Kasimir katsahti lähintä taulua ja värähti. Hän kippasi lasinsa tyhjäksi ja ehdotti, että poistuisimme ennen kuin terveys menisi ja järki pimenisi.

Naisen sielut -näyttely kohahdutti avajaisyleisöä rajusti. Osa mykistyi täysin joko kauhusta tai ihailusta, ja osa alkoi nauraa kikertää kämmenen ja hintaluettelon suojissa kuin ensi kertaa terveystietovalistusta saava teini. Taiteilijatar oli pukeutunut dramaattisesti Sofi Oksasen tyyliin, mutta näytti lähinnä isolta elähtäneeltä patjalta, jonka korsetti kuristi kummallisille pullistuksille. Hän oli tuonut tilaisuuteen kauniita pitkäjalkaisia kristallilaseja ja suhahti tämän tästä kuuluvasti miehelleen, että tämä pitäisi vieraita silmällä siltä varalta, että joku yrittäisi tunkea lasin laukkuunsa. Ne eivät olleet mitään muistoesineitä tästä ainutlaatuisesta tilaisuudesta.

Asser oli viime tipassa yrittänyt peitellä ronskeimpia tauluja, ei kokoamalla niiden eteen kukkamaljakkoja tai kirjapinoja, vaan hän oli hälyttänyt paikalle kuoronsa väkeä. Heitä olikin parikymmentä, naisia ja miehiä kaislahameissa, ja he lauloivat aluksi portailla yleisölle. Lepinkäiset seisoivat tyyriinä kuoron takana tasanteella, mutta kuninkaallisista he eivät käyneet rouvan asuvalinnan takia. Parin kesäisen laulun jälkeen kuoro hajaantui parvelle taulujen eteen ja yritti estää ihmisiä tarkastelemasta yksityiskohtia. Eihän se tietenkään onnistunut.

– Naurettavaa, suhahdin Asserilla, kun satuimme yhtä aikaa cocktail-palojen ääreen. – Sinä nostatat ihmisten sensaatiohakuisuutta. Ne alkaa uskoa, että hahmoilla on vastine todellisuudessa ja huhumylly käynnistyy.

– Jos tässä kylässä olisi bordelli, minäkin uskoisin niin, Asser sanoi. – Mutta nämä työt ovat sairaiden aivojen aikaansaannoksia.

– Tai aidon raadollisia naissieluja, hymyilin hänelle huvittuneena. – Ethän sinä voi tietää, miten minunkin sieluni voi kipuilla ja olla vereslihalla kiltin kuoren alla.

Asser loi minuun pelokkaan katseen, luuli varmaan, että tunnustaisin olleeni Naisen Sielu IX:n tai VI:n mallina. Ne olivat etovimmat. Hän näki kunnanjohtajan mutustelevan suolakeksiä ja miehen ilme oli niin kulahtanut, että Asser meni selittelemään hänelle, miksi oli antanut Lepinkäiselle seinätilaa. Tai miksi me kirjaston naiset olimme puhuneet hänet ympäri moiseen, sillä huomasin kunnanjohtajan luovan minuun pitkän katseen Asserin puhuessa. Tyypillisiä miehiä, mutta mitä heistä.

Minglasin vieraiden ja kuorolaisten parissa ja päädyin lopulta Johan Sandelsin muistohuoneen eteen. Koska kukaan ei kiinnittänyt minuun huomiota eikä kaivannut selittelemään, miksi olimme nakanneet siveellisyyden roskiin, istuin pöydän ääreen ja mietin käyntiä Armon Ajassa. Tunsin vieläkin kukkakimpun vihlonnan naamallani, Alma oli ollut nuorempana joko ronski saunottaja vihtoineen tai pannut risut soimaan poikansa takamuksella. Molempia varmaan, mutta miten hän liittyi Erärunoelmaan? Oliko hänkin ollut samoilemassa metsässä miesten kanssa? Vai vain yhden, Sandels Juniorin? Mitä metsän siimeksessä oli ollut tekeillä? Entä haulikko? Olin ottanut Matiaksen puheet raskaana huulenheittona, mutta ehkä hän oli tarkoittanut, että Alma osasi käyttää asetta. Oli ehkä käyttänytkin johonkin muuhunkin kuin riistaan... Sandelshan oli kadonnut ykskaks, oli luvannut palata, mutta ei palannutkaan.

Minun piti päästä selville Alman roolista Juniorin suhteen. Mitä oli tapahtunut heidän kahden välillä silloin yli puolisataa vuotta sitten? Tiesikö joku muu niistä kuvioista jotain? Oliko Almalla ollut läheisiä ystäviä, joille hän olisi uskoutunut? Ajatukset alkoivat pyöriä päässäni kuin hyrrä, ja kirosin, että olin alkanut kaivella Erärunoelman tekijän elämää. Tartuin pöydällä olevaan valokuvakehykseen, aioin tahdon voimalla saada yhteyden Sandels Senioriin siellä jossain ja patistaa hänet kertomaan, missä Junior oli tällä hetkellä. Mutta kuvassa minua ei katsonut tuikea Johan Sandels vaimoineen, vaan kortin kokoinen majavan sielu numero II.

Purskahdin nauruun. Lepinkäisellä ei ollut kaikki kotona pääkopassa, mutta tämä oli oiva kämmi. Jätin kortin paikalleen ja kun huomasin Kasimirin samoilevan vieraiden seassa lasi kädessään, lähdin tervehtimään häntä. Hän oli samassa runollisessa asussa kuin Asserin tupareissa, ja naisväki pälyili häntä arvioivasti. Hän päätyi Lepinkäisen luokse ennen kuin ehdin kiskoa hänet turvaan. Naisen groteskius oli vertaansa vailla, kun hän päällekäyvästi omi Kasimirin ja alkoi taluttaa tätä käsikynkässä sielun luota toiselle. Me Taiteilijat, hän lausui tämän tästä.

