Osa 3/7: Kolmikymppinen Elina on päättänyt panna elämänsä uusiksi. On pudotettava seitsemän kiloa läskiä ja hoidettava kuntoon muutama pikkujuttu: työkuviot, ulkonäkö, perhesuhteet – ja etenkin rakkauselämä. Työpaikalla kytee sokea ihastus, mutta Elina ei voi uskoa sen johtavan mihinkään. Eihän ihana harjoittelija hänelle voi flirtata?

Shutterstock

Perjantain välipunnitus: 74 kiloa. Ei siis grammaakaan alle, vaikka olen pudottanut elämästäni raskaan sarjan ääliön. Olisin halunnut laihtua vielä kilon ennen viikonlopun ristiäisiä. Siskoni Minna sai toisen lapsensa kuusi viikkoa sitten, mutta hän on takuulla jo norja kuin pajunvitsa. Minna on vartaloltaan tullut hoikkaan äitiimme, minä taas isän paksunpuoleisiin sisaruksiin.

Huokaisten lämmitän kupillisen vihreää teetä. Jospa tee poistaisi vaikka kilon nestettä?

Työpaikalla perjantai etenee tavallisen lupsakasti. Muiden työpöytien äärellä kohisevat kynät ja rapisevat näppäimistöt, mutta minä olen taas vailla tekemistä. Vilkuilen avotoimistossa ympärilleni ja mietin, voisiko joku noista kasvoista olla minun kohtaloni.

Yksi uuden elämän haasteistani on selvä: uusi rakkaus.

Olen katsellut usein noita sanoja haastepaperissa jääkaappini ovessa ja todennut tavoitteen olevan helpommin sanottu kuin tehty. Mistä sellaisia uusia rakkauksia löytää?

Vellun minä tapasin opiskeluaikana kaverin illanistujaisissa, joissa oli sopivasti naposteltavaa, hyvää juomaa ja pehmeä sohva. Huumorintajuiselta ja rennolta vaikuttanut tyyppi uppoutui viereeni sohvaan ja alkoi jutella.

Jossain vaiheessa huomasimme kaikkien muiden lähteneen baariin jatkamaan iltaa. Nauroimme kuin olisimme tunteneet koko ikämme...

Oi ei. Näistä muisteluista ei hyvä seuraa.

Silti aivot jatkavat askartelemistaan samojen asioiden parissa: mistä minä sen oikean löydän?

Samassa huomaan sormieni kirjoittavan jotain internet-selaimen osoiteriville. Kirjain kerrallaan Google-hakuun tulostuu sana: sinkku.

Hups vaan, enterin painallus – ja minulla onkin vaihtoehtoja.

Päädyn painamaan linkkiä, joka väittää aloittavansa rakkaustarinani pienellä vaivannäöllä. Eteen avautuu sivu, jolle pitää luoda deittiprofiili.

Deittiprofiili! Sama kuin pukisin päähäni otsapannan, jossa lukee kirkuvin kirjaimin: HALUAN MIEHEN.

Mutta... ei se pelaa, joka otsapantoja pelkää, vai?

Palvelu haluaa tietää minusta kaikenlaista. Kerron olevani nainen, 31-vuotias, horoskoopiltani oinas. Kerron asuinkaupunkini, harrastukseni, silmien ja hiusten värin sekä pituuden.

Painoa deittisivusto ei rohkene kysyä, mutta vartalotyyppiä se utelee. Vaihtoehtona olisi myös, että en tahdo vastata, mutta arvaan kyllä mitä se oikeasti tarkoittaa... Päädyn poimimaan useista vaihtoehdoista pulskan.

Sivusto kysyy myös koulutusta ja työnkuvaa. Niitä kohtia katselen pitkään ja lopulta tunnustan totuuden. Olen alempi toimihenkilö rutiininomaisessa kahdeksasta neljään -työssä. En ole oikein tyytyväinen palkkaani saati työnkuvaani. Ei sille mitään mahda.

Huokaan ja siirryn eteenpäin.

Lempielokuvakseni ilmoitan Erin Brockovichin ja suosikkikirjakseni Puhdistuksen. En tosin ole lukenut siitä kuin vähän alusta joululomalla, mutta kirja kuulostaa hienolta. Televisiosta kerron seuraavani uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Salkkarit ei tunnu jotenkin sopivalta.

Saavun vapaan sanan osioon, kun olkaani koputetaan.

– Heeei, onko tuo se mitä luulen? Terhi kiljahtaa riemukkaasti ja työntää minut pois tieltä. – On se! Oot vihdoinkin alkanut kaupitella itseäsi!

