Kuvitus Hannele Määttä
Kuvitus Hannele Määttä

Osa 4/8: Kreetan, 28, tunteet ovat sekavat. Hän on vasta tutustunut veljiinsä Bosseen ja Aleksiin. Bosse on saanut tietää, että kolmikon isä oli huijannut serk­kuaan Eeroa talokaupoissa, ja nyt Eero kiristää heitä. Lisäksi Aleksi herättää Kreetassa outoja ajatuksia.

Tilanteen koko vakavuus selvisi minulle nopeasti.

Bosse oli "nomadi", joka teki mainosprojekteja monelle taholle. Jos Eero tekisi ilmiannon tai tutkintapyynnön tai antaisi vihjeen tai mitä tahansa, Bossen tulot joutuisivat verottajan luupin alle.

Ja äitini sitten. Hän oli saanut aviottoman, isättömän lapsen: minut. Isäni oli istunut yli puolet elämästään vankilassa, ja vaikka julkisuudessa olikin käsitys, että 2000-luvun vaihteen ryöstösaaliit oli saatu takaisin, oliko varmaa, että se oli totta? Entä jos osa rahoista oli jäänyt kateisiin ja Eeron suoranaisen koston takia minun äitini joutuisi samaan piinapenkkiin kuin Bosse?

En saanut nukuttua, kun ajattelin sitä. Vaikka tiesin, ettei äidillä ollut ollut mitään tekemistä Rami Kaitakorven kanssa sen jälkeen kun olin saanut alkuni, minä ja äiti olimme kuitenkin todistettavasti vierailleet vangin luona. Sen yhden onnettoman kerran sairaalassa.

Ja äiti oli perustanut Aikuisex-liikkeen. Rahat olivat tulleet Markulta tämän myytyä maatilansa. Miltä äidistä tuntuisi, jos häneen jonain päivänä otettaisiin yhteyttä ja häneltä vaadittaisiin selvitys vuosien takaisesta firman perustamisesta? Äiti joutuisi häpeään jo pelkän epäilyn takia. Ja jos rahansiirroissa Markun ja äidin välillä oli jotain, ihan mitä tahansa huomautettavaa, vaikka kuinka pientä, niin se voitaisiin nostaa esiin.

Niin ei saisi tapahtua. En ollut kertonut äidille sanaakaan Rami Kaitakorven kuolemasta, en Bossesta enkä Aleksista, enkä kyllä taatusti kertoisi jostain Eerostakaan. Äidillä oli uusi liikkeensä, vauvanvaateliike Ulrika, enkä halunnut hämmentää mitään, en aiheuttaa äidilleni yhtään harmaata hiusta enää.

Siksi kai minua oli vaikea pidellä, kun kävelimme kohti hautausmaata isän hautajaispäivänä. Sisälläni kupliva paha olo oli pelkoa ja ahdistusta sellaisena cocktailina, että olin nyrjäyttää nilkkani hautausmaan hiekkapolulle päästyäni. ­Minulla oli taas rikkaan naisen look, mutta ei enää veljien takia, vaan siksi, että olimme kaikki tummissa vaatteissa. Bosse kantoi kukkalaitetta, joka kyllä laskettaisiin isän haudalle, mutta vasta muun hautajaisväen mentyä.

Kuolinilmoitusta ei ollut näkynyt lehdessä; isän nimi oli esiintynyt vain seurakuntalehden Kuolleet-palstalla. Kukaan äidin tut­tavista ei tuntenut isää sillä nimellä, jonka hän oli ottanut itselleen vankilassa. Raimo Nenonen oli lakannut olemasta virallisesti jo vuosia sitten, ja Rami Kaitakorpi oli suvulleni täysin tuntematon.

– Kreeta, täällä ei ehkä kannata juosta, Bosse sanoi, kun kiirehdin korkeilla koroillani heidän edellään. Hautajaiset olivat kappelissa yhdeltätoista, ja kello oli jo vartin yli. Miten kauan toimitus kappelissa kesti? Vaikka me menisimme vain oleilemaan haudan lähettyville, halusin olla siellä asemissa, kun arkku tuotaisiin. Halusin omin silmin nähdä Eeron.


Aurinko paistoi kirkkaasti
, maa oli jo kuivunut rankkasateiden jäljiltä. Kun olimme ajaneet hautausmaan parkkipaikalle, olin nähnyt leskenlehtiä. Näiden uusien huolien keskellä tuskin tajusin kevättä.

Bosse oli saanut selville palstan, johon isän ruumis laskettaisiin ja käynyt katsomassa lähettyviltä ventovieraan, tuoreen hautakummun, jolle me-muka-hautajaisista-myöhästyneet toisimme kukkatervehdyksen. Kukaan ei hautausmaalla kiinnittänyt muihin surijoihin huomiota.

