Jaanan kuuma kylpyhetki Simon kanssa päättyy surkeasti. Seksikäs työkaveri Malla järjestää lisää ikäviä tempauksia Leningradin yössä.

Mä luulin, että sä olisit vihainen­ Niklaksesta.
Olin tuskin päästänyt lauseen suustani, kun tajusin sen täydelliseksi virheeksi. Miten ääliö sitä yleensä voi olla? Ummistin silmäni myrskyyn varautuen ja sain mitä odotin. Simo ponkaisi ammeesta sellaisella raivolla, että puolet vedestä­ hölskyi kylpyhuoneen lattialle. Peitin käsillä rintani, sillä tunsin itseni kauhistuttavan alastomaksi jäätyäni kököttämään yksin­ ammeeseen.

Kesti hetken ennen kuin Simo sai kiedottua pyyhkeen lanteilleen, mutta hänen alastomuutensa, niin upea näky kuin se olikin, ei juuri nyt saanut minua lämpenemään. Kiukku suorastaan rätisi ahtaassa tilassa. Sitten Simo puhui, ja joka ainoa sana iski minuun kuin taltan viilto. Sävähdin.

– Nytkö sä haluat keskustella Niklaksesta? Nyt juuri? Jessus.
Hän nojasi kämmenillään vasten pesuallasta ja tuijotti minua höyrystyneen peilin kautta. Sileät selkälihakset värisivät jännittyneesti.

– Siellä baarissa... Se ei ollut sitten pelkkä suudelma vaan teillä kahdella on ihan oikea suhde?

Kysymys esitettiin yhteen purtujen leukojen lomasta. Nielaisin.

– Ei. Tai siis, ei pelkkä suudelma vaan suhde.

Ääneni oli pientä, syyllistä piipitystä. Välttääkseni hänen katsettaan pidin silmäni vyötäröni ympärillä pyörteilevässä vedessä. Se oli nyt likaisen harmaata, kun kaikki puhtaanvalkoinen, keveä vaahto oli liuennut pois.

– Kuinka kauan?

Vaikenin. Harkitsin valehtelua, sillä pelkäsin kamalasti, että totuus pilaisi välimme lopullisesti.

– Kuinka kauan?

Hätkähdin lähes huudoksi kohonnutta­ kysymystä.

– Kaksi…kaksi vuotta, mumisin vastahakoisesti. Ulos pyrkivä itku sai ääneni värisemään.

– Kaksi vuotta! Ei jumalauta.

Nyt oli pakko nähdä Simo. Käänsin varovasti päätäni. Simo tuijotti nyrkkiin kouristuneita käsiään. Joka­ ikinen lihas hänen selässään ja käsivarsissaan oli kireä kuin solmuun vedetty köysi.

– Entä Netta? Lapset! Etkö sä tunne yhtään sääliä?

– En mä ajatellut sitä niin pitkälle, sopersin, kun vielä kykenin saamaan ääneni kulkemaan.

– Mitä sä sanoit? Simon ääni tihkui halveksuntaa.

– En mä ajatellut sitä niin pitkälle!

Nyt huusin ja läiskäisin vettä kämmenelläni.

– Kaikki vain tapahtui. Tajuatko sä? Aikuinen, menestynyt mies ja ujo, kokematon tyttö. Mitä muuta siihen yhtälöön muka tarvitaan?

– Itsekunnioitusta.

Se osui ja upposi. Ensimmäinen kyynel kutitti silmäkulmaani. Pyyhkäisin sen vihaisesti tiehensä.

– Helppo sanoa, kun ei ole itse samassa tilanteessa, puolustauduin käheästi.

– Mä janosin rakkautta ja uskoin­, etten olisi ikinä sen arvoinen. Ja sitten tuli Niklas, komea ja hurmaava Niklas, joka osoitti kaikin mahdollisin tavoin olevansa musta kiinnostunut. Musta, ajattele vähän! Mä menin sekaisin, hetkeksi vain, mutta sen jälkeen ei ollut enää paluuta­ entiseen.
Kohautin olkiani ja jatkoin:

– Ja kun sen aidan kerran ylitti, ei ollut enää mahdollista palata takaisin.
Parin sekunnin verran oli äänetöntä. Sitten Simo käännähti katsomaan minua. En osannut lukea hänen­ sulkeutunutta ilmettään.

– Ja nytkö ajattelit sitten vaihtaa hoitoa?