Kämmeneni hikoavat ja kaula kuristuu kasaan, kun Terhi alkaa lukea vastauksiani. Tuntuu siltä kuin hän näkisi minut kaventavissa alusvaatteissa, yhtä paljastetulta ja häpeälliseltä.

Terhin silmät vilistävät riveillä. Yhtäkkiä niihin ilmaantuu tyrmistynyt katse.

– Mitä ihmettä tämä on? Terhi kysyy napakalla äänellä. – Miksi sinä väität olevasi pulska? Sähän olet ihan normaali.

– Yritin vaan olla rehellinen, minä mutisen.

Terhi katsahtaa minuun hellästi.

– Voi Ellu. Näissä pitää aina vähän kaunistella, niin kuin työhakemuksissakin. Älä pyytele anteeksi! Et sinä esimerkiksi voi sanoa, että olet lyhyt, vaan sanot pitävästi itsestäänselvyytenä, että mies on sinua pidempi.

Terhi valtaa minulta rullatuolin ja alkaa muokata ilmoituksen olennaisia osia. Minä seison hieman nolona vieressä ja mietin, mitä tästä vielä tulee.

Onhan Terhi myynnin ammattilainen, mutta onko hän koskaan käyttänyt deitti-ilmoituksia? Tunteeko hän sinkkupelin sääntöjä sen paremmin kuin minäkään? Muistaakseni minä ja Terhi tapailimme miehiä lähinnä hupimielellä, eikä kummallakaan ollut tarvetta etsiä itselleen rakkautta, ennen kuin se sitten kosahti eteen.

No, viisi vuotta vanhempana tuntuu vähän toisenlaiselta. Haluaisin kellahtaa jonkun viereen iltaisin, silitellä toisen kylkeä television ääressä ja reippailla sunnuntailenkin jonkun seurana – tosin en tietenkään liian urheilullisen tyypin kanssa.

Haluaisin jakaa elämäni jonkun kanssa, kun Terhi kerran on jo varattu.

Tulen ajatelleeksi, että voisin kysyä neuvoja siskoltani. Vielä kaksi vuotta sitten, ennen avioliittoa, lapsia ja unelmataloa, Minna oli deittailun asiantuntija. Hän arvioi miehet oitis ensitapaamisella ja ilmoitti suorasanaisesti, mitä ajatteli suhteen tulevaisuudesta.

Minna tiesi täsmälleen mitä haluaa – liikunnallisen, hyvin koulutetun, hyvin toimeentulevan miehen, joka ei juo eikä pelaa. En ihmettelisi, vaikka Minna olisi käyttänyt deittipalveluja, niin hyvin hän tiesi haluamansa.

– 185 senttiä eikä yhtään vähempää, mieluiten tummahiuksinen, Minna papatti. – Silmälaseilla ei väliä, mutta hyvät kengät pitää olla!

Minä naureskelin mutta salaa mietin, täyttäisikö Vellu omia vaatimuksiani, jos niitä alkaisin listata.

Havahdun ajatuksistani Terhin ääneen: – Mitä sinä haluat mieheltä? Sitäkin tässä kysytään.
Kursori vilkkuu ruudulla vastauksia odottaen.

– En paljon mitään, sanon ihan rehellisesti. – Että se on ihana ja rakastaa minua.

Terhi mutristaa suutaan.

– Kyllä mä tähän jotain muutakin laitan.

Näppäimistö jatkaa rapisemistaan. Vakoilen Terhin olan yli vaatimuksiani: fiksu, avoin, sydämellinen ja valmis sitoutumaan. No, kyllä minulle sellainen kelpaa.

Sitten olan takaa tulee taas uusi yllätys.

– Anteeksi, sanoo arasti ääni 30 senttiä takaraivoni yläpuolelta.

– Mulla olis taas yksi kys... Hei, mitä te oikein teette?

Samu. Ihana harjoittelijapoika. Ei, ei ja ei!

– Minä voin tulla sun koneelle katsomaan! kiljahdan ja työnnän Samua pois koneen ääreltä. Hän tuntuu lämpimältä. Tuoksuu joltain kesäiseltä, kuin nurmelta jalanpohjissa.

– Oliko se joku peli? Samu kysyy hieman hölmistyneenä.

Sydämeni rauhoittuu hiukan: Samu-parka. Hän on vain hämmentynyt huomatessaan, että käytän työaikaa muuhun kuin työntekoon.

– Oli se, valehtelen sujuvasti.

Samu hymähtää eikä toivottavasti huomaa korviani, jotka hehkuvat punaisina.

Samulla on taas tietokantaongelma, jonka selvitän muutamalla yksinkertaisella haulla. Sen jälkeen Samu katselee ruutua silmät suurina ja tuijottaa sormiani melkein kiusaannuttavalla tavalla.

