Osa 3/8: Jenni on salamarakastunut veljensä kaveriin ja kaverinsa veljeen Peteen. Joonas-veljen häiden jälkeen pari viettää ihanat pari päivää Jennin perheen lomakylän luksusmökissä, mutta sen jälkeen todellisuus iskee. Mikä Pete oikein on miehiään?

Kuvitus Jussi Kaakinen

Pippa nousi tila-auton etupenkiltä, kun Jenni käveli kartanon nurkalta kohti pihaa. Jenni vilkaisi vielä taakseen. Kuunsillan katto häämötti oikealla järven rannassa.

Hän kuvitteli pystyvänsä näkemään vilauksen Peten mustapunaisesta t-paidasta, mutta tiesi, ettei se tähän kulmaan näkyisi. Ei vaikka mies seisoisikin edelleen mökin pihalla, missä Jenni oli hätäisesti pussannut tätä, ennen kuin oli rientänyt rinnettä ylös kartanolle.

Jenni vilkutti iloisesti Pipalle, mutta tämä ei vastannut, katseli vain suu ja silmät ammollaan, kun hän käveli lähemmäs. Jenni hidasti askeleitaan. Pipan ilme paljasti, ettei tämä todellakaan ollut odottanut Jennin ilmestyvän paikalle. Jos näin oli, mitä ihmettä Pippa teki täällä?

– Moi, Pippa henkäisi, kun hän pääsi tarpeeksi lähelle. Vihdoinkin blondiin tuli eloa. Tämä ryntäsi halaamaan Jenniä niin, että korkkiruuvikiharat pomppivat.

Jenni halasi ystäväänsä liikuttuneena. Hän ehti pistää merkille, että tämä oli aivan entisellään. Selvästikin Pipan kesäksi suunnittelema laihdutuskuuri ei ollut taaskaan onnistunut, vaan hän oli jopa vielä kurvikkaampi kuin toukokuussa. Lyhyt villatakki, pitkä t-paita, pillifarkut, tennarit ja kirkkaanpunainen huulipuna olivat tuttu univormu, joka nosti hymyn Jennin huulille.

– Mikä ihmeen paikka tää on? Pippa ihmetteli. – Kun mä ajoin pihaan, tähän tuli sellainen vihainen mamma, joka käski odottaa autossa. Mä ajattelin, että se usuttaa jotkut verikoirat mun kimppuun.

– Joo, se oli mun äiti, Jenni irvisti anteeksipyytävästi.

Pipan ilmeestä näki, että hän oli edelleen täysin pihalla. Jenni käytti tilaisuutta hyväkseen ja pisti oman kysymyksensä väliin.

– No mutta oikeasti, mitä sä täällä teet. Sä et ilmeisesti tullut tapaamaan mua?

– Eiku mä teen castingia, vastasi Pippa.

Pippa etsi osallistujia Homo tuli taloon -ohjelmaan? Jennillä löi täysin tyhjää.

Pippa kumartui ottamaan auton etuistuimelta kansion ja avasi sen. – Meiltä peruutti yksi perhe, kun niille tuli ero. Mä tulin koekuvaamaan tällaisen perheen kuin... Pippa etsi oikeaa riviä kaavakkeesta. – ... Andersson. Tän hakemuksen on lähettänyt Elina Andersson. Kaksi lasta, 7-vuotias ja 3-vuotias, Lilja ja Antero.

Ei voi olla totta. Jenni hautasi kasvonsa käsiinsä. Ei hitto soikoon voinut olla totta.

Pippa katsoi häntä ymmällään.

– Sattuuko siinä sun kaavakkeessa olemaan tämän Elinan miehen nimeä, Jenni kysyi kämmentensä takaa.

Pipan katsoi haroi taas paperia. – Juhani.

– Entä Juhanin sukunimeä?

– No Andersson! Ei kun odotas hetki, se onkin tässä eri rivillä. Niskanen. Juhani Niskanen.

Pippa nosti katseensa hitaasti paperista. Jenni nyökkäsi.

– Mun veli.

– Voi helvetti.

Jenni käveli pää humisten rinnettä takaisin mökille. Heillä oli tullut Pipan kanssa melkein riita. Lopulta hänen oli ollut pakko myöntää, ettei Pippa voinut lähteä takaisin Helsinkiin ilman koekuvausnauhaa, jota hänet oli lähetetty Huhtajärvelle tekemään.

– Vaikka turhaa se kyllä on, Jenni oli vakuuttanut. – Eihän niitä voi ottaa sarjaan mukaan. Enhän mä voi mennä tekemään ohjelmaa mun oman veljen perheeseen.