– Jokaisesta taulusta voisi tehdä runon, hän julisti Kasimirille. – Jokaisen tarina on riipaisevan koskettava.

– Minä uskon sen, Kasimir mutisi.

– Me olemme sukulaissieluja, Lepinkäinen räpytteli paksusti meikattuja pinkkejä luomiaan Kasimirille. – Tähän asti minä en ole koskaan aikonut maalata miestä. Heillä ei ole sielua, sinähän tiedät.

– Niin minä varmaan tiedän, Kasimir sanoi epävarmasti.

– Mutta sinulla on, sinä olet poikkeus, Taitelijatar katsoi Kasimiria haltioituneena. – Sinut minä tahdon ikuistaa!

Kasimir ei tiennyt, olisiko imarreltu vai tyrmäisikö aikeen heti. Lepinkäisen puoliso liukui silloin värittömänä heidän luokseen ja sanoi lehtikuvaajan haluavan ottaa vielä pari kuvaa.

Lepinkäinen huokaisi harmittelevasti joutuessaan tuottamaan Kasimirille pettymyksen poistumalla tämän seurasta. Mutta he voisivat jatkaa henkevää keskustelua myöhemmin ja sopia yhteisestä projektistaan.

– Onnittelut, sanoin Kasimirille. – Sinä olet maailman ensimmäinen sielullinen mies. Miltähän se mahtaa näyttää kankaalla?

Kasimir katsahti lähintä taulua ja värähti. Hän kippasi lasinsa tyhjäksi ja ehdotti, että poistuisimme ennen kuin terveys menisi ja järki pimenisi. Marja-Leenakin oli havainnut Kasimirin ja oli työntymässä kohti, joten päästin miehen pälkähästä ja pujottelimme rappusille kokoontumassa olevan kuoron läpi. Arvelin, että oli avajaisten loppufanfaarin aika, ja painuimme ulos kuoron estäessä muita pääsemästä peräämme.

– Paikalliset baarit tulee varmaan täyteen tuota väkeä, Kasimir arveli.

– Mennään taksilla kaupunkiin, ehdotin, sillä ilta oli vielä nuori, eikä minun tehnyt mieli kököttämään kotiin.

– Minä tiedän paremman vaihtoehdon, Kasimir hymyili houkuttelevasti. – Haetaan minun mökistäni vähän eväitä ja mennään metsään retkelle.

– Valkovuokkokedolle?

– Sinne, metsän sydämeen, sammalkeiju, Kasimir katsoi minua kiinteästi.

Sisälläni ailahti lämpimästi. Unohdin sekunnissa Armon Ajan, Alman ja hänen räävittömän pojanpoikansa. Kasimir, mies sielulla, oli tässä nyt ja minua varten. Olisin hölmö, jos en käyttäisi hyväkseni tilaisuutta tutustua häneen syvemmin. Sukeltaisin vaikka pohjaan asti, jos se lauantaiyön tunnelma palaisi valkovuokkojen keskellä. Suudelmat, kiihkeän hitaat ja himokkaat – hyvänen aika, minäkin aloin jo runoilla sielukkaasti, vaikka emme olleet vielä päässeet puusta pitkälle. Takaamme kantautuva meteli sai meidät liikkeelle. Asser oli hätistänyt vieraat ulos, eivätkä kaikki olleet menneet jatkoille kauppakeskuksen tiloihin, vaan heitä alkoi parveilla pääovien edessä. Juoksin pyörätelineelle, avasin lukon ja Kasimir käski minun istua tarakalle. Hän oli herrasmies ja tiesi minua paremmin reitin Ruismaan talolle.

– Sinä poljet, sinä ohjaat, niin kuin tanssi matka käy, loilotin hänen kurvaillessaan sivuteillä.

– Setälään kun pyöräilemme, pilven hattaraa ei näy! Kasimir jatkoi.

Eikä toivottavasti näy setääkään, ajattelin, mutta tietenkin ukko pelmahti pihalle, vaikka suljimme suumme hyvissä ajoin. Kasimir sanoi, että ukolla oli juorupeili joka ikkunassa ja periskooppi povitaskussa. Peilejä en nähnyt, enkä periskooppiinkaan uskonut, sillä Ruismaalla oli yllään rento kotiasu, harmaanvalkoinen verkkopaita ja vanhanmalliset verkkarit. Ehtaa viisikymmentälukua, veikkasin ja aloin tietenkin heti miettiä, oliko ukko kohdannut Sandels Juniorin. Ehkä hän oli ollut Lauri Kohosen kaveri siihen aikaan. Äkkiä minulla ei ollutkaan kiire metsän siimekseen.

Kasimir meni mökkiinsä hakemaan piknikvarusteita ja minä istuin talon edessä olevalle penkille odottelemaan. Senior asettui penkin toiseen päähän raskaasti huokaisten. Maailma tuntui murjovan häntä, joten kerroin Lepinkäisen näyttelyn suuresta yleisömäärästä ja arvelin, että töiden katsominen voisi piristää häntäkin.

– Ne suherot tiedetään, Ruismaa pärskähti. – Jo koulussa se suttasi niitä mädäntyneitä hedelmiään.

Kuvaus sekin Lepinkäisen Taiteelle. Lause kuitenkin paljasti, että ukko ei ollut Lauri Kohosen ikäpolvea vaan nuorempaa, joten hän tuskin oli pyörinyt metsälle lähtevien miesten jaloissa. Kysyin kuitenkin, oliko hän tavannut kunnan suuren kirjallisen vaikuttajan veljenpojanpoikaa koskaan.

– Minä olin vielä pilke isän silmäkulmassa siihen aikaan, Ruismaa sanoi. – Mutta äiti häntä joskus muisteli. Asia jäi mieleen, sillä hän kuvasi miestä häntäheikiksi, ja pienen pojan mielikuvitus kehitteli siitä kaikenlaisia pelottavia ihmishahmoja.

