Vapaassa suhteessa elävä kuvataitelija Mikaela, 37, tapaa aviomiehensä Tonin rakastajattaren Julian, 26. Tapaaminen muuttuu illalliseksi ja illallinen tanssimiseksi. Mikaelan luo aamulla tuleva Toni, 38, löytää Mikaelan ja Julian samasta sängystä ja piiloutuu vaatehuoneeseen.

Mikaela nousee alastomana vuoteesta, katselee yhtä alastonta Juliaa lakanoissa ja lausuu huvittuneena: ”Sängystä sänkyyn / käy tämä matka, / elämän matka. / Syntyvä, haavoittunut, / kuoleva, / rakastava ja unta näkevä, kaikki / tulevat ja menevät sängystä sänkyyn, / me tulemme ja menemme...”

Vaatehuoneeseen piiloutunut Toni kuulee Mikaelan lausuvan
runoa ja tietää, mihin nainen viittaa rakastamisen lisäksi.

– Oleksä kirjoittanut tuon? Julia kysyy.

– Olisinkin. Se on Pablo Nerudan Oodi sängylle. Niin totta. Sängyn kautta kulkee niin paljon katoavaa ja haurasta. Tuokin sänky pitäisi vaihtaa pahaa onnea tuomasta.

JULIA IHMETTELEE, mihin Mikaela viittaa, nousee sängystä ja
pukeutuu.

Mikaela näyttää Juliasta ajatuksiinsa uppoutuneelta, surulliselta. Julialla käy mielessä, että pitääkö todella rakkaus Mikaelaa ja Tonia yhdessä vai jonkinlainen itsepintainen ja alistava lupaus? Uskovatko he vain velvoittavan yhteisen uskon vuoksi yhteiseloon?

– Ehdiksä syödä aamiaista?

Julia ei ehdi, hän oivaltaa: – Apua, mä just tajusin, että mulla voi teidän kahden sängyssä kärventyä viaton sydänparka. Lupaathan puhaltaa pelin poikki, jos musta rupeaa savu nousemaan. Tai jos mä vaikka sytyn palamaan.

– Jos sä olisit järkevä ja sovinnaisesti hyveellinen nuori nainen, sä puhaltaisit heti ja juoksisit karkuun, minkä nopeista ja jäntevistä kintuistasi pääsisit.

– Mutta kun mä en ole, niinkö? Julia nauraa.

– Jos olisit, et sä tässä olisi. Niin yksinkertaista se on. – Mikaela, oleksä ikinä kuullut sanontaa: Kun kahta kaihoaa, kumpaisenkin menettää. Tai: Jos on kaks rakasta, ei ole oikeastaan kumpaakaan.

Mikaela miettii sanottua ja lohkaisee: – No, ainakin mun miehen sydämeen näyttää mahtuvan monta ämmää. Eikä tämänkään ämmän sydän ole niin ahdas, ettei sinne mahtuisi kahta sydäntä.

– Miten Toni suhtautuisi siihen, että sä olet naisen – ja vieläpä mun kanssa?

– Hyvä kysymys, Mikaela vastaa. – Ehkä me olisimme hänen märkä unensa. Seksuaalinen lumous.

– Niinpä. Pitää mennä, mä olen jo nyt myöhässä.

– Soitellaanko illalla? Mikaela kysyy saatellessaan Julian ovelle.

Toni vakoilee naisia komeron oven raosta.

– Soitellaanko? Julia empii.

– Soitellaan ja nähdään täällä, sillä kukapa omasta tarinastaan voisi pihalle kävellä, Mikaela päättää kryptisesti.

– Oleksä varma? Julia varmistelee.

Mikaela on.

NAISET SUUTELEVAT eteisessä, muutama metri erottaa pimeässä vaatehuoneessa tiirailevan Tonin ja naiset.  Julia lähtee, Mikaela kiirehtii suihkuun.

Toni hiipii komerosta, miettii seuraavaa liikettään, ei tiedä jäädäkö vai häipyä. Hän vilkaisee myllättyä sänkyä huvittuneena, jatkaa avokeittiöön, laittaa kahvin tippumaan ja selaa Mikaelan työkansiota. Mikaela tulee suihkusta itseään kuivaten ja säikähtää kuullessaan Tonin kysyvän: – Mitäs
rakas vaimo?

Mikaela säikähtää: – Voi hyvä Jumala!