– Sinä oot niin tosi hyvä käsistäsi, Samu virkkoo melkein henkeä haukkoen. – Osaatkohan tehdä niillä muutakin kuin tietokantahakuja?

Minä tunnen hänen silmänsä poskipäilläni. Siis... mitä hän oikein sanoi?

Viisi, kymmenenkin vuotta nuoremmat silmät tuijottavat minua haastavasti. Samun poskille kohoaa hymy – pilkallinenko? Näkikö hän sittenkin?

Nielaisen kurkkuun kivunneen möhkäleen.

– Mulla oli käsitöissä seiska, änkytän niin kankeasti, että itseänikin hävettää.

Palaan työpisteelleni pää pyörryksissä. Samun niska ja selkä häilyvät avotoimiston horisontissa. Mitä ihmettä se oli? Flirttiä vai kettuilua?

Terhi istuu edelleen minun tietokoneellani.

– Valmista tuli! hän julistaa minut huomatessaan.

Hämmentyneenä solahdan tuolilleni lukemaan Terhin sanailut minusta. Hän on saanut minut kuulostamaan ja näyttämään paremmalta – ei toiselta ihmiseltä  vaan parannetulta versiolta itsestäni. Kuin olisin käynyt pienessä kauneusleikkauksessa kesken työpäivän.

– Lähetetäänkö?

Minä nyökkään. – Lähetetään.

Terhi painaa lähetysnäppäintä. Ruudulle lävähtää heti kannustava teksti: "Kiitos! Ilmoituksesi odottaa hyväksyntää. Saat sähköpostiisi tiedotuksen, kun ilmoitus on hyväksytty. Onnea markkinoille!"

Hieman ennen neljää tarkistan sähköpostit. Hyväksyntää treffipalvelusta ei ole tullut. Niinpä suljen tietokoneen näytön.
Terhiltä hakkaa yhä näppäimistöä työpöytänsä ääressä. – Teen tämän yhden jutun vielä...

Yritän olla ajattelematta vuoden takaisia aikoja, jolloin me molemmat venytimme perjantaita hieman pidemmäksi saadaksemme viikon työt tehtyä. Enpä olisi uskonut jääväni kaipaamaan noita aikoja, mutta niin vain kaipaan. Ainakin minulla oli silloin arvoa.

Samu ilmestyy omalta työpisteeltään reppu selässä ja hymyilee minulle suupielet pyöristyen.

– Onko teillä isot perjantai-illan suunnitelmat? Samu kysyy kohteliaasti. Niin kuin minä kysyisin äitini vanhemmalta rouvasystävältä.

– Vähän vaateostoksia, sanon vähätellen. – On siskontytön ristiäiset. Ehkä muistat sen Minnan, josta olen puhunut! Sen, jolla on se maahantuontialan firma?

Samu nyökkää. – Hyvinkin muistan, hän sanoo yllättäen. En todellakaan ajatellut, että Samu kuuntelisi yleisiä horinoitani. – Mielenkiintoinen tyyppi. Aikaansaava, hän lisää.

Rutistan suutani. Mielenkiintoinen ja aikaansaava eli täydellinen. Juuri sellainen on Minna!

Samassa Terhi nousee pöytänsä ääreltä. – Mennään ennen kuin mun pää hajoaa.

– Sama! minä kiekaisen.

Sovituskopissa on kuuma, kuin koko kesäkuu olisi pusertunut tähän puolentoista neliön tilaan.

Työnnän sääreni sinivalkoiseen kukkamekkoon. Se sujahtaa vielä ihan kivasti reisien yli, ja olkapäätkin saan jotenkin paikoilleen, nihkeäksi kostuneita ihopaikkoja vältellen. Mutta vetoketjun kanssa on tietysti ongelmia. Nipistän kankaita vyötäröllä yhteen ja kiskon...

– Älä mene rikki, kuiskaan.

Verho heilahtaa ennakoivasti.

– Tarvitko apua? kysyy Terhi.

– En! minä kiljun ja rukoilen, että vetoketju sujahtaisi kiinni rusahtamatta rikki.

Se auttaa. Katson itseäni peilistä varovasti silmiäni siristäen. Toivoisin, että tässä kaupassa on kaventava peili mutta ei taida olla.

Minä näytän suurelta kukalta, enkä todellakaan hyvällä tavalla. Naama helottaa heteiden lailla kosteana, ja kaikki kehon ulkonemat repsottavat leveinä kuin terälehdet.

Mutta – jos panen ne sovituskopin kuumuuden piikkiin, näyttäisinkö mukiinmenevältä?

