Jaana työkavereineen saapuu Leningradiin. Vodka virtaa, eikä Netta-vaimon läsnäolo tunnu hidastavan Niklaksen flirttailua. Ilta huipentuu, kun seurue illallistaa neukkuravintolassa. Jaana löytää itsensä vodkanjuontikilpailusta,­ jonka seurauksena yön tapahtumat jäävät hämärän peittoon.

J a Jaanalle ihan oma sviitti.

Otin avaimen vastaan Niklakselta ja kohotin kysyvästi kulmiani.

– Punkkaan yksin?

– Jep. Malla yöpyy Pirjon kanssa, joten sinulle ei ole naista huonekaveriksi. Tietysti, jos kaipaat miesseuraa…

– Anna olla, sanoin hiljaa.

Niklaksen hymy oli sen verran vihjaileva, että epäilin hänen järjestäneen tämän tarkoituksella. Asiassa oli vain yksi mutta – ja se oli Netta. Tämä tuskin laskisi miestään yöjalkaan yksin. Toisaalta en ollut kututuulella, ja minua­ alkoivat pikkuhiljaa ärsyttää Niklaksen alituiset vihjailut, jotka asettivat minut outoon valoon jokaisen­ kuuloetäisyydellä olevan korvissa. Tätä menoa juttumme ei pian olisi enää mikään salaisuus vaan kaikkea muuta. 

Seisoimme hotelli Pribaltiskajan ala-aulassa matkatavarat jaloissamme ja odotimme tuskastuneen oloisen virkailijan saavan huone­jaon päätökseen. Silmäilin ympärilleni muka tutustuakseni hotelliin, vaikka tosiasiassa halusin vain tarkistaa, missä Simo oli. Mallan kanssa, tietysti. Pariskunta istui aulan upottavalla nahkasohvalla ja jutteli. Simo selosti jotain, ja hänen karhean matala äänensä kuulosti miellyttävän tasaiselta. Mallan tyttömäiset kikatukset säestivät tarinaa, ja tuon tuostakin hän kosketti Simoa milloin minnekin. Ranteelle, käsivarrelle ja… Hetkinen. Reidelle? Ei hemmetissä. Miten ihmeessä heistä olikin ehtinyt sukeutua parhaat ystävykset muutamassa tunnissa.

Lopulta jokainen oli saanut avaimensa. Siirryimme hissien luo. Simo­ oli joutunut Suhosen huonekumppaniksi. Huono tuuri. Suhosella oli tapana etsiä vaikeuksia ja myös löytää niitä. Simon tuntien tiesin, että hän ottaisi vastuulleen huonekaverinsa turvallisuuden, ja sellainen kaitseminen voisi pilata koko miniloman.

Hississä Suhonen laski vähäisiä rupliaan, kiroili ja yltyi­ haukkumaan Nettaa, joka ei ollut suostunut antamaan förskottia palkasta. Oli kuulemma vain tokaissut, ettei silloin pitäisi reissata, jos tilillä ei ollut mistä nostaa. Lupasin auttaa miestä mäessä heti, kun olisin saanut tehtyä kaupat tuomistani ylimääräisistä vaatteista.

Ennen kuin erosimme omiin huoneisiimme, tein sen, mitä tehtävissä oli, jotta saisin hyviteltyä Simoa.­

– Kokoonnutaan kaikki mun huoneessa, ehdotin ja heiluttelin kutsuvasti numeroitua avainta kädessäni.­

– Otetaan alkudrinkit ennen kuin lähdetään syömään. Sanotaanko kahden tunnin päästä?

EN EHTINYT EDES purkaa laukkuani, kun ovelta kuului vaimea koputus. Kaksi kerrossiivoojaa seisoi käytävällä ja kysyi kuiskaten, olisiko minulla­ mitään myytävää. Päästin naiset sisään ja levitin laukkuni sisällön­ kahdelle vuoteelle.

Sukkahousut, farkut ja lenkkarit kaapattiin heti. Sen jälkeen rouvat hipelöivät muita vaatteitani, vaikka kuinka yritin selittää, että aioin käyttää niitä, en myydä. Loppujen lopuksi luovuin kuitenkin vielä yhdestä puolihameesta, jonka olin ottanut mukaan kaiken varalta. Naisten lähdettyä tungin ruplat olkalaukkuuni ja menin suihkuun.

Kylpyhuone oli ylellisen tilava, mutta hanasta tuleva vesi ikävän harmaata ja haiskahtavaa. Nevan nektaria, tuumin ja astuin laidan yli ammeeseen. Pidin tiukasti silmällä mustana häämöttävää viemäriä valmiina loikkaamaan karkuun, jos sen sisuksista putkahtaisi jotain elollista.

