Osa 2/8: Markku Takalan torstai ei ole toivoa täynnä ainakaan vielä herätessä. Miehen työpäivästä yläkoulun rehtorina tulee kuitenkin niin yllätyksellinen, että illalla hän löytää itsensä aivan eri kohdasta elämää kuin vielä aamulla aavisti.

Kuvitus Essi Haapanen, Shutterstock

Markku oli yhä puoliunessa, kun hän haroi kädellään vieruspieltä. Hän ei tavoittanut ketään. Sormiin osui vain siististi pedattu täkki ja koskematon, viileä tyyny. Vasta se herätti hänet kunnolla, sai muistamaan, miten asiat olivat, mutta hän piti vielä silmänsä kiinni, armahti itsensä sen näkemiseltä, että sängyn toisella puolella ei nukkunut kukaan, ei ollut nukkunut koko yönä, ei enää pitkiin, pitkiin aikoihin.

Markku käänsi tyhjälle puoliskolle selkänsä.

Marian aamuinen tavoittelu oli sitkeä tapa, josta hän ei vieläkään ollut päässyt irti. Kroppa muisti vaimon yhä, virittyi unenkin keskeltä toisen lämmintä kylkeä kohti, odotti, toivoi…

Ei.

Markku nykäisi itsensä suojaan tunnelmasta, johon oli vajoamassa. Tämä aamu ei saisi alkaa näin, pettymyksellä ja surulla. Hän oli luvannut Marialle, että ei jähmettyisi kaipuuseensa vaan menisi pienin askelin eteenpäin. Ja todella pieniähän hänen askeleensa olivat olleetkin, se osa lupauksesta oli ainakin pitänyt!

Keskustelusta, jossa lupaus oli annettu, oli kulunut pian vuosi. Tarkalleen yksitoista kuukautta, viikko ja kolme päivää. Jostain syystä oli tuntunut tärkeältä laskea aikaa. Se oli kuin rituaali, jonka kautta hän oli koettanut ottaa haltuun uutta elämänvaihetta. Vajaan kolmen viikon kuluttua vuosi olisi täynnä, kalenterissa peräjälkeen 365 rastia.

Markku kierähti taas toiselle kyljelle ja otti todellisuuden vastaan: avasi silmänsä tyhjälle puoliskolle.

Vuodenkierto ilman Mariaa. Ilman yhteisiä aamuja, tekemisiä, elämää.

Ilman kesäisiä matkoja saareen, jossa he olivat halutessaan voineet olla kuin ainoat ihmiset maailmassa. Kerran pari viikossa oli soudettu mantereelle kauppaan ja joskus kuunneltu radiosta uutisia ja säätiedotuksia, mutta muuten kuukausi humahti aina kuin itsestään ja päivät olivat kuin eteen kumottu lelukoppa, josta sai vapaasti valita: rakastelua, puhelemista, lukemista, kalastusta, kasvimaalla möyrimistä, laiskottelua, saunomista, rakastelua…

Kesät tapasivat olla heille parasta aikaa, koska Maria rakasti lämpöä ja aurinkoa, pulppusi iloa jokaisesta sateettomasta päivästä.

Syksyisin vaimo koetti helpottaa pimeyttä ja synkkyyttä kokkaamalla muhevan tulisia ruokia niin, että tuoksut tulivat vastaan heti alaovella, kun hän iltapäivisin palasi töistä.

Talven puristusta Maria taas osasi lieventää hehkuvilla väreillään, langoilla, joista neuloi puseroita, ja kankailla, joista ompeli mekkoja – molemmille löytyi vuosi vuodelta yhä enemmän kysyntää sitä mukaa kun sana levisi.

Kevät oli kumminkin ollut Marian lempivuodenaika uudessa kotimaassaan. Keväässä oli Marian mielestä tallella vielä kaikki lupaukset tulevasta kesästä. Vaimo piti jopa loskakeleistä, koska ne olivat kuulemma vain epätoivoista uhittelua ennen vihreyden voittoa – Marialle paljas ja kolea huhtikuukin viesti luonnon sisäistettyä varmuutta tulevasta.

Ehkä Marialla oli ollut sisällään sammumaton dynamo, jonka kautta synkimpiinkin asioihin virtasi valoa.