Hoitoa? Kesti hetken ennen kuin tajusin, mitä hän tarkoitti. Kalpenin, ja äkkiä minua palelsi.

– Sä teit aloitteen, sähähdin ja ponnistelin kömpelösti pystyyn.

EN VÄLITTÄNYT, mitä märkien alusvaatteideni lävitse näkyisi. En enää. Oli ilmiselvää, ettei romantiikka kuuluisi tämän jälkeen päivän menuun­. Simo hieraisi niskaansa ja irvisti.

– Niinhän mä tein.

Simon katse liukui vartaloni ylitse. Välinpitämättömänä. 

– Mä olin juonut, eikä ajatus siksi oikein kulkenut.

Hän poimi pyyhkeen seinätapista ja viskasi sen rintaani vasten.

– Kääriydy tuohon. Sä täriset.

Tein työtä käskettyä ja tunsin helpotusta, kun sain alastomuuteni verhottua froteen alle. Vaikutti pahasti­ siltä, että Simo lopetteli yhteenottoamme­ ja aikoi kai häipyä paikalta. Se sai minuun vauhtia.

– Mä aion lopettaa sen, ilmoitin nopeasti ennen kuin Simo sai painettua ovenkahvan alas.

– Siis Niklaksen jutun. Tää matka oli virhe. Mun ei olisi missään nimessä pitänyt lähteä tänne, kun Nettakin tuli. Niklas on käyttäytynyt oudosti. Ihan kuin sille olisi yksi­ ja sama jäädäänkö me kiinni vai ei. Se taas ei sovi mulle. Mä en halua, että Netta saa tietää, joten tämän täytyy loppua. Itse asiassa se on loppunut jo nyt. Mun täytyy vaan kertoa se Niklakselle.

Simo kuunteli hätäistä vuodatustani pää painuksissa. Kun lopetin, hän avasi oven ja sanoi minuun katsomatta:

– Ok, se on sun oma päätöksesi.

Astuin askeleen eteenpäin. Happi tuntui loppuvan, mutta avasin suuni siitä huolimatta.

– Entä me? Me kaksi? Kuinka meidän käy? Äläkä sano, että tää oli pelkkä erehdys!

En hävennyt rukoilevaa äänensävyäni. En ehtinyt, sillä nyt oli tosi kyseessä. Halusin Simon, en kämppäkaveri-Simoa vaan rakastaja-Simon­, rakastetun, joka jakaisi elämänsä kanssani. Olin halunnut jo pitkään, vuosien ajan, ja nyt, kun eteeni avautui tällainen tilaisuus, en, hitto soikoon, jättäisi sitä käyttämättä.

– Mun täytyy miettiä.

Siinä kaikki. Täytyy miettiä. Jäin yksin kylpyhuoneeseen, kun Simo sulki oven perässään. Hiljainen kahina­ paljasti hänen pukeutuvan. Istahdin ammeen laidalle ja pakotin nyyhkäisyn alas. Ei ollut mitään syytä itkeä, ei ainakaan vielä. Minulle­ oli suotu armonaikaa ja Simon­ tuntien tiesin, että hän tekisi lupauksensa mukaan. Miettisi.

Kun olin varma, että Simo oli lähtenyt, riivin kosteat alusvaatteet yltäni ja menin kuumaan suihkuun. Oli pakko valmistautua operetti-iltaan ja mennä ihmisten ilmoille hymy naamalla. Astuessani ulos kylppäristä huomasin ruskeaan paperiin­ käärityn paketin vuoteen päällä. Se näytti kovin tutulta ja yks kaks ahdinkoni hellitti. No jaa, ei paljon, mutta ehkä sellaisen tuuman verran.

Käärin paperin pois ja tunsin ihoani vasten pehmoisen kankaan. Ne olivat mustat naisten alushousut, hentoa pitsiä vyötärönauhassa ja punaisella kirjotut pikkuruiset ruusut etu- ja takaosassa. Aivan minun mieleeni, sellaiset, jotka olisin voinut valita itsekin.

Pengoin laukkuani ja vedin sen uumenista esiin kaksi muuta, lähes identtistä pakettia. Edes avaamatta niitä pudotin ne molemmat roskapönttöön kääreineen kaikkineen. Siivoojat saisivat niistä varmasti oivat vermeet. Eivätkä Niklas ja Juri­ tulisi koskaan tietämään, että heidän hankkimansa hepeneet olivat jääneet Leningradiin.

