Me Naiset
|
Kira Poutanen

Catherine ja Frank ovat päätyneet pariisilaisen hotellihuoneen sänkyyn. Yhtäkkiä Catherine herää painajaismaiseen tilanteeseen: Frank näyttää elottomalta.

Catherine 19. kesäkuuta klo 0.46

Mitä tapahtuu?! huudan ääneen. Olen herännyt säpsähtäen pariisilaisen hotellihuoneen sängystä tukka sekaisin ja henki vanhalta viinalta lemuten.

”Voi kuoleman yrjö mikä haju!” jatkan ääneen ajattelemistani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koko huone haisee halvalta punaviiniltä ja oksennukselta, mutta karmeinta tilanteessa ei kuitenkaan ole haju vaan edessäni aukeava kammottava näky.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Frank makaa polvilleen lyyhistyneenä lemuavan ja yököttävän punertavan oksennuslammikon keskellä täysin liikkumatta. Ei, ei, ei. Tämä ei voi olla totta. Mitä on tapahtunut? Kuinka kauan olen  nukkunut? Ja mitä sillä aikaa on ehtinyt sattua?

”Frank! Herää! FRANK! HERÄÄ!” huudan ja tökin Frankin hervotonta ruumista sormellani.

Mitään ei tapahdu. Tämä ei voi olla todellista. Ensin järjestän koko Euroopan lentoliikenteen kaaokseen ja sitten tapan saksalaisen liikemiehen omaan oksennukseensa! Mahtavaa, Catherine, jatka samaan malliin! Minun on ehdottomasti lopetettava kaikenlainen matkustaminen. Jos selviydyn
tästä kriisistä, lupaan, etten enää koskaan poistu Toulousesta mihinkään. Koko tämä karmea päivä on ollut selvä merkki siitä, että minun on todellakin tarkoitus viettää loppuelämäni tiukasti kotikaupunkini kehätien sisäpuolella.

Mutta sitä ennen minun on selviydyttävä tästä hetkestä. Haloo! Kuuleeko Catherinen ajattelukeskus, nyt olisi hyvä herätyksen paikka! Mitä tällaisessa tilanteessa tehdään? Miten liikemiehiä pelastetaan oksennuslammikoista?

Tökkään Frankia vielä kerran ja nipistän häntä korvanlehdestä niin tiukasti kuin uskallan.

Ei edelleenkään mitään reaktiota. Pakko soittaa apua. Mutta mistä? Ninan nimi välähtää ensimmäisenä mieleen, mutta kuulostaa kyllä todella naurettavalta vaihtoehdolta. Miten Nina muka voisi satojen kilometrien päästä auttaa minua tässä akuutissa oksennustilanteessa? Huomaan silti näppäileväni hänen numeronsa kännykkääni salamannopeasti.

”Catherine, mitä hemmettiä?” Nina murisee puhelimeensa kesken uniensa heränneenä.

”Nina moi, minä tässä, mitä pitää tehdä, jos joku on sammunut omaan oksennukseensa?” kysyn mahdollisimman nopeasti ja selkeästi. Nyt ei ole aikaa jutella mukavia säästä tai kysellä turhia kuulumisia. Nyt mennään kerrankin suoraan asiaan.

”Mitä sä nyt taas olet mennyt tekemään, Catherine?!” Nina
sanoo ja kuulostaa epäilyttävästi hermostuneelta, lastaan toruvalta äidiltä.

”Miten niin taas?” vastaan vihaisesti. ”Tämä on varmasti vasta toinen kerta mun elämässä, kun mä kysyn sulta neuvoa jossain todellisessa kriisitilanteessa. Sinä sitä vastoin olet ollut muutamassa todella oudossa tilanteessa, jossa mä olen aina…”

”Okei, okei, hyvä on”, Nina huokaa.

”Eli älä nyt esitä mitään turhia lisäkysymyksiä, kerro vain, mitä pitää tehdä, kun tyyppi on sammunut omaan oksennukseensa, okei?” sanon tiukasti ja melkein kuulen, miten Nina huolestuu langan toisessa päässä.

”Tota, hetkinen, siis… öö… ensin katsot, ettei se tukehdu, isket sen kylkiasentoon ja soitat ambulanssin paikalle tai vaikka…”

”Okei, kiitos, Nina”, vastaan nopeasti ja suljen puhelimen. Voin melkein kuvitella Ninan hölmistyneen ilmeen.

Sitten painan hotellihuoneen lankapuhelimesta vastaanoton näppäintä ja pyydän heitä kutsumaan paikalle lääkärin mahdollisimman nopeasti. Vastaanoton mies tuntuu hänkin huolestuvan puhelimessa, mutta lupaa lähettää kotikäyntejä tekevän tutun lääkärin huoneeseemme pikavauhtia.