Hautajaisten jälkeen Bosse kiirehtisi tapaamaan Eeroa läheiseen pubiin. Aleksi ja minä jäisimme toiseen ravintolaan, jonne Bossekin tulisi puhuttuaan Eeron kanssa.

Nauhuri äänitti laukussani. Nalle oli ollut enemmän kuin täpinöissään tapahtuneesta käänteestä: kuinka sisarusparven suhteet nyt kehittyisivät, kun heihin kohdistui ulkoapäin vakava uhka? Kun olin kertonut Nallelle Eerosta ja tämän vaatimuksista, Nallen silmiin oli syttynyt aivan tietynlainen hohde.

– Ei, olin sanonut tiukasti.

– Vaikka sinua kuinka kiihottaisi kuulla, miten minä selviäisin emotionaalisesti kuormittavasta kohtaamisesta isäni serkun kanssa, me olemme päättäneet, että asiaa hoitaa meidän puoleltamme vain Bosse. Sillähän se asia paranisi, jos minä kävisin sen tyypin kimppuun...

Sekö minulla oli mielessä? Raivoisana alkava, mutta itkuun ja hammastenkiristykseen päätyvä kohtaus avoimen montun äärellä? Tajusin, että Bosse melkein vahti minua, kun etenimme kohti oikeaa ilmansuuntaa.

– Minusta tämä on mahtava paikka, Aleksi sanoi.

– Ainoa paikka koko Helsingissä, jossa rahalla ei ole mitään merkitystä.

En ollut koskaan tullut ajatelleeksi niin. Se oli totta: silmänkantamattomiin jalopuita ja pensaita, kauniisti ja lempeästi kaartuvia maastonmuotoja. Muistokiviä, joissa oli levollisesti kultakirjaimiksi asettuneita nimiä, kasteessa kerran annettuja. Pysähdyin.

– Mikä nyt tuli?

Nostin käden kasvoilleni. Oliko se häpeää, vaiko vain surua ja uupumusta? Äkkiä vain ymmärsin, missä me olimme, mikä meidän asemamme oli tässä maailmassa ja tässä keväässä. Joku, joka oli siirtänyt omaa ainutlaatuista ainettaan eteenpäin, meihin, muuttuisi pian maaksi tässä lähellä. Olipa hän millainen mies tahansa, hän oli meidän isämme.

Aleksi oli lähempänä, hän tuli. Ei hän katsonut minuun, vaan jonnekin ohitseni, mutta hänen käsivartensa kiertyivät ympärilleni. Tunsin hänen leukansa painuvan hiljaisena otsaani vasten. Nostin omat käteni hänen kainaloidensa alta kuin hitaassa tanssissa hämärällä tanssilattialla.

Itkisin vaikka joka päivä, jos pääsisin siihen syliin. Tuntisin riemumielin sen saman haikeuden, jota nyt tunsin, jos hän vain olisi lähelläni.

En halunnut irrottautua. Vasemman käden kipsin läpi ei voinut aistia mitään, mutta oikea käteni tunsi herkästi hänen kylkensä, tumman puvun, jota aurinko lämmitti ulkoa ja keho sisältäpäin. Puristin selkää vähän tiiviimmin, vähän kaipaavammin, ja nyt meidän vartalomme olivat yhdessä vatsaan saakka. Olisin halunnut nostaa terveen käteni koskettamaan hänen hiuksiaan, niskaa hiusten pehmeiden, taipuisien kärkien alta...

Bossen käsi laskeutui, tai melkeinpä tarrasi, kiinni Aleksin olkavarteen.

Sitten, aivan kuin tilanteen herkistämänä Bossekin yhtyi joukkosyleilyyn. Lumouksen huipentuma oli kumminkin jo ohi.

– Aleksi, ethän sinä edes tuntenut häntä, Bosse kovisteli.

Hänen äänensä kuulosti melkein ärtyneeltä. Holhoavalta isoveljeltä. Oioin hamettani, jonka alapuolella mustat sukkahousut kätkivät ­kananlihalle nousseen ihon.

Pieni, kahdeksan henkeä käsittävä seurue ilmaantui näkyviin raskas­oksaisen tuijan takaa. Me kolme seisoimme muutamaa päivää ­aiemmin kukitetun kummun ääressä – kuin hämähäkit, ajattelin. Arkun perässä kulki kuusikymppinen mies, joka työnsi pyörätuolissa vanhaa naista. Naisen pää oli jäykistynyt vinoon kohti toista olkapäätä.