– Vai semmoinen mies, nyökkäsin. – Sittenhän hänellä voi olla jälkeläisiä näissä maisemissa.

– Mistäpä sen tietää, Ruismaa myönsi. – Mutta siitä on aikaa ja akkojen supina laantui jo kauan sitten. Mikon kummi olisi voinut tietääkin jotain, hän oli Kohosen emännän tuttu.

Mikon? Siis Kasimirin, tajusin. Setä ei hyväksynyt runoilijanimeä. Sekö kummi, jonka hautajaisiin Kasimir oli tullut? Siinä tapauksessa salaisuudet olivat maan povessa.

– Taisi se Assikin olla vähän pihkassa siihen Sandelsiin, Ruismaa jupisi. – Ei ottanut ketään, kun mies häipyi. Jäi vanhaksipiiaksi ja hoiteli veljeään kuolemaansa asti.

– Veli on vielä voimissaan? kysyin ja toivo virisi taas mielessäni.

– Siellä se asustelee niiden lapsuudenkodissa, Ruismaa sanoi ja kynsi molemmin käsin rintaansa.

Katsahdin miestä epäluuloisena, toinen viagra-vaari tästä enää puuttuikin. Onneksi Kasimir tuli takaisin ison kassin kanssa ja pani sen pyöräni tarakalle. Hän alkoi taluttaa pyörää ja minä kiirehdin hänen peräänsä kohti metsää. Ruismaa Senior jäi ruoppaamaan hilseistä nahkaansa ja unohdin hänet pian. Me päädyimme valkovuokkokedolle, ja Kasimir levitti kukkien keskelle punaisen viltin, nosti esiin kaksi lasia ja pullon kuohuviiniä, hedelmiä ja keksejä.

– Hanhenmaksa, kaviaari ja muut tykötarpeet puuttuvat tällä kertaa, hän pahoitteli. - Mutta kuvittele, että nuo pienet ruskeat pisteet kekseissä on jaloa mätiä.

Sanavalinta ei ollut parhain, mutta annoin puheen soljua ohi korvieni. Istuin viltille ja hän avasi pullon. Juoma helmeili laseissa auringonkilossa ja minä tunsin hiprahtavani ennen kuin olin edes maistanut lasista.

– Sammalkeiju, Kasimir sanoi ja siveli sormella huuliani.
Hän otti silmälasini ja pani ne kassiin. Sitten kilistimme laseja kesän kunniaksi ja suutelimme. Vereni alkoi kuumeta, ja me vajosimme sylikkäin punaiselle peitolle. Tämä onnea on, mielessäni soi, ja ynisin nautinnosta. Kasimir hamusi lasimme ja täytti ne uudelleen katsoen minua koko ajan hivelevästi ja alkoi lausua:

– Sinä olet kuutamo, tähdet ja kiehuva laava.

Sitten hän suuteli minua taas ja tunsin vereni alkavan kuplia ja kiehua kuin laava. Kohta se purkautuisi jotenkin...

– Sinä olet, hän jatkoi ja puraisi huultaan, kun runosuoni tyssäsi ykskaks siihen. – Sammalkeiju, hän naurahti sitten. – Saat minut sanattomaksi. Anna minä avaan sinun tukkasi.

Annoin hänen avata palmikkoni ja levittää sen peitolle sädekehäksi. Hän nielaisi tukahtuneesti ja kävi varovasti päälleni, hellänä ja haluavana, ja vaiensin järjen äänen, joka huusi päässäni, että tässä emme voisi rakastella, olimme ihmisten ilmoilla julkisella paikalla, kuka tahansa voisi tulla paikalle. Kuka muka? vähättelin järkeäni, ja Kasimirin käsien kiihkeät sivelyt saivat minut vavahtelemaan halusta.

– Kuka helvetti? Kasimir kavahti minusta eroon.

Kohottauduin istumaan ja yritin nähdä, lähestyikö meitä ihminen vai metsän eläin. Minä en ollut kuullut mitään, kuuliko hän harhoja? Mutta samassa minäkin erotin liikettä puiden lomassa. En vain yhtä, vaan useita hahmoja. Haparoin lasit kassista ja panin ne päähäni. Siellä täällä metsässä vilahteli ihmisiä.

– Maahanmuuttajia etsimässä pakolaiskeskusta, Kasimir ehdotti.

– Neljähookerho sienestämässä, minä arvelin.

Kyse ei ollut kummastakaan ryhmästä, vaan suunnistajista. Asserin kuoron jäsenistä suurin osa kuului suunnistusjoukkueeseen ja Asser oli järjestänyt heille reitin kiitokseksi esiintymisestä taidenäyttelyn avajaisissa.

– Onko tämä huoltopiste? yksi miehistä kysyi osuttuaan vilttimme reunalle.

Mies katsoi ahneesti viinipulloamme, mutta ei saanut huikkaa. Kasimir nakkasi hänelle keksin ja hän kiitteli kumarrellen. Hänen mentyään tuli toinen, kolmas, ja kymmenennen käytyä mitta oli täynnä. Pakkasimme tavarat ja lähdimme pois. Asserin kohtasimme metsän reunassa, missä hän odotteli muita kello kädessään ja tarkisti, että rastit oli löydetty oikein. Hän kutsui meidät illanviettoon, heillä oli palkintojen jaon jälkeen aikomus saunoa ja lauleskella illan ratoksi.

– Montako taulua ostettiin? kysyin Asserilta.
– Parin alle ilmestyi varauspyörylä, Asser kertoi yllätyksekseni. – Mutta kunnan piikkiin ei otettu mitään, vaikka Lepinkäinen vaati sitä.

– Niillä oli kovat hinnat, Kasimir sanoi. – Pari kolme tonnia per sielu.

– Myisitkö sinä omasi niin halvalla? naurahdin. – Minä en.