Nyt minun on siis vain hoidettava Frank kylkiasentoon ja estettävä häntä tukehtumasta kieleensä tai karmean hajuiseen oksennukseensa. Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Frank näyttää polvilleen luhistuneenakin valtavalta jättiläiseltä. Yritän asettaa jalat tarkasti oksennuslaatan molemmin puolin ja hengittää samalla suun kautta, etten ala itsekin yökätä. Työnnän kädet Frankin kainaloiden alle, pinnistän voi-mani äärimmilleen ja nostan jättimäistä ruhoa ilmaan niin korkealle kuin pystyn. Yläruumis nousee hiukan käsieni mukana, mutta polvet pysyvät kuin liimaantuneina lattiaan. Raivostuttavaa. Yritän vielä, puuskutan ja hikoilen, mutta lopputulos on entistäkin surkeampi. Tästä ei tule yhtään mitään. Frank on todennäköisesti jo kuollut tai vetää viimeiset henkosensa ennen kuin minkään maailman lääkäri ehtii paikalle häntä pelastamaan.

Juuri samalla hetkellä Frank örähtää ilmoille jonkinlaisen kummallisen kurkkuäänteen kuin merkiksi siitä, ettei tilannetta kuitenkaan ole vielä täysin menetetty. Päätän soittaa vastaanoton kaverin paikalle. Tarvitsen selvästi apua – niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Hetken kuluttua oveen koputetaan ja sisään astuu tumma, Karim-taksikuskia kummasti muistuttava hotellivirkailija, joka melkein pyörtyy nähdessään (ja haistaessaan) edessään levittäytyvän kohtauksen.

”Ma-ma-mademoiselle, mitä täällä on tapahtunut? O-onko monsieur kunnossa?” Karim Kakkonen änkyttää ja tuijottaa maassa kykkivää Frankia naama kalpeana.

”No, sitähän tässä nyt juuri yritetään selvittää. Ainakin hän hengitti vielä minuutti sitten, eli ihan vielä ei tarvitse poliiseja kutsua paikalle. Voitteko ystävällisesti auttaa minua nostamaan hänet sängylle kylkiasentoon?” sanon ja yritän tuijottaa edessäni tärisevää hotellivirkailijaa tiukasti ja vetoa­vasti suoraan silmiin. Nyt olisi tosi kiva, jos joku muukin alkaisi aktiivisesti toimia tilanteen pelastamiseksi eikä vain kauhistelisi.

”Ky-ky-kyllä… kai”, Karimin sukulaispoika vastaa eikä tee elettäkään tarttuakseen Frankin hervottomaan ruumiiseen.

”Tartu häntä kainaloista ja nosta sitten niin korkealle kuin pystyt. Minä yritän samalla kiskoa jalat ylös maasta. Yhdessä heitämme hänet sängylle, okei?” sanon ja asetan miehen kädet määrätietoisesti Frankin käsivarsien alle. ”N-Y-T, NYT!” huudan ja kiskaisemme ähkäisten saksalaisen jättiläisen ylös maasta.

”Hyvä, hyvä! Tämä toimii!” hihkaisen ja alan hivuttaa Frankin löysiä jalkoja kohti sänkyä.

Olemme juuri saamassa Frankia sängylle turvalliseen kylkiasentoon, kun ovi aukeaa ja sisään paukkaa hermostuneesti kovalla äänellä huutava kotikäyntilääkäri.

”Mitäs täällä oikein puuhaillaan?!” hän sanoo lähes kiljuen ja melkein kompastuu oven vieressä pyörivään matkalaukkuuni.

Virkailijakantoapurini säpsähtää, päästää irti Frankin yläruumiista, minkä seurauksena se valahtaa löysänä takaisin lattialle ja suoraan pahimpaan oksennuslammikkoon. Yäk, yäk, yäk.

”No voi yrjö! Etkö sä nyt yhtä yläkroppaa osaa sängyssä pitää”,  ärähdän ja yritän turhaan pidellä Frankin jalkoja poissa lattialta.

”A-A-Anteeksi!” Karim Kakkonen – joka todennäköisesti onkin vähintään Karim-ystävämme pikkuserkku tai kummin kaima – änkyttää ja liimautuu kiinni takanaan olevaan seinään, mahdollisimman kauas oksennuksessa kieriskelevästä Frankista.

”Mitä te oikein olette tälle miesraukalle tehneet?!” lääkäri huutaa lähes suoraan korvaani – hän tarvitsisi todennäköisesti itsekin muutaman kotikäynnin korvalääkärikollegaltaan, mies on selvästi puolikuuro.

