Kuvitus Essi Haapanen, Shutterstock
Kuvitus Essi Haapanen, Shutterstock

Pepen rumpu saa tapahtumat vyörymään. Kuka on syyllinen ja mihin? Neela pähkäilee vaihtoehtoja, eikä mikään tunnu täysin selvältä. Myös Vinskin käytös kummas­tuttaa, siihen ei löydy heti selitystä. Morsiuskamarikin on menettänyt tehonsa, ja Neela tuntee olevansa hunningolla.

Pienen tumman auton omisti Harri Holopainen. Olin ottanut yöllä autosta kännykällä kaksi kuvaa, joista yhdessä ­näkyi selkeästi rekisterikilpi ja toisessa auton takapenkillä lojuva djemberumpu. Vinski oli kummastellut toimiani, ja olin selittänyt kysyväni omistajalta, mistä hän oli hankkinut rumpunsa. – Minka toivoi juuri sellaista joululahjaksi, olin narrannut vakuuttavasti. Vinski oli jupissut, että joulu näkyi panevan murot sekaisin yhden jos toisenkin päässä, mutta hän ei olisi uskonut minun kuuluvan siihen sakkiin.

– Mitä tahansa sirkeäsilmäisen lapsen iloksi, olin vakuuttanut käsi sydämellä.

Auto ja rumpu olivat olleet yhdistelmä, joka oli karkottanut villin pyjamapartyn mielestäni. Koko ­kotimatkan olin pohtinut mielessäni erilaisia vaihtoehtoja auton osallisuudesta Arjan yliajoon ja vaivoin malttanut olla lähettämättä omistajakyselyä palvelunumeroon. Vinski olisi sanonut sayonara, jos olisin alkanut näppäillä muille ­hänen seurassaan. Hän oli pannut soimaan irkkuyhtyeen cd:n, jonka oli ostanut. Siinä oli ollut biisejä, joita bändi ei ollut esittänyt p­ubissa, joten olimme keskittyneet kuuntelemaan. Minäkin olin nyökkäillyt musiikin mukana ja naurahtanut sanoituksille, mutta ajatukseni olivat olleet muualla.

Pieni tumma auto + Pepen rumpu oli yhtä kuin mikä? Oliko Pepe ollut autossa, joka oli ajanut Arjan päälle? Kuka oli ollut ratissa? Pepe vai joku bändin jäsenistä? Entä ­Pepen alibi tuoksi ajankohdaksi?

Olin muistanut, miten Bakar oli tullut kahvilaan järkyttyneenä ja kertonut poliisien herättäneen heidät kaikki. Pepe oli Bakarin puheiden perusteella koisannut siinä kuin muut kaksi. Oliko se totta? ­Ehkä, ehkä ei. Olin varma, että ne kolme olisivat pitäneet yhtä tilanteessa kuin tilanteessa. Kaveria ei jätettäisi pulaan vieraassa maassa.

Entä Pepen bändikaverit? Olisivatko he vaienneet, jos Pepe olisi ajanut? Omaa nahkaansa he olisivat varmasti varjelleet, mutta entä Pepen? Olisiko Pepe voinut olla ­yksin autossa, lainannut sitä jostain syystä? Poliisien mukaan ­hänellä ei ollut ajokorttia, mutta mitä sillä oli väliä. Pepessä oli aimo annos katupoikaa, ja olin varma, että hän oli ennenkin sompaillut erilaisilla ajopeleillä virkavaltaa pakoon tai muuten vain.

Päässäni oli kihissyt, ja kun Vinski oli pysäköinyt auton. Olin ollut häkellyksissä, missä oikein olimme ja mikä meininki.

Vinski oli aistinut mielenkiintoni yökerhoon herpautuneen, sillä hän oli ajanut suoraan Hopealähteenkadun alkuun. Hän oli silittänyt poskeani ja todennut kokous- ja myyjäisuupumuksen taitavan vaatia veronsa. Olin nyökännyt ja haukotellut makeasti.

Suudelma oli ollut lähinnä veljellinen, mutta ehkä olisin saanut ­hänet syttymään panostamalla siihen lisää. En ollut kuitenkaan yrittänyt, sillä olin halunnut omaan rauhaan pohtimaan asioita. Kehittelinkö taas kärpäsestä härkästä vai olinko oikeilla jäljillä?

Tärkein kysymys oli tietenkin, miksi autolla oli ajettu lujaa kävelykadulla? Humalassa, päihteissä vai oliko kuskilla ollut tulenpalava kiire pakoon? Poliiseja, jotain jengiä?

Aamulla olin saanut vastauksen rekisterikyselyyni, ja olin ollut synkän tyytyväinen. Harri Holopainen asui vajaan kilometrin päässä, ­joten auto oli epäilyksenalainen. Auto sekä Pepe, jonka rumpu oli takapenkillä. Selkeä yhteys. Pepe oli ollut autossa ja oli joko hypännyt kyydistä kulman takana tai vienyt auton omistajalle. Molemmissa tapauksissa hän olisi hyvin ehtinyt juosta pihojen kautta omaan sänkyynsä ennen poliisien tuloa.

