Osa 4/7: Kolmikymppinen Elina on päättänyt panna elämänsä uusiksi. On pudotettava seitsemän kiloa läskiä ja hoidettava kuntoon pari pikkujuttua: työkuviot, ulkonäkö, perhesuhteet – ja etenkin rakkauselämä. Uusi rakkaus loistaa kuitenkin poissaolollaan. Jospa onni löytyisi työpaikan harjoittelijapojasta tai netti-ilmoituksesta...

Shutterstock

Myönnetään, että nyt olen aika tyytyväinen. Treffi-ilmoitukseen on tullut jo kuusi vastausta – tai itse asiassa sähköpostit katsottuani tarkennan, että kahdeksan!

Sitä paitsi olen laihtunut kilon. Jipii!

Voikohan ilahtuminen laihduttaa – vaikka onkin mussuttanut pari extra-tuulihattua siskontyttären ristiäisissä?

Selaan nopeasti läpi kaksi aamun viestiä. Suurin osa vastanneista on kivoja perusmiehiä: he kertovat itsestään rehellisen tuntuisesti mutta vähän ulkokultaisesti. Niin kuin miehet, jotka laittavat tukan eri tavalla mennessään ravintolaan kuin työpaikalle.

Uusin tuttavuus, nimimerkki Kide, kertoo olevansa kotoisin Jyväskylästä mutta työskentelevänsä Espoossa. Hänellä on ainakin omien sanojensa mukaan takataskussa Visa ja ajopelinä Audi, jonka takaosassa keikkuu pari beaglea.
Etupenkillä olisi kuulemma tilaa yhdelle brunetelle, joka tykkää kauniista kesäilmoista.

Työmatkalla aurinko kutittelee haaveita kesälomasta. Kivoja deittejä kokoa pienemmässä mekossa!

Aulassa osun samaan hissiin esimieheni Marian kanssa, joka sumentaa häikäisevällä hymyllään.

– Huomenta, Maria sanoo.

– Ihana mekko sinulla!

Minä kurtistan vähän kulmiani ja ristin jalkoja häveliäänä. Tämäkö vanha riepu?

Maria ei malta odottaa vastaustani vaan jatkaa lempeän pyöreällä äänellä:

– Mulla alkaa tämän viikon jälkeen loma!

Ahaa. Olisi pitänyt arvata, ettei pomo minulle nättejä lirkuttele. Kylvää vain omaa onneaan katkeruuden siemeninä muihin.

– Sitä on syytä juhlia, sanon jutellakseni yhdentekeviä.

Yhdentekevänähän Maria minua pitää.

– Niin, Maria vastaa ilahtuneesti henkäisten. Sitten hän huoahtaa niin kuin sydämellä olisi kivi:

– Kunhan vielä vaan...

Höristelen korviani ilmassa värinöivälle äänensävylle. Ongelmia paratiisissa?

Samassa hissi kolahtaa meidän kerrokseemme.

– No niin! julistaa Maria taas iloisesti. – Ei muuta kun töihin!

Niin hän saapastelee toimistoonsa minun editseni – mutta aivan kuin ei tavalliseen tapaan pörhistelisi pyrstösulkiaan.

En suuntaa ihan suoraan oman flättiruutuni ääreen vaan livahdan notkumaan Terhin avokuutioon.

Terhi istuu tietokoneen äärellä jotenkin väsähtäneenä ja mietteliäänä. Tukka roikkuu silmillä, huulet ovat mutrulla. Jos ehtisin, kääntyisin kannoillani ja jättäisin Terhin aprikoimaan omiaan, mutta hän ehtii nähdä minut ja naamioitua patenttihymyyn.

– Moi! Miten viikonloppu sitten meni?

Virnistän ja kumarrun suputusetäisyydelle:

– Sain kahdeksan vastausta siihen treffi-ilmoitukseen!

– Ei voi olla totta! Kahdeksan!

Terhin suu leviää ensin melkein epäuskoiseen irveeseen. Sitten roikkuvat hiukset väistyvät terhakan katseen tieltä, ja siinä välähtää jotain outoa.

– Pitäisköhän minunkin laittaa joku ilmoitus, hän sanoo puoliääneen. – Tsekata markkinat ennen kuin sitoudun... tiedäthän?

Yhtäkkiä Terhi tuntuu etääntyvän minusta. Yritän turhaan tavoittaa hänen katsettaan.

– Onko kaikki ihan kunnossa? kysyn varovaisesti.

Terhi havahtuu, melkein säpsähtää henkiin.

– On! Tietysti on!

Sitten hän kääntää minulle selkänsä niin kuin sulkisi simpukan kuoren.