”No ei yhtään mitään, mehän tässä nimenomaan yritämme auttaa häntä!” minä älähdän ärsyyntyneenä ja täysin kyllästyneenä niin avuttomaan Karimin pikkuserkkuun kuin yrjö-Frankiin ja vieressäni kiljuvaan lääkäriinkin.

”Mademoiselle on yksin vastuussa koko tilanteesta, minun tullessani monsieur oli jo tässä tilassa”, pikkuserkku sanoo nopeasti kuin kaveristaan vasikoiva pikkupoika.

Tilanne alkaa vaatia jo todellisia zen-munkin kärsivällisyystaitoja. Suljen hetkeksi silmäni ja yritän hengittää mahdollisimman syvään lyömättä tai haukkumatta ketään pataluhaksi.

”No voi helvetti! Eikö joku nyt voi nostaa tätä äijää tähän sängylle ja varmistaa, ettei se ole jo kuollut – esimerkiksi nauruun tässä tätä meidän sähläilyä seuratessaan!” huudan ja tällä kertaa lääkärikin tuntuu kuulevan, mitä sanon.

Hän tarttuu Frankia kainaloiden alta ja heilauttaa tämän kerralla sängylle tyylipuhtaaseen kylkiasentoon ja kiskaisee heti
perään Frankin kielenkin ammattitaitoisesti suusta ulos.

”No niin”, hän sanoo, kurkistaa sisään Frankin suuhun ja liukastuu samalla lattialla edelleen lojuvaan oksennukseen. ”Au, au auts!” hän huutaa ja on selvästi satuttanut häntäluunsa kipeästi. Kohta me olemme varmasti kaikki lääkärihoidon tarpeessa.

Kohtaus on kuin suoraan jostain Chaplinin elokuvasta. Ellen olisi yksi tilanteen päänäyttelijöistä, voisin ehkä purskahtaa nauruun. Mutta valitettavasti minulle on valittu päärooli illan farssi-komedian huippunäytöksestä.

”Hupsista keikkaa!” lääkäri huutaa, ottaa tukea vierellään vaarallisesti huojuvasta vanhasta yöpöydästä ja nousee takaisin ylös. Tämä hotellihuone ei varmasti koskaan ole nähnyt näin paljon hurjaa toimintaa yhtenä iltana. Tai mistä minä mitään tiedän. Ollaanhan nyt kuitenkin Pariisissa…

”Voisitteko puhdistaa lattian?!” häntäluuvammainen lääkäri karjuu ja katsoo jostain kumman syystä suoraan minuun.

Minä siirrän katseeni suoraan Karimin pikkuserkkuun ja nyökkään häntä hakemaan siivousvälineet mahdollisimman nopeasti paikalle. Hän katsoo minua silmät laajenneina eikä taaskaan tee elettäkään toimiakseen, vaikka juuri hän on ainoa meistä, joka kuuluu tämän kummallisen hotellin varsinaiseen henkilökuntaan.

”No jo on hemmetti! Ja sitä paitsi koko tämä kohtaus on
todennäköisesti juuri Karimin ravintolavinkin syytä. Se Frankin syömä viinikukko oli ihan varmasti jotain vanhentunutta lihaa, joka saisi vahvavatsaisimman merimiehenkin viettämään koko yön pää vessanpöntössä”, mumisen ja lähden sitten kaikesta huolimatta käytävälle etsimään siivouskomeroa.

Tästä hotelliyöstä en todellakaan aio maksaa pennin pyörylää. En Karimille enkä kenellekään hänen sukunsa edustajalle. Ja minä kun luulin vielä hetki sitten saavani vihdoin aitoa eurooppalaista hotelliseksiä keskellä Pariisin lämmintä yötä! Heh heh. Todella hupaisaa. Melkein naurattaisi, ellei oksettaisi niin paljon.

Käytävällä olevien muiden huoneiden ovet alkavat avautua karjuvan lääkärimme ja muun rymyämisemme ansiosta. Toivotan kaikille kuikuilijoille hyvää yötä ja pyydän heitä palaamaan
takaisin uniensa pariin, täällä ei nimittäin ole mitään erityistä nähtävää. Silti huomaan muutaman silmäparin seuraavan ovenraoista edelleen hyvinkin tarkasti, kuinka kiskon käytävän päässä olevan siivouskomeron oven auki ja nappaan mukaan mopin, muoviämpärin, kasan rättejä ja pari kirkkaanväristä pesuainepulloa. Vilkutan ihailijoilleni pirteästi ja juoksen takaisin pahan onnen huoneeseen numero 302.

