Osa 6/8: Markku joutuu pelastamaan Katin ja Veeran pinteestä, vaikka ei haluaisi kohdata kumpaakaan naisista. Pettymys Katiin hiertää yhä mieltä. Fantasiat elävät silti omaa elämäänsä: Markun on vaikea saada mielestään, miltä Katin läheisyys tuntui.

Kuvitus Essi Haapanen, Shutterstock

Markku oli jo koonnut tavaransa kasaan lähteäkseen kotiin, kun hän päätti vielä hoitaa yhden työpuhelun.

Hän sai juuri näppäiltyä viraston numeron, kun kolme tyttöä pölähti kanslian avoimesta ovesta sisään. Tytöt jäivät seisoskelemaan ovensuuhun, Markku ilmehti, että odottakaa hetki, ja etummainen tyttö nyökkäsi. Tytöllä oli mekko, jonka vasen puoli oli sininen ja oikea valkoinen, Markku koetti saada Suomi- neidon nimeä mieleensä mutta ei muistanut muuta kuin että tyttö oli saanut viime vuonna jonkun stipendin ja niiannut sen häneltä tässä samassa hameessa.

Markku käänsi selkänsä, katseli hiljentynyttä pihaa. "Olette seuraavana jonossa", puhelimessa sanottiin. 

Hänelle kävi usein juuri näin kuin tämän tytön kanssa: pää oli kyllä täynnä pientä sälää ja oppilaiden nimiä, mutta aina niitä ei saanut yhdistetyiksi kasvoihin. Hallinto vei nykyään aivan kaiken ajan, eikä hänellä ollut enää opetustunteja muuten kuin satunnaisena tuuraajana. Joskus oli päiviä, että hän olisi mieluummin tehnyt vain tuntitöitä, mutta hän oli tsempannut itseään sillä ajatuksella, että maailma oli menettänyt hänessä vain keskinkertaisen biologian ja maantiedon opettajan.

Joka tapauksessa hän ainakin piti vilpittömästi työstään – silloin kun kukaan ei uhannut pommilla.


Yhtäkkiä puhelu
katkesi. Markku katsoi kelloa, hänet oli kai pullautettu jonosta ulos sekunnilleen kello 16. Aika monta puhelua hän oli kyllä ehtinyt jo puhuakin tänään, jotain voisi jättää huomisellekin. Ulkona näytti siltä, että alkaisi taas sataa koska hyvänsä. Märkä ja kolea kevät, piha oli koko ajan täynnä lätä­köitä. Maa oli sen verran painunutta, että vettä kertyi. Jos remonttiin joskus edettäisiin, sekin ongelma olisi hyvä hoitaa samalla.

Aamuinen puhelu nousi Markun mieleen. Uhkauksesta oli nyt kulunut kuusi viikkoa ja kuusi päivää eikä mitään läpimurtoa ollut tapahtunut. Hän oli jutellut asiasta poliisin kanssa ja ollut keskustelun jälkeen varma, että uhkailujen tekijä jäisikin tuntemattomaksi kiusaajaksi. Asia oli poikinut taas jonkin verran julkisuutta koululle, ja ehkä tekijä oli saanut, mitä oli hakenut, salaisen tyydytyksensä.

Epävarmuuden määrä tuntui olevan maailmassa vakio, kaikki asiat eivät ratkenneet mitenkään eivätkä saaneet siistiä tai likaista selitystä. Ainoa toivo tässä tapauksessa taisi olla siinä, että uhkaaja kasvaisi hölmöilyjensä yli.

Ellei kyse sitten ollutkin useasta eri tekijästä ja teot vain monistuisivat jatkossa, mutta siihen ajatukseen hän ei jaksanut paneutua nyt.

Vasta kääntyessään hän tajusi jo unohtaneensa tytöt, ne seisoivat niin lähekkäin toisiaan, että näyttivät jännittyneeltä kimpulta.

– Niin että kopkop, saadaanko me tulla?

Sinivalkoisen ääni oli niin napakka, että nyt oltiin ilmeisen tärkeällä asialla ja vähän kärsimättömiäkin jo. Kaksi muuta myötäilivät vieressä, toisen hän tunnistikin, koska oli käynyt tytön isän kanssa monta pitkää keskustelua perheen taustoista.