Pyörätuolin takana asteli Eero, isän serkku. Hän oli keskimittainen, paksu, kalju, yllään musta ­puku. Jokin mielessäni kovettui, kun katselin sitä vaatimattoman ja tavallisen näköistä miestä. Näin hänen ohjaavan äitinsä papin viereen ja jäävän seisomaan pyörätuolin taa, puoli askelta kauemmas haudasta kuin muut. Seurakunnan maksetut kantajat, nuoret miehet, laskivat kankaalla päällystetyn arkun varovasti hautaan. Olimme sen verran kaukana, että papin ääni hukkui.

Vasta nyt huomasin, että linnut lauloivat. Minua ei enää itkettänyt: isä oli ollut minulle lähinnä kauhukuva. Verinen kurkkulaastari ja ­höpöttävä ääni: jokos sinulla on poikakavereita ollut. Ja muuta, täysin käsittämätöntä, lääkepöhnäistä turinaa, jota oli pitänyt kuunnella itku kurkussa.

Mietin, vihasiko Eero sillä hetkellä serkkuaan. Vai hävettikö häntä? Häpesikö hän vihaansa, sitä että halusi jouduttaa kantajien taljojen liikettä, niin että arkku tömäh­täisi rumasti haudan pohjalle. Huijasit minulta talon! Onko nyt hyvä?!

Bosse seisoi selin näkymään ja hengitti puuskittain suun kautta. Kosketin hänen rannettaan, ja hän nyökkäsi: kyllä tämä tästä. Aleksikin katseli häntä. Bosse oli meistä ainoa, joka oli tuntenut isän. Eeron näkeminen pojan paikalla varmasti herätti hänessä sekaisia tunteita.

Lyhyen virren jälkeen seurue lähti palailemaan takaisin kaukaiselle parkkipaikalle. Isän haudan päälle oli nostettu maanvihreä kansi, jonka kuvulla nökötti kolme kukkalaitetta. Kävelimme haudalle, johon Bosse laski nimettömät, kalvakoista ruusuista ja tuoksuliljoista sidotut kukkamme. Kansi oli läpinäkymätöntä, kovaa muovia. ­Kukaan meistä ei sanonut mitään, kunhan vain seisoimme siinä.

Kunnes suuni avautui kuin itsestään.

– Kiitos kirjeestä, isä. Kiitos että toit meidät yhteen.

Olin suunnitellut kaiken valmiiksi. Voi miten tehokas ja ovela olin kuvitellut olevani.
Olin ajatellut: kun Aleksi ja minä jäämme ravintolaan kahden, alan puhua hänelle Emmistä. Että miten surkeaa on, kun kaunis sisar vain suree poikaystäväänsä, joka oli nuoruuttaan ja hurjuuttaan kurvannut liian lähelle moottoritien keskikaidetta, osunut siihen moottoripyörällään ja lentänyt kymmenien metrien päähän niska edellä. Miten hyvää Emmille tekisi lähteä ulos jonkun kanssa.

Sen saisi Nallekin kuunnella.

Sillä pitihän minun jo päästä tästä kärsimyksestä. Jos Aleksi kiinnostuisi Emmistä, minulla olisi tuhat ja yksi lisäsyytä olla ajattelematta Aleksia muuna kuin veljenä. Jokin tärkeä hoksotin minussa ei nimittäin toiminut, jokin jonka muut ihmiset saivat syntymälahjaksi. Veli on veli. Ja vaikka veli ilmaantuisi elämään vasta aikuisena ja toisi tuskallisesti ja toistuvasti mieleen Heath Ledgerin (jonka vuoksi olin vuodattanut elämässäni eniten kyyneleitä, jos parikymppisenä koettua itsesääliä ei laskettu) veli oli silti veli. Normaali ihminen käsittäisi sen aivoillaan ja sydämellään, eikä tuntisi muita kuin normaaleja tunteita. Normaali ei näkisi unia, joiden vuoksi aamu täytyi aloittaa itseinholla.

Mutta kun istuimme vastakkain Aleksin kanssa ja tarjoilija toi eteemme muistoaterian alkudrinkit, lasit kuohuviiniä, päätökseni puhua Emmistä unohtui. Kuuntelin miten Aleksi kertoi perheestään. Ja kuuntelin häntä kuin omaa rakastani, jonka vasta alan oppia tuntemaan...

Hänellä oli isä, joka oli eläinlääkäri ja äiti, jolla oli kaksi kertaa ­ollut rintasyöpä. Hänen molemmat sisarensa olivat myös adoptoituja, Tanja Venäjältä ja Vanessa Kolumbiasta. Tanjasta tulisi eläinlääkäri niin kuin isästäkin, Vanessa ajelehti vielä. Niin kuin Aleksikin. Hän oli lukion ja sivarivuoden jälkeen matkustellut siellä täällä ja pyrkinyt sitten yliopistoon opiskelemaan ­tilastotiedettä – sinne oli helpoin päästä.