Kasimirin ilme oli tuumaileva, ehkä hän kuvitteli, että Lepinkäinen maksaisi hänelle jotain poseerauksesta. Tuskin maksaisi, jos hän edes suostuisi siihen. Jokin hänen ilmeessään sai minut ykskaks uumoilemaan, että hän voisi suostuakin. Siinä käväisi jotain laskelmoivaa, ja minulta meni ykskaks maku häneen. Minä en ollut enää kuutamo, tähdet ja kiehuva laava, minä olin väsähtänyt täti ja kaipasin kuumaan kylpyyn kaiken tänään kokemani jälkeen.

Jätimme Asserin odottelemaan ystäviään ja jatkoimme rivitalon parkkipaikalle. Siinä Kasimir antoi pyörän minun haltuuni, otti kassin tarakalta ja kiitti ihastuttavasta seurasta. Ei ehdottanut, että tulisi luokseni nauttimaan viime pisarat pullosta, eikä pyytänyt matalaan mökkiinsä sedän valvovien silmien alle. Tunnelma oli lässähtänyt molemmin puolin, enkä piitannut edes pohtia, miksi niin oli käynyt. Panin kotona kylpyveden valumaan ja kun riisuin, löysin vielä rintaliivieni sisäpuolelta keltaisen gerberan terälehtiä. Ne jäivät kellumaan veden pinnalle, kun solahdin ammeeseen. Ne toivat taas mieleeni Matias Kohosen, miehen joka piti majavista. Se oli aika kutkuttava ajatus...

Lepinkäisen työt saivat runsaasti palstatilaa lehdissä. Rouva itse poseerasi kuvissa ronskina kuin ilotalon emäntä ja mies näytti kituliaalta sutenööriltä hänen rinnallaan. Taulujen edessä parveili Asserin kuorolaisia, mutta pariin otokseen kuvaaja oli saanut katsojat hätisteltyä pois. Sielut VI ja X olivat yksityiskohtaisesti esillä, ja Asser napsi monta buranaa lehtien ilmestyttyä. Moni kuntalainen soitti hänelle tuohtuneena ja vaati töiden poistoa. Joku uhkasi jopa tulla kirjastoon kirveen ja puukon kanssa ja silpoa moiset hirvitykset. Siitä Asser tietenkin ilmoitti poliisille, ja virkavaltakin kävi tutustumassa näyttelyyn. Kuulin vanhemman konstaapelin jupisevan nuoremmalle, ettei panisi pahakseen, jos kirvesmies toteuttaisi uhkauksensa.

– Mikä tahansa kättä pitempi tarvitaan, että noihin kehtaa koskea, nuorempi myönteli.

Soittaja oli ollut nainen, mutta en oikaissut heidän luulojaan. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut alkuviikolla, ja parin käynnin jälkeen poliisit luopuivat kyttäämisestään. Minä en sietänyt nähdä tauluja edes vilaukselta, joten kartoin parvea ja lähdin vielä Veksin seuraksi kirjastoautoon siinä toivossa, että kesälomalle sännänneet koululaiset tahtoisivat lukuvinkkejä sadepäiville. Heitä ei kuitenkaan ollut pilvin pimein pysäkeillä, vaan lähinnä kuvakirjaikäisiä äiteineen sekä eläkeläisiä. Heille oli turha ehdotella fantasiaa, joten sain keskustella pitkästä aikaa aikuiskirjoista ja erään vanhan miehen kanssa porisin pitkään sotaromaaneista.

– Nykyiset sotakirjailijat on vauvoja, mies sanoi. – Eivät ole sotatoimirintamalla käyneetkään koskaan, eivät tiedä mitä se oikeasti on.

Mies ei itsekään ollut sitä sukupolvea, että olisi ollut sotimassa, mutta tuntui tietävän kaiken. Hän puhui sylki roiskuen Tuntemattoman Sotilaan hahmoista kuin ne olisivat olleet hänen armeijakavereitaan. Veksi myötäili puheita, oli selvästi käynyt keskustelun läpi monta kertaa. Mies lainasi pari tuoretta sotakirjaa, vaikka vähättelikin niitä jo ennakolta heppoisiksi.

– Jotain ajankulua pitää olla, hän murahteli.
Miehen mentyä Veksi totesi, että tämä oli tullut entistä kärttyisemmäksi. Saattoi johtua läheisen kuolemasta, Veksi arveli, kun istuin ohjaamoon.

– Vaimoko? kysyin matkan jatkuessa. – Pitkä liitto hänellä on ollut, ei ihme, että hän on vihainen.

– Vielä pitempi suhde, Veksi kertoi. – Sisko.

– Ei sentään äiti, totesin. – Mutta hankalaahan elo on, jos sisko huolehti kaikesta.

– Niin se Assi taisi huolehtia, Veksi tuumasi. – Oli ikäneito ja passasi veljeä kuin lasta. Monesti valitsi sille kirjatkin, kun haki itselleen romantiikkaa kansien välissä.

– Assi? Simonen? terhistyin. Kasimirin kummitäti, iskinkö kerrankin rukkaset kultaan? – Lukiko Assi erätarinoitakin? jatkoin.

Veksi katsoi minua oudoksuen, ihmetteli kysymystä, mutta kertoi, ettei muistanut Assin lainanneen muuta kuin rakkautta ja runoja. Varsinkin Tabermannista Assi oli pitänyt. Vielä vähän ennen kuolemaansa Assi oli lainannut miehen tuoreimman teoksen.

– Sai varmaan jotain kiksejä siitä, Veksi vihjaisi.