Mies on edelleen selailevinaan kansiota: – Älä pelkää, mä piipahdan vaan. Mikä vaikea juttu sulla on, voinko mä jotenkin auttaa? Jaettu keskittymistuska on pienempi ja kekseliäämpi tuska.

– Tuliksä just? Mikaela kysyy. Hän skannaa miehensä kasvoja ja silmiä lukeakseen, tietääkö tämä Juliasta.

Mies nyökkää ja näyttää Mikaelasta yllättävän hyväntuuliselta.Ei, ei Toni nähnyt Juliaa.

Toni puolestaan on huomaavinaan Julian tehneen hyvää Mikaelan mielialalle, ehkä juuri tällaista pientä piristystä masentumistaipuvainen nainen tarvitsee.

Oikeastaan Julia on ilon vastapunnus kaikelle surkeudelle heidän elämänsä vaa’assa. Johtopäätös on huvittava ja paradoksaalinen: he tarvitsevat kumpikin Juliaa.

– Ei, se vaikea juttu ratkesi jo, Mikaela toteaa ja menee makuuhuoneeseen peittämään lemmiskelyn jättämät jäljet.

TONI KOROTTAA ääntään avokeittiössä ja kiusaa: – Niinhän ne ongelmat laukeaa ja raukeaa, kun tarpeeksi puskee ja painii. Vai onko puskea ja painia sun tapauksessa oikeita sanoja kuvaamaan, miten sä ongelmat selvität? Ne ovat jotenkin maskuliinisia sanoja, koska sä olet kuitenkin aika naisellinen. Ehkä jollekin maskuliinisemmalle naiselle, vaikkapa Julialle, voisi sopia puskeminen ja painiminen.

– Joo, mä pidän vähän herkemmistä ilmaisuista, Mikaela yhtyy leikittelyyn, vaikkei ole varma, mihin mies tähtää.

Toni jatkaa piruilua: – Sä olet sitten tänään nautittavan luovalla päällä. Olet jo päässyt aamutuimaan taiteellasi palvelemaan kauneuden jumalia? Tyydyttänyt nämä herkeämättömän vaativat ja kyltymättömät pirulaiset?

– Niinkin voi sanoa, Mikaela korottaa ääntään makuuhuoneessa.

– Kun on tarpeeksi nöyrä, jumalat suosivat. Mä käsitin eilen taiteen mielen ja merkityksen ihan toisenlaiseksi kuin aiemmin. Nyt mä ymmärrän, että taide on kuin rukous, henkäyksenomaista uskoa ja toivoa, että kauneus ja inhimillinen hyvyys lopulta voittavat. Totta kai tämä usko ja toivo voivat olla vailla perustaa.

– Kaunis määritelmä. Mutta turvauduiksä tänä aamuna johonkin normaaliin taiteellisen ratkaisuun ongelmassasi vai meniksä yli rajojen, rikkoen vanhoja malleja? Heitit vähän transggressiota peliin? Toni kiusoittelee.

Mikaela tulee makuuhuoneesta, ihmettelee Tonin puheita ja virnistelyä: – Mitä helvettiä sä oikein jaarittelet tänä aamuna? Mitä sulla on mielessä?

– Ei mulla mitään. Tässähän vaan jutellaan sivistyneesti niin kuin miehen ja vaimon kuuluukin. Jäiksä eilen juttelemaan Julian kanssa?

– En. Miten niin? Miksi olisin sun naisen kans?

– Nooh, mä vaan ajattelin, mies kieroilee, ja niin tehdessään viihdyttää itseään.

– Soitiksä Julialle eilen? Mikaela tiedustelee muina naisina.

Toni puistaa päätään: – Mitä sä pidit hänestä?

– Pitääkö mun ruveta arvioimaan sun naisia? Et kai sä sitä kehtaa pyytää?

– En mä pyydä sua häntä naimaan vaan arvioimaan, oliko kaunis ja vetovoimainen. Tai voit sä mun puolesta vaikka naida, jos sikseen tulee, en mä ole häntä omimassa tai mitään. Ei Julia ole korvamerkitty.

– No, oli kaunis, pakko tunnustaa, kaunis, hyvin kaunis, Mikaela kakistaa. – Sun ikäiseltä ja näköiseltä mieheltä aika saavutus. Melkein tekisi mieli taputtaa.

Mikaela taputtaa Tonille. Ele ei ole vailla ivaa.

