Tuskin Jaana, Malla ja Pirjo selviävät Lada-seikkailustaan, kun ilta huipentuu miliisien ratsiaan, komean Jurin silmäyksiin ja aseiden paukutteluun. Simosta, Suhosesta ja Niklaksesta paljastuu Jaanalle aivan uusia puolia.

Eläkeläisikää ­lähentelevä kuskimme kaasutti, ja ­Ladan konepelti rämähti toistamiseen ylös. Kirahdin, mutta tällä kertaa hallitsin säikähdykseni ja valmistauduin toimimaan sen sijaan, että olisin vain nyhjöttänyt tumput suorina. Adrenaliini kihisi suonistossani ja sai pulssini tykyttämään. Pyörähdin sivuttain ja kurotin takapenkkiläisiä kohden.

– Next time when he stops, ­remember jump out at once!

Puhuin englantia, jotta kuskimme ei hoksaisi pakosuunnitelmaani. Sain vastaukseksi kaksi nyökkäystä ja näin sekä Mallan että Pirjon jännittyvän kuin starttipistoolin paukahdusta odottava Carl Lewis.

Ideani oli hyvä, mutta konepellin ketale ei pysynytkään ylhäällä, vaan kuskin jarruttaessa rajusti se kolahti tottelevaisesti takaisin alas. Näkyvyys oli taas esteetön ja tunsin paineen palleassani, kun auton vauhti kiihtyi ennalleen. Se siitä ­pakosuunnitelmasta. Äkkiä en enää kestänyt. Iskin kynteni äijänrohjakkeen käsivarteen ja tein sen todellakin kirjaimellisesti, sillä mies hypähti penkillään ja oli ­pamauttaa villanharmaan pää­lakensa tupakan kellastamaan kattoon.

– Pysähdy! kiljuin ja tehostin vaatimustani kiristämällä otettani. – Nyt. Heti.

– Da, da, mies rauhoitteli ja ­pyristeli irti. – Pian, pian. Katso, tuonne mennään. Bensaa, da? Neuvoja, da? Kaikki hyvin. Ei hätää.

Kaikki hyvin? Tuijotin kuskin osoittamaan suuntaan ja näin tien laidassa pitkän letkan henkilöautoja. Niiden takana häämötti vinoon pystytetty, yksinäinen bensatolppa ja ryhmä eri-ikäisiä miehiä, joilla jokaisella näkyi riippuvan mahorkka suupielestä. Oliko tämä paikallinen bensa-asema? Pikemminkin pimeiden taksisuharien kokoontumispaikka.

Auto niiasi pysähdyksiin, ja kuskimme mönki ulos, huikkasi rennon tervehdyksen ja saapasteli taskujaan kaivellen kohti tupakka­rinkiläisiä.

– Nytkö me karataan? vinkaisi Mallan pelokas ääni.

Epäröin. En tiennyt yhtään, missä olimme. Autoja suhahteli ohitsemme huimaa vauhtia, mutta tienvarrelle jäävä, tuskin yhden ­ihmisen levyinen kulkuväylä ei paljon houkutellut. Kysyisi kanttia seistä siinä, varoa ohi rynniviä ­rekkoja ja odottaa, että joku kahdeksaakymppiä kiitävän kotteron kuski suostuisi jarruttamaan. Luultavasti joutuisimme ottamaan ­uuden kyydin tästä bensajonosta, eikä missään ollut kuulutettu, että se olisi yhtään parempi kuin tämä nykyinenkään.

– Odotetaan, vastasin ja puristin kämmeneni yhteen.

Meni syteen tai saveen, päätin luottaa tuohon karjalaisukkeliin, joka seisoi nyt miesryhmän laitamilla ja veteli henkosia sen oloisena, ettei tässä valmiissa maailmassa ollut kiirettä mihinkään. Tupakkatauko kesti ja kesti ja sitä säesti kiivas polotus, jota maustoi innokas käsillä huitominen. Kuskimme oli äänessä ja toivoin totisesti, että hän kysyi tietä hotelliimme eikä nopeinta tapaa putsata tyhmiä ­turisteja kahisevasta.

Kun sätkät oli kärytelty, alkoi tankkaus tai pikemminkin sellaisen karikatyyri. Yksi kuskeista nosti bensapistoolin, tai niin luulin, kunnes näin, ettei letkussa ollut ­mitään pistooliosaa – se oli todellakin pelkkä letku, jonka pää oli nyrhitty karkein puukonviilloin poikki. Seurasin silmiäni uskomatta, kuinka tankkaaja otti letkun suuhunsa ja imi posket pullollaan, kunnes bensiiniä alkoi sykähdellä ulos. Muutama äkäinen sylkäisy, ja sitten letku juoksutettiin jonossa ensimmäisenä vartovan ajopelin luo. Luukku auki, letku sisään, tankkaus ja sen jälkeen letkun siirtäminen lennossa vuorossa seuraavana olevan auton luo. Ja koko ajan polttoaine purskahteli värittömänä suihkuna pihalle.