Mikä oli rikosnimike? Siitä minulla ei ollut lainopillista käsitystä, mutta sana kuolemantuottamus nousi mieleeni. Ei tahallinen vaan tahaton. Oliko niin? Miksi kuski ei ollut väistänyt? Miksi ei pysähtynyt? Pilvi Kekkilä-Kolhosen todistuksen mukaan auto oli posauttanut suoraan päin Arjaa. Pitikö se paikkansa, vai halusiko Pilvi dramatisoida tapahtumaa?

Aioin käydä vilkaisemassa taloa sunnuntain ratoksi, mutta päädyin lastennäytelmän esityksen jälkeen kylään lukioaikaisen luokkakaverini luokse, joka oli ollut katsomassa esitystä kahden pienen lapsensa kanssa. Emme olleet jostain syystä sattuneet vastakkain aiemmin, ja koska olimme tulleet muinoin toimeen, löysimme heti yhteisen aaltopituuden. Hämmästyin, kun kotiin lähtiessäni näin kellon lähestyvän kahdeksaa. Oli turhan pimeää mennä kuhkimaan vieraille nurkille. Siinä vaiheessa vasta älysin, etten ollut mitenkään kiittänyt Vinskiä seurasta ja kivasta illasta. Tylyä käytöstä, moitin itseäni.

Näpyttelin numeron ja päädyin vastaajaan. Sanelin kiitokset ja toivoin, että tapaisimme taas. Äänensävyni kaikui omissa korvissani persoonattoman asialliselta, ja harmittelin, etten sittenkin pannut viestiä. Hän voisi kuvitella lopotuksestani, ettei tapaaminen ollut merkinnyt minulle mitään. Oli se, mutta olinko tökeryydelläni vetänyt maton jalkojeni alta?

En saanut illan aikana vastausta ja nukuin yön levottomasti nähden painajaisia niin Pepestä rumpuineen kuin Vinskistäkin rivitanssimassa katupeilissä.

Maanantaina ennen töihin ­menoa tein lenkin Holopaisen kautta. Asunto osoittautui kaksikerroksiseksi omakotitaloksi. Autokatoksessa oli pari mopoa ja ruohonleikkuri. Tallin liukuovi oli ­alhaalla, mutta en mennyt repimään sitä. Minulle riitti rekisterikeskuksen tieto. 

Samassa talosta alkoi kantautua möykkäävää musiikkia. Se vaimeni hetken kuluttua, ja ulos säntäsi nuori kaveri. Hän kiskoi reppua selkään ja yritti sytyttää samalla tupakan. Hänellä ei ollut vihreää maiharia, mutta olin varma, että hän oli toinen pubin narikassa touhunneista pojista.

Peppinaan päästyäni panin Minkalle viestin, että hän piipahtaisi koulun jälkeen luonani. Halusin ­kysellä bändistä, ja kun Minka vastasi, että nytkö oli nuudelikuitujen vuoro, lupasin kiinnittää niitä ­hänen hiuksiinsa. Pieni hinta tiedoista, ajattelin ja keskityin hommiin. Asiakkaista suurin osa oli osallistunut lauantaina hulinoihin, ja kiitosta satoi siitä, että kadun liikkeenharjoittajat jaksoivat nähdä niin paljon vaivaa yhteisen yrittämisen eteen. Peppinan osuus oli ollut pieni, mutta Peppi röyhisteli kuin olisimme parturoineet jokaisen liikkeellä olleen.

– Rakennekynsipiste puuttuu, eräs nainen huomautti. – Se olisi oiva lisä palveluun. Meikki ja kynnet yksi yhteen.

Hiusmuotoilukoulun lisäkurssilla olin pikaisesti perehtynyt myös ­manikyyriin ja tehnyt parit rakennekynnet. Oli ollut hauskaa taiteilla kynsiin kuvioita, ja omia kynsiänikin lakkasin mielikuvituksellisesti, mutta harvemmin. Pedon kynsin en voinut työskennellä, sillä karvoista oli niillä hankala saada otetta ja asiakkaat alkaisivat pelätä silmiensä puolesta. Olin miettinyt lisäkoulutusta, mutta toistaiseksi en ollut ­ehtinyt osallistua alan kursseille.

Näin Pepin ilmeestä, että hän ­alkoi miettiä asiaa. Nykyisissä ­tiloissa se ei onnistuisi, ja jos seinä purettaisiin, se olisi Millie's, joka laajenisi. Oma yritys? mietiskelin sivellessäni väriä asiakkaan neljän sentin tyvikasvuun. Jonkun idearikkaan ihmisen kanssa voisin pannakin firman pystyyn. Niin kuin Ramun. Iinakin menettelisi. Pepissä oli sen verran komentelijaa, ­etten halunnut kovin tiivistä kumppanuutta hänen kanssaan.