– Se sun täytyy sitten selvittää tuottajan kanssa, Pippa oli vastannut myötätuntoisesti.

Lopulta Jenni oli opastanut Pipan ajamaan kartanon ja navetan välistä kohti metsäsaareketta, jossa Elinan, Juhanin ja lasten koti sijaitsi.

– Tuletko mukaan, Pippa oli kysynyt vähän sen näköisenä, että pelkäsi äiti-Niskasen ryntäävän metsästä auton tielle moottorisaha kädessään.

– No en tod, vastasi Jenni. Hän oli jäänyt katsomaan, kun Homo tuli taloon -auto katosi näkyvistä.

Kuunsillan terassilla ja pihalla ei näkynyt liikettä. Jenni avasi mökin oven ja astui sisään.

– Pete! Et ikinä usko, mitä tapahtui.

Hiljaista. Yhdistetty keittiö-olohuone oli siisti ja tyhjä. Jenni kurkisti päämakuuhuoneeseen. Petivaatteet oli viikattu siististi sängyn jalkopäähän ja päiväpeitto vedetty paikalleen sotilaallisen siististi.

– Pete?

Jenni huomasi, että hänen äänensä kuulosti pieneltä ja pelästyneeltä. Hän kurkisti kahteen muuhun makuuhuoneeseen, sitten pesuhuoneeseen ja saunaan. Sen jälkeen hän vaelsi takaisin olohuoneeseen.

Vasta nyt hän huomasi sohvapöydällä valkoisen paperin, joka nojasi kukkamaljakkoon. Jo kaukaa näki, että paperilla oli surkean vähän tekstiä, vain pari sanaa.

"Nähdään myöhemmin!" siinä sanottiin. Allekirjoituksena oli pelkkä tyylitelty kirjain P.

Jenni palasi Kuunsillasta suoraan Samun ja Artun luo ja alkoi pakata. Saatuaan kaiken valmiiksi hän kantoi laukkunsa ulos, loi vielä viimeisen silmäyksen eteisestä lähteviin portaisiin, joita oli kesän kuluessa ehtinyt kavuta lukuisia kertoja, ja painoi oven kiinni perässään.

Hän istui odottamaan Pippaa pihakeinuun ja alkoi naputtaa tekstiviestejä.

Vastaanottaja: Pippa. Moi! Mä lähden sun kyydissä Helsinkiin. Voitko käydä noukkimassa mut osoitteesta Leppäkertunkuja 2, kun oot valmis. Etkä sitten sano, että ne olis täydellinen perhe ohjelmaan!

Vastaanottaja: Samu. Hei muru! Hyviä uutisia, saatte yläkertanne takaisin! Mulle tuli yllättäen tilaisuus lähteä työkaverin kyydissä tänään Helsinkiin. Ikävää, ettei ehditty enää nähdä. Mä olen teille ikuisessa kiitollisuudenvelassa (ja muussakin velassa), ja lupaan, että asiaan palataan vielä! :) Rakkaat terkut Artulle ja nähdään toivottavasti pian!

Vastaanottaja: Kesävuokralainen. Hei, Niskasen Jenni tässä! Toivottavasti kesä on mennyt hyvin ja olet viihtynyt kämpässä! Palaan nyt Helsinkiin ja ajattelin tsekkailla, että kaikki on ok ja että asunto on tyhjillään 1.9. alkaen.

Vastaanottaja: Joonas. Hei rakkaat! Toivottavasti teillä on ihan älyttömän romanttista ja ihanaa siellä! Ootte sen ansainneet. Mä lähden nyt Helsinkiin ja aloitan duunit ylihuomenna. Täällä on tapahtunut kummia, mä laitan sulle vaikka viestin Facebookiin myöhemmin tänään. (Ei yhtään jäänyt vaivaamaan, eihän? :) Halaus!

Vastaanottaja: Äiti. Mä lähden sen mun työkaverin kanssa Helsinkiin. Nähdään taas ja isälle terkkuja!

Viimeistä viestiä Jenni mietti pitkään. Hän aloitti ja pyyhki sen moneen kertaan ja tirautti pari turhautumisen kyyneltäkin. Lopulta hän naputteli sen huultaan purren ja otsa rypyssä.

Vastaanottaja: Anu. Hei! Mä oon ihan just lähdössä Helsinkiin. Ikävä, etten ehtinyt käydä moikkaamassa sua. Tässä kesässä oli ehdottomasti parasta, että tutustuttiin! Jos satut näkemään veljeäsi, kerro sillekin, että lähdin Stadiin. Ja anna mun puhelinnumero, jos se pyytää. Mutta vain jos se pyytää. :)

Pippa ajoi pihaan ja tööttäsi. Jenni laittoi puhelimen taskuunsa, otti kassinsa keinun vierestä ja käveli autolle.