Kuulin tuttua kahinaa taka­penkiltä ja virkoin päätäni edes kääntämättä:

– Jos ajattelit pistää tupakaksi, harkitse uudestaan.

Kahina loppui. Pirjo päätyi kai samaan tulokseen kuin minäkin, sillä mallut jäivät tällä erää takin taskuun. Vihdoin tuli meidän pirssimme vuoro, ja polttoaine lorisi tankkiimme. Haistoin ja välillä olin jopa maistavinani bensan katkun, joka aaltoili ympärillämme. Vilkuilin tupakkapaikalle jääneitä käryäviä tumppeja ja laskeskelin askeleita sieltä automme luo. Pohdin, ­miten paljon bensaa oli roiskunut maahan ja miten pitkälle puuskittainen tuuli saattaisi sitä yhä viskoa. Oikeastaan en halunnut tietää vastausta.

Nakutus sivuikkunaan sai minut kohottamaan katseeni. Kuskimme hymyili leveästi ja imitoi pyörittävänsä rattia.

– Pian lähdetään. Minulla kartta, ukko taputti urheilupusakkansa etutaskua. – Kaikki okei?

Nyökkäsin. Kaikki okei. Sitten, kun olisimme hotellissa. Ilman ­kärähtänyttä nutturaa tai uuteen muotoon kolaroitua autoa.

Istuin hotelli Pribaltiskajan kakkoskerroksen valuuttabaarissa ja odottelin Mallaa ja Pirjoa seurakseni.

Olimme päässeet kolhuitta ­hotelliin kaikista epäilyksistäni huolimatta. Jopa nokkapelti oli suostunut pysyttelemään alhaalla koko loppumatkan. Se saattoi tosin johtua siitä, että kerrankin kuskimme noudatti nopeusrajoituksia, koska joutui sekä keskittymään ajamiseen että kartan lukemiseen. ­Perillä olin ollut niin helpottunut, että olin tyrkännyt ukon kouraan ylimääräisen Rexona-saippuapalan ja vain vaivoin vastustanut primitiivistä halua kimmota tämän kaulaan puolihysteerisiä kiitoksia ­soperrellen. Herra oli sittenkin armollinen. Siitäkin huolimatta, että rellestimme Neukkulassa, joka oli, ainakin minun muistini ­mukaan, julistanut Jumalan pannaan. 

Baarimikko nojaili tiskiin, kuivaili laiskanoloisesti yhtä ja samaa lasia ja silmäili puolityhjää salia kuin peläten yleisöryntäystä. Vaikka paikka oli tyyni kuin suonsilmäke, ei herra vaivautunut tyhjentämään pöydillä pursuilevia tuhkakuppeja tai keräämään pois tyhjiä, sormenjäljistä harmaita laseja.

Maistelin auringonkeltaista tuoremehuani ja annoin takaraivoni painua vasten sohvan korkeaa selkä­nojaa. Jos oli totta, että näiden kalusteiden sisään oli piilotettu ­salakuuntelulaitteita, olisi KGB:n agenteilla varmasti lokoisat päivät kuunnellessaan humalaisten suomituristien örinöitä.

Ei se silti mikään mahdottomuus ollut. Jopa Niklas oli kertonut nähneensä omin silmin leipäkorin, jonka pohjaan oli upotettu kuuntelulaite. Mutta sellainen härpäke kuulemma kannettiin vain niihin pöytiin, jossa oli isokenkäisiä vieraita.

Ojensin käteni ottaakseni uuden hörpyn, mutta lasini olikin jo tyhjä. Hieraisin otsaani. Missä ihmeessä kaikki oikein olivat? Kello läheni kuutta, ja meillä oli pöytävaraus puoli seitsemäksi.

Olimme sopineet kokoontuvamme tähän baariin alkudrinkeille, mutta nyt näytti siltä, että olin ­porukan ainoa loppasuu. Kun tunsi Suhosen, sitä sieti epäillä ja suuresti sittenkin. Olin kuullut metelin huoneeseeni, kun loputkin porukastamme oli palannut kaupunkikierrokselta. Ainakin hälystä päätellen retki oli ollut kostean onnistunut. Muistutin itseäni, että varmistaisin Simolta, oliko oppaamme Oleg saanut lupaamani ylimääräisen maksun vaivoistaan.