Viimeinen keskustelu oli käyty juuri huhtikuun loskainen ilta ikkunan takana, sairaalan tutuksi tulleessa kulmahuoneessa ja Marian äidinkielellä, sillä, jota hänkin ymmärsi ja puhui riittävästi kyetäkseen olemaan avoimesti läsnä. Hän oli ajatellut, että Marialla oli oikeus lähteä maailmasta sillä kielellä, jonka keskelle oli syntynyt, vaikka elämä olikin paiskannut naisen kauas kotoa toiselle puolelle maapalloa.

Moni asia oli ehditty puhua selväksi jo edellisten kuukausien aikana, kun taistelut oli taisteltu, häviö hyväksytty ja arki pelkistynyt lopun odotukseksi. Hän huolehti loppuun asti, ettei Marian tarvinnut kärsiä kivuista, vaikka joutui joskus sanomaan tiukastikin ja vaatimaan huomiota asialleen. Aina he kuitenkin lopulta pääsivät henkilökunnan kanssa yhteisymmärrykseen.

Johtuiko se hänen omasta päättäväisyydestään vai väistämättömän kuoleman läheisyydestä, sitä hän ei vieläkään tiennyt. Vai ehkä se olikin nimenomaan Marian oman persoonan ansiota; vaimohan levitti aina ympärilleen sopuisaa tunnelmaa, oli luonteeltaan kokoava ja – pyhimys, Markun mieleen välähti. Hänhän oli taas hyvää vauhtia tekemässä vaimostaan pyhimystä! Niin oli käynyt näissä yksinäisissä ajatuksissa monta kertaa kuluneen vuoden aikana.

Markku ei halunnut toimia niin. Sellainen ihannointi ei ollut oikein Mariaa kohtaan, se typisti vaimon vain juhlalliseksi ja hartaaksi ikoniksi. Olihan Mariallakin ollut nurjat puolensa, tuulensa, pettymyksensä, kiukkunsa, harmin aiheensa. Hänhän oli joskus ollut valmis vaikka lähettämään koko sähikäisen paluupostissa takaisin merten yli vastaanottajan laskuun. Ottakaa ja pitäkää, ei tämän intiaaniprinsessan kanssa suomalainen mies pärjää!

Siitä oli kyllä jo kauan, hän itsekin ollut silloin vielä toinen mies, hankalampi ja kulmikkaampi, isänsä ankarassa kasvatusotteessa jääräpäiseksi varttunut poika, joka  haistoi aina tilanteessa kuin tilanteessa henkilökohtaisen haasteen ja tilaisuuden katsoa, kuka oli kuka.

Hitaasti, vuosi vuodelta, he kasvoivat Marian kanssa aikuisemmiksi, hioivat toistensa särmiä, rakastivat toisistaan levollisempia ja eheämpiä, vapaampia irrottautumaan menneisyyden painolasteista ja alttiimpia ottamaan vastuuta käyttäytymisestään.

Markku pysähtyi miettimään. Jatkuikohan hänen ihannointinsa yhä? Rupesiko hän nyt tekemään heistä vielä pyhimyspariakin!

Joka tapauksessa hän oli oppinut Marialta paljon. Vaimohan luotti häneen uudessa kotimaassaan alusta asti, kunnioitti ja arvosti ilman minkäänlaista miellyttämisen tai alistuvuuden sivumakua. Samaa Maria oli odottanut täysin luontevasti häneltä.

Molemminpuolisesta luottamuksesta tuli lopulta niin vahva side, että Marian ei tarvinnut kuin vilkaista viistosti tummien kulmiensa alta ja hän sävähti heti, oivalsi jotenkin pahastuttaneensa, halusi olla parempi mies. Ennen Mariaa hän ei olisi koskaan kuvitellut, että kuuntelisi autossaan Johnny Cashia ja laulaisi mukana: Because you’re mine, I walk the line…

Miten sellaisesta vaimosta ikinä toipuisi? Hän ei osannut kuvitella, miten oppisi enää rakastamaan ketään, ei ollut varma siitäkään, halusiko edes yrittää. Mutta hän oli luvannut Marialle, ettei juuttuisi paikoilleen, ei jäisi kummalliseksi yksineläjäksi, joka pinttyisi omiin tapoihinsa niin syvälle, ettei kohta edes osaisi päästää ketään lähelleen. Aika pianhan kukaan ei enää tuppautuisikaan.