Lapset olivat joutuneet elämään pelon vallassa monta vuotta entisessä kotimaassa, ennen kuin perhe oli saanut kerätyksi tarpeeksi rahaa päästäkseen pois. Alku uudessa ympäristössä oli ollut hankalaa kaikille, mutta nyt ainakin tämä Amina pärjäsi jo hyvin, tyttö oli saanut kavereita ja löytänyt vahvuuksiaan. Kun isältä oli vielä hellinnyt lupa siihen, että Amina sai urheiltaessa luopua pitkistä helmoista ja pukea verkkarit, tyttö oli alkanut tehdä pikamatkoilla ja pituushypyssä sellaisia tuloksia, että liikunnanopettaja oli revetä nahoistaan. Käsissä oli nyt ensimmäinen todellinen luonnonlahjakkuus sitten parinkymmenen vuoden takaisen kuulantyöntäjälupauksen, jonka kehitys oli tyssännyt hormonipöllyissä tehtyyn tappoon.

Tytöt tuijottivat häntä liikahtamatta, Markulta kesti hetken tajuta, että ne odottivat taas hänen vastaavan ennen kuin jatkaisivat. Näin selvät heijastukset omasta auktoriteetista saivat hänet joskus hämmentymään, vaikka ne viestivätkin pelkkää hyvää ja kertoivat nuorten toimivasta tilannetajusta.

– No tehän nyt tulittekin jo. Mitäs teillä on sydämellä?

– Veera ja Kati on pulassa!

Sinivalkoinen täräytti näköjään välittömästi suoraan asiaan, kun sai luvan puhua.

Markku tarttui salkkuunsa. Hän ei olisi halunnut miettiä tälle päivälle enää mitään pulaan joutumisia, eikä ainakaan Katia ja Veeraa yhdessä jossain pinteessä. Pinteeseen tarvittaisiin pelastaja ja Markku alkoi jo aavistaa, mihin tämä delegaatio oli häntä johdattelemassa.

– Hönö uhkaa kaatua, tyttö vielä täsmensi. Markku käsitti, että nyt tuli ilmi varsinainen ongelma, mutta silti hänellä löi tyhjää.

– Mikä hönö?

– Kasi deen dinosaurus, eksä tiedä siitä mitään, sehän on koulun julkkis! Tyrannosaurus rex. Ne vaan keksi, että se olis Hönö. Sä ymmärrät kyllä, kun näet sen ilmeen. Ne pitelee sitä siellä pystyssä nyt, mut vähäkse uhkaa romahtaa, kun meidän Katikin on niin hirveen pikkunen.

Tyttö kiekaisi lauseen lopun kuin puhuisi vastasyntyneestä kissanpennustaan. Markku perkasi kurkkuaan.

Ylhäällä kuvataideluokassa oli siis tilanne päällä. Hän oli kyllä kuullut dinosauruksen kehkeytymisestä, vaikkei ollutkaan käynyt tutustumassa siihen eikä edes tiennyt olennon lempinimeä. Nyt otus kuitenkin uhkasi murskata Katin.

Mikäs rooli hänellä sitten oli tässä kuvaelmassa, prinssinkö?

– Sinne tarvitaan joku pitkä mies ja tikkaat, ja sähän oot meistä täällä nyt pisin, sinivalkoinen jatkoi asiallisesti.

– Oskuhan on ihan yhtä pitkä, Markku livautti ennen kuin ehti tajuta kuulostavansa kolmivuotiaalta, joka väittelee äidin kanssa siitä, pitääkö hiekkalaatikolle panna kurahaalarit vai ei.

– Joo mut Osku kuule lähti jo, Amina heläytti yhtäkkiä voitonriemuisesti taustalta, ja nyt havahtui vuorostaan kolmaskin tyttö:

– Kati ja Veera luottaa suhun, ethän sä nyt voi niitä vaan sinne jättää.

Markku ei sanonut kolmikolle enää mitään, otti vain avainnipun mukaansa ja lähti kohti varastoa, josta tiesi löytävänsä tikasjakkaran.

Juuri tätä hän oli onnistunut välttelemään monta viikkoa – suoraa kohtaamista Katin kanssa. Ja nyt häntä oltiin änkeämässä sankarin rooliin.