Samassa baarin sivustalla oleva hissi kilahti ja erotin suhahduksen, kun sen metalliovet aukenivat. Suoristauduin odottavasti, mutta koin pettymyksen. Tai no, lähemmin tarkasteltuna tuota ei ehkä hennoisi nimittää pettymykseksi. Ei millään mittarilla. Tulija oli sentti­metreissä mitattuna suunnilleen 190. Tuuheat, oljenvaaleat hiukset, terävät poskipäät ja jämerä leuka. Tiukka, asiallinen katse, joka näytti lämpenevän pari astetta, kun se tavoitti minut.

– Neiti, olkaa hyvä ja kertokaa, missä huoneessa yövytte.

Mies lasketteli sujuvaa saksaa, jota ymmärsin kyllä hyvin, mutta puhuin huonommin. Kun epäröin, hän vetäisi nahkatakkinsa povi­taskusta virallisen näköisen kortin ja lykkäsi sen hämmästyneiden silmieni eteen. Teksti oli tietysti venäjää, mutta siitä huolimatta osasin aavistella minkä alan miehestä tässä oli kyse.

– Juri Pavlovitsh, Leningradin miliisistä, iltaa, mies esittäytyi ja sujautti henkilökorttinsa takaisin taskuun.

– Suoritamme hotellissanne ratsian ja pyydämme kaikkia asukkaita siirtymään alakerran juhlasaliin, kunnes huoneiden tarkastus on ohitse. 

Ponkaisin seisomaan ja kaivoin laukustani paperikopion, joka oli otettu passini nimiösivulta. Juri ­luki sen, vertasi tietoja omaan ­paperinivaskaansa ja antoi sitten kopion minulle takaisin.

– Teidän seurueenne onkin jo lähes koossa tuolla alakerrassa, mies ilmoitti tarkastellen listojaan hienopiirteiset kulmakarvat rypyssä. – Pariskunta Strömmer puuttuu, mutta he ovat kuulemma illanvietossa muualla. Nyt kun löysin teidät, jäljellä on enää herra Suhonen. Hän kai yöpyy naapurihuoneessanne? Osaatteko sanoa, mistä hänet voisi tavoittaa?

– Luulisin hänen löytyvän huoneestaan, vastasin karkeaa aksenttiani ujostellen. Näin silmäkulmastani, kuinka luihunoloinen baarimikko liukeni vähin äänin paikalta. Petturi. Jätti naisen heikoille jäille.

Juri Pavlovitsh mittaili minua kiireettä ja yllättäen olin erottavinani tietynlaisen väreen hänen katseensa pohjalla. Sellaisen pilkkeen kohtasi normaalisti viikonloppuna ­radalla, ei keskellä miliisiratsiaa leningradilaisessa hotellissa. Häkellyin, enkä ollut saada sullottua passipaperiani enää takaisin iltalaukkuuni.

– Saanko auttaa?

Lämmin käsi tarttui sormiini, työnsi ne lempeästi syrjään ja liu’utti arkin sulavasti laukkuni ­sivutaskuun.

– Kiitos.

Vilkaisin miestä ripsieni lomasta. En ollut ymmärtänyt äskeistä väärin. En hitto vie. Minua tarkasteli huomattavan kiinnostunut katse ja kapeille huulille hiipi tietävä hymy. Se ei ollut viekoitteleva, ei ­aivan, mutta silti se sai kainaloni hiostumaan. Yks kaks huomasin muistelevani kiihkeästi ylläni olevia alusvaatteita. Olivatko ne kenties mustat vai valkoiset? Pitsiä vai puuvillaa? Mummosloggit maximitassa? Luoja, ei kai! Toivottavasti olin pukenut edes push-upit.

Kuulin rykäisyn ja pakotin itseni ryhdistäytymään. Pujotin laukkuni hihnan olkapäälleni ja loin miliisiin viileäksi tarkoitetun silmäyksen.

– Ehkä neiti haluaisi tulla noutamaan herra Suhosen yhdessä ­minun kanssani? Kun ystävänne näkee teidät seurassani, hän ei turhaan hermostu minun läsnäoloani. Osaako herra Suhonen muuten saksaa tai venäjää?

– Ei tietääkseni, naurahdin ja annoin Jurin luotsata minut hisseille.

– Sitä suuremmalla syyllä olisi hyvä, jos lähtisitte mukaani.

Nyökkäsin ja sain palkinnokseni välähdyksen huomattavan tasaisesta hammasrivistöstä.

Kuudennessa kerroksessa koputin Suhosen huoneen oveen ja käännyin hymyilemään Jurille. Odotimme tovin, mutta mitään ei tapahtunut. Aivokoppani höyrystyi erilaisten teorioiden poukkoillessa sen sisällä. Miksi ratsia? Miksi juuri tänään ja juuri meidän hotellissamme? Bussin salalokero poltteli mieltäni, ja sen ammottava tyhjyys vain lisäsi ahdinkoani. Missä kasetit olivat nyt? Niklaksen huoneessako? Löytyisivätkö ne hänen matkatavaroistaan ja jos niin ­tapahtuisi, mitä siitä seuraisi?