”Kiitos, mademoiselle, voitte nyt pyyhkiä ja puhdistaa lattian!” lääkäri huutaa heti minut ja moppini nähdessään. Ilmeisesti hän kuuluu siihen kivikautiseen koulukuntaan, jonka mukaan siivoaminen on automaattisesti naisten hommia. Tekisi mieli alkaa vaatia häntä välittömästi lähtemään hakkaamaan puita läheiseen puistoon, tappamaan citykaneja paljain käsin tai suorittamaan jotain muuta vastaavaa miehille kuin luonnostaan kuuluvaa toimintaa.

Nyt ei kuitenkaan taida olla oikea hetki alkaa lukea feminististä julistusta hotellihuoneessani riehuville, toinen toistaan kummallisemmille mieshenkilöille, joten vedän vain syvään henkeä suun kautta ja alan vähin äänin mopata Frankin kuvottavaa laattaa lattialta. Voin sitten aloittaa tästä hyvästä siivousselibaatin vaikka heti huomenna.

”Mikä nimenne on?!” lääkäri huutaa samaan aikaan Frankille ja epäilee tämän menettäneen muistinsa, kun ei heti saa vastausta
kiperään kysymykseen.

”Hän on saksalainen, hän ei puhu ranskaa”, huudan kuuron lääkärin korvaan.

”Vai niin, hmmm… tilanne on siis vakavampi kuin kuvittelinkaan, minä en nimittäin puhu saksaa”, vastaa lääkäri otsa kurtussa ja näyttää siltä kuin aikoisi jättää pelastusoperaation kesken vain puutteellisen kielitaitonsa takia.

”Frank!” sanon Frankille ja taputan häntä kevyesti poskelle.

Kuin ihmeen kautta Frank tuntuu virkoavan ja avaa silmänsä.

”Mi-mitä?” hän sanoo englanniksi ja tuijottaa minua ihmeissään. Silmät näyttävät sameilta, mutta ainakin hän on hengissä.

”Kysy häneltä mikä vuosi nyt on”, lääkäri huutaa vierestäni.

”Mikä vuosi nyt on, Frank?” teen työtä käskettyä, vaikka arvelen Frankin muistin olevan täysin kunnossa – ainakin mitä nyt viimeiseen vuoteen tulee, viimeisistä tunneista en menisi niinkään takuuseen.

”Tiikerin vuosi”, Frank sanoo ja virnistää minulle ja lääkärille.

”Mitä hän sanoi?!” lääkäri karjuu, ja nyt minuakin alkaa todella naurattaa. ”Tilanne on todella vakava, jos potilas ei muista vuosilukua tai Ranskan tasavallan presidentin nimeä!” tohtori jatkaa entistäkin huolestuneemman näköisenä, mutta minä en saa enää nauruani millään loppumaan.

”Oletko kunnossa, Frank?” kysyn hetken kuluttua hihitykseni lomasta.

”Määrään hänelle pahoinvoinnin estävää lääkitystä sekä erittäin tehokasta päänsärkylääkettä. Kaksi tablettia nyt ja yksi tabletti tarvittaessa, jos alkaa oksettaa tai päätä jomottaa”, lääkäri määrää ja kirjoittaa punainen kynä sauhuten reseptiä pieneen taskulehtiöönsä.

”Päätä särkee ja vähän heikottaa”, Frank vastaa hiljaa.

”Ai niin… Kuka on Ranskan tasavallan presidentti?” kysyn sitten vielä virnistäen.

”Mitä? Öö… no, se hermostunut pieni mies, jolla on korkeammat korot kuin ilmeettömällä mallivaimollaan”, Frank sanoo, ja minä ilmoitan lääkärille tilanteen olevan vihdoin täydessä hallinnassa.

Kun karjuva lääkäri ja edelleen kauhusta värisevä Karim Kakkonen ovat vihdoin poistuneet, lattia kiiltää jälleen puhtaana ja tuoksuu kummalliselta kukkaispesuaineelta. Frank on saanut lääkkeensä ja nukkunut vieressäni sikeästi jo jonkin aikaa. Minuakin väsyttää, torkun vähän, mutten uskalla jättää Frankia kokonaan yksin, ties mistä tilasta löydän hänet, jos päästän hänet silmistäni.

Piip piip piip piip. Kännykkäni alkaa piipittää laukussani uuden tekstiviestin merkiksi. Frank nukkuu niin sikeästi, ettei reagoi
ärsyttävään ääneen mitenkään.

Kaivan kännykän esiin laukustani ja huomaan saaneeni tekstiviestin tuntemattomasta numerosta sekä yhden puhelun, jota en ilmeisesti ole oksennuskarusellin keskellä kuullut.