Vyötäröön painuu pieni makkaravako, mutta laihdutuskuurillahan tässä ollaankin. Turha ostaa vaatetta, joka jää saman tien pieneksi, eikö?

– Saako kurkata?

En oikeastaan haluaisi näyttäytyä Terhille, saati kenellekään muulle sovituskoppilassa asioivalle, mutta itsehän pyysin häntä mukaan ostoksille. Henkäisen syvään vyötäröä kutistaakseni ja avaan verhon.

Terhi istuu sovitustilan penkillä käsiinsä nojaten. Hänen silmänsä mittailevat minua päästä varpaisiin.

– Mun mielestä ihan kiva, sanon kiireesti. – Otan ehkä tän.

Terhi mutristaa kapeita huuliaan.

– Miksi sä haluat tuon mallisen mekon? Se tuo esiin vain mahamakkarat. Ja pikkarien saumakin näkyy. Korostaisit sun nättejä sääriä ja tissejä, kun sulla kerran sellaiset on!

En voi olla vilkaisematta Terhin rintakehää. Tiedän Terhin inhoavan lattarintojaan, joihin ei kuulemma toimi minkäänlainen wonderbra.

– Saanko hakea sulle sovitettavaksi sen sinisen mekon? Terhi kysyy makeasti.

Minä vilkaisen vielä peiliin. Takapuoleni näyttää jättiläismäiseltä lihansyöjäkukalta.

– No hae.

Terhi kirmaa matkoihinsa ja palaa hetken kuluttua käsivarsillaan sininen, yksinkertainen asu, jota hän osoitti minulle heti sisään tullessamme. Minusta se näyttää aivan liian yksinkertaiselta: minähän olen siinä nähtävillä, tuomiolla, kaikki ihan paljaana. Minä kaipaan kuosia tai kirjontaa, jonka taakse piiloutua.

– Tämä sopii kauniisti sun sil¬mien väriin, Terhi lupaa.

Minä huokaan. – Mitäpä en sinun vuoksesi tekisi...

Kiskoessani hikisenä mekkoa pois ja toista tilalle huomaan, että katossa minua vakoilee valvontakamera. Tekisi mieli pyytää anteeksi.

Kun viimein saan sinisen mekon ylleni, uskaltaudun katsomaan peiliin hyyyyvin hitaasti.

Mutta kas – ei niin paha kuin luulin.

Sinisen vyötärön kohdalla on vähän löysää kangasta, mutta jostain syystä se ei näytä pahalta. Kangas ei levennä vyötäröä vaan jopa vihjaa, että sen alla piilee hoikka uuma.

Lisäksi mekko on hieman pidempi kuin edellinen, se peittää polvet ja antaa tilaa säärille. Kukkamekko taas päättyi reisien alaosaan ja jotenkin katkaisi jalat saaden näyttämään ne tuhdeilta kanankoivilta.

Avaan verhon käden heilautuksella, jota voisi sanoa jopa hiukan rohkeaksi.

– No nyt näyttää hyvältä! Terhi huokaisee.

Terhin kasvoilla on uudenlainen ilme: ylpeyttä ystävästä ja tämän saavutuksista. Hän kehottaa pyörähtämään ympäri, minkä teen oikeastaan ihan mielelläni, vaikka ohi kävelee joku ihminen, parikin. Nähkööt!

– Kai sinä itse huomaat eron siihen äskeiseen? Terhi kysyy kärjekkäästi.

On pakko nyökätä. – Näytän paljon laihemmalta tässä mekossa.

Terhi katsoo minua tuimasti.

– Aina sinä sitä laihaa ja lihavaa. Upealta sä näytät!

Maksan mekon tyytyväisenä hankintaani, mutta silti hartiat vähän lysyssä. Omat harmaantuneet arkivaatteet näyttävät surkeilta lumpuilta äsken kokemani rinnalla. Tulen miettineeksi, milloin viimeksi kävinkään vaateostoksilla? Olinkohan vielä naimisissa Vellun kanssa?

Ajatus pelottaa minua, saa värisemään jostain sisäisestä kauhusta. Minne olen oikein kadottanut itseni?

Kassan vierellä Terhi maiskuttelee suutaan.

– Sitten lähdetään yhdelle, eikö?

Katselen ohi viliseviä vaaterekkejä, mietin kalenteria, ajattelen kylpyhuoneen kaapin alla väijyvää vaakaa.

– Ei mennä yhdelle, sanon päättäväisesti. – Käydään Picnicillä salaatilla ja vesilasillisella.

Terhi nauraa riemastuneesti.