Juuri, kun kuivattelin itseäni­ ison pyyhkeen suojissa, erotin uuden koputuksen. Raotin ovea häätääkseni myöhästyneet ostajat tiehensä vain huomatakseni katsovani Niklasta.

– Netta on nokosilla, Niklas selitti ja pujahti sisään otsani rypistelystä välittämättä.

– Kerroin meneväni keräämään roskat bussista ja käyväni tankkaamassa sen. Hän ei odota minua takaisin­ ainakaan tuntiin.

Avasin suuni kysyäkseni videokaseteista, mutta Niklas ehti ensin. Hän painoi minut seinää vasten, tarttui lanteisiini ja nosti. Yllätyin. Otteeni pyyhkeestä heltisi ja se valahti­ auki. Niklas nuolaisi rintojeni välissä juoksevan vesipisaran, ja sen jälkeen en osannut enää ajatella selkeästi.

Luoja, miten tuo mies osasikin käytellä käsiään. Ja suutaan. Ja kieltään. Ja ja… Uumm. Unohdin kaiken. Niklaksen huonon käytöksen. Simon ja Mallan. Kase­tit. Kaiken. Sen sijaan tunsin. Tunsin miehen ihollani ja sisälläni. Kuulin hänen äänensä, kun hän kutsui minua.

Kun Niklas oli lähtenyt ja jättänyt minut lojumaan kuin loppuun käytetyn räsynuken kosteiden lakanoiden päälle, oivalsin jotakin. Ensimmäisen­ kerran suhteemme aikana en ollut sanonut rakastavani häntä. Vain Niklas oli ollut äänessä.­ Vain hän oli kuiskinut hellittelyjä. Minä olin pysytellyt vaiti. Olin nauttinut Niklaksesta, mutta siinä kaikki. Ensi kerran olin pelkästään ottanut, minäkin, en ainoastaan antanut. 

METELI OLI KORVIAHUUMAAVA, ja siksi en ollut ensin huomata, että olimme saaneet seuraa. Hotellimme kerrosemäntä seisoi ovensuussa myrskynmusta ilme kasvoillaan.

– Hiljaa, nainen sihisi ja mulkoili minua paheksuen silmälasiensa ylitse.
– Hiljaa!

Se taisi olla ainoa suomenkielinen sana, jonka babushka osasi. Nyökkäsin ja lupasin pyhästi, että tästä eteenpäin porukkamme pitäisi­ pienempää ääntä. Pistin pari­ ruplaa mamman kouraan ja työnsin hänet mahdollisimman lempeästi ulos huoneesta.

Nyrpistin nenääni tunkkaiselle huoneilmalle ja toivoin, että olisin voinut olla hetkisen ihan yksin.

Viipurin-tuliaisia ajelehti joka puolella huonetta: puolitäysiä laseja ja pulloja, osittain nakerrettuja suklaa­levyjä ja auki revittyjä karkkipusseja. Tuhkakuppi pursuisi pian­ yli laitojensa, mutta Suhonen ja Pirjo sytyttelivät jo uusia sätkiä. Malla ja Simo lekottelivat ikkunanpuoleisella sängyllä, Pirjo ja Suhonen istuivat­ vastapäisellä. Huoneen ainoa­ nojatuoli oli kohteliaasti jätetty­ minun käyttööni.

Netta ja Niklas olivat valloittaneet leveän ikkunalaudan. En olisi halunnut heitä paikalle, mutta jotenkin he vain olivat kuulleet etkoistani ja valuneet­ muun joukon mukana huoneeseeni.

Vilkaisin ripsieni lomasta vuodetta, joka nyt oli siististi sijattu. Sinapinkeltainen päiväpeitto peitti alleen ryppyisen lakanan, todistusaineiston vain tunti sitten tapahtuneesta hikisten vartaloiden vaakamambosta. Vihdoinkin olin saanut haluamani: Niklaksen sänkyyni, oikeaan­ sänkyyn, ei auton penkille, ei lattialle, ei pöydälle. Leveään ja pehmeään sänkyyn.

Miksi en sitten ollut tämän iloisempi? Se oli ollut nautinnollista kuten aina, mutta jälkihehku ei tällä kertaa ollut kestänyt edes suihkuun asti. Syyllisyys poltteli suussani kuin kitkerä sappi, ja siemaisin tuhdin suullisen vodkaa huuhtoakseni sen tiehensä. 