TEATTERISSA oli järkyttävä tungos, mikä kertoi korkeakulttuurin suosiosta tavallisen leningradilaisen kansan parissa. Astelin Mallan vanavedessä­ eturiviin ja istahdin hänen viereensä. Toiselle puolelleni tuli Pirjo ja hänen viereensä Suhonen­. Simon ilmestyessä rivin päähän Malla taputti kutsuvasti tyhjää penkkiä oikealla puolellaan. Okei, tuumin. En antaisi tämän häiritä vaan pitäisin huolen siitä, ettei Malla saisi monopolisoitua Simoa käyttöönsä. Jos ei muu auttaisi, ainakin pikkulaukussani oleva taskumatti saattaisi kallistaa vaa’ an minun edukseni.

Inturistin oppaamme Oleg Sergejevitš huitoi ja hääräsi kunnes meistä jokainen oli löytänyt oman paikkansa. Miesparan silmälasit valahtivat nenänsyrjää pitkin alas, kun hän kumartui vastaamaan Niklakselle, joka pidätteli opastamme seisomassa huomattavan pitkään.

– Mikä pomoa riepoo?

Malla seurasi silmä kovana miesten sanailua, joka onneksi ei kantautunut ihan meidän korviimme asti.

– Me ollaan väärässä teatterissa.

Säälin Olegia. Ensin museon rauhaa röhötyksillään häiritsevät vodkaturistit ja nyt tämä. Uumoilin, ettei tästä illasta tulisi yhtään helpompaa kuin yrityksestä saada meidät uskomaan muumien hallitsemaan muinaiseen Egyptiin.

– Miten niin?

Malla vilkuili ympärilleen kuin varmistuakseen, että istui todellakin teatterissa eikä ravintolassa.

– Meidänhän piti alun perin nähdä tänään Léharin Iloinen leski, selitin.

– Se on operetti.  Siinä ei niin ole väliä vaikka ei ymmärtäisikään sanoja­, koska musiikkihan on se kaikkein tärkein juttu. Mutta liput olikin myyty kahteen kertaan, ja Oleg joutui ottamaan tilalle liput sellaiseen teatteriin, jossa oli vielä riittävästi vapaita paikkoja. Näin suurta joukkuetta kuin meidän poppoo, ei niin vain sijoitetakaan mihin esitykseen tahansa.

– Joten?

Malla nyki paitapuseroaan alemmaksi, jotta vauvelinpunainen toppi erottuisi paremmin ja herkullinen rintavako pääsisi oikeuksiinsa.

– No, tämä ei ole kuuluisa Kirovin oopperateatteri vaan Bolshoin draamateatteri, joten täällä ei luritella mitään iloista operettia vaan esitetään luultavasti jotakin ryppyotsaista draamaa.

– Mulle on aivan sama, mitä ne pölisee tuolla edessä. Kunhan väliajalla­ saa juotavaa ja näyttelijöiden joukossa olisi edes yksi hemaiseva­ tyyppi, joka pitää mielenkiinnon yllä.

Huoahdin, mutta en jankuttanut sen enempää. Näytös saattaisi kestää kolmekin tuntia, eivätkä teatterin istuimet olleet sieltä pehmeimmästä päästä. Saatoin vain toivoa, että tämän illan näytelmä olisi jotakin­ komediallista ja että siinä tehtäisiin muutakin kuin keskusteltaisiin totisen oloisina, mikä kaikki tapahtuisi tietysti venäjäksi, kun kerran Neuvostoliitossa oltiin.

No, ainahan oli olemassa taskumatti. Ja väliaika.

Viimein Oleg ja Niklas saivat kinansa­ päätökseen, ja sitten valot alkoivat himmetä. Nojauduin odottavasti vasten selkämystä ja pidin peukkuja. Kun verhot aukesivat ja näyttämö paljastui, minun oli pakko purra kieleeni, jotta en olisi purskahtanut nauruun. Keskellä tyhjää näyttämöä oli vain yksi kiikkerä tuoli, jonka päällä istui naisnäyttelijä valkoisiksi maalatuin kasvoin. Ei operettia, ei edes klassista draamaa vaan monologinäytelmä. Ja sitä riitti koko illan.