Koputin uudestaan ja manasin mielessäni kaikki juopporetkut alimpaan viemäriin. Jos emme löytäisi Suhosta, mikä sitten neuvoksi? Vaikka toisaalta, yksi kadonnut humalainen turisti ei ollut kai ­yhtään mitään laittoman salakuljetuksen rinnalla. Koholla oleva ­käteni vapisi ja laskin sen nopeasti alas, jotta Juri ei laittaisi hätäilyäni merkille.

– Ei siellä taida olla ketään, ­mutisin ja peräännyin pari askelta.

Kaipasin omieni seuraa, lähinnä Simon rauhoittavaa läsnäoloa. ­Tämä itsevarma ja sulavanoloinen miliisi sai minut paniikkiin. Olin kärpänen ristilukin verkossa. Kärpänen, joka yritti tolkuttaa itselleen, ettei hämähäkin kanssa kannattanut flirttailla.

– Minäpä koitan vielä kerran.

Pysähdyin ja jäin alistuneesti odottamaan, kun Juri pamautti ovea. Pamautti? Hetkinen. Eikä ­pamauttanut, vaan jossakin huoneen sisällä pamahti. Se oli etäisesti tuttu ääni, jotakin sellaista, minkä tunnistin, mutta mieleni ei ­halunnut myöntää todeksi. Ei taas, ajattelin sekavasti. Vastahan viime kerrasta oli yksi ainoa viheliäinen päivä. 

Seisoin tumpelona aloillani ja seurasin tapahtumia kuin sivustakatsoja, sellainen, joka ei kuulunut mukaan tähän farssiin. Mutta se oli tietysti harhaa. Minä olin tässä ­jupakassa mukana niin väkevästi, että haistoin ruudin ja näin puunsäleet, kun ne sinkoilivat nuolen­terävinä ammuksina ohitseni käytävään.

Juri karjaisi jotain, tietysti venäjäksi, loikkasi ovelta sivuun ja töytäisi minua rajusti kylkeen. Horjahdin ja putosin polvilleni, mutta ­sekään ei näyttänyt riittävän Jurille. Hän törmäsi selkääni eikä hellittänyt, ennen kuin tein mahalaskun ja köhin kokolattiamaton villakoiria ulos keuhkoistani. Haroin hiuksia silmiltäni ja ehdin nähdä jotakin mustaa, himmeästi kiiltävää Jurin kourassa. Se riitti. Paniikkivaihteeni naksahti kaakkoon.

Aloin kontata kauemmaksi. ­Rusettikoristeinen avokas putosi oikeasta jalastani, mutta jatkoin mateluani siitä välittämättä. Totta kai olin sonnustautunut juuri ­tänään tiukkaan kynähameeseen, joka lähti kuroutumaan ylös reisilleni, kun puoliksi ryömin, puoliksi konttasin kohden kerroksen pääaulaa.

Siinä sekunnissa muistin tismalleen, mitkä alusvaatteet olin pukenut ylleni. Punamustaa, lähes läpikuultavaa pitsiä. Ei sukkahousuja vaan perhanan sukat sukkanauhavöineen kaikkineen. Justiinsa niin. Jos tästä illasta ei muodostuisi Juri Pavlovitshille ikimuistoista, niin sitä ei tapahtuisi taatusti koskaan. Olin eittämättä monen ruplan ­arvoinen näky, kun mennä kaahotin nelinkontin pakoon hameen ­kiriessä itsepintaisesti kohti vyötäröäni. En ollut ehkä kaikkein ­kuvauksellisin, mutta muotoja ­minulta ei puuttunut ja jokin kertoi minulle, että Juri olisi rubenslaista taidetta arvostava mies.

Ihaileva äännähdys peräpuoleltani paljasti minun osuneen napakymppiin. Toisissa olosuhteissa olisin ehkä punastunut ja ollut varsin otettu. Nyt en ehtinyt tehdä kumpaakaan, sillä minulla oli liian kiire päästä piiloon. Polveni naksuivat ja tunsin vasenta jalkaani verhoavan sukan repeytyvän. Saakutti sentään. Ne olivat olleet kalliit ­sukat, varta vasten alusvaate­liikkeestä ostetut.

Uusia jysähdyksiä. Vilkaisin ­hätäisesti olkani ylitse ja näin Jurin makaavan selällään lattialla ja potkivan Suhosen ovea saranoiltaan kuin paraskin Navy Seal. Enää ei ammuskeltu, mutta huudettiin ­sitäkin enemmän. Venäjäksi. Huutaja ei voinut olla Suhonen.