Mistä sen sitä paitsi tiesi, vaikka kyse olisikin jostain lavastuksesta? Ehkä Veera ja Kati ajattelivat, että tässäpä olikin hauska pila lukukauden päätteeksi. Hakivat taas makeita nauruja. Ja hän oli juoksemassa paikalle sydän ammollaan. Kukahan tässä hönö oli?

Markku löysi jakkaran ja lähti kiikuttamaan sitä ylhäälle. Katin kanssa vietetty yö ja sen nostattamat tunnekuohut nousivat taas kerros kerroksen jälkeen kirkkaina mieleen.

Markku ei ymmärtänyt, miten Kati oli pystynyt seisomaan kanslian oven takana niin viattoman näköisenä, vaikka oli vasta muutama tunti aiemmin murskannut heidän yhteisen sopimuksensa ja nauranut räkäisesti päälle.

Tai ymmärsi hän tietysti, sehän oli varmaankin oikein Katin bravuurinumero.

Ensin esitettiin reilua ja suoraa ja oltiin luottavaisina hahmottelemassa toimintasuunnitelmaa, ja sitten, kun toinen oli hyväuskoisena koukutettu uskomaan, puukotettiinkin surutta selkään.

Hänellä oli riittävästi kokemusta tällaisista naisista, jotka olivat aluksi hurmaavia ja aidon tuntuisia, kunnes paljastuivat pelkiksi pelureiksi.

Yhden vastaavan kanssa hän oli jo luullut olevansa matkalla kohti avioliittoa ja yhteistä elämää. Niin hirvittävän nuori ja rakastunut hän silloin oli, ettei kyennyt myöntämään totuutta, vaan kesti Virpin häikäilemätöntä touhuilua vuosikaudet. Lopulta hermot olivat täysin riekaleina sydämestä puhumattakaan.

Kun Virpi sitten yksinäisellä talvilomamatkallaan Thaimaassa löysi rantabaarista jonkun ruotsalaisen Göranin, joka tarjosi parempaa tulevaisuutta kuin "tommonen nössö opettajanplanttu", hän oli jo pikemminkin helpottunut kuin surullinen.

Ja sitten oli tullut Minna, söpö ja lohduttava ja kiltti Minna, joka oli kaikkea sitä mitä Virpi ei. Minna täytti tyhjän paikan hänen elämässään huolenpidollaan ja hääräilyllään ja horoskooppihöpötyksillään.

Hän muisti vieläkin Minnan kimakan, nousuhumalaisen äänen: "Toi on just niin leijonaa toi tommonen." 

Mutta jotenkin hän oppi sulkemaan korvansa ja keskittymään suhteen antoisiin puoliin eikä taaskaan huomannut mitään hälyttävää, ennen kuin oli jo keskellä umpikujaa. Hän asuikin marttyyrinviittaan pukeutuneen tyrannin kanssa, joka halusi päättää ja määrätä kaikesta, niin hänen mielipiteistään kuin paitojensa väristäkin. Nainen alkoi heti itkeä ja esittää jyrättyä mielivallan uhria, jos hän koetti pitää hiukankaan puoliaan.

Minnan myötä hän oli oppinut ainakin sen, että jos nainen näytti ja tuoksui enkeliltä, oli syytä juosta äkkiä vastakkaiseen suuntaan; jokin syyhän naamioitumiseen aina oli.

Laura oli ollut toisenlainen, realistinen ja oman reviirinsä pitävä alusta asti. Siihen mennessä hän oli itsekin jo sen verran kolhiintunut ja parkkiintunut, että suhtautui vuosi vuodelta kasvaviin vaikeuksiin ja erimielisyyksiin yhä kyynisemmin. Hän käänsi katseen itseensä ja omaan nautintoonsa.

Hän kuljeskeli missä mieli ja piti yllä rinnakkaisia suhteita ja vähätteli Lauran tarpeita ja toiveita. Lopulta hän jätti tämän ilmoitusluontoisesti lähtemällä maapallon toiselle puolelle töihin.
Ehkä se oli kumminkin ollut parasta mitä Lauralle saattoi sillä hetkellä tapahtua. Hän oli nähnyt naisen muutama kesä sitten rannalla miehen ja lapsien kanssa. Perheen meininki oli näyttänyt niin leppoisalta ja rennolta, ettei hänestä olisi ollut sellaista idylliä Lauralle luomaan. 