Suhonen lauloi bassoaan säästelemättä. Metsässä ei liikahda lehtikään, ja sitä rataa. Pirjo lojui puolittain makuuasennossa Suhosen sylissä ja liittyi lauluun kimeällä sopraanollaan. Netta ja Niklas keskustelivat keskenään. Tai no jaa, ei se ollutkaan keskustelua vaan riitelyä. Käänsin heille häveliäästi selkäni, mutta ehdin kuulla, kuinka Netta moitti Niklasta lepsuilusta. Mies oli kuulemma liian ystävällinen ja luottavainen eikä osannut pitää varaansa. Niklas ärähteli vastaan, ja arvasin, että hänen mittansa olisi kohta täysi.

Simo hieroi Mallan jalkapohjia ja kuunteli tämän­ horinoita poikaystävästään, joka oli kapiaisena Tuusulan varuskunnassa. Mallan mukaan kaveri oli liian jäykkä ja sotilaallinen, mutta kaiken hyvitti kuulemma paraatiunivormu. Se yllään sulho oli kuin suoraan Upseerista ja herras­miehestä, vain vähän vaaleampi versio Gerestä.­

Justiinsa niin. Loin katseeni kattoon ja otin uuden hörpyn lasistani. Kun Mallalle selviäisi, että Simollakin oli tietyissä tilanteissa univormu, se olisi menoa se. Ja Simo ei olisi vaalea Gere, vaan yhtä tumma kuin alkuperäinenkin. Vartalokaan ei jäisi toiseksi, jos oikein muistin, miltä Simo näytti tullessaan saunasta pelkkä pyyhe kapeilla lanteillaan.

Pohdin, pitäisikö minun­ varoittaa Simoa, mutta sitten Malla purskahti nauruun, ja jouduin seuraamaan sivusta, kuinka Simo yllytti likkaa entisestään kutittamalla tämän varpaita. Kohtaus näytti kahden toisiinsa ihastuneen nuoren leikilliseltä painilta, joka olisi varsin helposti saattanut muuttua joksikin muuksi, kiihkeämmäksi. Mallan kikatus yltyi kirkunaa muistuttavaksi ääntelyksi, ja siinä samassa ovelta kantautui vaativaa jyskytystä. Babushka.

Kukaan muu ei näyttänyt välittävän kuminasta, ja kun en muuta keksinyt, tartuin ostamaani suomi­–venäjä-sanakirjaan ja selasin sitä löytääkseni tarvitsemani. Ja siellähän se oli. Olin muistanut aivan­ oikein. Kirjan lopussa oli kokoelma­ venäläisiä fraaseja, jotka olisivat olleet paikallaan lähinnä kommunistisen puolueen vuosi­kokouksessa. Onneksi niiden vieressä oli suluissa ääntämisohjeet. Ponnahdin seisomaan ja kajautin niin kovaa kuin kurkusta lähti:

– Sláva Organ Sentraljana Komiteta KPCC! Kunnia Kommunistiselle puolueelle! Sláva Lenin! Kunnia Leninille!

Seuraus oli kuin pommin jäljiltä. Joka iikka sulki suunsa, ja äkkiä olin katseiden ristitulessa. Jopa kiivas pauke ovella loppui, ja se juuri olikin tavoitteeni. Höristin korviani ja riemukseni olin kuulevani etääntyviä askeleita.  

– Ajattelit sitten hankkia punaisen jäsenkirjan, vai?

Heitin Suhoseen murhaavan silmäyksen ja istahdin takaisin tuo­liini.

– Clever girl. Sinulla se leikkaa aina tiukoissa paikoissa.

Simon hyväksyvä ääni tuntui lämpönä rinnassani. Kohautin olkapäitäni­ kuin vähätellen.

– Minä voin lukea seuraavan, jos se maatuska palaa valittamaan, Simo­ ilmoitti ja ojensi kättään.

Viskasin kirjasen hänen syliinsä ja vastasin hänen hymyynsä. Ensimmäiseen­ sitten puolenpäivän. Lämpenee, lämpenee, hihkuin hiljaa mielessäni.

– Simo, oletko sä varma, että ne täällä tietävät, mitä vegetaristi tarkoittaa?

Malla tehosti kysymystään työntämällä toisen jalkansa vasten Simon­ rintaa ja heiluttelemalla nailonin verhoamia pieniä varpaitaan. Hennon vaaleanpunaisiksi lakatut kynnet vilkkuivat tyttömäisesti jokaisen­ liikkeen myötä. Mallan tiukka farkkuhame oli työntynyt vaarallisen ylös, ja helmasta vyötärölle ulottuva nappirivistö näytti sinnittelevän kestokykynsä rajoilla.

– Sanotaan mieluummin kasvissyöjä, niin eiköhän sen tarkoitus avaudu täälläkin, totesin.

Malla heilutti kutrejaan ja nojautui vietteleväksi kaareksi taaksepäin. Aivan kuin hän olisi kiemurrellut aurinkorannalla vähissä vetimissä. Se keimailee, hoksasin ja järkytyin. Järkytyin pahasti.