Ramu, Ramu, huokaisin ajatuksissani. Turha toivoa, että hän veisi minut mukanaan. Mutta mitä ­Ramusta, sillä juuri nyt näin Vinskin menevän kahvilaan. Hän ei ­ollut edelleenkään reagoinut kiitoksiini, mutta en ruvennut jahkailemaan syytä. Asetin lämpökuvun asiakkaan pään ympärille, hain ­hänelle glögiä, panin kännykän ­hälyttämään ja kiirehdin kadun yli.

Kahvilassa oli muutama asiakas­ ­ja kassan luona Lulu, joka puhui kännykkään. Hän oli uusi Lulu, tähän­astisista palveluhaluttomimman oloinen. Pyysin kaksi croissanttia ja hän pani vastahakoisesti puhelimen pois. Kuulostelin takahuoneen ääniä, mutta erotin vain astioiden kolinaa. Vinski oli tainnut poistua pihaoven kautta. Harmittelin hänen nopeuttaan, mutta Lulua olisin halunnut patistaa. Hän norkoili croissant-­hyllyn ääressä ja yritti selvästi valita minulle pienimmät. Lopulta hän sai tuotteet pussiin ja rahasti.

Siinä vaiheessa Ebbakin oli ilmestynyt nappikassan katveeseen neule kädessään. Ebba katsoi minua moittivasti. Tuomitsevasti. Mitä minä muka olin tehnyt? Kiittänyt Vinskiä liian myöhään? Ebban ilme ei kehottanut lähentymään, mutta pakkohan minun oli saada tietää, mistä oli kyse. Se suudelma ikkunan ääressä, sekö tässä kummitteli?

Ebban posket alkoivat punoittaa, kun menin kohti. Hän kääntyi äkkiä kannoillaan ja pakeni omalle puolelleen. Katsoin ällistyneenä hänen peräänsä, kohautin sitten olkiani ja lähdin. Ovesta astuttuani näin Seija Santalan tupakalla. Hän ei paennut, vaan katsoi minua suu vinossa hymyssä.

– Taikasormet, hän sanoi.

Tuijotin häntä mitään käsittämättä, ja kun sitten käsitin, tajusin maineeni menneen. Pilvi Kekkilä-Kolhonen oli kailottanut neljän jengille Lurren läähätysesityksestä pesualtaalla, ja Ebba tietenkin oli vienyt juorun eteenpäin Saskialle ja tämän veljelle. Se natku villahikimamselli oli osannut esittää asian niin, että minua pidettiin vehkeilijänä. Vokottelin Vinskiä ja pidin Lurrea hyvänä kaiken varalta.

– Morsiuskamari ei tainnut tuoda sinulle onnea ja menestystä, Seija totesikin.

– Parempi pyy pivossa kuin käenpoika pesässä, laukaisin hänelle.

Seija katsoi minua kummastuneena, enkä osannut selittää itsellenikään, mitä tarkoitin. Kai ajattelin, että hänenkin lähellään häslättiin vähemmän mukavia. Pepe, niinpä. Mutta mitä pirun Pepestä, minun päreeni paloivat lujaa. Kaikkihan tunsivat Lurren ja tiesivät hänen tapansa ja puutaheinää­puheensa. Miksi he nyt ykskaks ­ottivat Lurren tosissaan? Miksi Vinski uskoi heitä? Oliko vaitonaisuuteni paluumatkalla saanut ­hänet ajattelemaan, että olin miettinyt toista miestä koko ajan? Voi kutun vuittonit, miten tilanne oli karannut käpälistäni! Minä tyhmä, tyhmä, tyhmä!

– Juuri nyt sinä olet kuvauksellinen, Seija sanoi.

Mieleni teki purra häntä, ketä ­tahansa, mutta hillitsin itseni ja ­palasin Peppinaan. Olin kypsä lähtemään kauas pois. Suupieleni nykivät raivosta, ja croissantin palasia lenteli pitkin lattiaa, kun yritin syödä. "Morsiuskamari", se kääkkä oli sanonut. Kamari mikä kamari, ja olisi hikivillan kirous, jos minut kannettaisiin sieltä arkussa antiikki­kerrasto päällä. Tule apuun, Ramu! huusin ääneti ja suljin silmäni toivetta tehostaakseni.

– Moi, Minkan ääni palautti ­minut järkiini.

– Vasta töiden jälkeen, äsähdin hänelle.

– Meillä oli lyhyt päivä, Minka istahti pöydän ääreen. – Minä voin mennä ylös odottelemaan ja katsoa leffan tai pari. Pepen kanssa vaikka, jos se on paikalla.

– Se bändi, jossa Pepe soittaa, mikä sen nimi on? kysyin kelloa vilkaisten.

– Aiotko keikalle? Minka hämmästyi. – Ne ei taida enää keikkailla kovin ahkerasti.