Virpin ja Minnan ja Lauran jälkeen elämä Marian kanssa tuntui melkein liian hyvältä ollakseen totta. Pitkään hän ajatteli aamuisin herätessään, että kohta paljastuisi varmaan jotakin, joka taas romahduttaisi kaiken. Pian tapahtuisi jokin käänne, jonka jälkeen mikään ei enää sujuisi. Hänen päänsä oli jo ehtinyt tottua sellaiseen dramaturgiaan ja kaavaan, että hän oli kai alkanut pitää sitä kohdallaan väistämättömänä.

Mutta vähitellen kohtalokkuuden varjo oli haalistunut ja pelonsekaisen odotuksen polte haalentunut pois. Jäljelle oli jäänyt vakaa elämä Marian kanssa, elämä, jossa oltiin välillä väsyneitä tai hermostuneita työkiireisiin ja joskus surullisiakin mutta silti enimmäkseen avoimia, luottavaisia ja läheisiä.

Marian myötä hän sai elämäänsä sen mitä oli aina halunnut lapsesta asti: kotirauhan. Ja mikä parasta, hän oli osannut pitää sitä rauhaa arvossa, vaalia ja kasvattaa. Maria teki hänestä paremman miehen kuin hän oikeasti olikaan. Ja hän oli kelvannut Marialle.

Kun hän sitten oli nähnyt Katin kasvot siinä käytävällä edessään ja kuullut naisen kysyvän jotakin, hän oli oikein tuntenut, kuinka ympärille sulkeutui panssari. Sen alle jäivät Virpi ja Minna ja Laura ja Mariakin, ne odotukset ja toiveet, joita oli joskus herännyt ja sammunut, ne kaikki muistot ja kuvitelmat, jotka velloivat sikin sokin mielessä. Mitä tahansa Kati yrittikään siinä kynnyksellä itsestään antaa, se kaikki kilpistyi hänen kasvoihinsa, niin tunnustelevat sanat, avoimet katseet kuin varmoista epävarmoiksi murenevat eleetkin.

Nytkö sinusta tuntuu pahalta? Hyvä! Niin minustakin tuntui äsken sinun tekojesi takia!

Niin hän olisi voinut huutaa, mutta hän valitsi toisin. Jähmettyneen torjunnan vaikutus oli uskomattoman tehokas. Kati suorastaan kutistui hänen silmiensä edessä, vaikka oli niin pieni jo valmiiksikin, että hän saattoi pyyhkäistä katseellaan seinää naisen pään takana.

Kun hän oli painanut oven kiinni Katin edestä, hän oli tajunnut purevansa takahampaitaan yhteen niin, että leukaperät rutisivat. Hän oli melkein kaksimetrinen, harteikas, hyväkuntoinen ja ketterä ja kykeni siis todistettavasti pelottelemaan pois pienikokoisen naisen – se hänessä oli eläintä.

Mutta hän oli myös haavoittunut ja onneton, kun oli tullut huijatuksi. Hän oli ollut rakastumaisillaan ja valmis hyppäämään tuntemattomaan, valmis antautumaan tulevaisuudelle yhtä luottavaisesti kuin vesi lankesi pilvistä maahan – se hänessä oli miestä.

Mitä siitä tuli lopputulokseksi?

Markku Takala, 41 vuotta. Sekasotku, loukattu eläin.

Katilta oli tullut yhä ihmetteleviä, yhteyteen maanittelevia viestejä, yksi per päivä, lauantaista keskiviikkoon, kunnes hän oli kuitannut ne kaikki yhdellä vastauksella, joka oli tyrehdyttänyt tinkaamiset.

Nainenkin oli vetäytynyt. Siitä pitäen heitä oli siis kaksi. Oli yllättävän helppoa suhtautua toiseen kuin näkymättömään. Piti vain pitää moodi vankkumatta yllä eikä päästää epäilyä mieleen, epäilyä siitä, oliko sittenkin toiminut jotenkin järjettömästi ja olisiko naiselle pitänyt antaa, mitä tämä pyysi: mahdollisuus keskustella.

Mutta mitä keskustelemista asiassa enää olisi ollut, koska luottamus oli jo mennyt? Toiseen ei voinut luottaa vain vähän, se olisi samaa kuin nainen sanoisi olevansa vain hieman raskaana. Kadonnutta luottamusta ei voinut selittää itselleen takaisin.