Opinnot olivat jääneet kesken, ja Aleksi oli lähtenyt kaukomaille sukeltelemaan ja rassailemaan purjeliitokoneita. Siellä hän oli oppinut kieliä niin hyvin, että oli kaksi vuotta sitten pyrkinyt ja päässyt opiskelemaan ranskan ja englannin teknistä kääntämistä. Opintojen alussa hänet oli palkattu kääntäjäksi nettifirmaan, mutta ei sekään ollut ihan sitä, mitä hän haluaisi lopulta tehdä. Työ oli kumminkin vapaata, ja siitä sai joten kuten elantonsa. Hän oli ajatellut pyrkiä opiskelemaan englantilaista ja ranskalaista filologiaa. Mutta tänä keväänäkö, vai ensi vuonna, sitä hän ei ollut vielä päättänyt.

Kerroin hänelle omista etsikkovuosistani. Olin pyrkinyt yliopistoon kolmena keväänä ennen kuin neljäntenä vuonna oli tärpännyt. Nyt olin vähää vaille maisteri alalla, jolla vain parhaat ja onnekkaimmat täyttivät vähät tarjolla olevat työpaikat.

– Raha antaisi vapauden miettiä asioita vaikka yli kolmekymppiseksi, Aleksi hymähti ja maistoi lasistaan, jossa kuplat kiirivät pintaan kuin hukkuisivat muuten.

– Onkohan meillä jokin pankkiryöstäjägeeni, sanoin leikilläni.

– Varmasti on... Tunnetko, miten se aktivoituu, kun me katsomme toisiamme? Aleksi sanoi.

Otin suuni täyteen kuohuviiniä ja tuijotin hänen silmiinsä. Hän katsoi takaisin kuin pelaisimme tuijotuspeliä. Juoma paisui ja laajeni suussani niin että aloin niellä ja yskiä. Aleksin kanssa oli helppo puhua ja hullutella. Aleksi näytti minulle taikatemppuja ja kirjoitti kipsini alapuolelle jotain, jota en ylettynyt lukemaan. Olin juuri lähdössä vessaan tutkimaan sitä peilin kautta, kun Bosse tuli.

Hän oli kalpea ja hermostunut.

Todellisuus kaikkine höysteineen jysäytti meidät maan pinnalle. Näin, miten Aleksin silmät muuttuivat värittömiksi kuin lasi.

– Se äijä on pölkkypää, mutta ei niin pölkkypää kuin minä toivoin, Bosse sanoi.

– En enää tiedä, pystyykö häntä pysäyttämään. Hän aikoo kuulemma soittaa ensi viikolla äidillesi, Kreeta.

Äiti ilahtui, kun tulin. Kauppakeskuksen muiden liikkeiden tapaan äitikin sulki Ulrikan lauantaina neljältä, ja senkin jälkeen hänellä riitti vielä tekemistä takahuoneessa. Olisin auttanut pakkauslaatikoiden viikkaamisessa, mutta äiti käski minun vain istua ja pitää hänelle seuraa. "Hoidat sen ranteesi kuntoon, kulta."

Maailmaan oli äkkiä tullut murtuma. Mikään ei ollut pahasti rikki, mutta kumminkin ikävällä tolalla. Katsellessani äidin puuhia, hänen notkeaa selkäänsä ja ahkeria, ­nopeita käsiään, ja etenkin kun hän antoi minulle ohimennessään suukon poskelle, tunsin, miten vihani Eeroa kohtaan leimusi saatanallisella liekillä.

Millä oikeudella se mies veti voimattomaan kostonkierteeseensä minun äitini?! Tekisin mitä vain, mutta äiti ei saisi kärsiä.

– Äiti. Sinähän muistat sen Nallen, joka söi meidän kanssamme pizzaa?

– Niin?

Äidillä oli kädessään potkupuku, jonka senttikoko nosti useimmille naisille heltymyspalan kurkkuun.

– Hän on luvannut jutella Emmin kanssa. Hän on opiskellut psykologiaa ja sellaista... Sinähän puhuit kerran, että kun Emmi on kypsä, niin luovutat osan liikkeestä ihan juridisestikin hänen hoitoonsa. Siis omistuksen.

– Niin, kun sinulle ostettiin se opiskeluasunto.

– Josta minä olen tosi, tosi kiitollinen. Ja varmasti sinä olet ajatellut, ettei sukupolvenvaihdos ole ­Emmin kohdalla mahdollista nyt, kun hän on ollut selvästi masentunut. Nalle voisi auttaa siinä.

– Se olisikin hieno juttu. Kun ei se rääpäle suostu hakemaan muuta apua kuin niitä typeriä unilääkkeitä.