– Kyllä täälläkin salaatti tunnetaan, Niklas sanoi ja nousi.

– Pitäisi varmaan jo pikkuhiljaa mennä alas ja koota väki kasaan. Meillä on pöytävaraus kello seitsemäksi, ja siihen on enää vajaa tunti. Ajomatkaankin pitää varata ainakin parikymmentä minuuttia.

– Toivottavasti siellä on vähä­pukeisia naisia, Suhonen sammalsi könytessään ylös vuoteelta Pirjon jelpatessa.

Vielä muutama ryyppy, ja saisimme kantaa äijän takaisin hotellille.

– Showtyttöjä on aina, Netta vastasi, mutta heristi sitten sormeaan.

– Muistakin, ettet lähde yhdenkään paikallisen naiseläjän mukaan.­ Niillä on parittajat, eivätkä ne ole mitään kilttejä poikia.

– Joo, joo.

– Mä en aio maksella enää yhtäkään ambulanssilaskua, kun joku panon puutteessa piehtaroiva miehenkuvatus ei osaa pitää varaansa.

– Eihän siinä käynyt kuinkaan. Mitä nyt seuraavana aamuna tuppasi vähän ramasemaan, Suhonen toppuutteli ja nyki housujaan ylemmäksi.

– Ramasemaan! Helvetti sentään, mies. Sä sait jotain tyrmäystippoja, ja siinä oli hengenlähtö lähellä.­ Että olitkin niin typerä. Joit ja söit kaiken, mitä tarjottiin, vaikka ne venakot eivät muuta halunneet kuin lompakkosi.

– Ei ne venakoita olleet. Eestiläisiähän ne. Ja lompakon jätin ukkosi huomaan. Ei ne olisi meikäläisestä mitään kuitenkaan kostuneet, Suhonen­ puolustautui luimistellen.

Malla tirskahti, ja Simo pyöritti päätään. Kohtasin hänen epäuskoisen katseensa ja hymähdin. Sellainen meidän Suhonen oli. Sepalus oli saatava auki, mutta sekin mahdollisimman halvalla. Taisi Suhonen olla sukua Sulo Vilénille. Oli tollo kuvitellut, että saisi ilmaisen yön, kun jättäisi rahansa pomonsa haltuun. Toisin kävi. Tuli mojova migreeni ja sydämen rytmihäiriöitä. Sepalusta ei edes yritetty hiplata. Onni onnettomuudessa, että paikalle oli osunut ystävällinen taksi­kuski, joka toi puolitajuttomana hortoilevan suomalaisturistin hotelliin, vaikka kyytimaksusta ei ollut mitään varmuutta.

– Sinäkin mokoma, Netta tiuskaisi ovea avaavalle miehelleen.

– Puhut venäjää ja tunnet tämän maan. Silti annoit alaisesi lähteä. Otit vieläpä lompsan säilöön kuin suurikin hyväntekijä. Anna mun kaikki kestää. Miehet! Niiltä pitäisi viedä munat siinä vaiheessa, kun kiima ohittaa puhtaan järjen.

– Tästähän on tulossa viihtyisä ilta, Simo kuiskasi korvaani, kun kävelimme toisten perässä hissejä kohti.

Kerrosaulassa pöytälampulla valaistun tiskin takana istui tuttu silmälasipäinen babushka. Yritin ohittaa naisen vähin äänin, mutta se jäi yritykseksi. Nainen ponkaisi seisomaan ja vyöryi eteeni vekki­hame hulmuten.

Maatuska säteili silkkaa hymyä ja hyväksyntää, tarrasi käteeni ja vispasi sitä ylös ja alas. Venäjänkielinen puhetulva tukki korvani, enkä osannut muuta kuin puristaa takaisin mamman kättä, hymyillä ja nyökkäillä. Nainen oli ilmiselvästi siinä luulossa, että kannatin samaa puolueväriä kuin hän. Vihdoin molotus päättyi ja olin vapaa. Kipitin hämilläni hissille, enkä ollut kuulevinani toisten pilailua.

HOTELLI MOSKOVAN VALOT loistivat kilpaa valtaväylä Nevski prospektin kanssa. Olimme vuokranneet venäläisen bussin kuskeineen, jotta Niklas ei olisi joutunut viettämään iltaa­ kuivin suin, ja ajaa kolistelleet sen mahorkalle haisevassa kyydissä ravintolaan. Ohjelmassa olisi kabaree ja kolmen ruokalajin illallinen. Sitten tanssia korkeintaan puolille öin, sillä täällä ravintolat menivät kiinni aikaisin.