Silti mikään ei ollut niin yksinkertaista kuin hän olisi toivonut. Tietoisuutensa kanssa hän pärjäsi, sen hän hallitsi. Muu oli oikukkaampaa.

Hankalinta oli aamuisin, kun hän heräsi. Uniaan ei voinut valita, ja mitä kauemmin hän oli ollut yksin, sitä sumeilemattomammiksi unet olivat muuttuneet. Yö Katin kanssa näytti olleen hänen alitajunnalleen miltei liikaa: unissaan hän jahtasi Katia ympäri koulua ja löysi rakennuksesta sellaisia piilopaikkoja, joista ei valveella ollut kuullutkaan. Yhtenäkin päivänä, kun koulu oli hiljentynyt tyhjäksi, hänen oli pakko käydä tarkistamassa välinevarastossa, oliko takaseinässä todella sellainen salaovi kuin unessa. Siellä hämärässä haroessa olo oli ollut kyllä sanoinkuvaamattoman typerä, etenkin kun Osku oli sattunut ovelle ja ihmetellyt, mitä hän oikein etsi.

Aamuisin kesti kauan päästä unien tunnelmasta irti, varsinkin kun Kati alkoi hivuttaa itseään myös suihkukoppiin, joka oli sentään koko vuoden ollut hänen ja Marian intiimi kohtaamispaikka.

Kun hän antoi kuuman veden valua päälleen, sulki silmänsä ja ajatteli Mariaa, hän muisti yhä vaimonsa jokaisen kaaren ja uurteen ja luomen. Mutta kun hän sulki silmänsä eikä erikseen ruvennut heti ajattelemaan Mariaa, mieleen pujahtikin Kati!

Hänen spontaanit mielikuvansa olivat irrottautumassa ja etääntymässä Mariasta ja kiinnittymässä Katiin, eikä hän hallinnut tätä muutosta, ei kyennyt estämään eikä edes hidastamaan sitä.

Niinpä hänen sukupuolielämänsä Katin kanssa eteni kiihkeinä aamuisina kuvitelmina suihkukopissa. Samaan aikaan päivisin hän keskittyi osoittamaan naiselle, ettei halunnut enää koskea tähän edes metrin tikulla.

Jotenkin siihen ristiriitaan päivien kuluessa vain tottui.

Vaikka Katin kanssa oli käynyt niin kuin oli, tapahtumalla oli silti oma energinenkin vaikutuksensa. Naisen kohtaaminen sysäsi Markun liikkeelle, tempaisi irti jostakin, johon hän oli ollut hyvää vauhtia juuttumassa. Hänessä virtasi taas, asiat tuntuivat merkityksellisiltä.

Ehkä virkistymisen taustalla oli myös kevään eteneminen ja lisääntynyt valo, mutta joka tapauksessa hän päätti, että nyt olisi juuri sopiva aika muuttaa asunto takaisin omannäköiseksi.
Mutta mitä se käytännössä tarkoittaisi? Naisethan olivat aina määritelleet sen, millaista hänen ympärillään oli ollut. Ensin äiti ja sitten asuinkumppanit, kukin vuorollaan, Mariakin, vaikka olikin tehnyt sen aina jotenkin pehmeämmin kuin muut. Hän oli nuoresta miehestä asti tyytynyt siihen, että kotiin tullessaan tiesi, missä oli sänky ja ruokapöytä ja työpiste. Hän ei mennyt pähkinöiksi siitä, jos joutuikin suihkuttamaan itsensä puhtaaksi perusbeigen väristen laattojen keskellä, vaikka oli nimenomaan tilattu cappuccinoa, tai syömään katse vaatenaulakoihin päin, vaikka selän takana aukeaisi merimaisema.

Oliko hänelle edes ehtinyt kehittyä mitään omaa makua?