VÄLIAIKAAN mennessä taskumatti oli tyhjä ja Mallan jumppasalilla treenatut pakarat puuduksissa. Jonotimme­ lämpiöön ja sen jälkeen jonotimme tiskille. Kun vihdoin ja viimein tuli meidän vuoromme tilata­, Simo hoiti puhumisen. Kuuntelimme keskustelua mitään ymmärtämättä, mutta tyhjillään ammottavat hyllyt myyjättären takana­ puhuivat karua kieltään. Samovaarissa­ oli teetä ja harmaan lasikuvun alla kasa oudonvärisiä piirakoita. Ei mikään odotuksia nostattava tarjoilu.
Malla parahti, kun Simo selitti surkean tilanteen.

– Mä en kestä tätä loppuun asti kuivin suin!

Simo levitteli käsiään.

– Valitan. Koittakaa pärjätä. Mun täytyy käydä hotelli helpotuksessa, joten saatte etsiä väkijuomat keskenänne.

– On siinäkin herrasmies, Malla heitti, mutta hänen syytöksensä tavoitti enää Simon etääntyvän selän­.

– Mitäs nyt?

– Palataan saliin ja yritetään kestää, vastasin laimeasti.

Tulevat puolitoistatuntia eivät houkutelleet suuremmin minuakaan.

– Mä tiedän. Lähdetään ulos ja mennään ekaan vastaantulevaan baariin. Pidetään vain huoli, ettei myöhästytä bussista.

En ehtinyt sanoa juuta enkä jaata, kun minua jo kiskottiin kohti narikkaa. Jarrutimme puutiskin edessä ja yritimme viittomakielellä selostaa kahdelle mummelille haluavamme­ takkimme. Narikkalappuja emme olleet missään vaiheessa saaneet, joten luultavasti joutuisimme itse etsimään omat päällysvaatteemme, kun oppaamme ei ollut paikalla kertomassa istumapaikkojamme­.

Mummot tiskin takana kuuntelivat puhettamme kuin eksoottisen linnun visertelyä. Otsat kurtussa ja päät kallellaan. Lopulta vaihdoin saksaan, mutta sekään ei auttanut. Saimme vastaukseksi pelkkiä pään pyörityksiä ja ilmeitä, jotka paljastivat heidän pitävän meitä vähintään humaltuneina tai pahimmassa tapauksessa hidasälyisinä.

– Takit. Me haluamme takkimme, Malla jankutti ja viittilöi kiivaasti kohden naulakkoa, jonka päädyssä riippui pari tutunnäköistä palttoota.

– Njet! Ja perään pitkä, kiivas rimpsu venäjää, josta emme kumpikaan saanet mitään tolkkua.

– No jo on, Malla sihahti ja ennen­ kuin kukaan ehti estellä, hän nousi tiskille kankku edellä, pyöräytti siron pakarapiruetin ja laskeutui keveästi toiselle puolelle vilauttaen pitsialushamettaan parin­ miespuolisen katselijan riemuksi. Välittämättä mummojen kieunnaksi kohonneesta vastustelusta Malla riensi takkiemme luo ja runttasi ne syliinsä omistajan elkein­.

Röyhkeys kannatti, sillä mummot puhkesivat kuin yhdestä merkistä kimeään hihitykseen, pajattivat keskenään ja läpsivät toisiaan olkapäälle kuin olisivat kuulleet hyvänkin­ vitsin. Sitten toinen heistä kaiveli tiskin alustaa ja nosti esiin pienet teatterikiikarit. Niitä sitten esiteltiin meille, puisteltiin päitä ja kikatettiin. Viimein olin tajuavanani­ mistä oli kyse.

– Te luulitte, että halusimme vuokrata kiikarit, sanoin epäröiden.

– Da, toinen mammoista nyökkäili innokkaasti.

– Ja koska me istuimme ensimmäisessä rivissä, kiikareista ei olisi ollut meille mitään iloa.

– Da!

– Spasiba, virkoin ja vastasin mammojen iloiseen virneeseen. He olivat vain yrittäneet estää meitä tuhlaamasta rahojamme turhaan.

Kun Kiista oli näin selvitetty, Mallalle pideltiin kohteliaasti tiskin oviosaa ylhäällä ja hän pääsi takaisin lämpiön puolelle ilman lisävilautteluja. Vedimme takit yllemme ja kävelimme muina naisina ulko-ovelle. Näin vilaukselta Olegin, jonka surkea ilme valahti entisestään, kun vilkutin pikaisesti ennen kuin kaksoisovet rämähtivät kiinni peittäen näkyvyyden aulaan.