Markku nousi sängyn reunalle istumaan ja ponnisti itsensä ylös. Pystykävely oli evoluution kannalta tärkeä etappi, kädet vapautuivat työkalujen käyttöön. Hän latasi kahvinkeittimen ja ajasti kaksi kananmunaa kiehumaan, haki lehden valmiiksi pöydälle odottamaan ja avasi keittiön kaihtimet. Yöllä oli satanut, katu kimmelsi yhä märkänä. Hän meni suihkukoppiin, käänsi veden valumaan ja sulki silmänsä, kuvitteli vaimon pehmeän, saippuoidun lanteen omaansa vasten, mutta oli tavallista vaikeampaa saada tunnelmasta kiinni.

Jälkeenpäin hän istui aamiaisensa ja lehtensä äärellä, ajatteli, ettei aikuinen mies voinut elää enää kauan näin. Hänen olisi kehitettävä muistojensa tilalle jotakin todellista.

Mutta samalla hän toivoi, että se jokin vain putoaisi hänen eteensä ilman että tarvitsisi ruveta kehittelemään mitään. 

Koulussa Tuula kurkisti sermin yli niin varautuneen näköisenä kuin olisi aikeissa pyytää jotakin ennenkuulumatonta.

– Tuletko kuule saman tien käväisemään tälle puolelle, Tuula sanoi hiljaa.

Tuulan ilme kertoi Markulle heti, että nyt ei ollut kyse mistään rutiiniasiasta. Eihän Tuula olisi sellaisen takia edes tullut keskeyttämään hänen kahvitaukoaan. Tilaa oli niin niukasti, ettei heille riittänyt omia huoneita, niinpä he olivat tehneet kuusi vuotta töitä sermin kahden puolen ja kunnioittivat toistensa tapoja, pieniä yksityisiä uppoutumisen hetkiä tai irtioton tarvetta.

Hän jätti puoliksi syödyn kinkkusämpylän lautaselle ja meni katsomaan, mistä oli kyse.

Tuula osoitti kirjettä, valkoista arkkia, jonka oli ottanut ulos kuoresta ja levittänyt pöydälleen, jättänyt siihen kuin muinaisen, haperon dokumentin, jota tuli suojella liian kiivailta kosketuksilta, kenties liian palavilta katseiltakin.

– Tämä tuli postin mukana.

Tuulan ääni kuulosti niin jännittyneeltä, että Markku aavisti saman tien, mistä oli kyse, mutta meni tyynesti lähemmäksi katsomaan.

Paperilla oli vain muutama tietokoneella kirjoitettu lause, niihin sisältyi lyhyt tiedonanto siitä, että kouluun oli kätketty pommi, joka räjähtäisi tiettynä päivänä tiettyyn aikaan.

Täsmälleen sama pelkistetty kaava kuin puheluissa, Markku ajatteli, tuijotti ensin päivämäärää ja kellonaikaa, sitten seinäkelloa, jonka punainen sekuntiviisari nytkähteli eteenpäin.

Numerot välähtelivät hänen päässään, asettuivat sitten kohdalleen kuin osoittamaan valmiutta vastata.

– Kolme tuntia siis aikaa, hän totesi asiallisesti.

Tuula nyökkäsi melkein juhlavasti, varmisti vielä:

– Ja mekö mennään taas sovitun mukaan?

Nyt oli Markun vuoro nyökätä. Hän vetäytyi rauhallisesti takaisin omalle puolelleen, tunsi, miten keskittyneitä ja tietoisia liikkeistä tuli tällaisen yllätyksen myötä, melkein kuin ilmassa roikkuvan katastrofin mahdollisuus todentuisi saman tien, mikäli he rupeaisivat hosumaan ympäriinsä ja muuttamaan ennalta laadittua koreografiaa.

Tuula lähti etsimään Veeraa, joka hoitaisi kenttätason informoinnin, Markku puolestaan kaivoi kännykästään esiin numeron, jonka he olivat saaneet poliisilta reilu vuosi sitten, kolmannen uhkatilanteen jälkeen. Suoran yhteyden piti nopeuttaman reagointia, kummassakin päässä.