Minä mietin hetken Terhin reaktiota. Miksi hän haluaisi tarkistaa markkinat? Terhi on ollut vuosikaudet umpirakastunut Mikkoon! Silloinkin, kun he ovat riidelleet, Terhi on antautunut täysillä riitojen selvittämiseen eikä koskaan ole puhunut erosta.

Ramppikuumetta. Sitä sen täytyy olla. Häihin on enää viisi viikkoa, joten syytäkin on alkaa jännittää. Kai minäkin jännitin ennen omia häitäni, ennen sitoutumista toiseen, jonka luulin olevan se oikea. Vai jännitinkö?

Äkkiä ajaudun vertailemaan niskakarvat pystyssä Vellua ja deittimiehiä. Mistä minä tiedän, etteivät he ole samanlaisia? Etten tee samaa virhettä kuin seitsemän vuotta sitten? Voi apua!

– Haluaisitko tsekata ne vastaukset? kysyn Terhiltä. – Ettei niissä miehissä ole mitään rakennusvirheitä?

Terhi niksauttaa niskaansa minun suuntaani. Hän tekee sen jotenkin kylmästi ja katkonaisesti.

– Mulla on aivan hirveesti töitä. Eikö sinulla?

Minä nielaisen. – On tietty... on jotain. Mä menenkin tästä tekemään niitä!

Paitsi ettei minulla oikeasti ole yhtään töitä. Tein käytännössä kaikki hommani valmiiksi jo viime viikolla, eikä kesälomien lähestyessä ole uusiakaan tehtäviä tulossa.

Vuosi sitten jännitin projektipalaverien ja sähköpostien ristitulessa, alkaisiko kesäloma ajallaan. Lämpenevinä alkukesän iltoina paiskin töitä yömyöhään, kunnes kipitin terassille Terhin kanssa. Lopulta kävelin lysyin olkapäin kotiin odottamaan, tulisiko Vellun kanssa riita vai riemu.

Nyt kaikki on toisin. Ei ole enää riitoja, ei enää painajaisunia työprojekteista ja deadlineista. Ei pakenemista ovia paiskoen asunnosta puolikiehuvalle kesäkadulle, ei riitojen sopimista suukkosin ja sänkypuuhin.

On vain... aikaa. Tuhottomasti aikaa ja aina yksin.

– Vaan ei enää pitkään, minä virkon itsekseni.

Avaan tietokoneen ja selaan vähän saamiani sähköposteja. Niitä on tullut muutama lisääkin.

Osa miehistä on ihan toivottomia. Yksikin tarjoutuu ajamaan heti illaksi luokseni jostain käsivarren Suomesta. Siis hei – epätoivo kunniaan, vai mitä?

Jotkut ilmoitukset taas tuntuvat kopioiduilta: miehet eivät kerro oikein mitään itsestään eivätkä ainakaan siitä, miksi vastasivat juuri minulle. Minun tekisi mieli lähettää sähköpostia jollekin muulle ikähaarukkaani sopivista ilmoittajanaisista ja kysyä, onko Nighthawk haaveellisine runolainauksineen lähestynyt heitäkin.
Sen sijaan nimimerkki Kide vaikuttaa aika... kivalta. Hän tuntuu puhuvan rehellisesti, vaikkei paljon sanokaan.

Alan laatia vastausta koneen näytölle.

Hei! Kiva kun lähetit viestiä. Kuulostat mielenkiintoiselta tyypiltä. Kerron vähän lisää itsestäni. Olen siis 31-vuotias sinkku. Sen jo tiesitkin! Pidän lukemisesta, elokuvista ja ystävien kanssa hengailusta. Ystävät ovat minulle tosi tärkeitä!

Kysyit, onko työ elämässäni isossa osassa. Ei tällä hetkellä. Oikeastaan olen vähän kyllästynyt työpaikkaani. Vuosi sitten olin vastaavan päällikön hommissa tällä samalla osastolla, mutta sitten tuli organisaatiomuutos ja... no, kun olet itse kerran IT-alalla, tiedät varmaan mitä se tarkoittaa... Mutta työni sain kuitenkin pitää ja siihen pitää olla tyytyväinen, eikö?

Jos siis olit huolissasi siitä, että minut "naidessasi" joutuisit naimaan työpaikkanikin, se huoli on turha!

Hmm. Onkohan vähän varhaista puhua naimisesta? Taidan kumittaa tuon rivin.

Entä sinä? Olet siis hallintopäällikkö. Tuoko työsi mukanaan pitkiä iltoja ja stressiä?