– Kai sentään lähdet seuraksi istumaan iltaa, kun Mikko on polttareissa? hän sitten kysyy. – Edes porkkanoiden ja raejuuston merkeissä? Jos sua oikeasti ei kiinnosta irttarit ja popparit.

– Ei käy, sanon järkkymättä.

– Mulla on sitä paitsi... muuta menoa.

Terhin silmissä välkähtää ovelasti. – Muuta menoa?

– Niin, solkkaan hätäisesti ja ajattelen iltapuhdettani, joka kotona odottaa. – Menen... lenkille.

Terhi hörähtää taas nauruun.

– Sä olet nykyisin kovin arvoituksellinen.

Minä hymyilen helpottuneena siitä, ettei Terhi tingi lisää tietoja – mutta samalla tuumaan, ettei hän arvaakaan kuinka oikeassa on. Arvoituksellinen minä tosiaan olen, vähän vieras itsellenikin.

Tosin on minulla salaisuuskin: illan tullen uppoudun nimittäin vihdoin polttarikutsukorttien lähettämiseen. Kiitos työajan luppotuntien, olen hoitanut muut kaasonhommani kuuliaisesti ja hyvissä ajoin, mutta polttarijärjestelyt ovat aika lailla jäljessä aikataulusta. Niihin on enää kaksi viikkoa.

Minusta polttarit ovat häiden kiusallisin osa. Mistä minä tiedän, mikä olisi Terhistä ikimuistoista? Onko se suklaata ja samppanjaa piknikillä, kuten olen valinnut? Vai kenties vuorikiipeilyä? Kynsihoitoa? Pitkän illan bileet?

Miten osaisin poimia ystävästäni parhaat puolet samalla tavalla kuin hän teki minulle treffi-ilmoitusta varten?

Siitä juolahtaakin mieleen tarkistaa puhelimelta sähköpostit nähdäkseni, onko ilmoitus hyväksytty.

Ei: uusia sähköposteja ei ole tullut.

Huokaus.

Sisällä alkaa kaihertaa pieni yksinäisyyden tunne. Jokin nakuttaa takaraivoani ja kysyy, miksi minä olen tällainen? Miksi olen yksin?

Tuttuja tunteita. Niitä alkoi tulla säännöllisesti, kun eron kuherruskuukausi oli takana. Kuvittelin olevani onnellinen pikku yksiössäni ilman Vellua ja jatkuvaa riitelyä, ilman itkusta märkiä tyynyjä. Luulin olevani onnellinen, sillä päivääni ei sitonut kello, ei kalenteri, ei velvollisuus ketään kohtaan.

Mutta pian epäilykset alkoivat tunkea päähäni.

Miksi minä en onnistunut Vellun kanssa?

Löydänkö enää koskaan ketään toista?

Miten voin olla onnellinen yksin?

Ajatukset pyrähtelevät sinne tänne kuin perhoset, joita en saa suljetuksi kämmeniini. Nopeasti tunne kovertaa minut ontoksi.

Sen takia hylkään polttarikutsut, niin pitsit kuin kartongitkin, ja teen sen mitä aina teen: haen puhelimen käteeni. Alan selata tuttuja numeroja, ystäviä, kavereita, merkkejä elämästä.

Terhi on yksin kotisohvalla leffan parissa. Vellusta ei ole kuulunut, mutta ehkä hän silti antaisi anteeksi, ottaisi taas syliinsä hetkeksi ja vannoisi, että joku välittää minustakin. Pyörittelen sormiani näppäimillä, kun yhtäkkiä puhelimen ruutu kirkastuu ja se alkaa pitää ääntä.

Pii-pii, pii-pii.

Tekstiviesti, minä tajuan. Lähettäjä vaan ei ole Terhi eikä Vellu vaan – Samu. Työpaikan harjoittelijapoika. Perjantai-iltana puoli yhdeksältä.

"Mitäs puuhaat?"

Äkkiä kännykkä polttaakin sormia. Työnnän sen nopeasti piiloon sohvatyynyn alle. Sydän pampattaa rinnassa aivan hulluna.

Mitä ihmettä juuri tapahtui? Joku mieskö lähestyi minua?

Nielaisen kauhistukseni. Nyt on saatava suklaata. Äkkiä kauppaan, vielä ehtii!

Lähimarketissa en kuitenkaan saa aikaiseksi sitä mitä pitäisi. Karkkihyllyjen ääressä nostelen käsiini vuoroin Twixin, Marsin, Fazerin Sinisen, Da Capon, Pätkiksen, Suffelin... Mutta mikään niistä ei rauhoita käsien tärinää.

Itse asiassa suklaapatukoiden selaaminen saa aikaan inhottavan syyllisyyden pistoksen.