Taso ei ollut kaksinen, joku mun kaveri tiesi. Eikä bändin nimikään kyllä innostanut. Panda Panic.

– Pandapaniikki, mitä järkeä? ihmettelin.

– Ei mitään, kun ne ei näyttäneet yhtään uhanalaisilta tai miltään muultakaan. Ihan pönttö joukko, mutta älä sano Pepelle, että kuulit sen minulta, Minka virnisti.

– Nähdään pikapuolin. Onko sun jääkaapissa mitään hyvää?

Kehotin häntä katsomaan ja menin asiakkaan kanssa pesu­altaalle. Lurre nousi taas mieleeni, ja ärsyynnyin, joten onneksi kampaamoon vyöryi Molla, joka alkoi kysellä hoitoaineista.

– Raskaus tekee minun kiharoista karmaisevat korkkiruuvit, hän huokaisi tehtyään valintansa ja ­taputteli vatsaansa.

– Hormonit, Tuula nyökkäsi ­ymmärtävästi. – Teillä näytti olevan vilkasta lauantaina.

– Oli mukavasti myyntiä, Molla hymyili. – Hävikkiä kyllä myös, hän vakavoitui sitten. – Tarjouskorista katosi joitakin rasioita. Niiden hinta nyt ei ollut kummoinen, mutta tiskiltä vietiin pari paksua kultaketjua.

Tuula ynisi myötätuntoisena ja kysyi yksityiskohtia. Minusta ei ollut yhtään odottamatonta, että markkinapäivänä oli liikkeellä pitkäkyntisiä. Kun Molla mainitsi miehensä epäilevän paria nuorehkoa miestä, kiinnostuin asiasta. Kaksikko oli ­halunnut nähdä tuotteita monista laatikoista, ja myyjä oli vaihdellut niitä heidän eteensä. Nähtävästi hän oli jossain välissä kumartunut ottamaan uuden ja jättänyt vanhan miesten eteen, vaikka olisi pitänyt tehdä toisinpäin. Vasta myöhemmin oli ymmärretty, että siinä kiireessä ketjujen oli täytynyt kadota. Liikkeessä oli turvakamerat, mutta olivatko miehet tallentuneet niille itse teossa, sitä poliisi tutkisi.

– Vastaavia varkauksia on ollut eri puolella kaupunkia ja naapurikunnissakin, Molla selitti. – Koruja, kelloja, elektroniikkaa ja muuta pientä helposti mukaan käärittävää.

– Voiko ne miehet tunnistaa vaatteista? kysyin Mollalta.

– Minä epäilen, Molla huokaisi. – Pipot syvällä päässä ja päällä ­tummasävyiset takit. Tusinakamaa.

Vihreät maiharit, ajattelin heti. Kuvio alkoi täydentyä. Olivatko pandat olleet keikalla ja pakomatkalla, kun Arja oli osunut reitille? Lauantaina miehet olivat varmasti etsineet takkien taskuihin unohtuneita kännyköitä ja muita arvoesineitä, ehkä kierrelleet salissakin näpistämässä. Siinä musiikin ilotulituksessa ja tanssin rytkeessä minä en ainakaan ollut pannut merkille muita kuin esiintyjät. Entä missä Pepe oli ollut tuolloin? Jos paikalla, niin ­hänen oli täytynyt huomata meidät ja pysytellä näkymättömissä.

Mitä minä nyt tekisin? Antaisinko vinkin poliisille? Nimetön vihje: tämä auto on nähty rikospaikkojen tuntumassa.

Mutta jos olisin väärässä, aiheuttaisin viattomille harmia. Minun oli kyllä hyvin vaikea uskoa, että pandoilla ja Pepellä olisi puhtaat jauhot pussissa. Ehkä heillä oli tuona Arjalle kohtalokkaana yönä ollut auto täynnä varastettua kamaa, eivätkä he sen takia olleet pysähtyneet katsomaan, miten Arjan oli käynyt.

Vaihtoehtoja oli vaikka kuinka, enkä pystyisi todistamaan yhtäkään oikeaksi. Silti minusta tuntui, että minun piti tehdä jotain. Arjan tähden, Ramun tähden.

Töiden jälkeen menin hitaasti ­raput ylös kotiini. En olisi välittänyt askarrella Minkan hiusten parissa ja kuunnella hänen räpätystään. Vielä vähemmän olisin halunnut kohdata Pepen, mutta siinä hän ­nakotti sohvalla Minkan vieressä ja nauroi leveästi toimintakohellukselle. Nyökkäsin hänelle ja kävin kaatamassa itselleni tuoremehua. Lasi kädessä palasin television ­ääreen ja tuijotin kahden pojan kompurointia poliiseja pakoon.

– Minä kuulin, että koruliikkeestä oli varastettu kultaketjuja lauantaina, aloin kertoa englanniksi. ­

– Eikö ole kamalaa?

Minka ja Pepe siunailivat, ja Minka kysyi, oliko varkaista tuntomerkkejä.