– Miten se muuten ihan käytännössä tapahtuu, se liikkeen siirto?

Äiti alkoi selostaa minulle ­ennakkoperintökäytäntöjä, jotka päästelin toisesta korvasta ulos. Miten ihmeessä minä voisin kysyä oikean kysymyksen?

– ... siis lahja, keskeytin äidin.

– Pitääkö lahjastakin maksaa ­vero? Maksoitko sinäkin silloin, kun ostit Aikuisex-liikkeen Markulta saamillasi rahoilla?

Kun äiti oli tavannut Markun, tällä oli ollut perintönä saatu maatila Turun lähellä. Äidin ansiosta Markku oli uskaltanut luopua siitä ja ostaa osakkuuden it-firmasta.

– No joo, maksoin.

Tajusin äidin ilmeen. Se oli ­rehellisen ihmisen suurpiirteinen ilme.

– Mutta et ihan koko summasta?

– Kuule, minä olen elämäni aikana­ maksanut aika paljon veroa, jo pelkkää liikevaihtoveroa yhden ­hyvän omantunnon verran. Muistatko, että minä sain niihin aikoihin perinnön mummoltani? Eihän se ollut paljon, ja ­oikeasti se meni elämiseen, mutta sen ansiosta Markun rahoista aiheutunut paperityö oli helpompaa. Ja olenhan minä maksanut Markulle takaisinkin, hyvänen aika, muistatko, montako vuotta Markku oli kotona tietokonetta räpläämässä, kun Emmi syntyi, ja välillä ilman tuloja! Läksin liikkeestä vielä enemmän peloissani kuin olin sinne tullut.

Ostamastani t-paidasta oli näyttänyt tulleen Nallen lempivaate. Olin nähnyt sen hänellä kirjastolla, ja kun lauantai-iltana menin hänen luokseen viemään uusinta äänitystä, hän avasi oven se yllään. Enpä olisi uskonut, mutta kaipasin äkkiä hänen kauluspaita-villapusero-­viritelmiään. Niitäkin hän piti ikuisuuksia pesemättä, mutta t-paita näytti jotenkin... kuvottavalta.

– Kretuliini, Nalle äänsi ja syleili minua. Hän sanoi aina sen sanan kuin siinä olisi kokonainen kertomus. Ja olinhan minä sitä: hänen väitöskirjansa tapausselostus numero 14. Taputin Nallea pehmeälle olkavarrelle ja työnnyin hänen ohitseen keittiöön.

Ja vaikka se ei ollut minun huushollini, minua ärsytti äkkiä kaikki siellä. Tiskipöytä oli täynnä astioita, ja käytettyjä suodatinpusseja lojui hanan vieressä. Hänellä oli pienessä vanhanaikaisessa keit­tiössään pieni kiikkerä pöytä, jota peitti kaamea, pinnaltaan hilseillyt kerniliina, ihan varmasti 80-luvulla jostain kesämökiltä roskalavalle kertaalleen lempattu.

– Voi herra jumala! minulta pääsi. Takkia riisumatta ojensin nauhurin Nallelle. Hän laittoi sen jääkaapin päälle ja alkoi siirrellä astioita pöydältä. Naamansa hän oli ihme kyllä ajellut.

– Anteeksi, en odottanut neitiä tänä iltana. Ai, mutta Briteissähän hautajaispäivä olikin kännäyspäivä, istutaan pubissa ja muistellaan vainajaa... Täällä kuljetaan suu mutterina niin kuin ei olisi kuolemaa eikä elämää, vain pesemättömiä astioita.

– Ja hikisiä t-paitoja.

– Kuten sanoin, en odottanut ­sinua.

Olin pahoittanut Nallen mielen. Oman mieleni paikalla oli monttu. Ja empatiani. Olisin voinut itkeä. Sen sijaan istuuduin pöydän ääreen tuijottamaan mukia, jonka sisäkylkeen t-pussi oli kuivunut kiinni.

– Auta, sanoin.

Nalle-parka tuli taakseni ja tarttui villakangastakkiini.

– Ei kun auta minua, sanoin ja ravistin takin takaisin päälleni.

– Minä en ole koskaan ennen tuntenut tällaista vihaa ventovierasta ihmistä kohtaan. Tuntuu kuin minussa olisi palovamma. Tuntuu palorakkuloilta sielussa!

– Ketä sinä nyt noin kunnioitat vihallasi?

– Sitä Eeroa. Se mies on asshole!