Eräs syy varhaiselle paluulle olivat Nevan sillat, jotka nostettiin Laatokalle seilaavien laivojen tieltä yön ajaksi ylös. Jos ei ehtinyt ajoissa oikealle puolelle jokea, joutui viettämään yönsä jollakin kovalla puistonpenkillä ja rukoilemaan, ettei miliisi osu paikalle sakkovihkonsa kanssa. Virkavallalla oli ikävä taipumus sumuttaa turisteja linssiin ja sakottaa näitä mitättömistäkin rikkeistä rankimman kautta.

Seurueellemme oli varattu kaksi pitkää pöytää salin ensimmäisestä kerroksesta. Ylätasolla olivat pienemmät pöydät, joiden äärellä istui pariskuntia ja muutaman hengen ystäväporukoita.

Show oli alkamaisillaan, valaistus himmeni ja pyöreää tanssilattiaa halkoivat monenkirjavat spottivalopisteet. Takaseinää peittänyt raskas verho aukeni kahisten paljastaen bändin ja sen edessä seisovan laulajapariskunnan. Jo ensisoinnusta oli helppo tunnistaa alkava kappale: Alla Pugatšovan hitiksi tekemä Miljoona ruusua.

Solistien aloittaessa laulunsa lattialle pyrähti parvi kimaltaviin harsoihin ja tiukkoihin spandexhaalareihin sonnustautuneita tanssijoita. Siitä se sitten alkoi. Erinomaista, mutta liian kova­äänistä laulantaa. Sulokasta liikehdintää, joka muistutti etäisesti tanssia. Tanssijoilla oli jaloissaan piikkikorkokengät ja päissään hulppeat höyhenpäähineet, jotka huojuivat uhkaavan oloisesti, kun hennot niskat taipuivat niiden raskaan painon alla.

Suhoselta näytti valuvan kuola, eikä se johtunut pöydän tarjoilu­vadeista, joiden sisältö näytti herkulliselta. Leikkeleitä, suolakurkkuja, hapankaalia, kananmunia, sipulia, smetanaa ja kaviaaria, nam. Tartuin lasiini, jossa poreili venäläistä samppanjaa ja siemaisin. Minua­ vastapäätä istuva Niklas yritti tavoittaa katseeni, mutta pidin­ sen visusti  suunnattuna lautaseeni. En halunnut herättää miehensä vieressä istuvan Netan saati Simon epäilyjä, sillä toivoin tästä hauskaa iltaa. Rentoa ja vapau­tunutta,­ eikä siihen siksi voinut kuulua varattujen miesten vikit­telyä.­

Malla tarrasi käsivarteeni.

– Kato! Kasvisruokaa!

Seurasin hänen katsettaan, ja totta tosiaan, yksi tarjoilijoista laski Mallan eteen suuren lautasen täynnä vihreää salaattia. Kukkona tunkiolla koreili yksinäinen tomaatinviipale. Tuolla ei kyllä pitkälle pötkittäisi, tuumin.

– Kippis ja kulaus, sanoin ja kilautin­ lasiani Mallan kanssa.

– Muista ottaa lisukkeeksi vielä noita suolakurkkuja ja munia, opastin heti perään, sillä olin huolissani Mallan vähäisestä syömisestä. Hän nyökkäsi hajamielisesti ja kävi annoksensa kimppuun kuin lehmä, joka oli löytänyt tuoreen apila-apajan.

Juuri kun olin työntämässä suuhuni makoisaa mäti-sipuli-smetana-haarukallista, erotin omituisia ääniä Mallan suunnalta.

Tyttö kakoi.­ Todellakin kakoi ja näytti sekä­ kuulosti siltä, että antaisi aivan­ pian ylen. Taputin häntä hätääntyneenä­ selkään, ja Simo ehti­ tarjota kivennäisvettä. Yökkäily jatkui jatkumistaan, ja lopulta­ ehdotin,­ että siirtyisimme naistenhuoneeseen keventämään oloa. Malla puisteli päätään ja tyrkkäsi viimein lautasensa niin etäälle kuin se täyteen ahdatussa pöydässä yleensä oli mahdollista.

– Muka kasvisannos, likka sähähti­ ja veti läähättäen henkeä.
– Valehtelijat! Kehtaavatkin tehdä kiusaa näin vakavalla asialla.

Simo tökkäsi Mallan salaatti­kasaa haarukallaan, ja kas kummaa, sen alta paljastui lähes lautasen pituinen­ pihvi. Mehevä medium.­ Ehkä kuivan kopsakka well done olisi saanut enemmän pisteitä Mallalta.

– Nautaa? Simo ehdotti ja heitti minuun viattoman katseen, jonka pohjalla pilkahti nauru.

– Nautaa, Malla lähes kirkaisi, ja minun oli pakko peittää virneeni kankaisen lautasliinan taakse.
– Viekää se pois! Heti!

