Vodkanjuontikilpailun voittanut Jaana kärsii mittelön seurauksista, mutta lähtee urheasti johdattamaan seuruettaan Leningradin-­kiertoajelulle. Hän onnistuu välttämään tylsät kirkkovisiitit, mutta saa illaksi vauhtia enemmän kuin tarpeeksi. Pimeään taksiin
astuminen taisi sittenkin olla virhe.

Näin unta lasista,­ joka leijui itseäni kohti kuin ilmalaiva. Nesteen väristä päätellen se oli vodkaa tuore­mehulla. Ruuvimeisseli, lempipaukkuni. Voi, äiti. Ei, ei, EI!

Seuraavassa hetkessä havahduin täysin hereille ja löysin itseni istumasta hotellin vuoteella selkä­ranka kauhusta tikkusuorana. Pelkkä ajatus viinasta kuvotti, ja sekin määre tuntui hetkittäin vähättelyltä. Oloni oli karmaiseva.

Käsivarttani särki siitä kohtaa, johon ambulanssihoitaja oli tuikannut B-vitamiinipiikin, ja jokainen harkitsematon liike tuntui räjäyttävän otsalohkoni taivaan tuuliin.

Nostin oikeaa kättäni vilkaistakseni kelloa, mutta ranteeni oli tyhjä. Käteni lerpahti lannistuneena alas. Olin saanut hopeakellon Simolta­ 25-vuotispäivälahjaksi ja pidin sitä aina ranteessani. Jos olin kännipäissäni hukannut sen, en antaisi­ itselleni ikinä anteeksi.

Ähkin itseni istumaan ja varmistuin siitä, että olin todellakin yksin. Simon oli täytynyt palata omaan huoneeseensa jossakin vaiheessa yötä minun sammuttuani.

Ikkunaverhojen lomasta paistoi aurinko, joten oli varmasti korkea aika nousta. Raahauduin suihkuun ja värisin kivusta, kun viileä vesi suomi ihoani. Hampaiden pesun jälkeen pyöritin kosteat hiukseni nutturalle, sillä ajatuskin föönin pauhusta sai leukapieleni naksahtamaan yhteen.­

Kiskoin laukustani kivi­pestyt Levikset ja paitapuseron, jossa oli korkea pitsikaulus ja olkatoppaukset. Pukeuduttuani etsin kelloani, mutta tuloksetta. Se oli todellakin kadonnut. Alistuneena työnsin yöpöydän laatikon kiinni. Oli parasta­ mennä aamiaiselle ja pelastaa eilisen juopottelun raunioittama olo keitetyillä kanan­munilla.

AAMIAINEN TARJOILTIIN hotellin toisessa kerroksessa. Höyryävien tsaikkakuppien äärellä istui jo ryhmä rämämme. Tervehdin porukkaa ja istahdin Mallan ja Pirjon väliin. Saapumiseni sai aikaan laiskan taputusaallon,­ ja ensimmäiset minuutit­ kuluivat vointini ruotimisessa.

Ihmeekseni Suhonen oli ehtinyt­ aamiaiselle ennen minua, eikä miehessä näkynyt merkkiäkään huonokuntoisuudesta. Seurasin kateellisena, kuinka hän lappoi munakokkeliaan ja pureskeli limppuaan aivan kuin ei olisi viime yönä matkannut huoneeseensa taju kankaalla matkalaukkukärryillä röhnöttäen.

Minulla sen sijaan kädet vapisivat ja jokainen vähänkin voimakas tuoksu sai sieraimeni värisemään epäluuloisina. Ei tullut kuulonkaan, että olisin maistanut lihaisia leikkeleitä, joita oli tarjolla jos jonkinlaisia. Niiden hyhmänvalkoiset läskilaikut kiihdyttivät mahalaukkuni vellontaa.

Sain silti kupillisen ankaranmustaa teetä alas ja kyytipojaksi natustelin kaksi seitsemän minuutin munaa. Helpotuksekseni vatsani asettui, ja rohkenin viimein julistaa, että lähtisin kuin lähtisinkin päivän kiertoajelulle mukaan.

”Ehtiikö tässä vielä käydä huoneessa?” kysyin ja hieraisin vaistonvaraisesti tyhjää oikeaa rannettani.

”Missä sun kellosi on?”

Käännyin Simoon päin ja ilmehdin anteeksipyytävästi.

”Kadonnut. En löytänyt sitä vaikka pengoin koko huoneen.”

”Olisiko se pudonnut bussiin? Kannattaisi käydä tarkistamassa.”

Rypistin otsaani.
”Siihen eiliseen vuokrabussiinko? Mutta musta tuntuu, etten mä laittanut kelloa ranteeseeni enää suihkun jälkeen, joten ei se siellä kai voi olla.”