Muutaman minuutin kuluttua Huhtajärvi jäi taakse. Kun Jenni kääntyi katsomaan, auton takaikkunasta erottui enää valkoinen kirkontorni.

Keskiviikkoaamuna Jenni heräsi kauan ennen kuin kännykän herätys alkoi piipata. Hän avasi silmänsä ja tuijotti kattoon tajuamatta ensin, missä oli. Sitten hän siirsi vähän katsettaan ja näki Barbien juhlamekoista tehdyn kattolampun, jonka oli saanut ystäviltään lahjaksi edellisenä syntymäpäivänään.
Hän oli omassa kodissaan. Helsingissä.

Jenni otti kännykkänsä yöpöydältä ja vilkaisi sen näyttöä. Ei puheluita eikä tekstiviestejä. Jenni huokaisi ja nousi vuoteesta.
Itse asiassa tämä oli jo toinen aamu, kun hän heräsi omassa sängyssään. Kesävuokralainen oli soittanut maanantaina pian sen jälkeen, kun Jenni ja Pippa olivat päässeet moottoritielle.

– Mä itse asiassa kannoin juuri viimeiset kamani sun kämpästä ulos, tyttö oli kertonut iloisena.

– Mä sain vakituisen kämpän ja pääsin muuttamaan jo tänään.

Paria tuntia myöhemmin Pippa oli pudottanut hänet kotioven eteen.

– Mennäänkö sidukalle, Pippa oli kysynyt, kun Jenni oli ollut juuri lyömässä auton ovea kiinni.

– Ääh, Jenni oli huokaissut.

– Sen kyllä tietää, miten siinä käy.

– Niin tietää, Pippa myönsi. – Ja munkin pitää käydä huomenna Espoossa tekemässä vielä yksi koekuvaus.

– Katsokin sitten, että se on joku huippuhyvä perhe.

Pippa oli hymyillyt vinosti.

– Sun veljen perhe oli kyllä huippuhyvä perhe.

– Älä edes yritä.

– Komea mies, kaunis vaimo, puheliaat lapset, maalaistalo, järvimaisema, perheen oma pikku pikku kartano...

– Lopeta! Jenni oli komentanut nauraen.

Tiistaina Jenni oli puuhastellut niitä näitä: pessyt Huhtajärveltä mukaan kaappaamansa likaiset vaatteet, latonut tavaransa kylpyhuoneen kaappiin ja pistäytynyt lähikaupassa. Myyjä tervehti häntä aivan kuin hän olisi käynyt ostoksilla eilen. Jennistä taas tuntui, ettei hän ollut käynyt tutussa kaupassa pariinkymmeneen vuoteen.

Jenni oli myös soittanut Sari Sandbergille, Homo tuli taloon -tuottajalle, saadakseen vähän lisää ennakkotietoa ohjelmasta. Lyhytsanainen Sari oli vastannut puhelimeen työmatkalla Tukholmassa ja vakuuttanut Jennille pikaisesti vain, että tämä saisi kaiken tarvittavan infon seuraavan päivän palaverissa.
Sari oli kuitenkin meilannut hänelle ensimmäisten jaksojen call sheetit, listat joihin oli merkitty aikataulut ja työryhmän kokoonpano ja yhteystiedot. Jenni löysi ne keskiviikkoaamuna sähköpostissaan ja luki niitä kannettavalta tietokoneelta samalla, kun söi puuroa ja joi mustaa kahvia.

Suurin osa työntekijöistä oli Jennille tuttuja nimiä. Kuvaustiimejä oli ilmeisesti kaksi. Listaa ei ollut lähiaikoina päivitetty, vaan toiseen tiimiin oli edelleen merkitty toimittajaksi Jaana Kilpinen, epäonninen ratsastaja. Kuvaussihteerinä toimi Pippa, kuvaajana Jukka Koistinen ja äänimiehenä Tero Lius. Nimet nostivat hymyn Jennin kasvoille.

Toinen tiimi teki näköjään paljon vähemmän päiviä. Jenni päätteli, että sen tehtävä oli kullakin viikolla käydä yhtenä päivänä kuvaamassa ja haastattelemassa kylpylälomalla rentoutuvaa perheenäitiä.

Ohjelman vastaavaksi tuottajaksi oli merkitty Sari Sandberg. Myös tuotantopäällikkö Henna Kivistö ja ohjaaja Kari Lumme olivat tuttuja nimiä. Jälkimmäistä Jenni hieman ihmetteli, sillä hän muisteli tuottajan sanoneen, että ohjaajana oli joku uusi tyyppi. No, ehkä Sari ei vain tiennyt tai muistanut, keiden kaikkien kanssa Jenni oli tehnyt töitä.

Viimeisenä listassa luki "juontaja" ja sen perässä nimi Oskari Merraskari. Jenni tuijotti nimeä ja mietti, miten tulisi ohjelman tähden kanssa toimeen. Hän ei tuntenut tätä ennestään, mutta mielikuva oli aika karu.

Oskari oli valtakunnanhomo, jolta iltapäivälehdet riensivät aina ensimmäisenä kysymään mielipidettä seksuaalisen vähemmistön asioihin. Eikä pelkästään niihin, vaan kommenttiautomaatti laukoi ajatuksiaan myös miesten ja naisten muodista, sisustuksesta, ruuasta, viineistä, musiikista, elokuvista, teatterista ja ties mistä kaikesta muusta. Kukaan ei oikein osannut sanoa, mikä Oskari varsinaisesti oli ammatiltaan, mutta hänellä oli maine aika vaikeana tyyppinä.

– Täysi narttu, sekä hyvässä että pahassa, Pippa oli vastannut arvoituksellisesti, kun Jenni oli automatkalla kysynyt, millainen Oskari on.

Jenni huokaisi syvään ja joi viimeisen kahvitilkan kupin pohjalta. Hän vilkaisi kelloaan ja yllättyi, että se oli vasta seitsemän.

Tuotantoyhtiö Windmill sijaitsi punatiilisessä entisessä tehdasrakennuksessa Kalasataman lähellä. Rakennuksen seinää koristi yhtiön logo, monista kotimaisista ja kansainvälisistä sarjoista tuttu tyylitelty tuulimylly. Tv-tunnuksessa sen siivet pyörivät vinhasti, seinällä ne sentään pysyivät paikallaan.

Jenni vilkaisi kelloaan. Palaveri oli kutsuttu kokoon kello 14 ja hän oli varmuuden vuoksi lähtenyt kävelemään Vallilasta jo tuntia aikaisemmin. Nyt hän oli tietysti niin paljon etuajassa, ettei kehdannut mennä vielä sisään.

Jennin maha kurni. Hän ei ollut syönyt mitään varhaisen aamiaisensa jälkeen. Kokouksen jälkeen koko työryhmä oli kutsuttu syömään keskustan ravintolaan, mutta siihen oli vielä aikaa. Jenni kääntyi päättäväisesti ympäri ja marssi läheisen leipomon yhteydessä toimivaan kahvilaan.

Sämpylää ja kahvia hotkiessaan Jenni selasi puolihuolimattomasti iltapäivälehteä. Äkkiä hän huomasi katsovansa Oskari Merraskarin melkein sivun kokoista kuvaa.
"Homo tulee kotiisi" kirkui pääotsikko.

Hän uppoutui lukemaan haastattelua. Oskari kehui olevansa juuri oikea – itse asiassa ainoa mahdollinen – valinta formaatin suomalaisversioon.

– Mahtavaa, että Homo tuli taloon tehdään meilläkin, sillä suomalaiset kodit ja varsinkin suomalaiset aviomiehet tarvitsevat kipeästi apuani, Oskari latasi.

Englantilaista kollegaansa, yhtä saarivaltion kuuluisimmista tv-juontajista, hän piti melkein amatöörinä itseensä verrattuna.

– Hihkuva stereotypiahintti, kuului tuomio.

Lehti oli tietävinään, että tuotannon valmistelu Suomessa oli osoittautunut vaikeaksi ja henkilö­vaihdoksiakin oli tehty.

– Meillä on ollut epäonnea, myönsi vastaava tuottaja Sari Sandberg, mutta korosti, että kuvaukset alkaisivat aikataulun mukaisesti seuraavalla viikolla.

– Olen varma, että suomalaiset ovat valmiita tällaisen formaatin rantautumiseen meillekin. Hakijoita ohjelmaan on ollut paljon, tuottaja vakuutti.

Vai niin, Jenni mietti. Siksikö Pippa juoksi ympäri Suomea kuvausten alkua edeltävällä viikolla tekemässä casting-haastatteluja?

Kun Jenni kohotti katseensa lehdestä ja vilkaisi ikkunasta ulos, herra Merraskari käveli juuri kahvilan ohi. Viereisessä pöydässä pari kahville tullutta raksamiestä haalareissaan töni toisiaan virnuillen. – Mennään kysymään adoptoisiko se meidät, toinen miehistä hörähti.

Windmillin vastaanottovirkailija ohjasi Jennin palaverihuoneeseen. Osa sen istumapaikoista oli jo varattu. Huoneessa oli hevosenkengän muotoon aseteltu pöytä, jonka keskellä Sari Sandberg seisoi kumartuneena tutkimaan videotykkiä. Hevosenkengän vastapäiselle seinälle oli viritetty valkokangas, jolla näkyi pysäytyskuvana Homo tuli taloon -brittiversion alkutunnus.

– Ai Jenni, tervetuloa, huikkasi Sari ja tuli kättelemään hänet pöydän yli. – Etsi vain itsellesi istumapaikka, josta näet hyvin. Sä et ole tainnut tätä brittiversiota nähdäkään.

Jenni kiersi kättelemässä muutkin. Kuvaaja Koistinen, parimetrinen roikale poninhännässään ja reisitaskuhousuissaan, nousi seisomaan ja sulki Jennin karhumaiseen syleilyyn.

– Ryhmähali, kiljaisi äänimies Tero ja liittyi syleilyyn. – Tervetuloa takaisin, hän kuiskasi Jennin korvaan.

Kakkostiimistä olivat paikalla vain sen toimittaja ja kuvaussihteeri, hämmentävän nuoren näköiset tytöt Ansku ja Piia. He tekivät projektin harjoitustyönä mediakouluunsa. Ryhmän kuvaaja ja äänittäjä vaihtuivat sen mukaan, ketä sattui kulloinkin olemaan vapaana keikalle.

Viimeisenä pöydän toisessa laidassa istui tuotantopäällikkö Henna. Hän kätteli Jennin asiallisesti nyökäten. Jenni tiesi Hennan ennestään. Tämä oli tiukka täti, jonka jäljiltä aikataulut, hotellibuukkaukset, matkaliput, sponsoriautot, bensakortit ja kaikki muut mahdolliset käytännön asiat olivat aina tip top.

Pippa pölähti huoneeseen juuri, kun Jenni oli saanut itsensä istumaan.

– Moi kaikille, Pippa heitti rennosti ja rojahti istumaan Jennin viereen. Jenni tunsi pienen piston tajutessaan, että koko muu porukka oli ollut kasassa jo monta kertaa ennen tätä.

– No niin, sanoi Sari jättäen viimein videotykin rauhaan. – Pari sanaa teille kaikille, ennen kuin startataan tämä Homo tuli taloon -sarjan virallinen aloituspalaveri.

Jenni katseli ympärilleen ihmetellen, missä oli loppumiehitys, eli Oskari Merraskari sekä ohjaaja Kari. Karien määrä nauratti häntä.

– Me ollaan viime viikolla tehty tämän ohjelman työryhmään pari muutosta, Sari jatkoi. – Ensinnäkin, niin kuin kaikki tietävät, Kilpisen Jaanalle sattui ikävä ratsastusonnettomuus. Hänen tilalleen ykköstiimin toimittajaksi tulee Jenni Niskanen. Jenni onkin suurimmalle osalle teistä vanha tuttu.

Jenni nousi, kumarsi ja vastaanotti aplodit. Tero, Koistinen ja Pippa säestivät niitä kimeillä vihellyksillä.

Sari ryki niin kauan, että kaikki hiljenivät ja pääsivät takaisin istumaan.

– Toiseksi me olemme viime viikolla päätyneet vaihtamaan myös sarjan ohjaajan.

– Täh, äännähti Pippa suu auki. Kaikki muutkin Hennaa lukuun ottamatta näyttivät täysin ällikällä lyödyiltä.

– Koska tästä asiasta kuitenkin puhuttaisiin tai vähintään kuiskittaisiin kentällä, olen päättänyt kertoa suoraan, mitä tapahtui. Kari päätti jättäytyä tästä projektista pois sen jälkeen, kun hän, minä ja Oskari kävimme asiasta pitkän keskustelun. Kun jo tässä vaiheessa alkoi näyttää siltä, että kemiat ohjaajan ja Oskarin välillä eivät toimineet, ei ollut mitään järkeä pistää tuotantoa käyntiin ja sitten vaihtaa ohjaajaa kesken matkan.

– Kuka tämän sitten ohjaa? Koistinen kysyi epäluuloisena. – Ja miksei meille kerrottu aiemmin?

– Teille ei kerrottu aiemmin siitä syystä, että me saimme lopullisen myöntävän vastauksen uudelta ohjaajalta vasta tällä viikolla, Sari vastasi.

Hän vilkaisi ovelle päin.

– Hän ja Oskari liittyvät seuraamme ihan kohta. Halusin, että he tapaavat ensin kahden kesken ja tutustuvat vähän toisiinsa.

Samassa ovi aukesikin ja Oskari astui sisään leveästi hymyillen. Hymy tarttui myös Jenniin, mutta se jähmettyi nopeasti.

Hänestä tuntui kuin joku olisi vetänyt tuolin hänen altaan. Tai itse asiassa lattian.

Oskari Merraskarin perässä palaverihuoneeseen käveli Pete Muurinen.

Homo tuli taloon -brittiversio pyöri valkokankaalla  hämärretyssä huoneessa, mutta Jenni ei oikeastaan rekisteröinyt siitä kuin epämääräisiä kuvia ja ääniä.

Päällimmäisenä kiekui paikallinen päätähti. Viiden minuutin jälkeen Jenni oli valmis yhtymään Oskarin mielipiteeseen miehestä.

Pete oli mennyt istumaan muutaman tuolin päähän hänestä ja kääntyi katsomaan taakseen ainakin kymmenettä kertaa sen jälkeen, kun Sari oli pistänyt dvd:n pyörimään. Pete yritti hymyillä, mutta hänen kaulansa oli niin kierteellä, että ilme meni irvistyksen puolelle. Jenni mulkaisi häntä jäätävästi ja käänsi pikaisesti katseensa takaisin valkokankaalle.

Helvetti, kokki oli keittänyt varsinaisen sopan.

Kun Pete oli kävellyt huoneeseen, Jennin ensimmäinen ajatus oli ollut, että kaikki mitä mies oli kertonut, oli valhetta. Aivan niin törkeästi asiat eivät sentään olleet.

– Niin kuin ehkä tiedätte, Windmill kuvasi keväällä Dubaissa realitysarjaa siellä asuvista suomalaisista. Pete asui silloin siellä, joten palkkasimme hänet paikalliseksi location manageriksi, Sari oli aloittanut esittelynsä.

– Mä olin ollut siellä yhden hotellin ravintolassa töissä jo pari vuotta ja kaipasin vähän vaihtelua, Pete oli pistänyt väliin aivan kuin olisi halunnut iskeä kokkitaustansa heti pöydälle.

– Tuotannolle tuli siellä vähän ongelmia, Sari jatkoi. – No suoraan sanottuna projektiin palkatulle tuottaja-ohjaajalle tuli siellä kuumassa ja kuivassa ilmanalassa vähän turhan jano.

Koistiselta pääsi pieni naurunröhähdys. Hän oli selvästi kuullut juorut aiheesta.

– Siinä vaiheessa kun asiat kantautuivat minun tietooni, ohjaaja ei ollut pystynyt hoitamaan hommiaan kunnolla vähään aikaan. Ainoa syy, ettei tieto tullut nopeammin oli se, että kuvaukset sujuivat kaikesta huolimatta hyvin. Ja se taas oli koko ryhmän mielestä Peten ansiota. Hän oli täysin luontevasti ottanut ohjat käsiinsä ja toimittajan kanssa yhteistyössä tuottanut oikein hyvää sisältöä sovitussa aikataulussa ja budjetissa.

Sari oli vilkaissut Peteä säteilevästi hymyillen ja tämä oli ollut vähän hämillään suitsutuksesta.

– Itse asiassa me emme vielä siinä vaiheessa edes tienneet, että sinulla on myös alan koulutusta.

Alan koulutusta? Jenni oli pyörittänyt silmiään. Miten ihmeessä Pete oli ehtinyt senkin hoitaa? Seuraavaksi varmaan selviäisi, että mies oli toiminut yhden kauden Naurusaarten presidenttinä ja lensi vapaa-ajallaan jumbojettiä.

– Niin, mä kävin muutama vuosi sitten New Yorkissa sellaista alan yksityiskoulua. Opiskelin päivät ja paistoin illat pizzaa, Pete oli selittänyt.

Eli kun Kari Lumme oli Oskarin mukaan löytänyt sisältään pienen homofoobikon, Pete oli se ihmeidentekijä, jonka Sari oli hälyttänyt apuun.

Siinä mies nyt istui ja kääntyi taas kerran tuijottamaan Jenniä. Tällä kertaa Sari vilkaisi heitä kahta tutkivasti ja Pippa tönäisi Jenniä kiusoittelevasti kyynärpäähän. Pippa oli Jennin ja Peten ilmeitä katsellessaan nopeasti tajunnut, että ohjaaja-Pete ja Jennin automatkalla kuvailema häävieras-Pete olivat yksi ja sama mies.

– Se on ihana, Pippa kuiskasi. Jenni näytti hänelle kieltään.

Kun jakso loppui, Sari sammutti dvd-soittimen ja Henna käänsi valot takaisin kirkkaalle.

– Ajatuksia? Sari kysyi.

– Me tehdään NIIN paljon parempi sarja, Oskari ilmoitti itsevarmasti.

– Oikea asenne, Sari kannusti.

– Millaisia perheitä meillä on mukana? Jenni kysyi puolestaan.

Sari vilkaisi Oskaria.

– Tähän formaattiin oikeasti kuuluu, että päätähti menee taloon avoimin mielin. Me emme siis näytä koekuvausnauhoja emmekä mitään muutakaan etukäteen Oskarille. Perheiden nimet, lasten iät, kotipaikkakunnat ja muut perustiedot löydätte call sheeteistä. Oskarille ei muuta kerrotakaan.

– Entä meille? Pete kysyi.

Sari käveli edestakaisin valkokankaan edessä.

– Tämä on nyt aika ainutlaatuinen tilanne, kun molemmat ohjelman sisältöihmiset menevät vaihtoon juuri ennen kuvauksia. Jaana teki kaikki ennakkohaastattelut näitä paria viimeistä Pipan hoitamaa lukuun ottamatta. Kari ja Jaana olivat yhdessä työstäneet alustavat käsikirjoitukset kaikkiin jaksoihin, joihin perheet oli jo ehditty valita.

Jenni nielaisi. Hän alkoi miettiä, oliko sittenkin hypännyt liian syvään veteen ottaessaan homman vastaan tällaisella aikataululla.

– Jenni ja Pete, Sari jatkoi. – Teidän pitäisi heti huomisesta alkaen istua täällä meillä katsomassa kaikki haastattelunauhat läpi ja lukemassa käsikirjoitukset. Jaana on luvannut tulla sairauslomalta katsomaan haastiksia teidän kanssanne ja kertomaan huomioita kuvaustilanteen ulkopuolelta.

Pete ja Jenni nyökkäsivät.

– Sarja on mennyt tuotantoon myös Australiassa, Sari ilmoitti. – Ja koska tämä on Windmillin oma formaatti, olemme saaneet sieltä yhden jakson käsiimme, vaikka ohjelma ei ole vielä alkanut edes pyöriä tv:ssä. Eiköhän katsota tämä pois, ja käydä sen jälkeen vielä aikatauluja ja teknisiä yksityiskohtia läpi. Sitten onkin aika lähteä murkinalle.

Jenni ja Pete istuivat vastapäätä toisiaan Cantina West -ravintolan pitkän pöydän toisessa päässä. Kaikki muut istuivat kääntyneenä kohti toista päätä, jossa Oskari suolsi loputtomasti meheviä julkkisjuoruja. Pete ja Jenni istuivat vaiti.

Jenni tuijotti fajitas-lautastaan, Pete häntä.

– Mä en vaan tiennyt, miten mä olisin kertonut, Pete sanoi äkkiä. Hän vilkaisi sivulleen varmistaakseen, että Oskarin juuri käsittelyssä oleva tarina kahden BB-julkkiksen kissatappelusta oli vienyt kaikkien muiden huomion. Se oli.

– Tuntui ettei tullut sopivaa hetkeä, mies jatkoi.

Jenni nosti katseensa lautasestaan.

– Mä näen tässä yhden positiivisen asian, hän sanoi sarkasmia äänessään.

Pete katsoi häntä kysyvästi.

– Saattaa olla mahdollista, että sä pidät mua tv-alan ammattilaisena.

– Totta kai mä pidän. Ja niin pitää kaikki muutkin, Pete sanoi nopeasti.

– Sä ehkä tiesit ammattilaisten nyrkkisäännön: kuormasta ei syödä. Työkavereiden kanssa ei ikinä aleta säätää mitään. Joten sun piti vietellä mut, ennen kuin mä saan tietää, että me ollaan työkavereita.

Pete räjähti nauramaan.

– Mä tiedän tosta nyrkkisäännöstä ainoastaan sen, että tv-alan ammattilaiset rikkoo sitä minkä kerkiää.

Jennin suupieltä nyki.

– Sellaistako teillä oli siellä Dubaissa?

– Muilla ehkä. Mä en ollut silloin vielä ammattilainen.

Mies ojensi kätensä pöydän yli. – Rauha? hän kysyi.

– Rauha, Jenni myöntyi käteen tarttuen.

Hänen olisi pitänyt olla vihainen, mutta hän ei jaksanut. Siihen oli kolme syytä. Ensinnäkin, hän vihasi olla vihainen. Toiseksi, heidän piti joka tapauksessa huomisesta alkaen tehdä tiiviisti töitä yhdessä. Kolmanneksi, Pete oli vain kerta kaikkiaan liian syötävän ihana.

Sitä paitsi asioiden saamalla käänteellä oli yksi hyvä puoli. Peten katoaminen ja parin päivän radiohiljaisuus ei siis johtunutkaan siitä, että tämä ei ollut kiinnostunut. Miesparka ei vain ollut tiennyt, miten kertoa hänelle, että aikoi seuraavat pari kolme kuukautta pyöriä ympäri Suomea Jennin ja homon seurassa.

Jenni katseli miestä tutkivasti. Tämä oli huojentuneena palannut takaisin kana-annoksensa kimppuun saatuaan asiat selviksi Jennin kanssa.

Mitähän Pete arveli, että nyt tapahtuisi? Tämä ehkä luuli, että he jatkaisivat muitta mutkitta siitä, mihin olivat Kuunsillassa jääneet, mutta asia ei ollut niin yksinkertainen. Jenni itse asiassa uskoi äsken mainitsemaansa nyrkkisääntöön, oli sitä sitten käytännössä olemassa tai ei. Hän oli nähnyt tuotantojen muuttuvan vaikeaksi, kun työryhmän ihmissuhteet olivat menneet solmuun.

Tästä keikasta riippuisi hänen tulevaisuutensa alalla. Halusiko hän hermoromahduksen jälkeen profiloitua toimittajaksi, joka jakoi peppua ohjaajalle, ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa oli kuvattu?

Pöydän toisesta päästä kuuluva huuto keskeytti Jennin mietteet.

– Tarjoilija, kymmenen tequilaa! tilasi Oskari käsi pystyssä.

DTM:n valomerkki lähestyi ja Jennillä ja Petellä oli erimielisyyksiä siitä, mihin suuntaan heidän pitäisi lähteä. Pete veti Jenniä kohti tanssilattiaa ja viimeisiä hitaita, Jenni taas piti kiinni miehen hihasta ja suuntasi päättäväisesti – joskin hieman horjuen – kohti baaritiskiä. Lopulta Jenni voitti.

Oskari piti tiskillä hoviaan ja päivitteli edelleen suureen ääneen, että tuottaja oli lähtenyt kotiin jo edellisen baarin jälkeen ja ilmoittanut työryhmälle, että piikki menisi samalla kiinni.

– Aloituskaronkassa! Oskari julisti. – Kun meidän pitäisi rakentaa se yhteishenki, jolla tehdään huippuhyvää tv-ohjelmaa. Siihen nyt vain tarvitaan rajaton määrä alkoholia!

– Jotkut ovat alkaneet ilmeisesti jo ihan kiitettävästi rakentaa sitä yhteishenkeä, vinoili Koistinen Jennille ja Petelle tuoppinsa takaa. Kuvaaja oli illan aikana kumonnut tynnyrillisen verran olutta mutta näytti tapansa mukaan vesiselvältä.

– Me aloitettiin jo viime viikonloppuna, Pete julisti ja veti Jennin kainaloonsa. – Tää tyttö ei ole mikään helppo nakki. Mun piti kaataa sen päälle tomaattikeittoa ja syöttää sille kilokaupalla voileipiä, ennen kuin mä sain sen sänkyyn.

– Kauheesti ruokaa tossa tarinassa, Jenni kihersi. Ehkä loppujen lopuksi oli parempi, että kaikki saisivat tietää heidän tunteneen jo ennestään, hän päätteli loogisesti.

Pippa riensi hikisenä tanssilattialta tilaamaan viimeistä karpalovodkaa ennen valomerkkiä.

– Missä on jatkot? hän tiedusti saatuaan juoman käteensä kumottuaan siitä melkein puolet kerralla.

– Ei missään, ilmoitti Pete.

– Mulla ja Jennillä on huomenna duunia.

Jenni nosti molemmat kätensä ilmaan. – Eiku jatkot mulla! hän kiljaisi.

Jenni raotti varovasti toista silmäänsä ja sulki sen saman tien. Kirottu aurinko.

Hän tunsi huulet otsallaan ja avasi uudelleen silmänsä. Peten kasvot tuijottivat häneen lähietäisyydeltä.

– Huomenta, Pete sanoi.

Jenni murahti.

– Keittiössä on vahvaa kahvia ja olohuone on tyhjä. Mä lähetin viimeiset juhlijat taksilla kotiin joskus viiden maissa.

– Et sitten itse lähtenyt?

Pete naurahti ja veti hänet syliinsä.

– En. En sitten lähtenyt.

Jenni huokaisi ja sulki taas silmänsä. Ihan kohta hän nousisi ja lähtisi töihin ja miettisi, mitä tekisi Peten kanssa. Ihan kohta. Mutta ei ihan vielä.

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.