Lopulta päädyn lähtemään ulos tyhjin käsin ja kiertämään parin korttelin ympäri ajatuksieni selvittämiseksi.

Pikku lenkilläni kävelen parin räsykuppilan ohi – niissä on viikonloppu riemukkaimmillaan. Kaikki katselevat kauniissa valoissa toisiaan eikä kukaan edes huomaa minua. Huoahdan helpotuksesta: minä sittenkin olen se harmaavarpunen, joka olen uskonut olevani! Samun tekstiviesti oli vain jokin väärinkäsitys! Huh!

Kotiuduttuani näpytän rentoutuneena vastauksen Samun viestiin.

"Just tulin lenkiltä. Iltapalaa. Mitäs siellä?"

Työnnän juuri teekuppia mikroon lämpenemään, kun puhelin taas piippaa.

"No ei mitään. Oispa jotain tekemistä."

Katselen viestiä silmät hieman ulkosyrjistä levinneinä. Minä voisin käsittää nämä sanat väärin. Voisin tulkita Samun odottavan minulta kutsua jonnekin, olevan minusta kiinnostunut.

Mutta en tulkitse, sillä tämä on puhdas väärinkäsitys!

Niinpä kirjoitan vastauksen: "Lähde sinäkin lenkille! Siellä oli tosi kiva ilma!"

Pari tuntia myöhemmin pesen kasvot, hampaat ja painun sänkyyn naistenlehden kanssa välittämättä keskeneräisistä kutsukorteista. Ehdinhän minä viikonloppuna.

Selaan lehteä noin 20 sivua, kunnes silmiini osuu otsikko alateksteineen: Tarkkana kuin porkkana! Tulkitse miehen aloitteesta mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Voi pyhä jysäys ja hallavat huokaukset. Olen tainnut juuri antaa ihanalle harjoittelijapojalle pakit!

Varttituntia ennen ristiäisseremonioiden alkua minulla riittää vaaleanpunaista puuhattavaa. Minna on tilannut juhlaan erityisesti kuvioituja ja nimikoituja kahviliinoja, jotka pitää taitella kattausta varten.

Minna itse nostelee kuppeja kaapista ja kyräilee tummien kulmiensa takaa ristiäisvieraita kuin nämä olisivat varkaita.

– Älä sitten näytä sitä nimeä kenellekään, Minna suhahtaa taas.

– Juu, vastaan kuuliaisesti ja mietin, miten avaisin keskustelun Samusta ja treffipalvelusta. Aihe ei tunnu yhtään sopivan tähän loppuun asti suunniteltuun kivitaloon tai sen rustiikkisiin sisustuksiin, saati vaaleanpunaiseen ristiäistunnelmaan.

Yhtäkkiä isosisko, minun kummityttöni, kiskaisee minua lahkeesta.

– Sen vauvan nimi on Adela, Aura lausuu juhlallisesti.

Minna vilkaisee tytärtään tuimasti, parkaisee ja pyyhältää vauvan kanssa matkoihinsa.

Minä hymyilen ja kuiskaan Auralle: – Tiedän.

Toisen olan puolelta kuulen avokkaiden hiipivät askeleet. 31 vuoden kokemuksella tunnistan lähestyjän.

– Hei vaan! Kaunis nimi! äiti kiekaisee. – Oletko nähnyt isää? Muistaakohan se edes tulla, kun ei sillä ole kalenteria. Eikä varmasti ole ymmärtänyt panna mustia sukkia! Onkohan edes puku puhtaana?

Äidin ääni kiihtyy kuin perämoottori, jonka pörinää säestävät tuhina ja päänpudistukset. On ihan äidin tapaista märehtiä kaikkien perheenjäsenten puolesta itsensä uuvuksiin asti. Kuulemma juuri siksi hän on halunnut muuttaa omilleen, lakatakseen huolehtimasta. Se tosin ei selvästikään ole onnistunut.

Kun kyllästyn kuuntelemaan, ehdotan: – Mikset soittaisi isälle ja varmistaisi, että kaikki on kunnossa?

– Enhän minä! äiti tuhahtaa.

– Me olemme eronneet.

Ennen kuin ehdin kommentoida, Minna pyyhältää viereeni.

– Äiti, auta nyt Lellua vähän noiden liinojen kanssa, hän sanoo vauva olkapäällään. – Tai sitten laita vaikka noita pikkulusikoita...

Minna yltyy täyteen vauhtiinsa aivan samalla tavalla kuin äiti. Samaa puuta. Minä taas olen kai samaa sarjaa isäraukan kanssa, joka vaeltelee entisen elämänsä tyhjillä käytävillä ja miettii, miten tässä näin kävi.