Baaria emme löytäneet, mutta mustan pörssin kauppias löysi sen sijaan meidät. Olimme luovuttaneina palanneet teatterin kulmille ja arvoimme parhaillaan mennäkö takaisin sisään vai ei, kun tunsin nyhjäisyn takinhelmassani.

– Konjakkia? Ruplia? Kaviaaria?

Epäröin. Katukaupan alkoholi saattoi olla ihan mitä tahansa pullojen hienoista etiketeistä huolimatta. Malla ei sen sijaan antanut epäilysten häiritä vaikka kerroin selvin sanoin vastahankaisuudestani. Tuossa tuokiossa hän oli tehnyt kaupat konjakkipullosta ja lähdimme tallustamaan saaliimme kanssa kohden Fontanka-jokea. Pysähdyimme­ sen äyräällä ja nojauduimme­ vasten takorautaista aitaa­.

MALLA KORKKASI pullon ja otti kunnon huikan. Itse tyydyin vain kostuttamaan suutani, sillä en pitänyt konjakin mausta. Kaikkea sitä tekikin silkasta kohteliaisuudesta. Vodka oli minun juomani, mutta torstai-illan katastrofi oli vielä liian tuoreena mielessäni, jotta olisin ryhtynyt ryyppäämään toden teolla.

Mieleeni juolahti se miten absurdia meidän oli roikkua tässä kaupunkimaisemassa ja kierrättää viinapulloa keskenämme kuin pahimman laatuiset rapajuopot. Suomessa emme tekisi näin ikinä, vaan tyytyisimme naukkailemaan joko kotosalla tai kapakassa, joka tapauksessa aina neljän seinän sisällä. Täällä Neukkulassa tässä ei kuitenkaan jostakin syystä ollut mitään ihmeellistä. Tai paheksuttavaa. Se mikä tapahtui Leningradissa, myös jäisi Leningradiin. Näistä tempauksista juteltiin yleensä vain kanssasisarien tai -veljien kanssa. Sellaisten, joiden omassa Top10 -listassa oli yhtä makaabereja temppuja.
Tuijotin mietteissäni vettä ja se sai minut muistamaan kylpyammeen ja sen uumenissa Aatamia leikkivän Simon. Päästin tahattoman äännähdyksen.

– Oliko tuo surullinen vai iloinen ääni, Malla tiedusteli.

– Sen kun tietäisi, huokaisin ja aloin selittää amme-episodia juurta jaksaen.

Tuntui helpottavalta saada jakaa se jonkun kanssa.
Malla kuunteli konjakkiaan hörppien ja kommentoi vasta sitten, kun hiljenin.

– Sun on tehtävä nyt aloite. Ehdottomasti­. Muuten sä menetät sen.
En vastannut vaikka olin tullut samaan johtopäätökseen. Minua pelotti. Pelotti niin saamaristi. Aikaisempi­ itsevarmuuteni ja luja tahtoni olivat haihtumassa ilmaan ja luomassa tilaa epävarmuudelle. Mitä pitempi aika kului yhteenotostamme, sitä enemmän löysin ja keksin syitä peruuttaa. Jättää kaiken Simon huoleksi. Pujahtaa perinteiseen­ rooliini. Olla nainen, jota tavoiteltiin. Ei hän, joka asetti panokset ja seisoi valintansa takana ruletin vihoviimeiseen pyörähdykseen asti. Asettui vapaaehtoisesti häviölle alttiiksi.

– Et kai sä aio jänistää?

Naurahdin.

– Ai, kuinka niin? Mähän olen vaan jäykkänä kauhusta.

– Onko sullekin paasattu, että miehen pitää antaa odottaa, Malla kysyi.

– Että vain mies voi soittaa ja naisen täytyy aina esittää vaikeasti tavoiteltavaa? Olla häveliäs ja laittaa mies vonkaamaan.

– Jotain sen tapaista, mutisin ja potkaisin pientä irtokiveä kenkäni alla.

– Me ei eletä enää kuuskytluvulla. Se olisi hyvä sunkin muistaa.

– Siis ei ole totta, huudahdin.

– Sähän se esität aina hentoa, tyhmää blondia. En minä. Sä teetätät kaiken duunin miehillä, jos se vain on mahdollista. Ja nyt sä sitten annat ihan päinvastaisia neuvoja.