– SEURAAVAKSI SÄ varmaan ostat Harley Davidsonin tai urheiluauton. Tai muutat luostariin hiljentymään. Tai ryhdyt viljelemään luomuruokaa. Keräät sieniä ja marjoja. Heittäydyt kokkaamaan kunnianhimoisesti. Juokset maratonin. Kiipeät jollekin haastavalle vuorelle. Pyhiinvaellat Santiago de Compostellaan. Tai jotain muuta yhtä typerän keskiluokkaista ja -ikäistä.

– Älä pilkkaa mun luokkaa, joka on muuten sunkin lajisi aika monessa jutussa. Mutta aplodien suhteen olen samaa mieltä. Aika saavutus. Julia. Näillä lihaksilla. Tällä naamalla. Jotenkin todella vetovoimainen nainen, eikö? Toni piruilee ja nautiskelee enemmän tietävästä asemastaan.

– Niin kai.

– Vallitseeko meidän välillä rauha ja yhteisymmärrys? Toni ilveilee.

– Miksei? Eihän se rauha niin heiveröistä tekoa ole, kyllä se vieraat naiset ja miehet kestää, Mikaela vastaa. – Niinhän se on tähänkin asti.

Pariskunta liikuskelee loftissa tahoillaan ja mittailee, mitä heillä on akuutisti mittailtavana.

Mikaela murtaa hiljaisuuden:

– Aioksä tavata vielä Julian?

– En, Toni mumisee huvittuneena: – Pitäiskö?

– Sä saat päättää. Ihastuiksä häneen, ole rehellinen?

– No, sanotaan vaikka kouluasteikolla 7+, Toni virnuilee. – Kyllä mun tekee mieli piirtää siniseen ruutuvihkoon parit sydämet, mutta mä kestän. Vaimo rakas, miltä kuulostaisi tänään illallinen? Jos mä laitan luomuvärkeistä ruokaa, juodaan muutama punainen lemmen ja sovinnon luomumalja?

Mikaela tuumaa tarjousta ennen kuin vastaa: – Mulla on menoja.

– Mitä menoja?

– Jotain vaan.

– Oleksä vihainen mulle Juliasta? Toni kysyy.

– En.

MIES KAATAA Mikaelalle kahvia. He tutkailevat toisiaan. Tahmeanennakoivasta epäselvyydestä, salailusta ja hillitsemisestä tiheä ilma, sitä voisi melkein koskettaa. Tällaistako heidän tulee sietää?

Toni miettii, että heidän pitäisi kohdella toisiaan rehellisemmin ja suoremmin. Ei Julia ole heiltä pois, vaan lisää.

– Pitääkö mun ymmärtää eilinen välikohtaus niin, ettet sä enää halua vapaata suhdetta?

– En tiedä, Mikaela vastaa. Ja tarkoittaa sitä.

– Oliko sulla täällä joku mies viime yönä? Toni kiusaa. – Sänky näytti siltä. Vai näiksä painajaisia?

– Mä menin baariin ja iskin miehen.

– Saanko udella, kuka ja millainen? Tuttu?

– Ei.

– Oliko teillä hauskaa?

Mikaela nyökkää. Toni tarkkailee naista kysellessään.

– Oli komea?

– Oikein hyvä ja komea. Hauska ja kestävä, Mikaela vastaa huvittuneena.

– Miten vanha?

– Nuori. Kolmekymppinen.

– Mitä te teitte?

– Enhän mäkään kysele yksityiskohtia sun jutuista, Mikaela sanoo.

– Olet sä joskus sitäkin tehnyt. Käytittekö ehkäisyä?

Nainen nyökkää.

– Ei tullut edes sun suuhun?

Toni utelee.

– No, ei tullut. Lopeta kyseleminen.

– Pitäähän mun tietää, harrastiksä suojattua seksiä.

– Niinhän me ollaan sovittu. Muistaakseni säkään et ole aina tätä kunnioittanut. Jos oikein tarkkoja ja rehellisiä ollaan. Eikö niin?

– OKEI, OKEI, mut on sullakin niitä kertoja ollut, Toni selittää.

– Eihän jakseta tänä aamuna jauhaa mistään itsehillinnästä, velvollisuuksista, vastuista, kivusta, uhrauksista ja muista uuvuttavantylsistä ja -vakavista aiheista. Ylpeillään ennemmin sillä, kuinka vapaita me olemme.