”Ei kun tarkoitin meidän omaa bussia”, Simo selvensi ja työnsi tuoliaan taaksepäin.
”Mä pyydän avaimen Niklakselta, niin mennään katsomaan.”

En ollut siinä kunnossa, että olisin jaksanut ryhtyä vastustelemaan. Oli helpompi vain seurata Simon vanavedessä ulos hotellin pihalle ja etsiä bussimme sen edessä olevalta parkkipaikalta.

Niklas oli luovuttanut avaimet kuultuaan, että etsimme kadoksissa olevaa korukelloa­. Simo lupasi palauttaa avainnipun illalla, kun Netta jaNiklas olisivat palanneet hotelliin liiketuttavansa­ syntymäpäivä­juhlista. Muu seurue illastaisi tänä perjantai-iltana hotelli Pribaltiskajan omassa ravintolassa.

Tutkimme yhdessä matkustamoa, kun mieleeni juolahti tarkistaa, oliko Niklas eilen illalla puhunut totta väittäessään, että kasetit oli hoidettu pois tieltä. Pyysin avaimet Simolta ja kerroin kurkkaavani vielä matkatavarasäiliöönkin ennen kuin luovuttaisimme.

Laskeuduin portaat ulos pihalle ja siirryin bussin sivustalle. Kun olin vakuuttunut siitä, että Simo­ oli jäänyt todellakin bussin sisätiloihin, työnsin oviluukun ylös ja kömmin tyhjyyttään ammottavaan säiliöön nelinkontin. Meni tovi­ ennen kuin erotin salaluukun vivun ääriviivat kauttaaltaan mustaksi maalatusta katosta. Napsautin vivun­ alas ja hilasin kantta sivuun vain sen verran, että pääsin tirkistämään sisälle lokeroon.
Se oli tyhjä. Täysin tyhjä. Helpotus sai ilman purkautumaan keuhkoistani. Niklas oli hoidellut ongelman lupauksensa mukaisesti. Nyt voisin taas rentoutua ja nauttia viikonlopusta.­ Suljin lokeron ja lähdin perääntymään oviaukkoa kohden.

”Löytyikö mitään?”

Olin kolauttaa takaraivoni kattoon, kun nytkähdin säikähdyksestä. Simo katseli silmät viiruina autiona­ kaikuvaa säiliötä ja oli sen näköinen, että ryömisi aivan pian viereeni. Ja näkisi salaluukun. Ei samperi. Pelästyin ja kiihdytin konttausvauhtiani, kunnes olin törmätä Simon jalkoja vasten.

”Ei täällä ole mitään”, selitin ja vakuutin yhteen hengenvetoon, että­ ostaisin tilalle uuden kellon, aivan samanlaisen. Toistelin olevani pahoillani ja sitten yhtäkkiä tunsin, kuinka Simo tunki kätensä bleiserini molempiin taskuihin.

Huojahdin kohden Simoa, ja lantiomme hipaisivat toisiaan. Hengitykseni pysähtyi, kunnes loikkasi taas eteenpäin, ja vatsassani muljahti. Ei ikävästi vaan omituisesti.

”Mitä sä nyt?”

Olin hämilläni, mutta samaan aikaan iloisesti yllättynyt. Kahtalaiset tuntemukseni saivat pääni surisemaan, ja eilis­illan päättämätön olo palasi yhdessä hujauksessa.

”Tätä.”

Suuni oli loksahtaa auki. Simo riiputti hopeisena hohtavaa kelloa sormenpäissään ja hymyili. Holhoavasti.

”Et sitten tsekannut takkisi taskuja.”

”En ilmeisesti”, tiuskaisin ja nykäisin­ kellon itselleni.

Minua nolotti.­ Krapulaiset aivoni toimivat nähtävästi vain puoliteholla, kun luulottelin itselleni olemattomia. Kaiken lisäksi en ollut missään vaiheessa tuntenut, että taskussani painoi jotain ylimääräistä.

”Eiköhän lukita paikat ja mennä. Inturistin opas odottaa.”

Sujautin kellon ranteeseeni ja nyökkäsin. Ihana Leningrad, sen sipulikattoiset kirkot ja narisevalattiaiset museot. Tiesin, mitä olisi odotettavissa, sillä Neuvostoliiton virallisen matkatoimiston kaupunkikierros oli sama jotakuinkin joka kerta. Olin jo nähnyt Eremitaasin, Palatsiaukion, Pietari-Paavalin linnoituksen, risteilijä Auroran ja Iisakin kirkon. Kärsinyt maanisesta ruuhkasta metrossa, jututtanut uhkarohkeita­ avanto­uimareita, jotka­ pulahtivat Neva­joen veteen säällä kuin säällä ja suudellut koko matkan, kun bussimme ryömi pitkin Aleksanteri Nevskin siltaa, jolla riitti pituutta yli 900 metriä.