Pääsin kerrosaulaan ja suojauduin käytävänkulman taakse. Toisaalta, eihän kai ampujakaan sentään saattaisi olla Suhonen, tajusin vihdoin ja yritin tasata katkeilevaa hengitystäni.

Mutta mitä se tarkoitti? Oliko Suhoselle käynyt viimeinkin köpelösti? Miehellä oli aina ollut tajuttoman hyvä säkä, vaikka hän oli monesti örveltänyt kaatokännissä pitkin Leningradin katuja. Totta kai Suhosen lompakko oli käännetty ihan yhtä monta kertaa kuin hän oli livahtanut yksityisille ryyppyreissuilleen. Eräskin kerta tyyppi oli palannut hotelliin ilman kenkiä ja takkia, mutta muuten moitteettomassa kuosissa, jos kunnioitettavan korkeat promilleluvut jätettiin huomiotta. Suhosta ei ollut koskaan mukiloitu. Ei koskaan, ja se oli varsinainen ihme se. Silkkaa juopon tuuria.

Huutelun hiljentyessä rohkenin kurottaa nurkan takaa tarkistaakseni tilanteen. Juri oli jälleen jaloillaan, seisoi oveen nähden viistossa kulmassa jalat harallaan tähdäten kaksin käsin aseellaan. Ovelta kuului rapinaa, aivan kuin joku olisi yrittänyt avata ammuskelussa vioittunutta lukkoa. Sitten ovi todellakin keinahti auki häviten ­näköpiiristäni.

Jurin ääni kohosi käskevästi ja jopa minä ymmärsin hänen ­komentonsa. Näkymättömissä oleva jalka potkaisi pienen, hopeanharmaan käsiaseen kynnyksen ylitse. Se kolahti vastapäiseen seinään. Juri potkaisi sen metrien päähän ja ärjäisi uuden käskyn.

Ensimmäisenä huoneesta tuli ulos minulle täysin tuntematon mies. Keski-ikäinen, vatsakas, voimakas parrankasvu. Sormuksilla lastatut kädet tottelevaisesti ­ylhäällä. Sitten tuli toinen. Ehkä kolmissakymmenissä, huono ryhti, pitkä, rasvainen tukka, otsalle nostetut Ray-Banin pilottilasit. Kaveri asettui toverinsa viereen, kasvot ja kämmenet vasten seinää, jalat haara-asennossa. Luultavasti ohjelmassa olisi seuraavana ruumiin­tarkistus. Aseella uhaten.

Kolmas pitko uunista ulos. ­Suhonen. Tukka sojottaen jokaiseen tunnettuun ilmansuuntaan, vailla paitaa ja housuja, vain lököttävät Aku Ankka -bokserit ja eri­paria olevat, konepesussa valkoisesta harmaiksi muuttuneet tennissukat. Suhosen kädessä oli nippu pelikortteja, joita hän heilutti edes takaisin Jurin nenän edessä.

– Värisuora, perkele. Värisuora! Ja sitten sitä rynnitään kesken kaiken kuokkimaan ja viemään mun voitot. Ei saatana. Äläkä hyvä mies huido sillä lelupyssyllä kuin heikkomielinen. Voit vielä osua johon­kuhun.

– Ei se puhu suomea, huikkasin turvapaikastani ja kömmin viimein jaloilleni, minäkin. Oli parasta mennä Suhosen ja Jurin väliin, jottei Suhosta luettaisi samaan ryhmään venäläisgangsterien kanssa.

– Häh? Suhonen käännähti ­minuun päin ja pelikortit liukuivat vaimeasti napsahdellen lattialle.

Juri katsoi minua odottavasti ja selitin nopeasti saksaksi, että Herr Suhonen oli nyt löytynyt. Juri nyökkäsi niukasti, skannasi Suhosen vielä kerran päästä varpaisiin ­yhdellä tylynpuoleisella silmäyksellä ja siirtyi sen jälkeen venäläismiesten taakse.

– Se on miliisi, selitin Suhoselle ja konkkasin pudonneen kenkäni luo.

Juri kaivoi vyöstään käsiraudat ja naksautti ne vankiensa ranteisiin.

– Osaa kyllä saksaa, mutta se taas ei taida taittua sulta, jatkoin ja sujautin jalkani avokkaaseen.

Suhosen punareunaiset silmät siristyivät. Häntä ei näyttävän kiinnostavan pätkääkään pelikaveriensa kohtalo tai synkkäilmeinen ­venäläismiliisi, joka edelleen riiputti toisessa kädessään laukaisu­valmista asetta. Saatikka hotellihuoneen ovi, joka roikkui saranoillaan enää juuri ja juuri.

– Jaana kuule, otetaanko uusi erä? Mä en ole koskaan aikaisemmin hävinnyt naiselle. Nyt tarttis saada revanssi.