– Vapaus on uskomme... mutten mä oikein enää tiedä, uskonko mä enää siihen tai voiko sillä ylpeillä – ainakaan meidän tapauksessamme, Mikaela muistuttaa.

– Aioksä tavata sitä viimeöistä uudelleen?

Mikaela kohauttaa harteita.

Mies heittää panoksen pöytään:

– Mä en aio tavata Juliaa.

Mikaela kiinnostuu: – Niinkö?

– Aikuistenoikeasti.

– Mikset?

– Siksen. No, sun takia, rakkaani, mies nokittaa.

– Voit mun puolesta tavata.

– Oikeasti? Aikuistenoikeasti?

– En mä ole rajoittamassa sua. Ole hyvä vaan, Mikaela ilmoittaa ja oikeastaan toivoo niin tapahtuvan.

Mies miettii, mitä tähän vastata. Kun hän ei keksi mitään: – Mun pitäisi varmaan lähteä... Jos ei nähdä tänään, entä huomenna?

Mikaela nyökkää.

Toni viipyilee lähtiessään, hänellä käy mielessä, että vapautta vapauden tähden, vai onko vapaus heille enää vain epämääräinen ja osoitteeton kapinan muoto?

Vastarannankiiskejä hän ja Mikaela ovat olleet aina tavalla tai toisella nuoruuden punkkariajoista lähtien. Mitä ja ketä vastaan he kapinoisivat? Seksuaalista niukkuuttako? Eivät ainakaan uskontoa tai jotain yleistä moraalia vastaan, koska sillä ei ole osaa heidän elämässään. Jos he haistattavat rajallisuudelle ja kuolemalle? Mitä he joutuisivat vielä uhraamaan vapautensa alttarille? Suurin mahdollinen uhri on jo annettu, paljon enempää heillä ei ole uhrattavaksi antaa. Toisaalta liiallinen vapaus voi vinouttaa, sekin pitää muistaa, paljon on vapaalla huomioitavaa.
 

TONI KATSELEE yleisön joukosta Julian Luola-tanssiesitystä ja vilkuilee keskittyneen yleisön reaktioita, kun tanssijat, Julian johdolla, tulkitsevat luolan perälle heijastuvia esineitä, niiden oletettua tarkoitusta ja muotoa.

Vasara on helppo selvittää tanssimalla, samoin saha, mutta televisio, tietokone ja kännykkä, niissä on haastetta muuntaa ymmärrettäväksi luolakieleksi. Internet ja Facebook kääntyvät tanssiksi lapsellista yhteyskaaviota mallintamalla.

Julian esittämä hahmo onnistuu irrottautumaan kahleista ja pakenee kohti viiltävästi sokaisevaa luolan suuta. Hän huutaa kivusta ja peittää silmänsä polttavalta valolta, mutta ei tahdo perääntyä, koska luolan suulta avautuva maailma on kiehtova.

Hän yrittää totuttautua valoon, ja kun hänen silmänsä sallivat maailman katsomisen, hän erottaa todellisuuden kaikkine muotoineen ja ilmiöineen auringon alla.

Valaistunut Julia palaa luolaan vapauttamaan kahlehditut toverinsa, mutta nämä eivät suostu kahleiden irrottamiseen. He pelkäävät ja kieltävät Julian kertomuksen ulkomaailman ihmeistä eivätkä usko luolan perällä näkyviä hahmoja vain varjoiksi tosiolevasta todellisuudesta.

Kun esitys loppuu, Toni pujahtaa näyttämölle väliverhon taakse ja odottaa, että katsojat lähtevät ja Julia tulee sovitusti näyttämölle.

Yllätysvierailusta hämmentynyt, yhä rooliasuun pukeutunut Julia ei tiedä, miten vastata Tonin syleilyyn, mikä ei jää mieheltä huomaamatta. Nainen pistää leikiksi, kun ei muuta keksi: – Montako kertaa sä olet ajatellut harhailla tänne Luolaan? Oleksä rakastunut esitykseen?

– Tai sitten mä olen rakastunut esityksen päätanssijaan – aplodeista päätellen en ole ainut. Sä hukut rakkauteen.

– Hukunkohan vaan? Haluaksä meidän tanssiryhmään?

– Mä olen maailmanhistorian huonoin tanssija. Luolamies. Ei rytmitajua, ei liikkuvaa lantioita – tai on, mutta se liikkuu ikiomaan tahtiin, sillä on itsepäinen tahto, sitä ei komenneta.