Kerroin Nallelle, mikä oli tilanne: Katkeroitunut pikkuserkkuni uhkasi vetää framille äitini rahaliikenteen ja Bossen työsuhteet, jos emme jotenkin hyvittäisi isämme tekemää kavallusta. En tiennyt korvaussummia, joista puhuttiin, ja arvasin kyllä, että loppupeleissä Eero häviäisi. Hän itse oli ahneuksissaan mennyt uskomaan Ramia, luovuttanut tälle talonsa omistuksen siinä uskossa, että Rami maksaisi keväällä koko summan ihanasti käteisellä. Sillä käteisellä, jonka hän oli onnistunut kätkemään ryöstöjensä seurauksena.

– Miksei hän voi vain kärsiä sitä tyhmyyttä nahoissaan?! valitin.

– Kummastako sinä olet enemmän huolissasi, äidistäsi vaiko Bossesta? Sinähän tiedät, että äitisi sai rahat Markulta. Bossesta taas et tiedä yhtään mitään.

– En tiedäkään. Voi olla, että hän on hirveä veronkiertäjä, oikea ­yhteiskunnan loinen. Mutta hän on minun veljeni!

– Mitä sinä muuten mainitsit ­äsken asunnostasi?

– Sanoin, että otin sen puheeksi äidin kanssa, kun kyselin Emmistä, että voisin puolestaan kysellä...

– Äitisi ja Markkuko ostivat ­sinulle sen asunnon?

– Entä sitten? Eikös tämä lukaali ole sinun mummosi tai jonkun muun sukulaisen? Et sinäkään käypää vuokraa maksa.

– Mistä ne asuntorahat tulivat?

Tuijotin Nallea.

– Äidiltä, mitä sinä nyt tuollaista kyselet. Äidiltä ja hänen mieheltään.

– Tai sitten isäsi antoi edellisen kerran kuollessaan äidillesi rahaa. Pankkiryöstäjän jemmarahoja.

Nallen sanat kylmäsivät minua. Molemmat tiesimme, ettei se ollut totta, mutta jos kaikki tutkittaisiin, voitaisiin tutkia myös se. Mikä ­tahansa voitaisiin kaivaa esiin.

– Nyt minä vihaan sitä miestä vielä entistäkin enemmän, sanoin.

Nalle antoi minulle pyytämättä lasin vettä. Sitten hän alkoi tiskata. Vanhanaikaisella tavalla käsin. Sen katsominen rauhoitti minua ­vähän. Valkoinen vaahto näytti kauniilta loistevalon hohteessa Nallen tummakarvaisia ranteita vasten. Otin laukustani särkylääkkeen ja huuhtaisin sen alas haalealla vedellä. Ranne kipeytyi näköjään psykosomaattisesti.

Kerroin Nallelle, että olin kertonut äidin kautta Emmille Nallen tarjoamasta psykoterapiasta. Nalle nuuhki kainaloitaan ja silpaisi kesken lautasen pesun t-paidan päältään.

– Sorry, omaan hajuun turtuu.

Katsoin hänen selkäänsä, jossa parasta oli virheetön iho. Vyötäröllä oli enemmän kuin jenkkakahvojen alut. Koko mies oli tanakoi­tunut tukevaksi puolessa vuodessa.

Mutta miten viattomasti hän siinä seisoi ja tiskasi. Kuin lapsi. ­Minun teki mieli sanoa hänelle ­jotain hyvin hellää, tukkoista ja ­pysähtynyttä. Hänestä oli tullut ­paras ystäväni, rakas ystävä. Suloinen halinalle. Hän oli minulle kuin pehmoinen itkumuuri, tuki ja turva. Nousin ja menin Nallen taakse.

Painauduin takki päällä hänen selkäänsä vasten, kuin hän olisi ­ollut patja. Hänellä oli mukavasti lihaa lapaluiden päällä, kivantuntuisesti poskelle. Kiersin käteni ­hänen mahansa ympäri. Tanakantiheää...

– Varopa ettei kipsi kastu, Nalle sanoi.

– Mmmm, vastasin.

Kun muutin kotoa, pyysin äidiltä mukaani vanhan valokuva-albumin. Olin joskus osannut kuvat ­ulkoa: niissä oli minulle tuntemattomia ihmisiä vanhanaikaisissa vaatteissa, tupeerauksissa ja räikeissä minimekoissa. Vanhimmissa kuvissa naisilla oli liidunvalkoista huulipunaa ja kleopatra-rajaukset, mummollakin. Olin lapsena tuijottanut silmäni ­kipeiksi kuvaa, jossa mummo istui hätkähdyttävän lyhyt Vuokko-mekko yllään ja odotti äitiä – käryävä savuke huulillaan. Mummo oli ­kuvassa melko makea, mutta äiti oli puistanut aina kuvan nähdessään päätään: voi luoja mitä aikaa.

Äidin nuoruuskuvat ja koulu­kuvat olivat olleet minusta vain kohtalaisen kiinnostavia. Eniten olin pitänyt kuvasta, jossa äiti, 80-luvun hiuksissaan ja olkatoppauksissaan, oli pidellyt kiinni rattaitteni aisasta.