– Miksi neiti ei syö? Annos tehtiin varta vasten neidille ja aivan neidin toivomusten mukaan.

Mallan takana häilyi hovimestarin solakka, mustapukuinen hahmo, jonka pehmeästi soiva puhe aaltoili eestiläisellä nuotilla. Mies esiintyi kohteliaan kysyvänä, mutta harmaiden viiksien alla suu mutristui paheksuvasti.

– Se oli lihaa, herran tähden. Li-haa, Malla tavasi kuin vähäjärkiselle.

Hovi kohotti kulmiaan.
– Totta kai lihaa. Salaatilla, neiti. Eihän sitä mautonta salaattia syö kukaan tai halua maksaa pelkästään siitä.

Malla vetäisi henkeään, ja arvasin, että kohta saisimme kuulla tulikivenkatkuisen­ luennon vegetarismin syvimmästä olemuksesta.

Onneksi Niklas puuttui keskusteluun vaihtaen kielen venäjäksi, ja loppukiista jäi meiltä muilta ymmärtämättä.­ Viimein Mallalle kiikutettiin uusi, puhdas lautanen, mutta ei mitään sen täyttämiseksi. Välttääkseni uutta yhteenottoa kiiruhdin kasaamaan kaiken mahdollisen vegetaristille kelpaavan ruuan Mallan eteen.

Showesityksen päättyessä alkoi illan paras osuus: tanssi. Tai niin olin kuvitellut. Suunnitelmissani liitelin lattian poikki Simon partnerina, sillä tiesin hänet ilmiömäiseksi tanssijaksi, jonka rytmitaju osui yksiin omani kanssa. Ja tanssihan Simo, mutta ei minun kanssani.

Olin hullu jo ehtinyt luulottelemaan itselleni, että vihoittelumme olisi menneen talven lumia, mutta se oli ilmiselvä erehdys. Se petturi pyöritti vuoroin Mallaa, vuoroin Pirjoa, kun meikätyttö joutui tyytymään Suhoseen ja Niklakseen. Pakko sanoa ”tyytymään” jopa Niklaksen osalta, sillä en kyennyt rentoutumaan hänen otteessaan, kun aavistin Netan ja luultavasti myös Simon tarkkailevan meitä.

Olin kireä. Ja epätietoinen. Yhtäkkiä en enää tiennyt, mitä halusin. Tiesin vain sen, että nykyinen elämäni ei ollut kaiken tämän stressin arvoista. En halunnut olla toisella sijalla. En halunnut loukata Simoa, parasta ystävääni.

Mutta Niklas! Entä Niklas? Kuinka voisin ikinä luopua hänestä vapaaehtoisesti, liian aikaisin, juuri nyt, kun yhä olin kiinni hänessä, kiinni siinä tunteessa, jota nimitin rakkaudeksi. Mutta oliko se rakkautta vai pelkkää intohimoa? Tai ehkä se olikin läheisriippuvuutta, pelkoa yksinjäämisestä, pelkoa rakkaudettomasta elämästä.

En ollut mikään Etelän ruusu, jonka perään kavaljeerit kirmasivat lierihattujaan liehuttaen. Olin ihan tavallinen nainen, normaalin painoindeksin ääripäässä, kengän­numero 40. Tällä erää vielä kauniskasvoinen, kun nuoruus piti hipiäni silkkisenä, hampaani valkoisina ja silmäni avarina. Kun katsoin peiliin, tiesin, että se mikä vastasi katseeseeni, ei tekisi sitä ikuisuuksia.

Jokaviikkoinen muistutus oli oma äitini. Hänen rippikuvistaan tunnistin itseni ja siksi ymmärsin, että parinkymmenen vuoden päästä olisin kuin kopio hänestä. Mukavan pyöreä ja pehmeä, kepeä­hymyinen ja seesteinen nainen, jota kukaan­ ei kutsuisi enää kauniiksi. Sukuni naisilla ei ollut ylvästä luustoa, joka säilöisi kauneuden arkkuun asti. Me olimme keskipituisia ja isoluisia. Komeita, sanoisi joku. Ylväitä, lisäisi joku toinen. Mutta ei kauniita, korkeintaan söpöjä.­ Nuorena söpöys saattoi hyvinä­ hetkinä yltää lähes kauneuteen taitavan meikin ja kampauksen tuella.­ Keski-iässä söpöys oli enää pelkkä tyhjä kohteliaisuus.

Niklas pyöritti minua vasempaan ja oikeaan. Näin vilahdukselta, miten Malla leijui kuin pieni keiju Simon käsivarsilla. Malla vanhenisi kauniisti. Sen näki jo nyt tytön­ korkeista poskipäistä ja sirosta vartalosta, jonka kasvisruoka­valio ja hikoilu viisi kertaa viikossa aerobicissa pitivät erinomaisessa kuosissa. Nuo kaksi muodostivat ihastuttavan parin. Latinontumma mies vierellään hento, pohjoismaalaisen vaalea nainen.