Edellisestä tapauksesta oli kulunut jo kaksi lukukautta, ensin kevät ja sitten vielä syksy. Nyt kevään edetessä he kaikki olivat olleet jo taipuvaisia uskomaan, että villitys oli mennyt ohi ja tekijä, kuka lieneekään ollut, oli kyllästynyt omaan typeryyteensä tai ainakin suunnannut kyseenalaisen tarmonsa jonnekin muualle.

Eipä vaan. Nyt heitä tosin lähestyttiin kirjeitse.  

Tarkoittiko se, että tekijä olikin tällä kertaa joku muu kuin aikaisemmin?

Kirje tuntui jotenkin teatraaliselta, jos tarkoitus oli vain hyppyyttää heitä ympäriinsä ja aiheuttaa inhimillistä harmia ja pelästystä.

Selitettyään tilanteen ja saatuaan tutun kuuloiset toimintaohjeet Markku kurkisti vielä sermin yli.

Kirjekuori oli tavallinen, pieni ja ruskea, päällä oli priority-tarra ja postimerkissä Nuuskamuikkunen soitteli kiven päällä huiluaan.

Minkälaisia johtopäätöksiä merkkivalinnasta saattoi tehdä? Oliko kyse sattumasta vai oliko lähettäjä oppinut potalle ja puhumaan television muumisarjojen tahdissa?

Siteeraisiko tekijä tarvittaessa ulkomuistista pitkät pätkät repliikkejä, jos joku pidättämään tulevista poliisimiehistä hoksaisi niitä lypsää?

"On lähdettävä, jotta voi tulla takaisin", luki opettajainhuoneesta käytävälle vievän oven pielessä.

Nuuskamuikkustahan sekin oli, Mia oli teipannut viisauden siihen kannustukseksi, kertonut kuulleensa sen kaksivuotiaaltaan päiväkodin eteisessä. Mia oli hetken luullut synnyttäneensä lapsineron, kunnes oli muistanut edellisiltaisen muumijakson.
Repliikinhän voisi kiinnittää vaikka vankilan porttiin, Markku ajatteli. Sisäpuolelle tietysti.

Entä jos postinkantajat olisivatkin yllättäen menneet täksi päiväksi lakkoon, marssineet pois ja jättäneet postit jakelupisteeseen? Kirje olisikin tullut vasta huomenna ja he olisivat voineet rutata koko tiedonannon roskakoriin vanhentuneena ja epätotena. Olisi säästynyt aikaa ja vaivaa ja yhteiskunnan rahoja ja hänkin olisi saanut syödä sämpylänsä rauhassa loppuun.

Markku huomasi, että alkoi hukata fokuksensa. Ajatuksia ei saanut päästää nyt levälleen, turhautumisestaan huolimatta hän oli kumminkin vastuun keskiössä eikä hänellä ollut monta minuuttia aikaa, ennen kuin tilanne tulisi taas konkreettisesti päälle. Välttämätön tieto oli tiivistettävä muutamaan lauseeseen. Oppilaat oli saatava pysymään levollisesti pihassa poliisien tuloon saakka.

Kollegoitaan Markku ei ehtinyt ajatella kuin ohimennen; hän luotti siihen, ettei kukaan prakaisi ainakaan ennen kuin kotonaan.

Drive in -kaistalla ei ollut jonoa. Markku rullasi hitaasti luukulle ja veivasi autonsa sivuikkunan auki. Sisään tulvahtava rasvan ja suolan tuoksu oli niin autuaallinen, että hänen sylkirauhasensa sekosivat: tuntui kuin eteen olisikin tulollaan jokin Marian hauduttelema taivaallinen pataruoka.

– Tuplapekonihampurilainen kiitos.

Saatuaan annoksensa hän parkkeerasi sivummalle ja söi kuin saalistaan pitkään jahdannut eläin. Sehän hän pohjimmiltaan olikin, se vain ei näkynyt ennen kuin olosuhteet menivät tarpeeksi tiukoiksi. Monikansallisen hötön ahmimisesta oli tietysti vielä matkaa siihen, että saalistamisvietti ottaisi vallan. Mutta siellä jossain sisällä se oli, optio alkukantaisempaan elämään.