– Kaksi nuorta miestä, joilla oli tummanvihreät maihinnousutakit, kerroin ja tarkkailin Pepen kasvoja. – Näkyvät turvakamerassa hyvin.

Pepen olemus jäykkeni ja katse palasi televisioruutuun. Jatkoin vielä, että olisi vain ajan kysymys, kun pojat tunnistettaisiin, ja ehkä samalla selviäisi muitakin ryöstöjä.

– Naapurikaupungin irlantilais­illassakin nähtiin samoin pukeutuneet kaverit hämärissä puuhissa, valehtelin siekailematta ja näin ­Pepen sormien menevän nyrkkiin. – Käy selvittämässä tukkasi, kehotin Minkaa, kun lopputekstit alkoivat lipua ruudussa.

Minka otti repusta harjan ja meni kylpyhuoneeseen. Pepe liikehti ­levottomana, teki lähtöä, mutta samassa minulla välähti. Astelin ­nopeasti keittiökaapin luokse ja nostin kylmälaukun pöydälle. Pepe vilkaisi sitä, ja sanoin hakevani pakasteruokia ja jäätelöä lähikaupasta viikon tarpeeseen. Avasin laukun ja otin esiin violettikultaisen uurnan.

– Panetko tuonne ikkunalle, pyysin Pepeä. – Ole varovainen, lisäsin, kun hän otti esineen. – Siinä on ­Arja Ropo. Hänen tuhkansa.

Pepe vavahti ja uurna oli luiskahtaa lattialle. Sain sen viime tipassa hänen käsistään. Pepen kasvot olivat kalvenneet ja silmät olivat täynnä kauhua. Se hetki riitti minulle.

– Se olit sinä, lausuin vakaalla äänellä ja työnsin uurnan lähemmäs häntä.

– Minä en ymmärrä, mistä sinä puhut, Pepe sanoi ja otti pari askelta taaksepäin.

Hän vältti katsomasta minua. Aistin, miten hänestä alkoi uhkua testosteronia – nurkkaan ajetun ihmisen puolustusreaktio. Hänen naamansa vääristyi vihasta.

Minka astui kylpyhuoneesta ja katsoi meitä varuillaan. Pepe paineli hänen ohitseen ovelle ja oli poissa.

– Mikä sille tuli? Et kai sinä pakottanut sitä lupaamaan, että pitää näpit irti minusta! Minka mesosi.

Tämäkin vielä, ajattelin ja panin uurnan takaisin kylmälaukkuun. Käskin Minkan pitää turpansa ­kiinni ja istua alas, jos halusi nuudelit tukkaansa. Hän harkitsi hetken, ja näköjään Pepen osakkeet olivat ­romahtaneet, koska hän istui käsiteltäväksi.

Nuudelikuituja kiinnittäessäni mietin, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Pepe oli ollut autossa, joka ajoi ­Arjan yli, mutta oliko hän ollut ratissa? Siitä en voinut olla varma. Pandajengillä oli nyt palaverin paikka, ja mikä olisi lopputulos? Olin melko varma, että Pepe yrittäisi karistaa Suomen lumet jaloistaan. Hän voisi päästä pakoon, käsitin hyvin.

Ainoa toivo taisi olla, että pandoihin iskisi kunnon paniikki. Maiharipojat eivät olleet niin kovanaamaisia kuin Pepe. Narikan penkojat olivat tuoneet mieleeni enemmän jäynän tekijät kuin ammattivarkaat. Ehkä se oli ollut harjoittelua isompia keikkoja varten. Pepen opastuksella, aivan, Don Pepen...

Seuraavana aamuna Hopealähteenkadulla oli piru irti. Seijan ja Hilkan taloihin oli murtauduttu ­takapihan kautta. Kummankaan liikkeen puolella ei ollut mitään arvokasta, eikä tunkeutuja ollut niitä penkonutkaan. Hän oli käynyt läpi asuintiloja, tyhjentänyt Hilkan korurasian sekä kummankin naisen lompakon. Saalis ei ollut mittava, mutta varkaus kirpaisi totta kai. Kumpikin oli nukkua posottanut ryöstön ajan, ja Hilkka oli siunaillut, ettei rosvo ollut onneksi älynnyt tunnustella hänen tyynynalustaan, sillä siellä oli ollut säästöpussi.

– Villasukka täynnä seteleitä, Peppi kertoi kampaamossa.

Peppi oli kohdannut Maxin ja Moritzin töihin tullessaan ja kuullut näiltä tuoreet tapahtumat. Miesten mielestä tyhmyys oli saanut palkkansa, sillä Seija ja Hilkka olivat kadulla ainoat, jotka eivät ­olleet vaihtaneet oviinsa kunnon lukkoja. Minä muistin taas tunteen, että asunnossani oli käyty, ja kaduin, etten ollut nostanut siitä metakkaa naapurieni kuullen. Ehkä Pepe olisi luikkinut tiehensä jo silloin, sillä hän oli ilman muuta yön murtojen takana. Pätäkkää piti olla, jotta pääsi pois maasta.