Markku koetti ottaa siitä selvää. Hän kiersi huonekaluliikkeitä, sisustuskauppoja ja kodintekstiiliosastoja, selasi tapettikirjoja, maalikarttoja ja mattonäytteitä. Hän seisoi olohuoneen nurkassa, keittiön perällä ja makuuhuoneen ovella ja koetti hahmottaa tiloihin erilaisia mahdollisuuksia ja valintoja.
Hän uhrasi jopa muutaman illan eri kanavien sisustusohjelmille. Hän näki koteja, jotka myllerrettiin aina uuteen uskoon. Sitten ne esiteltiin naisille, jotka avasivat silmänsä ja alkoivat kirkua, että 'ei oo todellista miten ihana, onks tää Arto se sama huone', ja Artot tönöttivät vieressä sen näköisinä, että panitte pellet sitten tollasen näkemyksen mun tv-tuolin paikalle.

Hän alkoi väsyä jo toisella viikolla. Muutoksen suunnittelu ei ollut hänelle luontaista vaan uuvuttavaa ja jotenkin vastavirtaista. Pohjimmiltaan hän piti siitä, että asioilla oli omat pysyvät paikkansa. Lopulta hän oli niin kurkkuaan myöten täynnä koko muutossuunnitelmaansa, ettei saanut mieleensä yhtään ainoata näkemystä väreistä tai materiaaleista. Hän olisi voinut lahjoittaa kaiken jo olemassa olevankin pois ja elellä avarassa, tyhjässä tilassa patjalla nukkuen ja huovalla syöden kuin lapsuuden ikuisella retkellä.

Näinkö kaikki päättyisi, luovuttamiseen? Pyhittäisikö hän kotinsa siis Marian muistolle koko loppuelämäkseen?

Markku tiesi, että  jos hän antaisi asian nyt olla, seuraavaa samanlaista tarmonpuuskaa saisi odottaa taas vuosia. Hän vaipuisi takaisin olotilaan, jossa ei kerta kaikkiaan vain välittänyt tai edes erottanut, sopivatko kirjavat verhot ruudulliseen mattoon tai oliko joulunpunainen sydänliina liikaa keväisessä keittiössä.

Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin turvautua itseään suurempiin voimiin. Hän ei ollut koskaan ollut kovin sukurakas ihminen ja se oli seikka, jota kaukana asuvia läheisiään alati kaivannut Maria oli alusta asti kummastellut. Vaimo oli koettanut vaikuttaa asiaan sen minkä pystyi järjestämällä pieniä juhlia milloin milläkin syyllä, että sai ihmiset kokoontumaan yhteen. Oli päivänselvää, ettei Markku kykenisi yhtä paneutuneesti pitämään verkostoaan koossa.

Mutta nyt hän tarttui kuitenkin toimeen ja soitti pitkästä aikaa sisarelleen Sirpalle, joka oli paitsi kolmen villin pojan äiti myös remontti- ja sisustusfirman omistaja yhdessä miehensä Heikin kanssa. Markku sanoi olevansa valmis maksamaan pariskunnan firmalle vaikka vähän ekstraakin, jos vain saisi huolellisen kokonaispaketin ilman puuduttavia valintoja, kuukausien odotusta, työn jäljen kyttäämistä ja yleistä vahdinpitoa.

Sirpa osasi tarttua tilanteisiin ja siihen Markku oli luottanutkin. Viidessätoista minuutissa hän oli ostanut itselleen perusteellisen pintaremontin ja sisustussuunnitelman toteutuksineen ja sopinut aikatauluista ja hintahaarukasta. Kävi ilmi, että hänen asuntonsa ehdittäisiin hoidella alta pois vähän kuin suupalana juuri ennen isoa ja aikaa vievää projektia.

Remontti aloitettaisiin viikon sisään ja olisi kahdessa viikossa jo ohi. Markku tunsi suurta helpotusta, kun asiat järjestyivät niin sutjakkaasti ja hänen ajoituksensa sattui kerrankin olemaan oikea.

Hänen tarvitsi enää tyhjentää asunto ylimääräisestä tavarasta. Sitä ei voinut delegoida kenellekään, ei edes sisarelle eikä varsinkaan jollekin tuntemattomalle siivoojalle. Marian vaatteet ja kankaat ja tavarat oli käytävä läpi yksitellen, kosketus kosketukselta. Osan hän heittäisi varmaankin pois, osan antaisi kierrätykseen ja osan hän voisi viedä vielä vinttikomeroon, jos lopullinen luopuminen tuntuisi liian rajulta. Ja jotainhan voisi jättää esillekin, ehkä.  