Kysyit myös perheestäni. Totta puhuen olen eronnut vajaa vuosi sitten. Olin naimisissa viisi vuotta, mutta tiesin jo pitkään, ettei meidän suhteemme onnistu. Meillä oli yhdessä aivan kivaa, mutta jokin kipinä puuttui. Lapsiakin yritimme saada, mutta onni ei ollut myöten, ja hyvä niin! En ollut valmis saamaan lapsia, koska meiltä puuttui jotain. Ehkä luottamus? Ehkä intohimo? Olimme kuin veli ja sisko tai, mikä vielä pahempaa, kuin omat äitini ja isäni.

Sitä en ainakaan halua uudelleen! En halua käpristyä kotisohvalle kaukosäädin kädessä ja yrittää hymyillä vitseille, joita en oikeastaan pidä yhtään hauskoina. En tahdo hymistä tekonaurua perhepäivällisillä, joilla sitä paitsi äiti ja isäkin nauravat tekonaurua (he erosivat pian meidän jälkeemme).

Yhtäkkiä pysähdyn ja tuijotan ruutua.

Olen vuodattanut täysin tuntemattomalle ihmiselle tunnustuksia syvältä sisältäni. Huomaan silmien vettyvän.

Ei! Eihän minun tällaista pitänyt tehdä! En ole tuo Elina, en viime vuodessa vellova itkuinen ex-vaimo, en ex-tytär, ex-sisko – vaan uusi nainen. Kolme kiloa hoikempi, hyvässä putkessa kohti parempaa elämää.

Hetken katselen kirjainsadetta: Vellua, äitiä, isää ja minua itseäni.

Sitten painan deleteä ja poistan koko viestiluonnoksen.

Aloitan uuden tekstin, josta ei pitkä tulekaan:

Moi! Kuulostat tosi mielenkiintoiselta tyypiltä! Mutta ennen kuin tutustumme paremmin, minun on pakko tietää: tykkäätkö enemmän kermavaahdosta vai suklaakastikkeesta? Äläkä ajattele mitään tuhmia! Tarkoitin tietysti, että jäätelön päällä.

Katselen aikaansaannostani melkoisen tyytyväisenä. Sitten painan lähetysnappia. Katsotaan!

Iltapäivän viikkopalaveriin mennessä nimimerkki Kide ei ole vastannut. Pahus sentään. Olinko sittenkin liian päällekäyvä? Oliko se vellova ex-vaimo parempi kuin uusi kuuma puuma?

Viereisellä tuolilla Terhi nojailee takaviistoon ja tuntuu katselevan muualle, miettivän muita asioita. Haluaisin kysyä häneltä neuvoa, paljastaa harkitsemattomat tekoni, mutta Terhi on ollut koko päivän niin poissaoleva, etten saa suutani auki.

Huoneen nurkissa leijailee raukea tunnelma, mutta minua vaan ahdistaa. Pilasinko taas kaiken?

Viime hetkellä Samu pyyhältää huoneeseen. Sekin vielä.

Viime viikonlopun tekstarisekoilu valkenee mieleen kirkkaana kuin päivänkoi. Voi pyhä isä, taivas ja kaikkivaativat. Samuhan lähetti minulle perjantai-iltana pari viestiä, joihin minä vastasin oikein sini-silmäisin sanakääntein, tajuamatta hänen pyytävän minua ulos!

Voi kunpa olisin saanut viestit viikkoa myöhemmin, nyt uutena, sen ratkaisevan kilon verran hoikempana naisena! Olisin taatusti osannut hoitaa tilanteen paremmin.

Samu heiluu pöydän päädyssä kahden vaiheilla. Tietysti hän haluaa paeta minua. Yritän olla katsomatta hänen suuntaansa, uppoamatta tummansinisiin silmiin, jotta hän saisi rauhassa istua mahdollisimman kauas.

Mutta – mitäs pirua? Samu etsiytyykin tyhjälle paikalle suoraan pöydän toiselle puolelle.

Ja istuessaan alas hän hymyilee minulle.

– Moi, Samu sanoo ystävällisesti.

Terhi vilkaisee häneen päin kuin herätettynä kesken unen.

– Iltapäivää, hän vastaa meidän molempien puolesta.

Hyvä, että vastaa. Minun suustani ei ehkä tulisi sanoja, kun nolottaa niin himputisti.

Samun silmät tuikahtelevat tunteita, joita en osaa lukea.

Onneksi esimies koheltaa paikalle kokoushuoneeseen juuri silloin.

– Anteeksi, kun olen myöhässä, Maria sanoo pyyhkäisten hiuksia takaisin poninhännälle. Panen merkille, ettei hän näytä enää yhtä hemaisevalta kuin tänä aamuna. Ripsiväriä on pudonnut silmien alle ja kasvot kiiltävät puuteroinnin puutteesta.

Kiire? Väsymys?