– Lellu, niitä kahviliinoja on jo ihan tarpeeksi, Minna ilmoittaa säpäkästi. – Kata pöytä loppuun.

Minä teen työtä käskettyä, tosin vähän hampaitani kiristellen. En ole ehtinyt vaihtaa Minnan kanssa vielä sanaakaan, vaikka toivoisin häneltä vähän neuvoja. Hän nimittäin tietää takuulla, miten paljon itseään pitää myydä. Siksihän hänellä on kaikki tämä: mies, lapset, kivitalo sekä sisustusalan maahantuontiyritys, jota on kiittäminen talon upeasta interiööristä.

Minna voisi lukea treffipalvelun ilmoitukseni ja sanoa, veikö Terhi sen muokkauksillaan liian pitkälle. Minna voisi kertoa, onko peli jo menetetty, jos miehen vinkkiä ei tajua. Ja hän osaisi neuvoa, pitäisikö lähettää tänään Samulle uusi viesti ja pehmitellä eilistä. Olisiko siitä mitään apua?

Mutta juuri kun olen avaamassa suutani, Minna huokaisee: – Voi nyt se pappi tuli...

Saman tien hänestä on jäljellä enää vieno hajuveden tuoksu.

Tajuan, että minulla on kauhea ikävä Minnaa. Me olimme parhaat ystävät niin pitkään kunnes hän päätti alkaa elää toista elämää – sitä, josta me muut olimme vain haaveilleet.

Ristiäiset sujuvat hienosti. Ne ovat yhtä kauniit kuin kaikki muukin Minnan elämässä tätä nykyä. Kivitalo on pienintä piirtoa myöten käytännöllinen ja upea. Hukkatilat on hyödynnetty kekseliäillä pikku naulakoilla ja hyllyköillä, ellei sitten komeilla isoilla jalkalampuilla ja shaaleilla. Vieraat hymyilevät kauniisti enkelikiharaiset lapset sylissään, eikä vauvakaan itke, vaikka sen pää kastellaan.

Oikeastaan kaikki on niin hyvin, että Minnalta luulisi riittävän hetken aikaa siskolleen. Mutta heti seremonian päätyttyä hänellä on minulle vain yhdenlaista asiaa:

– Lellu, menisitkö leikkaamaan kakkua ja hoitamaan tarjoiluja?

Minä häkellyn hiljaiseksi. Minna kuulee sen myöntymisen merkkinä ja hymyilee herttaisesti. – Kiitti!

Kakku on tietysti yhtä herkullisen täyteläinen kuin ristiäistilaisuuskin. Jokainen pyytää siitä pientä palaa, mutta juuri kun olen leikkaamassa sellaista, pyydetäänkin vähän isompaa. Minä katselen valkeaa kuorrutusta ja tuoksuttelen kesän ensimmäisiä mansikan aromeja. Vesi herahtaa kielelle.
Oikeastaan huomaan hieman hätääntyneenä seuraavani kakun hupenemista.

– Isompi pala, älä pihtaa! ärähtää toinen kummeista, kaapinkokoinen mies, kun yritän aloittaa säännöstelyn.

Leikkaan ison. Hänelle ja seuraavalle, ja seuraavalle halukkaalle.

Ennen pitkää huomaan kakkuportsarin koiranhommassa olevan hyväkin puolensa: mahani alkaa täyttyä jo pelkästä ruuan katselemisesta. Täydellisen soikeiden lusikkaleipien, pyöreiden kanelikierteiden ja kirjavan mozzarella-salaatin yhdistelmä hivelee silmiä ja sieraimia. Kukaan ei tarjoa minulle mitään eikä edes ihmettele, miksi en syö.

Näinkö laihduttajat tekevät? Juovat teetä, nauttivat silmillään? Niinkö muut pysyvät hoikkina?

Isä sentään kysyy tullessaan toiselle kierrokselle, olenko ehtinyt ottaa itse yhtään.

– Ihan riittävästi, minä vastaan enkä edes valehtele.

Isä näyttää epäilevältä mutta ei vastustele, sillä hänelläkin on oma lehmä ojassa. Hän toivoo minun vievän äidille viestin: – Sano, että muistin panna mustat sukat.

Minä huokaan. – Etkö itse voisi sanoa?

– Ja kysy, onko äiti muistanut maksaa kännykkälaskun, isä jatkaa minusta piittaamatta. – Se tulee tähän aikaan kuukaudesta.

Minun ei tekisi mieli enää vastata, mutta mutisen kuitenkin jotain joon tapaista. Isä näyttää tyytyväiseltä.

Äidin tullessa en kuitenkaan ehdi sanoa mitään, ennen kuin hän toimittaa asiansa: – Sano isälle, ettei ota niin paljon sokeria.