Puhelu on Philippeltä, ja soittoaika on 01.56. Mitään viestiä hän ei ole jättänyt, mutta jo se, että Philippe soittaa riidan jälkeen, on häneltä käsittämättömän suuri saavutus. Yleensä olisin tässä vaiheessa jo kauan sitten näppäillyt hänen numeronsa puhelimeen ja olisin täyttä häkää pyytelemässä anteeksi aikaisempaa typerää käytöstäni. Mutta nyt sellainen ei jotenkin tule edes mieleen. Tämä on ensimmäinen kerta Philippen kanssa, kun minun ei tee mieli pyydellä anteeksi, kun en edes ole tehnyt mitään väärää.

Olen liian monta kertaa käyttänyt hänen kanssaan anteeksi-
sanaa jonkinlaisena laastarina, jolla olen voinut hoitaa kuntoon myös toisen aiheuttamat haavat. Ehkä minun olisi korkea aika palata sanan alkuperäiseen käyttöön ja pyytää anteeksi vain silloin, kun siihen on jokin järkevä syy – jos olen esimerkiksi tehnyt jotain väärää. Nyt sellaista syytä ei ole, joten päätän jättää Philippen rauhaan. Jos hänellä on jotain tärkeää asiaa, hän voi soittaa uudestaan. Tai jopa jättää viestin.

”Krohsytsyphhh”, sanoo Frank vieressäni unissaan. Hän on selvästi asiasta täysin samaa mieltä.

Tunnen itseni yhtäkkiä todelliseksi voittajaksi.

Sitten näppäilen esiin tuntemattomasta ranskalaisesta numerosta tulleen tekstiviestin. Se on ilmoitus matkanjärjestäjältäni.

”Itsestämme riippumattomasta force majeure -syystä johtuen olemme joutuneet peruuttamaan kaikki charter-lentomme Turkkiin seuraavilta kolmelta päivältä. Voitte tiedustella lisätietoja mahdollisia korvausvaatimuksianne varten toimistostamme heti huomenna. Ystävällisesti, Les Sunny Travels France.”

Huomaan huokaavaani syvään. Kuin suuri paino olisi yhtäkkiä nostettu niskastani. Tilanteeni on ensimmäistä kertaa pitkään
aikaan täysin selvä. Olen Pariisissa eikä minulla ole kiire yhtään
mihinkään. Voisin nousta nyt heti sängystä, napata matkalaukun mukaani, kävellä ulos hotellista ja jatkaa matkaani juuri sinne, minne nenä näyttää. Pian kummallinen Frank ja seikkailumme Pariisin lentokentällä ja hotellissa olisivat pelkkä hämärä, huvittava muisto.

”Huonoja uutisia?” Frankin ääni kuuluu yhtäkkiä vierestäni. Hän on herännyt ja näyttää kal­pealta, mutta silmissä on onneksi jo aitoja elonmerkkejä.

”Mun lennot on peruutettu. Ja samalla koko loma. Ei ole mitään järkeä lähteä Istanbuliin vain pariksi päiväksi”, sanon hiljaa.

”No se on ikävämpi juttu se”, Frank vastaa.

”Eli aika hyviä uutisia itse asiassa”, lisään sitten ja naurahdan.

”Minähän sanoin, että tämä tuhka oli minulle selvä merkki. Tiesin, etten oikeasti halunnut edes lähteä sille typerälle lomalle.”

”Okei, no hyvä juttu sitten.”

Tuijotamme molemmat hetken hotellihuoneen vastakkaisen seinän ruskeankukikasta tapettia.

”Ja kiitos vielä, että pelastit minut oksennustukehtumiselta. Moni matalamoraalisempi neitokainen olisi ottanut samassa tilanteessa aika nopeasti jalat alleen”, Frank sanoo sitten rauhallisesti.

”Eipä kestä”, vastaan yhtä rauhallisesti ja tartun jostain syystä Frankia kädestä. Ei mitään hajua, miksi. Se vain tuntuu jotenkin kuuluvan tähän tilanteeseen. On sitä paitsi varmasti täysin turha jatkaa jonkinlaisen hienon etäisyyden pitämistä, kun on juuri nähnyt toisen heiluvan hervottomana omassa oksennuksessaan. Ja nyt tuntuu vain kivalta, etten ole ihan yksin uuden tilanteeni kanssa.

”Mä en soittanut Philippelle”, sanon sitten kuin se olisi dramaattinenkin tunnustus.

”Jaaha, vai niin”, Frank sanoo, enkä ole varma kuulenko hänen äänessään pienen huvittuneen hymähdyksen vai en.

”Mä en vaan jaksa enää. Mä haluan luovuttaa”, sanon hiljaa ja painan pään Frankin olkapäälle.