Markku päätti tehdä urakan pääsiäispyhien aikana, kun vaimon kuolemasta tuli kuluneeksi tasan vuosi. Se tuntui sopivan maanläheiseltä tavalta kunnioittaa päivää.

Kuolema oli noutanut Marian tavallisena arkiaamuna, mutta vuosipäivä sattui nyt pitkäperjantaiksi ja pitkähän siitä tulikin; Markku aloitti aamulla yhdeksältä ja lopetti illalla vähän ennen puoltayötä. Välillä hän juoksi lenkin, valmisti ostamansa kuhan ja otti iltapäivätorkut. Muuten koko päivä oli yhtä karsimista ja lajittelemista ja mieleen nousevien muistojen läpikäymistä.

Kaiken yllä lepäsi kuitenkin helpotuksen ja oikein tekemisen tuntu – juuri nyt oli hyvä aika tähän. Aikaisemmin hän ei olisi ollut vielä valmis, mutta nyt viivyttely olisi ollut pelkkää jahkailua.

Kun tuli remontin aika, Sirpa ja Heikki kutsuivat hänet evakkoon ja majoittivat talonsa vierassiipeen. Iltaisin hän vietti aikaa perheen pikkujätkien kanssa. Alkuarastelun jälkeen pojat kärkkyivät kilpaa harvoin tapaamansa enon huomiota.

Sisarensa talossa hänen ja Marian ei ollut koskaan tarvinnut kuulla sitä, minkä yllättävän monet olivat heille vuosien varrella ääneen töksäyttäneet: kumma kun ette te lapsia tee! Markku tiesi Marian uskoutuneen aikoinaan Sirpalle menneisyydestään; tapahtumasta, joka oli vaikuttanut naisen koko loppuelämään.

Kun Maria oli ollut kuusitoistavuotias, hän alkoi odottaa lasta naapurin samanikäiselle Ramónille. Molempien nuorten vanhemmat ja suku saivat ensin sarjan hermoromahduksia, sillä kummallakin perheellä oli lapsensa varalle muita suunnitelmia kuin teinivanhemmuus. Nuorten vankkumaton usko omaan selviytymiseensä palautti kuitenkin sovun ja rauhan ja johdatteli suunnilleen koko kylän väen yhteiseen odotukseen. Mariasta pitivät kaikki – juuri niin kuin Markku oli naisen tavatessaan vaistonnutkin.

Seitsemännellä kuukaudella, eräänä sateisena yönä huoneessaan Maria heräsi outoihin tuntemuksiin. Vaikka sairaalaan päästiin nopeasti – Marian veli ajoi pakettiautoaan kuin mielipuoli – mitään ei ollut enää tehtävissä. Raskaus päättyi komplikaatioihin ja Mariakin pelastui vain ripeän toiminnan ja suuren leikkauksen ansiosta.

Mariasta ei voinut enää sen jälkeen tulla äitiä, mutta Ramónista kyllä oli tullut myöhemmin tahollaan vielä isä. Sen Maria halusi aina lopuksi kertoa kuin varmistaakseen, että tragedia pysähtyi häneen eikä levinnyt laajemmalle.

Kun Markku nyt sisarensa luona pelasi viidettä iltaa hiki päässä futista kolmen minikokoisen Beckhamin kanssa, hän alkoi itse pitkästä aikaa miettiä, että kärsivällisellä harjoittelulla hänestä voisi ehkä vieläkin kasvaa jollekulle riittävän kelpo isä.

Luokan kynnykselle päästyään Markku ajatteli, että näky olisi voinut olla osa jonkin harrastajateatterin kokeellisesta produktiosta, jossa haettiin yhteyksiä eri taiteenlajien välille. Tosin kyse täytyisi silloinkin olla vasta ensimmäisistä harjoituksista.

Kati varvisteli pulpetilla kädet ojossa pidellen vaaleanpunaisen olion päätä paikoillaan ja Veera kyyhötti nuttura hapsottaen kannattelemassa perää. Olion naamalla oli idioottimaisen onnellinen ilme. The Hönö.

Tiesikö hän yhtään, mitä tämän koulun taidekasvatuksessa tapahtui ja mihin niukkoja määrärahoja käytettiin? Eikö näitä maailmoja syleileviä ideoita suodatettu mitenkään? Veera oli sosiaalinen ilopilleri ja luova purskahtelija, sen tiesivät ja hyväksyivät kaikki, mutta jotain rakenteellistakin kykyä olisi tarvittu pitämään homma järjellisissä puitteissa. 