Juuri siten Malla teki. Aina, kun kaksilahkeisia oli lähistöllä, hän unohti olevansa fiksu nainen ja heitti jonkin ihme vaaleaverikkö pulassa -vaihteen päälle.

Sain sellaisen katselemisesta vatsanpuruja.

– Se mikä toimii mulla, ei välttämättä toimi sulla, Malla tokaisi napakasti­ ja kallisti päänsä uuteen ryyppyyn.

Tämä suorasanainen typy ei ollut­ mikään vetyperoksidiblondi vaan nainen, joka tiesi tismalleen, mitä halusi. Minulle tuli epämukava tunne. Olin ilmeisesti aliarvioinut Mallaa ja rajusti sittenkin.

– Torjutuksi tulemisen vaara on aina olemassa, hän jatkoi ja loi minuun­ ärtyneen katseen.

Sellaisen, joka kertoi, että hän olisi kuvitellut minun tienneen tämän­ kaiken jo ennestään.

– Sydän voi särkyä, totta kai. Mutta särkynytkin sydän on parempi­ vaihtoehto kuin se, ettei tee mitään. Että luulee huomenna tai ensi viikolla kaiken olevan jotenkin­ paremmin. Että joku toinen olisi muka yksin vastuussa teidän kahden suhteesta.

Malla puhui totta. Minulla­ ei ollut­ yhtikäs mitään lisättävää­.

– Jos sä et tee mitään, mä teen, hän julisti äkkiä.

– Simo on sinkku ja siten vapaata riistaa.

– Mutta sä et ole, muistutin ja vastustin äkkinäistä halua potkaista kivien sijaan Mallaa.

– Hah! Kuten sanoin, me ei eletä enää kuuskytluvulla.

KUN TULI AIKA lähteä bussille päin, paljastui jo muinaisten roomalaisten tuntema totuus. Tyhjä vatsa ja viina eivät ole toveruksia. Malla oli vegetaristina melko heikoilla eväillä tällä reissulla, eikä ollut tänäänkään pistänyt suuhunsa muuta kuin palan ruislimppua teekupposen kera. Nyt, kun konjakkipullo oli juotu pohjamutia myöten, Mallan kintut osoittautuivat yhtä veteliksi kuin ylikypsä spagetti. Vielä puolituntia sitten olin keskustellut ihan järki-ihmisen kanssa. Nyt huomasin taluttavanani käsikynkästä naista, joka sai suustaan tuskin yhtään­ ymmärrettävää sanaa sekopäistä hihittelyä lukuun ottamatta.

– Oikaistaan tuon ruohopläntin yli, sanoin ja tuin Mallaa parhaani mukaan.

Mutta se ei riittänyt, ei todellakaan, tuo minun avuton yritykseni kannatella Mallaa. Vaikka likka ei varmasti painanut viittäkymmentä kiloa enempää, jos edes sitäkään, se ei paljon lohduttanut. Kun ihmiskroppa­ on täysin veltto, tarkoitan siis totaalisen veltto, sitä ei niin vain saada liikkeelle saatikka pidellä pystyssä pelkästään yhden meikämimmin voimin.

– Yrittäisit nyt itsekin, parahdin lopulta epätoivoissani, kun Malla jälleen kerran valahti räsymollamaiseksi kasaksi jalkojeni juureen.

Tätä menoa myöhästyisimme bussista ja joutuisimme hoitamaan itsemme takaisin hotelliin taksikyydillä. Vilkuilin ympärilleni. Pitenevät varjot ja lauantain diskoiltaan valmistautuvan suurkaupungin tasainen melu saivat minut levottomaksi­. Oli eri asia haahuilla kaupungin kaduilla sellaisen kanssa, joka kykeni kävelemään itse, kuin raahata sylissään puolitajutonta tyttöä, jonka lyhyt nahkahame veti miesten katseita puoleensa kuin keltainen valo hurjastelijoita.

– Dóbryi vétšer!

Olin loikata ilmaan silkasta säikähdyksestä. Katuja partioiva miliisi­ oli onnistunut hiippailemaan selkämme taakse ja katseli parhaillaan parivaljakkoamme ilmeettömin­ silmin. Tervehdin häntä saksaksi ja yritin näyttää siltä, että Mallan lepäily nurmikolla oli täysin normaalia toimintaa. Miliisi­ murahti jotain vastaukseksi ja kaivoi sakkovihkonsa housujensa taskusta. Pidättäydyin kohteliaassa hymyssä ja seurasin puhumattomana, kuinka minulle kirjattiin elämäni ensimmäinen venäläinen sakko.