Välillä olisi ollut mukava­ tutustua toisenlaiseen Leningradiin.­ Sellaiseen, jota Suomi-turisti harvemmin pääsi näkemään.

Marmatin asiasta Simolle tämän naksauttaessa bussin ovia lukkoon ja sain vastaukseksi lyhyen kysymyksen: ”Miksi sinä et sitten pyydä meille erilaista kierrosta?”

Jaa. Tosiaan. Miksi en pyytäisi?

”EI KIRKKOJA TÄLLÄ KERTAA”, selitin ja hymyilin niin suloisesti kuin osasin.
”Ei palatseja eikä museoita, jos niiden sisältö ei ole jollakin tapaa poikkeuksellinen. Jotakin uutta, jotakin­ outoa. Sellaista, mitä te ette yleensä esittele normaalituris­teille.”

Inturistin opas Oleg Sergejevitš kuunteli selostustani ohutsankaisia rillejään vaivautuneesti hipelöiden. Ei varmasti ollut mikään helppo nakki työskennellä matkatoimistossa, jonka oli aikoinaan perustanut­ itse diktaattori Stalin, ja jota kai näinäkin päivinä johti KGB, Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi. Sellaisessa instituutiossa ei loikittu aitojen ylitse aivan kevein perustein.

Päätin helpottaa nuorukaisen ratkaisua, nojauduin eteenpäin ja sanoin ääntäni laskien: ”Luonnollisesti me korvaamme omakätisesti ylimääräisen vaivannäkösi.”

”Valuuttaa?” varmisti opas.

Minä nyökyttelin. ”Saamasi pitää.­ ­­Valuuttaa.”

Se riitti. Rahalla ja sillä saatavilla hyödykkeillä oli ihmeellinen mahti. Asiaa oli turha moralisoida, sillä osasin uumoilla, minkälaisessa köyhyysloukussa Olegkin perheineen todennäköisesti eli. Pienikin lisäys laihassa kukkarossa saattoi merkitä paljon. Löimme kättä päälle, ja Oleg antoi riippuviiksiselle kuskille lähtökäskyn.

Murahdimme matkaan ja ajaa suhautimme keskelle Leningradin perjantairuuhkaa. Bussi oli vain puolillaan, sillä osa joukostamme oli lähtenyt omin nokkinensa tutustumaan­ paikalliseen cityelämään.

Ilma oli mitä loistavin. Lämpö­asteita oli ainakin 15, ja kevätaurinko­ hymyili koko hammasrivistöllään. Totta kai tuuli, sillä Nevan rantamilla tuntui tuulevan aina.

Ihmisten harmaan eri sävyjä toistavat vaateparret näyttivät ikävän talvisilta. Ohi vilahteli huivipäisiä mummoja, paksuihin palttoisiin kääriytyneitä vaareja ja nuoria pariskuntia, jotka nojailivat toisiinsa hempeinä. He ainakin käsittivät­ kevään saapuneen.

Monella mummolla oli lapio kourassaan ja saapasjalkojensa juuressa kasa kaivettua maata. Siinä sitä oli tomeraa työvoimaa. Sodan­ ja Leningradin pitkällisen piirityksen jälkeen miehet olivat olleet vähissä ja kaupunki oli jäänyt naisten käsiin. Nyt tuo mummo­poweriksi muuttunut naisväki näytti pyörittävän Leningradia. Kaupungissa ei voinut varvastansa liikauttaa törmäämättä heihin. Mummoja pesi kadunvarsilla neilikkakimppuja­ kauppaamassa, teatterien narikoissa ripustamassa takkisi ja hotellien auloissa vahtimassa, että käyttäydyit kunnolla. Mummoja kannatti kunnioittaa, sillä he olivat monen hätään joutuneen viimeinen pelastus. Vai väittäisitkö jotakin muuta henkilöstä, joka hallinnoi oopperan täpötäyden naisten vessan ainoaa wc-­paperirullaa? 

Raitiovaunuja, busseja ja johdinautoja keinahteli ohitsemme, kun nytkytimme liikenteen seassa monikaistaisella­ väylällä. Takaamme kantautui hälytysajoneuvon ujellusta. Kurottauduin katsomaan, mistä oli kyse ja näin ambulanssin yrittämässä ohitusta. Yksikään ajoneuvo ei antanut tietä, vaikka sen pillit vilkkuivat ja ulvoivat. Lopulta viereisen kaistan linja-auto kurvasi pysäkille ja ambulanssille aukeni vapaa ura.

”Kaksi vuotta sitten me vuokrattiin ambulanssi, kun ei muuta kulkuneuvoa ollut vapaana”, Suhosen käreä ääni selosti jostakin takapenkin vaiheilta.