– Anna olla, sanoin ja aloin ­vetäytyä hissiä kohden. Suhonen tarkoitti tietysti eilistä juomakisaa, mutta siihen leikkiin en ihan heti suostuisikaan uudelleen.

Olin suorittanut velvollisuuteni, kun kerran Suhonen oli löytynyt, ei ehkä täysissä sielun ja ruumiin voimissa, mutta kuitenkin. Nyt halusin rauhoittaa ajatukseni ja mielellään tukevan penkin takalistoni alle, sillä polveni imitoivat edelleen hyytelöä. Ottakoon Juri selvää siitä, miksi Suhonen oli lyöttäytynyt noiden mafiosoilta näyttävien korstojen seuraan. Minä olin osuuteni tehnyt ja jos Juri tarvitsi tulkkia, hankkikoon sellaisen jostakin muualta.

Painoin hissin kutsunappia, ­enkä ollut huomaavinani selkäni taakse pysähtynyttä Suhosta. Vanhan viinan haju oli melkoinen, mutta ei mitään uutta, kun Suhosesta oli kyse.

– Jaana. Suostu nyt. Jaana, beibi. Mä maksan kaiken. Sun ei tartte tehdä muuta kuin juoda.

– Mistä sulle nyt on yhtäkkiä ­rahaa ilmestynyt? kysyin.

Hissi kilahti ja sen ovet avautuivat kutsuvasti.

– Kyllähän noita pelimarkkoja aina jostakin löytyy, Suhonen sammalsi ja tapitti minua rukoilevasti.

Astuin hissiin ja painoin pohjakerroksen nappia. Suhosen paljas sääri esti ovien sulkeutumisen. Se polvi oli turvoksissa ja punainen. Jotenkin säälittävä. Epäilemättä nuoruuden jääkiekkouran muistoja. Ukkovarvas vilkutti tennissukan rei’ästä muistuttaen minua siitä, ettei Suhosella ollut enää vaimoa parsimaan sitä umpeen. Huokaisin. Ainahan sitä voisi luvata. Eri asia sitten, pitäisinkö lupauksen, sillä en halunnut tehdä uutta tuttavuutta Leningradin ambulanssijoukkojen kanssa. Toisaalta, Suhonenkin vaikutti siltä, että tänään ex-jääkiekkomies kaatuisi ensimmäisestä vodkaryypystä.

– Jaana, pliis.

– Hyvä on. Painu nyt siitä suihkuun ja pue päällesi. Nähdään ­alhaalla.

Hissin ovet sulkeutuivat suhahtaen. Näinköhän tästä edes mitään bileiltaa tulisi. Ratsia ja äskeisen ammuskelun setviminen veisivät luultavasti koko illan.

Ensimmäinen, jonka näin ala-­aulassa, oli Simo. Ei kämppäkaveri-Simo, ei edes reissukaveri-Simo vaan poliisi-Simo. Tiukkailmeinen rikospoliisi, joka puhui venäjää. Seisoi selkä suorana neljän miliisin ympäröimänä ja… Jakeli näille käskyjä? Siltä se ainakin vaikutti. Juutuin niille sijoilleni ja yritin ymmärtää näkemäni ja kuulemani siinä pahemmin onnistumatta.

Venäläismiliisejä parveili joka puolella. Hotellin henkilökunta seisoi vastaanottotiskin takana ja seurasi ilmeettömin kasvoin poliisi­voimien työskentelyä. Ulko-ovet oli teljetty. Ketään ei laskettu sisään, eikä ulos. Asukkaiden passit olivat rivissä tiskillä lukuun ottamatta kahta sinikantista, joita Simo piteli. Ei ollut vaikea arvata, kenen passeista oli kyse.

Liikahdin. Se kiinnitti Simon huomion, enkä enää ehtinyt juhlasaliin toisten vieraiden luo. Olin aikonut hiippailla sinne suorinta tietä ja jättää Simon puuhastelemaan sitä, mitä hän nyt ikinä puuhastelikin. En halunnut tietää. Tai hitto vieköön, tietysti halusin, mutta olin niin vihainen, että olin tukehtua. Sellaisessa mielentilassa ei kannattanut avata suutaan, jos halusi välttää yhteenottoa.

– Jaana! Missä hemmetissä sä olet oikein luurannut?

Loin Simoon jäisen silmäyksen. Siinä se oli taas. Tuo etsivä-Simo. Asiallinen, aikuismainen, ankara. Hiilenharmaa puku ja sen alla tummemman harmaa t-paita. Huolellisesti harjatut hiukset ja kiinteä, tutkiva katse. Ja se partavesi. Myskiä, merta ja samettisia öitä. Hieraisin nenääni kuin karkottaakseni häiritsevän tuoksun tiehensä. ­Minuahan ei yksi partavesi kaataisi. Eikä edes se karhea helpotus, jonka olin erottavinani Simon ­äänestä.