Valmistaudun nousemaan ylös. Palaverit kun ovat jo hyvän aikaa alkaneet sanoilla: Elina, viitsisitkö keittää vähän lisää kahvia. Puristan reisiäni nousuvalmiina toisiaan vasten – ja huomaan niiden itse asiassa tuntuvan vähän jäntevämmiltä kuin viime viikolla!

– Viitsisikö joku keittää vähän kahvia? Maria sanoo ylipirteästi.

Odotan Marian katseen ohjautumista minuun... mutta se meneekin ohi ja laskeutuu takanani istuvaan kollegaan.

– Sinä vaikka, Jutta?

Yritän estää silmiäni pyöristymästä hämmästyksestä.

Terhikin vilkaisee minuun kasvot tyhjinä. Hän lukee varmaan minun ajatukseni: pyysikö se juuri jotain muuta kahvinkeittoon kuin sinua, suosikkipolkuanturaansa? Mistä ihmeestä nyt tuulee?

Palaveri etenee tyypilliseen tapaan: Terhi saa puheenvuoroja, minulla taas ei juuri ole sanottavaa. Minä annan huoletta ajatusteni lennellä cumulus-pilvien pariin pihamaalle.

Kunnes yhtäkkiä pöydän alla joku viistää jalkaani. Lämpimästi ja tuttavallisesti, oikeastaan vähän... kielletysti.

Tunnen sydämen alkavan hakata itsekseen kuin kellon koneisto. Sen paukutus yltää kaikkialle kehossa: korviin, sormenpäihin, jalkojen jokaiseen suoneen.

Vilkaisen Samuun ja hän minuun. Hänen kasvoillaan on utuinen, onnellinen, vähän viekaskin ilme.

Yhtäkkiä minä paisun paikallani niin tuskasta, ylpeydestä kuin – hädästäkin. Mitä Samu minusta oikein haluaa? Mikä muka minussa harjoittelijapoikaa voi kiinnostaa?

Veri kohisee korvissa niin, etten oikein kuule esimiehen sanoja. Ne kuulostavat etäisen merkityksellisiltä ja erittäin jämeriltä, mutta onnistun poimimaan niistä vain joka toisen.

– ... aion... kehityskeskusteluja... loppuviikolla, Marian suusta kuuluu pimenevien taukojen sävyttämänä. – ... jokaiselle... kahdestaan.

Sanat eivät tunnu muodostavan kokonaisia lauseita, eivät ainakaan sydämen paukahdellessa niiden välillä kuin patarumpu.

Kokouksen päätyttyä minä nousen ripeästi. Ennen kuin huomaankaan, jalat ovat kuljettaneet minut ulos kokoushuoneesta ja omaan kuutiooni häpeämään kaikkea tekemääni niin hyvässä kuin pahassakin.

– Tollo, voihkaisen itselleni. Tekee mieli lyödä tätä puupäätä työpöytään.

Tietysti juuri silloin askeleet pysähtyvät viereeni.

– Moi.

Samun ääni. Ihmeellinen, mairea, pyöreä ääni.

Käännyn äkkiä ympäri enkä voi olla miettimättä, miten jättimäiseltä takapuoleni näytti ollessani selin Samuun. Kasvoilla ilmekään ei värähdä eikä paljasta hänen ajatelleen mitään erityistä... mutta mistä niistä miehistä tietää.

– Moi, henkäisen ylävireisesti.

– Mulla oli yksi kysymys, Samu mutisee sillä samalla äänellä ja kumartuu puoleeni: – Mitä teet työpäivän jälkeen?

Kaikki sanat karkaavat jonnekin kesäpilvien taakse. Yhtäkään en löydä suustani, en poskien poimuista, en kielen taitoksista.

Voi perhanan perhana.

– Tai mikä tahansa muukin päivä käy, Samu lisää nopeasti. – Ajattelin vaan, että tahtoisitko lähteä yksille mun kanssa? Tai vaikka syömään?

Kirjaimet – T, A, H, D, O, N – nousevat kurkusta suuhun puhevalmiiksi.

Minä nielaisen ne äkkiä takaisin, ennen kuin hyökkäävät yhtenä rintamana Samun kimppuun. Sen sijaan änkytän:

– Mikäs... mikäs siinä!

Samun kasvoille leviää häikäisevä hymy. – Hienoa! Tänään?

Lasken äkkiä päiviä. Onko minulla meikkejä mukana? Jos hän pyytää minua ulos, eikö pitäisi läskipohjien sijaan olla korkokengät? Tupeerata tukkaa?

Voi hyvä isä sentään, enhän minä enää edes muista, miten treffeille mennään. Saati mitä niillä tehdään! Ja ovatko nämä sitten treffit ensinkään?

– Vaikka keskiviikkona? pyydän hädissäni.