”Huudattiko kuski pilliä?” uteli Malla. Kuuli selvästi, että jos Malla olisi ollut samassa kyydissä, hän olisi vaatinut kaikkien äänivarojen käyttöä.

”Ei, siihen se ei suostunut vaikka muuten kyllä kyyti oli kokemisen arvoinen.”

”Sentäs jotain häpyä jäljellä”, tuhahti­ Pirjo, ja yhdyin hänen mielipiteeseensä ääneti.

Bussimme hidasti ja jarrut vingahtivat korvia särkevästi. Olimme saapuneet ensimmäiseen kohteeseemme. Tiirasin innoissani ulos. Simo äännähti epäilevästi vieres­säni.

”Ei tainnut sitten syntyäkään kauppoja. Tuohan on ihan taatusti kirkko tai mikä lie katedraali.”

Hän oli oikeassa, pahus vieköön. Massiivinen, kahteen suuntaan leviävä­ pylväskäytävä ja niiden keskellä selvä kupoli. Kirkko se oli, Olegin lupauksista huolimatta.

”Kaikki sitten ulos”, Oleg kuulutti ja viittoili hyväntahtoisesti.
”Tama­ on Uskonnon ja ateismin historian museo. Se nayttaa kirkolta ja se on tosiasiassa alun perin ollutkin kirkko, mutta tana paivana se on museo. Huvin mielenkiintoinen sellainen.”

Suhonen nojautui penkkini selkämystä vasten ja puhautti alkoholinkatkuisen henkäyksen päin kasvojani.

”Kirkko ja museo. Museo ja kirkko. Niitähän tässä kaupungissa riittää ihan riesaksi asti, perkele. Olisi pitänyt sittenkin lähteä omille teille. Vuokrata ambulanssi ja kokeilla elämää valkotakkisena.”

Suhosen verestävä katse mittaili minua hetkisen.
”Toisaalta, täytyy pitää ne ambulanssit vapaina, jotta ne ehtivät ajoissa paikalle, kun Jaana erehtyy taas kallistamaan kuppia.”

Hahhah. Hymyni oli kaikkea muuta kuin vilpitön. Silti esitin sen.

”ODOTELLAAN HETKI, että paikka on tuhja. Sitten paasemme sisaan.”
Seisoimme sisäänkäynnin edessä ja seurasimme avonaisesta ovesta, kuinka yksi museon vahtimestareista luotsasi venäläisiä asiakkaita ulos. Toinen näkyi lukitsevan muutamia ovia, jotka johtivat pienempiin huoneisiin.

Kun venäläiset oli turvallisesti tyrkitty pihamaalle, Oleg opasti joukkomme sisään. Ohitimme venäläisiä perheitä ja saimme niskaamme monta syyttävää mulkaisua. Kukaan tuskin palauttaisi­ näille ihmisille heidän turhaan pulittamiaan pääsymaksuja. Tunsin syyllisyyden piston, mutta mistä minä olisin voinut aavistaa, että pyytämällä jotakin erikoista pilasin monen venäläisen vapaapäivän.­ ­

”Vuoronvaihto”, tokaisi Simo niin hiljaa, että vain minä kuulin. ”Mitähän vaarallisia näyttelyhuoneita tuo toinen vartija juuri lukitsi, ettei suomalainen veljeskansa pääsisi niiden sisällöstä perille?”

”Kidutusvälineitä”, ehdotin summamutikassa ja jatkoin: ”Mutta miksi kaikki venakot piti ajaa ulos? Aikooko Oleg kertoa meille jotakin sellaista, mikä ei mukamas sopisi venäläisten korville? Ei kai noista kukaan edes osaisi suomea!”

”Vahan erikoisjarjesteluja”, Oleg huikkasi ja huitoi meitä lähemmäksi. ”Ei anneta sen hairita, eihan?”

Ravistimme kuuliaisesti päitämme ja keräännyimme kuin sorsanpojat emosorsan ympärille.

”Kasitellaan ensin uskontoja ja niiden historiaa. Kierroksemme alkaa­ idasta, ajasta ennen Raamattua. Arvaatteko, mista maasta on kuse?”

Malla nosti kätensä ylös kuin kiltti oppilas ikään. ”Egypti”, hän hihkaisi heti, kun Oleg antoi nyökkäämällä puheenvuoron.

”Aivan oikein. Tama on sarkofagi, ja se on vahan kuin arkku sen sisalla olevalle muumille. Sana tulee kreikasta. Sarkofagos. Lihan suoja. Muumit olivat palsamoituja ruumiita. Tama muumi tassa on...”

Mallan kiihkeä viittoilu keskeytti Olegin monotonisen selostuksen.

”Niin?”

”Ei muumit asuneet Egyptissä vaan Muumilaaksossa.”