– Jaana. Kuulitko sä? Onko kaikki hyvin? Malla kertoi teidän villistä taksireissustanne. Miksi et pyytänyt minua mukaanne? Olisin ­pitänyt huolen teistä kaikista.

– Mä osaan kyllä huolehtia itse itsestäni.

Simon suupieli kiristyi. Ääneni oli ollut kaikkea muuta kuin ystävällinen.

– Täällä hotellissa on ratsia. Tuli nimetön ilmianto ja siksi kaikki huoneet tarkistetaan. Vieraiden täytyy mennä odottamaan tuonne...

– Mä tiedän, keskeytin.

Simo vaikeni ja työnsi kädet housuntaskuihin. Näytti hämmentyneeltä. Sietikin!

– Mutta sitä mä en tiennyt, että sä puhut venäjää ja että Leningradin miliisi toimii yhteistyössä ­lomalla olevan, suomalaisen poliisin kanssa.

Vastaukseksi sain pelkän olankohautuksen. Se puhalsi hiillokseni liekkeihin.

– Oletko sä täällä mukana siksi, että olet rikospoliisi vai siksi, että halusit lähteä Leningradiin mun kanssa?

Pidin paussin ja tarkkailin hänen ilmettään. Siitä ei irronnut yhtikäs mitään. Zero. Nolla. Herra oli selättänyt äskeisen hämminkinsä ja näytti nyt pokerinaamaa. Pettymys sai suuni maistumaan päiväyksensä ohittaneelta raejuustolta.

– Mä katsos pohdin tuossa, että jos sä olet täällä poliisina, mun ­ystäväni Simo ei ole silloin mukana, eikä ole kai koskaan ollutkaan.

– Jaana…

– Irti, sähähdin ja nykäisin ranteeni vapaaksi hänen hapuilevasta otteestaan.

– Jaana, mä voin selittää. Mutta en juuri nyt. Myöhemmin.

Pysähdyin hetkeksi. Sen verran, että ehdin ilmaista lopullisen mieli­piteeni:  

– Sä valehtelit. Ja kuinkahan pitkään ja miten monesta asiasta? Sä valehtelit.
Sitten jätin hänet taakseni. Se teki kipeää, todella kipeää, mutta tein sen silti.

Kello oli jo yli puolenyön, kun ratsia oli vihdoin ja viimein suoritettu. Olin aivan puuduksissa kaikesta murjottamisesta, istumisesta ja syömisestä. Kun ei ollut ollut muutakaan tekemistä, olimme nauttineet illallista todella pitkän kaavan mukaan. Viinaksia ei ollut tarjoiltu. Ilmiselvästi henkilökunta arasteli miliisejä, eikä halunnut juopuneiden asiakkaidensa joutuvat kahnauksiin virkavallan kanssa. Niinpä Suhonen ei saanut revanssiaan. Onneksi. Joskus sitä sai olla kiitollinen pienistäkin asioista.

Maleksin huoneeseeni, vedin verhot eteen ja kasasin jotenkuten järjestykseen miliisien jäljiltä sikin sokin jääneet tavarani. Pesin meikit kasvoiltani ja sipaisin tilalle Niveaa. Juuri kun olin vetämässä päivä­peittoa vuoteen jalkopäähän, ovelta kantautui rapsahdus. Uskomatonta! Enkö pääsisi vieläkään nukkumaan?

Hipsin ovelle ja harkitsin tovin, että jättäisin sen avaamatta. Että olisin seurallinen vasta aamulla, sitten, kun hyvin nukuttu yö olisi selkeyttänyt ajatukseni. Uteliaisuus kuitenkin voitti ja vedin oven raolleen.

Niklas. Humalassa, tukka sekaisin ja kravatti vinossa. Venäläiset syntymäpäiväjuhlat olivat näemmä melkoiset bileet. Pienen hetken tunsin helpotusta. Niklas oli palannut vahingoittumattomana sen ­sijaan, että olisi joutunut miliisi­kamarille kuulusteluihin. Ilmeisesti kasetteja ei ollut löydetty hänen huoneestaan, vaan ne oli todellakin ehditty siirtää uudelle haltijalle.

– Jaana, päästä sisään. Mä tarvitsen sua. Just nyt.

– Lopeta, suhahdin ja yritin ­pitää Niklaksen oven toisella puolella. – Netta kuulee!

– Ei. Se on sammunut aikaa sitten.

En siltikään suostunut laskemaan häntä huoneeseen. Katselimme toisiamme oven raosta. Niklas ojensi kätensä ja siveli sormenpäällään alahuultani. Värisin. En tahtonut, mutta värisin silti.

– Jos sä olisit raskaana, mä jättäisin Netan heti. Nips naps vaan ja mä olisin sun. Kokonaan.