Ehkä sai, sitä en kuitenkaan alkanut pohtia Veksin kanssa. Se oli ollut Assin sielunelämää, ei kuulunut meille. Mutta tottakai aloin miettiä, vihjaisiko tuo mieltymys, että eränkävijä Sandels, häntäheikki, oli runoelmassaan suoltanut jotain vastaavaa intiimiä tekstiä tai puhunut sitä? Minun piti tavata tuo äskeinen vanha mies pikimmiten ja ottaa Sandels puheeksi. Hän oli maininnut jonkin sotakirjan, jota ei ollut saanut lainaksi, oli vasta viidestoista varausjonossa. Hän oli manaillut, että suurin osa jonossa olevista olisi haperoita käppänöitä, joilta menisi täysi kuukausi kirjan kahlaamiseen ja sakkoaikaa vielä päälle. Kelasin kirjan nimeä mielessäni, ja kierroksen lopulla muistin sen. Heti kirjastoon palattuani menin työhuoneeseeni vältellen katsomasta tauluja ja panin kirjan hakuun. Näin, että se oli juuri palautunut naapurikaupungin pääkirjastoon

– Miten Asserin kanssa muuten? hän kysyi minulta. – Joku kertoi, että sillä on nainen kiikarissa. Oletko se sinä?

– Älä hulluja puhu, puuskahdin. – Sehän ei lue juuri mitään!

– Mutta sillä on hyvä kunto, hän kihersi. – Jaksaa painaa.

Kesää rinnassa, huokaisin ja kiitin avusta. Seuraavaksi selvitin Simosen osoitteen ja reitin hänen luokseen. Kirjan saatuani soittaisin hänelle ja kertoisin ilouutisen ja tarjoutuisin tuomaan sen hänelle. Hän tuskin kieltäytyisi ja minä voisin päästä aimo harppauksen eteenpäin Sandels Juniorin runoelman sisällöstä. Assin oli ollut pakkoa lukea se aikoinaan, jos hän kerran oli ollut Kohosen emännän hyvä ystävä. Naiset olivat varmasti ruotineet runoja ja ehkä - niin, ehkä he olivat yhteistuumin raivanneet miehen elävien kirjoista! Huomasin mielikuvitukseni laukkaavaan mielipuolisesti ja panin sen Lepinkäisen taulujen syyksi. Minä aloin nähdä raadeltuja sieluja jo edellisissä sukupolvissa, ja tällä menolla Lepinkäinen saisi kyllä minustakin oivan mallin. Pelottava visio, karkotin sen mielestäni ja menin ihmisten ilmoille alakertaan.

Heli oli jäänyt lomalle ja tuuraamassa oli nuori nainen, joka oli ollut talossa ennenkin. Häntä ei tarvinnut opettaa talon tavoille, mikä oli meille helpotus. Aloin käydä läpi palautettuja kirjoja, noukin varauslistalla olevat sivuun ja loput panin kärryyn odottamaan hyllyihin kuskausta. Se oli rutiinia, rauhallista työtä, ja sitä tehdessäni aloin miettiä, että sitten lauantain maa oli niellyt miehet läheisyydestäni. Matias oli karjansa parissa, Kasimir oli kyllästynyt ainaisiin keskeytyksiin h-hetkellä kanssani, Asser – no, mitä hänestä, hän oli pakollinen harmi, pomo, joka vilahteli taustalla. Aika suppea valikoima, totesin ja aloin kaivata uusia tuulia. Minne matkustaisin lomallani? Mitä tekisin juhannuksena, joka vaani jo nurkan takana? Joku kutsuisi varmasti mökilleen, rivitalossakin oli joskus kosteita yöttömän yön juhlia, mutta en kaivannut nuhjausta tutussa piirissä. Minä halusin jotain rajua, mutta mitä se oli?

– Sinä näytät happamalta, Marja-Leena totesi. – Käy hakemassa meille leivokset konditoriasta.

– Ja pari pulloa viiniä? ehdotin innostuneena.

– Ihan varmaan leivosten kostukkeeksi, Marja-Leena nyökkäsi.

– Minä en puhunut kaksimielisesti, hän kivahti, kun näki silmieni tuikahtavan.

En siis ostanut viiniä, mutta kymmenen erilaista leivosta. Kun myyjätär asetteli niitä tarjottimelle kirjastoon vientiä varten, ovet avautuivat ja kuulin tuttua koleaa naurua. Lepinkäinen, vavahdin ja katsoin emona leivoksia. Hän ei saisi niistä yhtään, ne olivat minun kollegapennuilleni. Hän ei tullutkaan sisään, vaan näin hänen menevän pihalla taksiin ja hänen viereensä takaistuimelle asettui Kasimir Ruismaa. Parin päät olivat lähekkäin, kun auto kaarsi pois parkkipaikalta. Näky ei luvannut hyvää minun romanssilleni Kasimirin kanssa. Lepinkäisen jätteistä en huolisi. Mutta mitä heistä, kirjastoon palattuani aloin keittiössä nassuttaa leivosta ja tutkia matkakirjoja. Dominikaaninen tasavalta kenties?

Matkakuumeeni vain kohosi, kun töiden jälkeen kävin pääkadun varrella olevassa tunnin kuvassa hakemassa digikameralta teettämiäni kuvia. Kun lähdin liikkeestä, näin kadun toisella puolella pariskunnan, joka käveli kohti ravintolan terassia. Mies oli Matias, mutta naista en tuntenut. Arvelin, että hän oli asianajotoimiston blondi, josta Matias oli huhujen mukaan ollut kiinnostunut jokin aika sitten. Nainen oli tyylikäs ja kaunis, ja Matias oli hylännyt hänen tähtensä kuluneet farkkunsa ja t-paidan. Hän oli komea vaaleissa housuissa ja lyhythihaisessa paidassa, kengätkin muuta kuin rapaiset saappaat tai lenkkarit, joissa olin hänet aina nähnyt. Seura teki kaltaisekseen, tuli taas todistettua. Jäin katselemaan kukkakaupan ikkunaa selkä heihin päin ja kun hetken kuluttua vilkaisin terassille, näin heidät pöydässä istumassa ja kohottamassa maljaa. Samppanjaa varmaan, arvelin, toista kuin Kasimirin kanssa nautittu makea liemi. Pieni kateuden mato nakersi sisintäni, ja toisella vilkaisulla olin varma, että he olivat umpirakastuneita. Minä olin tainnut tipahtaa Matiaksen kiireellisesti hoidettavien töiden listan tuntumasta kokonaan, kun vanha suola oli alkanut janottaa häntä. No, olihan minulla – niin, kuka? Dominikaaninen tasavalta ainakin.