– Kaksi ruplaa, kuulin sitten kömpelöllä saksankielellä, kun sakkolappu tyrkättiin käteeni.

Kaivoin lompakkoni esiin ja maksoin nurisematta, jotta virkaintoinen miliisi ei saisi päähänsä kiikuttaa meitä kamarille. Olin silti yllättynyt sakotuksesta, mutta en suinkaan täysin negatiivisesti. Juopottelu ja juopuneena esiintyminen julkisella paikalla näyttivät olevan kiellettyjä täälläkin.

Miliisi otti rahani vastaan ja mutisi­ taas suupielestään. Ensin luulin kuulleeni väärin, mutta kun hän toisti sakon syyn, minun oli pakko uskoa siihen. Olimme talloneet yleistä nurmikkoa. Siitä sakot. Vähät Mallan puolittaisesta tajuttomuudesta tai joen partaalle hylätystä konjakkipullosta.

Osoitin Mallaa ja levittelin käsiäni tehdäkseni ongelmani selväksi. Miliisi raapi takaraivoaan lakkinsa alta, murahti uudemman kerran, kumartui ja kiskaisi Mallan syliinsä sen pidemmittä puheitta. Malla vinkaisi, ja siitä arvasin, ettei miehen ote ollut niitä varovaisempia. Heti, kun pääsimme jalkakäytävälle, hän irrotti otteensa aivan kuin olisi pidellyt kiinni jostakin vastenmielisestä. Jostakin haisevasta jätteestä, mistä oli päästävä eroon mahdollisimman pian. Sain viime tipassa kiinni Mallan vyötäröstä ennen kuin hän olisi romahtanut selälleen asfaltille ja satuttanut itsensä­ ehkä pahastikin.

Kiitin miestä esimerkillisen kohteliaasti, tosin hampaideni lomasta, ja odotin niin pitkään, että hän katosi kadunkulman taakse. Vasta sitten hellitin otteeni ja annoin Mallan vajota hitaasti takaisin maahan. Hän istui jalkojeni päällä ja nojasi selkäänsä sääriäni vasten. Täysin löysä. Kuin kastemato. Mietin kuumeisesti, miten hitossa me selviäisimme vahingoittumattomina takaisin oman porukkamme luo.

MALLA OLISI pakko saada jaloilleen, muuten jäisimme näille sijoillemme loppuyöksi. Katsoin alaspäin. Malla killitti minua harittavin silmin. Ripsiväriä oli karissut surumielisiksi puolikuutamoiksi hänen alaluomilleen.

– Muah pelottaa, hän sopersi ja pyyhki vuotavaa nenäänsä. Onneksi se ei ollut tällä kertaa verta.

– Mennään piiloon.

Ilmeisesti yrmeä miliisi ja tämän vähemmän hellät otteet olivat palauttaneet­ osan Mallan tolkusta.

– Ei täällä ole mitään minne piiloutua, sanoin ja silitin Mallan hiuksia.

– Onhan! Tuo tuollah. Tuo kuormuri. Ryömitään sen alle jah odotetaan siellä apuah.

Katsahdin avolavaiseen kuorma-autoon päin. Sen alle kyllä mahtuisi, mutta mitä se auttaisi. Kuka meitä osaisi sen alta hakea, jos kukaan nyt ylipäätään edes lähtisi meitä etsimään. Leningrad oli iso kaupunki, emmekä olleet kertoneet kenellekään, minne olimme matkalla. Äkkiä minua nauratti. Näin sieluni silmin, kuinka makaisimme pitkin pituuttamme auton alla, kun se ajaisi tiehensä paljastaen tikkusuorat hahmomme kaiken kansan nähtäville. Olisipa noloa.

Huvini ei tosin kestänyt pitkään. Alkoi tulla kylmä ja yhä pimeämpi. Puraisin poskeni pehmoista sisäpuolta. Olisi lähdettävä liikkeelle ja saatava Malla ylös keinolla millä hyvänsä. Mitä Malla pelkäsi? Mikä saisi hänet yrittämään kaikkensa? Ja sitten keksin sen. Muistin, kuinka Malla aina selitteli puhelimessa kaiken parhain päin. Vältteli vaikeita puheenaiheita ja sai kaiken kuulostamaan paremmalta ja hienommalta kuin olikaan. Aina silloin, kun soittaja oli eräs tietty henkilö. Virnistin ja koputin Mallaa päälaelle. Hän kohotti katseensa ja väläytti­ minulle kysyvän, epävarman hymyn.