Poliisikaksikko tuli kyselemään, oliko kukaan kadun asukkaista nähnyt yöllä mitään erityistä. Jonkin ajan kuluttua he kävivät uudelleen Peppinassa ja kysyivät, olimmeko nähneet tansanialaisten kaveria Pepe Morenoa. Pepeä ei ollut tavoitettu, ja poliisit halusivat puhuttaa häntä.

– Jotain on meneillään, Tuula ­totesi. – Bakar ja Pinda ovat herrasmiehiä, mutta Pepestä minä en koskaan pitänyt.

– Kelkankäännön maailman­ennätys, Iina nauroi. – Mutta tosi on, että se kundi on helppo uskoa luikuksi. Millä se eli täällä?

Minä olin tulisilla hiilillä koko päivän. Pitäisikö minun kertoa ­Pepen yhteyksistä bändiin vai ei? Varmasti poliisit saisivat sen selville muutenkin, vakuuttelin itselleni. Mutta pitäisikö sanoa irkku­illasta ja autosta sen lähellä?

Olin hyvilläni, kun eräs nuhainen asiakas perui aikansa. Lähdin kahvilaan ja toivoin saavani siellä lisätietoja. Neljän jengi oli paikalla, ja Ebba tuntui unohtaneen kaunansa minua kohtaan uusien järkyttävien tapahtumien ansiosta. He istuivat leivoskahvilla, ja Olavi taputteli naisten käsiä vuoron­perään. Seija tökötti kuninkaallisen jäykkänä, ja arvelin hänen nukkuneen yön sikeästi kiitos väkevien juomien, joiden tuoksu lemahti ­hänestä yhä.

– Seija kertoi, että Bakar ja Pinda ovat kuin maansa myyneitä, Ebba selitti minulle.

– Eivät olisi kuuna päivänä ottaneet Pepeä mukaan, jos olisivat ­aavistaneet, että se yltyy tekemään rikoksia täällä, Hilkka täydensi.

Naisten vuoropuhelusta minulle selvisi, että Pepe oli kesällä lyöttäytynyt tansanialaisten seuraan ja todennut Suomen-matkasta kuultuaan, että maisemanvaihdos tekisi hyvää hänellekin. Bakar ja Pinda olivat epäröineet, mutta Pepe osasi olla miellyttävä ja oli puhunut heidät ympäri.

Silloin Pepellä oli ollut käytössään runsaasti rahaa, ja vielä alkuaikoina täälläkin. Mihin rahat olivat kadonneet, sitä miehet eivät osanneet sanoa. Pepe oli alkanut vipata heiltä kympin pari aina silloin tällöin, mutta he olivat lopettaneet avustamisen tajuttuaan, ettei hän maksaisi takaisin.

– He toivoivat, että Pepe palaisi Ranskaan, Ebba huokaisi. – Eivät kuitenkaan kehdanneet ajaa sitä pois, eivätkä ymmärtäneet vihjata Seijalle, että tämä olisi passittanut pojan matkoihinsa.

– Miehet, Seija yrmähti.

Olavi puuttui puheeseen ja paljasti, että Pepe oli värvännyt avukseen bändin poikapoloiset, jotta sai kartutettua kassaansa. Kaikki neljä huokaisivat syvään ja unnuttivat kuorossa. Minun teki mieli lyödä heidän kallonsa yhteen, jotta kertomus etenisi. Lopulta Olavi jatkoi, että Pepe oli saanut huonosti menestyneen nalleorkesterin pojat täysin valtaansa. Nalleorkesterin!

– Pepe oli lähtevinään keikalle, mutta tosiasiassa hän ja kumppanit kävivät näpistelemässä kauppakeskuksissa ja muualla, Olavi tiivisti. – Koruliikkeen keikan pojat olivat junailleet omin päin, kai näyttääkseen Pepelle, että homma on hanskassa. Vaan pieleen meni, kamera kuvasi ne selvästi.

– Pepe haistoi vaaran, se kettu, Hilkka sanoi lähes hilpeänä.

Pepe oli toiminut nopeammin kuin olin olettanut. Hemmetin kuus­­toista, minun olisi pitänyt antaa vinkki poliiseille nähtyäni rummun autossa, mutta olisivatko he ryhtyneet heti toimenpiteisiin? Olisiko Pepe kuitenkin päässyt livahtamaan käsistä? Olin varma, että ­Pepe oli ollut varautunut äkkilähtöön. Pandat olivat olleet sen verran toistaitoisia, että hän oli ymmärtänyt näiden jäävän kiinni lähiaikoina. Pepe oli varmasti suunnitellut häipyvänsä pikapuolin ja vievänsä saaliin mukanaan. Minä vain joudutin tapahtumia, mutta ainakin pojat oli napattu.