– Mä en pysty vapauttamaan luolamiehiä, kuten olet jo pari esitystä katsottuasi huomannut, Julia vastaa.

MIES VAIHTAA pienen ihastelevan tauon jälkeen puheenaihetta:

– Mentäisiinkö syömään?

– Mulla menoja.

– Treffit – mä olen mustasukkainen, jos on?

Julia pudistaa päätään, selittää ”yhden yllättävän jutun tulleen” ja etsii keinoa päästä miehestä. Hän vilkaisee kelloa ja ehdottaa miehelle: – Soitellaanko huomenna, silloin sopis paremmin?

– Säikähdiksä vaimoani? Sitäkö sä yrität sanoa?

– En... oikeastaan... säikähtänyt.

– Juttelittekste?

– Pari sanaa, Julia valehtelee.

– Ei kai hän vaan syyttänyt sua? Tai ilkeillyt? Tai mitään muuta mainittavaa?

Julia pudistaa päätään, ei mitään tähdellistä, hienosti suhtautui Mikaela, oikein aikuisesti ja mallikkaasti.

– Hieno vaimo sulla on. Sorry, mut mun pitää kiirehtiä, että mä ehdin. Huomisiin, eikö?

– Ellei sitä ennen jäädä auton alle. Bye bye baby! lauloi Bay City Rollers 1975. Ennen kuin sä edes synnyit. Me nähdään ennemmin kuin sä luuletkaan. Niin se menee.

Julia vilkuttaa hymyillen ja katoaa pukuhuoneeseen.

– KUKAAN MEISTÄ ei voi ottaa hatkoja omasta tarinastaan, Mikaela toistaa astuessaan loftinsa kynnyksen yli ja johdattaessaan Julian kädestä pitäen makuuhuoneeseen.

Illan hämärä, käsin kosketeltava seksuaalinen jännite, kun he ihastelevat sanoitta ja huvittuneina toisiaan.

– Valot ja varjot, vuodenaikojen vaihtelut näkyvät hienosti sun loftiin, on valoa ja pimeyttä, mitä maalata, Julia keksii lopulta, kun ei kestä hiljaisuutta pidempään. Vaikka Julia halajaa olla juuri tässä, hän epäröi.

Mikaela ottaa aloitteen, suutelee Juliaa, hyväilee tätä, tahtoo olla läsnä, pakenematta mihinkään sisäiseen.

Julia ojentuu sängylle ja vaikuttaa yhtäkkiä Mikaelasta pieneltä, enemmän viattomien hyväilyjen ja läheisyyden kuin keski-ikäisen hillittömän naimisen tarpeessa olevalta.

Julia sanoo vienosti nauraen:

– Miau!

Mikaela asettuu Julia päälle, suutelee naista ja ajattelee yks kaks, ettei naiminen näytä arvokkaalta, jos sitä pitää jotenkin arvioida ulkokohtaisesti. Eivätkö eläimet, joihin ihminen kuuluu, ole arvokkaita paritellessaan? Niin, Julia on kehräävä kissaeläin. Ja kaikkein noblesseimmat leijonatkin menettävät arvokkuudestaan nylkyttäessään savannilla.

Mikaela matkii leijonan karjuntaa ja kertoo Julialle, että se kantautuu sopivissa olosuhteissa illan ja yön rajamaalla lähes 10 kilometrin päähän ja opettaa kaikille reviirillä hengaileville, kuka on The Jefe.

– Mutta muistaakseni leijonat parittelevat vain parikymmentä sekuntia, Julia muistuttaa.

– No, ei sitten paljon pidempään kuin Toni keskimäärin, Mikaela leukailee.

Naiset nauravat. Niinpä niin, nauru palauttaa ylevyyden takaisin sänkyyn, he saavat ihmismäisyytensä takaisin, mitä pelkkään
paritteluun keskittyminen häiritsevästi vähentää.

TONI HIIPII hämärään loftiin, erottaa naiset makuuhuoneessa rakastelemassa, kuulee lemmenäänet ja tuntee seksuaalista halua, mutta samassa kaikki muut tunteet poispyyhkivä mustasukkaisuus ja irrationaalinen menettämisen pelko iskee.

Mies ei pysty katsomaan naisia. Hän nojaa seinään ja on lähtemäisillään, mutta kompastuu koristemaljakkoon.

Naiset havahtuvat ääneen – näkevät Tonin eteisessä.

Toni häpeää paljastumistaan.