”Mita? Mitka?” Olegin ilme pysytteli­ ystävällisen kysyvänä, vaikka hento punerrus kauluspaidan yllä paljasti hänen ahdinkonsa.

”Muumit! Ei ne olleet mitään ruumiita.”

”Muumi on palsamoitu ruumis. Kulla vaan. Senhan tietaa kai pikkulapsikin. Mennaanko eteenpain? Kiitos.”

Nykäisin Mallaa hihansuusta. ”Anna olla. Se ei tiedä, mitä sä tarkoitat.”

Viattomasti pyöristyneet sinisilmät tillittivät minua pahastuneina.

”Mutta täytyyhän sen tietää”, Malla suhisi kiivastuneena. ”Muumit on ihan eri asia kuin muumiot.”

Oleg jatkoi yksinpuheluaan maalaillen eteemme värikkään kuvan­ palleroisista, valkomasuisista muumeista tekemässä pahojaan hunajankeltaisten pyramidien varjoissa. Se oli esitys uskonto vastaan ateismi, ja tässä museossa ateismi näytti ainakin vielä olevan voitolla. Se oli surullista. Uskon puolesta ja sen kunniaksi pystytetty kaunis rakennus­ palveli nyt heitä, joilla ei ollut jumaluskoa. Täällä ei ikävöity takaisin Muumilaaksoon.

Jättäydyin jonon hännille ja maleksin­ toisten vanavedessä ajatuksiini vaipuneena. Pirjo kulki rinnallani, kaivoi maalipuikon taskustaan ja vetäisi uuden punakerroksen huuliinsa vuosien tuomalla tottumuksella. Ihailin toimitusta sanattomana. Yksikään sipaisu ei mennyt yli huulirajan, ja loppu­tuloksena oli sähäkän pinkki ja huoliteltu suu. Ilman peiliä. Käsittämätöntä.

”Pitäisi päästä lirille”, Pirjo kuiskasi. ”Lähdetkö messiin?”

Hiippailimme vähin äänin takaisin eteisaulaan ja pysähdyimme kysymään tietä ovivahtina seisoskelevalta koppalakkiselta naiselta. Muistin hämärästi, että toiletti oli samankaltainen sana venäjäksi. Toilettia hokemalla saimme pulmamme kerrotuksi ja ystävällinen vartija lähti oppaaksi. Wc löytyikin ulkorakennuksesta ja kuului ilmeisesti henkilökunnalle, ei niinkään yleisölle.

Perillä ehdin jo toivoa, etten olisi tullut Pirjon seuraksi. Hajun olisin vielä ehkä kestänyt, mutta se siivo. Jokin putki vuoti ja lattia oli lätäkköjen valtaama. Lätäkköjen, joissa uiskenteli kaikkea sellaista, mitä ei halunnut lähietäisyydeltä katsella.

Tukahdutin yökkäyksen kämmeneeni ja olisin perääntynyt ovesta ulos, jollei saattajamme olisi seisonut tiellä. Nainen piteli Pirjon vekkihameesta kiinni, kiskoi sitä yhdellä kädellä alaspäin ja toisella tarjosi ruplanippua. Hätääntynyt Pirjo riuhtoi hamettaan takaisin­ ylös ja yritti peruuttaa pakoon­ törmäten kylkeeni.

”Varo vähän!” kiljahdin kauhistuneena.

Näin jo sieluni silmin, miten­ pyyhkisin venäläistä sontaa farkuistani. Ilman ensimmäistäkään arkkia paperia.

”Tuo ämmä ei päästä irti”, Pirjo parkaisi. Vekkihame putosi parikymmentä senttiä alaspäin kunnes vartija tajusi saman minkä minä äsken. Vaate likaantuisi heti koskettaessaan törkyistä lattiaa.

”Ostaa! Ostaa!” neuvostokansalainen julisti ja heilutti rupla­viuhkaa aivan Pirjon nenän alla. ”Pozaluista.”

”Se haluaa ostaa hameesi.”

”Haluaa ja haluaa! Sukkahoususillaniko minä täältä hiihtelen tieheni? Ensimmäinen vastaantuleva miliisi raijaa minut säilöön alta aikayksikön­ ja syyttää siveettömästä käytöksestä. Sano sille, että menee­ kauppaan niin kuin normaalit ihmiset. Sano!”

”En mä puhu venäjää.”

”No, tee silti jotain. Yritä edes auttaa!”

Kamppailu hameesta yltyi lähes käsikähmäksi, ja pelkäsin vaatteen pian repeävän kahtia. Kohotin käteni­ pyytävästi ja karjaisin niin lujaa kuin keuhkoistani irtosi: ”Njet, njet!” Jotakin hyötyä oli näemmä­ siitäkin, että pakkokuunteli Eppu Normaalia.