– Asser, ilahduin, kun näin hänet rivitalomme roska-astioilla.

Kerroin hänelle sotakirjasta, jonka hän saisi aamulla mukaansa kaupungista. Hän hypähteli paikallaan, oli lenkkiasussa ja tihkui energiaa. Hän aikoi osallistua useampaan suunnistuskisaan kesän aikana ja kysyi, olinko minä koskaan kirmannut kartta kädessä metsässä.

– En, enkä kompassikaan, pahoittelin.

– Kompassi on vanhanaikaista, Asser sanoi ylimielisesti. – Tosiharrastaja löytää pelkän maastokartan avulla rastilta toiselle.

Minä tuskin löytäisin, enkä lämmennyt ajatukselle, että lähtisin hänen seurakseen metsään. Valovuokkoja tuskin pysähtyisimme ihailemaan.

– Onko mitään uutta Sandelsin Erärunoelmasta? Asser muisti äkkiä.

– Eipä juuri, pudistin päätäni. – Sen on täytynyt olla tosi huono, koska kukaan ei ole säilyttänyt sitä.

– Tai kuumaa kamaa, Asser iski silmää.

Hän osui arvaamattaan oikeaan, mutta sitä en paljastanut hänelle. Hän lähti loikkimaan metsää kohti ja minä jatkoin kotiin dominikaanit mielessäni, mutta ailahtipa mielessäni myös kansanviisaus ”vanhassa vara parempi”. Sen näkisin huomenna, torstaina, joka olisi sananmukaisesti toivoa täynnä.

Toivo Simonen asui kolmen kilometrin päässä keskustasta. Tie hänen talolleen vei läheltä Kohosen tilaa. Loogista tietenkin, että naiset olivat olleet lähinaapureita ja tapaamiset jokapäiväisiä. Lehmät laidunsivat laitumella ja märehtivät rauhallisina, kun ajoin ohi puolen päivän jälkeen sotakirja laukussani. Mietin, millaista olisi olla lehmä. Nimenomaan Matias Kohosen lehmä. Taputtelisiko hän minua, kun katsoisin häntä kostein sielukkain silmin suupielet täynnä heinänkorsia? Silittelisi turpaani? Se tuntui tavoittelemisen arvoiselta, mutta en aikonut lähteä konttailemaan lehmien lomaan, vaikka näin Matiaksen etäällä ihailemassa laumaansa.

– Kahville, Toivo Simonen kehotti avattuaan oven.

– Kiitos, ja hyvää nimipäivää, toivotin hänelle ja ojensin kirjan sekä Fazerin sinisen, jonka oli hetken mielijohteesta ostanut kioskilta.

Talo oli haalistuneen punainen ja vinokattoinen, tuvan ikkunoissa sievät pitsiverhot ja lattioilla kotikutoiset räsymatot. Assin kuolemasta oli reilu kuukausi, enkä tiennyt, oliko hän ollut pitkiä aikoja sairaalahoidossa sitä ennen. Paikat olivat kuitenkin siistit, vain muutama lehtikasa kertoi, ettei Toivo harrastanut kierrätystä.

– Oliko teillä karjaa myös kuten tuossa Kohosilla? kysyin, kun hän oli häärännyt kahvin ja pullat pöytään.

– Olihan sitä  pitkälle kahdeksankymmentäluvulle, Toivo kertoi. – Mutta sitten kaikki nämä EU:n maatalousrajoitteet ja määräykset alkoivat rassata niin, että me luovuttiin ja myytiin suurin osa pelloista Kohosille. Oltiin äkkiä oloneuvoksia niillä rahoilla, Toivo myhäili.

– Kiersitte mualimaa, naurahdin vanhaa lottomainosta lainaten.

– Minulle riittää nämä kotikonnut, mutta sisko olisi halunnut resuta myötäänsä vierailla mailla. Amerikassa se kävi kerran.

– Niinkö? Se oli varmaan mielenkiintoista, sanoin ja yritin kätkeä innostukseni ja edetä patistelematta asiassani. – Kävikö hän tapaamassa siellä sukulaisia tai tuttavia?

– Ei meillä ketään siellä ole, Toivo tuhahti. – Jotain romanttista hömpötystä sen raukan päässä oli. Naiset nyt on semmoisia kummia värkkejä.

– Me kirjastossa on tutkittu Jaakko Sandelsin vaiheita, menin asiaan, kun huomasin, ettei hän lavertelisi sisarensa tekemisistä enempää.

– Sen hunsvotin, Toivo rähähti ja kasvoille kohosi puna.

– Siitä minä en tiedä mitään, tyynnyttelin. – Esimieheni vain on kiinnostunut kaikista paikallista kirjallisista vaikuttajista. Hänhän avusti lehtiä ja kirjoitti yhden runoelmankin.

– Sellaista soopaa, Toivo katsoi minua vihaisena. – Samanlainen erämies kuin nämä nykyiset sota¬kirjailijat omalla alallaan. Ei mitään tietoa mistään.

– Mutta Kohoset kai pitivät hänestä, koska hän vietti siellä paljon aikaansa, johdattelin.