Samun silmissä tuikkii miljoona tähteä.

– Keskiviikkona sitten, hän sanoo ja lisää virnistäen: – Haen sitten sut tästä.

Minä nyökkään jähmeästi. Tajuan hitaasti näyttäväni aivan takuulla idiootilta. Jostain syystä hän ei tunnu piittaavan.

Samun mentyä lysähdän kasaan kuin perunasäkki, mutkille ja muhkuroille. Mitä ihmettä juuri äsken tapahtui?

Samassa kilahtaa sähköpostilaatikon merkkiviesti. Erotan kaukaakin sen otsikon: Nimimerkki Kide on lähettänyt vastauksen viestiisi.

Vapisevin sormin klikkaan otsikkoa ja tavaan sanoja, joita Kide on minulle laatinut.

Sinä kun olet brunette, niin sun kanssa parhaiten voisi sopia suklaakastike... Jos siis olisit jäätelö!

Päivän päätteeksi hiivin Terhin avotoimistoon, jossa hän hakkaa näppäimistöä kiivaasti.

– Huomenta. Olisiko sulla hetki aikaa?

Terhi näyttää uupuneelta ja etäiseltä, mutta hän taikoo silti kasvoilleen hymyn ja nyökkää.

– Näytät tosi hyvältä, Terhi sanoo. – Onko jotain erityistä?

Minä hehkun. Nyt se tulee!

– On, suhahdan hermostuneesti. – Mä olen menossa treffeille!

Terhin silmät pullahtavat palloiksi. – Treffeille! Kenen kanssa? Jonkun sieltä treffijutusta?

Huomaan käsieni vääntäytyvän toistensa ympärille. Aivan kuin hakisin turvaa itsestäni.

– No ei kun... Samun kanssa.

Terhin pulleat silmät kapenevat nopeasti tummanpuhuviksi viiruiksi.

– Samun kanssa? Terhi toistaa. – Siis meidän harjoittelija-Samun?

Minä nyökkään melkein vapisten.

– Tosin, en ole ihan varma ovatko ne treffit...

Sanani kuihtuvat huulilleni ja lakkaavat tulemasta ulos, sillä huomaan ettei kaikki ole kunnossa. Terhin leukaperät jauhavat, posket pyöristyvät puuskahdukseen. Hän näyttää vihaiselta karhulta, joka ohikiitävän hetken ajan kerää vauhtia hyökätäkseen kimppuuni.

– Siis ihanko tosissasi sinä olet mennyt sopimaan treffit harjoittelija-Samun kanssa?

Otsaa kuumottaa. Oikeastaan poskia, nenää, huulia ja silmiäkin kuumottaa.

– Se pyysi, minä vikisen ihan kuin syyllinen lapsi, joka huomauttaa toisen aloittaneen riidanpidon.

– Etkö sä ole koskaan kuullut, ettei omaa pesää saa liata? Terhi tuiskahtaa. – Mitä luulet Marian ajattelevan tästä?

Niskassa polttelee hillittömästi. En minä oikeastaan ajatellut ollenkaan, mitä esimies ajattelisi. Ajattelin vain sitä, olenko liian vanha Samulle ja mitä hän näkee minussa. En juurikaan pohtinut sitä, että pikku treffeillä voisi olla muitakin vaikutuksia. Jos ne siis ovat treffit!

– En oikeastaan, soperran.

– Mutta en mä oikeastaan tiedä, ovatko ne treffit...

Terhin pystyssä törröttävät niskakarvat laantuvat hieman aloilleen. Käsivarret, jotka äsken kouristuivat melkein valmiina toimintaan, rentoutuvat taas rullatuolin käsinojille.

– Anteeksi, Terhi sanoo voimattomana. – Ei olisi pitänyt suuttua. Stressaa vain...

Terhi tuntuu hakevan sanoja. Minä höristän korviani ja olen valmiina tarjoamaan olkapäätä. Mutta hän huokaiseekin ympäripyöreästi: – … on vaan niin paljon kaikkea näiden häiden kanssa. Ja töitä.

Nielaisen. En osaa sanoa mitään.

Terhi antaa silmiensä pyörähtää ja on yhtä vaiti kuin minä. Olisin halunnut kertoa nimimerkistä Kide, mutta se ei tunnu enää sopivalta.

Terhistä taitaa tuntua samalta, koska hän vaihtaa nopeasti puheenaihetta:

– Saitko sä jo valmiiksi sen projektikaavion?

– Sain! Anna mä näytän...

Sitten tutkimme vaiti yhdentekevää projektikaaviota. Kylki kyljessä katselemme samaa tietokoneen ruutua, jolta dokumenttia esittelen. Ja kuitenkin tuntuu kuin välissä olisi ilmiliekeissä roihuava muuri, jota en osaa sammuttaa tahi purkaa.