Säikähdyksestä huolimatta Mikaela katsoo kysyvästi Juliaa, että pitäisikö heidän pyytää Toni mukaan. Julia miettii sekunnin kaksi, nyökkää hämillään. Mikaela kutsuu Tonin makuuhuoneeseen. Toni tulee ja silmää hämmentyneitä naisia, jotka vilkaiset toisiaan, hymyilevät ja jatkavat rakastelua.

Mikaela hyväilee Juliaa, joka katsoo tunteiden ristiaallokossa heittelehtivää Tonia suoraan silmiin.

Julia ojentaa käden miehelle ja kehottaa tätä tulemaan lähemmäksi. Toni menee, haluaa heitä, suutelee Juliaa.

Suudellessaan Toni katsoo Juliaa hyväilevää Mikaelaa. Mies ei tiedä, onko hän enemmän lumoutuneen kiihottunut vai palavan mustasukkainen. Todennäköisesti kiihottunut, kyllä, kiihottunut, miehellä käy mielessä, niin kiihottunut, hämmentynyt ja jännittynyt, että pelkää erektionsa puolesta. Pystyykö hän?

Mikaela yhtyy Julian ja Tonin suudelmaan ja kehottaa heitä jatkamaan. Mies riisuuntuu, yhtyy vaikeuksitta Juliaan, muistaa
kaiken innon ja naimatohinan keskellä olla nöyrä ja kiittää erektiosta hyvää Jumalaa – tai kenties juuri niitä kauneuden jumalia, jotka hänelle tässä osoittavat armoaan tai suosiotaan näiden kahden kauniin naisen muodossa.

Mikaela sekä ihailee että vihaa miehensä ja Julian yhdynnässä sulautuvia piirteitä iltahämärässä makuuhuoneessa. Hän suutelee vuoroin Juliaa, vuoroin miestään, ei oikein tiedä, mitä muuta tekisi ja kuinka, sillä ei luonto ole, kenties, ihan tätä tarkoittanut ihmiskehoa miljoonien vuosien aikana muovatessaan, ainakaan siinä, mitä tulee luonteviin rakasteluasentoihin.

MIKAELA JA TONI katsovat toisiaan suoraan silmiin. Mikaela nyökkää hyväksyvästi, Toni ei ole varma, mitä vaimo on hyväksymässä. Julian naimisenko? Mies huomaa Mikaelan katseen harhautuvan yöpöydällä seisovaan, kehystettyyn pikkutytön valokuvaan. Toni pudistaa Mikaelalle päätään kuin sanoakseen, ei nyt, anna olla, unohda edes täksi hetkeksi.

Toni vetäytyy Juliasta ja yhtyy Mikaelaan. He rakastelevat rajusti, Julia tajuaa pariskunnan ventiloivan vihaa ja mustasukkaisuutta, kenties jotain muutakin, mitä hän ei ymmärrä. Julia tuijottaa pariskuntaa lumoutuneena, pelkästään katseleminen on hänestä kiihottavan intiimiä. Aivan kuin he tällä teollaan osoittaisivat toisilleen ja hänelle suurinta mahdollista luottamusta. Julia on heidän huomiostaan hämmentynyt, oikeastaan jopa hieman liikuttunut.

Tonin tuskallisen nautinnollisesta ilmeestä Julia päättelee, että mies on laukeamaisillaan, ja hän suutelee Tonia tämän lauetessa Mikaelaan. Julia tuntee miehen orgasmin suussaan katkonaisina henkäyksinä, kuin mies tulisi häneen eikä Mikaelaan.

Toni ja Mikaela vetäytyvät toisistaan melkeinpä vihaisesti ja mittailevat toistensa pidättelevän hämmentyneitä reaktioita. Mikaela ei pidä tapahtunutta rumana, vaikka jokin siinä tuntuu väärältä.

Tonilla käy mielessä, että tekivätkö he jotain peruuttamattoman ja kohtalokkaan väärää, mitä tästä seuraa? Eritoten Toni pelkää Mikaelan reaktiota hänen viimeaikaisen mielentilansa valossa.

Pelostaan huolimatta mies mielii ottaa Julian syleilyyn ja haluaa tätä uudelleen.

Jännitteet laukeavat lopullisesti Julian purskahtaessa nauruun.

Nauru tarttuu myös Mikaelaan ja Toniin.