– Hyvä se oli suustaan, Toivo myönsi. – Minä olin toisella kymmenellä oleva kloppi siihen aikaan, en paljon käynyt siellä, oli omia kavereita ja menoja, mutta sisko ravasi myötäänsä kuuntelemassa Amerikan pellen puheita. Istuivat Kohosen Alman kanssa täpinässä pöydän ääressä, kun mies kuvasi Amerikan ihmemaata. Kehui sitten aina naisten kauneutta ja vakuutti, että jos ne lähtisivät Hollywoodiin, niistä tulisi hetkessä filmitähtiä. Ja ne houkat uskoivat kaiken. Alkoivat keikistellä sille semeikalle, nähdä vaivaa ulkonäkönsä suhteen. Pian niillä oli kisa käynnissä. Almakin hurahti, nainut nainen.
Toivo keskeytti ja meni kaapille, tuli konjakkipullon kanssa takaisin ja holvasi siitä reippaasti kahvin sekaan. Minulle hän ei tarjonnut, se oli tässä huushollissa miesten juomaa.

– Vielä kuolinvuoteellakin Assi muisteli sitä miestä, Toivo huokaisi. – Katui, ettei antanut. Mutta kun ei uskonut, että mies taluttaisi papin eteen.

Minäkin olisin katunut, jos olisin aavistanut, että se oli ainoa tilaisuus elämässäni kokea rakkauden iloa. Mutta sen ajan maaseudun naimattomien nuorten naisten moraali oli ollut korkea. Vaan miten oli ollut Kohosen emännän laita? Hänen ei ollut tarvinnut säilyttää neitsyyttään aviomiehelle.

– Oli niitä varmaan monta muutakin, joita se venkula vokotteli, Toivo jatkoi hetken kuluttua. – Puhuivat, että se riiasi kartanon nuorta neitiäkin. Se oli vasta seitsemäntoista korvilla, eikä sitä kosiskelua katsottu hyvällä. Sanoivat, että kartanon isäntä ajoi sen haulikolla tiehensä.

Jaaha, uusi haulikko. Lojuivatko Sandels Juniorin luut kartanon entisillä mailla? Tämä tarinahan alkoi saada omituisia piirteitä. Mistä minä sen kartanon väen kaivaisin esiin?

– Se Erärunoelma, muistutin Toivoa. – Mitä mieltä sisarenne oli siitä?

– Nukkui se tyynyn alla.

Hallelujaa, korvissani alkoi soida. Kirja oli käden ulottuvilla!

– Saisinko minä nähdä sen? kysyin varovasti.

– Se katosi sairaalassa. Olisiko päätynyt arkkuun ja tullut tuhkatuksi, Toivo arveli tyynenä. – Sitä ei ollut enää hänen jäämistössään. Eikä väliä. Se oli ruokkoamaton tekele.

– Erä-sana vihjaa kuitenkin luontoon ja metsästykseen ja samoiluun, huomautin pettyneenä kirjan katoamisesta.

– Erätulilla voi tehdä kaikenlaista, Toivo tokaisi ja kaatoi kuppiin toisen plörön, mutta jätti kahvin pois.

Sandels Junior oli tainnut elää jonkinlaista Lady Chatterleyn rakastajan elämää täällä, oli liehunut pitkin maita ja metsiä naisten kanssa, varmaan ratsastanutkin yön mustuudessa nainen sylissään. Zorro, ajattelin ja minua alkoi naurattaa. Toivo Simonen oli kuitenkin niin synkeä, että vakavoiduin ja aloin kehua korvapuusteja.

– Assi teki juuri ennen kuin meni sairaalaan, Toivo hymyili ja kasvot kirkastuivat pari astetta. – Hyvän vaimon siitä olisi saanut, oli sillä kosijoitakin, mutta se ei ottanut ketään. Säästeli itseään sille semeikalle.

– Mihin mies sitten mahtoi kadota? ihmettelin ja tunsin, miten pulla alkoi takertua nieluuni. Se oli todella hyvää, mutta oli jotenkin haljua syödä sitä, kun tekijä oli kuollut.

– Pääasia, että katosi, Toivo sanoi pontevasti. – Se oli mätä mies, mutta tietenkin naiset porasi sen perään. Olivat tukkanuottasillakin sen takia, siskon ja Alman välit oli monta vuotta jäiset, mutta kyllä ne sopi ennen kuin Alman vintti pimeni täysin.

– Vai sellainen mies, paljasteli yksityisasioitaan runoelmassaan, totesin loppupäätelmänä.

– Liioitteli ja kertoi silkkoja valheita, Toivo täydensi. – Loukkasi naisia, jotka olivat hyvää hyvyyttään avanneet hänelle kotinsa oven. Niin minä sen kirjan koin, mutta Assi oli eri mieltä.

Ja mitä muuta naiset olivat avanneet? mietin Toivon hörpätessä kupin tyhjäksi. Ehkä eivät mitään, ja mies oli suoltanut paperille unelmoimiaan lemmenhetkiä, mutta ainakin Kohosen emäntää oli sapettanut miehen hengentuote. Purin huultani, etten olisi alkanut nauraa. Toivon kertomuksen perusteella oli helppo sijoittaa Matiaksen äiti Lepinkäisen tauluun numero VII, missä oli vihan mustia ja punaisia värejä.

– Nousiko siitä kirjasta iso haloo silloin? kysyin vielä.

– Ei onneksi. Ei kai se mies ehtinyt jakaa niitä ympäriinsä, vaan joku asia meni pahasti solmuun, sillä se häipyi hippulat vinkuen ja vei kirjat mennessään. Sisko ja Alma sen saivat, mutta ne eivät lainaneet omiaan kenellekään.

Sanomalehden toimittajalle Sandels oli vihjaissut kirjasta, koska se oli mainittu erätarinoiden yhteydessä. Mutta arvostelukappaletta toimittaja ei ollut saanut, vai eikö hän ollut iljennyt kirjoittaa siitä? Ehkä häntä oli estänyt pelko paikallisten mahtimiesten kostosta. Oliko loput runoelmat haudattu Sandelsin kanssa jonnekin? Metsän siimekseen, valkovuokkomaton alle? Minua värisytti pelkkä ajatus ja hätistin sen tiehensä. Juttelimme vielä sotakirjoista ja muista Toivon makuun olevista teoksista. Kun viimein lähdin, hän tahtoi ehdottomasti panna mukaani pussillisen Assin leipomia pullia suoraan pakasteesta.