– Varastetut tavarat olivat autotallissa tässä lähellä, Olavi jatkoi. – Talon isäntä oli nähnyt öisellä vessareissullaan jonkun livahtavan talliin ja valojen syttyvän siellä. Hän oli heti soittanut poliisit ja mennyt sitten ison sateenvarjon kanssa pidättelemään varasta tallissa. Myös sen isännän poika oli tullut paikalle, ja siinä hässäkässä tallissa häärijä oli päässyt karkuun.

– Poika auttoi Pepen pois poliisien käsistä, Ebba täydensi. – Eikä poika olisi halunnut kertoa niille, kuka siellä oli käynyt. Mutta tottahan se oli murtunut, kun sen isä oli alkanut ihmetellä, mitä kummaa kamaa seinustalla oikein oli.

Sen enempää nelikosta ei irronnut. Viivyttelin vielä siinä toivossa, että Vinski olisi paikalla ja voisin selittää hänelle jotain lauantaista. Hän oli kadonnut jäljettömiin siinä kuin Pepekin.

Palasin kampaamoon, ja loppupäivän aikana kaikenlaisia huhuja kantautui korviini asiakkailta ja muuten vain paikalla piipahtelijoilta. Pepestä tehtiin kansainvälistä rikollista, mutta tallissa olleesta autosta ei kukaan maininnut. Tao kävi kameroineen, ja mukana ollut toimittaja yritti lypsää meiltä jotain pientä ja pikanttia Pepen persoonan värittämiseksi.

Seuraavana päivänä kadulle ­ilmaantui sanoma- ja iltapäivä­lehtien väkeä. Viikon lopulla olivat isot lööpit esillä: Varaskoplan pomo oli yliajaja! Uutisissa kerrottiin, että eräs koplan jäsen oli sanonut pomon käyttäneen autoa omiin tarkoituksiinsa. Soitin Taolle ja kysyin, oliko mitään selvinnyt oikeasti.

– Tuttu kyttä kertoi, että Pepe oli peluri. Se oli usein nähty naapurikaupungin kasinolla, ja rulettipöydän pitäjä on varma, että se oli siellä sinäkin iltana, kun Arja jäi auton alle. Pepe oli hävinnyt raskaasti ja lähtenyt jo ennen kymmentä pois.

– Ajoi raivon vallassa tänne, täydensin.

– Näin oletetaan, Tao vahvisti. – Oikaisi jostain syystä kävely­kadun poikki, eikä varmaan raivoltaan nähnyt Arjan olevan reitillä.

– Olisiko joku niistä muista pojista voinut olla kuski? varmistin vielä.

– Ne olivat todistettavasti sinä iltana soittamassa jonkin oppilaitoksen bileissä puoleenyöhön asti, Tao sanoi. – Sillä Pepellä oli ollut tiedossa tallin avaimen paikka, ja sitä varten oli aina jätetty auton avain lukkoon. Se oli sanonut tekevänsä tiedusteluja seuraavia keikkoja varten, ja ne pöntöt olivat tietenkin uskoneet asian.

Asia vaikutti ratkaistulta, vaikkei Pepeä ollut saatu kuulusteltavaksi. Virkavalta arveli hänen olevan jo Suomen rajojen ulkopuolella. Tao uskoi, että Pepestä oli tehty kansainvälinen etsintäkuulutus mutta piti epätodennäköisenä, että miestä tavoitettaisiin.

– Hänellä oli taatusti useampi passi, Tao arveli. – Kuka lie loppujen lopuksi.

Minun olisi pitänyt olla huojentunut saamistani tiedoista. Jotenkin vain tuntui, ettei kaikki ollut kohdallaan. Tao kysäisi puhelun ­lopuksi, mitä aioin jouluna. Kerroin olevani aaton perheen parissa mutta muuten vapaalla. Hän kehotti ottamaan yhteyttä, jos kaipaisin baariseuraa.

Tähänkö on tultu? mietin masentuneena. Hätävarana Tao. Ei voinut olla näin huono mäihä! Soitin seuraavaksi Ramulle ja ihme kyllä sain hänet kiinni. Kerroin Arjan tapauksen ratkenneen yllättäen toista ­rikosta tutkittaessa, ja Ramu huokaisi syvään ja sanoi tuntevansa pitkästä aikaa olonsa rauhalliseksi.

– Äidin kuolema on painanut omaatuntoa, hän sanoi.

– Löysitkö sinä mitään hänen viesteistään? kysyin.

– En minä ole pystynyt käymään niitä vielä läpi, Ramu tunnusti.

– Kuulisin hänen äänensä korvissani ja itkisin naaman turvoksiin.

Se olisi paha se, irvistin kännykälle. Ramu selitti kiireitään, toivotti hyvää joulua jo hyvissä ajoin.

Oli siis selvää, että Arja majailisi vielä pitkään kylmälaukussa.