– Sano itse, minä tölväisen nälkäisenä.

– Enhän minä voi sitä komennella, entinen vaimo kun olen! äiti kiljahtaa ja luo taas ikkunan luona seisoskelevaan isään silmäyksen. – Mitähän se koko ajan tuosta lasista ulos tuijottaa, ettei vaan yritä naapurin rouvaa vahdata sillä silmällä?

Minä huokaan niin syvästi, että maha kurnahtaa.

Samassa Minnan ääni kajahtaa keittiön puolelta käskevänä: – Lellu, anna sen kakun olla ja tule täyttämään lisää tuulihattuja!

Selkäkarvani nousevat pystyyn. Alkaa tuntua siltä, että tarvitsisin yhdet rentouttavat Terhin kanssa tämän tilaisuuden jälkeen.

Mutta en minä voi juoda rentouttavia! Paitsi jos rentouttavaa on lasillinen jääkylmää vettä sitruunanviipaleella. Miten laihdutuskuurilla muka on määrä rentoutua? Porkkanamehulla terästetyllä vesilasillisella?

– Tai hei Lellu, keräisitkö sittenkin pöydästä likaiset astiat?

Jokin minun päässäni kiehahtaa yli. Käännyn Minnaan päin ja pörhistän olkapääni suuriksi.

– Minä EN ole Lellu! Älä sano mua Lelluksi! Se kuulosta hyllyvältä enkä minä pian ole enää hyllyvä, mä olen laihdutuskuurilla!

Minna tuijottaa minua pieni punattu suu avoimena.

– Elina tai Ellu, piste!

Minna puraisee huultaan. Huomaan hänen silmissään kiiltävän vetisen kalvon.

– Okei, Minna sanoo laimeasti ja selvittelee kurkkuaan. Samalla hänen kätensä vispaavat ilmassa päämäärättöminä. – Musta Lellu on vaan niin kiva ja söpö nimi. Tulee mieleen ne ajat, kun oltiin niin hyviä ystäviä.

Ennen kuin ehdin tajutakaan, Minna on lähtenyt makuuhuoneen puolelle, muka vauvan vaippoja vaihtamaan. Minullekin tirahtaa kyynel silmään. Painan hampaita yhteen, jotten itkisi. Penteleen laihdutuskuuri. Tämä on sen vika.

Horisontissa siintää kymmenys valkeaa kermaunelmaa, jonka haaskalinnut ovat jättäneet jälkeensä. Minä harpon kakun luokse ja lataan lautaselle siivun.

En juo ristiäispäivänä muuta kuin vettä, mutta sunnuntaiaamuna minulla on silti pieni krapula. Nimittäin henkinen krapula siitä, että olin tuhma perheelleni.

Tuijottaessani kattoa mietin, miksi poden syyllisyyttä. Pitääkö minun aina tehdä mitä käsketään ja myötäillä jokaista vuorotellen?

Pieni osa syyllisyydestä johtuu myös kakunpalan puputtamisesta.

Kakunpalan ja kolmen kanelikierteen. Ja kahden tuulihatun. Huh.

Nousen sängystä, juon kitkerän lasillisen vettä ja harkitsen teen keittämistä. Ei, ei sittenkään, sillä ulkona paistaa aurinko eikä liikkeellä ole vielä juuri ketään.

Lenkille.

Rapun alaovella kohtaan vanhemman mieshenkilön. Hänellä on päässä kesän ensimmäinen lippalakki.

– Huomenta, mies sanoo kohteliaasti ja jää pitämään minulle ovea auki. Kävellessäni ohi lököverkkareissani mies jopa pokkaa hiukan.

Ensimmäiset askeleet otankin hymyillen. Olkoonkin vanha mutta mies kuitenkin!

Riemusta pulleana kirmaan ainakin neljä kilometriä. Olen varma, että minun olisi aika katsella maailmaa uusin silmin.

Toisaalta taas kotirapun ovelle päästessäni ohitseni rynnii mies, joka vilkaisemattakaan minuun melkein kaataa minut kyynärpäällään.

Ehkä se eläkeläinen ei hymyillytkään. Pitäisikö mennä näöntarkastukseen? Ehkä hankkia sieltä värilliset piilolinssit.

Käyn suihkussa ja keitän teekupilliseni. Tarkistan puhelimen, johon kukaan – edes Vellu – ei ole soittanut.

Lopulta avaan tietokoneen tarkistaakseni, olisiko treffi-ilmoitus jo saanut hyväksynnän.

Sähköposti kilahtaa kerran, toisen, kolmannen!

Ilmoitukseni on mennyt läpi ja saanut neljä vastausta.

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.