– Ette sitten nähneet kahvilaepisodin jälkeen, Toni naurattaa. – Aika hyvin näytätte tulevan toimeen – vai mitä?

Julia ja Mikaela nyökkäävät.

– Kohtuullisesti, Mikaela tarkentaa.

– Kutsuksä tätä, mitä te toisillenne teitte, kohtuulliseksi? Toni kysyy. – Silloin meidän pitää määritellä kohtuullisuus uudestaan.

– Pitihän mun ottaa perusteellisesti selvää puolisoni ihastuksesta, Mikaela naureskelee. – Mä olisin huono vaimo, jos en niin tekisi.

– Sä olet mulle hyvä vaimo, paras mahdollinen. Ja niin perusteellinen hyvyydessäsi. Sä varmaan voit suositella menettelytapaasi muillekin naisille, joiden aviomiehet ovat uhkaavasti jäämässä nuorien rakastajattariensa huoliteltuihin kynsiin.

– Totta kai mä suosittelen... Julia, mitä me tehdään tän miehen kanssa meidän sängyssä? Mikaela kysyy.

Julia pudistaa päätään kuin ei tietäisi.

– Jos tuon miehen antaa puhua, se saa meidät uskomaan, että kuuluu tänne väliimme, Mikaela sanoo Julialle. – Se on sen verran juoni ja sanavalmis.

JULIA YHTYY leikkiin: – Eikö aviomiehen paikka ole aviovuoteessa?

– Kyllä kai se yleensä on? Mikaela vastaa.

Kolmikko vaikenee. Heitä huvittaa ja hieman nolottaa tilanne. He istuvat alastomina sängyllä kuin vuosikymmeneltään häädetyt hipit.

– Musta jotenkin tuntuu, tässä kun me ollaan näin kolmestaan alastomina ja juuri naineina, että emme ole keskivertomoraalilla ja -intohimoilla varustettuja. Mutta, mutta, ollaanko me jotenkin häiriintyneitä? That is the question. Olemmeko seksuaalisesti hulluksi tulleita ja moraalisesti sairastuneita? Mitä yleisö sanoisi? Käsi ylös, joka on sitä mieltä, että hulluja
ollaan, Mikaela naureskelee.

Yleisö ei nosta käsiä. 

– Ottakaa kysymys vakavasti, Mikaela lisää.

Julia ja Toni tekeytyvät leikkivakaviksi.

– Hulluksi ja hulluksi. Hulluksi kuvailisin pelkoasi siitä, että mulla oli muka kehittymässä oman rakkaan vaimon poissulkeva suhde
Julian kanssa! Sillä kuinka vaimoni kuvailisi omaa suhdettaan Juliaan?

– Hämmentynyt, Mikaela vastaa.

– Et kai sä halua kaltaisekseni. Kilpailla miehisesti samasta naisesta?

– Voin halutakin.

– Mikaela, se on tervettä kilpailua se. Eikö vaan tämä nainen tee namia sielulle? Mulla on ainakin paljon ehyempi olotila. Meidän ei tarvitse enää itkeskellä missään terapiassa. – Me olemme puhdistuneita, aamen, Mikaela kiteyttää koomisen alistuneesti.

– Tätä naista ja hänen terapeuttista voimaansa on mahdotonta vastustaa.

– KUULIKSÄ JULIA, kaikki johtuu vaan sun pirullisesta vetovoimasta ja kauneudesta? Ei meistä ole sua vastustamaan, ei meissä ole mitään vikaa.

– Kyllä mä kuulin, kiitos vaan, Julia sanoo ja tekee sulavan, uusbarokkisen kiitoseleen ja venyttää itseään raukean turhautuneesti kuin kissa: – Oi, kilpailkaa musta, vietelkää! Onpas tässä haluttu olo! Hei, lopettakaa, pian mä uskon teitä ja ylpistyn. Nuoret naiset menevät liiallisista kehuista pilalle, olkaa varovaisia.

Mikaela heittää, että ehkä Julia tekee heidän haluistaan kerralla selvän, täyttää ne tästä ikuisuuteen. Mies kommentoi luulleensa, että Mikaela tahtoi päästä eroon seksuaalisten halujen liikakasvusta ja herruudesta.

Julia heittää kommentin: – Vanhukset, älkää halua mollatko. Enemmän haluamisessa, tahtomisessa ja saavuttamisessa puhuu elämä itse, se on sen esanssi, se on sen olemus puhtaimmillaan.