Ihmettelen, mitä on tapahtunut – ja kummalle meistä?

Keskiviikko, treffipäivä – siis jos ne ovat treffit! – jurruttaa eteenpäin kamalan hitaasti. Kulutan päivän etupäässä tuijottaen kelloa ja miettien, paljonko säärikarvat ehtivät kasvaa aamuajelun jälkeen.

Lounaalla Samu istuu pöydän toisessa päässä ja porisee muiden mukana niin kuin minä tahansa muuna päivänä. Minä yritän pureskella ruokani keskittyneesti ja muistaa hengittää.

– Älä sitten unohda meidän huomista kehityskeskustelua, Maria huomauttaa. – Oikein odotan sitä!

Minä hymyilen. – En tietenkään!

Toimistolla käyn vessassa ja tarkistan säärien tilanteen. Ei kovin paha.

Työpisteelle palatessani kilahtaa sähköpostilaatikko ja nimimerkki Kide lähestyy taas uudella parin rivin viestillä.

Millaiset olisi sun unelmatreffit? Ihan noin teoriassa.

Ja minä vastaan:

Ei sillä väliä... Kunhan riittäisi juttua ja tuntisi olonsa hyväksi. Vähän niin kuin meillä!

Kide vastaa salaperäisellä hymiöllä.

Minä hykertelen sisälläni. Ja menen vielä kerran tarkistamaan, onko sääriin ilmaantunut sänki.

Puoli kuuden maissa Samu astelee edelläni naapurikorttelin italialaiseen. Salissa on alkavaa hälinää ja keittiön puolelta kantautuu astioiden kilahduksia. Keskelle pöytää on katettu pieni valkoinen liina, kuin pesussa kutistunut.

Kun istuudun, sääri osuu vahingossa koskettamaan Samun omaan.

– Anteeksi! huudahdan reaktionomaisesti.

Samu vain väläyttää hymyn ja katsoo minua niin pitkään, että sydämeni alkaa hakata.

– Hassua olla kaksin, minä alan papattaa. – Ei olla varmaan koskaan oltu!

Jokainen lausahdus on haparoiva isku pimeään: en tiedä valitsenko sanat oikein vain väärin. Pitäisikö olla kepeä vai vakava? Suorasanainen vai kiertelevä?

Tulen ajatelleeksi nimimerkkiä Kide, joka jatkoi vielä viimeisessä viestissään kautta rantain kiertelyä.

Lähtisitkö mieluummin syömään Torveen vai La Touriin? Perjantaina vai lauantaina?

Minä en rohjennut vastata, kun olin juuri lähdössä treffeille toisen miehen kanssa.

Siis jos nämä ovat treffit. Ravintola sinällään voisi mennä romanttisestakin, mutta toisaalta viereisessä pöydässä istuu kaksi miestä solmiot löysällä bisneskeissistä puhuen. He eivät ainakaan ole treffeillä. Entä me?

Samu saalistaa minua katseellaan.

– Mitä mietit? hän kysyy samettisella äänellään.

Nielaisen.

– Jotain ihan tyhmiä, sanon totuudenmukaisesti. – Saisikohan pian ruokalistat? Kauhea nälkä!

Samu hymähtää. Ääh! Tietenkään ei olisi pitänyt puhua nälästä. Nyt Samu ajattelee, että olen possu. Emäsika.

– Sä oot niin rehellinen, Samu lausuu syvältä kurkustaan. – Minä ihailen sitä.

– Yleensä sanon vähän liikaakin, huomaan tunnustavani. – Sanon mitä sylki suuhun tuo. Äiti aina jankuttaa siitä.

Samun silmissä välkähtää. Ei pitäisi puhua äidistä mitään.

Siis: älä puhu äidistä, älä ruuasta. Tietenkään ei voi puhua töistä – ei romantiikasta, ei kynttilänvalosta... Mistä tässä voisi puhua?

Onneksi Samu ottaa ohjat. Hän kysyy minulta suosikkikirjojani ja saa aikaan keskustelun niin Jari Tervosta kuin Charlotte Brontëstakin.

– Minusta kaikista teksteistä voi oppia, Samu kommentoi vakavana. – Lukiessaan voi peilata omaa sieluaan, etsiä itsestään vahvuuksia ja heikkouksia. Voi viisastua.

Minä nyökkäilen enkä millään kehtaa paljastaa, että viimeisin kokonaan lukemani kirja oli uusin Himoshoppaaja.

Samun puhuessa katselen häntä vaivihkaa ja mietin – taas kerran – mitä hän minussa näkee. Pitääkö hän vanhemmista naisista? Olen varmaan vuosikymmenen vanhempi. Ehkä hän on 24-vuotias?