Asia pitäisi ottaa esille aikanaan, mutta ei kuitenkaan nyt, kun Veera näytti valmiiksi niin syylliseltä kuin olisi jäänyt kiinni luokkaretkitilin kavalluksesta.

Kati valitteli, etteivät kädet enää kestäneet. Markku laski tikasjakkaran sivuun ja antoi nopeasti ensiavun: kipusi pulpetille naisen viereen ja jakoi vastuun päästä. Kyljen liimaukset näyttivät jo auenneen, joten mitään äkkiratkaisua tilanteeseen tuskin nyt löytyisi. Parasta olisi hallitusti purkaa koko otus osiin ja satsata laadukkaampaan kokoamiseen.

Kukas sen tekisi, nämä kaksi donnaako? Jonkunhan täytyisi jäädä katsomaan, mitä täällä touhuttiin. Tässäkö hänen iltansa nyt sitten menisi, juuri kun hän oli vasta totuttelemassa uudennäköiseen kotiinsa remonttievakon jälkeen?

Lopputulos kodissa oli niin ällistyttävän upea, että hän huokaisi vieläkin epäuskosta joka kerta, kun astui ovesta sisään. Sirpa ei ollut päästänyt häntä sittenkään niin helpolla kuin hän oli ehtinyt alun perin toivoa. Sisko oli haastatellut häntä remontin pohjaksi ja saanut kuin vaivihkaa esiin mielipiteitä, joita hän ei ollut itsekseen onnistunut muotoilemaan. Remontin edetessä Sirpa oli sitten ujuttanut ne sinne kaikki, seinille ja lattioille ja ikkunoihin – lempivärit ja mieluisat materiaalit ja toiveet tunnelmasta. Hänelle oli sittenkin löydetty oma maku!

Nyt koti oli päivitetty vastaamaan uutta elämäntilannetta. Puuttui enää joku, jonka avulla sen elämäntilanteen taas muuttaisi, tai edes joku, jonka kutsuisi kylään, jolle saisi valmistaa hyvän aterian, soittaa vähän swingiä, juottaa siivun savunhajuista skottilaista, kantaa petiin kesken lauseen… 

Kati seisoi yhä hänen vieressään kuin ei uskaltaisi luovuttaa otusta yksin hänen käsivarsiensa varaan. Markku erotti naisen hiuksista jonkin kevyen, makean tuoksun, ehkä omenaa, päärynää? Ei kai nainen sentään pessyt hiuksiaan siiderillä? Mistä hän tiesi, vaikka se olisi jokin uusi villitys, hän oli pudonnut kärryiltä ja nyt alkoi pääkin pehmetä. Mutta oli vaikeata säilyttää jurottava etäisyys, kun toinen oli näin lähellä. Hänen ei tarvitsisi kuin hiukan kääntyä sivuttain ja kumartua, niin hän voisi jo puhaltaa naisen otsahiukset sivuun ja…

– Teitä ei jätetä! joku huusi ovelta.

Markku väänsi niskaansa ja näki silmänurkastaan sinivalkoisen, joka seisoi topakasti hajasäärin ja näytti säteilevän energiseltä. Yhtäkkiä hän muisti, että tytön nimi oli Juuli Janatuinen.

– Me soitettiin porukat läpi ja yli puolet on tulossa pelastaan Hönöä! Jos pidätte vielä nykyiset asemat, niin jäädytetään vauriot tässä vaiheessa tähän.

Markku katsoi Katia, joka katsoi takaisin. Hetken verran näytti siltä, että he voisivat purskahtaa yhteiseen nauruun, mutta sitten nainen katsoikin nopeasti muualle ja hetki meni ohi.

– Kuinka tehoton nykyinen koulujärjestelmä oikein voi olla? Veera ihmetteli lattianrajasta. – Kun ajattelee, miten mekin annetaan kaikkemme täällä joka päivä eikä me silti olla vielä onnistuttu pilaamaan näitä lapsia. Panee vähän miettimään työn mielekkyyttä. Voitko Markku tehdä asialle jotakin?

Markku lupasi yrittää.

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.