Mikaela kysyy mieheltään:

– Oletko nyt onnellinen saatuasi kahta naista samaan aikaan? Oletko saavuttanut tasapainon? Tunnetko pyhyyden sydämessäsi?

– Vastaus kaikkiin kysymyksiisi on ”kyllä”, mies ilmoittaa.

– Julia, sulla on tuossa miehessä työmaa rakastella hänet kohtuulliseksi ja tyytyväiseksi ainakin sen suhteen, mitä tulee toisten naisten haluamiseen.

He vaikenevat ja näyttävät siltä kuin eivät tietäisi, mitä tästä asetelmasta ajatella ja miten jatkossa toimia.

– Mitenkähän parisuhdeoppaat tai naistenlehdet opastaisivat toimimaan tällaisessa tilanteessa?

Toni miettii. – Löytyisiköhän niistä terveet ja sopivat neuvot meille?

– Tehtiinkö me syntiä? Te vanhempina ymmärrätte paremmin synnin päälle, Julia tiedustelee.

– Mä olen ihan tosissani vähän niin kuin hämmentynyt. Emmä ihan tällaista ajatellut.

– Tätä syntiä ei pese meistä mikään eikä kukaan, ei pese, vaikka pesijänä olisi itse Jeesus Kristus, Toni väittää.

– Rakkaat sänkytoverit, kaikki hyvä ja kestävä syntyy rehellisyydestä ja tosiseikkojen tunnustamisesta, Mikaela laskettelee. – Siitä on hyvä lähteä kartoittamaan tuntemattomia seutuja.

– Eli lähdetäänkö selkeyden ja perusteiden vuoksi siitä, että tuo mies on sun, eikä mitenkään mun? Julia ottaa selville.

– Ai, että mun mies, Mikaela miettii. – Olen mä hänet joskus nainut. Sen mä tunnustan ja hyväksyn. Mutta että pelkästään mun? Hmmm! Musta olisi hyvä, että joku jakaisi hänet mun kanssa, sillä hänessä on yhdelle naiselle liikaa.

– En mä halua häntä vaivoikseni, Julia sanoo ja ojentaa jalkansa Tonille hierottavaksi. – Tai ehkä mä voinkin ottaa; niin kuin mä jo teille kerroin, että mä haluan perheettömänä ison perheen. Tässähän meitä on näin aluksi kolme. Ei ole varmaan minkään ongelmia lisääntyä vaikka viideksi.

JULIA LUKEE pariskunnan ilmeistä, että ”perhe” on heille sensitiivinen asia, siitä ei parane laskea leikkiä. Mitä he salaavat häneltä? Mitä he salaavat toisiltaan? Julialla käy mielessä. Voisivatko he avautua hänelle?

Toni hieroo Julian jalkaa. He mittailevat toisiaan. Mikaelakin ojentaa jalkansa hierottavaksi.

Toni antaa Mikaelan odottaa ennen kuin ryhtyy hieromaan
hänen jalkateriään.

– Mulle tulee syrjitty olo ja itsetunto-ongelmia teidän kanssa,
Mikaela sanoo.

Toni sanoo, että kaikki tarvitsevat läheisyyttä, ohjausta ja hellyyttä sekaannuksen hetkinään, eikä ole väärin uskoa ihmislämpöön. Miehen kommentin sävy kuuluu pyhälle miehelle, se huvittaa naisia.

– Oikeastaan mun pitäisi kysyä, riitänkö mä teille, ja mitä mulla on teille antaa? Julia ihmettelee.

– Jos aloitetaan siitä, että sä annat meille nuoruutesi ja elinvoimasi, mies ilmoittaa.

Mikaela lisää: – Ja vartalosi ja kauneutesi ja viattoman veresi.

– Te olette vampyyreja, Julia oivaltaa.

Toni on purevinaan Julian jalkaa: – Täällä ei ole väärin vaatia omia tarpeita tyydytettäväksi.

– Kenellä on punaisen juoman jano? Mikaela kysyy.

Toni ja Julia nostavat kädet ylös.

Mikaela hakee heille juotavaa. Julia ja Toni syleilevät. Mikaela tulee makuuhuoneeseen juomineen ja laseineen, tarkkaa heidän hellyydenosoituksiaan aavistellen ja epävarmana. Heidän eläimellinen kiihkeytensä on Mikaelasta samaan aikaan kaunista ja alhaista, huvittavaa ja pelottavaakin.

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.