Pitääkö hän läskeistä? Eikö jotain sellaisiakin fetissejä ole?

Mutta en minä sentään mikään laardikasa ole. Enhän?! Missä fetissin raja kulkee?

Ruuan tullessa Samun käsi viistää minun omaani.

– Otatko vettä?

Minä nyökkään ja Samu kaataa. Alan miettiä, kumpi mahtaa maksaa laskun, vai pannaanko se puoliksi.

Taas sääri koskettaa minua pöydän alla – eikä Samu siirrä sitä pois. Hän vain vilkaisee minuun ja hymyilee silmännurkastaan. Hieraisee säärtä.

Ei voi olla totta. Ei voi olla totta, hän haluaa minut ihan oikeasti.

– Kuule, Samu rykäisee juuri silloin ja ohjaa katseensa suoraan iiriksiini. – Mulla olisi sinulle ehdotus.

Sydän alkaa taas hakata hurjasti. Se epäilee näiden sanojen johtavan lähikontaktiin miehen kanssa. Jonkun muun miehen kuin Vellun kanssa!

Päässä alkavat pyöriä kaikki tärkeät yksityiskohdat: Puinko yhteensopivat alusvaatteet? Milloin vaihdoin viimeksi lakanat? Jätinkö teekupin tyhjänä tiskipöydälle? Muistinko korjata eiliset vaatteet pyykkikoriin?

– Kysy vain, henkäisen.

Samu katsoo minua suoraan silmiin – hmm, oikeastaan vähän pidempään kuin olin odottanut.

Hän alkaa näyttää epävarmalta. Jopa katuvalta.

– Tai ei mitään sittenkään, hän sanoo ja vetää kätensä puuskaan. – Unohda koko juttu.

Koko kehoni syöksähtää Samun suuntaan.

– Kerro! Totta kai kerrot!

Samu katselee syliään. Kulmakarvat värisevät jännittyneinä.

– No, ajattelin vaan... hän aloittaa jotenkin tuskaisasti. – Kun mä olen nyt vaan harjoittelija... ja kun valmistun, mun olis pakko saada vakituinen työ...

Sanat ovat kuin kylmää vettä niskaan.

– Mä laitoin hakemuksen sinne sun siskon firmaan...

Paino valahtaa rinnastani jalkoihin asti. Tunnen kasvojen punehtuvan, sitten mustuvan, välillä vähän kiehahtavan.
Samu katselee käsiään ja näyttää kovin pieneltä. Yhtäkkiä hän tosiaan on kymmenen vuotta minua nuorempi, anteeksipyytävä koulupoika.

– Sori, sanon ääneen ja kolistelen tuoliltani pystyyn.

Pastalautanen näyttää ellottavalta. – Minun täytyy... käydä tuolla...

Kompastelen kohti vessaa mennäkseni hetkeksi rauhoittumaan, mutta harhaudun eteiseen.

Ennen kuin huomaankaan, olen napannut naulakosta takkini ja kävellyt keväiseen iltaan, jossa tuuli puhaltelee korviini kiusoitellen. Sinä olit väärässä, se kuiskii. Terhi tiesi, ettei omaa pesää saa liata. Sinä menit lankaan.

Aamuyöhön asti yritän keksiä sopivaa tekosyytä jäädäkseni pois töistä. Samu ei ole yrittänyt tavoittaa minua, ei pyytää anteeksi tai sovitella.

Miten tässä taas kävi näin? Haksahdin luulemaan, että joku voisi oikeasti pitää minusta – minusta! Hyllyvästä Lellusta! Vellun turvapanosta, ex-anopin kaksoisolennosta!

Mitä minä oikein itsestäni kuvittelin?

Häpeä velloo joka jänteessä, suonessa, lihassolussa. Se estää minua avaamasta sähköposteja, vilkaisemasta onko nimimerkki Kide vastannut. Koko Kide-seikkailu tuntuu nololta. Olen varmasti ymmärtänyt senkin aivan väärin.

Puoli yhdeksän maissa kurlaan karhentavaa suuvettä ja soitan esimiehelle.

– Elina tässä, köhin puhelimeen. – Oon tainnut saada kesäflunssan...

– Voi harmi! Maria huudahtaa toisessa päässä. – Meillä piti tänään olla se kehityskeskustelu!

Ai niin. Unohdin.

– Etkö sinä nyt millään pääsisi? Maria kysyy lähes anellen. – Kun jään nyt lomallekin...

Minä nielaisen suuveden paniikissa. Yskin kulissiksi.

– No, jos mä sen keskustelun ajaksi.