”Tiedän tunteen”, hän sanoo ja painaa silmät takaisin kiinni.

Aamuaurinko kurkkii hotelli­huoneen rumien verhojen takaa sänkyymme. Silmät tuntuvat turvonneilta, ja kieli tarttuu ikävästi kuivan suun seinämiin. Hetken joudun oikeasti miettimään, missä olen, mutta muistini palaa hetkessä, kun näen Frankin seisovan täydessä liikemiessotisovassaan ikkunan edessä kännykkä korvallaan.

”Aivan, hyvä on. Kiitos tiedoista, näkemiin”, hän sanoo luuriin ja sulkee sitten puhelimen.

”Huomenta, Sunshine! Toivottavasti nukuit hyvin”, hän jatkaa kääntäen katseensa minuun.

Tunnen itseni homssuiseksi Frankin siistin olemuksen rinnalla.

”Joo, ihan hyvin joo, kiitos”, vastaan ja yritän suoristella pörröttyneitä hiuksiani.

Miten tällaisessa tilanteessa on tarkoitus käyttäytyä? Olo on yhtäkkiä kumman hämmentynyt.

”Koneeni Helsinkiin lähtee viiden tunnin kuluttua”, Frank lisää sitten ehkä ihan hiukkasen surullisesti. Tai ehkä minä vain kuvittelen. Frankin kaltainen liikemieshän on varmasti vain huojentunut päästessään tästä kaaoksesta takaisin tuttuun bisnesmaailmaansa takomaan lisää rahaa.

”Vai niin, no sehän on hyvä juttu”, vastaan mahdollisimman reippaasti.

”Joo, niin on”, Frank vastaa ja alkaa suoristella kravattiaan. ”Että tuota… minä voin kyllä maksaa tämän hotelliyön. Aiheutinhan minä sinulle kuitenkin rauhallisten yöunien sijasta lähinnä pelkkää stressiä ja siivousharjoituksia… Ja sitä paitsi saan joka tapauksessa kaikki kulut työnantajaltani takaisin”, hän jatkaa.

”Kiva, kiitos, ihan hauska yöhän tästä loppujen lopuksi tuli”, valehtelen sujuvasti.

Frank hymyilee minulle ensimmäistä kertaa aidon tuntuisesti. Ja alkaa sitten keräillä tavaroitaan hermostuneesti kokoon.

”Oli  kiva tavata”, sanon ja nousen vaivalloisesti ylös sängystä.

”Joo, niin oli”, Frank vastaa ja iskee kylpyhuoneesta nappaamansa shampoon ja saippuan tottuneesti taskuunsa.

”Keräätkö sä hotellin saip­­­puoita vai?” kysyn naurahtaen.

”Miten niin? Ai… ei kun ajattelin vain, että nyt tuntuu siltä, ettei
enää koskaan voi matkustaessa olla liian hyvin varautunut mahdollisiin hätätilanteisiin”, Frank vastaa nauraen.

”Joo, siltä tosiaan tuntuu”, sanon ja alan nostaa matkalaukkuani ylös lattialta.

”Sinun ei tarvitse vielä lähteä mihinkään, Catherine. Voit hyvin jäädä aamupalalle. Check out on vasta puolenpäivän maissa.”

”No… aamiainen kieltämättä maistuisi”, sanon ja lasken matkalaukun takaisin maahan. ”Kiitos.”

”Eipä kestä. Joo, okei, no… ei kai sitten muuta kuin hyvää jatkoa”, Frank sanoo ja saa kummallisen kuristuksen tarttumaan kurkkuuni.

Mistä ihmeestä se oikein johtuu? Pelkäänkö jääväni yksin
omien päätösteni kanssa vai haluaisinko sittenkin oikeasti lähteä
lomailemaan Suomeen – siellä ei tarvitsisi varoa auringonpistoksia tai ihon palamista. Vai onko kysymys jostain muusta vieläkin älyttömämmästä?

”Joo… hyvää jatkoa sullekin. Toivottavasti se sun tärkeä bisnesdiili menee putkeen ja susta tulee todella rikas ja onnellinen”, sanon muka vitsikkäästi, mutta kuulostankin aivan liian surulliselta.

”Kiitos, joo toivotaan niin. Törmätään toivottavasti taas joskus, kun taivaalta sataa tuhkaa”, Frank sanoo ja kävelee ovesta ulos.

”Hei hei”, kuiskaan ja alan salaa itkeä heti, kun hän on sulkenut oven takanaan.