– Katso, Malla, tuolla on sun äitisi­.

Malla suoristautui sekunneissa ja otti tukea maasta.

– Missä?

– Tuolla edessä. Nouse äkkiä ennen­ kuin se huomaa sut!

Se toimi. Se tosiaan toimi. Malla nousi ylös kuin vieteriukko laatikon kannen avauduttua. Yksi askel, kaksi askelta, kolme. Sitten taas niiaus ja meditointipaussi kunnes varoitin uudestaan nurkan takana lymyävästä äiteestä. Äitikortilla sain luotsattua Mallan aina pari metriä kerrallaan eteenpäin ja sitten vihdoin ja viimein näin tutun bussin tien varressa.  Äitikulta. Aina­ avulias, kun tarve tuli.

BUSSIN PORTAILLA meitä odotti raivopäinen Niklas.

– Missä helvetissä te kaksi olette oikein kupanneet? Me olemme etsineet­ teitä kissojen ja koirien kanssa ja pelänneet koko ajan pahinta­. Vielä vartti ja meidän olisi ollut pakko tehdä teistä katoamisilmoitus.

– Ota kiinni Mallasta ja lopeta se huutaminen. Mä en jaksa nyt.

– Sä et jaksa? Sä et jaksa! Niklaksen ääni kohosi uusiin sfääreihin.

– Niklas, anna jo olla.

Se oli Netta. Kyllästynyt ja kiukkuinen Netta. Vaimon väliintulo tepsi, sillä Niklas napsautti suunsa kiinni ja tyytyi karjumisen sijasta mulkoilemiseen.

– Mä autan.

Vilkaisin olkani ylitse ja näin Simon­ takanani. Hän kehotti minua­ siirtymään sivuun ja tuli tilalleni­ Mallan korsetiksi. Yksi nykäisy­ ja tyttö oli nostettu portaiden yli ylös bussiin. Niklas otti vastaan ja sen jälkeen Simo keskittyi minuun. Odotin paheksuntaa, vähintään­ helpotuksesta purkautuvaa ärtyneisyyttä kuten Niklaksella, mutta näinkin pelkän hymyn. Se oli avoin ja hellä. Se sulatti sydämeni ja epävarmuuteni.

– Kiva, että selvisitte takaisin. Eihän tullut kolhuja?

Puistin päätäni ja vastasin Simon­ kädenpuristukseen. Se oli käsi, josta en halunnut laskea irti. Äkkiä olin varma.

Olin varma meistä kahdesta. Parina­. Pariskuntana. Yhtenä yksikkönä­. Tämä toimisi. Ja se toimisi vieläpä erinomaisesti.

Simo antoi tietä ja nousin bussiin hänen edellään. Ensin varmistin, että Mallalla oli kaikki hyvin, mutta onneksi Pirjo oli ottanut hänet­ siipiensä suojiin.

Helpottuneena etsin vapaan paikan. Simo omi viereisen penkin ja otti uudestaan kädestäni kiinni.  Katsoin yhteen liitettyjä sormiamme ja päätin hypätä tuntemattomaan tässä ja nyt. Heti. Käännyin, mutta en ehtinyt sanoa tavuakaan, kun pehmeät huulet koskettivat omiani.

Henkäisin, ja kuuma ilma vaihtui huultemme lomassa.

– Mä olen miettinyt, kuten lupasin tehdä, Simo sanoi hiljaa.
Haistoin kirpeän mintun hänen hengityksessään.

– Mä haluan yrittää sun kanssasi. Yrittää tosissani.

Jackpot. Tunsin itseni lottovoittajaksi, joten sain juuri kaikki seitsemän oikein. Täysosuman.

– Ja arvaa mitä?

Simon silmät vilkkuivat kuin Ville Vallattomalla.

– Mä olen täysin selvin päin.

– Lucky you, sanoin ja painauduin hänen kainaloonsa.

Enkä irrottautunut kuin vasta hotellilla. Silloinkin vain vastahakoisesti.

Jatkuu seuraavassa numerossa.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.