– Sun ei tarvitse huolehtia, hönkäisi Niklas korvaani ja piti minua­ liian pitkään rintaansa vasten.

– Kasetit on poistettu bussista, ja huomenna päästään niistä eroon lopullisesti.

– Ai.

Se oli ainoa asia, mitä osasin sanoa.­ En ollut enää kiinnostunut kasettijupakasta, ja minulle oli yhdentekevää,­ mitä, miksi ja kenelle Niklas oli kasetteja kuskannut.

– Kulta, mä tykkään susta kuin hullu puurosta.

Naurahdin väkinäisesti ja pidin huolen, etten eksynyt enää uudestaan liian syvälle hänen syliinsä. Tykkään? Mitä se semmoinen oli? Lemmikkikoirasta tykättiin, tyttöystävää rakastettiin, ainakin meikäläisen suhdesanakirjassa luki niin.

Pettymys sai kaiken tuntumaan harmaalta. Rakastin tanssimista, mutta tänä iltana se ei riittänyt ylläpitämään­ hymyä huulillani.

Kappaleen päätyttyä en suostunut jäämään toiselle kierrokselle, vaan palasin pöytään, täytin snapsilasini ja huitaisin sen kerralla kurkusta alas. Kaadoin heti perään toisen satsin, joka koki saman kohtalon.

Kurkussa tuntui suloista polttelua, kun raaka vodka valui sisuksiini. Kumosin kolmannen, vaikka se nosti vedet silmiini. Ja sitten neljännen.

Sain osakseni erilaisia katseita. Simolta huolestuneita, Niklakselta uteliaita. Naiset sen sijaan kannustivat minua, ja pian huomasin käyväni kiivasta naukkailukisaa, ketäpä muuta kuin itse ammattilaista eli Suhosta vastaan. Sitten olikin käynnissä jo vedonlyönti. Pyörittelin kahdeksatta lasia kädessäni ja utelin kerrointani. Kuulemma voittoni puolesta pelasi vain yksi. En kysellyt, kenestä oli kyse, vaan heitin uuden snapsin toisten perään ja kumosin tyhjän lasin alassuin pöydälle.

Suhonen mulkoili minua luomet lerppuen ja naama helottaen. Arvasin olevani vahvoilla. Tyyppi oli tottunut maratoniin, ei pikasprinttiin. Oluella tehtiin pitkän matkan lenkki, puhtaalla vodkalla juostiin sata metriä.

Juostiin, jos nuppi kesti, ja minullahan kesti, sen olin saanut sydänkohtaukseen kuukahtaneelta isältäni perinnöksi. Vahvan viinapään.

Kun laseja oli kumollaan meidän molempien edessä kymmenen, Suhosen­ sprintti päättyi. Äijän silmät pyörähtivät ympäri ja valkuaiset välkähtivät. Kerran. Sitten kuului vaimea kumahdus, kun hikinen otsa osui pöytälevyyn ja Suhosen yläkerran lamppu sammui.

Olin voittanut. Nostin käteni ja tuuletin. Jostakin kuului särkyvän lasin räsähdys, mutta en liittänyt sitä itseeni vaan möngin päättäväisesti jaloilleni ja vaadin päästä tanssimaan hitaita. Yksikään miehistä ei reagoinut toivomallani tavalla.­

Naputin Simoa olkapäähän ja tinkasin niin pitkään, että hän antoi periksi ja ohjasi – joku toinen olisi luultavasti nimittänyt sitä taluttamiseksi­ – minut tanssilattialle.

George Michael valitti surullisista hyvästeistä ja siitä, ettei ikinä enää tanssisi. Tunsin aivan samoin. Nyyhkäisin tunteikkaana ja kiristin otettani Simon vyötärön ympäriltä.

– Mennäänkö takaisin? Sillä sä et tanssi vaan laahaudut mun perässäni.­

– Tanshsinhan, väitin vastaan, nikottelin pari kertaa ja koetin ryhdistäytyä siinä kummemmin onnistumatta.­

Nilkkani tuntuivat jotenkin oudoilta,­ löysiltä ja tottelemattomilta. Otin tukevamman otteen Simosta, jotta pysyisin tolpillani, ja poskeni painui vasten hänen rintamustaan. Silmäni lurpahtelivat, ja annoin musiikin tuudittaa itseni horrokseen. Tunsin oloni hyväksi. Turvalliseksi ja lämpimäksi.