Luukulta kaarsi viereiseen ruutuun kurainen vanha Opel, ruoppaisi käännöksen vähän turhankin näyttävästi. Markku vilkaisi sisällä istuvaa nuorta paria, poika näytti niin nuorelta, että ajokortin saamisesta ei voinut olla kauan aikaa, tyttö katsoi poikaa kuin ihmeidentekijää. Ne näyttivät ostaneen monta eri kääröä, availivat niitä vuoronperään kuin lahjoja ja työntelivät ranskalaisia toistensa suuhun kuin kyseessä olisikin esileikki eikä ateriointi.

Markku jauhoi hampurilaistaan. Tiesivätköhän ne, että joillakin pygmiheimoilla yhdessä syöminen oli ainoa vihkiseremonia: jos naimaton pari nähtiin syömässä yhdessä, heitä pidettiin sen jälkeen avioparina.

Pitäisiköhän koputtaa auton ikkunaan ja kertoa? Tulisi vähän toinen perspektiivi tavalliseen pikaruokailuun.

Markun pureskelu keskeytyi. Oliko tämä nyt ensimmäinen merkki siitä, että hänestä oli tulossa juuri sellainen omituisia mietteitä hautova yksineläjä, joista Maria oli varoitellut?

Mistä hän tiesi, olisiko tämä edes ensimmäinen merkki, kenties hän nyt vain havahtui asiaan, kun päivä oli muutenkin mennyt raiteiltaan.

Markku katsoi inhoten sämpylänjämäänsä ja ruttasi sen paperin seassa mytyksi. Ei tehnyt enää mieli enempää. Hän huuhteli suunsa maidolla ja työnsi mytyn purkkiin, pyöritteli sitä käsissään kuin kyse oli mittavammastakin jäteongelmasta.

Olisiko hän valmis luopumaan jostain, jos Maria odottaisi häntä nyt kotona? Pataruuan kanssa tai ilman, parhaimmalla tai huonoimmalla tuulellaan.

Mistä? Työstään, omaisuudestaan, terveydestään?

Markun ei tarvinnut pinnistellä muistaakseen, miten voimakas Marian vaikutus häneen oli ollut heti alusta asti. Jo pian sen jälkeen, kun he olivat tutustuneet, hän oli ruvennut ajattelemaan, ettei suostuisi lähtemään maasta pois ilman Mariaa. Hänhän suorastaan lietsoi itseään siihen, että tulossa voisi olla jonkinlainen taistelu. Hän valmistautui paperisotiin, lahjontaan, kilpakosijoihin, hallituksen juoniin! Hän päätti vedota vaikka Amnestyyn tai sissijohtajiin tai huumekartellien päälliköihin!

Mitä vain, mutta Mariasta hän ei enää luopuisi!

Ja sitten kaikki olikin edennyt sopuisasti ja hyvin, myötätuulessa. Koska Maria oli tuntenut samoin kuin hän, koska Mariakin oli halunnut elää hänen kanssaan. Se oli riittänyt ratkaisemaan asian, Marian tahto, ei hänen oma uhonsa.

Siitä oli nyt melkein yksitoista vuotta. Niihin aikoihin hän oli täyttänyt juuri kolmekymmentä vuotta. Työtilanne oli sijaisuuksien jälkeen selkiytynyt ensimmäisen vakituisen paikan myötä, mutta vapaa-aikoina hän eli risaisesti, riiteli kihlattunsa Lauran kanssa lähiön perällä rivitalokaksiossa ja kaipasi elämäänsä jotakin muutosta, jota ei kuitenkaan kyennyt itse itselleen järjestämään.

Kunnes erään peli-illan jälkeen baarissa kaveri koripalloporukasta kertoi ryhmästä, johon oli tullut hiljattain pestatuksi ja johon kaivattiin vielä yhtä suomalaista opettajajäsentä, mieluiten juuri biologiaan ja maantietoon erikoistunutta miestä ryhmäjakojen ja majoitusjärjestelyjen vuoksi.

Hän ei nukkunut hetkeäkään seuraavana yönä, vaan pyöritteli ajatusta mielessään, arvaili ja kuvitteli, kun ei vielä kaikkia faktoja tiennyt ja soitti heti aamulla yhteyshenkilölle saadakseen tarkemmat tiedot. Kaikki kuulosti niin kiinnostavalta, että hän suorastaan syöksyi tarjoukseen kiinni, suoriutui haastatteluista ja kykeni vakuuttamaan rekrytoijat motivaationsa syvyydestä. 