Molemmat naiset jähmettyivät niille sijoilleen. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja astuin riitapukarien väliin. Vartija hellitti vastahakoisesti otteensa hameenhelmasta, ja Pirjo pakeni selkäni taakse.­

Meni varttitunti ennen kuin sain imitoimalla pukeutumista ja riisuutumista avattua vartijalle Pirjon ongelman. Oivallettuaan probleeman nainen puhkesi huojentuneeseen hymyyn, jota säesti käsittämätön puheryöppy. Viimein näimme monta nyökkäystä ja käsillä­ viittilöintiä, joiden perimmäinen tarkoitus oli kai saada meidät tyyntymään ja odottamaan aloillamme. Sitten vartija pukkasi oven auki ja katosi käytävään.

”Jestas. Lähtihän se vihdoin”, Pirjo huokaisi ja sulkeutui yhteen koppiin asioilleen.

Urhea mimmi. Minua eivät olisi villit hevosetkaan saaneet avaamaan vetoketjuani tässä loukossa. Edes Viipurin aseman kuuluisa vessa ei vetänyt vertoja tälle hyyskälle.

Juuri, kun Pirjo palasi asioiltaan hamettaan­ oikoen, ovi lennähti auki­ ja Malla viiletti sisään. Tyttö kulki pää takakenossa ja yritti hillitä nenäverenvuotoa apunaan pelkät paljaat sormet. Sen siitä sai, kun nakersi pelkkää porkkanaa.

”Paperia”, hän kähisi heti meidät nähtyään. ”Paperia ja äkkiä! Muuten kaikki mun vaatteeni ovat kohta ihan veressä.”

”Eihän täällä ole”, Pirjo vastasi ja alkoi myllätä pientä olkaveskaansa. ”Eikä mulla ole enää nenäliinaakaan, kun käytin just äsken viimeisen.”

Malla parkaisi sydäntäsärkevästi. Astuin harmaiden raitojen kirjoman pesualtaan luo ja väänsin sen vastaanhangoittelevan hanan auki. Ainakin vettä tuli, ja se oli kylmää. Puhtaudesta en osannut mennä mitään vannomaan.

”Huuhtele sieraimiasi vedellä”, kehotin. ”Viileä vesi hidastaa vuotoa.”

Kun ei muutakaan ollut tehtävissä, Malla totteli, vaikka kuulinkin, miten hän mutisi kaiken maailman ameboista, joita Leningradin putkisto kuulemma kuhisi. Minua puistatti, kun ajattelin sitä. Avointa suonta ja ruosteisten putkien kuljettamaa epämääräistä vettä. Mutta toisaalta, Leningradissa asui miljoonia ihmisiä, ja he käyttivät tätä vettä päivittäin litratolkulla. Ja ameboista, niin ikäviä kuin niitä olikin miettiä, sain älynväläyksen.

”Tamponi! Mä näin vilaukselta, että sun laukussasi oli Ob-paketti.”

”Entä sitten?” Pirjolla kesti tovin ennen kuin Airam syttyi. ”Ai joo! Tietysti. Mutta millä me saadaan se kahtia. Kokonaisena se on liian iso.”

Sitäpä en tullutkaan ajatelleeksi. Mutta ennen kuin ehdin keksiä mitään,­ Pirjo ratkaisi jutun. Kynsileikkurit. Ne löytyivät olkalaukun sivutaskusta, ja niillä sai juuri ja juuri yhden tamponin nyrhittyä kahtia. Kun tamponin puolikkaat oli tungettu Mallan sieraimiin, syntyi tunteellinen hetki. Katselimme häntä vaiti, eikä ollut vaikea arvata, mitä tapahtuisi seuraavaksi.

”Mä haluan hotelliin. Heti.”

Tytön puhe oli miltei nyyhkytystä. Ripsiväri oli levinnyt ja sai Mallan näyttämään surusilmäiseltä pandalta, jonka kuono oli pahasti turvoksissa.

”Jaana, viethän sä mut takaisin hotelliin? Kiltti. Kiltti? Suostu nyt.”

Pandansilmät vettyivät valtaviksi bambinsilmiksi, eikä minulla ollut­ pokkaa sanoa ”ei”. Olin ilmiselvästi salapehmo.

Samassa ovi rämähti vasten rapattua­ seinää ja venäläinen himoshoppaajamme­ palasi. Pirjo älähti ja tarrasi hamoseensa kuin viettelyä pelkäävä impi. Mutta tällä kertaa pelko oli turhaa, sillä vartija huiskutti kädessään viininpunaisia verryttelyhousuja ikään kuin rauhanlippuna. Ne sopivat Pirjolle kuin nyrkki hansikkaaseen. Enää puuttui vain valkoinen t-paita, jonka rintamuksessa ilakoisi Miska-karhu. Se yllään solakka, mutta huomattavan harteikas Pirjo olisi ollut kuin yksi Neuvostoliiton voitokkaista olympiaedustajista.