– No, mä en ole raskaana, tokaisin ja vetäydyin sen verran taaksepäin, ettei

Niklas ulottunut enää koskettamaan minua. Ja Luojalle kiitos, etten ollut, tuumin mielessäni.

– Mä kaipaan vauvaa, Niklas kuiskasi, kiihkeästi. – Mä kaipaan nuoruutta. Aikaa, kun kaikki oli yhä avoinna. Kun mikään ei ollut vielä varmaa.

Vaihdoin painoa jalalta toiselle. Niklaksella taisi olla keski-iän kriisi. Näin alle kolmikymppiselle sellainen ei oikein avautunut, enkä tiennyt, mitä olisin vastannut. ­Minähän olin nuori, ja ­minun elämässäni oli kaikki niin maan ruhtinaallisen avoinna, jotta. Siitäkö muka pitäisi sitten olla onnessaan?

Niklas nojautui ovenkarmiin ja päästi äännähdyksen, joka kuulosti vaarallisen tunteikkaalta. Kiusaannuin.

– Sano, että sä olet raskaana. ­Sano, kulta. Silloin mun olisi pakko tehdä ratkaisu. Pakko valita.

Sydämeni oli muljahtaa säikähdyksestä sijoiltaan. Kiirehdin vastaamaan ennen kuin mietin loppuun asti, mitä edes halusin sanoa:

– En mä tahdo, että sä valitset. Olenko mä muka koskaan pyytänyt sulta sitä?

– Et. Sä et paljon puhu, mutta ei se sitä tarkoita, etteikö sulla olisi toiveita mun suhteeni.

Totta. Tietysti olin joskus unelmoinut, että meistä tulisi ihan ­oikea pari. Että Niklas jättäisi ­Netan ja ottaisi minut. Mutta ne olivat vain unelmia, sellaisia, joista tiesi jo niiden syntyessä, etteivät ne toteutuisi koskaan, sillä ne olivat niin… utopistisia. Juuri sitä. Niin uskomattomia, että jos niitä ­paneutui tosissaan miettimään, huomasi, ettei osannut ottaa niitä vakavasti. Ei osannut miettiä tätä salasuhdetta pidemmälle. Ei kyennyt näkemään meitä oikeasti yhdessä. Marketissa ruokaostoksilla. Ulkoiluttamassa koiraa. Suunnittelemassa Rodoksen matkaa. Vierailemassa äitini luona. Nauramassa kotiviinibileissä kavereideni kanssa. Kaikkea sellaista mitä olin tehnyt yhdessä Simon kanssa. 

Ei! Simoa ei kannattanut sekoittaa tähän. Sitä petturia. Valehtelevaa lieroa.

Ajatukseni katkesivat märän suun alle. Niklas oli käyttänyt harhailevaa mieltäni hyväkseen, tyrkännyt oven auki ja astunut sisään. En ehtinyt estellä, kun ahnaat kourat vaelsivat paitulini alle ja tuttu suu painui huulilleni. Kun konjakinmakuinen kieli yritti tunkea suuhuni, sain tarpeekseni. Tuuppasin Niklasta rinnasta, ja hän huojahti vasten seinää. Oli niin humalassa, ettei kyennyt panemaan vastaan.

– Ulos, sihahdin ja sysin Niklasta takaisin ovea kohden. – Painu pehkuihin siitä. Puhutaan sitten, kun olet selvä ja muistat seuraavanakin päivänä, mitä tuli sanottua.

– Ootko sä varma, ettet ole raskaana? Niklas sopersi ja otti tukea ovenkahvasta.

Lykkäsin häntä vielä kerran ja sain kuin sainkin hänet kynnyksen toiselle puolelle.

– Sulla on niin muhkeat muodot, että voisit ihan hyvin olla tiineenä.

Jumankauta sentään! Viimeinen töytäys, ja Niklas oli käytävässä. Kiskaisin oven kiinni, väänsin avainta lukossa ja painoin otsani viileää puuta vasten. Mikä päivä. Tai oikeamminkin, mikä reissu. ­Mikä siinä oikein oli, että kun unelmat vihdoin olivat tulla todeksi, kaikki pihisikin tyhjiin. Aivan kaikki. Tunteet, toiveet. Ja rakkaus.

Käännyin, laahauduin vuoteen luo ja heittäydyin selälleni. Ehkä kaikki selviäisi huomenna. Tai joskus. Sitten, kun olisin kotona ja ­kykenisin jälleen ajattelemaan järkevästi. Hieraisin puolinukuksissa vatsaani. Ei se minun mielestäni muistuttanut vähääkään odottavan äidin vatsaa. Se oli minun masuni. Sellainen pyöreähkö ja pehmeä. Ihan sopiva.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.