Niinpä muutaman kuukauden päästä hänet lennätettiin 10 000 kilometrin päähän kansainväliseen projektiin, jossa jatkokurssitettiin kyläkoulujen opettajia, ja jossa hän oli osaltaan vastaamassa kurssiopetuksesta. Entiseen elämään jäivät niin ratkaisusta yllättynyt kouluyhteisö kuin äkkierosta sanattomaksi mennyt Laurakin.

Marian hän näki jo tulopäivänsä iltana ensimmäisessä infotilaisuudessa. Maria oli yksi sikäläisistä projektisihteereistä, terävä ja eläväinen, kauniskin tietysti, sellainen, josta hän ei saanut pian enää katsettaan irti. He rupesivat juttusille aina kun mahdollista, kertoilivat elämästään satunnaisia tai merkittäviä yksityiskohtia tilanteen ja tunnelman mukaan. Hän oli eronnut kihlatustaan juuri matkan alla, itse asiassa lähtöpäivän aamuna, senkin hän tunnollisesti jo kohta kertoi ja kaikenlaista muutakin, lapsuudestaan ja nuoruudestaan, jotka eivät suinkaan olleet täynnä vain lämpimiä muistoja ja ristiriidasta, joka syntyi, kun hänen sisällään asui ikään kuin kaksi miestä: se joka ärähteli ja jurnutti helposti ja se, joka kaipasi elämää ilman torailua ja kyräilyä.

Jälkeenpäin hän oli usein miettinyt, ettei tosiaankaan tehnyt silloin itseään tykö tai myynyt parhaita puoliaan, sen sijaan hän oli melkein pakonomaisen rehellinen ikään kuin Marian olisi pitänyt saada tietää kaikkein epäsuotuisimmatkin asiat ennen kuin edes harkitsisi ihastumista häneen – ihme, että se oli vielä ylipäätään ollut mahdollista kaiken sen yltiöpäisen uskoutumisen jälkeen!

Kuunnellessaan Mariaa hän aina ajatteli, että tätä oli kieritelty lapsena hellyydessä ja rakkaudessa kuin munkkia sokerissa. Mariakin kyllä puheli tekemisistään ja perheestään mutta piti kaikkein henkilökohtaisimmat asiat itsellään. Sekin tuntui vain viehättävältä, jotenkin arvokkaalta: hänen piti olla mies, joka jaksoi odottaa, kunnes Maria kokisi luottamuksen niin vahvaksi, että haluaisi kertoa sisimmät tuntonsa.

Nainen lumosi hänet, katse katseelta, lause lauseelta, kosketus kosketukselta.

Kun projekti oli kahdeksan kuukauden kuluttua ohi, hän jäi vielä muutamaksi viikoksi lomailemaan, vietti ajan tiiviisti Marian seurassa ja pyysi naista lähtönsä kynnyksellä vaimokseen Suomeen.

Niin varma hän oli rakkaudestaan. Hän ajatteli tietävänsä Mariasta kaiken – miten valtava hybris siihen ajatukseen mahtuikaan. Mutta riittävästi hän silti tiesikin päätöksensä pohjaksi, oli jo perillä Marian salaisuudestakin, joka oli saanut naisen alussa etenemään niin hitaasti ja varovaisesti.

Kuultuaan tarinan ja sulateltuaan kuulemaansa hän oli pidellyt Mariaa lujasti sylissään ja kuiskannut tämän korvaan – kolmella kielellä, varmuuden vuoksi – lupauksen, että suojelisi tätä aina, maailman joka kolkalla.

Eikä hän sitten kumminkaan kyennyt sitä lupausta lunastamaan, ei millään kuiskaamistaan kielistä, ei edes turvallisessa, yhteisessä kodissa: kun sairaus yllätti heidät, sillä olikin oma kielensä ja sen kielioppia oli mahdotonta hallita.

Markku huokaisi syvään; ääni tuntui täyttävän auton ääriään myöten. Hän oli ajatellut Mariaa viime aikoina erityisen paljon, kai se johtui siitä, että kuoleman vuosipäivä lähestyi.

Alkaisiko hän ruksia vielä toistakin vuotta kokoon?