Kun ruplat oli viikattu visusti piiloon Pirjon lompakkoon, lampsimme ulos pylväikköjen ohitse ja pysähdyimme­ kadunvarteen saadaksemme taksin. Minulla oli huono omatunto, kun jätin retkueemme ja erityisesti, kun lähdin hyvästelemättä Olegia. Saatoin vain toivoa, että Simo huolehtisi Olegin ylimääräisestä palkkiosta ja pitäisi porukan aisoissa koko loppukierroksen ajan. Onneksi näkisin Olegin vielä huomisiltana, kun hän veisi seurueemme teatteriin. Voisin silloin pyytää anteeksi ja pulittaa oman osuuteni tästä päivästä. Toisaalta eilen rääkätty kroppani kaipasi jo lepotaukoa, joten paluu hotelliin­ ei ollut minunkaan kannaltani mikään huono idea.

PÄÄTIMME OTTAA siviilitaksin, sillä viralliset taksit olivat yleensä puolet kalliimpia. Sitä paitsi pimeän kyydin sai paljon nopeammin. Nytkin ehdimme odottaa tuskin paria minuuttia kauempaa, kun kohdallemme pysähtyi tummansininen Lada.

Jos olisin ollut yksin liikkeellä, olisin käyttänyt julkisia tai laillista taksia, mutta ryhmässä turvallisuudesta ei tarvinnut kantaa huolta liiaksi. Niinpä minä istuin eteen ja toiset kömpivät takapenkille.

Kuski oli ehkä viisikymppinen mies, jonka kähärä tukka muistutti lampaanvillaa ja leveät hampaat olivat tupakan tahrimat. Onneksi ilme oli iloinen ja kyydittävien vastaanotto sydämellisen avoin.

”Tervetulemast! Tervetulemast! Minne ajetaan?”

Turvavyötä etsivä käteni jähmettyi pystyyn. ”Oletko suomalainen?”

”Äitee oli Karjalan Koivistolta, ja minulla on serkkuja Suomen puolella. Joten suomi taittuu hyvin ellei jopa erinomaisesti. Ei ole turvavyötä, ei minkäänlaista. Ja parempi niin. Ei sido sinua kiinni, jos kävisi katalasti.”

”Katalasti?”

”Joudutaan vaikka jokeen. Täällä on liikaa siltoja ja liikaa vettä, jos miulta kysytään. Sitä paitsi emmie niin huono kuski ole, jotta tässä mitään­ vöitä tarvittais.”

”Monestiko olet kanavaan pudonnut?”­ kysyin muka leikilläni, mutta halusin totisesti kuulla vakavasti otettavan vastauksen.

”Laps raiska, siehän koetat olla kerrassaan hauska. Mutta eipäs kökötellä­ enää vaan nyt lähdetään.”

Ja sitten kerrassaan lähdettiin. Aamen. En rohjennut edes vilkuilla, mitä nopeusmittari osoitti. Ehkä lähemmäs seitsemääkymppiä. Joka tapauksessa ajoimme aivan liian lujaa kaupunkiolosuhteisiin nähden. Moottorikin yritti panna vastaan ainakin äänistä päätellen. Huusin hotellimme nimen metelin yli, ja ryhdyin hieromaan kyydin hintaa. Tinkaaminen kannatti tehdä aina ennen määränpäätä. Jos maksusta ei päästäisi sopimukseen, oli aina mahdollista hypätä kyydistä pois ja hankkia toinen peltivaunu kankkujensa alle.

Sovimme maksavamme osan ruplina ja loput kuitattaisiin Pirjon ylimääräisellä Marlboro-askilla. Nojauduin kuhmuraista selkänojaa vasten ja siristelin silmiäni kevätauringon kirkkaudessa. Tuhruisen tuulilasin lävitse lankeavat säteet lämmittivät suloisesti ja olin torkahtaa.

Tavallista syvemmän kuopan keinauttaessa Ladaa havahduin korahtaen­ ja vilkaisin takapenkille. Malla nuokkui Ob:t sieraimista roikkuen. Pirjo oli veivannut ikkunan raolleen ja tupakoi kaikessa rauhassa pitkät, syklaaminpunaiset kynnet loistaen. Käännyin takaisin­ menosuuntaan ja yritin selvittää, missä parhaillaan menimme.­

Huolestuin, sillä en tunnistanut ohikiitäviä maisemia, vaikka tämä oli sentään jo kolmas kerta, kun olin majoittunut hotelli Pribaltiskajassa. Olisi luullut, että edes jokin rakennus olisi herättänyt muisti­nystyräni, vaikka ne muistuttivatkin toinen toistaan samassa synkeässä harmaudessaan ja bunkkerimaisuudessaan. Leningradin lähiöt olivat masentavia. Pelkkää sementtiä, pieniä ikkunoita ja vieläkin pienempiä ”parvekkeita”. Kammottavan korkeita tornitaloja, joiden ikkunoita­ ei sulostuttanut yksikään verho. 