Itku johtuu varmasti vain käsittämättömästä tuhkapilvien, sämpylänmetsästyksen, valtavan alkoholimäärän, kummallisen
kalakeiton ja oksennuskatastrofien aiheuttamasta tappavasta
väsymyksestä. Ja Philippestä. Ja siitä, että tajuan vihdoin, etten mitenkään voi enää elää hänen kanssaan. Ja mennä Istanbuliin juomaan neonvärisiä cocktaileja hänen kanssaan ja esittämään, että kaikki on hyvin ja että olen onnellinen, kun en vain ole.

Kyyneleet tuntuvat kuumilta katkonaisen yön pöhöttämillä poskilla. Tunnen oloni äärettömän yksinäiseksi. Tulivuori on pyyhkinyt tulisella tuhkallaan koko entisen elämäni pelkäksi muistoksi takaraivoon ja valokuviksi tietokoneen ruudulle. Tänä aamuna taivaalla on kuitenkin jo vähemmän tuhkaa ja minun uusi elämäni voi vihdoin alkaa. Loppuelämäni ensimmäinen päivä on aurinkoinen, ja siihen kuuluu hotelli­aamiainen. Ehkä tämä ei lopulta olekaan niin surullista.

Pesen nopeasti väsyneet kasvoni kylpyhuoneessa, käyn suihkussa
ja kaivan matkalaukusta esiin meikkilaukun ja puhtaat vaatteet. Meikkaan itselleni kasvoja pitkään ja hartaasti, laitan silmiin reilusti ripsiväriä ja luomille turkoosia luomiväriä, joka korostaa kivasti ruskeita silmiä. Kuivaan hiukset kuohkeiksi ja suihkutan päälle kevyen kerroksen kiiltoa korostavaa hiuslakkaa. Vedän ylleni farkut ja ihanan raikkaalta pyykinpesuaineelta tuoksuvan kevyen, siniraitaisen t-paidan.

Tuntuu mahtavalta olla pitkästä aikaa puhdas ja ihmisen näköinen. Lopulta loppuelämäni näyttääkin alkavan paremmin kuin hyvin. Suljen hotellihuoneen numero 302 oven takanani ja päätän lähteä rohkeasti kohti uutta tulevaisuuttani – ja hotellin maukasta aamupalaa.

Olen juuri raahaamassa matkalaukkua sisään hotellin hissiin, kun Nina soittaa kännykkääni.

”Oletko sä hengissä siellä vielä? Mikset sä vastaa puhelimeen?”
Nina sanoo hengästyneesti.

”Miten niin?”

”Mä olen yrittänyt soittaa sulle tänä aamuna jo ainakin kolme kertaa! Mä jo pelkäsin, että säkin olit tukehtunut sinne omaan oksennukseesi!” Nina sanoo melkein vihaisesti.

”Sori”, vastaan ja muistan samalla, että olin jättänyt puhelimen äänettömälle luettuani tekstiviestini.

”No?”

”No, mitä no?”

”No oletko sä hengissä vielä?”

”No en, mitä sä oikein kuvittelet?”

”Lopeta, Catherine, mä olin oikeesti huolissani susta”, Nina puuskahtaa typerälle sanailulleni.

”Voi Nina, kiitos huolen­pidostasi”, sanon sitten yhtäkkiä liikuttuen ja alan taas melkein itkeä. Pakko yrittää saada jotain ryhtiä tähän tai tämä naurettava tunteilu riistäytyy kohta kokonaan käsistä. ”Kaikki on ihan ok täällä, oksennukset on siivottu, ja saksalainen liikemies on jo matkalla kohti omaa lentokonettaan ja huipputärkeää elämäänsä. Eikä kukaan edes tukehtunut.”

”Miksi sä sitten kuulostat samalta kuin silloin kun sun
lemmikkihamsteri Keanu kuoli kymmenen vuotta sitten?” Nina kysyy.

”Enkä kuulosta!” yritän vastustella, vaikka tiedän Ninan olevan oikeassa. Ääneni kuulosti juuri samanlaiselta piipitykseltä Keanun hautajaisissa, kun luin muisto­puhetta hiekkakasan äärellä.

”No kun… mun lennot on peruttu. Mä en pääse Istanbuliin nyt ollenkaan. Ja Philippe yritti soittaa mulle meidän riidan jälkeen enkä mä soittanutkaan takaisin”, sanon hetken hiljaisuuden jälkeen.

”No etkö sä juuri sitä halunnutkin?” Nina kysyy.

”Niin kai…”

”Missä se saku nyt on? Kadutko sä nyt jotain teidän kuumia seksihetkiä vai mistä on kysymys?”

”Äh, ei siitä mitään tullut, äijä päätti sekstailun sijasta keskittyä tällä kertaa ihan vaan perinteiseen oksentamiseen”, naurahdan,
vaikka oksennusjutut eivät oikeasti enää jaksa naurattaa.