SEURAAVA, MITÄ TAJUSIN, oli ärsyttävä, häiritsevä valo, joka ei jättänyt silmiäni rauhaan. Sohaisin kädelläni­ päästäkseni valosta eroon, mutta se ei tehonnut. Tunsin, kuinka ranteeseeni tartuttiin ja käsivarteni pakotettiin painumaan kylkeäni vasten. Sitten kuulin ääniä,­ täysin vieraita ja venäjän­kielisiä.

Haistoin jotakin kirpeää, jotakin antiseptista, joka toi mieleeni sairaalat ja verikokeet. Käsivarressani tuntui pistos, ja olisin nykäissyt itseni irti, ellen olisi ollut aivan liian väsynyt. Minulle tuli paha­ olo. Voihkaisin, käänsin päätäni, ja valo katosi näköpiiristäni. Sitten en jaksanutkaan raottaa luomiani, ja raskas pimeys vyöryi ylleni uudestaan.

Toisen kerran havahtuessani tajusin­ tarkoin, missä olin. Roikuin jonkun olkapäällä kuin märkä pyyhe. Jonkun, joka käveli eteenpäin ja kannatteli minua molemmin käsin, jotta en olisi liukunut maahan. Olin kuin kastemato, jota syöttejä kaivanut kalastaja piteli näpeissään. Yökkäilin vaimeasti ja kuulin kuin sumuharson takaa, miten Mallan ääni kehotti Simoa kiiruhtamaan, että ehtisimme kylppäriin ennen kuin vatsani sanoisi sopimuksensa irti.

Kun oikein ponnistin, sain tahmeat luomeni nousemaan ja näin Mallan harppovan vierellämme rakkaita tanssikenkiäni toisessa kädessään roikottaen. Ojensin kättäni tai oikeammin yritin sitä, sillä tuloksena oli pelkkä säälittävä nytkähdys.

– Minhun…, sammalsin ja tiirasin Mallaa syyttävästi.

– Sinun, sinun, hän vastasi ja piteli­ hissin ovea auki, jotta Simo sai tungettua itsensä ja saaliinsa sisään.

Niklas ja Netta jäivät odottamaan toista hissiä, ja heidän perässään asteli yksi hotellin ovimiehistä. Tämä työnsi matkatavarakärryjä, joiden matalalla levyllä rohjotti tajuton Suhonen ketarat levällään.

Harittavat silmäni katselivat seuruettamme hissin takaseinän isosta peilistä. Tarzan ja Jane. Iloinen pariskunta palaamassa safarilta. Tyrskähdin. Jane vain näytti kovin­ kalpealta ja punasilmäiseltä. Tarzankin murjotti. Ja missä oli Tarzanin liaani? Tyrskähdin toistamiseen, mutta se oli lyhyt ilo, sillä nauru sai mahalaukkuni muistamaan, että minun pitäisi voida pahoin.­ Juuri nyt. Voida todella pahoin.­ Luoja…

Kuluva yö menikin sitten kylpyhuoneessa posliinia syleillessä. Simo­ ojenteli kosteaa pyyhettä ja vesipulloa. Ihana, suloinen pollarini. Hän piteli jopa hiuksiani ylhäällä, kun annoin ylen ja voihkin ja vikisin kuin esikoistaan pykäävä nuorikko.

Malla ehdotti, että Simo menisi nukkumaan ja hän toimisi hentona, valkeana sisarena, mutta Simo ei luovuttanut asemaansa vaan komensi­ Mallan yöpuulle. Niinpä jäimme kahden, ja viimein vatsaa kouristavat krampit saivat minut kyynelehtimään ja sylkemään pelkkää keltaisenvihreää sappea. Jossakin vaiheessa yötä lojuin kylmällä muovimaton verhoamalla lattialla pää Simon sylissä ja nuokahtelin täysin voipuneena lähellä unta.

– Mä löin vetoa puolestasi.

Hymyilin, vaikka jo sekin tuntui vaativan turhan paljon.

– Ihan totta?

Simo liikahti, ja tunsin keveän hipaisun ohimollani, kun hän sipaisi kostean hiussuortuvan korvani taakse.

– Mä luotin… Mä luotan sinuun. 

Jes! Olin saanut anteeksi, aivan varmasti olin.

– Ja putsasit kaikkien rahat.

– Ja putsasin kaikkien rahat.

– Hyvä. Huomenna saatkin sitten tarjota kierroksen.

Simo huoahti.
– Ei kai vodkaa?

– Ei. Huomenna pitäydytään teessä.

Kuivat, pehmeät huulet viivyttelivät otsaani vasten.

– Ihan varmasti, joo. Teessä, jota on terästetty vodkalla.

Se kettu. Tunsi minut kuin omat taskunsa.

Jatkuu ensi viikolla.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.