Mariahan oli ollut kotikissa, omistanut aikaansa muiden hyvinvoinnille ja viihtymiselle, senkin vuoksi hän nyt tunsi olonsa näin yksinäiseksi. Vaikka olihan vaimolla ollut tuttujakin, naapuruston kotiäitejä, joiden lapset nauttivat Marian leikillisyydestä, vanhuksia, jotka kaipasivat auttamista – siitä vaimo ei useinkaan ollut saanut mitään vastineeksi, asia, josta hän tapasi joskus huomautella ja jolle Maria vain huitaisi kädellään: kai sitä nyt mummojen kanssa sai rupatella ilman että raha vaihtui!

Ja välillä oli kyllä satunnaisia palkallisiakin töitä, käännöshommia tai tulkkauskeikkoja, pieniä tehtäviä kotouttamisprojekteissa. Ja olihan Marialla toinenkin keino hankkia omaa rahaa: myyntipaikat, joihin vaimo toimitti neuletöitään ja itse painetuista kankaista ommeltuja mekkoja ja…

Poikki!

Markku perkasi kurkkuaan ja yskäisi niin kuin aloittaessaan kokousta ja halutessaan kaikkien jakamattoman huomion. Nyt hän tosin kokousti vain ajatustensa kanssa, mutta ne olisi saatava hallintaan. Muistelemisessa ei sinänsä ollut mitään pahaa, mutta juuttuminen johtaisi vain unettomuuteen ja lamaantumiseen. Kaiken tämän hän tiesi kyllä, mutta myös käyttäytyminen olisi saatava seuraamaan järjellistä tietoa.

Miten hän pääsisi muistoilta suojaan?

Jos soittaisi jollekin tutulle ja pyytäisi vaikka lasilliselle?

Riskihän se tietysti olisi tällaisen päivän jälkeen, suusta tulisi helposti pelkkää pommiasiaa ja kuka sitäkään jaksaisi kuunnella, kun ei kerran mitään vakavampaa ollut sattunut. Puuttui näyttävyys, puuttui äärimmäisyys! Pelkkä uhkaus ei ollut mitään, ei se oikeuttanut menemään tolaltaan. Ja kouluhan oli yhä pystyssä, koska räjähdys olisi kuulunut parkkipaikalle asti, etäisyyttä oli vain muutama kilometri.

Luottihan hän sitä paitsi koiriin ja ammattilaisiin: mitään ei ollut taaskaan löytynyt, asia oli kuitattu ilkivallaksi. Hänhän oli vielä kaiken lisäksi ollut viimeinen lähtijä, toki yhdessä Oskun kanssa; mies oli kasvanut niin kiinni koulurakennukseen, että koki olevansa henkilökohtaisesti vastuussa sen hyvinvoinnista. 

Markku hymähti. Täytyisi tietysti soittaa jollekulle sellaiselle, joka ymmärtäisi heti, miltä tällainen taas tuntui, olisi kenties yhtä vinksahtaneissa tunnelmissa itsekin.

Siinä tapauksessa sen pitäisi kyllä olla joku koulun henkilökunnasta. Mutta olisiko työajan ulkopuolella lähestyminen hätiköityä?

Hänellä oli kai hiukan etäisen ja omissa oloissaan viihtyvän miehen maine, vaikka hän tulikin kyllä mielestään kaikkien kanssa toimeen. Opettajakunta oli niin naisvaltainen, että oli oleellista säilyttää tasapuolisuus ja pitää huolta siitä, ettei antanut aihetta juoruille tai suosimispuheille – sellaiset ryöpsähtivät niin helposti valloilleen, olemattomistakin syistä, ja kerran syntyneitä mielikuvia oli vaikea muuttaa. 

Viime aikoina hän oli joskus miettinyt, ettei vain Tuulalla olisi ollut pientä kiinnostusta häntä kohtaan. Oli joitain naurahduksia ja katseita ja lausahduksia, jotka viittasivat siihen. Vai ehkä se olikin vain myötätuntoa, tokihan kaikki Marian kuolemasta tiesivät. Tai kenties ystävällisyys oli vertaistukea, Tuulahan oli itsekin leski, puoliso oli kuollut muutama vuosi sitten auto-onnettomuudessa eikä ketään uutta miestä kai vielä…

Mutta hetkinen… eihän hän oikein edes pitänyt Tuulasta! Tai tavallaan pitikin, töissä, mutta ei täällä ulkomaailmassa. Ei ainakaan riittävästi, jotta soittaisi hampurilaisketjun parkkipaikalta ja pyytäisi kaljalle torstai-iltapäivänä kello neljältä. Asiaa oli turha pyöritellä enempää. Jumiutumisen kaava näytti pyrkivän koko ajan esiin.