”Ja sekö sua nyt ottaa päähän?” Nina jatkaa tenttaamistaan.

”Äh, anna olla, Nina, en mä tiedä itsekään, mikä mua vaivaa”, huokaan sitten. ”Mä soitan sulle, kun olen päässyt takaisin kotiin, jooko?”

”Okei, mutta älä nyt liikaa ala masennella, meillähän on koko
kesä tässä vielä edessä. Ja sitä paitsi me ollaan nuoria ja hurjia ja superälykkäitä”, Nina sanoo ja lähettää minulle lentosuukon
puhelimen kautta.

”Joo, niin kai”, vastaan hiljaa.

Suljen puhelimen ja painan hissin mustaa nappulaa, johon on punaisella maalilla painettu numero nolla. Hissi laskeutuu
naristen hotellin ala-aulaan. Karimin pikkuserkun työvuoro on
näköjään päättynyt, ja tiskin takana häärii jälleen uusi Karimin
kaksoisolento.

”Bonjour, mademoiselle, aamiainen tarjoillaan ruokasalissa”, hän ilmoittaa minulle hymyillen ja osoittaa vastaanoton vieressä
olevaa ruokasalin ovea.

Astun punaista matka­­laukkuani kiskoen sisään ruokasaliin, joka on yhtäkkiä tupaten täynnä ihmisiä. Missä nämä kaikki tyypit ovat oikein piileskelleet? Ja minä kun luulin, että hotelli oli pieni ja rauhallinen. Tai ehkä tämä onkin kaikkien lähiseudun turistien tuntema edullinen aamiaispaikka…

Yhtäkkiä ajatus hotelliaamiaisesta toisiaan tönivien turistien keskellä ei tunnukaan enää lainkaan houkuttelevalta. Tarvitsen nyt juuri jotain ihan muuta kuin lisää melua ja kaaosta yksinäisyyteni ympärille. Seison hetken ruokasalin ovella ja käännyn sitten hitaasti mutta määrätietoisesti pois. Minä aion syödä loppuelämäni ensimmäisen aamiaisen jossain aivan muualla. Ja jossain aivan toisessa seurassa. Päätös on yhtäkkiä mielessäni kirkas kuin ulkona säihkyvä auringonpaiste.
Kävelen ulos hotellista ja rullaan matkalaukkuni lähimmän taksitolpan luokse. Aamuauringossa torkkuva taksikuski herää, kun koputan hänen ikkunaansa.

”Minne matka, mademoiselle?” hän kysyy, nousee ulos autostaan ja tarttuu punaiseen matkalaukkuuni.

”Charles de Gaullen lento­kentälle, kiitos”, vastaan ja kipuan tyytyväisenä auton takapenkille.

”Selvä pyy”, mies sanoo, painaa takakontin kiinni ja kiipeää takaisin ohjauspyöränsä taakse.

Katson ikkunan takana avautuvaa kesäistä Pariisia ja sen aamukiireisiä ihmisiä. Puut vihertävät jo kauniisti, eikä kukaan ohikulkijoista tiedä, mitä minun elämässäni juuri nyt tapahtuu. Enkä minäkään tietenkään tiedä, mitä suuria kriisejä ja päätöksiä heistä jokainen mielessään juuri tänä aamuna pyörittelee.

Taksikuski käynnistää auton ja kääntää radion päälle. Julien Doré laulaa taustalla kummallista kappalettaan Les figures imposées –
Pakolliset kuviot. Mietin, mitkä pakolliset kuviot minua itseäni
tänään odottavat. Eropuhelu Philippelle? Vuolas itsesääli-itku
puhelun jälkeen? Suklaan ja jäätelön syöminen yksinäisyyteen ja suruun? Pitkä itkupuhelu Ninalle? Katumusta ja lisää suklaata? Tai ehkä sittenkin jotain ihan muuta…

”Tiedätte kai, että monet lennot on tänään Charles de Gaullelta
peruutettu, mademoiselle? Jonkin suomalaisen tulivuoren purkauksen takia, taivaalla on kuulemma paljon tuhkaa ja lentäminen on todella vaarallista”, taksikuski
sanoo ja vilkaisee hymyilevää naamaani takapeilistä.

”Tiedän kyllä, kiitos. Mutta minä en olekaan tänään lähdössä minnekään. Minulla on vain lentokentällä eräs tärkeä tapaaminen”, sanon ja hymyilen edelleen typerästi.

Sinisellä taivaalla näkyy vain muutama poutapilvi. Ne ovat vitivalkoisia, elämäni muuttaneesta tuhkasta ei juuri nyt näy taivaalla merkkiäkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla