bleiserin. Muotoon leikattu jakku imarteli vartaloani. 

Tänä iltana ampuisin kovilla. Olin päättänyt uskoa Mallan analysointia. Mallan mukaan Simo oli mustasukkainen. Halusin uskoa sen, mutta tarvitsin todistusaineistoa. Jotakin, joka paljastaisi minulle, että Simo todellakin piti minusta naisena eikä pelkästään ystävänä. 

Ja entä sitten, jos saisin kaipaamani todisteet? Suutani kuivasi ja silitysrautaa kannatteleva käteni pysähtyi. Se tarkoittaisi vuosia vanhan unelman toteutumista. Ylä­asteikäisenä olin kerran yrittänyt pokata Simon limudiskossa. Olin pyytänyt hänet viimeisiin hitaisiin ja kietonut käsivarteni hänen kaulaansa. Simo oli tanssinut vaiti, ja hänen tasainen hengityksensä oli pyyhkinyt päälakeani. Jännitin koko­ kappaleen ajan, sillä minulla oli suunnitelma. Tiesin jumppasalin peittyvän pimeyteen muutamiksi sekunneiksi ennen kuin rehtori napsauttaisi kattovalot päälle, ja tuon pimennyksen aikana­ aioin tehdä suuren siirtoni.

Onneksi se jäi pelkäksi aikomukseksi, sillä tanssillamme oli nolo loppu, ja jos olisin ehtinyt toteuttaa naiivin lähentelyni, se olisi ollut vieläkin tuskallisempi.

– Älä mee paniikkiin, Simo sipisi korvaani juuri ennen viimeisiä sointuja. – Mä suutelen sua, mutta se on vain esitystä, jotta Kirsi tulisi mustikseksi. Yritä, frendi, kestää.

Kestinhän minä. Hampaat irvessä. Niiden bileiden jälkeen Simo seukkasi Kirsinsä kanssa kolme kuukautta, kunnes heille tuli bänät ja Kirsin paikan vei lukioikäinen Simon­ Le Bonin kaksoisolento.

Se siitä suuresta suunnitelmasta. Ymmärsin puutteeni ja tyydyin asemaani. Olin ystävä, en rakastettu. Useimpina päivinä se riitti minulle­ mainiosti, ja siinä vaiheessa, kun muutimme kimppakämppään, olin saanut itseni uskomaan, että haaveeni olivat menneen talven lumia. Aikuinen Jaana ei tuhlannut energiaa menetettyihin tapauksiin­ vaan jatkoi matkaansa. 

Hymähdin ja vetäisin raudan töpselin irti. Mietteeni katkesivat, kun käytävästä kuului rämähdys ja heti perään Suhosen karkeaa kiroilua. Simo ja Suhonen olivat joutuneet muuttamaan yhtä kerrosta alemmaksi edellisillan ratsian jälkeen. Huoneen ovi oli ammuttu säpäleiksi,­ eikä sitä saanut enää lukittua.­ Suhosen manailu läheni ja arvasin, että saisin pian seuraa. Loikkasin pystyyn. Olin jo käynyt suihkussa, ja ylläni olivat alusvaatteet ja niiden päällä paituli. En ehtinyt vaihtaa yöpukuani säällisempään asuun, kun ensimmäinen jymähdys­ sai oveni tärähtämään.

– Tullaan, tullaan, huikkasin ja kiiruhdin avaamaan oven.

Silmiäni kohtaava näky oli aikamoinen.

Kynnykselläni seisoivat sekä Suhonen­ että Simo. Suhosella oli kourassaan viskileka, Simolla vodkaa. Molemmilla oli kainalossaan epämääräinen nyytti vaatteita ja – siristin silmiäni – parranajovälineet? Ja vaatteet, ne todellakin olivat kainalossa, eivät yllä. Suhosen kulahtaneet kalsarit olin jo kertaalleen nähnyt, ja Simo pelkässä kylpypyyhkeessä oli toki kotoinen näky,­ mutta ei jättänyt minua koskaan kylmäksi. Vatsani teki kuperkeikan.

– Meidän suihku ei toimi, Suhonen ilmoitti ja viskasi vaatekasansa vuoteelle. – Ajateltiin tulla tänne pesulle, kun sä punkkaat yksin.