Entäs Veera? Nainen oli viime syksynä äänestetty kriisivastaavaksi, henkilöksi, joka huolehti sisäisestä tiedonkulusta, jos jotain sattui. Hän ei meinannut äkkipäätä käsittää tulosta ollenkaan, vaikka olihan Veera toki opettajana tarmokas. Tänäänkin nainen oli toiminut napakasti. Heidän olisi joka tapauksessa tarpeellista puida tapahtunut läpi jo valmiuksien kehittämisenkin kannalta, mutta sen ehtisi tehdä myöhemmin, tilanteen oli parempi antaa hautua vähän aikaa.

Nyt hän halusi jotakin muuta ajateltavaa. Ja varmaan Veerakin. Kutsu voisi tulla ihan tarpeeseen. 

Nainen vain oli kahdenkeskiseen jutusteluun jotenkin liian pursuileva ja suulas, ei osannut lopettaa, kun aloitti jonkin asian jauhamisen. Hän saattaisi olla ykskaks keskellä keskustelua, joka ei pysyisi yhtään hallinnassa. Miksi hän tieten tahtoen ajaisi itsensä sellaiseen pinteeseen, vaikka Veera olikin hauskan näköinen nainen?

Ullahan oli hänelle kollegoista luontaisesti kaikkein tutuin, koska Ulla osasi pohtia asioita loogisesti ja järjestelmällisesti eikä vaikuttanut samalla tavalla keskenkasvuiselta kuin Veera tai Tiina tai Miakin, joka sentään oli kolmen lapsen äiti. Hän ei aina oikein saanut kiinni muiden naisten huumorista ja puheista, jotka tuntuivat poukkoilevan sinne tänne ilman mitään linjaa. Ulla oli toisenlainen, vakaampi, ja Ullan kanssa he ymmärtäisivät toisiaan puolesta sanasta.

Ullalla vain oli ollut jo pitkään ongelmia selkänsä kanssa, tuskin nainen halusi mihinkään baariin tulla istuskelemaan tällaisen päivän jälkeen. Ja Ullan kanssa puheleminen tuntuisi joka tapauksessa samalta kuin viettäisi iltaa serkkunsa kanssa.

Markku alkoi hermostua ajatuskulkuihinsa. Tunsiko hän koulusta ketään, jonka kanssa haluaisi juoda tuopillisen tai viinilasillisen, ketään, jonka voisi edes hiukkasen päästää itsensä ja muistojen väliin, nykimään irti menneistä?

Ehkä se olisi hyväksikäyttöä, mutta tunsiko hän siitä remonttijonoon unohtuneesta rötisköstä ketään, jota haluaisi nyt sitten käyttää hyväksi edes olonsa kohentumisen nimissä?

Kasvot välähtivät Markun mieleen niin äkkiä, että hän tarttui vaistomaisesti rattiin kuin olisikin keskellä liikennettä eikä parkissa.

– Taskuvenus, oli Osku kerran tokaissut hänelle henkilökunnan pikkujoulujen jatkoilla, kun he olivat kuunnelleet etäämpää jotain Katin juttua. Hän oli äännähtänyt vähän kiusaantuneena. Osku oli selvin päin aina niin korrekti, että toteamus ei tuntunut sopivan miehen suuhun eikä oikein Katiinkaan, vaikka nainen pieni ja nätti olikin.

Kati tapasi istua melkein aina Veeran kyljessä niin, että naiseen oli vaikea saada mitään omaa kontaktia, koska Veera oli niin paljon vilkkaampi. Mutta olihan hän huomannut, että Katilla oli paljon ajatuksia, vaikka nainen ei niitä koko ajan tyrkyttänytkään.

Ja Katilla oli rauhallinen katse. Ja ilkikurinen hymy. Niitä jaksaisi kyllä katsoa vastapäätä.

Asian ajatteleminen teki olon vähän oudoksi, tuntui kuin jotakin unohtunutta olisi koko ajan häivähtämässä mieleen.

Markulle tuli kiire toimia, ettei hän vain alkaisi epäröidä. Hän etsi kännykästään Katin numeron ja painoi vihreän luurin kuvaa.

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.