Otin albumin esiin ja aloin selata sitä. En tiennyt, mitä etsin siitä yhden aikaan yöllä, mutta en ainakaan lohtua.

Minä halusin muistaa. Edes sen, mitä olisi kannattanut alkaa muistaa.­

Tutkin tarkasti kuvaa, jossa äiti poseerasi komeat talvisaappaat ­jalassaan, ehkä vain joitakin päiviä tai viikkoja ennen kuin tuli raskaaksi. Hän seisoi lumisateessa jonkin mökin seinustalla, metrin hänen yläpuolellaan roikkuivat hirvensarvet. Katsoin tarkemmin: ei, ne olivatkin poronsarvet.

Siirsin lukulampun niin lähelle että sen lämpö melkein poltti sormiani. Kuva oli liimattu tummanharmaalle kartongille.

Ujutin kynteni valokuvan reunan alle. Kuului rapsahtelevaa ääntä,­ kun melkein kolmekymmentä vuotta vanha liima repeili pahvista. Kun sain kuvan irti, tunsin samanlaista jännitystä kuin kerran lottoarvonnan aikana, kun kolme ensimmäistä numeroa olivat ­oi­kein.

Sitten käänsin kuvan.

Sen takana oli kirjoitusta. Käsiala oli äidin. Päiväys: Vuotka 28.2.1984.

Paine syöksyi korviin ja siitä ­mahanpohjaan. Kieleni oli äkkiä rutikuiva. Valutin albumin lattialle ja menin kylpyhuoneeseen.

Oliko äiti näyttänyt tältä, kun hänen kuukautisensa olivat jääneet pois? Kun hän oli tajunnut, että ­tämä hetki ei ollut hyvä hetki, että sen olisi halunnut peruuttaa, muttei voinut.

Kun etsityt muistot palautuivat mieleeni, tuntui kuin ne olisivat olleet peilinsirpaleita.

Kirjoitin tekstiviestiin osoitteeni ja kellonajan lisäksi vain yhden ­sanan: strategiapalaveri. En halunnut, että puhuisimme ravintolassa, en näistä asioista.

Kävin ostamassa Valintatalosta kääretortun ja kermapurkin. Myyjä sai huhuilla perääni kassalla: olin maksanut kaksikymppisellä jäämättä odottamaan vaihtorahoja.

Pojat tulisivat seitsemältä. Sana "pojat" kuulosti oudolta, mutta en ollut vielä tottunut mihinkään muuhunkaan tässä kuviossa. Bosse Engström ja Aleksi Niinivaara ja Kreeta Mikkonen. Kun filosofi Heidegger puhui ihmisestä maailmaan heitettynä, niin meidät oli toden teolla heitetty tänne, ja erillemme. Kriisipalaverin aihe joko sitoisi meidät tiukasti yhteen – tai sitten erottaisi meidät.

Maikkarin uutisten aiheet pyörivät äänettömässä televisioruudussa kuin voimattomana vakuutena siitä, että kaikki jatkui entisellään. Minä ainakaan en ollut entiseni. En tunnistanut itseäni, ja viimeksi kuluneen vuorokauden mielenmyllerryksen jälkeen vielä vähemmän.

Bosse ja Aleksi saapuivat yhdessä kymmenen yli. Heillä täytyi olla jokin erityinen suhde keskenään, jokin veljeyden linkki, josta minä en päässyt osalliseksi. Jos Bosse olisi kutsunut meidät kotiinsa, en olisi uskaltanut tai kehdannut soittaa Aleksille: mennäänkö yhtä matkaa bussilla vai otetaanko taksi?

Viimeinenkin "rikkaan naisen" illuusio murtui, kun avasin kotini oven. Oli minulla sentään meikkiä, mutta muuten asunto ei ollut aivan sisustuslehtien tasoa. Bosse ainakin oli enemmän kotonaan lehtien kiiltävässä maailmassa.

– Onpa mukava asunto, Bosse totesi. Kodikas, nuorekas. Kyllä, muttei upea. Sen näki häneen katseestaan, joka haki turhaan yhtäkään design-esinettä. Tai olihan minulla Aalto-vaasi.

– Vai että strategia-palaveri, Bosse sanoi kun kaadoin valmiiksi keitettyä kahvia kuppiin.

– Oletko sinä keksinyt juonen täydelliseen murhaan...?

– Älä yllytä, sanoin muka kepeästi. Minusta taisi näkyä kilometrin päähän, ketä palaveri koski.

Vaikkemme vielä olleet alkaneet edes puhua, vaistosin, että Aleksi oli vaisu. Vai oliko hänkin vain väsynyt niin kuin minä, mietittyään päänsä puhki pelastautumissuunnitelmaa?