– Oli niin mukava nimipäivä, kuin siskon aikaan, hän hymyili minulle.

Minua tietenkin hävetti kataluuteni ja vierailuni perimmäinen syy, mutta olin viihtynyt kirjoista puhuttaessa, joten saatoin ihan vilpittömästi kiitellä minäkin ja lupasin pitää hänet ykkössijalla, kun syksyn uusia sotakirjoja alkaisi taas tulla. Toivo saatteli minut ovelle ja avattuaan haisteli ilmaa nenä tuhisten.

– Lehmä on ihana aromi, hän loihe lausumaan.

Hän ei selvästikään tiennyt Matiaksen golfkenttäsuunnitelmista, enkä kertonut kuulemastani huhusta. Olkoon onnellinen niin kauan kuin kaivinkoneet pysyivät poissa naapurin mailta. Lähdin ajamaan keskustaa kohti ja kaukaa kantautuva jylinä sai minut katsahtamaan taakseni. Taivas tummui nopeasti ja erotin muutaman salamanvälähdyksen horisontissa. Matka ei ollut pitkä, en ehtisi kastua, mutta heti kun olin ehtinyt ajatella tuon, takapyörä alkoi klonksua kummasti. Laskeuduin pyörältä ja katsoin harmissani lättänää takakumia. Kiroilin rankasti, mutta kumi ei täyttynyt manausten voimasta. Jos ajaisin, vanne vääntyisi pilalle. Minun piti taluttaa pyörää.

Takanani jyrähti paljon voimakkaammin kuin hetki sitten. Vilkaisin ja näin mustien pilvien vyöryneen jo huolestuttavan lähelle. Kohta sataisi kaatamalla. Minun piti päästä suojaan jonnekin. Pälyilin ympärilleni ja näin ison ladon laitumen toisella reunalla. Se oli lähin rakennus. Sinne! Jätin pyörän tienviereen, hyppäsin ojan yli ja kohtasin sähköpaimenen. Se ritisi ja sihisi, siltä minusta ainakin tuntui, ja näin jo salaman iskevän siihen ja käristyväni hiileksi langoissa. Taas jyrähti. Kokosin rohkeuteni ja solahdin lankojen välistä lehmien puolelle. Sain pienen sätkyn, mikä tuntui epämukavalta, enkä voinut ymmärtää miehiä, joiden kesähupia oli pissata langoille. Mutta ehkä ne sävärit olivat toista maata.

Pinkaisin juoksuun, varoin lehmänläjiä ja toivoin, että kantturat pysyisivät laitumen toisella reunalla, minne ne olivat nyt kokoontuneet. Kiiruhdin kohti latoa, sade vihmoi jo ja töminä yltyi. Eikä se johtunut pelkästään ukkosesta, sillä tajusin, että lehmät olivat lähteneet seuraamaan minua. Mitä niiden jähmeissä aivoissa oli alkanut liikkua, sitä en osannut arvata, mutta ne seurasivat minua kuin messiasta.

Ne tallaisivat minut, tajusin, eivätkä ne olleet mitään nutipäälajia vaan niillä oli komeat kaarevat sarvet joka ikisellä. Oli kuin olisin osallistunut espanjalaiseen härkäjuoksuun kapeilla kaduilla, mutta minulla ei ollut lähellä muureja, joille kiivetä pakoon. Minut tallattaisiin...

Lato läheni, samoin karja. Huohotin ja liukastelin, tunsin jo sor¬kat iskeytymässä vartalooni, kun lipeäisin. Itku kurkussa mietin, auttaisiko jos heittelisin Assin pullia elikoille, mutta tuskin ne ehtisivät tajuta, että tarjolla oli herkkua. Alkoi sataa kaatamalla ja lasien linssit olivat märät ja näkymät heikkoja, jotenkin erotin ladon oviaukon. Lehmät tulisivat mukanani turvaan rajuilmalta, mutta jos väistäisin jyrkästi ovesta oikealle, ne painuisivat peräseinän läpi ja olisin turvassa. Enää kymmenisen metriä ja piina olisi ohi.

Muutama metri ennen ladon seinää oviaukkoon ilmestyi isokokoinen hahmo. Itse pääpiru, ajattelin, kun näin sameasti sen kädessä hiilihangon. Lehmät tajusivat hahmon myös ja kavahtivat, tekivät U-käännöksen ja painuivat hännät suorina pakoon. Minun motoriikkani petti, herpaannuin ja lensin mahalleni, tein luisun mudassa ja lehmänpaskassa paholaisen jalkojen juureen. Kun nostin rapaiset kasvoni kohti paholaista, näin hymyn leviävän sen naamalle:

– Miss Lehmänläjä, oletan?

Mister Heinähanko, niinpä tietenkin. Pelkät farkuista leikatut sortsit jalassa, ylävartalo paljaana. Testosteronia tihkuen, mutta ei toki minun takiani. Hänellä oli toinen nainen täällä juuri nyt. Se asianajotoimiston donna, kukas muu?

Matias päästi minut peremmälle varoen koskemasta minuun. Hän ojensi minulle heinätupon ja aloin putsata kasvojani. Koko ajan odotin naisen nousevan heinien seasta kuin jumalaisenkauniin Venuksen aalloista, mutta yksikään olki ei kahahtanut.

– Tuo ei toimi kovin hyvin, hän sanoi katsottuaan epätoivoista jynssäystäni. – Riisu vaatteet ja pyyhi märällä nurjalla puolella.

– Paska on imeytynyt kankaan läpi, ei auta, kivahdin hänelle. - Eikö täällä ole  mitään kuivaa riepua?

– On, minun ainokaiset housuni, hän sanoi.

Ja sitten hän riisui ne.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.