Kuskimme äkkäsi minun vironneen ja avasi heti keskustelun.

”Onko ollut mukava matka? Tulomatkan­ muistat hyvin, mutta menomatkan osalta täytynee turvautua kanssamatkustajien kertomukseen. Da?” Ajurimme virnisti ja vaihtoi neloselle vaihdelaatikko kirskahtaen.
”Silloin vasta reissu on ollut hyvä, kun sitä ei itse muista. Da?”

”Niin kai sitten”, myönsin ja painoin jalkapohjani vasten auton lattiaa, kun eteemme kääntyi täysin yllättäen ruostekylkinen paketti­auto.
”Ollaanko me varmasti menossa oikeaan suuntaan? Meinaan vain, ettei me bussin kyydissä ajettu näin pitkään.”

Hiljaisuus. Nielaisin levottomana.
”Hotelli Pribaltiskaja. Tiedäthän varmasti, missä se sijaitsee? Vähän keskustan ulkopuolella. Se on se suomalaisten rakentama kolossimainen­ hotelli Suomenlahden rannalla.”

”Da, da.” Myöntelyä ei maustanut enää hymy, ei edes katse. Ukkeli tuijotti suoraan eteensä ja naputti peukaloillaan rattia. ”Da, da.”

Se olikin ainoa vastaus, jonka sain. Ilmeisesti matkamme suomenkielinen osuus oli päättynyt.

”Eli osaatko ajaa sinne vai täytyykö meidän vaihtaa autoa?”

Ei taaskaan vastausta. Aloin hikoilla,­ ja oikea käteni hiipi ovikahvalle aivan kuin olisin edes uskaltanut harkita pois loikkaamista tässä mielipuolisessa vauhdissa. Ja vaikka jostakin löytäisinkin voimaa oven avaamiseen ja itseni ulos kampeamiseen, en voisi tehdä sitä, jos olisi olemassa pienikin vaara, että Pirjo tai Malla ei kykenisi tekemään samaa. Kaveria ei jätetty, ei edes silloin, kun tuntematon uhkasi ja sydän pamppaili kuin Cooperin testin jäljiltä.

”Tietysti me maksetaan se, mitä me ollaan tähän asti velkaa”, lisäsin kömpelösti pelkoani peitellen.
”Psst.”

Kallistin päätäni ja kohtasin Pirjon kysyvän katseen. Kohotin hartioitani toivottomana, mutta päätin yhtäkaikki yrittää vielä kerran. En ehtinyt edes raottaa suutani, kun konepelti paukahti ylös yks kaks yllättäen ja peitti ajonäkyvyyden. Kirkaisimme Pirjon kanssa kuin yhdestä suusta, ja kuskikin hätkähti vaikkakin kai eri syystä kuin me. Äijä painoi jarrun pohjaan, nytkähdin eteenpäin ja ehdin viime tipassa ojentaa käteni, jotta en lyönyt rintaani kojelautaa vasten. Kuulin tömähdykset, kun takapenkkiläiset tekivät tuttavuutta etupenkkien selkänojien kanssa. Irvistin myötätunnosta.

Kuski painoi kämmenet korvilleen ja ilmeili minulle syyttävästi kuin pahastunut pikkupoika. Naisellinen kirkunamme oli todennäköisesti liikaa hänen herkälle mutta valikoivalle kuuloaistilleen. Sitten mies hyppäsi ulos notkeasti kuin nuorukainen, rämäytti konepellin paikoilleen ja sujahti takaisin ratin taakse. Kaikki sujui tottuneesti kuin tanssi. Ja taas lähdettiin. Nasta laudassa. Se kävi niin äkisti, että vasta moottorin jälleen ärjyessä vastalauseitaan tulin ajatelleeksi, että meidän kaikkien olisi ehkä kannattanut rynnätä ulos ja paeta tätä karjalaismiestä, joka äkkiä oli menettänyt puhekykynsä. 

”Onko kaikki ok? Eihän sattunut?”

Tiedusteluuni vastasi kaksi säikähtänyttä silmäparia. Pirjo oli tumpannut savukkeensa ja Malla herännyt horroksestaan. Molemmat istuivat selät lautasuorina käsi toisen kädessä. Nuo yhteen liitetyt pienet kädet huolellisesti lakattuine kynsineen saivat minut ymmärtämään, että nyt olisi pakko toimia. En voisi istua kuin tatti ja vain odottaa, että kaikki järjestyisi.

Olisi pakko tehdä jotain. Unohtaa kohteliaisuus ja tehdä jotain.

Jatkuu ensi viikolla.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.