Hetken vain hörpimme kahviamme, jonka keittimeni keitti äkäisen kuumaksi. Kääretorttu maistui lähinnä murskatulta lääkkeeltä. Aleksin katse törmäili pöydän pinnassa ja ikkunassa, josta näkyi valoisa kevätilta ja vastapäinen kerrostalo. Hänen käsivartensa olivat puuskassa ja hänen muutaman tunnin parransänkensä korvan juuressa ja leukaperissä oli ihana.­

– Kysehän on rahasta, aloitin äkkiä.

– Vai onko? Bosse, sinä olet puhunut Eeron kanssa, ja sanoit, että hän tuntui ahneelta. Oletko aivan varma, ettei kyse ole myös jostain... vihasta? Siitä, että Eero haluaa satuttaa meitä, kun ei enää Ramiin pääse käsiksi.

Bosse nojasi kyynärpäillään pöytään ja katsoi minua silmiin.

– Aivan varmasti on kyse myös vihasta, mieshän kiehuu siinä. Mutta ahneus menee kaiken edelle. Jos hän saisi rahallisen hyvityksen, kaikki olisi okei.

Aleksi liikahteli levottomasti. Bosse vilkaisi häneen terävästi. Ei ollut epäselvää, kuka oli vanhin. Esikoispoika.

– Totta helvetissä sen miehen voi maksaa hiljaiseksi, kenet ­tahansa voi, Bosse jatkoi kuin väitteenä Aleksille.

– Hiljaiseksi mistä? kysyin.

– Mistä, Bosse?

– Pienistä synneistä, joita me kaikki olemme tehneet. Niistä, jotka tahraavat meidän valkoista vaatettamme.

Bosse kohdisti sanansa lähinnä Aleksille. Aloin aavistaa, että Aleksin vaitonaisuus saattoikin johtua siitä, että hän tunsi itsensä tästä pinteestä ulkopuoliseksi. Minulla oli tulilinjalla äiti ja periaatteessa hänen koko elämäntyönsä ja maineensa yrittäjänä, toimeentulo, ja Bossella taas oli selvästi jotain omia rahakähmyröitä. Aleksilla ei ollut mitään. Hän oli kasvanut adoptioperheessä, jossa hänellä oli juridisesti vedenpitävä asema eläinlääkäri-isänsä poikana. Me Bossen kanssa olimme äpäriä, niin sanotusti. Isättömiä rassukoita.

Pidin mielessä, että Bosse oli jo upottanut isään "kymmeniä tuhansia", lainaillut tälle rahaa. Rami Kaitakorpi ei totisesti ollut häikäillyt käyttää muita hyväkseen, ei serkkujaan eikä edes omaa poikaansa.

– Voisinko minä puhua sille ­Eerolle? kysyin.

– Näitä neuvotteluja käyn minä, Bosse sanoi. Jokin ulkoministeri ei olisi voinut hymähtää huvittuneemmin, jos viittä-vaille-tusinamaisteri-nobody olisi ehdottanut, että voisi hoidella Venäjän-suhteita ulkoministerin kesäloman ajan.

– Paljonko meillä on rahaa? kysyin.

– Sain juuri Kelalta myönteisen päätöksen kesäopintotuesta. Voisin nostaa kaiken ja lainankin ja mennä jonnekin töihin.

– Voi rakas systeri, Bosse sanoi kylmäksi muuttuva loiste silmissään.

– Kyse on kymmenistä, ehkä ­jopa sadasta tuhannesta eurosta. Sekin on vain pieni korvaus siitä talosta, jonka pöljä-Eero menetti isälle, mutta se riittää hänelle laastariksi. Onko meidän Aleksilla ­rahaa?

Katsoimme Aleksiin. Hän ei vastannut.

– Bossella taas on ennestään isältä saatavia, sanoin. Bosse ei kiirehtinyt kiistämäänkään.

Nousin pöydästä ja hain kirjahyllystä valokuvan. Asetin sen keskelle pöytää. Aleksi ja Bosse katsoivat kuvan 19-vuotiasta tyttöä, joka hymyili lumisateen läpi kuvaa ottavalle miehelle. Tytön hymy oli ­samanlainen kuin minulla, joten häntä ei tarvinnut esitellä.

– Nyt minä kerron teille jotain, jonka merkityksen tajusin vasta ­eilen, sanoin.

– Se liittyy siihen, mitä isä sanoi minulle yli kymmenen vuotta sitten, kun hän luuli kuolevansa. Se on kuulkaa aivan hullu juttu.

Lue myös! Münchhausenin lasten aiemmin ilmestyneet osat ja Me Naisten muut jatkokertomukset. >>

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.