Suhosen kadottua kylpyhuoneeseen Simo rojahti istumaan sängyn laidalle. Hänen kömpelöistä liikkeistään tajusin, että hän oli tapojensa vastaisesti kurkistanut syvälle pullon pohjaan. Siirryin sivummalle, sillä edestäpäin katsottuna lanteille vyötetty pyyhe ei hoitanut tehtäväänsä moitteettomasti. Pakotin­ katseeni jonnekin Simon otsan tienoille ja yritin näyttää rennolta. Simo liikahti, ja pyyhe avautui lisää. Pakokauhuinen katseeni singahti ensin tahattomasti alas ja sitten kohden mahdollisimman neutraalia maaperää eli ikkunaa.

– Maistuisiko vodka? Simo kysyi ja heilautti pulloa. Eleen kaari oli vauhdikas ja laaja. Neste pullossa loiskahti, ja sen paino sai Simon kallistumaan vaarallisesti sivulle.

– Kiitos, vastasin, otin pullosta kiinni ja sijoitin sen turvaan pöydän kulmalle.

– Pitäisi ajaa parta.

Seurasin tovin, miten Simo penkoi nyytistään haparoivin käsin Gilletten ja partavaahtopurkin. Terävän­ partahöylän näkeminen viinan rentouttamissa sormissa sai minuun eloa.

– Jospa mä tekisin sen.

Simo kohautti olkapäitään ja heitti minulle vaahtopurkin. Sain kopin ja puristin kunnon vaahtopalleron kämmenelleni. Siirryin aivan Simon eteen ja kumarruin. Keskity kasvoihin, tolkutin itselleni ääneti. Keskity kasvoihin. 

Ryhdyin levittämään vaahtoa Simon­ leukapieliin. Kämmeneni liukui pitkin hänen poskeaan, ja vaikka partavaahto oli ihojemme välissä, tuntui se vähintäänkin intiimiltä.­ Pinnistelin, jotta käteni ei vapisisi. Kun vaahtoa oli arvioni mukaan riittävästi, tartuin höylään ja kohotin sen. Kummalta puolelta kannattaisi aloittaa?

– The Best a Man Can Get.

Säpsähdin. Katseemme kohtasivat, ja tunsin ylähuulellani hiki­pisaran. Tietysti tunnistin äskeisen heiton mainoslauseeksi, mutta jokin­ siinä tavassa, millä Simo katsoi minua­ luomiensa alta, kasvatti sanojen­ merkitystä potenssiin sata.

– Mitä sanoit? kuiskasin ja pidätin vaistomaisesti henkeäni.

– Anteeksi, Simo vastasi, ja äkkiä tunsin hänen kätensä uumani molemmin puolin. – Mun olisi pitänyt­ kertoa sulle. Paljastaa, että olin täällä työkeikalla. 

Puistin päätäni, sillä kaikki aikaisemmin­ tuntemani närkästys oli ehtinyt haihtua jo aikaa sitten.

– Ethän sä olisi voinut tehdä niin. Sulla on varmasti vaitiolovelvollisuus?

Simo nyökkäsi laskematta katsettaan irti. Kädet lanteillani tiukensivat otettaan. Luoja. Vannon, että jos viereisessä kylppärissä ei olisi kohissut suihku, olisin kaatanut Simon selälleen sängylle ja painunut itse perässä. Nyt tyydyin vain hymyilemään, nostin partahöylää uudemman kerran ja pyysin Simoa kääntämään päätään.

Siinä vaiheessa, kun parranajo oli suoritettu, Suhonen oli jo palannut suihkusta. Kävin pesemässä käteni ja laskin sitten Simon omalle pesuvuorolleen. Tasaisesta lorinasta päätellen hän aikoi mennä kylpyyn, ei suihkuun. Mahtavaa! Ajatuskin höyhenenkeveästä kylpyvaahdosta Simon pitkän, alastoman vartalon verhona sai veren kohoamaan poskipäilleni. Tartuin Suhosen tarjoamaan viskilasiin ja nielaisin sen tyhjäksi pohjamutia myöten. Väkevä maku sai vedet silmiini.

– Jaana! Tuu tänne. Jaana!