– Ihanaa! Huippua! Kiitos tosi paljon! Nähdään sitten puoli kahdelta! Lepää nyt siihen asti!

Suljen puhelimen jähmettyneenä aloilleni. Taivas varjele, mitä sieltä tulee.

Hipsin työpaikalle katse lattiaan suunnattuna kuin varas. Tai oikeastaan kuin kasvonsa menettänyt nainen.

Onneksi kukaan ei huomaa. Kaikilla on kiire kesäviikonloppuunsa, eikä yksi mustissaan talsiva nainen herätä kenenkään huomiota.

Samua en näe enkä kuule. Toivon, ettei hänkään minua.

– Tule vaan sisään! Maria heläyttää heti minut nähdessään ja rientää sulkemaan toimistonsa oven perässäni. Hän tiiraa minua kauhean läheltä. – Voi että, kyllä sä näytätkin aika kipeältä.

Nyökkään ja niiskaisen säälittävästi. Tulihan koko yö valvottuakin.

– Haluatko sinä jotain? Maria kysyy myötätuntoa tiristen. – Kahvia? Teetä?

Hänellä on sormi sihteerin kutsunapilla. Minä huomaan yllättäen olevani hänelle jonkin arvoinen.

– Teetä, sanon ujosti. – Ei makeutusta.

Maria tilaa teen tottuneesti sihteeriltä ja sitten kääntää hymyilevät kasvonsa minun puoleeni.

– No niin, hän sanoo rempseästi. – Että kehityskeskustelua. Mitä sinä tuumaat omista aikaansaannoksistasi?

Että mitä tuumaan? No, minä vihaan niitä oikein kovasti. Samu halusikin töihin siskoni firmaan. Sisko puolestaan ei ehdi meikäläistä ajatellakaan. Terhikin on minulle jostain suuttunut tai ainakin etääntynyt minusta jonnekin kauas. Edes surkea ex-mies ei enää soittele perään – en kelpaa kerta kaikkiaan kenellekään muulle kuin ex-anopille. Paksulle, hyväntahtoiselle, minun kaltaiselleni ex-anopille.

Maria näyttää varsin hämmentyneeltä.

– Olipas siinä... asiaa, hän kakistelee.

Voi hemmetti sentään! Sanoin kaiken sen ääneen! Luettelin kaiken tuon täydellisyyttä hipovalle esimiehelleni, hänen kippuraponinhännälleen, huolella rajatuille silmille, hoidetuille kynsille. Tuo kaikki tuli ulos ja on nyt siinä pöydällä meidän välissämme.

– Tuota, Maria sanoo hiljaisesti. – En nyt oikein tiedä, miten tämä sopii yhteen tuon äskeisen kanssa...

Henkäisen sisään toimiston kuivaa ilmaa. Nyt saan vielä potkut kaiken lisäksi, eikö?

– Kun minä olin tässä miettinyt, että kiinnostaisiko sinua ottaa lisää vastuuta täällä meidän toimistolla?

Jäykistyn kalikaksi.

– Niin että mitä?

Epävarman hetkensä jälkeen Maria näyttää taas päässeen omilleen. Hän aloittaa etukäteen valmistellun puheenvuoron.

– Kun Terhi silloin kertoi, miten hienosti olet hoitanut kaikki hääsuunnitelmat, jäin sitä miettimään. Ymmärsin, että olen tainnut tehdä sulle vääryyttä. Sullahan oli ennen paljon haastavampi työ!

Nyökkään erittäin jäykästi. Olen suorastaan kauhuissani.

– Minähän jään tästä maanantaina kesälomalle – haluaisitko sijaistaa minua loman ajan?

Marian silmät ovat kirkkaat ja rehelliset. Ne ovat jo lähteneet lomalle varmoina tästä ratkaisusta.

Minä tajuan, että tämä on yhtaikaa sekä mahdollisuus että turmio: jos en ota tarjousta vastaan, en ikinä pääse eteenpäin elämässäni. Jos taas suostun, minä – no, totta puhuen en todellakaan tiedä, miten selviydyn Marian tehtävistä pelattuani vuoden ajan pasianssia.

Mutta tiedän, että on vain yksi vaihtoehto.

– Tietysti! sanon tekopirteästi. Tekoflunssa jyskyttää otsalohkossa.

– Hienoa! Maria kiekaisee ja paljastaa kaikki terävät hampaansa. – Olen aivan varma, että onnistut!

Minä nielaisen kaikki ajatukseni: hyvät, pahat ja rumat.

Eli edessä on siis seuraavat viikot intensiivisiä hääjärjestelyjä ja pomon sijaistamista – Samun esimiehenä?

Taivas varjele. Mitä tästäkin vielä tulee.

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.