Lauantain myyjäiset eivät juuri kohentaneet mielialaani. ­Väkeä velloi taas edestakaisin, mutta Vinski ei ollut seassa. Näin Mäyrä-ilveksen naaman onnen virneessä korvannuolijan seurassa, ja kateus korvensi sisintäni. Lurren tapasin, eikä hän vaikuttanut olevan tietoinen siitä, mitä hänen esityksensä oli saanut aikaan. Ikätytöt lellivät häntä yhä. Hän kertoi menevänsä Ranskaan joulunviettoon ja lupasi tuoda minulle tuliaisiksi luonteelleni sopivan punaviinin.

– Täyteläisen, mausteisen ja suklaisen, Lurre sanoi safiirit tuikkien. – Voidaan juoda se yhdessä pore­ammeessa.

Hymyilin väkinäisesti ja sanoin odottavani elämystä. Hän moiskautti pusut poskilleni ja riensi tiehensä. Aistin, että joku oli seurannut kohtaamistamme, enkä hämmästynyt nähdessäni Pilvi Kekkilä-Kolhosen tympeät kasvot. Olin kuullut antikvariaatissa, että hän oli uudessa poliisikuulustelussa ­vakuuttanut sittenkin panneensa merkille kädet ratilla, ja ne olivat olleet Pepen. Hän ei vain sokiltaan ollut heti ymmärtänyt nähneensä tämän rannekorut.

Maxin mukaan Pilviltä oli kysytty, oliko tämä ehtinyt huomata ­auton takapenkillä mitään erityistä. Nähtävästi Pepe oli säilyttänyt rumpua autossa ne ajat, kun Bakar ja Pinda uskoivat hänen olevan keikalla, ja sen tunnistaminen olisi tietysti ollut vankka todiste Pepen syyllisyydestä. Pilvi ei ollut harmikseen havainnut mitään ja oli kai siksi kehitellyt rannerenkaat.

Bakar ja Pindakin olivat korjailleet aiempaa lausuntoaan. He eivät olleet enää täysin varmoja, mihin aikaan Pepe oli tuona iltana kotiutunut. Pepe oli siististi paketoitu syylliseksi, ja vaikka uskoin niin olevan, aukkoja jäi tarinaan yhä. Mutta mitä niistä.

Jouluviikolla aloin miettiä, lähtisinkö lomalle jonnekin kauas. Peppina oli tammikuun ensimmäisen viikon kiinni, koska asiakkaat köllivät kotona ruokia sulattelemassa. Äkkilähtö Thaimaahan tai viikko jossain rikkaassa arabimaassa? Selasin netissä vaihtoehtoja, mutta en saanut aikaiseksi varata matkaa. En käsittänyt, miten olin päätynyt tällaiseen jamaan. Miksi hemmetissä olin palannut tähän kaupunkiin?

Aatto perheen parissa riitti joulunvietoksi. Tapanina soitin Taolle, ja menimme baariin. Meillä oli hauskaa, märkä maistui, mutta ei sen kummempaa. Hän kutsui minut uudenvuodenbileisiin tuttunsa luokse, ja lupasin harkita asiaa.

Mitään parempaa ei kuitenkaan viikolla ilmaantunut, kadulla oli hiljaista. Kuulin ohimennen Lulun selittävän jollekin kahvilan asiakkaalle Saskia Simosen matkustaneen perheineen Hollantiin, ja että tiettyjä leivoksia saisi vasta hänen paluunsa jälkeen. Niinpä, Hollantiin Vinskikin oli varmaan mennyt sinne petyttyään minuun.

– Kyllä se siitä, Ebba sanoi, kun tapasimme lähikaupassa. – Morsiuskamarista on vientiä, usko minua.

Epäilin, mutta korkkasin illalla kuohuviinin. Sitten avasin Arjan läppärin poistaakseni sen yhden ainoan viestin. The End, ajattelin. Yllätyksekseni siellä oli toinen viesti: Hyvää uutta vuotta sinulle! Ota ­ihmeessä yhteyttä ja kerro, miten uudet sukulaiset vastaanottivat ­sinut. t. Kirsi.

Tuijotin tekstiä ja olisin varmaan jämähtänyt siihen aamuun asti, ellei ikkunaan olisi tömähtänyt lumipallo. Kimmahdin katsomaan, kuka häiritsi minua, ja näin kadulla tutun hahmon. Tutun ja rakkaan. Suljin läppärin ja kiirehdin ulos.

– Neulanen, Ramu sanoi ja rutisti minut syliinsä. – Ja arvaa mitä, hän taputti takkinsa rintamusta.

Katsoin häntä odottavasti, mutta hän halusi ensin sisälle. Hän oli ihana, syötävä, suloinen, ja olin ­sulaa suudelmiin.

Laseja kilistettyämme hän otti takkinsa taskusta kuoren ja ojensi sen minulle. Avasin kuoren ja lämmin olo täytti minut. Menolippu Lontooseen nimelläni. Jes!

LOPPU

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.