Jäykistyin ja heitin suljettuun kylppärin oveen kauhistuneen katseen. Selänpesijäksi en ryhtyisi. Liika oli jo liikaa, eikä minunkaan itsehillintäni sentään ihan kaikkea kestäisi.

– No, menetkös siitä.

– Mene itse, sihahdin Suhoselle ja nousin kaataakseni ryypyn.

– Jaana!

Touhutessani lasin ja pullon kanssa olin selin Suhoseen, enkä siksi osannut varautua hänen kieroon temppuunsa. Samassa lattia katosi jalkapohjieni alta ja sitten minut kieräytettiin Suhosen muhkeamahaiseen syliin. Tyhjä lasi putosi­ kädestäni. Yritin vääntää itseni­ vapaaksi, mutta Suhosen ote oli yllättävän tiukka. Hän kiskaisi kylppärin oven selälleen, työntyi sisään ja rysäytti minut sylistään – ei lattialle kuten järki-ihminen olisi tehnyt vaan suoraan ammeeseen.

Lämmin vesi loiskahti yli laidan, ja sitten Simon kädet olivat vastassa ja auttoivat minut istumaan. Syljin kylpyvaahtoa suustani ja yritin kuivata vesiroiskeita naamaltani.

Suhonen istahti pytyn kannelle ja tiirasi meitä tyytyväisen näköisenä.

– Kaksi kullanmurua, hän sanoi.

– Mulla on vaatteet päällä, jos et sattunut huomaamaan, kiljahdin ja huitaisin kourallisen vettä äijän virnuilevalle naamalle.

Suhonen ei ollut moksiskaan, pyyhkäisi vain pisarat karvaisella kämmenellään tiehensä.

– No, no, pikku-Jaana. Eiköhän ne kuteet pian vähene.

– Ulos. Ala kalppia jo.

Simon ääni oli vaarallisen matala. Suhonen katsahti huonetoveriinsa ja kohotti kulmiaan mutta jätti kuin jättikin seuraavan laukauksen ampumatta.­ Äijä nousi jaloilleen, vilkutti meille sormenpäillään kuin hennoin neiti-ihminen ja häipyi rämäyttäen­ oven kiinni jälkeensä. 

– Lähti kokonaan, Simo totesi, kun kuuli lukon naksahduksen.

– Joo, vingahdin.

En tiennyt, mitä hittoa tekisin seuraavaksi. Jos nousisin ylös, olisin lähes yhtä paljas kuin nakuna, sillä vesi oli imeytynyt paitulini lävitse.­ Ja jos taas jäisin ammeeseen, olisin vaarassa saada vakavia rytmihäiriöitä, sillä tälläkin nimenomaisella hetkellä tunsin jalkapohjiani vasten Simon tiukat reisilihakset. Tiesin vaihtavani väriä kuin heikkopäinen, eikä se helpottanut tilannettani yhtään.

– Ajattelitko kylpeä vaatteet päällä?

Katseeni singahti Simoon. Vain turhan huolellisesta artikuloinnista paljastui, ettei hän ollut aivan selvin päin. Hän liikahti, vesi aaltoili ja jokin sileä kosketti reiteni sisäpintaa. Eihän se voinut…hitto soikoon, oli se. Ihoni lehahti taas astetta­ kuumemmaksi.

– Anna mä autan.

Simo tarttui paituliini eikä haparoinut tällä kertaa lainkaan. Nostin tahdottomana käsivarteni ylös, ja hän kiskoi vettä lotisevan vaatteen pääni ylitse ja paiskasi sen lattialle. Sen alla minulla oli pelkät valkoiset puuvillarintaliivit ja tai-malliset alkkarit. En uskaltanut edes tarkistaa, mitä vesi oli tehnyt alusvaatteideni peittävyydelle. Simon katseesta päätellen aivan riittävästi.

Simo laski käsivartensa ammeen laidoille ja nojautui eteenpäin. Vielä kolmisenkymmentä senttiä ja nuo huulet koskettaisivat omiani. Räpäytin silmiäni ja yritin hengittää. Paniikki hiipi vereeni ja ennen kuin sain ajatukseni edes jonkinlaiseen kuosiin, päästin suustani oikean­ emämokan.

– Mä luulin, että sä olisit vieläkin vihainen Niklaksesta.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.